29 January 2015

Expose Mistik : pesanan terakhir



Assalammualaikum, hai peej. 

saya ada 1 kisah nak share dengan awak. 
cerita nak jadi tahun 2013 kalau tak silap.. 
ada 1 hari tu my mom ada event kat office dia.. and nak dijadikan cerita, my little sister pulak keluar dengan her dad pergi rumah sedara.. 
so saya comfirm bosan sorang-sorang kat rumah.. so i decided to follow my mom.. 

event dia start dalam lepas magrib gitu.. 
dalam pukul 6lebih kitorang gerak la.. 
lepas solat magrib kat surau office.. 
my mom pergi event tu kt blok 1 lg.. 
ada 3 blok and ada 5 kuarters kat office dia.. 
so saya stay kat bilik ofis my mom ni.. sorang... 
my mom teached computer skills so dia ada lab sendiri lah.. 

saya dok dalam lab, lampu semua buka kecuali lampu luar lab(rosak).. 
tapi taklah gelap sangat sebab at the end of the corner ada bilik memasak, and lampu depan tu terbuka.. 
so i pun online fb.. layan movie semue bagailah.. 
i ni fanatik horror stories.. 
so layan movie horror sorang.. 
dalam pukul 10.30 camtu i call my mom tanya dah settle ke belum.. dia cakap dalm 30 minit lg.. oklah. i tunggu... then lepas habis movie tu, dlm 10.45, i sambung on9 fb je smbil chating ngan member.. 
tiba2 ada orang ketuk pintu.. 
pintu lab ni, luar pintu cermin, dalam ada grill.. i kunci dua2.. 
so i pun bangun gi usha .. 
nampaklah my mom punya office mate. pangkat pakcik2 la ni.. 
so i just bukak lock pintu cermin je.. then dia tanya.. 

pakcik : sorang ke?
saya :  ya, sorang. pakcik tak pergi event ke?
pakcik : tak pergi.
saya : ouh. ok.
pakcik : ko duduk sorang tak takut ke? kunci pintu baik2. jangan buka pintu kalu tak kenal org tu.
saya : ok pakcik..

then pakcik tu pun terus jalan menuju ke arah bilik masakan. 
"maybe gi tandas kot sebab tandas pun area situ", kata dlm hati jela.

i pun lock balik pintu and sambung on9..

my mom habis event dlm kul 11.15pm..
then i bagitau la pakcik tu dtg.

saya : ma, tadi pakcik *** datang.. saje je tegur kot.. dia pesan suh lock pintu..
mama : (muka hairan) pakcik ** dtg? ye ke ni? salah orang kot..
saya : aih.. betul la ma.. org kenal la pakcik tu..
mama : tapi pakcik tu dah takda... dia baru meninggal minggu lepas.. lupa nak gitau kamu..
saya ; ........jom balik ma....


my mom pun cepat2 siap n kita orang pun balik...

nasib baik la dia dtg dlm rupa yang elok camtu.. ada byk lagi story.. nanti sy share lagi..

tQ peej...

-NSS-

22 January 2015

Expose Mistik: 3 Kejadian



Salam Peej…aku ni silent reader ko..suker sgt baca blog ko ngan aunty nanie…
Anyway, aku nak share sikit la cerita seram ni ngn ko….meh baca ramai2…wahhh gitew

Kejadian 1:
Kejadian ni berlaku waktu aku kecik lagi…tak silap aku dalam darjah 3 or 4 kot… masa tu family aku baru pindah dari Kem Penerissen, Kuching balik semula ke Semenanjung. Pindah waktu cuti sekolah…memandangkan masa tu cuti akhir tahun dan agak panjang, aku minta izin lepak umah nenek aku kat Semerah, Batu Pahat.  Kawasan kampung nenek aku ni memang famous dengan orang bunian.. macam2 cerita la aku dengar..tapi masa tue aku kan budak2, mana kenal erti takut tue..

Dalam tempoh waktu bercuti tu, ada satu malam nenek aku nak terberak…almaklumlah..rumah kampung kan..of course jamban kat luar…jamban nenek aku kat tepi rumah berhampiran dengan kebun kelapa sawit..so, boleh bayangkan area tu mmg gelap nak mampsss..

Jam masa tue lebih kurang 1.00 pagi kot..so, berbekalkan torch light, aku pun pegi la temankan nenek aku g berak..aku duduk depan pintu jamban mengadap pokok puding…mlm tu mmg gelap ok..masa tue lampu jalan pun takder..jalan raya pun masih tanah merah lagi..rumah pulak jarak jauh2…daif sungguh masa tu.,…dalam keadaan mamai tue, aku terdengar suara pompaan menangis..sayuuuppp sangat….huuuhuhuhuuuuuuu…huhuhuuuuuuu….cam sedih sangat….dan yang peliknya, aku boleh nampak dari jauh warna putih….perlahan jer jalan…masa tue aku tak terpikir apa pun…mmg serius aku tak takut…

Selang beberapa minit lepas tue, nenek aku cam tergesa-gesa keluar dari jamban, jalan laju2 sambil cakap..”long..dah jom naik!!!...” jalan laju gile tinggalkan aku kat belakang…(kejam kan…sob..sob)…aku pun lari2 anak kejar nenek aku…masa naik tangga nak masuk rumah…aku tanya nenek aku..”bah..embah dengar tak tadi..kesiannn.. ada orang nangis kuatttt…” lebih kurang cenggitu la aku cakap…(nenek aku orang jawa…embah stand for nenek)…nenek aku ni tak jawab, trus cepat2 masuk tutup pintu, tutup lampu dan ajak aku tido ngan dia…hihi..so, malam tue aku tido diapit oleh arwah atok n nenek..waaahhhh…bahagia…

Tapi tak bahagia sangatlah kann..sebab, selang beberapa jam lepas tue…telinga aku sakit macam kena bakar…serius sakit sangatttt….dan aku tak boleh dengar apa orang cakap..yang pastinya, telinga aku panas…(bayangkan telinga ko kena unggun ngan api…) Apalagi, meraung bagai nak gile aku malam tue…nenek aku dah nangis2…atok aku dah gelabah…pakcik and mak usu aku dah cuak..yela, nak mintak tolong ngan sapa kan…hospital jauh, telefon takder lagi masa tue…so, nenek aku cuma gosok dengan minyak gamat…aku meraung sampai siang..walaupun atok aku dah siap azan, baca ayat alquran..tetapi, tetap rasa sakit…then siang tue, terus aku pekak..yes, aku pekak selama sebulan…aku tak tau kenapa leh jadi cenggitu..tapi apa yang aku dengar dari perbualan antara nenek aku ngan atok, katanya aku kena sembur sebab tegur akak pon…errmmm..ontah la…kesian aku, OKU sekejap…




Kejadian 2:
Kejadian ni berlaku pada anak sulung aku, Syafiq.. Syafiq masa tue umur lebih kurang dalam 3 tahun kot…berlaku kat rumah sewa kita org kat Senawang…Suami aku malam tue kena On Call pulak..so tinggallah kami 3 beranak..

Dalam kul 8 mlm cenggitu, aku lepak la depan tv dengan 2 org anak aku ni…sambil tgk TV, aku nyusukan anak aku Izza…yang Syafiq pulak dok sibuk ngan mainan dia…tengah dok layan citer malam tue, tiba-tiba anak aku Syafiq yang tgh sibuk ngan mainan dia…trus pandang arah tingkap…(Masa tue, rumah aku cuma pakai day curtain jer..of course la boleh nampak luar kann)…dan cakap ngan aku…”Ibu, momok ajak kita main…” ..pastu tak semena-mena dia nangis, dok cakap momok..momok…takuttt...meremang bulu tengkok aku…ngan Izza dok tengah bergayut nenen…Syafiq lak nangis..gelabah biawak aku…trus cari h/phone nak call husband..dan..dan, masa tu pulak cari h/phone tak jumpa…waaaaaa…..last2…aku masuk bilik, on PC..bukak ayat ruqyah kuat-kuat…then, barulah Syafiq senyap..Iza ttp dok nak nyusu masa tu….waaa....malam tue, husband aku balik dalam kul 12 mlm– 1.00 pagi kot..lebih kurang 4 jam aku tahan takut…

Kejadian 3:
Kejadian berlaku kat hospital di Senawang…anak aku Izza kena warded sebab ada infection kat telinga dia…malam kedua, anak aku dok meraung..nangis tak henti2..nasib baik dok bilik tak kongsi ngan orang.. aku dok ingat la anak aku ni nangis sebab kesakitan…panggil nurse, panggil doktor…buat macam2, ttp dok nangis…tension aku mlm tue.

Disebabkan, Izza ni dok nangis tak henti2, husband aku minta tolong ngan sorang kawan dia ni…anak kawan dia ni umur lingkungan 16 ke 17 tahun dan ada 6 sense dan boleh nampak benda ghaib…masa budak tue masuk bilik kami, dia trus pandang arah almari pastu melorot trus ke tingkap..budak tue mmg tak pandang kitaorg ni…senyap jer…pastu dia cakap, “Ooo…ada benda nak jengok anak aunty..tadi dia dok kat almari..pastu trus g tingkap”  Aku tanya balik kat dia..”Biar betul?...skang ni dia kat ner?” “Dia dah kluar..tekejut saya boleh nampak dia..”  Boleeeehhhhhhh…..tapi mmg betul pun, lepas tue, anak aku Izza trus tak nangis…husband aku dok ngaji la mlm tue kejap..alhamdullilah, Izza tido nenyak sampak pagi…


So, itu je la citer aku nak share…bagi aku dah cukup seram laa…tak tau la kat korang…wassalam..

-Dee-

15 January 2015

Expose Mistik : boracay & raya

Salam peej..

Lama benar tak menjengah kat blog ko..
niari br ade masa nak masuk dan bc..
lama jugakla tak ngepos cite expose mistik..
yela tade kisah benar..takkan nak reka lak kan..hehhe..
ok2 meh sini dengar cite aku plak...

watak lam cite ni...
Pau, kemal dan aku.

2 bulan yg lepas...si kemal ni murah hati gile nak belanja aku dgn pau ke boracay island.
Kononnye da lama tak tgk laut dan dah lama tak buat family trip.
Ok fine.. aku ikutkan aje napsu si kemal ni walaupun masa tu aku tade la fefeeling nak travel sgt.
So setelah beberapa kali kua masuk booking.com dan air asia.. kitaorg pun berlepasla ke destinasi yg hendak d tuju iaitu boracay island.

Jgn main2.. si kemal ni kalo ajak bercuti.. mmg tanak kalah.. seminggu weh dia ajak aku dgn pau dok kat pulau tuh.
oh yea.. hotel yg dia book pun tanak kalah weh.. nun atas bukit.. jauh dr hotel2 lain... view memang lawa... nampak laut dan ada hanging swimming pool... ada private balcony siap..
Sikit sebanyak aku rs teruja jugak la.
So mlm pertama tu... suma pengsan kepenatan sebab perjalanan nak ke boracay ni agak jauh jugak la....

Satu mlm tu... si kemal mtk izin aku.. kononnya nak tgk nite life kat white beach.
Nak ke white beach ni dr hotel kitaorg dlm 15minit dan kene amik shuttle.
aku pun dgn berat hati terpaksa relakan sebab kena la kasi pluang dia release stress kalo tak sia2 jela dia g boracay kan.
Dalam rela tapi terpaksa tu aku beranikan diri duduk hotel berdua dgn pau.
Masa aku tgh layan tv dgn pau.. tetibe aku dengar bunyi pintu kene hempas... hempas yg memang kuat sampai pintu bilik ko pun bergegar.
Aku buat tatau je... yela aku nak ngadu dgn sape kan.. si pau ni baru je setahun.. nak tak nak aku sengih2 jela kat pau.... nak dijadikam cite.. si pau berak pulak.
jd tpaksa la aku cuci kan sebab dia mana reti nak cebok air lagi..
Nak ke bilik air tu kena lalu cermin besar... ntah nape aku rs seram2 je lalu situ tapi aku kuatkan jugak la semangat aku.
aku bawak pau masuk bilik air.. masa lalu cermin tu la aku nampak "gadis" tu sengih.
Pau plak bleh baibai gadis tu.. kalo  ikut lemah semangat aku mmg aku nak pengsan dah... tapi demi pau aku gagahkan jugakla.

Dlm tandas la aku bc segala surah2 yg aku tau.. mampusla aku da tak kisah.. mengigil tayah ckp la... nak tepon kemal henpon lak kat atas katil....
Dlm 10 minit aku lam tandas tu.. mcm2 aku dengar kat lua.. bunyi kene cakar la... bunyi barang jatuh la... last aku jerit lam tandas tu.."weh kitaorg tak kacau kau.. tlg jgn kacau kitaorg boleh tak" si pau sengih2 je tgk aku jerit camtu.. entah dia sengih kat aku ke kat entiti lain aku pun tatau... huhuhu....
Tak lama lepas tu kemal pun balik. Dia ckp x sedap ati lak tinggal anak bini sorang2 kat bilik hotel. aku tak cite kat dia sampai la kitaorg balik kl.

Cerita2. Selamat hari raya

Benda ni jd masa raya yg lepas. Kalo raya kat kuching.. memang meriah.
Seminggu masih steady pakai bj kurung dgn bj melayu.
Mlm ke empat raya kitaorg beraya la kat umah member.
Balik dr rumah member tu bleh plak nak lalu kat kawasan umah2 banglo yg baru siap kononya nak cuci mata. Dasar taksedar diri ada anak kecik kan aku ni..
Sampai umah.. cuci kaki tangan terus masuk tido. Tetibe dalam kol 1am camtu la.. pau nangis cam melalak camtu.
Aku pun trs rs tak sedap ati... dah la masa tu aku tgh peod.
Bapak aku trs bangun masuk bilik kitaorg baca2... huishb lg la aku seram.
Tetibe je org tua ni baca2 kan.
Fyi bapak aku ni bleh nampak la benda2 camni... pastu da baca2 adalah dlm 1 jam gak si pau menangis.. bapak aku leh ckp ade benda usik... pastu entah camne mulut aku ni secara otomatik cakap benda tu kat dapo.
Jgn tanye nape aku leh ckp camtu sbb entah... aku cam dgr org panggil2 aku kat dapo.
Si kemal da tensen sbb pau nangis tak brenti. 
Dia pun  gi dapo. Lama jugakla dia stay kat dapo tu. Last2 dia masuk bilik balik muka cam ketakutan. Aku tanye... nape.. dia diam je...

Pau masih nangis. Aku fed up aku gi dapo.
Masa kat dapo tu la bulu tengkuk sampai ke rambut2 aku meremang.
Ko pnh tak rs camtu cam rasa rambut terpacak sekali... pastu bapak aku g dapo gak.
Dia azankan setiap penjuru rumah.
lepas tu alhamdulilah pau berenti nangis dan sambung tido.
Esoknye..si kemal cite dgn aku.. dia ckp bulu tengkuk dia meremang masa dia masuk dapo dan dia dgr bunyi org hempas pintu dapo dan mcm2 bunyi la.. pendek kata dia cakap mcm ada aktiviti la kat dapo tu.
Sampai skrg dia fobia...

P/s: Okla aku nak tdo. Gile gigih aku nulis kat ko kol 3am ni. Takut!

Assalam;
Zz

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...