24 December 2015

Expose Mistik : MIL baca Yassin

Assalammualikum kak peej. ini saya guna email ofis hehehe.

cerita bermula macam nie, masa awal-awal kawin menumpang sekejap rumah family in law. masa tu yg duduk rumah tu cuma MIL, adik ipar lelaki, suami dan saya. 

MIL suka mengaji setiap kali lepas solat atau sebelum solat. 
kalau subuh-subuh tu memang selalu dia mandi awal dan terus kan aktiviti mengaji tu. 
MIL suka solat kat ruang tamu. 
kiranya kalau dari dalam bilik boleh nampak la lampu ruang tamu buka dan dengar suara MIL. 
pintu bilik tak tutup rapat sbb rosak. 
dan masa yg sama jugak, toilet bilik ada ruang udara belah atas. 
setiap kali subuh memang akan dengar suara org mengaji dari masjid bila masuk toilet tapi suara org masjid akan dengar bila kita dalam toilet je.

sepanjang duduk situ, saya kena bangun awal sbb suami kena hantar saya pergi tempat kerja dulu. 
suami masuk pukul 8, saya pukul 9 tapi sbb takde kenderaan lain jadi saya kena ikut masa suami la. 

suatu pagi tu, saya macam biasa la bangun2 terus siap utk mandi. 
masa tu dah dengar suara MIL baca yasin (suara perempuan) so saya buat biasa je. 
langsung tak pandang pintu utk cahaya lampu mcm kebiasaan saya buat. 
masuk toilet, berus gigi semua sambil dengar pulak suara mengaji dari masjid (suara lelaki). keluar toilet kejut suami pulak. 
siap2 semua then keluar bilik. 
masa nie ruang tamu gelap. 
tak rasa pelik lagi sbb pikir MIL dah tidur balik. 
terus suami tanya "by dah kejut umi subuh tak?". 
saya jawab "bangun tadi umi dah ngaji dah." 
kitaorg terus keluar pergi kerja.

sampai tempat kerja, sementara tunggu ofis buka duduk lepak kat kedai mamak sambil online. 
tetiba dapat pm fb dari MIL.

Umi: kenapa tak kejut umi bangun subuh?
Saya: eh, bukan umi dah baca yasin ke tadi? (dah start pelik)
Umi: takdela, umi baru je bangun nie.
Saya: tadi kita bangun tidur dah dengar umi baca yasin. sebab tu tak kejut umi.
Umi: takde pun. suara org masjid tak?
Saya: suara org masjid suara lelaki umi. kita dengar suara perempuan sebijik suara umi.
Umi: dia menyamar la tu.

terus seram saya. 
menurut cerita MIL, mungkin benda tu ikut adik ipar balik. 
sebab adik ipar selalu balik lewat. 
selalu jugak sebelum nie dengar suara adik ipar batuk la, buka pintu la. 
tetiba baru dengar bunyi kereta adik ipar sampai depan rumah. 
tapi masa tu memang tak pikir apapun. 
MIL pun selalu dengar suara suami panggil2 dia. 
sebab suami je yg selalu bila balik rumah suka panggil2 MIL. 

ok itu je cerita nya. 
sampai sekarang kalau pergi rumah MIL tetiba dengar suara org panggil2 nama saya takkan sahut sampai saya nampak siapa yg panggil.

-Chan K.P-

17 December 2015

Expose Mistik : Hotel di Langkawi


1. Perempuan di Dalam Toilet

Salam Kak Peej,

Saya dari Penang. 
Saya ni dari kecik Tuhan anugerah kan keupayaan dapat tengok alam ghaib. 
Dari kecik masa umur 3 4 tahun sampai lah besar. 
Tapi bila besar, saya banyak pergi berubat untuk tutup hijab saya ni. 
Sebab saya dah penat Nampak makhluk selain manusia dan binatang. 
Takut ooo sebab mana tempat pun tak boleh pergi. 
Contohnya macam camping dalam hutan, hiking bukit-bukit kecil, rumah kampung dan sebagainya. 
Semuanya memang tak boleh la sebab merata – rata Nampak hantu hantu bagai ni. 
Saya ada banyak pengalaman Nampak benda – benda ni dan InsyaAllah akan share dengan kak peej. 

Sekarang ni saya cerita dulu pengalaman saya semasa form 5 di langkawi.
Saya belajar dekat langkawi selama 2 tahun dan masa ni tahun untuk peperiksaan SPM dah nak tiba. 
Time tu saya belajar banyak sangat and needed to unwind. 
Otak  memang dah tepu sesangat. 
So my parents flew from Penang to Langkawi untuk temankan saya release tension. 
Diorang ambil saya dari sekolah, book dan terus check in ke satu hotel dekat dengan Pekan Kuah. 

Time tu saya memang happy sangat sebab dapat jumpa parents dan adik. 
Tak mengadap buku for 24 hours hehe. 
Dah parents saya sampai tu, kami check in dan nak bersiap siap untuk dinner. 
Saya masuk la toilet nak mandi. 
Kan dalam hotel, selalunya depan sinki tu ada cermin yang besar panjang dan bertentangan dengan cermin panjang tu adalah bathtub kan. 
So saya biasalah cuci muka dan gosok gigi. 
Setiap kali saya tunduk nak ambik air untuk cuci muka tu, saya perasan ada seorang perempuan rambut panjang berdiri belakang saya. 
Saya tengok menghadap cermin tu memang terang benderang la Nampak mukanya.
Time tu terus rasa numb sangat badan. 
Tak boleh nak bergerak pun. 
Saya try baca ayat kursi kuat kuat tapi perempuan tu datang makin dekat dan dekat dengan saya. 
Nak jerit panggil mak pun tak terkeluar suara. 
Perempuan tu datang bisik dekat saya. “Tengok tu”  sambil tunjuk bathtub. 
Saya Nampak la dari cermin tu dia duk tunjuk ke arah bathtub. 
Time ni air mata ja keluar sebab takut sesangat. 
Mungkin dia nak bagitau saya yang dia kena bunuh ke kat situ. Waaaa cuak sangat. 
Rambut dia panjang sampai ke lutut.


Abah datang ketuk pintu toilet dan tanya dah siap ke belum. 
Baru la saya macam tersentak dan boleh bergerak. 
Keluar je bilik tu, terus saya cerita kat mak abah apa yang saya Nampak. 
Demam terus saya kak peej. 
Dari nak rileks rileks terus jadi demam panas. 
Mak saya perasan ada kesan cakaran dekat belakang saya. 
Banyak pulak tu dan merah sangat. 
Mak saya call hotel tu nak book bilik lain. Tak nak dah tido dalam tu. 
Maunya tengah malam bangun nak membuang air kecik ke, terserempak lak dengan perempuan tu, memang tak laaa kan. 
Nasib baik ada. Terus pindah ke tingkat lain.

-Murni-

10 December 2015

Expose Mistik : Masa Sekolah dulu-dulu...

Hi Peej...
assalamualaikum..saya peminat awak ni..hehehe..
saja nak share pengalaman expose mistik dgn awak dan reader2 awak..
saya ade  jugak cerita2 seram lain (byk pengalaman sendiri).. if nak santai2 boleh baca kat blog saya..
sori pjg sikit..malas nak re-type story pendek..just copy and paste je..hehe..

____________________________________________________

Masa Tadika

Masa tu umur 6 tahun..nama pon tadika kan..hehe..aku dgn kawan aku Fatimah selalu pi sekolah sama-sama.. rehat pun sama-sama.. sama-samaaa.. mengejar mimpiii.. sama-samaaa..(tetibe nyanyi pulak..)ok..
continue balik..kejadian tu jadi masa time rehat..
tadika aku tu dulu belakangnya hutan sikit..
belakang hutan tu pulak laut..
nampak macam ada unsur kekampungan sikit tadika aku tu..dulu2 mana ada pembangunan sangat..tak macam sekarang..
aku rasa tadika aku tu pun dah takde agaknya sekarang..

jadi masa time rehat tu cikgu bagi main kat luar dengan syarat tak boleh lepas sampai ke laut..
sebab hutan tu ada denai sikit nak ke laut.. 
sambil2 tu assistant cikgu monitor kitorang sekali, tapi kejap2 je keluar masuk jenguk..

budak2 lelaki dah lepas dah kat dalam hutan.. yg aku dgn Fatimah konon jerit2 kejar dorang tak bagi lepas sampai ke laut..
masa tengah berlari tu tiba2 Fatimah stop kejap.. aku tanya kenapa.. dia tunjuk something dekat semak tepi denai tu.. 
lebih kurang macam ni la perbualan aku dgn Fatimah.. (seingat aku la time tu..)

Me : Kenapa Timah?
Fatimah : Cuba tgk tu. .(sambil tunjuk ke 1 arah..)
Me: Eh, barang kemas la..

yang bestnya barang2 tu sekelompok ada rantai emas, cincin emas.. tapi yang musykilnye barang2 tu ada terselit kertas kuning tulisan cina.. dakwat merah.. 
teringat aku cerita hantu cina lompat2 yg dahi kena tepek kertas mcm tu.. 
haa..camtu la kertasnye.. 
ada la 3-4 helai macam tu..

Fatimah; Uihh..cantik la.. (sambil belek2..lepas tu nak test pakai pulak..)
Me: Timah.. jgn pakai la.. tu bukan kita punya.. orang punya.. tak baik ambik barang org..(itu yg mak aku ajar selalu)
Fatimah: alaa.. pakai kejap je.. nanti kita letak balik..

Fatimah siap pakai rantai.. pakai cincin.. yang syoknye cincin yang dia pakai muat2 pulak tu.. 
aku dah cuak takut cikgu nampak.. jom laa..jom laa.. aku ajak si Timah..
last2 Timah pun akur..hehe.. 
rantai dia dah bukak dan letak kat tempat asal balik dengan kertas2 tu..
tapi cincin tak boleh bukak.. memang tak boleh bukak langsung tarik macam mana pun..
last2 masuk kelas pakai dengan cincin2 tu sekali..
pandai dia nyorok kan tangan takut cikgu nampak..

semua dah ada dlm kelas lepas cikgu panggil..
sebab cikgu nak bagi makan tengah hari pulak..
kitorang pun duduk la tunggu makanan hidang..
aku duduk sebelah Fatimah.. dia dah start diam.. aku tanya apa-apa pun sebijik ayat pun dia tak jawab..
bila mkanan dah sampai, makanan pun dia tak usik.. dia tunduk je.. aku time tu relax je menyantap..
masa cikgu lalu, 
cikgu tanya Fatimah kenapa tak makan..aku yg jd tukang jawab.."dia tak nak makan,cikgu"..
cikgu pun duduk la tepi dia..

elok je cikgu tanya lagi..tetibe..pangggggg!! 
dia tepis cikgu sambil meracau2.. garau kot suara Fatimah time tu..
abis makanan kat meja dia berterabur..
aku tak ingat ekspresi muka cikgu time tu..
tapi aku agak2 mungkin dia blur2 dan tertanya2.. "pasai pa budak ni.."..sbb tetiba kan..kawan2 yg lain semua pun blur2 kot..ada yang dah start takut2..

cikgu dah mula start gelabah rasanye..
yg aku ingat cikgu dengan assistant dia dh peluk2 Fatimah sebab Fatimah mengelupur..
kuat gila.. terdengar2 cikgu cakap.. Ya Allah,kuatnye dia..
masa tu assistant cikgu dah suruh kami semua duduk jauh2 dari Fatimah..
dia pun suruh baca sapa2 yg hafal Surah Al-Fatihah dgn ayat Kursi..
serius time tu aku tak tau ape itu sampuk ke rasuk ke histeria ke..
cikgu suruh ketepi, aku ke tepi.. cikgu suruh baca aku baca..

aku rasa cikgu2 aku tu dah tak boleh kawal Fatimah kot..
cikgu suruh Shaher dgn budak lelaki 2-3 orang pi panggil bapak Shaher..(kawan tadika aku jugak..rumah dia betol2 berjiran dengan tadika aku ni..)..so dekat la..
aku pun tak ingat sape yg dtg sebabnye assistant cikgu dah tempatkan kami2 semua kat satu ruang pastu pintu tutup..
yg dengar suara Fatimah jerit2.. pastu senyap.. 
keluar2 je Fatimah dah takde.. dia dah balik agaknye.. pikir aku masa tu..

pastu baru la cikgu approach aku..
tanya buat apa masa rehat tadi..
aku pun cerita laaaa.. cikgu geleng2 kepala.. tapi tak cakap apa..
sejak hari tu cikgu tak bagi kitorang main kat luar lagi dah..
mungkin cikgu takut jadi lagi kot..
lepas kejadian tu Fatimah tak datang sekolah..
aku tak ingat berapa hari.. ke berapa minggu.. macam lama jgk la..
cume bila dia dah dtg sekolah dia dah jd macm pasif sikit..
aku sampai sekarang tertanya2 ape yg berlaku kat Fatimah lepas dia start pakai barang kemas tu..hmmm..


Masa Sekolah Rendah

Masa ni aku sekolah petang..
bile time balik tu memang dh petang sangat la lebih kurang pukul 6 ptg macam tu..
tapi aku takde masa kejadian..
tau2 kawan2 aku panggil ajak pergi Koperasi..aku pun ikut je la..
sekali tengok rupenye ada sorang budak perempuan dah kena ikat kaki tangan dengan cikgu sambil meracau2..
ada sorang cikgu tu siap pegang rotan.. bila cikgu rotan je dia mula mengelupur dengan menjerit..
masa tu aku dah paham sikit dah..
so ada la rasa takut sikit.. agaknya kalo zaman sekarang mesti cikgu tu dah kena penjara sebab rotan murid..hahahaha..

lepas tu ada cikgu suruh kitorang beredar..tak bagi tengok..kitorang pun pergi la..
tp esoknye ada la cerita yg aku dengar pasal budak perempuan semalam..
rupanye dia dgn kawan dia pi tandas berdua.. 
sampai je sana tetibe budak perempuan ni berubah karakter..
dia pi benam kepala kawan dia tu dalam kolah..
dulu tandas sekolah takde paip.. pakai air kolah je.. nak cuci kena amik air siap2 pakai gayung.. old school sungguh kan sekolah aku..
budak2 sekarang tak merasa la semua tu..
ok2..sambung balik..

nasib masa dia benamkan kepala kawan dia tu ada budak2 lain masuk tandas..
kalo tak, tak tau la apa jadi kat kawan dia tu..
ada budak report kat cikgu..
nasib la dorang bertindak pantas..
agaknye tu yang cikgu ikat budak perempuan tu sebab tak boleh control dah..
tapi memang pun.. tandas tu macam ada "something" sikit..
ada la dengar cerita macam2 cuma tak pasti kebenarannya tu betul ke tak..


Masa Sekolah Menengah

a) Time ni aku form 3..
masa kejadian ni pulak waktu awal pagi..berbaris depan kelas sebelum kelas start..dalam pukul 7 lebih macam tu..
kalau tak silap aku la masa tu (aku pun ingat2 lupa..) aku baru nak keluar kelas berbaris..
tetibe Yati panggil aku..rupanye suruh tolong dia papah Balqis..
masa tu Balqis dah longlai..siap nangis2 lagi..
aku pon tertanya2 pasal apa Balqis jadi macam ni kat Yati..dia pun tak tau..yang lain pun macam blur2 tapi dorang tengok je la..sebab kena berbaris kan..
Yati ni pengawas sekolah.. so, dia decide suh bawak and papah Balqis pi bilik sakit..

on the way ke bilik sakit tu Balqis dah merapu dan menangis.. cakap bahasa apa pun aku tak pasti..
kadang dengar macam siam pon ada.. masa tu bulu roma aku dah start meremang..tapi ok lagi..
sampai bilik sakit kitorang baringkan Balqis...
fuuuhhh..lagi kuat dia merapu..memang macam orang siam tengah bertafakur..
yang si Yatinye pulak nak pi cari cikgu..
elok pulak dia tinggalkan aku berdua dgn Balqis.. siap tutup pintu lg..
aku dah menggigil.. aku jerit suh Yati cepat datang..cuak kot..dah la mata Balqis bulat..
sekali dia pandang aku buntang lak tu matanye..
aku baca ayat suci pape pon berterabur..

tak lama tu cikgu sampai..
cikgu datang tengok pun dah cuak2 pastu dia pesan kat aku dgn Yati suh tgk kan Balqis kejap sbb dia nak call ayah Balqis dgn panggil ustaz..
ustaz sampai dan tak lama pastu pun ayah Balqis sampai..
tenang je ayah Balqis.. masa tu aku macam sebak jugak la tengok..
ayah Balqis peluk Balqis erat betul sambil usap2 muka anak dia tu dgn air yg dia bawak..mungkin air yg dah didoakan kot..
sambil2 tu ayah dia tutup2 mulut Balqis..tak nak bagi dia merapu agaknye..tapi Balqis still merapu sambil nangis2..

masa tu jugak ustaz dgn ayah dia baca doa pastu sapu2 muka Balqis dgn air yg ayah dia bawak..
nampak tenang sikit Balqisnye..terus ayah dia bawak balik..
start tu Balqis tak datang sekolah dah..
sampai nak PMR pun Balqis tak ambik..
rupa2nye Balqis dah lama sakit..ada benda nak tumpang badan Balqis..
sebabnyeee.. sebab nama dia Putri Balqis..
ayah Balqis nak bawak Balqis pindah dan buat rawatan sekali kat dia..
dah la dia anak tunggal..hmm..

sebelum dia pindah, aku dgn kawan2 yg lain ada melawat dia.. kesian tgk dia..
lepas dia pindah tu kitorg dah lost contact..
dgn kawan2 yg lain aku tak pasti still keep in touch ke tak..
aku doakan mudah-mudahan sahabat aku tu diberikan kesihatan dan kehidupan yang baik..aminnn..


b) Time ni pulak masa form 4..
ada sorang budak baru pindah masuk kelas aku..Masyitah namanya..
so ada la sesi suai kenal aku dengan dia sebab meja dia dekat dgn aku..
dia budak MRSM..terpaksa keluar dari MRSM sebab dia sakit..sakit sampai tergigit lidah..and aku rasa masa tu mungkin dia ada sakit sawan..
dia cakap, tu kemuncak dia sakit sampai cikgu sekolah dia advice suruh masuk sekolah yg dekat dgn family..
sbb kalau dia dok kt asrama takut jadi lain if sakit dia dtg lg..

Satu hari tu Yati nak pi bilik guru..
aku dgn Masyitah ikut sekali..
masa tu nak dekat time tengah hari dah..
on the way ke sana tu tetibe si Masyitah lari.. aku tengok je.. ingat dia saje lari nak sampai cepat.. rupanye lari dalam satu bulatan..
dok lari je la macam tu sambil merapu..
aku gabra la sikit time tu..pasal ape minah ni kan..
yang si Yati terus pi kat dia.. peluk dia kuat2.. Masyitah still lagi nak berlari..
pastu Yati ajak aku tarik si Masyitah bawak pi bilik guru..dah dekat dah pun..
terus Yati duduk kan si Masyitah kat kerusi cikgu yang kosong..

Masa tu Masyitah terus lemah.. nampak penat betul dia..
aku memang respek betul kat Yati..dia relaks je berdepan situasi macam tu..agaknye sebab background family dia kot (biarlah rahsia)..
dan dia pulak anak sulung.. jadi bile ada situasi2 mencabar, dia relaks je hadap.. tabik spring kat ko Yati..haaiippp..!

Lepas tu..Masyitah back to normal balik..
aku tanya la dia kenapa.. dia pon tak tau.. dia cakap dia tak boleh sunyi2 atau pun sorang2.. nanti kang tetibe dia mcm ada dengar suara cakap2.. cakap apa pun dia tak tau..
apa yang aku perasan setiap kali pukul12 tghri..Masyitah mesti "start jadi"..
ikut la nak jadi ape.. jerit tiba2 ke.. berlari2 ke.. jatuh meja ke..
tapi bila dia dah sedar, dia jadi penat.. kesian dia aku tengok..

masa kitorang tengah ambik SPM.. kan semua silent mode..
tetibe dia jerit pastu jatuh.. dgn meja2 sekali..
kitorang nak tolong tak boleh sbb tgh jawab paper..
pengawas la yg terpaksa tolong.. kesian dia..
ada lagi satu time tu jgk tgh nak jawab paper.. pengawas baru pass borang OMR..
elok dia dapat, terus dia conteng borang OMR tu dengan pen..
dia pon tak tau kenapa dia buat  macam tu..

sekarang aku tak tau dia kat mana.. dan aku pun tetap harap yang Masyitah sentiasa sihat dan semakin pulih..
aku tak tau nak describe yg dia ni memang sakit sawan ke atau ada something..
Allah je la yang tahu..kita sebagai sahabat, doakan supaya mereka2 ni diberikan kesihatan yang baik dan dilindungi Allah selalu..Aminnn...

03 December 2015

Expose Mistik : Tarik Nafas

Assalammualaikum peej...

Hai hari ni i nak citer pengalaman expose mistik.. selalu baca je.. tp skrg dah jarang plak kuar citer expose mistik ni.. 

citer dia masa i kena pi kursus untuk confirmkan servis dalam gomen. so kena pi Selatan sana. kalau cakap tpt tuh semua org gomen mesti tau punya... Kebetulan i dapat satu bilik dengan kawan mmg dah kenal masa belajar lagi. i bagi nama dia F ye... so nak confirm dalam perkhidmatan adalah kelas yg perlu dihadiri kerana selepas tuh ada exam penentu untuk confirm tuh. so setiap malam kami akan study... sehinggalah ada satu malam ni... dalam kul 12 mcm tuh rasanya... 

masa tengah study, kami study atas katil masing2... so mlm tuh mmg tak sembang apa just fokus dengan study je... tengah2 study terdengar bunyi orang nafas kuat..."hhhmmmm hhhmmmmm hhhhhmmmm" macam tarik lepas tarik lepas macam tuhlah.... kuat ok... i tengaklah si F ni dia relaks je sambil tundukkan muka baca buku.. so i assume dia selsema sbb maybe dia susah nafas... untuk pengetahuan F ni katil dia sebelah tingkap. so bila i tgk F relaks macam biasa i pun sambung study tapi bunyi orang tarik nafas tuh still ada but mmg i takde rasa apa sbb i masih ingat si F selsema sehinggalah i mengantuk dan tido... masa nak tido tuh bunyi orang tarik nafas tuh dah takde...

esok pagi bangun macam biasa... mandi2 siap2 nak pi makan kat kantin sebelum pi kelas...otw tuh... F tanya i... malam tadi ada dengar apa-apa tak? i kata dengar apa? dia kata dengar bunyi orang bernafas... i bg taulah bukan F selsema ke malam tadi nafas kuat sangat? dia kata bukan dia.. dia kata bunyi nafas tu kat luar tingkap... dia kata masa tuh dia takut sangat... tapi bila dia tengok i relaks dia pun relaks tapi dalam masa sama dia mmg takut sgt masa tuh.. sebab bunyi tuh sebelah katil dia yg dekat dengan tingkap tuh.patutlah F tunduk je sepanjang malam tuh semasa study rupanya dia takut... nasib 1 malam je benda tuh kacau kitaorg... huhuhu... 

so tuh jelah citer i peej.
thanks ok

babai...

- r-

...................................................................................

lama takda expose mistik kan.
sebab lama orang tak hantar cerita.
takda orang hantar.
takda la kak jah share apa2.
gituh.

actually aku ada la few benda nak cerita.
which is seram jugak.
tapi tu la nak mencari masa nak mengarang cerita tu takda free sangat.
tengok nanti free i buat.
kalau tak korang la hantar.
kalau takda jugak, so sepi la segment expose mistik ni. gituh.

siapa ada cerita nak share.
email aku.

email :  nurhafiza.burhanuddin@gmail.com
subject : expose mistik : ...(tajuk)...

ok..selamat malam jumaat. hiii hiii hiiii...
eh aku buat effect seram tau atas ni.
bukan aku gembira sebab ni 'malam jumaat'..korang ni bukan betul.

22 November 2015

i love u sunday

i love weekends.
macam aku kata sebelum ni. sebelum ni kalau orang selalu happy bila weekend, aku macam tak berapa paham.
maybe sebab aku memang sentiasa pun kat rumah aje. so happy aje la.
now dah kerja baru paham.
especially bila kau relax tak perlu ke mana.
pakai baju tido sampai petang pun ok aje.

friday lepas kerja tak kemana.
sebab dah set dalam kepala nak buat laundry n mengadap piles of baju yang perlu di lipat.
tolong gila banyak. sampai kali trip punya tak lipat. haha.
bila dah sampai kena korek bakul nak carik apa nak pakai adalah keji.
aku korek takpa..bila laki kena gali tu yang rasa bersalah tu.
so lipat baju sambil layan tgk drama tuan anas mikael kat gengtube.

i'm not a tv person. i spend most of the time dengan laptop..online.
so segala movies..series..drama ke apa semua layan guna laptop.
sebab tu tak tgk hari tu kat tv..n hari biasa busy..so aku marathon terus episode minggu ni hari tu sambil lipat baju.
boleh tahan la..pukul 8 ish aku start lipat, pukul 11 malam baru siap.
samada aku yang lembat melipat atau kau bayangkan la sendiri banyak mana longgokan baju yang kena lipat tu.

tu takpa...tu takpa.
tetiba sakit perut harus ke tandas.
perangai memang pergi toilet suka angkut handphone.
lepas tu letak kat shelf shampoo.
shelf jenis jaring2 tu...sambil tu cuci muka.
abis cuci muka amik la handphone.
dah pegang dah..struggle nak amik phone tu..boleh lak dia slipt n jatuh celah2 antara jaring tu.
kelepekkkkk ke lantai.
huish basah..lap2 hp masuk dalam poket.

masuk bilik nak tengok phone baru perasan ini telah terjadi.
hamagaddddddd....


pulak dah phone tak pakai cover..amik kauuuu.
retak macam kena panah petir rupa dia.
cover lama rosak..nak beli baru dari sehari ke sehari tak beli.
n konon best la pakai takda cover sebab ringan n sleek. puihhhh.
saje kan..bertahun pakai cover taknak lak jatuh.
ni tengah bogel..nak buat terjun tiruk la pulak. grrrr...

aku rasa dia tunjuk perasaan.
sebab petang tu ada kawan call tanya nak beli tak iphone 6plus.
baru pakai 2 bulan.
aku kata taknak..aku nak kumpul duit beli 6s nanti.
wooow sungguh eksyen berkata-kata, sambil menggunakan iphone 5s.
amik kau tunjuk perasaan dia.
ceaa...macam selalu orang cakap..jangannn la cakap nak beli kereta baru depan kereta kau...nanti dia buat hal..
so lebih kurang la konsep dia tu. hahaha.

memula aku ingat maybe tampered glass je.
sekali bukak memang screen betul la.


dah la serbuk n serpih2 kaca banyak..nasib ada tampered glass tu.
seram gak.
seharian gak la mengadap phone retak gini.

sabtu tu pagi aku kerja.
sebab accountant datang buat kerja.
aku memang kena ada if dia datang.
abis dah selama ni kata aku yang acah-acah accountant untuk company kan. kah kah.
so if dia tak paham system aku sebelum ni, or cara filing aku..dia boleh tanya.
amik kau boleh tekanan dia tengok cara aku sesuka hati buat account.
bertabahlah...sia-sia bayar mahal kalau dia tak pening kan. so kena bagi dia pening sikit. :D

aku tiap kali kerja weekend laki aku mesti nak ikut.
dia tu takleh la biarkan ku bersendiri.
risau nau. so kena la bawak dia sekali kalau aku kerja.
tapi dia tu mana leh duduk diam.
kejap online..kejap nanti mengemas opis.
pastu tau-tau dia basuh toilet opis. heheh.
dia kata boring dia duduk saje..abis tu tau boring siapa suruh ikut kan?
asyik nak berkepiiiiittttt aje.

then lepas kerja kami berjalan ke festival city. nak betulkan phone.
woiiiiii mahallll.
semakin lama semakin mahal.
dulu masa pakai 4s..tukar screen rm200 je. pandai tawar dapatlah rm180.
tapi 5s rm350 ok..oh fockkkk.

sebelum ni tu aku tukar kat wangsa walk. tapi tau la wangsa walk on the weekend hazab ok nak cari parking.
alang dah kat office tu..pergi festival sudah.
tanya kedai mostly the lowest is rm350.
naik tingkat satu lagi..rm380.
naik tingkat atas lagi..kedai tu bagi rm400..
laki aku dah, "oii makin tinggi naik, makin naik harga ni. berapa tingkat mall ni? kalau 5 tingkat..mati la..harga asyik naik."
then pergi kedai satu lagi..amik kau rm450 dia bagi.
what tha fockkkkkkk....
tanya kedai sebelah lagi. dia kata rm350. ok fine.
maknanya mmg rm350 la rate situ..wont go any lower. tapi boleh naik lagi harga.
so kita buat situ aje.

sementara buat tu kami makan.
later adik ipar aku n auni datang jooin.
lepas makan tengok hp tak siap lagi.
so kami pergi layan auni pergi tempat game.

then check. hp dah siap.
boss dia tgh nak hantar ke kedai.
so sambung jalan.
singgah popular jap. beli ini.


wooooow. kemain gigih.
hamagad the last time aku baca novel melayu adalah tingkatan 1 kot.
time tu cerita remaja semua la.
lepas tu memang takda langsung ye.
dah start poyo-poyo baca novel remaja english..aku pun lupa sudah..of coz salah satu svh la.
then start baca segala novel english romance apa semua la.
memang novel melayu takda langsung.
so aku tak dapat bayangkan macam mana penceritaan novel melayu sekarang ni.

yang aku tau mostly drama kat tv adalah adaptasi novel kan?
pun aku jarang layan drama malay. unlesssss ada pelakon yang aku suka dalam tu. miahahah.
since aku tertengok cerita ni kat tv masa memula keluar tu.
aku rasa perempuan tu saiko n kelakar. aku layan la tgk kat geng tube.
tak sangka baru start drama ni. ingat dah halfway ke apa.
so ok la. menarik lak cerita dia..tetiba nak tau apa ending. lets beli.

tapi aku kan poyo..konon nak tau ending la apa..
tapi nanti baca halfway aje pun. dasar pemalas.
bukan malas..sebab there's internet kan..so kau akan end up online je nanti.
semalam mama nampak aku beli buku ni..bising dia..dia kata bila nak baca tu? buku cerita grey pun tak abis baca lagi. miahhahahaha. betul jugak tu ye?

semalam lepak rumah mama sampai almost 12am baru gerak.
sian tengok dia sorang aje.
noy takda ni..bercuti ngan suami dia.
abang2 tah buat apa lepak atasss aje.
if aku laki bini takda, memang sorang la dia.
tolonglah aku takleh la benda macam ni..aku jadi emo.
semalam tengok mama dah tertido baru kami laki bini gerak.
mama cakap nanti nak duduk rumah aku, pun aku risau..sebab aku dah kerja kan now. nanti dia sorang gak.
dia kata takpa..atleast time tak kerja aku duduk ngan dia.
ni dia kata tak kira bila pun dia selalu sorang je.
bayangkan hari tu beli 12 dvd utk mama.
dalam masa 2 hari dia habis yea tengok semua tu.
oh my. takpa..abis iddah nanti mama jalan la sana sini yea.
takda la kesepian ke apa.

today aku tak ke sana.
sebab memang dah set nak buat laundry n lipat baju.
tolonglah never ending betul la.
baru tinggal berdua baju dah tahap hape.
kalau anak berderet mau muntah baju aku.

so hari ni adalah happy sebab ah indahhhnya takyah kemana.
lunch pun aku order je makan.
petang tadi tetiba laki aku datang bagi kuih2 la apa. wooow..
kerja aku menghabiskan masa depan laptop aje.  miahahahah.

tetiba jumaat hari tu terasa nak bukak twitter.
saje layan timeline.
sekali ternampak sorang share pasal tengok how to get away with murder season 2 episode 12.
whattttt? dah keluar ke? n dah episode 9??!!


macam mana boleh tak sedar tah?
aku cuma tau season 2 Empire je dah keluar.
memang aku layan download every week.
tak tau la dah keluar How to get away with murder ni.
sekali aku check..Scandal season 5 pun dah keluar n dah episode 9. what whattt??!!

cepat2 aku download malam tu jugak.
pastu esoknya masa kerja last saturday tu aku bawak siap headphone n layan tengok.
ahhhh indahnya perasaan.
sebab marathon tanpa gangguan.
so dalam masa 1 hari setengah aku habiskan masa aku marathon sampai abis 9 episode tu. wooow.

serious kalau korang penggemar layan tv series. consider watching this tv series.
sumpah best buat kau tak sabar nak tunggu episode seterusnya.
aku sangat sukaaaaa.
reason i always prefer tengok tv series daripada drama melayu..cerita dorang thrill n jalan cerita gempak tak masuk akal.
drama melayu boleh layan, tapi jalan cerita semua sama n berbentuk fantasi mengarut..rasa nak layan jiwa n hati boleh la layan benda2 macam tuan anas mikael tu..hakikatnya langsung tak masuk akal.

nway talking about How to get awat with murder ni, tolonglah apesal bf dia Nate tu sexy sangat..dah la garang2. i like. mih mih.
btw, Nate yang 2 daripada kanan dalam pic atas.
well u know me..i will always go for the tall n dark ones. *mata kelip-kelip*

lepas ni aku nak marathon scandal pulak. ada 9 episode gak tu. ;p
ni stop kejap rehatkan minda so update blog.
tak tau la kalau jap2 lagi laki ajak ke mana-mana.
tapi takpa..akan ku gigih angkut laptop bawak gi opis layan movie.
hua hua..

ok happy sunday peeps.
esok kerja huarghhhh...



05 November 2015

Expose Mistik : Kisah Seram Ringkas Han Cin Pem

cerita ni fresh, baru bulan lepas kena.

Aku dan suami berpindah ke sebuah kondo kat Dengkil hujung bulan lepas. Kalau aku sebut kondo kat Dengkil ni memang ada seketul sahaja kondo di sini, pandai-pandailah korang cari kat mana.  

So 2-3 hari selepas duduk situ, suami aku suruh panggil kawan aku yang pandai "tengok rumah", Azhar. Dia ni suami kepada housemate aku dulu, Nana. So senang lah set time, malam Ahad tu jugak dia datang. 

Sementara Azhar tengok-tengok rumah, aku sembang menjoyah macam biasa dengan Nana. Sampai ke dapur semua Azhar tengok. Aku relax je lagi. Pastu dalam pukul 10 p.m lebih dorang balik. Aku konon nak hantar dorang balik. Dorang tak bagi "eh kau tak payah keluar rumahhhh, gi masuk ~". So aku akur, masuk balik rumah. 

Masuk je rumah, laki aku kata "Azhar kata rumah ni ada, perempuan. Azhar dah cuba halau tak boleh, dia duduk kat pintu belakang (dapur). "Kuat" sangat. Dia dah lama tinggal sini. Kena panggil Darussyifa bersihkan rumah".

Aku telan air liur. Memang semalaman lepas tu aku meremang, seram tengkuk semacam, selama ni duduk situ takda rasa apa pun. Mungkin "perempuan" tu marah sbb kena halau kot. Malam tu haram takleh tidur. Aku kacau semua group whatsapp aku, citer pasal hantu ni wakaka. Sampai lah tertidur main hp, laki aku memang dah lama bye bye berdengkur. 

Esok pagi, laki aku kata..hantu tu hantu cina. Aku nak tergelak sebab dah jadi tak berapa seram lak kan. So aku gelar dia "Han Cin Pem", Hantu Cina Perempuan"!

So sejak peristiwa Azhar datang tu, tiap hari lepas solat Isya', aku bersihkan dapur semua aku bukak semua lampu kat umah, pasang Al-Baqarah. Duduk dalam bilik, lepak dan tidur. Siap bawak air dan makanan duduk dalam bilik, taktaw kenapa aku selalu rasa seram even nak ke dapur. 

Itulah aktiviti kami seharian, masa tu TV takda lagi. Rumah ni boleh tahan besar, hall panjang. Ada 3 bilik, yang aku guna 2 je. Bilik master memang letak barang. So faham-fahamlah bila terasa "lapang" bila tinggal berdua.

Kawasan rumah memang amat sunyi. Rumah keliling aku rumah kosong. Lepastu, keliling rumah ni adalah rumah teres yang masih dalam pembinaan. Bayangkan sunyi dia macammana, pukul 9 malam tu memang dah mati kawasan tu. 

Ok je rumah tu sebenarnya. Takda lak gangguan pelik-pelik lepastu. Cuma ada satu malam, bila aku nak tidur, tiap kali aku lelap mata aku dengar suara perempuan marah atau panggil aku bila lelap mata. Baca ayat Kursi, tidur.

Sampai lah ke satu malam terakhir aku duduk situ (atas hal-hal tertentu, aku pindah balik ke Putrajaya). Mak aku datang untuk tolong kemas sikit-sikit. Dia ni tak suka tidur dalam bilik, suka tidur depan TV sahaja. Masa tu kakak aku kerja, so malam tu mak aku sorang je tidur kat luar. 

Esok paginya lepas sembahyang Subuh, aku kat dapur tengah nak masak nasi goreng mak aku bersuara. 

"Semalam mak nampak perempuan masa mak dah nak tidur..."

Aku hanya terdiam sebab selama ni tak pernah cerita pun pasal ni kat dia. 

"Dia pakai macam gaun kahwin, cantik-cantik, macam orang dulu-dulu. Muka mak tak perasan. Dia datang dari sudut corner tepi TV lepastu jalan ke arah bilik-bilik.... dan hilang."

Lepastu suami aku menyampuk.

"Haa memang ade pun umah ni mak, cina kan? Pakai macam pakaian bangsawan cina dulu-dulu, anting-anting semua. Lawa. Saya hari tu mimpi dia duduk dalam kereta, ikut sy."

"Dia memang suka duduk kat dapur, tu kat sinki tu. Dia memang taknak keluar rumah ni, dia suka duduk kat dapur tu kat sinki. Saja taknak bagitahu Akiss takut dia (AKU) takut nak masak malam-malam haha"

Hampeh. Dah pindah rumah baru aku tahu. Patutlah dapur tu memang aku selalu rasa seram. Nasib baik tak kacau pelik-pelik, dia munculkan diri je. Cuma kat kakak aku, dia kata dah berapa kali tidur sini, ada rasa kena "cuit" seseorang, tapi paling tengok takde orang. Haha sabo je.

Lepastu aku terfikir, ini mungkin belaan tuan rumah ni memandangkan tuan rumah ni berbangsa cino -_- dan patutlah agen dia cakap penyewa sebelum ni duduk buat transit je, tak duduk sangat. Hmm patutlah rumah ni macam rumah baru sangat :p

Ok bai.

- akiss. 

22 October 2015

Expose Mistik : Rumah Saya Berhantu

Assalamualaikum Pija, 

I'm your silent blog reader, dah lama dah baca blog u. 
Cuma kali ni tergerak hati nak share cerita expose mistik i hehe

Rumah yg I duduk ni sebenarnya memang sejak pindah I selalu bau kapur barus kat sinki dapur tu. 
Tapi I tak amik pot sgt. 
Sebab konsep I, selagi dia tak cuit2 badan I atau menampakkan diri dia, I tak kisah sgt. Walaupun dlm hati gabra jugak bila bau tu tapi apakan daya, pinggan mangkuk tetap kena cuci kan, kang biar melambak dlm sinki tu kang mampus kena fire dgn laki I mihmih

Anyway, I sangkakan setakat bau tu jela. 
Selalu gak ngadu dgn hubby tapi biasa la org lelaki kdg tak percaya sgt benda2 ni semua, dia kata I imagine yg bukan2, itu la ini la...until one day benda ni berlaku kat dia sendiri (spt yg dia ceritakan pada I).

Masa tu ada dua kwn dia dtg dari Melaka, dapat kerja kat KL. 
So diorang tumpang tido rumah I sebab ada interview besok pagi. 
Lepas dinner mlm tu diorang bertiga kuar ngeteh, so dlm kul 11 camtu I dgn anak2 masuk tido kat bilik I, sebab bilik budak2 tu I bagi kwn2 my hubby tu tido. 
I namakan kwn2 dia A dan B.

Dlm kul 1 pagi camtu diorang balik, si B dah masuk tido dulu kat bilik anak2 I, my hubby dgn A duduk living room tgk tv borak2. 
Pastu my hubby nampak tombol pintu bilik anak2 berpusing2. 
Pintu tu memang jem sikit, so my hubby jerit la, "B jgn kunci pintu! Kang susah nak bukak!".
Pastu tombol tu diam tak pusing dah.

Selang 10 minit camtu tombol tu pusing2 lagi. 
My hubby jerit lagi pastu tombol tu tak pusing dah. 
Tak puas hati, my hubby gi jenguk bilik tu. 
Elok je si B tido berdengkur atas katil. 
Dan2 bulu tengkuk my hubby tegak. 
Tapi dia sambung tgk tv balik dgn A.

Elok je dia duduk, tombol tu pusing2 lagi. 
My hubby pandang A, A pandang my hubby. 
My hubby letak jari kat mulut, buat signal diam kat A. 
Dan2 pastu tombol tu pusing2 lagi!

So malam tu diorang berdua tido kat dpn tv. 
A tak kasi my hubby tido bilik I sebab takut tido sorang. 
Nak masuk bilik anak2 pun dia takut. 
Kesian B tido sorang2 dlm bilik berhantu tu hehehe...

Tapi alhamdulillah lps tu bila anak2 I tido situ balik, takde pulak kena kacau apa2. 
Ke "benda" dlm bilik tu tak suka ada org lain tido situ? 
Dia nak anak2 I je tido situ?
Wallah'ualam....

15 October 2015

Expose Mistik : Ecah

Salam Peej..  sihat?

nah. belanja satu cerita mistik.  
Walaupun saya bukanlah percaya sangat.  
Tapi suka baca..hehehehe..  

Kejadian bermula di rumah nenek saya.
Rumah tu rumah tinggal. 
Sebab nenek suka pergi rumah anak-anak dia.  
Jadi jarang sangat ada kat rumah tu.  Boleh kata tak ada lah.
Jadi sekarang mak saya dgn adik2 saya (ecah dan ani) pindah duduk rumah tu temporary sementara adik nak habis sekolah.
Satu hari, Ani balik sekolah petang tu. Kepenatan.  Terus tidur.  
Tengah malam tu Ani bangun nak study dan basuh baju.
Memang pesen dia suka bangun tengah malam mcm tu utk study.

Dari bilik air akan lalu dapur, bilik dulu lepas tu hall. 
Depan pintu bilik tu dining.  
Ani nak pergi ambik baju dekat dalam bilik.  
Dari area dining tu boleh nampak hall.  
Cuma bahagian penjuru yang ada TV je xnampak.

Ani nampak Ecah bangun. Nampak bayang jela sbb lampu tutup.  gelap kan..  (ecah ni suka tidur hall).  
Ecah tanya.. "nak pergi mana tu?"
Ani jawablah, "nak basuh baju"
Ecah tanya lagi, "nak ecah teman ke?"

Ani berlalu tak sempat jawab sbb tgh ambil baju dalam bilik, Ani nampak Ecah bangun jalan ke TV.  
Lepas tu Ani teringat..  

Ecah kan takde.  
Minggu tu ecah pergi Kem motivasi di sekolah.  
Habis tu.. siapa yang bercakap dengan dia tu..???????
terus ani duk dalam bilik tak keluar2. 
Study tidak. basuh baju pun tidak...

Ani cakap.  suara memang suara ecah.   
Suara ecah ni pesen sayup halus gitu..

tak tahulah malam tu sebenarnya siapa..






hehhehee......  lepas ni harap peej tak cuak nak basuh baju malam2  =)
susah sangat hantor dobi..


- queen-

01 October 2015

Expose Mistik : Bomoh

Assalammualaikum dan salam sehati sejiwa kui3, 

Aku antara brjuta pembaca senyap blog ko peej....santai je baca...paling ak suka tang expose mistik..kali ni ak share cite ak lak...pecaya atau tidak suke hati perut limpa korang lah...citer ni terjadi bila ak masih blaja diploma lg...ak dgn secara tidak sengaja mengikuti beberapa ahli keluarga aku berubat cara kampung dgn sorang pakcik ni...dalam linkungan 50 thun...bukan berubat apa pun sangat, sekadar meramaikan jemaah kepochi je....setel je berubat, pakcik ni tenung aku atas bawah..then dia tnya pasl ak dgn salah seorg ahli keluarga ak....soalan yg terpacul kuar dari mulut dia ialah sama ada ak berminat atau tidak jadi bomoh...aku bukan sekadar terkejut, nk terbahak pun ada....mujur mak aku takde, kalo tak menepuk2 lantai dia gelakkan ak...mana taknya ak mmg taik penakut kut....ak just geleng kepala..cuma dia pesan yg ak boleh ubatkan org bila2 masa dgn izin ALLAH....ok setel bab tu...ak blik semula ke asrama uni yg terletak nun di tmpat jin bertendang di shah alam.

Pengalaman pertama ak jadi bomoh terjun tetiba, apabila member serumah ak kena gangguan, mcm2 dia kena..sekejap dia skit2 badan, muntah2, lepas tu sakit tapak tangan tanpa tahu apa punca...boleh dikatakan dia selalu sakit...sekeping je badan dia...dah mcm nenek lanjut umur, paling teruk bila dia period, teruk sngat keadaan plus mcm org xcukup darah. Satu malam tggal kami bertiga jer yg study untuk mid term utk paper terakhir, bebudak course lain dah blik kg memasing....kwan ak yg sekeping ni start mengadu tak sihat n start merapu yg dia tetiba ternmpak gula2 kt tiang lampu mngadap meja study kteorg..(gula2 kat sini refer pd p-c-ng). Member ak yg sorg lagi dah terbongkang kt ruang tamu depan, lampu dia padamkan. ak suruh mber ak yg sekeping ni tidur, dia ikut ckap ak...xlama kmudian ak dgr dia berdengkur. Aku baru teringat yg ak x solat lagi, then ak teruskan niat nk solat, jam dah nk masuk tengah malam.

Selesai solat, aku teringat nasihat pakcik tu, aku dengan poyo nya niat nk try test je nk ubatkan mber aku ni...aku ambil segelas air dan tasbih, ak start berzikir. Reminder : Aku tak buat bnda2 kurafat yer, bakar kemenyan semua xde, pakcik tu just sruh ak buat solat hajat, zikir dan baca ayat kursi je. Awal2 ak xde rase apa2, lama2 bila ak teruskan bacaan ayat Kursi, tengkuk ak panas, berpeluh2 baq hang, tetiba...jeng..jeng..jeng..aku terdengar suara perempuan mengerang, ak pikir kawan ak yg sekeping tu, sbb dia kan mmg xsihat, makin lama mkin kuat erangan dia seiring dgn bacaan ak....sebijik bunyi mcm org tua mengerang, dah bukan suara member aku..ak berzikir dlam gelap kat ruang tamu membelakangkan kwan ak yg tgh tidur xsedar diri...tapi ak boleh nampak lagi apa yg berlaku sekitar ak, ak nmpak bayang2 benda berbulu tinggi sgt dan besar cuba nk peluk ak dari belakang, ak nmpak tngan dia cuba nk capai ak, erangan yg mcm nenek tu makin kuat, ak tak tahu mna ak dapat kekuatan, aku bgun n berlari dapatkan mber ak dalam bilik sambil rasa nk tercirit nk terkencing semua ada, n guess wat, mber ak tgh tidur nyenyak xberbunyi pon. Erangan tu bunyi mcm ni...errrrr arghhhhh...errrrrrrr......errrrrrr arghhhhhh.

Aku kejutkan mber aku, dia bgun n tnya kenapa muka aku pucat lesi...aku tnya dia kenapa kau mengerang mcm sakit sngt...dia jawab dia xde mengerang sakit pun tapi dia dpat tidur nyenyak sebb bdan dia dah kurg sakit..esoknya aku yg demam panas smpai doc suspek ak kena denggi.Hampeh....Tak lama kemudian, member ak blik kg dia n berubat secara kg, pakcik yg ubatkan dia tu ckp mmg dia ada gguan mkhluk halus, kluarga mber ak ni ada bergaduh dgn sorg nenek tua pasal tanah pusaka. Tapi xselesai hingga skrang, xpasti kenapa dan jgn tnya aku apa kaitan dgn nenek tu sbb mber aku xjelaskan. Kendian, dia blik smula rumah sewa kteorg, dia citer dgn ak, dia mntak tlong ak ubatkan dia, time ni demam ak dah pulih sepenuhnya. Aku just ckp tgk la dulu, lagi pun aku tak pandai...pndai cari penyakit adala.

Malam tu kami tidur berdua satu bilik..sbb ade kwan2 yg belum blik dari kg, aku bermimpi ade sorg nenek tua dlam keadaan marah sgt bagi amaran kat ak, dia ckap aku cuma setahun jagung bdak mentah xperlu sibuk hal org, dgn marah dia baling atap2 rumbia yg terbakar dekat ak...ak rasa panas berpeluh2 smpai terjaga, masa trjaga rupa2nya mber aku yg sekeping ni dah terjaga dulu, dia tnya knapa aku berpeluh2 n muka pucat, aku tgk dia pun berpeluh2, pdahal mlm tu hujan, dgn sejuk hutan bukit lagi...rupanya dia mimpi bnda yg sama mcm aku, mimpi pasl nenek n atap rumbia berapi dibaling kat kteorg.....start dari hari tu, aku dah xberani memandai2 nk ubatkan org n aku dah pun lost kontek dgn mber aku tu lepas hbis blajar. aku xtahu apa yg terjadi ni kebetulan atau mmg betul2..wallahualam.

Start dari situ, mcm2 benda pelik2 jadi, nnti ada masa ak taip. Adios...

-S.I-

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...