11 August 2016

Expose Mistik : Anugerah

Assalamualaikum sis
Saya dyla. Ada beberapa kisah mistik saya nak kongsikan utk ruangan expose mistik nie..
KISAH 1: (Kolej,2010)
Masa tu saya sem 3, igt lagi waktu tu petang saya ngn budak2 umah (ira,akma,leha,mira, ain) lepak kat kerusi batu luar umah. Datang la ketua unit 1 umah nie(yg kena gangguan) join lepak. So kteorg Tanya la ape yg dh jadi dalam umah dia..dia pun bercerita la yg benda tu menyerupai budak dlm umah dia tu dan ada mcm2 lg la…. Dah nak masuk maghrib kteorg pn suma masuk la unit masing2. kterog sambung la story kat dalam umah plak. Lepas je azan saya pn mandi (tgh period masa nie) sebelum tu time saya tgh jalan nak g toilet tiba2 tgn saya mcm ada bnda selisih. Saya rasa angin kat tgn kanan saya tu. tgh2 mandi ja  Tiba2 saya dengar budak2 lain panggil saya suh kuar dri bilik air. Dtg2 je kerusi study yg saya dah susun tiba2 dah jatuh. Kawan saya cita la, dia ngn sorang lgi nie just ckp je” jangan la ganggu dieorg bagi la dieorg belajar dgn tenteram’’ abis ja ayat tu terus dgr bunyi kerusi jatuh padahal xde sape pn kat ruang stdy masa tu. Masing2 dh cuak. So kteorg decide nak story kat budak umah yg lain pasal bnda nie. Malam tu bdk bilik 4 unit saya kena. budak tu mulanya macam marah2kan bnda tu sekali rambut dan rantai yg dia pakai kena tarik. Malam tu buat pertama kali umah kteorg jadi tumpuan. Start kejadian malam tu lepas tangan kanan saya selisih tu smpai ke arini saya dapat rsa bnda tu ada. Bila ada ja tangan kanan saya akan membengkak dn kebas.

KISAH 2 : (tempat praktikal,keja sambilan 2011-2013)
Dalam bulan november saya start praktikal kat ofis kerajaan  di penang. Masa awal2 tu xde la kena apa… lps saya ditawarkan keja sambilan saya kerap diganggu. Mulanya tu saya dh start rasa xsedap hati dari rumah lg. kaki nie berat ja nak pegi opis pagi tu tapi saya lawan dan pegi jugak. Dalam hati masa tu asyik rasa takut ja tapi xtau kenapa. Masa smpai kat opis tu saya berdoa la nnti nak naik mintak2 la ada org lain sama akan naik. Tapi malangnya mmng xde sorang pn staff yg ada masa tu. Naik la sorang2 dah la tingkat 49. Masa dalam lift tu berdoa lg mintak2 la guard ada atleast kalu apa2 leh mintak tlg dia. Sekali guard pn xde and opis gelap. Masa tu dh pukul 7.20pagi. saya jadi hairan sbbnye selalu saya dtg 7.15 dh penuh org n opis dh cerah… tapi xpe la saya tgu smpai staff lain dtg bru nak masuk sama2…. Dri 7.20 nak ke 7.30 tu saya tgu rasa mcm dh sejam. Tetap xde org dtg lagi. Akhirnya saya kuatkan semangat buka jgk pintu opis tu, bila buka ja saya rsa berangin semacam. Dgn rasa takut saya masuk buka suma lampu2 then tunduk nak simpan bag dlm laci.. bila saya angkat ja kepala lembaga hitam melintas (slow motion ok) masuk dlm bilik photostat. Kaki nie xyah ckp la mcm dipaku kat situ.. xleh nak gerak langsung.
Lepas kejadian tu saya kena lgi, tapi kali nie dalam bilik bos(saya ganti PA). bos saya cuti sbb sakit (buatan org). jadi saya xde la bnyk keja sgt msa tu. Tgh2 layan fb nie tangan kanan saya kebas… saya dah mcm xleh nak ddk dh mcm ada ja nak kena nie tiba2 dinding(tapi guna papan) kat belakang saya nie mcm org jentik. Mula2 saya biar je la sbb igtkan sbb ada org jalan dia bergegar ke kan….tapi makin lama makin kuat.. bila kali ke3 tu brtambah kuat saya buka la ayat al-quran kat PC xsmpai 5 minit buka PC saya terpadam sendiri. Apa lg saya cabut kuar trs dri bilik tu… bukan itu ja saya Nampak kelibat xde kepala melintas dlm bilik bos waktu tengah hari. lepas kejadian tu saya xdiganggu lagi tapi saya mendapat mimpi. dalam mimpi tu seolah2 memberitahu ada bnda kat meja dan belakang pintu bilik bos saya tu dan itu menyebabkan dia xboleh langsung buat keja kat situ. Bayangkan saya masuk bilik tu saya rsa panas sgt2 tapi orang lain masuk bilik tu rasa sejuk sgt2 siap ada sorang sis nie pakai jaket tebal lagi. Lepas saya tamat kontrak sambilan disitu, saya still contact dgn staff kat situ dan dieorg cita bos saya kena rasuk kat situ dan dieorg ada panggilkan ustaz berubat disitu dan ustaz tu ckp bnda tu mmng ada kat meja dan belakang pintu bilik dia….


KISAH 3 : (opis, 2012)
Masa nie saya still sambilan di bangunan yg sama Cuma tingkat lain. Kali nie staff xbnyk mcm opis sebelum nie. Macam biasa la saya la org pertama yg akan smpai opis dlu. Pagi tu mcm biasa la saya smpai buka PC kemas bilik bos then baca paper online…. Perasaan saya pagi tu rsa xbest tapi xtau kenapa…. Saya buat xtau tgu la staff lain smpai… tgh2 relax nie mata saya terpandang sharpener (yang asah kuar dia pnya habuk tu) kat hujung meja  tiba2 dia bergerak sendiri. Terkedu saya time tu nak bgn x boleh. Nasib baik la x smpai 5 minit ada staff dh masuk… 
*tu la serba sedikit cita saya, ada lagi nanti saya kongsikan. Skrg nie bukan setakat rasa kehadiran bnda tu tapi saya mendapat petunjuk melalui mimpi. Alhamdulillah mungkin ini 1 anugerah allah buat saya

- Dyla

04 August 2016

Expose Mistik : Histeria

Assalam and hai kak peej.

Ok nama saya Diya and i'm 16 years old(2016). 
Ceritanya cenggini, saya nie bersekolah smk biasa takde asrama. 
Sekolah nie baru ditubuhkan dlm 7/8 tahun gitu dan takde pape bende berlaku like HISTERIA. 

Ok main storynye ialah HISTERIA . Bende nie berlaku tahun lepas(2015). 
Dan one of my classmate yg kene histeria tu, name dia Ani(bukan nama sebenar). 
Nak jadi cerita yg masuk badan dia nie 'ketua bende' tu. 
Bende nie jadi sebab pengetua kite org nie dia pecahkan salah satu pintu makmal skolah kite org, katenye tu tempat 'bende' tu, yelah cuba rumah kite kene roboh sape tak marahkan.

Saya ingat lah lagi mase tu waktu sains, si Ani nie dia gi tandas, dan ajak lah Hajar. 
Tetibe je hajar nie berpusu-pusu masuk makmal *time tu kt makmal* pastu hajar ckp lah yg Ani pengsan depan tandas, hajar pon ajak lah Nana si kak yong kiterang nie angkat Ani nie pegi bilik ape tah tak tahu yg pasti cikgu suruh dia berehat. 



Esoknya seperti biasa sekolah lah kan, Ani nie mmg kaw kaw lah dia kene histeria tu kt dataran sekolah jadi cikgu kite org kumpul kan kite org kt pusat koko *lebih kurang dewan*. Pendek cita cikgu suruh lah selawat, zikir, baca yassin bergroup DAN jangan menangis atau termenung mmg senang lah bende tu nak masuk. 
Ada pengawas2 yg angkat Ani nie gi surau sekolah. 
Surau tu dgn pusat koko takde lah jauh mane, mane taknya suara Ani menjerit dengar jelas kot *bukan suara dia rasanya* . 
Cikgu2 pon call lah family Ani nie, rupenye Ani nie mmg penah kene, so senang lah bende nie nak masukkan. 
Time tu ramai Darul Syifa' datang nak merawat Ani nie, ade gak pawang2 taman yg dekat2 sekolah nie. 

Berbalik kt pusat koko tu, time tu lah sorang2 nangis lah menjerit lah and sorang dari kawan kite org, kite org panggil dia Yah. 
Yah nie senyap je mata merah habis , bibir pulak mcm kene gam, tgk dia mcm tu nak nangis tapi tahan sbb taknak jadi mcm yg lain2. 
Rupenye Yah nie nampak lembaga besar kt blok makmal, pusat koko nie atas kantin berdepan dgn bangunan makmal.

Sebenarnya ada bende lupe nak cita, sebelum Ani nie kaw kaw kene histeria tu, kite org satu class kt kantin, ade pulak budak form bape tah kene sampuk, pastu cikgu kite org suruh lah baca ayat kursi, tapi Ani nie dia diam semacam sambil main pen yg pusing2 kt jari tu. 
Nana si kak yong nie pulak pergi terperanjat kan Ani tu sambil cakap "ASSALAMUALAIKUM ANI" . Ani nie ape lagi mengamuk sbb bende tu dah masuk kt badan dia, dia tolak Nana tu. 
Nana pon marah dia tolak lah Ani tu smpai jatuh *gedebuk* . Dan start lah dia meracau.
Nana nie gi lah surau dgn kawan dia, mase tu dia cakap tangan yg tolak Ani tu sakit mcm urat tegang tak boleh gerak langsung. 

Pastu kt dlm surau tu, Ani nie nampak Nana tu dia cakap lah "kenapa tangan kau? Sakit kan? Aku dah letak bende tu kt tangan kau!" 
Kau raseee??  Dah lah mase tu lagi berape minggu nak amik pt3, tension kot dgn tak blajar satu minggu sebab bende nie. 
Akak2 dgn abang2 yg tengah trial SPM pon tak tenang nak jawab. 
Lepas beberapa minggu tu Ani tak dtg skolah dan tak amik pt3 selagi dia belum sihat. 
Oh lupe, bende tu marah sbb tempat dia kene kacau, pastu ade pulak cerite2 ckp tu Atok, Nenek dgn Cucu. 
Ahli darul Syifa' nie dia pagar lah sekolah kita orang. 
Dan semuanya beransur pulih, Alhamdulillah. 

Sekarang nie cikgu2 murid semuanya dah fobia bila dengar org menjerit, yelah kot2 ade ke kan. 
Okk ituje yg nak disharekan, tahu tak seram mana hehe enjoy your reading.

-Nadia

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...