30 October 2014

Expose Mistik : Student Maktab

Assalamualaikum.

Saya dulu pernah hantar cerita pasal yg arwah mak kena rasuk tu.
Kali ni nak hantar cerita pasal pengalaman di rumah sewa masa kpli tahun 2009.

Lepas 2 minggu kawen, saya mendaftar di Maktab Perguruan.. atau sekarang org panggil IPGM di Sg Petani(SP). 
Lepas minggu orientasi, maka masuklah kami seramai 8 org kt umah tu.
Rumah tu asalnya teres setingkat tapi pakcik landlord dah renovate kasi besar so 8 org tak rasa crowded.

Saya sebilik dgn classmate. 
FYI, umah ni ada satu master bedroom yg pakcik tu seal tak kasi kitorg masuk tapi toiletnya dia kasi guna.
Master bedroom ni dinding bersambung dgn bilik saya.
Dindingnya jenis yg ada lobang corak2 kasi angin masuk.
So pernah sekali saya amek kerusi n tengok apa dlm masterbedroom tu tp tak nampak apa tapi ada angin yg bawak bau busuk.
Saya assume bau longkang kot.
Masa ni takde apa2 lagi yg berlaku.

Masuk 2nd sem lepas praktikum, roomate pindah umah lain so saya tinggal sorang je dlm bilik tu.
Rasa bilik tu besar pulak tiba2.
Takpelah then every night saya akan tercium bau busuk dlm tengah malam but still buat bodo.
Masa ni saya ajak classmate masuk pindah bilik saya.
So happy balik takdela bosan.
FYI jugak, masterbedroom ni pakcik landlord dah bukak suruh kitorg guna.
So masa exam final ada sorg housemate yg alim tu dia mmg lepak habis kt bilik ni utk study, solat n ngaji.
Masa ni la gangguan kt umah bermula.

Ada satu time, semua 7 housemates keluar.
Ada gi mkn, gi dating dll.
Saya malas nak keluar sbb nak siapkan assignment sbb mlm esoknya suami nak datang.
So saya lepak tgk tv.
Tengok pulak cite seekers kt ntv7.
Masa tu dlm 9++pm.
Hall tempat tgk tv ni betul2 mengadap dapur yg jenis open tu.
Sebelah dapur ni pakcik landlord tambah 2 bilik extension tapi dindingnya tak sampai roof.
Jadi kalo pintu bilik tu kunci, boleh lompat kot dinding terjun ikot dapur kekdahnya.

Tengah sedap tgk tv, dengar ada org batuk tp mcm suara jantan.
So saya panggil la nama housemate yg dok bilik tu. Tak sahut.
Pastu baru teringat saya sorg je kt umah mlm tu.
So saya try batuk jugak, mak aiii...dia balas balik.
Apa lagi.. tutup tv, terus masuk bilik tunggu housemate lain blk.
Sampai sekarang saya tak cerita kt diorg.

Then, gangguan paling teruk masa tgh exam.
Benda tu mcm mengamuk.
Malam2 kitorg tido.. dia buat bunyi bising periuk belanga n pinggan berlaga kt dapur padahal bila tgk takde pun.
So seminggu jugak kitorg baca Yaasin sebelum tido.
Roomate saya pernah cerita, masa saya takde n dia tido sorg.. dia nampak ada benda mencangkung tepi almari dlm gelap.
Yg dia nmpak samar2 mcm lelaki kurus. Gila scary!

Yang paling tak boleh blah, bila hari last kitorg kt umah tu.
Saya n few housemate dah blah blk hometown masing2.
So before blah, kitorg pastikan rumah tu bersih n kemas tersusun.
Ada housemate saya patah balik sbb charger hp tertinggal.
Alangkah terkejutnya bila dia bukak pintu, rumah tu mcm kapal karam.
Padahal tinggal tak sampai 10 minit.
Mustahil la sapa2 nk sepahkan umah tu.
Dengan segala kusyen sofa berterabur, majalah n newspapers bersepah mcm ada org mengamuk.
Terus amek charger n kunci pintu.
Takde der nak kemas bagai.

So umah tu skrg saya nmpak ada penyewa student maktab mcm kitorg dulu jugak.
I wonder diorg kena kacau jugak ke mcm kitorg.
And kitorg wonder makhluk apakah itu?Hmmm

-Myzura-


29 October 2014

teringat-ingat

malam kelmarin keluar minum-minum.
sebab nak restock barang, laju kemain korang ni beli kan.
sekejapan habis.
ramai la elly pun ada.
sebab dia nak amik barang dpd kawan aku tu.
dia kirim sebab kawan aku tu pergi europe.

then balik la.
kita orang gerak almost 1am macam tu la.
aku n kawan aku duduk dalam rumah sampai dok uruskan hal trial.
yang laki aku, ayol, suami kawan aku, mi n ada budak jiran aku ni sembang kat luar.
oh btw, ada sorang budak ni sewa bilik kat rumah wilcha tu.
baik pulak budak tu, n laki aku kan over peramah.
so kadang kita orang minum malam, laki aku ajak sekali budak tu.
so dorang sembang la.

around 2am kawan aku gerak.
aku pun keluar la, sebab nak hantar ayol balik.
tapi ayol kata takpa la, dia tidur rumah aku.
ok bagus. aku pun penat sebenarnya.
so dia taknak balik tu bagus sangat la.
sebab aku boleh relax.

then tengah aku duduk susun trial tu.
dia dok kata, "ish balik ni macam-macam pulak. masa kat sana takda apa."
aku tanya la apa nya?
dia tak jawab. dia kata takda apa.
then aku suruh dia tidur dalam guest room.
dia taknak.
dia kata takpa la. tidur depan je.
pastu siap kata, jangan la bagi aku tidur sorang.
jom la berkampung tidur ramai-ramai kat depan.
ehhhh tak kuasa aku ok. aku nak tidur bilik.
aku ni dah la penat bekerja, sakit-sakit badang.
kang tidur tak proper bertambah sakit badan nanti.
so biarkan dia, aku masuk tidur kat bilik.

then siang bangun terus aku buat kerja dalam bilik.
tengok ayol tidur lagi.
then aku order makan, later tu lunch sesama.
habis makan aku nak masuk bilik sambung buat kerja.
dia kata buat la kerja kat depan.
malassssss. nak angkut2 barang.
then dia kata ada benda dia nak cakap.
hah. cakap apa kan? debar lak aku.
aku takleh saspen2 ni.
mula la otak ligat.
pasal apa? pasal dia ke? pasal laki aku ke? pasal apaaa???
so aku angkat la barang buat depan.
then ayol mulakan cerita.

ayol : Y ni dah lama ke duduk sebelah ni pija?

me : ada la dalam sebulan macam tu. kenapa?

ayol : takda la. semalam kan sembang. tengah sembang tu tetiba wilcha ni keluar kat tepi tu cakap kat Y jangan lupa belikan dia mee goreng ke apa tah.

me : oh dia memang suka sibuk macam tu.

ayol : tapi Y macam buat tak tau je. then aku cakap la. eh takpa ke? kang dia tunggu pulak nak makan. pergi la belikan. then Y ni cakap ala takpa. dia ok. saya pun tak suka nak balik awal-awal.
then saya tanya la, kenapa pulak?
then Y cakap, sebab ada sesuatu la.

me : sesuatu apa?

ayol : tu la kita orang tanya la sesuatu apanya?
pastu Y tu cakap kat belakang tu ada Cik P.

me : P apa?

ayol : P la..P. Ponti.

me : merepek la.

ayol : dia kata dia nak mengemas. so dia bawak la penyapu mop apa semua. elok dia bukak pintu. elok benda tu ada kat sudut. mengadap dinding. terus dia tutup balik pintu tak jadi.
tu yang semalam aku nak balik terus tak jadi tu. suruh tidur berkampung.

me : kau niiii. aku rasa benda-benda ni ikut orang la. ada orang maybe la kot nampak. tah aku Alhamdulillah ok je takda apa.

ayol : tu la Y kata dia dah jumpa ustaz. ustaz kata benda tu tak ganggu. tapi dia macam tersesat. tapi dia duduk situ. nanti dia nak panggil ustaz suruh uruskan la. sebab dia memang tak ganggu apa. tapi nanti dengar la bunyi cakar-cakar la apa kat dinding n bumbung.

me : tu musang la. aku pun dengar.

ayol : tu la abang ben cakap tu musang la Y. memang ada pun.
then Y cakap ye bang, musang tu musang, ni yang bukan musang.

me : *hoi time ni aku meremang bulu roma*
this i dont like.
sebab saya memang selalu dengar.
dah tau dah timing. tiap pagi kul 5 mesti bunyi.
selalu dalam 1/2 jam ke 45 minit macam tu la.
sebelum subuh tu stop.

ayol : heheh. tak suka. tak suka.

me : ingat lagi first time aku dengar memang seram.
sampai aku kejut abang ben sebab serious macam bunyi orang berjalan atas tu.
punya la kuat. n cakar-cakar tu memang ada.
tapi tu la aku pernah la nampak musang 2 beranak. so musang la kot.
tapi musang takda la besar pun.
tapi bunyi selalu aku dengar tu memang kuat.
tapi dah biasa kan. so biarkan je la.

so anyway, tengah type ni.
kejap-kejap dengar la bunyi atas bumbung ni.
hahahhaa i dont likeeee!
ni nak kenc pun tetiba macam scary dah kenapa?

aku bukan la jenis penakut.
tapi aku ni takda la berani sangat pun.
tapi jenis malas pikir. n rasa macam, ni rumah kita kot.
kenapa lak nak takut ngan rumah sendiri kan. tak best la.

tapi itu lah nya.
tetiba lepas dengar tu rasa tak tenang iolls.
teringat-ringat la pulak.
melilau la mata aku ni bila nak balik rumah tu dok pandang sana sini.
eeeiiii tak suka.
Ya Allah Ya Tuhanku, jangan la bagi aku ternampak yang bukan-bukan.

tak kelakar betul cerita ni.
dah la tetiba laki aku cakap nanti ada kena overtime ikut boss.
macam taknak je tinggal sorang.
macam tak suka je.
macam nak ajak sesapa teman je.
help help help.

jumpy aku tau bila dengar benda macam ni.
time amik wuduk tadi tetiba macam terdengar-dengar bunyi nangis.
mungkin paraniod lebih. mungkin kucing. hahah saiko sangat ni.
pastu tadi tengah doa, tetiba dengar kuat bunyi uuuuutttttttttt. terkejut iolls.
rupanya phone laki aku on vibrate. cissss.


23 October 2014

Expose Mistik : Port Dickson

Hai, salam peej.
Saya RZ, saja lah nak share cerita mistik yang tak berapa mistik ni.

Masa kejadian tu berlaku tahun 2004, masa tu sem 3 dan saya dan BFF saya apply untuk buat praktikal dekat salah satu hotel di Port Dickson selama 5 bulan. Ala hotel 2-3 star aje pon since saya ditempatkan di bahagian receptionist, dan bff sy bahagian HR. Saya haruslah kena kerja shift. Bermula lah episod berkawan2 dengan org kerja hotel. So kitorg rapat la dengan ketua chef kat situ berbangsa cina. One day, dia ajak lepak makan malam kat seremban. So 4 of us la, saya, bff  & sorg kakak sales hotel tu & chef. Disebabkan saya dengan si chef tadi tu kerja shift, shift habis jam 11mlm. Around 12 baru keluar. PD-Seremban tidaklah jauh mana, Cuma part nak lalu highway tu memang seram lah. Kalau tak caya cuba try lalu highway tu jam 1-3am. Heheh..

(ada kesah juga highway tu- next time ada peluang saya cerita)

Saya duduk belakang dengan Kakak sales, bff saya duk depan. Chef tu drive.. habis makan-makan kat seremban. Chef ni nak tunjuk jalan seram. Kengkonon nak jadi seekers lah, riang dan excited bukan main. So lalu lah kat Jalan dekat Makam Tn. Haji said tu. Sana ada kawasan perumahan lama, jalan kecil je masuk dekat area situ. Jam dah menunjukkan jam 2am. Sekali kawasan gelap, Nampak ada sebuah rumah batu kat hujung simpang.  Tingkap ala-ala rumah lama, yg kayu buka kiri kanan tu (boleh imagine tak). So niat nak Uturn, and at the same time bff sy menegur

BFF : umah sapa lah tgh2 hutan ceruk ni..ada gak yang nak duduk

Saya : haah kan..siap bukak pintu and tingkap bagai..terang benderang ada parti kah

Tp lain plak pandangan mata si kakak sales dengan chef..

Chef : Oii u olang, rumah sudah buruk mana ada org nak duduk.

Saya terdiam..BFF saya dah pucat muka..si kakak sales lagi lah, dia tu dah lah putih macam tepong gomak (sorry kak)..haaaaa terus kelam kabut Uturn weii..naikkan tingkap lelaju (dah la tingkap manual penat ok nak pusing2). Saya imagine ada zombie datang ramai-ramai nak makan Otak Otak Otak..fine tak kelakar.

Dah keluar dari situ baru la yg si dua ketol tu bersuara—

Kakak Sales : Uols nampak apa wei? Akak dengan Awen (chef) nampak rumah tu usang gila..menyeramkan. 

So kitorg pon cite la apa yg ktorg nampak tadi..

Ok, perjalanan balik ke PD diteruskan, kali ni tak lalu highway. Chef ajak ukur jalan waktu malam ikot jalan lama. Rantau-linggi-PD..

Fine, sepanjang perjalanan tu saya asik toleh belakang..seriau. Lalu jalan lama ni lagi la..kiri kanan ladang sawit-kubur org cina/org india…kang chef ni saja je tutup lampu kereta..dalam kegelapan drive..huwaaaaaaaa

Sampai PD, cerita tak habis di situ..chef ajak pergi ke marina beach..ye, apartment yg banyak gila tapi takde org duduk..so lalu la kami kat kawasan tu.

Biasala, banyak kereta rosak la dekat situ (read : couple2 dating dalam kereta)
Kami meneruskan perjalanan ke dalam lagi..sampai di blok terakhir. Kami stop, chef keluarkan teropong dia..

Chef : U try la, mahai woo saya beli

Ohh, saya pon try..sambil2 angkat teropong-meneropong ke langit malam..bersaksikan bintang2 indah dilangit. Mcm biasa, tangan ni gatal kan..alihkan teropong di deretan apartment tadi..

Nampak kat tingkat paling tinggi..ada mop berkibar ditiup angin..saya pon zoom-zoom-zoom…dekat balkoni tu..

Rupanya kain putih koyak2 ditiup angin atas balkoni.. bukan moppp yerrr..tah spesis ppuan rambut panjang mengurai dengan baju putih rabak2. Boleh imagine tak macam mana kain dia yg koyak2 tu berterbangan ditiup angin. Dan2 sayup bunyi anjing menyalak.

Haha terus laju sy pass teropong dekat kwn2..kelam kabut balik—ceritanya.

Siapakah wanita tersebut? Kenapa duduk di tebing balkoni jam 3 pagi..tak takut jatuh?

Habis dah..tapi kisah seekers kami berempat tak habis disitu, dia berkait2 selepas nya

Sambung—Inshaallah kalau Peej sudi nak baca.

(dekat situ ada swimming pool, kawan saya pernah menginap di situ..tinjau dari balkoni pandang ke kolam tu..ada perempuan terlentang terapung dengan baju putih penuh darah..masa tu dah tgh malam..adakah perempuan yg sama saya teropong?wallahualam)

Terima kasih

p/s : biasalah PD kan laut? Eh apa kaitan

roros

14/7/2014
……………………………………………………………………..

keji sangat tau cerita ada kait mengait tapi kena tunggu sambungan.
tapi agak tak suka la kan cerita ni.
sebab pernah duduk kat marina tu dulu masa gath mrsm dulu.
nampak la usang n takda orang sangat.
tapi takda pulak pengalaman mistik ke apa.
sebab kita orang sumbat 8-10 orang satu apartment tu. so ok la. :D huhu.
tapi..tapi..tapi…kita orang baik punya bermain n swim di tepian kolam pukul 1-2 pagi.
uwaaaaaa. tapi takda apa la. sebab memang ramai-ramai.




16 October 2014

Expose Mistik : Bunyi Loceng

Assalamualaikum

Hai sis Peej..

Saye na share satu cerita, tapi takde la seram sangat..tp bagi yang penakut mcm saye nie kira scary jugak la. Tapi short je cerita saye compare members yg share cerita kt blog sis Peej nie… :D

Mase tu tahun 2007, yess..tyme tu student..first year..second sem..

Mase tu saye stay hostel.hostel saye sebuah apartment, yang mempunyai 3 bilik, satu bilik dua orang, complete dengan verandah depan dan verandah belakang (tempat sidai baju tu). Bilik nombor satu ngan bilik nombor dua tingkap bilik menghadap jalan la, yang bilik nombor tiga tu, tingkap die menghadap verandah belakang, tempat yang sidai baju tu.(bole imagine x umah hostel yg saye stay tu?)

Mase tu saye amek foundation, foundation nie 1 year je lpas tu bole smbung degree.. so saye kenelah struggle utk futher degree tu.. so tyme tu na exam math..tau je la subjek math nie banyak main formula semua..so exam math saye mase tu hari isnin..ingat lagi di sebabkan exam hari isnin so kene bt revision tyme weekend.

Saye nie jenis suke bt revision tengah-tengah malam smpai pagi2 buta. So saye decide na study sabtu malam ahad, dalam around pukul 2.00 pagi macam tu la. Di sebabkan dalam rumah tu ade dua orang je, yelah housemate laen semua da abes exam so diorag da blik umah masing2, so tinggal kami berdua je. Mase tu saye duduk bilik nombor satu, di sebabkan sy nie penakut tido sorang2 then saye tido kt bilik nombor tiga malam tu, yang tingkap die menghadap verandah belakang tu.

Bermula la ceritanya..

Ok, dalam around pukul dua pagi cenggitu tu, da start buat revision..yang member sebelah nie sedapp tido, ak pulak rajin bebenor buat revision pagi2 bute kan..haish!..tengah-tengah syok mengira tu..                   tibe-tibe saye terdengar bunyi lonceng (kling kling kling) bunyi die super same macam orang india sembahyang tu…sampai ak ckp..rajin betul orang sebelah tu sembahyang pagi-pagi bute camnie..tau la na exam..tapi memang kebetulan jiran sebelah tu student india..

Saye pn buat xtau je bunyi, then sambung blik revision..tengah-tengah tekan2 kalkulator tu…die bunyi lagi..tp yang peliknye bunyi tu btul2 kat depan pintu masuk bilik…mule2 xperasan bunyi tu kat pintu..tp saye dengar bunyi tu mcm makin kuat..

Ak buat xtau lagi..then tibe2 bunyi tu btul2 dengar dari tingkap menghadap verandah belakang tu..fuh…terus lari kat katil siap pegang YASIN lagi…bunyi loceng terus bunyi lagi…da la meja study tu sebelah tingkap..tyme tu la segala surah ak bace..sedar2 je da pagi..

Esok paginye tu, tanya housemate tu whether diorg mmg ade dgr x bunyi loceng tu...ke diorang nie mmg tido mati..hehehe

So lepas je kejadian tu..mmg x de la na study pagi2 buta.

So itu je la short story sis peej.

Sori la klu xseram

Assalamualaikum
-asy :D 



09 October 2014

Expose Mistik : Rasuk

Assalaamualaikum kak peej. 

Saye baru form 2 tapi ntah mane dtg keberanian nak hantar cerite nih pon tak tau la hehehe.
Okay back to the story. 
Seperti biase setiap hari sabtu atau ahad akan diadakan latihan kompang sebab saye masuk pasukan kompang sekolah saye sejak saye form 1 lagi. 
Saye pergi nih dgan membe 2 saye dgan menaiki moto. 
Kami selalunyer parking moto kat dewan sebab senang la nk blik nnti sebab latihan buat kat dewan. Tapi harituh ntah knpe pak guard tuh tak kasi kitorang parking kat dewan. 
Dalam hati kitorang mencarot la jgak tak puas hati punyer pasai hahaha. 
Hari latihan kami yang same dgan latihan silat. 
So harituh tetibe budak silat kasi amaran kat kitorang jgn masok dewan. 
Mule tuh pelik la jugak tapi diamkan aje lah.

Bebudak silat kate kat ketue kompang kalo ade sesape jerit kerr hape kerr pggil deme plus salah sorang dari kami saye namekan dye Su lah yerr, Su mcm ada saka ker hape kitorang tak tau la tapi dye nih selalu kene la. Wallah hualam. 
Okay mase deme ckp tu kitorang da start cuak la kan, yela tetibe jer ckp camtuh plak kan. 
Sblom kami start bebudak silat da siap pagarkan kami. 
Okay lah kitorang mulekan latihan macam biase. 
Da lame tuh kitorang stop la kjap nk rehat. 
Yela tak kan nak terus tepuk kompang tuh? Mau tercabot tangan kitorang nanti *okay tak kelaka*. Mase tuh kitorang pakat2 laaa sape yang kene pegi beli air and makanan ape sume dan mangse nyer adalah saye dengan membe saye. 

Sebelum pegi tuh Su tetibe diam...saye cube nak bagi dye bercakap sebab kalo dye diam dye akan terkene tapi tak berjaye. 
Lepas balik dari beli makanan tuh saye perasan laa yang keadaan macam kecoh.
Saye tengok bebudak silat macam berkumpul kat tepi dewan sambil tangan terangkat alaaa yg macam orang nk berubat lah. 
Saye pon datang la dekat. Tgok2 Su da kene rasuk. 
Mase tuh tangan dye tengah cengkam tangan ketue kompang. 
Ketue cakap la kat saye sroh saye tarik tangan Su tuh sebab tangan dye sakit kene cengkam. 
Saye pon tarik laa, bersungguh okay nak tarik tangan dye tuhh sebab dye punyer cengkam tuh memang kuat. 
Kitorang pegang dye ramai2 sebab dye nk lari. 
Mase tuhh saye pegang tangan dye sebelah, sebelah lagi orang lain tapi betui la orang cakap...orang yang kene sampuk nih memang tenaga dye kuat. 

Kitorang call la parent dye sroh datang. 
Panggil la skali sepasang suami isteri nih datang ubatkan Su. 
Memang bende tuh degil laaa kak oiii bende tuh dah menjerit skit pon dye tak nak kuar. 
Last2 parent dye bawak dye pegi Taiping terus berubat kat sane. 
Balik tuh memang trauma sampaikan mase bawak moto tuh pon mengigil tangan. 
Mase balik tuh macam ade bende folow.

Malam tuh seperti biase saye tido dalam bilik parent saye hahaha tak malu kan da form 2 pon tido lagi ngan parent :p 
Dalam bilik tuh hanya ada satu katil iaitu katil double decker dan mestilah saye ngan adik saye yang tido, parent saye tido atas lantai. 
Mule tuh saye tido tetibe terjage pulak macam ade orang perhatikan kite. 
Saye cube nak lelap balik tapi memang tak boleh langsong kak peej. 
Puas saye dok pikir pasai orang yang saye suke pfthh hahaha...tapi asyik dok jugak teringat pasai kejadian tuh. 
Last2 saye turun bawah sambil bawak komforter saye tido kat kaki ayah saye. 
Mase tuh baru boleh lena sampai ke pagi. 
Tapi serious la kak peej, kalo kite tak pernah mengalami situasi camni memang trauma bile terkene.
Lupe nak cakap kak peej kejadian nih terjadi lepas saye bace expose mistik akak yang ade sebot pasai kene rasuk. 
Tup tup sehari lepas tuh saye pulak yang mengalami nyer hohoho kuase Allah sape boleh halangkan??

Okey sekian dari saye kak peej :) Sorry kalo tak seram

-Amy-

02 October 2014

Expose Mistik : susah tidur malam.

Kisah 1


Masa sekolah rendah sy suka baca buku2 misteri tulisan Tamar Jalis ni. 
Terlalu obses sampai tiap2 hari sebelum tidur haruslah membaca buku TJ. 
Sampailah satu malam, makhluk yang ada dalam buku tu datang melawat saya . Omaigad!!  
Saya tidur dengan nenek saya dan time tidur mesti peluk bantal kekabu, sebab bantal tu kan sejuk. Masa dah mamai2 nak tidur tu saya usap2 lah bantal tu…..sekali bantal bertukar jadi bulu2 yang kasar dan  keras. 
Lepas tu rasa macam ada tangan yang besar tekan badan saya supaya saya tak bergerak. 
Macam2 saya buat time nak lawan balik tu. 
Meronta2 sambil menjerit sekuat hati panggil nenek saya kat sebelah tu. Tapi nenek saya tak sedar langsung! 
Lepas tu baru tersedar sendiri yang  suara tu cuma dalam hati saja.huhuhu….sedih x dapat selamatkan diri. 
Saya dah berpeluh takut nak nangis semua ada. 
Semua doa time tu tunggang langgang berterabur. 
Last choice saya diam  dan paksa untuk tidur.  
Sekarang ni dah tau taktik melepaskan diri bila badan tiba2 keras time tidur. 
Cuba gerakkan jari kaki atau jari kelingking. 
Confirm boleh lepas tapi masa tu jgn layan sangat benda yang tengah cuba menghimpit tu. 


Kisah 2


Dulu saya join kadet polis time tingkatan 6. 
Ada satu aktiviti tu, latihan menembak di daerah Sipitang, Sabah (saya org Sabah). 
Kami di tempatkan di sebuah sekolah lama dan masa taklimat dijalankan, pegawai polis yang mengetuai aktiviti itu bagi warning awal2. 
Jangan buat ikut suka hati dan hormat tempat orang. 
Pelajar lelaki semua tidur di ruang terbuka (kantin sekolah). 
Perempuan tidur dalam kelas. Tempat tidur perempuan dalam bangunan sekolah aras paling bawah sekali. 
Lepas tu polis tu pun cakap, “bangunan tempat kamu tidur tu keras. Jangan cakap yang bukan2. Tapi ‘dia’ duduk kat tingkat atas. Jadi kamu jangan merayau2 pula dalam bangunan tu.” 
Time tu saya dah rasa takut sebab kebetulan saya datang bulan la pula kan. Adehhh! 
Malam tu saya dan dua orang kawan saya , Siti dan Diana pakat tidur awal. 
Sebab esok pagi konon nak bgn awal n mandi sebelum budak2 lain bangun (dalam aktiviti ni, kami bertiga saja dari tingkatan 6, yg lain semua junior2 kami) lokasi tempat tidur lelaki dan perempuan memang agak jauh. 
Dipisahkan dengan kawasan lapang (carpark). 
So, untuk hilang kan rasa sunyi sebab kami bertiga saja dalam bilik tu, yang lain masih berkumpul kat area kantin , Siti pasang radio (tak tau sapa lah yg rajin bawa radio time camping2 macam ni) lampu memang kitorang tutup. 
Kami baru baring sekejap, tiba2 blackout. Radio dah senyap dan kawasan tu memang sunyi gila. X dgr satu bunyi pun. 
Tiba2 ada satu suara lelaki garau macam suara kat dalam radio jerkah kami dalam bilik….”HOI TIDURKAH???” 
Diana ni jenis blur2 terus tegur…”Siti, siapa tu?” ingatkan semua pakat pura2 tidur. 
Tak nak ambil tahu…..yg bestnya si Siti ni kalau nak lari pun bgtau la awal2. 
Yang saya tau dia dah jerit  “LARIIIIIII!!!” masa itu lah dalam hidup saya rasa saya berlari tak jejak tanah. Memang laju berdesup! Padahal saya ni ada asthma. Time tu kalau lari dgn Usain Bolt, dia pun boleh kalah. 
Sampai kat area kantin semua orang tgh duk bersembang, makan2 sambil bergelak ketawa. Dorang mcm tiada perasaan Cuma tny kami knp belum tidur. Kami bertiga pakat berdiam diri. 
Pada esok malam kmi bertiga mengajak beberapa org junior bersembang sampai pagi. Memang tak tidur langsung. 
Peristiwa itu kami tak bagitau siapa2 pun. Baru hari ni saya cerita untuk blog peej sebab saya pun suka baca pengalaman org lain. 


Kisah 3


Rasanya ini yang paling extreme kot dalam pengalaman saya. 
Kisah ni berlaku masa saya ikut program kerani  selama setahun. 
Tapi saya tak habis program ni sebab masuk bulan keenam, saya dapat tawaran kerja dengan gomen kat  Putrajaya. 
So, masa saya masih join program tu kami semua di tempatkan di sebuah hostel. 
Selain program kerani, ada lgi program lain ; kesetiausahaan, IT , automotif dan dandanan & solekan. Masa minggu pertama stay di hostel tu saya memang tidak boleh tidur. Setiap malam saya berpeluh2 ketakutan tapi bila siang hari pula sibuk membuta bila tiada kelas. 
Asal kelas cancel saya la yang paling awal masuk dorm (satu dorm 6 orang) terus tidur.hahaha…mcm mana nak tidur malam kan. 
tapi  masa tidur siang tu feel dia lain macam tau. Rasa macam tak pernah puas tidur.mengantuk tahap gaban la. siap pakej kena himpit pun ada. Gila betul! 
Selepas beberapa minggu kawan saya bagitahu yang kawasan tu  kosong 3 bulan sebelum kami masuk. Memang confirm jadi tempat tinggal ‘makhluk halus’ lah kan. 
Saya akan bahagikan cerita seram sepanjang lima bulan saya d hostel ni:

Susah tidur malam
Rasanya dalam dorm kami tu, saya saja yg ada mslh tidur malam. 
Yg lain semua nyenyak tidur siap pakej air liur dgn denguran enjin motobot dorang tu. 
Time tu memang geram sebab  tak boleh tidur, saya asyik kacau kawan sebelah saya suruh dia bangun n paksa dia tidur menghadap saya (masa tu kami gabungkan 4 katil jadi saya boleh  tidur rapat2 dengan kawan saya tu. 
Tahap ketakutan tu sampai saya terfikir nak tidur sambil berpeluk dgn member saya tu. Kesian dia sebab kejap bangun,kejap kejap tidur yelah org tgh mengantuk kot. 
Sampai satu tahap tu kawan saya dah marah sambil membebel suruh saya tidur tapi saya masih berkeras suruh dia bangun. 
Tiba2 kami di sergah oleh suara lelaki suruh kami diam! 
Kawasan asrama lelaki dan perempuan di pisahkan dengan pagar, dan tingkap bilik kami bertentangan dgn dewan makan.
Kejadian tu berlaku tgh malam yg of cos semua org sdh dlm bilik masing2. 
Warden asrama memang tak stay kat hostel kitorang, so kalau ada apa2 kami akan cari penghulu dan penghuluwati dalam asrama saja. 
Saya terus kecut  diam sampai pagi kot. 
Esok pagi kawan saya memang marah saya kaw2 punya dan bagi warning jangan kacau dia masa  tidur lagi.hahahha….bila igt time sekarang rasa mcm bodoh pula.

Bilik kosong 
Saya namakan bilik tu 112 (senang nak cerita) Hostel tempat kami tinggal tu 2 tingkat, nasib saya yang gemuk ni dapat tingkat bawah. malas nak naik tangga. 
Bilik pun strategic sgt. Dekat dgn gate asrama.  keluar pintu terus gate besar , 50 meter di depan padang tempat berkumpul kalau2 ada fire drill ( pnh time mandi tiba2 fire drill. Semua kelam kabut lari keluar. Saya keluar dengan towel pink berkemban lari g padang pegang towel kuat2. Student lelaki seronok la time tu. Gila punya fire drill!!) ok berbalik pd cerita bilik kosong ni. 
Selepas bbrapa minggu time kita lepak2 di bilik tv,  ada pula bbrapa budak perempuan  buka cerita. Saya guna nama samaran je ni.

Ain:  budak2 perempuan yang duduk di bilik 112 tu rajin kan? Kalau tgk dari atas Nampak dalam bilik dorang. kemas dan bersih. Semua cadar tilam pun sama kaler putih. Bagus la dorang, kalau buat kerja diam ja. Dorang student program apa ah? Ndak pernah pula jmpa time makan di dewan.
Mawar : bilik 112? bersih? Ada orang? Apa ko cakap ni?
Ain : alah bilik hujung tu.yg sebelah tandas tu.
Mawar : Oi! Ko jangan takutkan aku. Bilik aku sebelah 112 tu. Bilik tu kosong. stor tempat barang2. Mana pernah berbuka tu. kena kunci lagi.

Ain terus diam sambil pandang kawan2 sebiliknya yang lain. 
Lepas dari tu dorang x pnh dah Nampak bilik tu terbuka dgn penghuninya sekali.

Berjanji
Ada sekali tu waktu malam kecoh cerita seram di sana sini. 
Ntah mimpi apa semua pakat cerita2 seram masa tu. sampai semua takut nak tido. 
Malam tu macam2 petua lah kami amalkan. 
Ada yang suruh jalan gostan bila nak masuk bilik kalau dari tandas. 
Supaya hantu tu tak tau yg kita dah masuk bilik (konon!) malam tu saya dan kawan saya berjanji siapa yang terbangun dulu ,kejutkan yang tidur supaya sama2 bangun. 
Siap cakap banyak kali. “janji ya. janji tau….kalau ko mungkir janji siap kau ah.  Kalau ko kejutkan aku, nti aku belanja makan  esok”  lepas berjanji2 tu, tidur la kami semua.  
Nak di jadikan cerita saya ni memang mudah sgt la terbangun di tgh2 malam. 
Lagi2 terasa seperti katil bergoyang. 
Dalam hati berbisik, siapa yang tidur pusing kiri kanan ni? Tiba2 ingt la janji tu, saya kejutkan kawan saya (kawan yg sama dlm  cerita susah tidur malam tu)  supaya dia teman saya bangun,  tapi memang tdur mati betul.  
Katil kami kan bergabung 4 buah katil. 
Masa tu saya mengiring ke arah tingkap (tapi jgn harap la saya nak jeling2 kat tingkap tu) saya membelakang kawan saya yg tidur di sebelah pintu masuk
Masa sibuk2 nak kejutkan yg tidur mati tu, tiba2 ada jari cuit saya dari belakang. Sekali saja. 
Tapi bukan pakai jari, pakai kuku tajam sebab sakit. 
Saya pun terus pusing sebab igt kawan saya yg menghadap sebelah pintu tu pun terjaga sama. 
Saya dah nak marah sebab dia cuit sakit sgt. 
Sekali pusing, saya tgk kawan sy tidur dgn bahagianya dan jarak saya dgn kawan saya tu jauh. 
Kalau dia nak cuit saya dia kena berguling dua kali dulu baru sampai kat tempat saya. 
X kan x smpi seminit dia da tidur balik. 
Saya terus pusing balik  kot masa tu.  saya dah tak peduli kawan sy marah ke tak, saya terus masuk dalam selimut kawan saya dan tidur berhimpit dgn dia sampai pagi. 
Esok pagi saya tanya kawan sy kalau2 dia ada terbangun, rupanya saya sorang saja yg jaga semalam. Semuanya tidur nyenyak. Lps drpd tu, kami semua beli inggu banyak2 letak dalam bilik. 
Itu saja cerita seram saya kali ni. Nti rajin, saya share yang lain la pulak.selamat membaca


Deem

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...