26 September 2013

Expose Mistik: Asrama

Assalamualaikum Peej. 

Peej ex-mrsm mane dulu? Kite pun ex-mrsm.

Sebelum saye duk MRSM saye duk asrama dekat sekolah menengah harian. 
Asrama tu memang menyeramkan sampai saye tak pernah ponteng prep mahupun sekolah. 
kalau dekat mrsm memang selalu ponteng,

Tapi ade satu mase haritu saye ade PJ (pendidikan jasmani). 
Saye tak engat nak bwk baju PJ so saye terpakse masuk asrama balek sesorang. 
Mase tu asrama dah kosong, dorm saye memang dah tutup lampu. 
Asrama kitorang siang pun kene bukak lampu kalau tak memang gelap yang teramat. 
Alkisahnye baju PJ saye dipinjam orang lain maka saye nak pinjam dengan kawan saye yang same dorm. Bahagian loker dia kat  hujung dorm. 
Bukan hujung dekat pintu tapi paling jauh daripada pintu. 
Mase otw nak pergi loker dia, macam2 bunyi saye dengar . 
Bunyi loker bukak tutup. 
Masalahnye dalam dorm memang dah takde orang. 
Saye tak jadi pergi loker dia terus pergi sekolah.

Kejadian lain. Saye tengah prep malam tibe2 selipar saye putus. 
Lepas mintak izin pengawas asrama, saye dan seorang kawan balek ke bilik untuk tukar selipar. 
dorm mase tu gelap, lepas bukak lampu saye menghampiri loker saye. 
tapi saye dengar suare orang gelak2 dalam dorm. 
macam "kahkahkah" gitu. 
motip nak gelak dalam bilek yang lampu kipas sume bertutup? 
Kitorang teros lari dalam keadaan saye berkaki ayam.

Kawan saye pernah tak pergi prep malam pastu dia nampak kaki hijau yang besar bawah katil sebelah katil saye. 
dia nampak kaki tu macam orang berjalan belakang katil tapi hanya ade kaki sahaja.

So far mrsm saye takde kes pelik walaupun mrsm saye ialah mrsm kedue tertua yang dibina. 
Tapi pernah lah mase saye ponteng surau dan berjalan ke blok akademik sesorang tetibe saye terbau bunge rampai yang kuat. 

dekat kolej saye dekat UPM (censor ea) lagi banyak cerite. 
next time saye cerite ea. 
sorrylah kalau cerite saye tak seram tapi mase mengalami tu memang meremang segale bulu.

19 September 2013

Expose Mistik: Pulau


Salam Kak Peej.


saya nak kongsi satu kisah mistik yang seram.
Ketika saya menulis kisah ini, meremang bulu roma tengkuk saya mengingatkan balik ape yang telah berlaku.
Peristiwa ni berlaku tahun lepas.

Kisah bermula apabila syarikat tempat saye keje tu ade wat aktiviti syarikat. 
Aktiviti tersebut macam ade unsur-unsur keagamaan and kerohanian, sebab bile tengok je sape yang jadi fasilitator time tu,memang dah tau dah aktiviti ni pun macam memberi kesedaran rohani.  

Nama pun aktiviti rohani. 
Mesti lah memerlukan ketenangan spiritual ye dak.
So, pergilah kami semua ( 75 orang termasuk pengerusi syarikat and all managers) ke sebuah pulau, naik bot.
Untuk pengetahuan Kak Peej, access nak ke pulau ni tiada yang lain melainkan naik bot ni aje. 
Pagi sekali, malam pukul 11 sekali.
Kitorang kat sane tak lame. 3 hari 2 malam je.


1st day (Jumaat)

Kitorang arrived dalam pukul 5 petang camtu. 
So bile dah arrived tu, check in lah memasing. 
Satu bilik 3 orang. 
Kire orang ketiga tu tidur kat extra bed lah. 
Saye lah yang kene tido kat extra bed tuh. 
Atas dasar respek kat dua orang lagi akak senior saya ni. tak pe la saya mengalah. 
Masuk je bilik kami tu, saya bace bismillah.. ye lah..tempat orang kan. saya sekadar berjaga-jaga. 
Alhamdulillah, saya tak la rase seram. 
Rasa biase je. So rehat la kami jap. 
Aktiviti bermula malam hari.
Malam tu tak de ape yang berlaku, aktiviti kat dewan kat resort tu berjalan lancar. 
Habis pukul 11 malam n balik hotel pun lepas solat isyak, tido lah kami semua ngan nyenyaknya. 
Serius bile waktu malam, rase sunyi gila yang extreme sunyi. 
Selalu kan dengar bunyi ombak ke burung ke kan kalau kat pulau percutian, tapi sebab ni bukan pulau percutian, semacam jadinya.


2nd day (Sabtu)(siang)

Masa breakfast pagi tu, kami semua dengar cerita yang ade sorang akak nih sakit lutut masa tengah tido semalam. 
Pastu dia bukak2 mata dia tengok ada satu lembage hitam, berbulu tengah gigit ke jilat ke lutut dia tu. 
Saya ni positif sikit. 
Saya percaya ada benda- benda ghaib kat alam ni, tapi saya seboleh2 akan fikir yang positif. 
Saya cakap lah kat akak tu., ‘’Akak mamai kot and letih sangat, tu yang nampak imej bukan-bukan”  tapi jauh kat sudut hati saya, saya rasa tak sedap hati dah. 
Sebab saya dengar dah banyak cerita bukan2 pasal pulau terbiar ni oleh kawan2 saya.

Lepas tu kami pun pergi dewan buat aktiviti. 
Aktiviti berlanjutan smpai waktu maghrib, hanya diselang selikan oleh break waktu zohor/lunch, asar/tea time. 
Lepas yang break solat asar tu.. 
Penceramah bagi ceramah dah lain macam saya tengok. 
Pengisian yang betul2 membuatkan kami semua insaf dan terkenang dosa2 lalu. 
Saya toleh kiri kanan majority menangis. 
Lelaki pun menangis sampai keluar air idung.. 
So Kak Peej dah boleh bayang kan, jiwa kami semua mase tu rasa sayu, sedih semua… dan jiwe yang tengah sedeh lagi senang bende2 halus nak masuk….. 
dan sampai pada satu saat bila penceramah melaungkan azan allahuakhbarrr…..salah seorang dari kami(perempuan for sure) menjerit kuat gile….
kuat yang sumpah kuat sampai saya dan orang lain terkejut. 
Jeritan dia saya dengar pada mula nya memang suara dia tapi makin lama makin nyaring dan halus semacam dah bukan suara dia. 
Dia jerit sambil tutup telinga..
Kakak yang kat sebelah akak yang kena hysteria tu terduduk n dia lepaskan tangan. 
(Kitorang tengah pegang tangan masing2 sbb before azan tu ade baca selawat ramai2) .  Mase tu, fasi2 perempuan datang la baca doa ke ape ke kan kat akak yang hysteria tuh. Mase tu jugak at the same time, akak yang terduduk tadi tu pengsan. 
Kenapa dia pengsan? nanti saya cerita…


2nd day ( Sabtu, Malam)

Dah settle semua, kami pun balik bilik. mandi semua dan nak tido dah. 
Mata saya ni pulak dah tak ngantuk. 
Puas saya pejam tapi tak mau tido jugak. 
Saya pun call la kawan saya.
Gayut pelan2 bawah selimut. 
Tiba2 line putus….saya tengok memang tak ade line pulak mase tu. saya pun ok je la sebab kat pulau kan..paham je lah line camne.
tengok jam baru pukul 12 rupanya..saya still segar bugar.
tiba2 saya dengar bunyi krek krek.
saya wat tak tahu je lah.
saya tengok akak2 rumet saye semua dah berdengkur je.
pastu selang beberapa saat bunyi lagi.
bunyi nya macam orang yang nak bukak tombol pintu bilik air bila kita kunci dia dari luar bilik air. 
Walhal tak kunci pon pintu bilik air  tuh. 
Saya dah seram saya ckp dalam hati kau nak kacau, kacau lah tapiii jangan tunjuk rupa kau kat aku.

pastu bunyi orang ketuk2 tingkap. (blakang bilik ktorang tu hutan) yang paling scary bunyi shower bukak tutup.
Memang jelas kak.
kan bilik hotel kan lepas pintu masuk, ada bilik air belah kiri or kanan pastu lepas bilik air baru katil kan…
masa tu jugak akak rumet saya terjaga..
die tanya bunyi ape tu? 
Pastu senyap jap….
pastu shower terbukak lagi..lama..
saya dah bengang dah.. melampau ni.
saya bukak surah yasin kat phone, bangun and pergi bilik air bawak surah yasin tu skali…
Tengok tak de ape pun….
lantai pun kering je…
mase tu dah pukul 2.. bayangkan 2jam kot die maen2 tombol n bukak shower.. nak mandi ke ape saye pun tak tau….

Yang ni hardcore.. lepas saye g bilik air tu…die tak bukak shower dah..
die tutup air cond pulak……. 
Mase tu saye dah ngantuk..
baru je nak terlelap, tibe2 bunyi tiiiit…panas la bilik tuh… 
saya ckp kat akak rumet saye, nape tutup aircond? 
Die ckp bukan akak.. akak ingat u yg tutup coz remote aircond tu melekat kat dinding tepi katil u…
ye tak ye jugak kan….
saye ckp lah bukan saye yg tutup..
kitorang 3 org paham la sape yang tutup…
kitorang 3 orang wat bodo je…
sampai la die bukak balik aircon tuh.. 
pastu tutup..pastu bukak…pastu tutup..pastu bukak shower..
mcm tu lah sampai pukul 4 pagi…
kitorang 3 org tido2 ayam je..
mengantuk gile…
bacaan yasin kat hp siap wat auto replay pun die ganggu jugak smpai la pukul 430 cmtu kot saya rase ade benda, bisik dan berdehem betol2 kat telinga saya.
terus saya terduduk…terkejot kot..
pastu saya tido je balik….
lantak lah….
smpai pukul 6 pagi baru stop.

Kalau di beri pilihan saya tak nak pergi pulau ni lagi sekali.
ini lah kisah mistik yang paling hard core pernah saya alami. 
Saya dapat tau pulau ni dulu tempat kuarantin orang2 penyakit kusta. 
Lupe pulak pasal akak yang pengsan tu, die nampak lembaga hitam mate merah among of all the facies.
Faci sume dah la pakai jubah hitam dan tudung hitam, so nak menyelit juga.
Balik tu, saya demam panas seminggu and ade kesan cakar kat peha kiri saya dan belakang badan saya.

Sekian…thanks Kak Peej..

Miss  J

12 September 2013

Expose Mistik : hantu yang invi itu

salam peej, 


fione.. saya nak hantar lagi..walaupun bm saya bercelaru...

Asyik mengadap blog kak peej je, so kebarangkalian nak anta expose mistik ada lah tinggi ye,..

Kali ini mistik ada lah di sekitar klang.. sbb saya tinggal di klang..

Lokasi di rumah kakak saya..di Taman Andalas..sape duduk area andalas? angkat tiaks..(wuuu... berkibar bulu tiaks kena angin..)

mistik ni terjadi lama dah saya rasa.
cuma tak ambil kesah, sbb tak sedar tu hantu.
hantu ke jin ke tidak lah dapat dikesan. 
sedar time abg saya bela ikan di aquarium.
duduk tak duduk, ikan makin lama di akuarium makin sikit.
nak kata mati timbul tidak.
nak kata ikan tu lompat keluar jalan ke arah pintu takde la pulak.
sampailah dah takde ikan dalam aquarium.
barulah abg saya ni dia angkat nak cuci, nak simpan balang simpan dalam stor.. 

nak dijadikan cerita, tengah nak cuci..ternampaklah tulang2 ikan dalam aquarium.
saspen sungguh.
timbul pon tak tapi ada tulang ikan bersepah.
mcm kena ratah makan. 
kakak saya tak nak fikir sangat.
sbb tu rumah dia.
karang fikir melampau dia stress taknak tinggal dalam rumah tu...wuuu...emo!


seken mistik

dalam rumah yang sama, time bulan pose baru ni. 
saya tidur dekat rumah dia.
bangun pagi fikir nak sahur, tapi turun kat sofa bawah saya tertido dekat situ.
tidur2 terjaga jam 6.15 mcm tu.
sbb saya jaga je tengok lampu dah padam, yg bukak cuma lampu tangga.
so saya pon sambung tidur, alang2 nanti bangun la balik siap pegi keje.
tp tengah nak lelap tu, saya rasa macam ada org dekat sebelah saya, pastu dia panjat sofa.
boleh rasa sofa macam ada orang duduk.
sebab kaki saya di gerak ke arah org duduk ituuu.... 

saya ingatkan abg saya.
saya pon buat dunno la.
skali oh tidak! benda tu panjat atas badan saya.
berlakulah adegan nye itu (himpit dan dihimpit) dan saya boleh rasa sofa punya spring sampai ke penghabisan.
sbb dengar spring tu mcm laju2.
and saya dengar macam dia mengeluh...erhh..erhh... motip?.. 
mcm sungguh2 nak buat sekuat upaya.. 
dah selesai baca kursii..benda tu pon blah..saya naik bilik cepat2... 
tapi mcm blur la.. bulan posa kena jugak??..


third mistik

lokasi adalah di rumah sewa..dekat klang bukit raja.. 

malam tu saya tidur... sedang elok tidur rasa org panggil.. pernah tak tidur orang panggil nama kita?.
pastu terjaga buka mata laju2.. 
taik mata pon belom tumbuh lagi, sbb mata mcm open fresh gitu.
pastu saya rasa tak sedap badan.
rasa mcm..apa nii...aii..apa ni... mcm tu..macam lemas+blank... 
tetiba hati saya ni terazan.. bila dah ter azan tu..otometikli saya dengar suara belah kiri telinge dia cakap "adeh..dehh..dehh" pastu dia lepaskan pelukan dia kat saya..dia mcm peluk dari belakang.. 
lepaskan pelahan2..kuss semangat.. 

kalo setakat kena ganggu lain cerita..sbb normal la kan..
lagipon dari dulu memang asyik dan asyik kena usik..
tp yg saya nak elakkan di sini..saya taknak la..nanti pegi berubat tengok2..benda ni masa kecik suka kita ke nak kita ke apa semua tu..
pastu bila kita dah kawen dia sekat zuriat kita..alasan "im yours" gituu... paham tak?..

saya nak pegi check..tp takot nak terima kenyataan.. 
sbb..kadang2..saya duk saja2 atas katil..rasa mcm ada selak kain selimut..
and kadang2.. napsu beast saya mcm gatal..then discharge.. rasa tak selesa.. pernah tak rasa?..
paham tak maksud saya?..huhu! 
maybe belom kawen lagi so, normal ke apa ke..tak tahu la..
tp dulu kakak saya pandai berubat..dia kata benda tu suka duduk di tempat kemaluan.. 
saya imagine la.. dia duduk situ dan jentik..tetiba saya over ter stim bagai..trus discharge..haha!..

gitulah cerita saya.. 

sekian mekaceh...

love u peej!... i adore u..nak tabita..:P

ella omar..

......................................................................................................

sesiapa nak share cerita expose mistik boleh email me at.

email : nurhafiza.burhanuddin@gmail.com
subject : expose mistik: .....tajuk........

thank u.

05 September 2013

Expose Mistik : Seram kat office


Salam Peej, 

saja la nak share cite ni, sbb aku tak penah cite kat org...
Aku keje kilang sebenarnya, tapi aku buat desk work, dok kat ofis. 
Dlm main area ofis aku ada enam cubicle, tapi empat je yg occupied, lagi dua kosong. 
Ofis aku pulak kat dlm bilik, dipisahkan oleh cermin besar yg boleh nampak semua cubicle lain.
Aku selalu stay back, paling awal aku balik pukul 8 mlm, paling lewat pernah pukul 1 pagi. 
Tapi normally sebelum pukul 10 aku balik la. 
Nak wat camna, keje byk beb.

Salah satu cubicle kosong tu, dia orang susun file berderet sbb dah takde space lain. 
Kekadang kalau nak buat keje filing filing, dia orang buat kat situ je...punch lubang, masuk dlm file...tapi kejap2 je la, siap file, balik kat cubicle masing2.
There was one day, waktu maghrib bila aku stay back n buat filing kat cubicle tu, aku rasa seram semacam, tengkuk meremang, then ada mcm lembaga hitam tenung aku...
aku mmg tak toleh sbb takut, tapi aku nampak dari hujung mata... ada benda hitam. 
Dan perasaan aku tu mcm ada benda tu tak suka aku buat kerja kat cubicle tu, mcm tu tempat dia...dia tak suka org duduk tempat dia. 
Mcm benda tu bercakap dgn aku, mcm tu la, aku tak tau nak explain mcm mana...seolah2 dia seru aku. 
Aku dah seram time tu, aku just cakap pelan2, aku tumpang kejap je. 
Aku terus laju2 siapkan punch document, sumbat dlm file and cepat2 masuk bilik aku sendiri kat belakang cubicle berhantu tu.

Keadaan tu continue, tiap kali aku tinggal sorang kat ofis aku mmg boleh rasa ada something tenung aku, tp takde la sampai ganggu aku wat keje. 
And aku dah takde buat filing waktu malam. 
Cubicle tu mmg aku tak cecah kaki pun, lalu pun aku tak toleh sbb tengkuk meremang bila aku lalu kat cubicle tu.

Until la one day ada budak baru masuk ofis aku.
Aku suruh budak tu dok kat cubicle kosong tu, time tu aku tak terfikir apa2. Petang tu kot, aku tak ingat...tapi budak tu tiba2 dok atas lantai, tutup muka dia dgn tangan. 
Bila aku tanya kenapa, dia ckp dia period pain. 
Aku tak tanya lebih, buat keje mcm biasa.
Mlm tu, aku stay back mcm biasa.

Kat tepi cubicle tu ada satu radio, budak2 ofis tu letak kat cubicle kosong tu supaya semua orang leh dengar. Sebelum balik, org yg buka radio tu akan offkan radio tu.
Mlm tu, benda tu ganggu aku. 
Masuk maghrib je aku boleh rasa dia tenung aku dgn marah. 
Kejap2 aku nampak bayang hitam, bila aku toleh, takde. 
Bulu aku semua dah meremang dah. 
Ayat al fatihah, ayat kursi aku baca tak putus2. 
Benda tu dok kat cubicle luar, tenung aku dari luar cermin. 
Aku memang tak nampak apa2 kecuali bayang hitam.
Sekali tu, aku nampak kelibat hitam berdiri depan pintu tenung aku, mmg leh rasa ada aura tengah marah. 

Aku terus capai phone dan call boyfriend aku. 
Bila dia angkat, aku bisik, minta teman kat phone jap sbb ada benda tgh kacau. 
Sebab kat ofis boyfriend aku pun selalu nampak hantu, so dia faham n cuba coolkan aku. 
Belum sempat cakap apa, tiba2 radio terus blaring kuat gila volume.
Radio tu kat cubicle luar, aku ni kat dlm bilik, punya la kuat nyaring tiba tiba... 
sampai boyfriend aku leh dgr dalam phone. 
Bila aku bercakap, radio tu naik volume kuat, bila aku diam, radio tu diam. 
Kita org kat phone pun mcm cuba pujuk la, ckp kita buat kerja ke, tak kacau sesiapa. 
Few times after that, radio tu pun mati sendiri. 
Aku kemas2 barang dan terus kuar pintu nak balik. 
Masa aku switch off lampu ofis, rasa mcm ada sesuatu hembus kat tengkuk aku, terus berderau darah aku. 
Aku lock pintu n kuar.

Kat luar, masuk keta n lock cepat2. 
Mcm la benda tu tak leh masuk keta, tp dah itu je defense aku leh terpikir time tu. 
Aku pandang cermin rearview, aku nampak ada lembaga tgh duduk, kepala dia tunduk ke dada sampai leher dia terlipat. Mcm leher patah mcm tu. 
Lembaga tu pakai baju warna biru kelabu.
Apa lagi, aku terus drive kuar parking. 
Bila tgk lagi sekali kat cermin rearview, lembaga tu dah lenyap.

The next day baru aku dpt tau budak baru tu ada saka. 
And aku pulak suruh budak tu dok kat cubicle yg ada 'tuan'. 
Lepas tu, dia mmg selalu kena ganggu kat ofis kita org tu, tak kira pagi ke ptg ke... 
benda tu nak communicate dan minta tolong dia. 
Sbb dia boleh nampak benda2 tu, dia jadi mangsa. 
Lepas pindah cubicle lagi satu pun still dia nampak hantu tu. 
Kesian jugak kat dia.
Selama ni mmg dah tau ada dua kematian kat kilang tu, malah dulu penah ada kes histeria sbb operator perempuan kena ganggu. 
Tapi kita tak kacau benda2 tu, hanya niat nak keje je, harap2lah benda tu tak kacau kita.
Thanks!

-L-

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...