26 December 2013

Expose Mistik : office mu, office ku jua.

salam..

hi k.peej..saya lagi..
baca latest post akak kat blog pasal expose mistik dah takda orang share so saya teringat MIL ngan FIL saya punya cerita..
MIL dengan FIL saya kerja gov kat kedah..
diorang 1 syarikat just lain2 jabatan..
ofis diorang tengah2 bandar..
ada laa sampai berbelas tingkat..
by the way semua orang yang kerja situ dah tau bangunan tu memang keras, selalu orang kena kacau.
staff situ paling lama boleh stay lepas ofis hour adalah pukul 6.
lepas dari tu semua dah takut.
sedangkan masa tengah ramai orang pon boleh kena kacau apatah lagi sorang2 kan.
disebabkan banyak sangat cerita so saya divide kan laa ey.


1. husband saya dulu masa dia sekolah selalu gak teman ayah dia pergi ofis kalau hujung minggu.
pastu husband saya cakap, tengah dia dok layan main komputer tu dengar orang dok taip2 keyboard.
then ayah dia pon bersuara, jangan laa kacau aku nak wat kerja ni.
tak lama pastu telefon meja pon bunyi, kat meja sana, meja sini.
then FIL saya pun cakap lagi, aku mai wat keja sat, bukan kaco hang pon.
pastu senyap.
husband saya time tu takut gila.
then dah abeh FIL wat kerja diorang pon balik.


2. ada maintenance tengah wat kat tingkat berapa tah.
pastu org2 yang wat kerja tu dengar orang menyanyi, fon berdering, orang taip keyboard.
diorang memang dah arif dah..pastu wat kerja cepat2 nak turun guna lift sekali masuk lift, lift tak bergerak. 
lama plak tu. tekan punya tekan, then diorang give up..cakap, laa...aku mai nak wat keja. jgn laaa kaco. aku dah nak balik ni.
pastu lift pun OK...

3. ada Pengarah dari KL turun Kedah sebab nak rai ketua yang dari Kedah ni bersara.
tengah dok bagi speech, menda tu kaco...dia ckp, "testing 1,2,3" pastu dia wat fuh2 kat mic tue.
kan orang kalau nak test mic wat camtu.
ha dia wat macam tu laa sebijik.
saya ada tanya MIL saya, suara laki ke pompuan? 
MIL saya kata time tu suara laki. tapi dia boleh buat macam2 suara.
kadang2 nyanyi suara pompuan. lagi sedap dari siti.
berbalik pada cerita., then Pengarah tu terdiam.
maybe dia ingat ada org tengah test mic lain kot.
yang staff nie senyum je la.
lepas dia berucap tu diorang ada makan2, dia tanya sapa yang test mic tadi? 
diorang senyum je cakap orang dalam saja dia nak mai kaco.
terdiam Pengarah tue.

4. time ofis hour, tengah orang dok busy wat keja.
tiba2 ada dengar orang nyanyi..mendayu2..staff wat tak layan je sbb tau itu mesti 'dia'.
kadang2 ada gak diorang suruh 'dia' senyap sebab ganggu org nak wat keja.

5. tingkat berapa tah dalam bangunan tu diorang ada sediakan macam suite untuk orang yang datang berkursus kat situ tido dalam bangunan tu.
save budget dari nak tido hotel kan.
dalam suite tue ada banyak katil.
FIL saya cerita sapa yang singgah tido situ selalu kena kaco..malam xley tido..dengar macam2..
so memang x berani lah sapa2 yang datang nak tido kat situ sebab dah tau cerita kan..

6. FIL saya cakap sorang je yang tak takut 'dia'.
guard. nama apa saya dah lupa.
saya bagi nama Ali naaa...Ali nie dia macam tak betol, tapi bukan mental.
dia OK just mcm betul bendol kot.
dia ni kalo kerja malam tengah2 malam slumber je dia pergi meronda dalam bangunan sampai tingkat atas.
pastu bila orang tanya tak kena kaco ka?dia cakap tak..sebab tu kot dia tak takut.
tak pasti kenapa Ali nie tak kena kaco.
kadang2 kalau diorang tertinggal barang kat opis, mintak Ali tu ja p amik kan..

ok lah k.peej itu ja cerita yang saya ingat wat masa sekarang..hahaha..
nanti kalo ada lagi saya share lagi ey..daaaaaaaaaaaaaaaaaa!

thanks,

regards,
iza.

20 December 2013

ulang alik.

kan kat entry semalam pasal aku kata bunyi bumbung tu kan.
benda ni dah lama gak la.
start 2-3 bulan lepas tak silap.
almost every night jugak la ada.
mula-mula tu menggelupur jugak la.
tapi lama-lama dah biasa.

aku as usual memang akan tidur lambat kan.
seperti yang korang dah sedia maklum.
MrB selalu jugak tidur lewat, tapi tak selewat aku.
memang usually dia akan tidur dulu la.
aku seperti biasa layan online sebelah la.

tiba-tiba satu pagi tu tetiba bunyi bumbung dapur ni bunyi.
bilik aku ni belakang. so belakang bilik ni terus dapur.
so around 5am macam tu bumbung tu bunyi bising gila bunyi macam berjalan ulang alik.
kuat ok. macam bumbung zink pulak bunyi dia.
padahal tu bukan bumbung zink.
mula-mula aku dengar tu berderau ok darah aku.
sumpah seram gila meremang bulu roma.
sebab bunyi macam kuat gila macam orang berjalan.
pastu berjalan stock ulang alik ke kiri ke kanan. then ke kiri again. pastu ke kanan balik.
aku dah macam ish apa tu.
terus aku kejut laki aku.
bila laki aku jaga senyap pulak.
then dia sambung tidur bunyi lagi.
aku bukan apa takut orang. tau la zaman sekarang ni.
then laki aku terjaga. dia kata musang.

aku rasa lega sikit la bila dia cakap macam tu.
cuma serious macam takleh terima akal.
sebab musang bukan la besar mana.
aku biasa nampak musang area rumah aku ni. stock kenit2 je pun.
ni bunyi tu macam berat la yang berjalan tu.
so aku abaikan je la.
lama weyh ulang alik tu macam apa yang kau buat sebenarnya kan.
around 5.30am macam tu senyap.
sebab time tu nak subuh kan, surau pun dah start mengaji bagai.

mula-mula la aku seram.
lama-lama tu aku pikir memang la kot musang.
mungkin king musang kot yang berjalan tu.
nampak situ? king musang yea. sebab if aku sebut musang king tu dah lain dah. tu durian. heheh.

nway, selalu timing bunyi tu mesti nak subuh macam tu.
tapi semalam lain pulak.
elok aku dok edit expose mistik tu dia galak berbunyi.
seperti biasa ulang alik la.
then settle siapkan entry tu dia sepi.
elok aku main game semua apa bagai.
then aku buat entry ni dia bunyi lagi.
entah. takda apa kot kan.
maybe musang la, sebab tu bumbung rumah ni banyak jahanam.

eh jap.
tiba-tiba aku teringat.
dulu masa aku kecik. pernah jiran cakap dorang nampak atas bumbung rumah ni dorang selalu nampak ada 'harimau'. if u know what i mean.
ok tak kelakar.
takkan kot kan? ok positif positif.
*musang..musang..musang…musang..musang*

so what does the fox say???

p/s: auto publish entry n cerita aku sendiri. so takyah la tggu segment expose mistik ke apa eyh.

19 December 2013

Expose Mistik : diperhati

Hai peej.. akak ni silent reader awak n ur mum. 
suka sangat2 baca.. tiap2 hari sure nak bukak :-)  
dah lama nak cite tapi cam xde kesempatan lak, n x sure best ke x cite akak ni.


Cite 1 :

Anak akak ni dianugerahkan cam leh nampak 'makhluk' tu. 
so kadang2 tengah2 main dia akan cakap ngan akak "Umi, apa tu mi, dia tgk je ahmad" sambil tunjuk2 kat dinding, pintu. 
umur dia 2 tahun 8 bulan. 
kat umah org pun kadang2 leh cakap menda2 macam2 if dia nampak. 

one day, akak pergi rumah adik akak kat sg buloh. 
anak2 semua main kat bilik atas.
akak kat dapur n semua2 borak kat hall. 
tetiba anak akak jerit yang sangat kuat sambil nangis.
anak adik pulak terus lari ke bawah peluk mak dia. 
akak terus lari ke atas tanya kenape. 
dia cakap "umi, kak limah pukul perut ahmad".
akak tanya kak limah mana. dia boleh tunjuk bilik yang adik akak letak barang2 tak pakai. time tu tetiba meremang semua bulu2 akak. 
akak dah terbayangkan kak limah awie tu. 
ayah, husband n adik semua naik atas.

diaorg pun ingatkan gaduh2. 
sekali tengok perut anak akak merah yang kena pukul ngan 'kak limah' tu. 
ayah akak terus suruh husband akak Azan. 
yg adik akak amik air yassin, akak lak baca ayat Qursi terbalik-balik, x leh abiskan. 
ayah akak cakap ni mesti dia panas ni sebab tadi maghrib ayah akak baca yassin kat bilik. time tu malam jumaat. saja je ayah nak solat kat situ. 

Alhamdullilah ayah leh tau la sikit2 nak buat apa. 
then settle camtu je. 
husband Azan 3 kali, adik sapu air yassin kat perut anak akak tu. 
esok nye biru kat tempat tu. 


Cite 2 :

rumah akak belakangnya pokok getah yg dah terbiar. 
so, sinki memang ngadap belakang la. 
tingkap kat sinki tu pulak jenis nako.

hari tu pukul 4.30 pagi akak bangun nak masak utk org order. 
so tengah siang2 ayam, kupas bawang, tetiba rasa macam ada org peratikan. 
memula rasa hish, ni dugaan ni.. xpe, teruskan je la. 
skali memang jantung ni berdup dap dah. 
terus lari ke bilik sambil sebelah pegang pisau, sebelah pegang bawang. 
kelakar je..

kejut husband cakap macam ada org tengok akak, husband akak mamai2 cakap.. takde apa-apa lah. Malaikat tu.. 
hissh sabar je la, if malaikat takkan la rasa meremang segala menda. 
desak dia suruh bangun gak. 
last2 give up. 
bangun then terus bukak pintu dapur yg mengadap kebun getah terbiar tu.

dia senyap je pandang ke belakang. 
dia cakap jom kite sedekahkan fatihah kat dia. 
akak tanya kat sape lak. dia ckp kt 'makhluk' tu. sian dia.. 
so akak x pikir menda akak baca je la.. 
then terus husband amik kerusi dok tepi pintu sambil ngadap akak siap2 barang nak masak. 
dalam 15 minit lepas2 akak cakap dah ok dah.

pagi tu before pergi kerja akak tanya apa dia yang suruh mintak sedekahkan Fatihah kat dia. 
husband akak cakap ala, nanti kita pakai camtu gak.. 
Ya Allah terus meremang lagi. 
tapi nak buat macam mana 'makhluk' Allah jugak kan… 
sabar je la.. tetap gak kena pergi dapur kan.

ada banyak cite lagi. tp tu la, takut tak best lak cite akak ni..

-r-
…………………………………………………………………………………….

nama anak akak ni di ubah ye.
akak tulis xxx tapi aku bg nama ahmad. tak best lak dok baca xxx nanti kan.
kak ada cerita nanti share lagi. 
serammm. syok baca.

bertambah seram tengah dok aku baca nak readykan untuk auto publish elok bumbung belakang rumah aku ni berbunyi2 macam ada something berjalan.
tu nanti aku cerita entry lain.


17 December 2013

scandal


ni yang malas nak tengok tv series ni.
sebab bila dia on break tu tertekan jiwa dan raga nak tunggu sambungan tu.

antara cerita yang aku follow adalah scandal.
cerita political scandal.
aku ni tak berapa suka politik. sebab sakai sangat. wahahha.
so masa mula-mula nak follow cerita ni macam tak berapa nak mari je.

tapi aku kan subscribe ellen show kat youtube.
so si ellen ni tak abis2 la dok puji cerita scandal ni.
macam ke best bebenor la.
so start google pasal series ni. politic. macam tak best je.
tapi since aku suka pelakon perempuan watak utama ni.
suka tu, daripada zaman save the last dance ok. zaman mak remaja uolls.
ok apa kata give it a try.
tengok pulak baru ada season 1 time tu. baru habis la season 1.
ok la. aku kalau nak follow cerita biar baru. if dah terlalu banyak season malas nanti.

mula-mula kasi download 5 episode je dulu.
tu pun berkurun download tapi tengok nya tidak.
bila betul2 free n relax baru tengok. amik kau.
non-stop. terus marathon uolls.
menarik gila jalan cerita pastu jenis ending tergantung n mendebarkan memang wajib tengok episode seterusnya.

ni baru lepas layan season 3 episode 10.
sekali on break la pulak!!!!
sambungan hujung feb nanti. hoi tekanan hoiii.
dah la ending tadi macam gempak gilaaaaa.

aku malas follow banyak sangat tv series.
nanti tak jalan kerja aku.
bulan ni dah la busy bebenor.
aku nak update blog pun tak sempat ni uolls.
i mean proper update yang siap transfer pics apa bagai tu la kan.

hari-hari ku pack.
sebab bulan ni kan aku buat everyday postage.
sebab kalau tak menangis nak angkut barang nanti.
everyday ada je la benda kena buat.
siang busy pack barang, petang post.
then kadang ke sana sini.
kadang berulang rumah mama hantar stock.
malam balik mengemas apa patut kejap.
laki ajak lepak. dia tu if aku kata malas ikut masam2 muka.
layankan je la. dia lak lepak mana reti kejap.
then by the time dapat online apa sangat aku boleh buat.
then tidur. then bersambung lak aktiviti harian.

so buat masa ni baik la follow beberapa ni sahaja.
so far aku follow scandal, the blacklist n game of thrones.
game of thrones takpa april nanti baru muncul season 4.
oh aku ada follow gak pretty little liars n carrie diaries tapi tu aku biarkan abis season dulu nanti download n marathon.
eh dah settle ke latest season dorang? tak check pun.
but so far paling suka 3 atas tu la.
yang carrie n PLL tu agak keremajaan la.

oh lupa nak bagi tau.
lepas ni COD dah takda kat rumah parents aku yea.
aku kesian la kat dorang, dah tua n tak larat.
dah la door bell rumah lak rosak.
so ngan mama takleh dengar. orang lak datang timing tak menentu.
kesian papa kena alert je. nak solat dia pass ke mama.
mama lak tak pasal kena duduk depan pintu jenguk2 if ada orang nak amik.
so kepada customer ku, if nak amik ke apa sila la amik kat rumah aku yea.
if takleh sila gunakan method postage.
if nak amik jugak sana, hanya bila aku ada sana, which ikut masa aku la ye.
n aku adalah manusia biasa yang ada laki, ada mertua, ada life yang sendu.
so takda aku nak ada sana 24/7.
so if nak jugak COD memang rumah aku sahaja ye.
ala tak jauh pun sana ke sini, beza 10-15 minit je pun.

sekian terima kasih.


Promo Tabita n Ephyra CLICK HERE

12 December 2013

expose mistik : highland tower

Salam kak peej, 

Baca blog akak pagi ni baru teringat satu cerita. 
Cerita ni pendek jee. Tak panjang pun. 

Abg ipar saya bawak teksi, biasa la kalau geng-geng teksi ni kan ramai. 
So kwn lepak dia yg kat klcc tu ada cerita kat dia pasal highland tower. 
Sebab that day abg ipar saya nampak dia ni termenung jee sorang2. 
So abg ipar tanya la kenapa kan. ada masalah ke apa. 
Pastu dia cerita dia tadi ada la round kat area highland tower. 
Tapi kat bwh2 tu je la, time tu mcm nak dekat maghrib.
Tengah round2 tetiba ada perempuan tahan dia.
Rambut panjang dia kata. so dia berhenti laa kat perempuan tu. 
Pastu tanya nak gi mana?
Perempuan jwb nak pegi naik atas (merujuk ke highland tower)
Abg tu tanya la, ehh nak buat apa naik atas. nak malam dah ni.
Pastu perempuan tu kata, saya nak naik, nak ambik tangan saya. Sebelah lagi ada kat atas/
fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. abg tu terus keras kot. 
Lama pastu terus dia pecut. 
Tu yg sampai2 kat kwn2 dia, dia mcm termenung2 jee. 


Saya rasa mmg org kalau baru nampak benda tu memang akan termenung kot.
Sbb pengalaman sendiri saya macam kat pg plkn kan. 
Ada laa satu mlm tu, dalam pukul 2 ke 3 pagi mcm tu. 
Dah tido laa, tp mcm terjaga sbb nak tukar position tido. 
plkn punya dorm dia panjangggg mcm askar punya dorm tu. 
So memula saya tido mengiring ke kanan, tido mmg selubung habis sbb katil menghadap tingkap. hahahaha. penakut sikitt. 

Pastu terjaga nak tukar ke kiri. so bukak la selimut tu. 
Mata mmg terbukak tetiba terpandang dinding hujung sana. 
Elok je tegak satu makhluk yg pakai putih semua berikat kat atas. poconggg. haaaaaa.
Terus keras masa ni. otak mcm tgh analyze makhluk apa tu. betul ke tak tu. hahaha
Seram gila kot. tinggi nak mampus,. muka dia hitammmm jee. 
Terus tarik selimut pelan pelan sambil ckp dlm hati, tolong laa jgn lompat. tolong laa. 
Pastu baca apa yg patut terus tertido. 
Seram gilaaaaa @@

-mirna-

05 December 2013

Expose Mistik : dari celah tingkap

As salam Peej,

Ni akak nak share pengalaman expose mistik akk

Story 1
Dalam umur tingkatan 2, akak ada bilik sendiri
So memang manjang lepak bilik je
Satu malam akak lepak bilik around 11 malam
So tingkap  bilik akak jenis naco...atas sekali dh rompong sbb pecah
Sambil baring2 tu pandang ke tingkap nampak benda putih..lagipon langsir ditiup2 angin
Akak mmg rabun tp malam tu x pakai spect sbb power tak la tinggi sgt tapi nampak agak blur sikit la
Hati ni nak tau la paa benda tuh..amik kerusi panjat tgk dari tingkap
Sebelah rumah ada pokok mangga yang rendah ...so bende putih tu duk bertenggek kat pokok tu 
Serious muka dia kosong tanpa mata, hidung mahupun mulut berbaju putih..rambut panjang mengurai
Tapi perasaan kita nampak dia senyum melebar sampai ke telinga
Terus turun kerusi larik ke ruang tamu
Takutnya Allah je yang tahu
Lepas tu akak trus tukar bilik lain
Semenjak tu takde la nak intai tau pon jenguk2 tingkap lagi

Story 2
Akak selalu ikut parents balik kampung...bertolak plak malam2
Rumah atuk akak pulak jauh dalam..area pokok getah plak tu..rumah pon jauh dari org
Masa dah masuk area pokok getah, mas tu dalam kol 2 atau 3 pagi, abah akak suruh kami tunduk , jangan pandang luar
Kami pon tunduk la sbb mmg penakut semua
Sampai la di rumah atuk akak , tak sampai 10 minit blackout
So abah n atuk akak gi keluar naik motor nak amik gasoline
Tinggallah akak, mak akak, ngan adik akak 2 org
Masa abah n atuk keluar tu mcm2 bunyi akak dengar
Bunyi mengilai, baling pasir atas bumbung, atap zink mcm ada benda lompat2
Masa tu plak akak pakai baju alien workshop..siap tutup gambar baju sbb ye la gambar alien tu mcm bende tu gak
Mak akak pon seram gak time tu ajak baca beberapa surah
Akak sambil baca selubung dalam selimut
Panas berkuap dalam selimut tetap akak tahan jugak
Dekat sejam tu barulah abah n atuk akak balik bawak gasoline
Rasa nak melompat tapi still trauma..takut benda tu menyamar jadi abah akak
Sampailah mak akak tarik selimut barulah lega...baju sampai lencun dgn peluh
Pastu mcm phobia je bila dgr nak balik kampung..apatah lagi bila gerak malam2

Tu je cter akak..nanti ada lagi akak emel ye

-wan r-

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...