27 June 2013

Expose Mistik: Batu Caves


Hi peej..i ada kisah nak share dengan u ni...
kisah ni baru je mak i cerita dekat i..17.06.13
Kisah ni mak i yang cerita masa i lepak dengan abah n mak kat hall..
Mula cerita pasal ape tah...tetiba kuar cita pasal hantu..ouh baru ingat i
tanya dorang betul ke Bunian tu wujud..Pastu abah i cakap memang wujud pun...
kerajaan besar dia kat Gunung Jerai, Kedah..Kampung i tu kot hoiiii...
Lepas tu berbalik la cerita pasal kat kawasan rumah family i tu,...kitorang duduk
tepi bukit tau...tepi batu caves...tapi yang sebelah belakang la...bukan  yang dekat wel wel tu..tapi
kawasan belakang dia...batu caves kan banyak bukit dia...
Memang kawasan tu keras...kat belakang rumah i ada 1 pokok yang besar..memang 
x boleh tebang pon..so ade la sorang hamba Allah swt ni.Abang Man nama dia..
dia g bersihkan kawasan belakang rumah dia sampai la ke atas bukit tu..
so kawasan tu jadi terang la sikit..terang tu i x kisah...yang mak i cerita 
ni yang i kisah sangat..
Cerita ni abg man cerita sendiri dekat mak i...
Satu hari tu tengahari rembang okay ..waktu zohor la kot kan...rembang mak i cakap..
Abg Man ni naik atas bukit tu nak buat ape tah...dia nak naik sikit je tapi
dia boleh x sedar yang dia dah naik sampai atas..pastu dia boleh plak 
blur macam mana dia boleh sampai atas..Nak turun da teragak2 dah..tinggi kot dia naik tu
pastu dia duk la berehat sekejap kan..masa berehat tu dia mencangkung pastu pandang bawah...
tiba2 dia nampak macam ada benda melintas...zupppp laju je...daripada ekor mata la dia tengok tu..
Memang dia pandang keliling la kan...tp xdek pape..
 tetiba dia dengar ada orang jerit panggil nama dia...tekejut la si bg man ni..rupanya
Cik Mat panggil dia...Cik mat ni dia boleh tengok sikit benda2 ni..Dia jerit suruh abg man ni turun cepat2 
dari bukit tu...Abg man ni terpinga2 la sebab nada Cik mat tu panggil dia macam marah..
Bila dia da sampai bawah barulah Cik Mat tu gtau dia..
dia cakap Si Jepun tu asyik perhatikan je Abg Man ni...da lama da..dia asyik perhatikan Abg man ni..
tak taulah sebab ape dia attack abg man ni kan...sebab sebelum kejadian tu pun dia selalu naik
bukit tu bersihkan semak samun belakang rumah dia...satu hari tu dia naik pastu dia rasa macm ada org
tolak dia dr belakang..ape lagi tersungkur la member ni kan...
Dengar je Cik Mat cakap mcam tu..
Meremang la bulu roma abg man tu kan...Sebab mesti Jepun tu nak carik geng..
 3 bulan lepas dekat bukit tu ada satu Foreigner Jepun datang daki bukit tu...dia berlima kot rasanya..
bila sampai dekat tengah2 bukit tu pegangan dia terlepas..
dia jatuh dari bukit tu lalu mati depan rumah Cik Minah..Kepala dia pecah..Abis darah terpercik dekat
tiang rumah Cik Minah ni,.Cik Minah pulak sejak peristiwa berdarah tu tepat pukul 2-4 pagi mula la
dia dengar ada bunyi orang menangis depan rumah dia...i syak kan mesti roh dia gentayangan 
kan sebab nak cari mangsa..takuit...sampai x bule tido tau semalam..
Ni i copy paste gambar dari sebuah blog..gambar kejadian
Adik i ada kat belakang tu..semak je nak tgok..
Itu je lah cerita pasal hantu jepun..Cara i cerita ni memang x takut sgt kot...
tapi kalau u oll dengar mak i yang cerita meremang abis segala bulu yang ada kot...
Tapi ini memang kisah benar tau...tarak tipu punya!!
Sorrylah kalau cerita ni tunggang terbalik..i macam tak reti pulak nak cerita macm mana...
okay lah tu je..nanti ada cerita baru i cerita lagi...cerita ni pon i ada tulis dekat blog i..hehe
http://l0llalici0us.blogspot.com/2013/06/seram-hantu-jepun.html

21 June 2013

siang hari pun seram.

today ramai pulak hantar kisah expose mistik kat aku.
aku memang sangat sungguh ni.
tak tau nak buat apa.
so mari baca email mereka.
selalu aku tak baca. terus masukkan kat folder je.
nanti nak publish ke apa baru aku akan baca.
edit ejaan ke apa semua. sekali gus la buat.
tapi tadi baca.

ada cerita yang simple.
ada yang very detail.
ohoiii. tapi tetap seram.
padahal ni siang ni. tetap meremang2 bulu roma aku ni hah.
nasib siang n terang benderang ni.
so berani la.
kalau la baca malam n aku sorang.
memang ada kemungkinan aku amik kunci kereta terus tidur rumah mama.
suami pandai2 la. siapa suruh lepak n biarkan diriku kesepian sendirian n ketakutan kan.

tak sabar lak nak share nanti2.
tapi waiting list lama lagi ni.
so stay tune la yea.

usually ramadhan aku tak share cerita expose mistik.
amacam? tahun ni nak share ke tunggu nanti raya baru share?

20 June 2013

Expose Mistik : rumah di arau


hi peej,
saya ni xtau sgt nak mengarang..
redho je lah ye kalo cerita ni bosan, xyah pulish pon xpe.

 so ceritanya masa saya menyewa di arau, tahun 2011-2012....
rumah ni rumah teres..
rumah saya yang hujung sekali. corner lot.
kecik je rumahnya.
maklumlah, rumah student.

saya dok sebilik ngan budak KL ni..nama dia 'B'.
dalam bilik kita orang ni barang selalu sangat hilang.
tapi bukan yang mahal2 pun.. barang2 kecik, mcm penyepit rambut, buku, sikat, pin, mouse....benda2 camtu lah
kadang2 naik bingung nak carik sikat xjumpe2...

saya:B ada nampak x sikat saya?
B: mana ada, saya xde guna... ko letak kat hall kot?

tup2 2-3 ari pastu molek je sikat tu kat atas meja..
padahal memang guna meja tu tiap2 hari kot.. mustahil xnampak.
mula2 ingat housemate lain yg pinjam, mustahil.
kita orang ni da la jenis kunci pintu.. so memang xde orang boleh kuar masuk unless kita org ada kat rumah tu....
saya selalu la cakap ngan 'B'... ada "org" pinjam ni barang2 kita.. barang2 kite comel sangat kot..."dia" berkenan...
so pastu kita org xambil kisah da...

then one day housemate kita org, E mengadu accessory dia banyak yang xde..
so saya ngan 'B' pon ckp la ada "org" pinjam tu....
pastu molek je 2 hari pastu ada kt bilik dia...
nak kata kita org yang guna memang x la…..
sebab rumah tu ada 3 bilik je,  saya+'B', pastu 'E', ngan 'K'
K ni jenis dok bilik xkeluar2...
saya ngan B jenis dok kat hall.. kita org memang xmasuk bilik orang lain....

pastu ada sekali tu K balik kg...
so bilik dia memang kosong, saya pulak xtau dia balik kg, sebab time dia balik tu saya tido
so malam tu cam biasa saya lepak kat hall sambil tengok tv + main computer
selalu memang akan dengar K pasang cerita or dengar lagu even pintu bilik dia tutup.. 
so malam tu saya memang dengar bunyi dari bilik dia.. saya ingat K la yang dengar lagu
esok pagi tu, saya nak ajak K breakfast, suruh la B panggilkan...

B: K balik la petang semalam
saya: eh..malam tadi saya dengar dia bukak lagu?
B: yeke? ko jangan....sape yang ko dengar malam tadi?
saya: mana saya tau.. saya ingat K malam tadi TT_TT

tapi kita org x cerita pon kat K ngan E...
pastu ada cuti sem, kita org x balik....
tapi kawasan taman kita org memang ramai student...so bila orang lain balik sunyi je taman tu...
macam biasa kita org suka stay-up sampai subuh....
masa tu dalam 3-4 pagi , saya ngan B still dok kat hall...
kita org bukak pintu depan, tapi kunci gate and grill tu.. 
sebab panas kot arau ni.....
pakai kipas je memang x sejuk la...

tetiba dengar grill belakang bunyik2... ingatkan kucing
kita org pon panggil2 la kucing tu, sebab ingat dia nak makanan ke ape kan...
tetibe molek je kucing tu masuk dari pintu depan...
pintu belakang ni masih bising2 bunyi cam kena gegar lagi...
saya ngan B dah cuak dah..
tapi nak sedap kan hati.. dua2 pun cakap ni mesti kucing lain ni...sibuk je datang mintak makan pagi2..
pergi la belakang bukak pintu tu....xde kucing pon TT_TT
xda apa2, xda angin, xda orang, xda apa2.
sebab kucing2 semua kat depan...hwuaaaa...
takotnya time tu rasa cam nak jerit2...
pastu mula la pikir perompak kot? 
tapi kita orang riuh2 kat depan xkan perompak sebok gegar grill belakang pulak?
nasib baik la kita org xnampak apa2 time tu...kalau x bergolek je pengsan kat situ

so...tu je lah cerita nya...
beberapa kali jugak jadi kes gegar2 grill and barang2 hilang pastu muncul tetibe
tapi kita org dah lali... buat xlayan je.. asal jangan nampak yang bukan2 sudah~~~
ok.. papai~~

-mrsyang-

13 June 2013

Expose Mistik : dalam kereta


Assalamualaikum Kak Peej.

Saya ni silent reader akak..
Suka baca pasal expose mistik walaupun saya mmg seorang penakut tahap dewa...
Saya nak share cerita yg terjadi kat saya baru2 ni.
 
Ceritanye begini...
Selasa malam rabu yg lepas ( 15/01/2013) saya pegi karaoke kat redbox sunway pyramid sebab meraikan besday kawan saya yang dok kat area situ.
Kuar dari redbox dalam kol 1 lebih camtu la kan.
Sebabkan xde paking yang dekat masa sampai kol 9 lebih tadi maka saya paking la kat area perumahan sebelah sunway pyramid tu.
Dalam perjalanan menuju ke kereta dgn 2 org kwn , kami pun sembang2 gelak ketawa kutuk mengutuk pasal kejadian dlm karoke tadi.
Lepas tu saya nampak ade satu family cina ni tgh bako something kat 1 corner...saya abaikan je sbb saya tau depa tgh sembahyang walaupun dlm hati ni rasa seram.
Dalam pada cuba mengabaikan tapi kepala ni tetap gak tertoleh2 tgk ape lagi dorg buat..
Bodoh giler kan..Dasar penakut tapi tetap gak nak amik tau.
 
Tetiba ujan renyai2...saya pun berlari2 masuk kereta.
Tengah idupkan enjin keta, kawan saya yg A tegur sbb ade bau terbakar.
dia ckp cam bau rambut terbako.
Saya pun ade gak bau tapi tetap mengabaikan soalan si A lepas tu si B pulak cakap bau rambut terbako tu cam dalam keta saya.
Sumpah mmg betul bau tu cam dalam keta.
Saya pun kuar semula nak hidu bau udara luar dgn dalam kereta...
mmg kat luar kereta xde bau tu...
Tapi bila masuk kereta ade bau nye...
malas nak menambahkan rasa takut saya cuba la jadi selambe.
Saya cakap bau rambut korang kot. kan tadi korang merokok giler x hingat.
 
Lepas tu saya teruskan perjalanan nak balik ke bangsar.
Keluar je dari simpang saya pun masuk ke jalan besar lalu bawah flyover buat u-turn kat depan ss13 subang jaya tu.
masa lalu depan bhp petrol (pyramid sebelah kiri) tetiba kawan saya cakap ade kereta proton inspira merah follow kereta saya.. dia bim bim lampu. 
saya abaikan jugak. dalam ati ntah2 perompak.. dah terpikir nak carik tempat ramai org utk berhenti tapi bila tengok jam dah 2 pagi tempat mana ajer yang ramai orgkan.. 
saya teruskan juga perjalanan nak masuk  tol NPE..
Lalu kat bawah terowong..Tetiba inspira merah tu makin dekat dan makin laju..
Lepas tu dia potong kereta saya suruh ke tepi.
Saya nampak family cina yang tengah sembahyang kat corner perumahan tadi..
dalam hati dah cuak giler.
Pehal plak korang tahan aku ni..

Bila saya ke tepi dan berhenti kan kereta serta merta family cina tu pun menerpa ke arah kereta saya dan suruh keluar...
Kami bertiga x kuar keta.
Sebab takut dorang nak merompak.
Zaman sekarang ni kalau nak merompak x kira sapa pun kan..
Saya cuma turunkan sikit cermin kereta kemudian tanya pehal korang tahan kereta aku..
Maka si nyonya tadi pun cakap la...

" lu org kena kuar kereta sekarang juga "
Si A jwb " pehal nak kuar? auntie mau rompak sama kami ke?"
"bukan la. buat apa mau rompak lu orang. Kami pun orang kaya ma " jwb anak lelaki nyonya tu
" bis tu pehal suruh kami keluar " saya pulak yg tanya
" mendiang bapak i ada dalam kereta u " jawab anak lelaki nyonya td.

serta merta kami bukak seat belt terus meroyan keluar kereta.
Si A sampai tersungkur sebab takut punye hal...
Tetiba ade sami budha pegi belakang keta saya.
Dia pun sembahyang ntah pape... bako itu bako ni... pusing keliling kereta.
Dah setel baru dia cakap tadi masa kami lalu dorang tengah sembahyang hantu.
Mendiang si ah seng (bukan nama sebenar) ni tetiba suka tengok kami terus roh dia nak ikut kami balik...
Sebab tu la family si ah seng ni kejar kami. dia xnak pape hal jadi pada kami dalam kereta.
 
masa dengar tok sami cakap camtu rasa nak pitam pun ade.
memang x terkata la perasaan kami time tu...
Lepas dorg suh kami balik terus la saya pusing kereta semula menghala ke bandar sunway...
bincang dgn A dan B yg saya xnak balik.
Saya nak tido hotel.
Maka kami pun carik la hotel murah sebelah sunway pyramid check in kat SUN IN Hotel..
Takut punye pasal nak balik rumah... sbb lepas hantar si A dgn B balik pantai dalam saya kena drive sorang2 balik rumah kat bangsar...OOOO TIDAK!!! 
X sanggup saya nak menggadai nyawa balik sorang2 kol 3 4 pagi...
kalau dulu memang saya xde hal tapi lepas kena kejadian x diingini ni saya memang x rela nak drive sorang2.

Walaupun esoknye rabu (16/01/2013) masing2 kerja terpaksa la kami E.L...
Dan kalau kak peej nak tahu sampai sekarang kereta saya masih berbau busuk walaupun dah 4 kali saya pergi cuci kereta.
Ada jugak kawan2 cina saya mencadangkan supaya kereta saya di jual sebab katanye dah x de ONG...
kalau ikut kepercayaan masyarakat dorang, bila roh masuk dalam keta mungkin kereta boleh eksiden or asyik rosak sebab dah kena badi roh.. 
ntah la... saya pun susah nak cakap..
cam sayang nak jual kereta ni..baru je 2 tahun saya pakai inchek swift ni..huhu.
 
Ok kak peej. tu je cita saya...
tapi memang 1st time kena dalam hidup mende2 camni..
sorry kalau panjang or akak x berapa nak paham.
Saya x reti bercerita dengan menulis...
kalau berdepan saya terer la...hihihihi

- Nina Aziz -

06 June 2013

Expose Mistik : main waktu maghrib


salam kak peej,

i'm ur new silent reader...hehehehe..
welcome to the club(clap..clap)..
actually agak best laaa blog akak nie.. funny, catchy...
ok2..straight to the point...
for expose mistik column saya ada gak pernah mengalami kejadian camtue..
hampir2..citanya camnie..

dulu time kecik saya memang nakal..
kalau balik kampung mmg x penah lekat kat umah...
ada jaaaa nak main dgn jiran2..
jiran2 plak bau2 bacang dgn famili...
so dah pangkat sedara sepupu laaa kan..

ok then one school holiday tue saya balik kg kat loqstaq..
time tue cousin2 pon balik..
mmg happy sgt..tambah2 cousin dr KL..mmg susah nak jumpa dia org nie sbb jauh kan..
saya dok penang dia org KL..
kadang2 cuti2 camnie or raya jaaa jumpa..
umah nenek kita org belakang tue dlm 80m kubur..
belakang kubur sungai..
depan kubur dlm 50m cam tu umah maksu kita org..
belakang umah maksu ada tanah terbiar..
dia org wat tanam jagung, tebu, pisang..
means balik rumah nenek, rumah maksu then ada tanah wat tanam2 then kubur...

one day kita org main laaaa polis n pencuri tu (main yg kena sembunyi2 pastu kena kejar2 tu)..
bahagi 2 kumpulan..
kumpulan pompuan.. kumpulan laki..
mula2 kita org laaa jadik pencuri..
pastu suma dah mati..
then time jadik polis tu, yg laki jadik pencuri (kumpulan laki ada 2 org jaaa, perempuan ada 4)...
saya dok cari laaa sepupu saya nie..
pastu pergi la lalu sebelah umah maksu..
pastu saya nampak 'org' tengah berselubung lari laju gila..
lari pon tunduk2..
time tue memang x terpikir pon itu 'org' laen..
oh,azan pulak masa tue...
saya ingat sepupu saya sebab fizikal macam dia (actually sepupu saya sorang nie tinggi)..
saya pon dengan laju nya lari kejar dia sambil jerit nama dia suruh berhenti..
pastu memang dah nak tepuk dah 'org' tue.. (rasanya 'dia' slow kan langkah if x macam mana saya boleh nak tepuk 'dia' kan)..
by that time saya pon jerit laaa nama sepupu perempuan saya sorang sbb nak bagi tau saya dapat tangkap abg dia..
nasib baik time tu gak sepupu2 saya yg lain panggil wey, abg kat sini laaaa hang lari ligan sapa?...
pastu saya pon cam eh, tadi abg laaaa...
then saya toleh2 balik.. mmg xda.. hilang.. 
tinggal pokok jagung jaaa...
pastu suma pakat lari masok umah nenek..
saya demam mlm tue..
ya allah nasib baik sepupu saya panggil..
kalo x, saya rasa saya dah tepok 'org' tue..
tah2 nampak muka dia kalau dia berhenti and toleh...ya allah..ngerinya..

so sekarang saya pon dok cita laaaa kisah saya nie kat kwn2..hahahhaa..
mak saya pon pernah gak cakap kat adik2 saya..
dulu masa time raya.. kita org gi beraya umah sedara nenek+atok..
kg2 kita org nie belakang sungai..
mak saya cakap.. saya pernah nampak org melambai2 kat sungai.. hmmmmmmmm...
tapa saya x pernah ingat pon..
maybe time tue kecik lagi kot..
xpon saya dah tengok muka dia and memori saya hide dari saya..
jgn bagi ingat (CSI kan suka wat camnie kalo diorg soal siasat org yg trauma then org tu x ingat kejadian, yes i'm a fan of CSI..heheheh)
say just ingat yang 1 nie jaaa...hahahaha...

ok lah kak peej, thanks sbb baca...

salam,
regards,
~iza~

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...