29 September 2016

Expose Mistik : Layang-layang di jalan gelap.

Salam Kak peej,

Saya hantar cerita lagi. Masa saya kecik dulu kisah ni.

LEMBAGA ATAS BUMBUNG

Saya ni dikurniakan Allah s.w.t kebolehan. Saya boleh nampak dan rasa benda tu sekitar saya dari  saya kecik lagi. Dulu time kecik, saya selalu nampak benda yang orang lain tak nampak. Orang cakap, best la boleh nampak. Anugerah tu.. Haa yelah kau anugerah.  Nak g mana pun tak boleh. Asyik nampak je. Kalau muka handsome macam Aaron Aziz, takpelah kan.. kikiki
Dulu kan masa kecik, kejadian ni adalah pertama kali saya nampak lembaga dengan sangat jelas dan ingat cerita ni saya ingat sampai ke besar. masa tu umur saya lebih kurang 4 atau 5 tahun, kami sekeluarga balik kampung. Kami sampai di kampung waktu malam. Bila dah sampai ke perkarangan rumah atok, mak saya suruh saya dan abang ambik barang kat belakang kereta.
Keluar aje dari kereta,saya ada perasan satu lembaga atas bumbung jiran. Tak bergerak dan dalam keadaan duduk sambil kaki terjuntai ke bawah. So saya tanya mak, “Mak, kakak nampak ada perempuan duduk atas bumbung rumah tu. Kenapa dia duduk situ mak? Sejuklah malam-malam ni. Dia tak sejuk ke?”.
Mak saya cakap, “Rumah die takde aircond”.. Pastu laju je mak saya dukung saya bawak masuk dalam rumah. Saya pun yeke. Kecik kan waktu tu. Mana nak tau. Apa yang mak cakap kita iyekan je la. Abah terus ambil barang kt bonnet kereta cepat-cepat dan suruh kami sekeluarga basuh kaki. Abah pasang ayat ruqyah malam tu.
Bila beransur tengah malam, ada orang ketuk pintu. kuat sangat. Ketuk pintu kayu rumah kampung kan. Bergegor rase umah atok malam tu. Tapi abah tak bagi sapa bukak. Lepas tu abah menjerit, "Allah hu Akbar, ni bukan tempat kau, Allah hu akbar". Saya dengan abang dah start menangis-nangis dah sebab takut dengar abah jerit macam tu. Tapi mak dengan opah duk tenangkan kami.
Abah dengan atok tabur garam keliling rumah dan azan setiap penjuru. Baru la "dia" tak ketuk-ketuk pintu lagi.
Tiba-tiba pukul 3 pagi saya tersedar. Saya  boleh dengar apa yang makhluk halus tu cakap dan panggil nama saya dan suruh saya buka pintu. Rasa macam dekat sangat suara tu. Uwaaa.  Ni yang saya paling tak suka sekali kak. Takat nampak je tu ok la kan.. Ko nak lalu, lalu la saya pandang tempat lain. Takde la nampak ko. Tak menggangu hidup aku. Ni main bisik2 pulak. Main panggil nama kite plak. Saya pejam kan je mata saya sampai tertidur. Berpeluh - peluh saya tidur malam tu. Rasa waktu malam tu panjang sangat.
Bangun je pagi tu, saya cerita dekat mak yang saya dengar ada orang panggil saya dan suruh saya bukak pintu.
Abah cakap, " Kak, apa yang kamu nampak atas bumbung tu pontianak. Dia nak la kawan dengan kamu sebab sebelum masuk rumah kamu tegur dia"
Thanks
 -MB-

08 September 2016

Expose Mistik : mimpi

Salam peej dan pembaca blog peej,

Saya nak share cerita yang baru aje terjadi pada saya minggu lepas. Saya ni jenis suka ati je nak tido cemana. Maksudnya, kekadang tido kepala mengadap kiblat, kekadang tido membelakangkan kiblat. Kekadang tido meniarap, menonggeng. Eh, pendek kata ikut dan saya la. 

Kisahnya malam jumaat minggu lepas. Saya tido mengadap kiblat. Sebelah kiri saya dinding, sebelah kanan ada meja sisi katil. Malam hari-hari biasa, saya tido mengadap meja sisi. Tapi entah cemana malam tu terasa selesa pulak bila mengadap dinding. Maka lenalah saya diulit mimpi yang tak berapa nak indah sangat.

Dalam mimpi tu, saya duduk di rumah family kat kampung. Suasana pada waktu itu (dalam mimpi) adalah waktu maghrib. Mak dan adik saya nak keluar pergi beli barang-barang dapur. Lepas diorang keluar dari rumah, saya pun keluarlah pergi tutup pintu pagar rumah. Otw melangkah nak masuk rumah, saya terlanggar pasu bunga mak saya. Lepas tu, keluarlah serangga-serangga yang berkampung kat bunga tu dan menggigit muka saya sampai muka saya terasa gatal-gatal yang teramat sangat.

Masa tu hanya saya dan anak sedara saya je yang ada kat rumah. Saya cepat-cepat masuk dalam rumah dan memanggil anak sedara saya tu. Bila saya melangkah ke dalam rumah, terus suasana rumah jadi kelam dan suram. Macam ada 'benda pelik' nak masuk dalam rumah. Saya terus mintak anak sedara saya untuk carikan Al-quran sebab on that time, saya dah rasa tak sedap hati. Nasib baiklah anak sedara saya jumpa al-quran dan muqaddam. Dia pegang muqaddam, saya pulak pegang al-Quran. Masa saya dan anak sedara saya melangkah untuk masuk dalam bilik, tetiba anak sedara saya peluk saya dari belakang dan menjerit,

"Angah, takuttt!! Ada hantu kat depan!!"

Saya terus melaungkan Allahu Akbar banyak kali. 

Lepas tu saya terjaga dari tidur tapi saya tak boleh bukak mata. Saya tahu saya dah tersedar dari mimpi tapi mata saya masih terpejam. Pada masa yang sama, saya dapat rasakan ada sesuatu yang 'memeluk' saya dari belakang. Makin lama makin kuat pulak pelukan dia tuh... . Sekali lagi, saya laungkan Allahu akbar dalam keadaan mata terpejam. Tapi 'pelukan' tu masih tak terlerai. Hoii, main kasar dah ni. Tau la malam tu malam Jumaat. Saya terlintas nak baca Ayatul Kursi. Masa saya baca ayat Kursi tu, saya terasa seolah-olah 'benda' yang memeluk saya tu menolak badan saya dengan kuat banyak kali sampaikan saya rasa terhimpit ke dinding. Marah leerr tuh. Kepala saya pun start jadi pening. Tapi saya tak hiraukan tolakan tu. Saya tetap baca ayat kursi tu sampai habis sebanyak 2 kali. Lepas tu barulah saya rasa pelukan tu beransur hilang dan saya pun dah boleh bukak mata.

But still masa tu, saya mengadap dinding. Takut nak tengok kat belakang. Kang kalau tetiba ada 'benda' tercongok kat belakang, tak pepasal je saya terkena heart attack kang. Ada la dalam 30 minit gak saya terkebil-kebil pandang dinding tu. Bila dah agak-agak berani, barulah saya toleh kat belakang. Nasib baik takde pape. Cuma lepas tu belakang badan saya rasa kebas-kebas dan lenguh.

Selama ni saya biasa dengar orang kena tindih je. Malam tu saya kena peluk pulak. Haih, takde partner nak melaksanakan tugas-tugas malam Jumaat ler tuh. Sebab tu 'dia' datang peluk saya dengan harapan saya bagi respon lettew. Sekali, saya baca ayat Kursi daaa.... hahah...

Tapi yang saya concern kan sangat adalah maksud disebalik mimpi saya tu. Macam pelik je mimpi macam tu. Siap muka saya kena gigit serangga lagi. Kenapa serangga tu tak gigit bahagian lain je? Ada sesape yang pandai tafsir mimpi tak? hewhew... Maaf peej. lari topik lak. Ahakss...


-DianaAziz-

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...