24 September 2015

Expose Mistik : Bukit Fraser

Salam Peej

Saya Ati dari Kuantan. Nak kongsi cerita pasal lawatan kami sekeluarga ke Frazer hill dlm 5 tahun lepas. Tapi sampai sekarang masih teringat sebab kami 1 family kena kacau malam tu.

Kisah nya bermula bila kami 3 biji kereta bercadang naik ke Fraser hill dan bermalam di sana. Kami menginap di apartment syarikat kakak ipar. So dapat la 2 apartment. 1 apartment ada 2 bilik. Tapi antara 2 apartment tu jaraknya hujung ke hujung. So kalau anak2 buah ni nak pergi ke apartment saya jauh la skit. 

So malam tu mmg kecoh la skit. Sebab masing2 kepenatan, almaklumla jalan naik ke atas tu mcm ular kena palu. Bila sampai2 je kat atas, xde ape pun yg menarik sbb dulu org cakap ada tasik yg cantik, skali dengan taman bunga tapi semua dah kering kontang. Menakutkan jugak la.

Kami sampai ke atas tu dah maghrib. Pas check in semua duk makan n lepak2. Malam tu anak buah sorang ni dia sibuk ajak ayah dia turun bawah. Dia kata ada rumah hutan cantik. Padahal depan apartment tu semua hutan. Ayah dia pun rasa semacam dah. Beria dia paksa anak dia naik atas. 

Malam tu saya tido awal. Pukul 10 dah tido. Org lain ada yg tgk tv lagi. Pastu bila saya terjaga dlm pukul 2-3 pagi tu sbb nak kencing. Tgk org lain semua dah tido. Masa nak bangun tu saya terdengar kecoh sgt kat luar. Mula2 bunyi kereta sampai, dlm 2-3 biji sbb bunyi bising. X lama lepastu bunyi orang berlari. Tapi berlari atas tingkat kami. Saya terus bangun tanya mak. Sib baik mak x tido, dia pun dengar bunyi yg sama. Mak ckp org kat atas baru sampai kot. Masalahnya kami la tingkat atas skali. Xde orang lain dah. Pastu masing2 ketakutan. Saya cakap kat mak nak tido kat tepi katil dia. Mak ok je.

Esok paginya saya terus bukak cerita. Rupa2 nya abg saya yang duduk di apartment 1 lg pun kena kacau. Dia kata ada sesuatu cuba bukak pintu dia. Kuat jugak. Tapi sib baik lepas tu diam. Kami semua rasa ape2 perbuatan yg kami buat masa mula sampai tu "menda" tu akan ulang balik. Sbb pagi tu kami tanya akak yg jaga apartment tu ada ke org lain sampai tengah malam tadi. Akak tu cakap xde. Kami tetamu terakhir sbb tengah malam jalan naik ke fraser hills dah tutup. 

Kami pun ape lagi. terus kemas2 barang dan tunggu trip turun ke bawah. Terpaksa tunggu sebab jalan fraser hills ni ada masa boleh naik sahaja dan ada masa turun sahaja. Jadi itulah kenangan yg x dapat dilupakan oleh kami 1 family. kalau tanya semua, mesti dah serik nak pergi balik sbb masa turun tu semua pakat muntah ramai2.

hehehe

Sekian...

21 September 2015

Resipi Sambal Daging

Siapa dah baca blog aku lama mesti tau our signature dish untuk hari raya mesti Sambal Daging.
kalau tetamu datang pun mesti akan cari sambal daging.
sebab tak dapat kat mana-mana. rumah kita orang je ada.
rendang memang orang tak pandang sangat.
sebab maybe rumah lain semua ada.

tolonglah sedap sangat.
siap kalau hidang tetamu datang kemain adik beradik aku sound, "eh sambal daging takyah hidang banyak2. tu untuk kita je makan. hahaha."
gila la weyh buruk perangai.
tapi memang pun. kau bayangkan 6 kilo masak selalunya by malam raya pertama tu memang licin dah la. Ya Allah sedap sangat.

raya hari tu kemain elly mengecek nak sambal daging.
so bagi dia sebekas.
filla pun taknak mengalah nakkkk jugak.
so mama asingkan dalam bekas. masukkan freezer.
lepas seminggu tu filla datang bagi kat dia.
jonet pun gigih raya pertama datang sebab nak sambal daging.
aku lak kenakan dia,

me : ahhh takdaaa...sambal daging untuk orang rumah ni je. tetamu tak boleh.
jonet : ahhh tak kiraaa..aku punggah dapur rumah kau.
me : eee tak malu. takda. kat dapur pun takda. kita orang sorok kat rumah jiran.
jonet : kau jangan. takda sambal daging aku amuk lagi teruk daripada amukan kat low yatt hari tu. hahaha
me : hahaha eeee dasyat.

filla n elly baru first time rasa, so dua-dua tu ketagihan la.
terus mintak resepi sebab nak masak sendiri.
elly sampai sekarang ni tiap minggu kena buat sekali, sebab win mesti request nak sambal daging.
tapi aku bagi resepi yang biasa aku buat.
untuk buat sekali makan je la.

so tetiba baru-baru ni filla kata mak dia mintak resepi.
sebab hari tu masa filla bawak balik tu mak dia rasa jugak.
so mak dia suka. dia kata elok gak buat masakan tu untuk raya.
asyik rendang je boring jugak.
so filla mintak aku resepi.
eeeiii serammm.
macam la aku terel benar.
aku kata takpa. nanti aku mintak mama yang bebetul punya.
sebab mak filla nak buat untuk raya hari ni.

so tadi aku mintak la mama resepi.
mama tanya untuk berapa kilo nak masak?
filla kata mak dia nak buat dua kilo.
so mama bagi resepi.
alang-alang ada tu.
so aku abadikan la kat sini yea.
sebab ramai gak asal keluar pic sambal daging beriya mintak resepi.
nasib la korang dapat orang pemalas macam aku ni?
permintaan korang tu bak angin lalu je aku tak layan. hahahhaha. *petirrrr*

aku pernah share dulu resepi sambal daging.
tapi tu untuk sekali masak tu.
tapi aku tengok resepi tu boleh tahan rasa nak tampar diri sendiri.
ala-ala tak ikhlas je. siap suruh orang kira sendiri berapa bijik bawang aku guna.
kira daripada gambar tu je. kah kah.

so here it is.
aku copy paste daripada msg mama.


RESEPI SAMBAL DAGING





2 kilo daging (di hiris ikut suka, dadu atau nipis2) Basuh bersih2 lalu mati kan air Padam api
Bawang kecil 1/2 kilo Bawang besar 1/2 kilo Bawang putih 3 atau empat labu 1/2 belacan bulat melaka Blend dgn air sikit saja
Cili kering yg dah berblend 6 senduk
Tumis blended bawang2 and belacan hingga wangi Masukkan blended cili Goreng hingga keluar minyak Masukkan daging dan Bancuh air secawan asam jawa tu segenggam je Atau agak2lah, jgn banyak nanti masam pulak Garam ikut rasa lah
Tutup api sebelum pekat.
Resepi sambal mama memang pakai bawang banyak, tu sbb syedappp Kihkihkih
Selamat mencuba dan selamat hari raya korban.

.......................................................................................................................

amboi kemain mama sempat puji diri sendiri. haha
tapi memang sedap sangat pun. nyam.
btw, yang part atas tu kan kena rebus n matikan air tu kan?
haaa tu sebab if kau masak banyak n untuk raya ni ke apa.
so that tahan lama tak mudah basi la.
macam kalau aku masak sendiri untuk makan, guna daging sekilo ke setengah kilo ke.
takda la aku siap matikan air bagai. tak perlu.

so resepi atas ni untuk 2 kilo daging.
if korang nak masak kurang daripada tu, or lebih ke.
pepandai la gak ye.

aaaaa sedap.
ok tak sabar lagi berapa hari nak makan ni. la la la.

[edited: ramai tak tau matikan air ke? maksudnya masukkan dalam periuk daging tu. n bukak api. daging kan berair. so matikan air tu maksudnya sampai air daging semua kering. nanti daging tu akan jadi macam halfway dah masak la. daripada warna merah pink macam tu, daging bertukar warna macam pucat tu. nampak macam daging rebus. gitu la. eh faham tak explanation aku ni? ke tak faham jugak? ]

17 September 2015

Expose Mistik : Kedai Makan

Kisah ni kisah throwback tahun lepas. 
Malam minggu tu kami berempat; aku, mak, adik (Cupi), adik ipar (Shue) makan kat kedai makan 'K' di Subang Jaya. 
Bukan pertama kali makan sini, tapi dah berkali-kali. 
Tapi tak tahu kenapa kali ni kami hyper pulak. 

Deco kedai ni cantik, konsep klasik dan koboi. 
Ada meja yang kat kaki dia ada mesin jahit punya pemijak tu. 
Dari meja yang kami duduk tu nampak dalam kedai kat tingkat 2 tapi rupa bentuk dia macam loteng je. 
Kat loteng tu gelap, tak pasang semua lampu. 
Yang ada almari dan mesin jahit.

Bila nampak mesin jahit semua tu kami yang hyper terlebih gula tu sembang la buat lawak like "pesal ada mesin jahit kat atas tu, malam-malam ada kelas jahitan dengan hantu-hantu ke kat sini hahahah!?" 

Amboi mulut kau kan. 
Siapa pernah tgk Insidious 1 tahulah ada satu scene setan tu macam menjahit, lebih kurang gitu la kitorang sembang. 
Lama gak sementara makan tu kitorang gelak-gelak, siap usha belakang kedai masa nak balik.

Dah siap makan, balik la dalam 11 malam. 
Semua kepenatan, terus tidur. 
Mak aku suka tidur kat sofa depan tv. Letak badan terus lelap. Tapi dia tak tidur terlentang, dia tidur macam mengiring mengadap tv. 

So pagi keesokan paginya adik aku dah whatsapp. 
Lemah gak lutut aku bila mula-mula baca T_T



Tapi Alhamdulillah mak aku ok, takde kena gangguan ape-ape. 
Mungkin "benda" tu warning je kot jangan sebut-sebut nama dorang haha. 
Pastu tahun ni kami ada datang kedai ni lagi, siap bawak baby lagi, anak adik aku. 
Takde kejadian pelik berlaku sebab kami behave sikit. 
Cuma baby adik aku asyik mendongak pandang merenung ke tempat loteng tersebut macam sesuatu jek :p

Sekian, terima kasih :)

-aqiess-

16 September 2015

Tangisan

Patut ada kerja nak buat ni.
tapi tau la perangai aku ni, buat kerjanya tak seberapa..melencong je lebih.
so kali ni melencong.
nak cerita sebelum aku terlupa n penyakit malas datang.
so baik aku update malam ni jugak.

hari ni nak masuk 3 weeks papa pergi.
lepas pada 2 dua kali dah pergi tengok kubur.
pertama sehari selepas papa pergi.
dorang benteng kayu tu.
supaya if tanah mendap ke apa. takda la hilang nanti kubur.
takut nanti if takda orang datang jenguk ke apa.
tu kadang kita pergi tanah perkuburan, ada some kubur tu kau terpijak sebab langsung takda tanda.
tenggelam jadi sama rata macam tanah lain.
second suami aku pergi ngan adik ipar aku betulkan kubur papa.
memang mendap n senget.
patut nak pergi sesama. ayol lak keluar tak balik2. kata ke kedai je.
pastu call, hp dia tinggal rumah pulak.
rupanya tayar kereta pancit dia tukar sendiri. sian.

so laki aku taknak lewat dia pergi ngan adik ipar aku.
tak kasi aku ikut.
so since today kan cuti hari malaysia.
suami aku ajak pergi tengok kubur.
dia kata if baru meninggal kena rajin pergi sebab tanah akan keep on mendap.
so kena selalu tambak.

so kami pergi bertiga. aku, MrB n ayol.
mama suruh ajak P.G.
tapi taknak la. nak tunggu bangun la, mandi apa nanti lambat pulak.
so bergerak la kita orang pukul 3pm macam tu.

sampai terus ke kubur arwah abah n mak dulu.
Alhamdulillah rezeki tempat sama 3-3. senang pergi sekali.
kubur mak n abah ke dalam.
so dah banyak rumput n lalang naik tinggi.
last time aku pergi takda macam tu.
maybe time abah meninggal dulu time raya.
mak pulak 2 hari sebelum puasa.
so dorang baru lepas bersihkan kubur..ramai visit kan time2 macam tu.
so elok je la.
pergi tadi tak kemas sangat.
so kita orang bersihkan sekeliling tu.


aku sempat beli bunga2 tu kat melawati lepas lunch earlier.
beli 3 bungkus utk tiap satu.
lepas kemas kita orang bertiga sedekahkan al-fatihah beberapa kali.

settle kat situ ke depan balik n attend kubur papa pulak.
Alhamdulillah kali ni elok pulak takda mendap ke senget ke benteng tu.
cuma tambak sikit2 je tanah supaya next visit ok.


ok so begini kisahnya. jeng jeng jeng.
time nak habis tu.
aku dah jirus air n tabur bunga.
aku tunggu tepi position aku amik pic ni.
ayol pulak hujung sana.
MrB pulak kat belah kanan tengah tambak belah kanan.

aku dengar macam bunyi anjing melolong.
aku biarkan je la.
takda rasa apa.
bunyi tu macam berterusan je.
then aku dengar bunyi macam bertukar.
still aku buat tak tau.

tetiba aku tengok muka ayol berubah. kepala tertoleh2 tengok belah dalam hujung2 sana.
terus aku berderau. uikksss. adakah dia dengar apa yang aku dengar?
btw, bunyi yang aku dengar memula macam anjing melolong tu bukan anjing ok.
actually dengar betul2 kau dengar macam bunyi perempuan menangis.
menangis yang terlolong2 n penuh perasaan tu.
aku bayangkan gaya nangis tu macam orang yang betul2 sedih n histeria tu meratap tepi kubur.
sumpah seram ingat balik.

aku pun tengok ke arah dalam tu.
memang takda sapa la.
memang kita orang je ada kat situ.

aku tengok muka ayol lain macam.
dia datang ke arah aku.

me : kau dengar jugak ke?

ayol : *geleng2 kepala tanda tak bagi aku cakap apa*

me : jom balik la.

tapi laki aku masih gigih ngan cangkul.
bunyi tu still ada.
aku pakai spec aku, (aku letak atas kepala sebab peluh kan) n pandang lagi ke arah bunyi tu.
memang takda kelibat apa pun kecuali ada 2 ekor burung bertebangan..n pokok2 di tiup angin je.
sayup je bunyi perempuan menangis tu.
macam jauh sangat.
time tu aku seram sebab teringat la korang dok share expose mistik selalu kata, if bunyi jauh maknanya dia sebelah kau. kalau bunyi dekat maknanya dia jauh.
woiii kurang ajar i is seram ok.
padahal time tu pukul 4ish pm macam tu je baru.

aku ajak laki aku balik.
dia kata ok jap.
dia letak cangkul n dia mulakan baca al-fatihah kuat-kuat.
aku n ayol yang memang dah start cuak sama-sama baca kuat jugak.
bila dah baca kuat, so memang tak dengar apa kecuali suara masing2 la.
baca 3 kali n laki aku bacakan doa apa bagai.
then gerak la.

dah jauh sikit. aku tanya la.

me : kau dengar apa ayol?

ayol : relaxxxx la duluuuu.

MrB: dengar apa?

harap maklum ayol ni agak penakut.
sama je la dia. noy lagi gone case la.
so dalam adik beradik dorang berdua ni penakut over.

dah jauh lagi nak masuk jalan besar.

me : tak yol..kau dengar apa?

ayol : aku dengar suara perempuan gelak.

me : gelak ke? aku dengar nangis.

ayol : memula macam gelak..pastu nangis la.

me : haaa aku memula dengar macam anjing melolong. aku biarkan je la. tetiba aku tengok muka kau gelabah pandang2 aku pastu ke sana...then dengar balik aku dengar nangis tu la.

MrB : apa benda ni? dengar apa? nangis kat mana?

me : kat kubur tadi la.

MrB : apa u merepek ni ja.

ayol : abang tak perasan kot. abang mengcangkul tadi.

MrB : dia sedih tu sebab dengar kita sedekah Al-Fatihah. dia takda sapa sedekahkan.

me : kannn. tu la i terpikir. i takda la takut ngan kubur ke apa. tapi pikir balik ye la bermacam orang kan kebumi situ. background yang berbeza, mungkin orang yang ada ilmu ke, tah-tah yang ikut dia ke...tak tau kan.

MrB : takda la jaaaa...u ni ke situ pulak. i takda dengar apa pun.

me : i ngan ayol dua-dua dengar kot. u sorang tak dengar. so memang ada la. bukan perasaan.

MrB : bunyi macam mana?

me : *buat bunyi yang aku dengar tu* haaa macam tu. i n ayol nak balik. tapi u sibuk cangkul. pastu kita baca Al-Fatihah kuat2 tu..lepas tu takda dah bunyi tu.

MrB : ye ke? *terus tadah tangan* *baca ayat kursi*

bertiga kita orang baca kuat2 dalam kereta.
sebab seram, jangan la ikut ke apa. huishhh.
harap maklum laki aku ni konon je berani.
dia memang berani, kau hantar la ramai orang berparang, bersenapang, berpistol dia hadapppp..
kau cerita hantu sikit dia punya takut tu makan tahun weyh. hahahahha.
tak sukerrrr.
tu yang dia paling lebih2 kuat baca ayat kursi tadi.

balik je cerita kat mama.
seperti biasa noy yang penakut lebih.
tapi mama suruh kita orang balik ni mandi.
before maghrib.
sampai rumah harus laki aku pantas je mandi. huhuhu.

tapi serious.
bunyi apa tadi tu.
bunyi je dengar. takda nampak apa pun.
apa-apa pun dalam kata konon i is berani.
tadi kejap ni pergi kencing tetiba i is seram.
tetiba terbayang yang tak sepatutnya. cissss.



Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...