28 January 2016

Expose Mistik : PLKN

Assalamualaikum Kak Peej. 

Dah lama jadi silent reader blog akak hehe. Hari ni nak cerita kisah seram yang berlaku pada saya dekat PLKN. Sekarang saya dah 24 tahun. Masa masuk PLKN dalam umur 19 macam tu lepas SPM.

Saya berasal dari Pahang, so kem PLKN yang saya dapat dalam area Pahang jugak la. Dekat Kuantan. Nama kem dirahsiakan, tapi dia dalam kampung sikit dan ada laut tak jauh dari kem. Masa PLKN, handphone kita jurulatih simpan dari isnin-jumaat. Hanya dapat jumaat malam hingga ahad malam je. So, mestilah nak manfaatkan masa penggunaan phone tu sebaiknya. Sampai sanggup stay up tengah malam la nak bergayut. So nak di jadikan cerita, masa berlaku ni sabtu malam. Saya punya dorm ni memanjang and toilet dekat luar. Dalam satu dorm tu ada 30 orang single bed facing each other. Malam tu saya bergayut dengan kakak saya. Tak ingat pukul berapa sebab cakap telefon kan lama. Tapi yang pasti lebih dari pukul 12 a.m. Masa saya start bergayut tu, kawan yang lain pun still on the phone jugak, ada yang texting, ada yang bergayut. Antara bed tu ada almari kira tak nampak la orang sebelah masa tengah baring. Rupanya masa tu semua dah tidur tinggal saya sorang je bergayut. So masa tengah bergayut sembang sakan dengan kakak saya, tiba tiba saya dengar suara perempuan bagi salam.

“Assalamualaikum…..” slow dan mendayu je suara dia. Yang pasti suara perempuan. *Ya Allah still meremang masa taip ni sebab teringat* Saya dengar tapi saya buat lek je sebab maybe salah dengar ke kan. Sekali lagi “ Assalamualaikummmm…… “ Ah sudah! Ni bukan cobaan. Saya dah start fikir benda tu. Dan dan masa tu juga teringat orang pernah cakap, kalau suara tu dengar macam dekat benda tu jauh. Tapi kalau suara tu jauh, benda tu… dekat!

Saya dah tak tentu arah. Dah la tengah sakan bergayut ni. Saya cuba jarakkan telefon dari telinga pastikan untuk kesekian kalinya dan masih terdengar salam tu. Saya takut sangat sampai tak sempat nak bagitahu apa2 dekat kakak. Saya just cakap “ K lah Along, esok la kita sembang Farah dah mengantuk bye” dan terus letak phone. Saya terus selubung sambil baca ayat Kursi dan ayat 3 Qul. Baca berulang2 sampai la bunyi tu hilang dalam 10 minit macam tu.

Esoknya mujur lah saya tak demam ke apa, Alhamdulillah. Saya tak cerita dekat kawan sebab tak nak diorang takut ke apa ke.

Oh, kisah kedua kawan saya yang sama dorm dengan saya  cerita. Masa tu tengah malam, dia nak pergi bilik air dekat luar bilik. Masa tu dia tengah mamai, main keluar je bilik terlupa nak tutup pintu bilik semula. Masa dalam toilet takde apa apa berlaku pun, bila masuk bilik semula rasa macam sejuk semacam je bilik tu dia cakap. Dia malas nak fikir, dia pun tutup pintu dan baring atas katil. Katil dia dekat dengan pintu bilik. Dan depan pintu bilik tu macam ada space sikit la untuk letak kasut macam tu. Masa dia baru nak lelap dia dengar bunyi bising macam bunyi budak main. Mula mula dia malas nak layan, cuba usaha nak lelap mata tapi bising tu kuat sangat dia cakap. Pastu bunyi macam dekat dengan dia. Masa tu dia dah baring membelakangkan pintu. Dia dah tension, dia pun toleh. Cuba teka dia nampak apa… jeng jeng jeng… Dia nampak ‘budak kecik’ telanjang tengah main kacang yang berterabur atas lantai. ‘Budak’ tu tak pandang dia pun, tengah ralit mengutip kacang bersepah atas lantai. Dia terus tutup muka guna selimut, baca2 sampai tertidur.

Tu jelah kisah saya kak, takde lah seram macam org lain pun. Tapi saya still ingat la sebab berlaku dekat saya kan. Thanks kak sudi baca. ;)

21 January 2016

Expose Mistik : Kolej Baiduri


Salam kak peej,

Cite ni berlaku semasa saya belajar di Uitm Segamat. Time cuti sem yang pendek macam 2 minggu macam tu (tahun baru cina) saya selalu tinggal dekat kolej je..malas balik rumah sebab kos pergi balik tu agak mahal memandangkan rumah saya di Kedah. Kiranya ni saya seorang yang sangat berani sebab bagi saya tiada apa yang perlu ditakutkan melainkan Allah. Waktu tu saya hanya tinggal seorang diri dalam bangunan tu. Bangunan Kolej lain ada jugak student 2-3 orang. Bangunan tu kolej asrama pertama dekat situ. Kiranye umur tua la bangunan tu. Sebelum ni ada jugak senior cerita tingkat 3 satu bilik tu x bole sape2 pun tinggal sebabnya KERAS.

Saya pun dengar je la senior2 cerita...macam2 versi...ada orang bunuh diri la...ada orang gugurkan anak dalam bilik tu la.. hmmm...tapi dalam lorong tersebut ada la orang lain jugak yang tinggal. Satu hari yang hening....waktu tu saya dalam bilik je...layan KPOP. Wifi internet laju sebab tak de orang. Tapi azan zohor saya dengar anjing menyalak-nyalak. Saya bukak je tingkap tengok banyak giler anjing keluar daripada hutan (belakang kolej asrama ada hutan dan belakng hutan ada kubur cina). Ada warna coklat, hitam dan putih. Anjing-anjing tu mengadap kolej yang saya tinggal sambil menyalak...sayu je bunyi salakan umpama bunyi tangisan panjang. Uish...naik bulu roma...tapi yang peliknya habis azan anjing berhenti menyalak.

Tak cukup dengan tu, azan asar pun sama anjing2 keluar dari hutan dan menyalak lagi. Dah la saya tinggal seorang. Tapi ok lagi time tu. Hari yang sama waktu malam, masa tu pukul 11.35 p.m mcm tu saya nak pergi toilet buang air besar. Memang saya pergi toilet paling hujung sebab walaupun gelap sikit tapi bersih sebab orang jarang masuk. Time tu saya dah siap tunaikan hajat...terdetik nak pandang atas. Tengok2 je kt atas ada kucing hitam renung saya. Saya apalagi...jerit shuhhh kat kucing walaupun dalam debar. Kucing takde dah lari kot dalam tanggapan saya, tapi bukak je pintu kucing tu da siap tunggu saya depan pintu saya apalagi...laju bukan main lari masuk bilik. Pastu esoknya saya balik jugak dekat umah mak sedara saya dekat Kuantan (dekat sikit).

Habis je sem teros masuk kolej. Time tu ok dah...sebab ramai orang kot. Tapi dua hari lepas tu ada orang kena rasuk (budak sebelah bilik yang keras tingkat 3 tu). Tapi cara dia mintak tolong tu lain sikit... buat kapal terbang kertas.. dalam kertas tu tulis... AKU BUNUH DIA....apa lagi student yang jumpe kertas tu kat tingkat bawah terus panggil ustaz.

KOLEJ BAIDURI.


14 January 2016

Expose Mistik : nak aiskrim

Assalamualaikum peej.. selama ni silent reader tapi entah kenapa rasa macam nak bercerita pulak.

This is actually masa time kat polytech dulu dalam tahun 2006. 
Weekend, semua tak balik. 
Masa dalam kol 11pm - midnight macam tu. 
'Benda' ni jadi masa kitaorang semua duduk kat rumah sewa. 
Ada satu malam tu.. ingat lagi masa tu i dan housemate dah set up nak tengok cerita 'Death Bell' kat laptop dah siap padamkan lampu kat hall semua. 
Memang duduk dalam gelap lah masa tu. 
Cerita baru nak start tiba-tiba ada bunyi menjerit, kuat and nyaring. 
Rupanya housemate i GJa yang menjerit. 
Dia kat dalam bilik masa tu tengah dok sms boyfriend sambil charge phone. 
Kitaorang pon panik lah, dia lari laju terus ke hall. 
Kitaorang tanya GJa kenapa ni ok tak? 
Then dia jawab ok! Nak aiskrim..(sambil buat muka senyum and mata cam melirik tajam)
Reaction masa tu macam eh buat suspen jek minah ni ingat ape lah. 
Then pujuk dia.. oklah jomlah kita pegi 7E. 
FYI, GJa ni memang jenis suka benda-benda sweet cam kanak-kanak Ribena so macam tak heran lah dia nak that kind of things. 
Bukak lampu hall tapi yang peliknya tiba-tiba lampu bilik and dapur kita orang semua tak menyala. 
Lampu kat hall tu jek menyala. Pelik sungguh. 
Dah try naikkan kat switch board tu pon tak boleh menyala lagi. 
Pelik bin Ajaib. 
Kami pon masuk bilik masing-masing siap-siap semua dalam keadaan bergelap. 
Dia duduk jek kat hall tu. 
Housemate i yang sorang lagi ni 'Dayana' tiba-tiba bisik kat kitaorang, eh... korang tak rasa pelik ke, takkan GJa menjerit tengah malam just pasal nak aiskrim. 
Macam bukan dia je... (jeng.. jeng.. jeng...)
Kami semua ke hall, GJa masih kat situ duduk jek. 
Kami tanya asal tak siap lagi GJa? GJa memang jenis budak alim, keluar rumah mesti pakai tudung. Dia dengan pyjama dia lagi.. pelik..
Dia tak nak katanya panas tudung tu. 
Then tiba-tiba dia pandang sinis kat muka kami sorang-sorang. 
Pandang atas siling, tunjuk-tunjuk cakap 'mak.. mak..' . 
Kami dah tak sedap hati. 
Sorang member i ni amik Yasin then try baca and letak kat poket pyjamas dia. 
Dia cakap panas... taknak... jangan....
GJa terus lari keluar rumah. 
Dia duduk jek kat luar rumah tu, nak balik.. nak balik.. katanya. 
Nasib baik ada kakak kat sebelah rumah sewa kami ni terdengar kami kecoh-kecoh kat luar. Dia suruh kami tarik GJa masuk rumah dia. 
In the meantime panggil ustaz and sorang budak student lelaki yang pandai bab-bab ni.
Kami semua baca yasin sambil pegang dia. 'Benda' tu marah, jeling tajam kat kami semua.. panas.. panas.. katanya. 
Budak lelaki tu layan GJa bercakap dalam masa tunggu ustaz sampai.

Boy     : Asal mana, kenapa masuk badan dia?

Benda  : Nak kawan dengan kakak, tadi masa kat laut kakak duduk atas batu, kat laut panggil kakak. Ikut kakak balik.

Boy     : Tunjuk - tunjuk mak tu ada mak ke kat atas tu?

Benda  : Mak pon ikut balik, tu mak.. (sambil jari telunjuk dia menari-nari tunjuk siling)

Boy      : Adik nak apa dengan kakak ni?

Benda  : Suka kakak. Kakak baik, cantik, suka makan gula, coklat.

Boy      : Nak aiskrim ?

Benda   : *Angguk

Boy      : ABC nak.. air batu campur..

Benda   : Tadi dah makan dah masa makan kat kedai tadi... Kawan-kawan pun ramai makan sekali atas meja. Ada kawan besar hitam. Kawan nak ikut balik. Tak bagi. 
Uish... Meremang bulu roma
**
Memang betul petang tu kami semua satu rumah pergi mandi kat laut. Hehehe.. pantai ni kira terkenal lah, takyah sebut kang takot pulak korang nak gi. 
GJa masa tu memang tak mandi, sebab period. 
So.. duduk la dia sorang-sorang atas batu.
Malam tu pulak, kami direct pergi try makan kat satu warung ni.. 
Memang tak pernah try sebab warung tu macam jauh sikit dari tempat kami. 
Classmate kami memang sibuk promote suruh makan situ, sedap katanya. 
Memang GJa ada order ABC masa tu. 
Makanan dia semua sedap. 
Rasa macam nak order lagi dan lagi.. 
Iskh.. tak sangka pulak ada 'BENDA-BENDA' yang teman kami makan malam tu. 
Rasanya kedai tu memang pakai pelaris. Nauzubillah...

__________________________________________________________


Ustaz tu datang, lepas baca-baca dan tarik pakai lada hitam semua, 'Benda' tu pun keluar. Lama jugak bertarung, degil taknak keluar. 
Ustaz tu suruh siram air Yasin buat pendinding rumah kami. 
Kami ni pulak terlupa, sepatutnya ustaz tu pesan suruh baca yasin dulu dan hilangkan semua benda tak elok dalam rumah. 
Kami tak buat terus siram. Acaner benda tu nak keluar? 
Hiduplah kami dalam keadaan yang tak best selama beberapa bulan. 
Owner rumah pulak jauh, hiduplah kami dalam kegelapan, lama jugak lah. 
Ada banyak lagi kisah mistik sepanjang tu. 
Dipendekkan cerita, semua pakat-pakat pergi berubat sendiri balik tu. 
Next sem tu kami pindah rumah, tak tahan.
To be continued.. rumah sewa baru tu pon ada masalah..
Faham ke tak ye cerita i ni? So sorry kalau tak faham... tak pandai susun ayat..

tq peej..

-H-

07 January 2016

Expose Mistik : kena peluk

Assalam Kak Peej,

Nak share cerita yang jadi kat saya masa tengah berpantang. 

Saya bersalinkan anak saya 28 September 2015.
Mule2 berpantang dekat rumah kakak ipar kat Putrajaya.
Seminggu la dekat sana.
Then, sambung pulak berpantang kat kampung saya dalam sebulan gitu.
Lepas suami saya amik dari kampung, suami saya bawak balik saya gi umah akaknya tadi yang dekat Putrajaya tu..untuk sambung berurut dengan mak mertua saya.

adalah satu pagi2 morning ni, dalam pukul 5 pagi gitu, saya bangun pam susu sebab anak saya tak boleh bf masa susu bdn tengah penuh. sat lagi dia tersedak. sambil pam-pam susu tu saya pun pandang la ke beranda sambil terbayang, ni kalau ade tetibe bertenggek bende duk tengok aku pam susu ni nak rase ape ek..takut ke buat bodo ke cane.. *saya memang suke imagine bende bukan2..pastu gelak2 sendiri dalam hati--cam gile je kan..huah4*.
kenape sy pikir camtu? sebab rumah apartment kakak ipar saya tu memang pernah ade kes bende2 berterbangan ni. 
tu yg otak saya pun mule la pikir bukan2. 
setiap hari lak tu..haha *saya tido kat ruang tamu, memang ngadap beranda la. langsir jenis jarang2 yg boleh nampak luar*

lepas dah abes pam, saya baring la kejap sebelah baby.
mengiring pandang baby sbb nak tunggu dia gerak2 sebelum bg susu.
time tu la jadi...
suasana nye macam mimpi..
biase kalau jadi gini, mesti suasana separa sedar kan.. macam mamai2 gitu..
baru sekejap saya baring, saya nak bangun amik baby.. tapi xboleh nak gerak..
saya pun bermonolog

'eh..kenapa aku xleh gerak ni?aku tengah mimpi ke..
nak kata mimpi, baru je baring koooottt..'

pastu rasa macam ade orang baring belakang saya

'sape belakang aku ni? takkan la budak2 ni tido peluk aku pulak..'
*budak2 tu adelah anak2 kakak ipar saya*

'eh...tak logik2..tadi aku tengok dorang tido jauh daripada aku. xkan la boleh golek2 sampai sini.
erm... abang kot.. *abg tu suami saya le..hehe*. suwitnye peluk dari belakang..'

ceceh....berangan la kan laki sendiri peluk dari belakang.. nak la pusing tengok..
tapi tak boleh nak pusing kepala. pastu terfikir lagi,

'eh kejappppp....bile masa pulak laki aku datang sini. kan dia kat umah'

fyi, suami saya tak tido kat umah akk dia. disebabkan waktu kejadian adelah weekdays, dia tido kat umah sewa kitorang. dekat sikit dia nak pi keje.

'Ah sudah! adelah ni.. mengiring pun kene gak ke.. hampeh punye setan'

tenang nye saya...hahahaha.. sebab tak nampak muke kan.. berlagak la..

then saya pun baca ayat qursi dalam hati, sebab nak baca kuat2 xle..
bile baca tu, terasa vibrate panas2 kat belakang saya, esp kat tulang belakang.

tapi masih tak boleh gerak..
baca pulak allahuakbar banyak2 kali..

dalam suasana kunun2 nk gelabah tu, sekilas saya nampak ade tangan dekat pinggang saya..
tapi samar2 sebab saya tak pakai cermin mata..
dari kesamaran tu, nampak le mcm tangannye kaler hitam, jarinya panjang2..
berbulu ke tak tu pasti...hanya orang rabun saje tau macam mane nak paham bende yang kabur2 ni.. haha
beriye la ni saya kecik2 kan mata nak pastikan betol ke tangan yang saya nampak ni..

masa tu pikir jangan la anak aku terjaga.. takut kang dia menanges, saya tak boleh nak gerak amik dia..
mata saya tengok je baby kot2 dia terjaga ke kan..

allahuakbar tak putus2 saya sebut..dalam hati la..

tapi rupenya, anak saya tu la penyelamatnya..
once dia gerak je, saya terus boleh gerak..
and saya dukung baby cepat2..

beberapa minit lepas tu, akak ipar saya bukak lampu ruang dapur untuk kejutkan anak2 bangun pegi sekolah.

saya pulak terus bagi susu kat baby..haha
mule2 tak seram... tapi baby kan suke pandang mane2 ntah, tetibe sengih..
tu biase... tapi masa tu kire baby saya ni dah boleh sengih2 bile tengok muke org... jarang dah la nak pandang dinding saje2 pastu sengih..

Sambil bagi susu tu, saya sembang la dengan dia.. dia tengok je muke saya mule2 tu.. sambil nonen dgn bersungguh2.. 

tibe2, dia pandang siling kat belakang saya dengan matanya membulat gitu, stop isap nonen.. macam perhatikan sesuatu, pastu senyum2..choiiiii...
time tu bulu roma saya terus meremang...
saya duk tutup mata dia pun, nanti dia pandang balik tempat yang same..
pastu saya bior je la.. sengih2 xpe.. jgn melalak..haha

pagi tu, saya pun wasap suami saya cite pasal bende tu. 

bila dia dtg tgk ktorang, dia cite kat mak nye.. 
lepas malam kejadian, mak mertua saya ajar kalau baby tengok camtu, selawat sambil usap2 kat kening baby. 
balik kg suami, dapat air tawar.. heh4

tu je..xseram mane pun... hehee

-syarifah-

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...