24 December 2015

Expose Mistik : MIL baca Yassin

Assalammualikum kak peej. ini saya guna email ofis hehehe.

cerita bermula macam nie, masa awal-awal kawin menumpang sekejap rumah family in law. masa tu yg duduk rumah tu cuma MIL, adik ipar lelaki, suami dan saya. 

MIL suka mengaji setiap kali lepas solat atau sebelum solat. 
kalau subuh-subuh tu memang selalu dia mandi awal dan terus kan aktiviti mengaji tu. 
MIL suka solat kat ruang tamu. 
kiranya kalau dari dalam bilik boleh nampak la lampu ruang tamu buka dan dengar suara MIL. 
pintu bilik tak tutup rapat sbb rosak. 
dan masa yg sama jugak, toilet bilik ada ruang udara belah atas. 
setiap kali subuh memang akan dengar suara org mengaji dari masjid bila masuk toilet tapi suara org masjid akan dengar bila kita dalam toilet je.

sepanjang duduk situ, saya kena bangun awal sbb suami kena hantar saya pergi tempat kerja dulu. 
suami masuk pukul 8, saya pukul 9 tapi sbb takde kenderaan lain jadi saya kena ikut masa suami la. 

suatu pagi tu, saya macam biasa la bangun2 terus siap utk mandi. 
masa tu dah dengar suara MIL baca yasin (suara perempuan) so saya buat biasa je. 
langsung tak pandang pintu utk cahaya lampu mcm kebiasaan saya buat. 
masuk toilet, berus gigi semua sambil dengar pulak suara mengaji dari masjid (suara lelaki). keluar toilet kejut suami pulak. 
siap2 semua then keluar bilik. 
masa nie ruang tamu gelap. 
tak rasa pelik lagi sbb pikir MIL dah tidur balik. 
terus suami tanya "by dah kejut umi subuh tak?". 
saya jawab "bangun tadi umi dah ngaji dah." 
kitaorg terus keluar pergi kerja.

sampai tempat kerja, sementara tunggu ofis buka duduk lepak kat kedai mamak sambil online. 
tetiba dapat pm fb dari MIL.

Umi: kenapa tak kejut umi bangun subuh?
Saya: eh, bukan umi dah baca yasin ke tadi? (dah start pelik)
Umi: takdela, umi baru je bangun nie.
Saya: tadi kita bangun tidur dah dengar umi baca yasin. sebab tu tak kejut umi.
Umi: takde pun. suara org masjid tak?
Saya: suara org masjid suara lelaki umi. kita dengar suara perempuan sebijik suara umi.
Umi: dia menyamar la tu.

terus seram saya. 
menurut cerita MIL, mungkin benda tu ikut adik ipar balik. 
sebab adik ipar selalu balik lewat. 
selalu jugak sebelum nie dengar suara adik ipar batuk la, buka pintu la. 
tetiba baru dengar bunyi kereta adik ipar sampai depan rumah. 
tapi masa tu memang tak pikir apapun. 
MIL pun selalu dengar suara suami panggil2 dia. 
sebab suami je yg selalu bila balik rumah suka panggil2 MIL. 

ok itu je cerita nya. 
sampai sekarang kalau pergi rumah MIL tetiba dengar suara org panggil2 nama saya takkan sahut sampai saya nampak siapa yg panggil.

-Chan K.P-

17 December 2015

Expose Mistik : Hotel di Langkawi


1. Perempuan di Dalam Toilet

Salam Kak Peej,

Saya dari Penang. 
Saya ni dari kecik Tuhan anugerah kan keupayaan dapat tengok alam ghaib. 
Dari kecik masa umur 3 4 tahun sampai lah besar. 
Tapi bila besar, saya banyak pergi berubat untuk tutup hijab saya ni. 
Sebab saya dah penat Nampak makhluk selain manusia dan binatang. 
Takut ooo sebab mana tempat pun tak boleh pergi. 
Contohnya macam camping dalam hutan, hiking bukit-bukit kecil, rumah kampung dan sebagainya. 
Semuanya memang tak boleh la sebab merata – rata Nampak hantu hantu bagai ni. 
Saya ada banyak pengalaman Nampak benda – benda ni dan InsyaAllah akan share dengan kak peej. 

Sekarang ni saya cerita dulu pengalaman saya semasa form 5 di langkawi.
Saya belajar dekat langkawi selama 2 tahun dan masa ni tahun untuk peperiksaan SPM dah nak tiba. 
Time tu saya belajar banyak sangat and needed to unwind. 
Otak  memang dah tepu sesangat. 
So my parents flew from Penang to Langkawi untuk temankan saya release tension. 
Diorang ambil saya dari sekolah, book dan terus check in ke satu hotel dekat dengan Pekan Kuah. 

Time tu saya memang happy sangat sebab dapat jumpa parents dan adik. 
Tak mengadap buku for 24 hours hehe. 
Dah parents saya sampai tu, kami check in dan nak bersiap siap untuk dinner. 
Saya masuk la toilet nak mandi. 
Kan dalam hotel, selalunya depan sinki tu ada cermin yang besar panjang dan bertentangan dengan cermin panjang tu adalah bathtub kan. 
So saya biasalah cuci muka dan gosok gigi. 
Setiap kali saya tunduk nak ambik air untuk cuci muka tu, saya perasan ada seorang perempuan rambut panjang berdiri belakang saya. 
Saya tengok menghadap cermin tu memang terang benderang la Nampak mukanya.
Time tu terus rasa numb sangat badan. 
Tak boleh nak bergerak pun. 
Saya try baca ayat kursi kuat kuat tapi perempuan tu datang makin dekat dan dekat dengan saya. 
Nak jerit panggil mak pun tak terkeluar suara. 
Perempuan tu datang bisik dekat saya. “Tengok tu”  sambil tunjuk bathtub. 
Saya Nampak la dari cermin tu dia duk tunjuk ke arah bathtub. 
Time ni air mata ja keluar sebab takut sesangat. 
Mungkin dia nak bagitau saya yang dia kena bunuh ke kat situ. Waaaa cuak sangat. 
Rambut dia panjang sampai ke lutut.


Abah datang ketuk pintu toilet dan tanya dah siap ke belum. 
Baru la saya macam tersentak dan boleh bergerak. 
Keluar je bilik tu, terus saya cerita kat mak abah apa yang saya Nampak. 
Demam terus saya kak peej. 
Dari nak rileks rileks terus jadi demam panas. 
Mak saya perasan ada kesan cakaran dekat belakang saya. 
Banyak pulak tu dan merah sangat. 
Mak saya call hotel tu nak book bilik lain. Tak nak dah tido dalam tu. 
Maunya tengah malam bangun nak membuang air kecik ke, terserempak lak dengan perempuan tu, memang tak laaa kan. 
Nasib baik ada. Terus pindah ke tingkat lain.

-Murni-

10 December 2015

Expose Mistik : Masa Sekolah dulu-dulu...

Hi Peej...
assalamualaikum..saya peminat awak ni..hehehe..
saja nak share pengalaman expose mistik dgn awak dan reader2 awak..
saya ade  jugak cerita2 seram lain (byk pengalaman sendiri).. if nak santai2 boleh baca kat blog saya..
sori pjg sikit..malas nak re-type story pendek..just copy and paste je..hehe..

____________________________________________________

Masa Tadika

Masa tu umur 6 tahun..nama pon tadika kan..hehe..aku dgn kawan aku Fatimah selalu pi sekolah sama-sama.. rehat pun sama-sama.. sama-samaaa.. mengejar mimpiii.. sama-samaaa..(tetibe nyanyi pulak..)ok..
continue balik..kejadian tu jadi masa time rehat..
tadika aku tu dulu belakangnya hutan sikit..
belakang hutan tu pulak laut..
nampak macam ada unsur kekampungan sikit tadika aku tu..dulu2 mana ada pembangunan sangat..tak macam sekarang..
aku rasa tadika aku tu pun dah takde agaknya sekarang..

jadi masa time rehat tu cikgu bagi main kat luar dengan syarat tak boleh lepas sampai ke laut..
sebab hutan tu ada denai sikit nak ke laut.. 
sambil2 tu assistant cikgu monitor kitorang sekali, tapi kejap2 je keluar masuk jenguk..

budak2 lelaki dah lepas dah kat dalam hutan.. yg aku dgn Fatimah konon jerit2 kejar dorang tak bagi lepas sampai ke laut..
masa tengah berlari tu tiba2 Fatimah stop kejap.. aku tanya kenapa.. dia tunjuk something dekat semak tepi denai tu.. 
lebih kurang macam ni la perbualan aku dgn Fatimah.. (seingat aku la time tu..)

Me : Kenapa Timah?
Fatimah : Cuba tgk tu. .(sambil tunjuk ke 1 arah..)
Me: Eh, barang kemas la..

yang bestnya barang2 tu sekelompok ada rantai emas, cincin emas.. tapi yang musykilnye barang2 tu ada terselit kertas kuning tulisan cina.. dakwat merah.. 
teringat aku cerita hantu cina lompat2 yg dahi kena tepek kertas mcm tu.. 
haa..camtu la kertasnye.. 
ada la 3-4 helai macam tu..

Fatimah; Uihh..cantik la.. (sambil belek2..lepas tu nak test pakai pulak..)
Me: Timah.. jgn pakai la.. tu bukan kita punya.. orang punya.. tak baik ambik barang org..(itu yg mak aku ajar selalu)
Fatimah: alaa.. pakai kejap je.. nanti kita letak balik..

Fatimah siap pakai rantai.. pakai cincin.. yang syoknye cincin yang dia pakai muat2 pulak tu.. 
aku dah cuak takut cikgu nampak.. jom laa..jom laa.. aku ajak si Timah..
last2 Timah pun akur..hehe.. 
rantai dia dah bukak dan letak kat tempat asal balik dengan kertas2 tu..
tapi cincin tak boleh bukak.. memang tak boleh bukak langsung tarik macam mana pun..
last2 masuk kelas pakai dengan cincin2 tu sekali..
pandai dia nyorok kan tangan takut cikgu nampak..

semua dah ada dlm kelas lepas cikgu panggil..
sebab cikgu nak bagi makan tengah hari pulak..
kitorang pun duduk la tunggu makanan hidang..
aku duduk sebelah Fatimah.. dia dah start diam.. aku tanya apa-apa pun sebijik ayat pun dia tak jawab..
bila mkanan dah sampai, makanan pun dia tak usik.. dia tunduk je.. aku time tu relax je menyantap..
masa cikgu lalu, 
cikgu tanya Fatimah kenapa tak makan..aku yg jd tukang jawab.."dia tak nak makan,cikgu"..
cikgu pun duduk la tepi dia..

elok je cikgu tanya lagi..tetibe..pangggggg!! 
dia tepis cikgu sambil meracau2.. garau kot suara Fatimah time tu..
abis makanan kat meja dia berterabur..
aku tak ingat ekspresi muka cikgu time tu..
tapi aku agak2 mungkin dia blur2 dan tertanya2.. "pasai pa budak ni.."..sbb tetiba kan..kawan2 yg lain semua pun blur2 kot..ada yang dah start takut2..

cikgu dah mula start gelabah rasanye..
yg aku ingat cikgu dengan assistant dia dh peluk2 Fatimah sebab Fatimah mengelupur..
kuat gila.. terdengar2 cikgu cakap.. Ya Allah,kuatnye dia..
masa tu assistant cikgu dah suruh kami semua duduk jauh2 dari Fatimah..
dia pun suruh baca sapa2 yg hafal Surah Al-Fatihah dgn ayat Kursi..
serius time tu aku tak tau ape itu sampuk ke rasuk ke histeria ke..
cikgu suruh ketepi, aku ke tepi.. cikgu suruh baca aku baca..

aku rasa cikgu2 aku tu dah tak boleh kawal Fatimah kot..
cikgu suruh Shaher dgn budak lelaki 2-3 orang pi panggil bapak Shaher..(kawan tadika aku jugak..rumah dia betol2 berjiran dengan tadika aku ni..)..so dekat la..
aku pun tak ingat sape yg dtg sebabnye assistant cikgu dah tempatkan kami2 semua kat satu ruang pastu pintu tutup..
yg dengar suara Fatimah jerit2.. pastu senyap.. 
keluar2 je Fatimah dah takde.. dia dah balik agaknye.. pikir aku masa tu..

pastu baru la cikgu approach aku..
tanya buat apa masa rehat tadi..
aku pun cerita laaaa.. cikgu geleng2 kepala.. tapi tak cakap apa..
sejak hari tu cikgu tak bagi kitorang main kat luar lagi dah..
mungkin cikgu takut jadi lagi kot..
lepas kejadian tu Fatimah tak datang sekolah..
aku tak ingat berapa hari.. ke berapa minggu.. macam lama jgk la..
cume bila dia dah dtg sekolah dia dah jd macm pasif sikit..
aku sampai sekarang tertanya2 ape yg berlaku kat Fatimah lepas dia start pakai barang kemas tu..hmmm..


Masa Sekolah Rendah

Masa ni aku sekolah petang..
bile time balik tu memang dh petang sangat la lebih kurang pukul 6 ptg macam tu..
tapi aku takde masa kejadian..
tau2 kawan2 aku panggil ajak pergi Koperasi..aku pun ikut je la..
sekali tengok rupenye ada sorang budak perempuan dah kena ikat kaki tangan dengan cikgu sambil meracau2..
ada sorang cikgu tu siap pegang rotan.. bila cikgu rotan je dia mula mengelupur dengan menjerit..
masa tu aku dah paham sikit dah..
so ada la rasa takut sikit.. agaknya kalo zaman sekarang mesti cikgu tu dah kena penjara sebab rotan murid..hahahaha..

lepas tu ada cikgu suruh kitorang beredar..tak bagi tengok..kitorang pun pergi la..
tp esoknye ada la cerita yg aku dengar pasal budak perempuan semalam..
rupanye dia dgn kawan dia pi tandas berdua.. 
sampai je sana tetibe budak perempuan ni berubah karakter..
dia pi benam kepala kawan dia tu dalam kolah..
dulu tandas sekolah takde paip.. pakai air kolah je.. nak cuci kena amik air siap2 pakai gayung.. old school sungguh kan sekolah aku..
budak2 sekarang tak merasa la semua tu..
ok2..sambung balik..

nasib masa dia benamkan kepala kawan dia tu ada budak2 lain masuk tandas..
kalo tak, tak tau la apa jadi kat kawan dia tu..
ada budak report kat cikgu..
nasib la dorang bertindak pantas..
agaknye tu yang cikgu ikat budak perempuan tu sebab tak boleh control dah..
tapi memang pun.. tandas tu macam ada "something" sikit..
ada la dengar cerita macam2 cuma tak pasti kebenarannya tu betul ke tak..


Masa Sekolah Menengah

a) Time ni aku form 3..
masa kejadian ni pulak waktu awal pagi..berbaris depan kelas sebelum kelas start..dalam pukul 7 lebih macam tu..
kalau tak silap aku la masa tu (aku pun ingat2 lupa..) aku baru nak keluar kelas berbaris..
tetibe Yati panggil aku..rupanye suruh tolong dia papah Balqis..
masa tu Balqis dah longlai..siap nangis2 lagi..
aku pon tertanya2 pasal apa Balqis jadi macam ni kat Yati..dia pun tak tau..yang lain pun macam blur2 tapi dorang tengok je la..sebab kena berbaris kan..
Yati ni pengawas sekolah.. so, dia decide suh bawak and papah Balqis pi bilik sakit..

on the way ke bilik sakit tu Balqis dah merapu dan menangis.. cakap bahasa apa pun aku tak pasti..
kadang dengar macam siam pon ada.. masa tu bulu roma aku dah start meremang..tapi ok lagi..
sampai bilik sakit kitorang baringkan Balqis...
fuuuhhh..lagi kuat dia merapu..memang macam orang siam tengah bertafakur..
yang si Yatinye pulak nak pi cari cikgu..
elok pulak dia tinggalkan aku berdua dgn Balqis.. siap tutup pintu lg..
aku dah menggigil.. aku jerit suh Yati cepat datang..cuak kot..dah la mata Balqis bulat..
sekali dia pandang aku buntang lak tu matanye..
aku baca ayat suci pape pon berterabur..

tak lama tu cikgu sampai..
cikgu datang tengok pun dah cuak2 pastu dia pesan kat aku dgn Yati suh tgk kan Balqis kejap sbb dia nak call ayah Balqis dgn panggil ustaz..
ustaz sampai dan tak lama pastu pun ayah Balqis sampai..
tenang je ayah Balqis.. masa tu aku macam sebak jugak la tengok..
ayah Balqis peluk Balqis erat betul sambil usap2 muka anak dia tu dgn air yg dia bawak..mungkin air yg dah didoakan kot..
sambil2 tu ayah dia tutup2 mulut Balqis..tak nak bagi dia merapu agaknye..tapi Balqis still merapu sambil nangis2..

masa tu jugak ustaz dgn ayah dia baca doa pastu sapu2 muka Balqis dgn air yg ayah dia bawak..
nampak tenang sikit Balqisnye..terus ayah dia bawak balik..
start tu Balqis tak datang sekolah dah..
sampai nak PMR pun Balqis tak ambik..
rupa2nye Balqis dah lama sakit..ada benda nak tumpang badan Balqis..
sebabnyeee.. sebab nama dia Putri Balqis..
ayah Balqis nak bawak Balqis pindah dan buat rawatan sekali kat dia..
dah la dia anak tunggal..hmm..

sebelum dia pindah, aku dgn kawan2 yg lain ada melawat dia.. kesian tgk dia..
lepas dia pindah tu kitorg dah lost contact..
dgn kawan2 yg lain aku tak pasti still keep in touch ke tak..
aku doakan mudah-mudahan sahabat aku tu diberikan kesihatan dan kehidupan yang baik..aminnn..


b) Time ni pulak masa form 4..
ada sorang budak baru pindah masuk kelas aku..Masyitah namanya..
so ada la sesi suai kenal aku dengan dia sebab meja dia dekat dgn aku..
dia budak MRSM..terpaksa keluar dari MRSM sebab dia sakit..sakit sampai tergigit lidah..and aku rasa masa tu mungkin dia ada sakit sawan..
dia cakap, tu kemuncak dia sakit sampai cikgu sekolah dia advice suruh masuk sekolah yg dekat dgn family..
sbb kalau dia dok kt asrama takut jadi lain if sakit dia dtg lg..

Satu hari tu Yati nak pi bilik guru..
aku dgn Masyitah ikut sekali..
masa tu nak dekat time tengah hari dah..
on the way ke sana tu tetibe si Masyitah lari.. aku tengok je.. ingat dia saje lari nak sampai cepat.. rupanye lari dalam satu bulatan..
dok lari je la macam tu sambil merapu..
aku gabra la sikit time tu..pasal ape minah ni kan..
yang si Yati terus pi kat dia.. peluk dia kuat2.. Masyitah still lagi nak berlari..
pastu Yati ajak aku tarik si Masyitah bawak pi bilik guru..dah dekat dah pun..
terus Yati duduk kan si Masyitah kat kerusi cikgu yang kosong..

Masa tu Masyitah terus lemah.. nampak penat betul dia..
aku memang respek betul kat Yati..dia relaks je berdepan situasi macam tu..agaknye sebab background family dia kot (biarlah rahsia)..
dan dia pulak anak sulung.. jadi bile ada situasi2 mencabar, dia relaks je hadap.. tabik spring kat ko Yati..haaiippp..!

Lepas tu..Masyitah back to normal balik..
aku tanya la dia kenapa.. dia pon tak tau.. dia cakap dia tak boleh sunyi2 atau pun sorang2.. nanti kang tetibe dia mcm ada dengar suara cakap2.. cakap apa pun dia tak tau..
apa yang aku perasan setiap kali pukul12 tghri..Masyitah mesti "start jadi"..
ikut la nak jadi ape.. jerit tiba2 ke.. berlari2 ke.. jatuh meja ke..
tapi bila dia dah sedar, dia jadi penat.. kesian dia aku tengok..

masa kitorang tengah ambik SPM.. kan semua silent mode..
tetibe dia jerit pastu jatuh.. dgn meja2 sekali..
kitorang nak tolong tak boleh sbb tgh jawab paper..
pengawas la yg terpaksa tolong.. kesian dia..
ada lagi satu time tu jgk tgh nak jawab paper.. pengawas baru pass borang OMR..
elok dia dapat, terus dia conteng borang OMR tu dengan pen..
dia pon tak tau kenapa dia buat  macam tu..

sekarang aku tak tau dia kat mana.. dan aku pun tetap harap yang Masyitah sentiasa sihat dan semakin pulih..
aku tak tau nak describe yg dia ni memang sakit sawan ke atau ada something..
Allah je la yang tahu..kita sebagai sahabat, doakan supaya mereka2 ni diberikan kesihatan yang baik dan dilindungi Allah selalu..Aminnn...

03 December 2015

Expose Mistik : Tarik Nafas

Assalammualaikum peej...

Hai hari ni i nak citer pengalaman expose mistik.. selalu baca je.. tp skrg dah jarang plak kuar citer expose mistik ni.. 

citer dia masa i kena pi kursus untuk confirmkan servis dalam gomen. so kena pi Selatan sana. kalau cakap tpt tuh semua org gomen mesti tau punya... Kebetulan i dapat satu bilik dengan kawan mmg dah kenal masa belajar lagi. i bagi nama dia F ye... so nak confirm dalam perkhidmatan adalah kelas yg perlu dihadiri kerana selepas tuh ada exam penentu untuk confirm tuh. so setiap malam kami akan study... sehinggalah ada satu malam ni... dalam kul 12 mcm tuh rasanya... 

masa tengah study, kami study atas katil masing2... so mlm tuh mmg tak sembang apa just fokus dengan study je... tengah2 study terdengar bunyi orang nafas kuat..."hhhmmmm hhhmmmmm hhhhhmmmm" macam tarik lepas tarik lepas macam tuhlah.... kuat ok... i tengaklah si F ni dia relaks je sambil tundukkan muka baca buku.. so i assume dia selsema sbb maybe dia susah nafas... untuk pengetahuan F ni katil dia sebelah tingkap. so bila i tgk F relaks macam biasa i pun sambung study tapi bunyi orang tarik nafas tuh still ada but mmg i takde rasa apa sbb i masih ingat si F selsema sehinggalah i mengantuk dan tido... masa nak tido tuh bunyi orang tarik nafas tuh dah takde...

esok pagi bangun macam biasa... mandi2 siap2 nak pi makan kat kantin sebelum pi kelas...otw tuh... F tanya i... malam tadi ada dengar apa-apa tak? i kata dengar apa? dia kata dengar bunyi orang bernafas... i bg taulah bukan F selsema ke malam tadi nafas kuat sangat? dia kata bukan dia.. dia kata bunyi nafas tu kat luar tingkap... dia kata masa tuh dia takut sangat... tapi bila dia tengok i relaks dia pun relaks tapi dalam masa sama dia mmg takut sgt masa tuh.. sebab bunyi tuh sebelah katil dia yg dekat dengan tingkap tuh.patutlah F tunduk je sepanjang malam tuh semasa study rupanya dia takut... nasib 1 malam je benda tuh kacau kitaorg... huhuhu... 

so tuh jelah citer i peej.
thanks ok

babai...

- r-

...................................................................................

lama takda expose mistik kan.
sebab lama orang tak hantar cerita.
takda orang hantar.
takda la kak jah share apa2.
gituh.

actually aku ada la few benda nak cerita.
which is seram jugak.
tapi tu la nak mencari masa nak mengarang cerita tu takda free sangat.
tengok nanti free i buat.
kalau tak korang la hantar.
kalau takda jugak, so sepi la segment expose mistik ni. gituh.

siapa ada cerita nak share.
email aku.

email :  nurhafiza.burhanuddin@gmail.com
subject : expose mistik : ...(tajuk)...

ok..selamat malam jumaat. hiii hiii hiiii...
eh aku buat effect seram tau atas ni.
bukan aku gembira sebab ni 'malam jumaat'..korang ni bukan betul.

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...