23 February 2012

Expose Mistik : Seekers

salam kak peej..

1st, sorry coz banyak sangat short form smpai kak peej kena perbetulkan.
2nd, sorry gak coz ada yg confuse nak ingat A,B,C kan.. 
3rd, sorry kalau cerita kali ni agak panjang sikit ye..
ni kira sambungan dari EXPOSE MISTIK : RONDA MALAM...
yang ni cerita dari kawan saya ok.
ada kawan-kawan saya ni geng silat.
paham-paham la kan kalau masuk silat ni, mesti ada yang boleh nampak benda-benda ni kan?
so.. kawan saya yang masuk silat ni namanya Haikal n Khairul (bkn nama sbnar..)
cerita ni jadi masa thun lepas. kira kami ni form 4 masa tu.
ada abg form6, Hafiz, pun masuk gak geng silat ni. 
so kira diorang ni ada ilmu la sikit kalau nampak benda-benda halus ni kan??
byk jugak diorang bercerita kat saya. maklumlah.. saya suka dengar org bercerita.:)

1st
Masa ni, kawan-kawan lelaki yang lain, kelas saya juga, tengah lepak-lepak kat warung mamak.. ada la lebih kurang 7,8 orang camtu.
diorang tengah seronok-seronok la bersembang bercerita kan antara satu sma lain..
masa diorang tengah syok sembang, geng-geng silat pun kebetulan lalu nak cari kedai makan lepas habis bersilat kot kalau tak silap. of coz la dah malam masa tu kan? 
salah sorang kawan saya ni namanya Aiman, panggil la geng-geng silat ni join sekali makan dengan diorang. byk jugak la geng silat ni, luar dari sekolah kami pun ada.
geng-geng silat ni cam nak tak nak ja masuk kedai tu. lastly, abg hafiz bisik apa ntah kat Haikal n then Haikal dengan Khairul pun datang la dekat dengan geng-geng AIman ni.
Haikal bisik perlahan kat kawan-kawan Aiman tu, katanya. "Korang makan cepat sikit tau. lepas habis makan, terus keluar ikut kami. ada benda nak bagitau korang."
naahhh.. dengar2 ayat tu,, terus semua budak-budak laki tu meremang bulu roma n rasa x sedap hati.
Aiman tanya Haikal, "Kenapa?"
Khairul jawab. "Tak dak apa. tapi cepat la. kalau dah siap jom."
diorang dah sedap hati dah, terus tak dak selera nak makan n then ikut Haikal dengan Khairul berkumpul dengan geng-geng silat yang lain.

mereka pergi la jauh sikit dari warung tu. agak-agak dah selamat, terus abg Hafiz kata. "Korang jangan pergi lagi tempat tu. tempat tu ada penunggu. kami masa nak masuk tadi pun dah boleh rasa benda tu ada dekat ngn korang."
dgr2 ja abg hafiz cakap, semuanya muka pucat habis.. diorang tak tunggu lama. terus ja balik rumah masing-masing.. ya la..semua pakat dah takut habis. lepas-lepas dari hari tu, diorang dh x pegi warung tu. kalau diorang nak lepak pun, mesti pastikan tempat tu selamat ke tidak. n kalau nak keluar, mesti ajak haikal dengan Khairul, sbb diorang kan ada jugak ilmu2 silat ni.

lepas-lepas ja kes warung tu. budak-budak lelaki kawan saya ni makin berani. 
ada yang buat-buat berani. 
apa rancangan diorang? ha.. ini dia nak cerita.
dekat dengan sekolah saya, ada quartes guru. tapi dah x dak orang.. 
sebab apa? tiap-tiap hari, mesti ada guru yang kena kacau. 
sampai dah tak dak dah yang berani nak duduk kat situ.. 
tempat tu jadi terbiar je. 
kalau org nak guna tmpat tu jadi port dadah ke, port maksiat ke, mmg konpem ada. 
tapi tak dgr lagi la ada org buat port kt situ. 
maybe kena kacau la kot.

quartes guru tu, ada 4 block. block A, B, C n D.
diantara B dan C tu ada surau.
geng-geng silat kan dah selalu pegi tempat-tempat yang sunyi, tak dak orang, untuk kuatkan semangat diorang kan.
so Haikal n Khairul ni, kira dah biasa la kan pergi tempat2 cmtu.
geng-geng Aiman ni, bila dah dgr geng-geng silat suka pegi tempat sunyi. 
terus diorang ajak Haikal n Khairul pergi quartes guru tu tengah-tengah malam. 
x silap dalam pukul 11 nak dekat 12 tgh malam la jugak. 
apa diorang buat? diorang duduk kat depan pintu quartes tu ja tak sampai 5 minit, dah rasa meremang bulu roma. 
tu belum diorang masuk kawasan quartes tu lagi.
diorang duduk situ, lepak-lepak sambil duk bercerita (Tak dak kerja kan?)
last-last semua pakat diam. 
Haikal n Khairul dah bg isyarat yang benda tu macam nak datang dekat diorang.
diorang steady lagi tp dalam hati hanya Allah yang tahu hati diorang masa tu macam mana.
sambil-sambil tu, diorang take pic.
bila diorang tengok balik pic yang diorang tangkap. 
naahh.. sekali ada hantu rempit la sebelah diorang.

ada dua ekor hantu naik moto betul-betul sebelah diorang.
kira nak tumpang bergambar sekali la kot.
memang menakutkan.. 
saya sendiri pun tengok gambar tu. diorang bagi saya tengok..
ya Allah.. memang nampak jelas muka hantu-hantu tu. 
dengan muka macam terbakar, gigi pun macam dah x dak, boleh senyum lagi tau, jangan tak percaya. 
berdiri bulu roma saya masa tengok gambar tu. serius scary gila la..

saya nak bluetooth, tapi Haikal n Khairul tak bagi. 
coz diorang cakap, nanti kalau henset kau rosak, jangan salahkan kitorang. 
henset diorang memang dah dikunci dah oleh tok guru diorang. 
kira selamat dah la henset diorang tu. 
tapi geng-geng Aiman ni tak serik, diorang pergi jugak lagi tempat tu walopon diorang ni takut. 
ada yang sampai demam. tp dh masuk form 5 ni, saya tak tahu la diorang pergi ke tak lagi tmpat-tempat tu. selalunya kalau diorang nak pergi, mmg quartes tu la yang jadi febret diorang.

ada sekali tu, diorang tangkap gambar gelanggang tennis kat sekolah saya tu, ada jugak nampak benda duk bergayut kat lampu dekat dengan gelanggang tu. 
saya lagi sekali tengok la gambar tu. 
kali ni, benda putih rambut panjang yang tengah bertenggek kat lampu tu. 
cuma tak jelas sangat gambar tu.
tapi nampak la image tu. mmg scary tapi lagi scary gamba yg hantu merempit tu.

haikal ada cakap kat saya. block A n B, bahagian hantu yang suka usik orang.. 
block C n D, bahagian orang bunian. 
kira siapa yang pegi bangunan C n D tu, diorang tak kan kacau selagi korang tak pergi buat sepah kat tempat diorang. 
bangunan A n B, kalau korang pergi, tak kena kacau,, memang tak sah la. 
Khairul pulak cabar saya, suruh saya pergi kt pagar quartes tu. duduk situ 5 minit ja, saya akan rsa benda-benda pelik. 
memang tak la saya nak pergi situ. 
kalau ya pun nak pergi, saya heret diorang sekali ngn tok guru diorang tu. hehee..

2nd
yang ni lagi skali saya alaminya sendiri..
kat sekolah jugak. besalah kan, semua sekolah ada sejarah tersendiri.
kali ni dkat dewan sekolah. 
dewan sekolah saya ni dekat dengan gelanggang tennis. 
masa ni time rehat. 
saya, Sofia, Jasmin, Alia, kami 3 org pergi ke dewan. 
kira kami je la yang ada kat kawasan dewan tu, kebetulan SOfia, Jasmin n Alia ni pengawas, n tugas diorang jaga kawasan dewan jangan ada budak-budak lain datang dewan hisap rokok ke apa ke kan? 
saya teman diorang je la, sambil nak alihkan moto saya. 
garaj motosikal ada kat tepi dewan. so masa tu, saya tak cakap dengan diorang sangat coz saya tgh bad mood fasal apa tah.
kami lepak aje la kat tepi dewan tu. 
masa tu saya ingat lagi, hujan renyai-renyai, tak lebat. 
pintu dewan semua berkunci, saya mmg sure kami 3 org ja ada kat situ.

masa tu, sunyi ja antara kami, tak bersembang apa pun, just lepak n minum air. 
tiba-tiba, si Sofia ni boring, dia pun nyanyi la 1 lagu ni, n yes,, mmg saya ingat lagu apa yang dia nyanyi.
lagu dia macam ni,, 'pohon beringin daunnya rimbun.'
bila dengar-dengar ja dia bernyanyi, secara drastiknya, saya kalih dekat dia, terkejut, tiba-tiba ja rsa seram. 
n then masa tu ada angin kuat. 
kami diam aje lah. saya pulak mcam tak fokus apa yang diorang cakap. tengok aje ke depan. 
n that time, dgr suara macam orang nangis dalam dewan. 
pastu bunyi gong. suara dia sayu sangat.
n guess what?? saya langsung tak takut. 
saya diam aje kat situ. 
padahal, kalau ikutkan,, saya ni memang penakut sikit orangnya..
saya mcam tak sedarkan diri about a few minutes. 
seolah2 saya tgh menghayati orang tu nangis.
bila aje saya kalih nak tengok Sofia, Jasmin n Alia, diorang memang jauh gila ngn saya. 
keadaan diorang macam cemas. 
pastu diorang panggil saya kelam kabut. 
saya terus tersedar n bgun pergi ke diorang. 
saya macam nak nangis,sbb masa nak lari ke arah diorang tu, kaki saya tak boleh lari, saya berjalan aje la. tapi mata saya gatal nak tengok dalam dewan. 
tak ada sapa-sapa pun dalam tu. suara tu pun dah hilang sejak-sejak diorang panggil saya. 
sampai-sampai aje saya kat diorang, diorang tanya, "Kau dengar tak apa yang kami dengar?"
n saya jawab.. "Dengar. Bunyi orang nangis n bunyi gong."
masa tu muka saya memang slumber je,, macam x dak masalah, diorang pun terkejut, mcm seolah2, bkn saya yg ada kat depan diorang.

kebetulan bunyi loceng, kami masuk kelas,, jauh ja dari dewan, saya rsa sebak sangat. tak tahu kenapa?
masa tu, Alia cakap, "Kau tahu tak, masa kami tanya kau tu,, kau macam orang lain, bulu roma kami tegak masa tu. ish. jangan-jangan depan kami ni, bukan kau kot."
saya masa tu la baru takut sgt2.
lepas2 tu, kitorang tak rehat dah kat dewan. 
n selidik punya selidik, rupanya bkn saya kami je yang alami benda ni, 
abg form 6 yang dah habis sekolah pun ada jugak alami mcam kami alami. 
situasinya sama, hari hujan renyai2. tp bezanya, masa tu dia sorang.
ish..meremang je bulu roma bila teringatkan suara tu..

p/s: k lah kak peej. tgn x larat nak menaip dh. byk lagi cerita fasal geng2 silat a.k.a seeker (geng2 AIman) , n cerita yang saya alami n tengok sendiri. tapi lain kali k.. 
assalamualaikum

16 February 2012

Expose mistik: Badi orang mati?

banyak  cerita seram aku nak tulis kat ko.. tapi masa je tade...
tangan aku leh lak rajin click kat semua cite expose mistik ko.. dan g baca suma.. ternampak lak cite yg pasal kain putih kubur cina...
entah2 rumah writer tu  satu bangunan dengan rumah aku jugak...
hmmm.. wallahualam
ceritanye camni...


Watak: EX & AKU
waktu kejadian: 2 tahun lepas

aku nak kena kasi intro dulu.
EX- boifren den  berbangsa cino.
Muka jambu iras aaron aziz.. ( eceh tanak kalah..tapi sekarang muka dia dah mcm pian cecupak dah... hahah mentang2 da putus!!* sesape nakmuntah sile muntah*)
tersangkut antara satu sama lain sebab buat yoga sama2..
pendek kata dia ni yoga instructor aku la.

so satu hari ni... sifu kepada ex aku ni meninggal sebab liver cancer.
dia meninggal jam 1.00AM.
Ex aku called aku banyak kali tapi aku tak angkat sebab yerla dah sah2 aku membuta..
aku lak kalo membuta memang da tak sedar dunia luar...
kalo gempa bumi pun entah2 aku masih nyenyak lagi..

so pendek cite dorang kena la arrange mayat si mati.
Pastu cino kan suka simpan lama2 sebab selagi seluruh ahli keluarga tak datang selagi tu tak leh di bakar/di kebumi.
Pas dah arrange tu.. mayat si mati ni di letak di salah satu memorial park untuk last visit.
time ni ex aku dah penasaran nak jengok mayat sifu dia..
yela to give him last respect la kan. sebab lepas ni dia akan jadi abu.

Nak di jadikan cerita, aku kenal sifu dia ni. memang peramah.
so kitaorg gi la memorial park yang terletak kat Cheras ni.
Aku sebenarnye tak nak pergi sebab aku tau aku ni lemah semangat.
Tapi di sebabkan sayang+kesian dan atas paksaan ex aku ni aku gagahkan jugak gi jengok si mati.
sampai di memorial park tu pun dah pukul 9PM.
dorang letak si mati kat tingkat 3 bilik no 10A. (hamek ko siap bg no bilik lagi)
one of the reason nape aku tak suka pergi melawat si mati yang bukan beragama islam especially buddhist, bagi aku cara dorang buat mayat tu sangat sedih.
siap ada orang tolong nangis.. pastu cara dorang nyanyi pun cam seram.

di pendekkan cite, Kemudian ex aku tarik aku kat keranda.
aku tengok guna hujung mata je..
mayat dah cam melendut dan pucat lesi.
Ya allah..first time aku tengok mayat bukan islam cenggitu.
dia di pakaikan pakaian yang cantik2.
tapi still seriau kalo ko tenung lama2.
di tambah pulak bau colok yang sangat kuat,ding dung ding dung..
borak dengan family si mati jap pastu ex aku htr aku balik rumah sampai depan pintu.
penakut punya pasal.

masuk rumah terus g bilik air.. sental satu badan mandi.
masa aku ngah mandi aku dengar la cam bunyi org tarik kusi meja makan.
bunyi cam kerusi bergesel dengan lantai. cenggitu la bunyi dia. .
pastu aku dengr bunyi pintu kena tutup.
aku ingatkan housemate aku. so aku buat bodoh je.
siap mandi tepek segala bedak sejuk kat muka...
aku kuar dari bilik konon nak layan tv jap..
tapi lam otak masih lagi terbayang wajah si mati, entah nape bulu roma aku asek je meremang time tu.
tengah syok dok  layan kim kardashian ..... tangggggg bunyi pinggan pecah kat dapur.
terkejut beruk aku. cepat2 aku gi dapur.
tengok tade ape lak... adehhh... sumpah tak best time tu..
pastu gagah lagi nak tengok kim kardshian ni.

still tak berapa takut sangat, aku terasa nak smoke.
so gerak gi balcony rumah.
pastu telinga aku tertangkap bunyi lagu classical opera cina.
ala yang lagu mendayu2 tu.
cepat2 aku smoke, pastu terus masuk rumah  balik dan tutup sliding door.
time ni dah meremang gile sampai akar rambut aku pun tegak je aku rase.
tapi still layan tv lagi, entah camne tah penat sangat kot, aku leh tertidur kat sofa.

aku tatau la mimpi ke ape.
tapi aku nampak si mati datang kat aku.
pastu pegang lengan aku.
dia cam sedih sangat. dia kata dia tak ready nak mati dan bgtau dia kene black magic.
ade orang guna2 kan dia.
dia mintak aku tolong bgtau kat parents dia.
aku lak boleh kata taknak.
sebab aku tak rapat sangat dengan dia or family dia.
lagipun aku tak kenal sape yang buat dia.
pastu dia cengkam lengan aku tanak kasi lepas. 
aku rentap. then terus aku cam tersedar.
bile aku sedar, aku tengok lengan aku (tmpt sama yang dia pegang) lebam.
biru2 hijau gitu kaler dia.
kire seminggu jugakla baru boleh hilang.

pastu aku cite kat ex pasal benda ni.
terus ex aku call parents sifu dia.
check punya check mmg sifu dia ni ade scandal dengan laki sarawak.
owh sifu dia ni gay veteran.
tapi kitaorg tak sure la pulak samada betul tak scandal dia yang buatkan dia sampai mati.
sebab bila laporan autopsi keluar selepas mayat selamat di bakar menunjukkan yang liver dia masih OK dan boleh lagi berfungsi walaupun tande2 kanser tu dah kelihatan. ( kire cam stage 1 la).
sampai sekarang depa masih terfikir2 mcm mana si mati boleh pergi camtu je sebab si mati ni mmg jarang2 sakit.
ever since dia balik dari yoga workshop kat sarawak tu la dia terus jatuh sakit.

dahla.. aku penat nak pk penutup.
peej ko jgn pelik dengan aku. aku mmg selalu kene benda2 cenggini. semua ni terjadi lepas aku sakit 10 tahun lepas.
lepas daripada tu "hijab" aku cam terbukak.
pastu macik aku dan pacik aku tolong tutupkan balik.
so aku tak nampak benda pelik2. tapi aku boleh rase.
dan selalu nye kalo aku gi memana mesti ade je yang ikot.
member2 aku pun terkena sekali. sebab tu dorang tanak bawak aku gi memana or jauh2 sangat atau lelama sangat.
dan aku pun tanak gi lama2 sangat sebab aku tahu  yang aku ni lemah semangat gile.
Okla. nanti bile senang aku story pasal kisah 10 tahun lepas.
sbb panjang sangat. mls nak menaip.

p/s: aku pun budak sarawak. tapi tade la sampai nak black2 magic ni suma. takut aku. peej ko tolong edit sikit. sebab cite ni ade cam bau2 perkauman sikit.Trimas.=)

XO
Zaza

.........................................................................................


perkauman ke? aku rasa ok je kot. aku pun bukan reti nak edit sangat.
sebab if perkauman takda la kau couple ngan chinese ke apa kan.
should be ok kot.
but aku dapat bayangkan seram dia.
antara benda paling aku takut bila dengar lagu classical cina.
pernah tgk cerita hantu apa tah dulu.
bukak lagu tu. then tetiba piring hitam sangkut. eeee tak sukaaaa.


09 February 2012

expose mistik : main computer



hai peej. Arini aku nak citer pengalaman aku masa aku belajar.

Aku student di sebuah ipta kat johor. 
Ada dua ipta kat johor.. dan ipta aku kat area kampong. Mungkin ade org tau kot. 
Tahun lepas iaitu 2011, bulan 6, aku amik short sem.
rasanya kau tau kot short sem tu ape..xperlu aku terangkan..hahah…back to story. 
Short sem ni xramai yg amik.
so kolej pun xbuka bnyak dan satu jekolej di buka..kolej luar dari u.
itu pun beberape org je duduk. Senior kan so bnyak kawan aku duk umah sewa. 
So ni bilik aku.seperti gmbar rajah di atas. 
Bilik aku ade 5 org.. dan lima2 tu kawan aku, amik kos yg sama.  

So bermula la cerita aku..
Untuk pengetahuan korang tempat tdo aku kat bahagian no 3.dengan tingkap. 
Dan katil adalah double decker ok. 
Maknanya ade 3 katil double decker untuk 6 org. 
setiap sorang ade meja dan almari sendiri.

Pada satu malam, aku dah xtau nak buat ape..boring kan..amik short sem, satu subjek plak tu..
aku xtau nak wat pape.. kawan yg duduk kat atas katil aku dah tdo..
so aku pegi kat kawan aku yg kat bahagian2..
die duk atas.. so aku kena panjat la katil die.
kawan aku yg lain sume dah tdo, tggl aku n kawan aku nama R je yg belum tdo.

so aku lepak2 bersembang dgn die.. 
kitorang mmmg dah kawan lama,sejak dari diploma lagi..
cume jarang bertegur sebab masing2 busy kan. 
So cerita kitorang berkisarkan masa diploma dulu la. 
And then tibe2 aku dgr bunyi org taip keypad laptop aku ok…
aku dah syak lain macam.. tp aku terus kan chatting ngan kawan aku…
buat xde pape. kawan aku xdgr.
pastu aku dgr lagi. bunyi org main spacebar.. ko tau kan bunyi spacebar mcm mana. 
Dan ‘die’ tekan bnyak kali kot.. 
aku still lagi think positif… ckap ngan diri aku yg kawan aku kat bahagian no 1 xtdo lagi..
oh ye…die xde partner so katil atas bahagian 1 kosong…
so sampai sudah aku ignore bunyi tu. 

tp pagi esoknya aku bgtau la roomate2 aku ape yg aku dgr.
and kawan aku yg bahagian 1 ckap mlm tu die tdo awal…wt@#!$!!!
so sape yg main laptop aku malm tu???
tp xpe aku kuat lagi.. doa aku, bunyi xpe lagi.. jgn tunjuk muka sudah...

semgu kemudian..kitorang balik bercuti..
tp aku xbalik la.. kawan2 aku yg duk bahagian 2 je yg balik..
maknanya 3 org je yg tinggal dalam bilik tu…
mlm waktu kitorang bercuti, aku chat ngan kawan aku kat bahagian 2.
die duk katil bawah. S namanye…
diepun buke cite.. a few days lepas aku bgtau citer tu…
die pun dgr bunyi yg sama..
tp die pun think positif. 
Sama mcm aku…fakk!!!
aku tanya nape xbgtau awal2.
die ckp xmo takutkan aku..
aku ckp ‘yg ko bgtau ni nape? kan waktu mlm. sama je kalo ko bgtau aritu..ish!’..
on the spot aku buka surah Yassin dalam laptop aku..hahaha…
next day cepat2 aku packing barg balik umah makcik aku.seb baik die duk dekat…
ade tempat tuk menyelamatkan diri…itulah ceritanya…

Baru2 ni masa aku masuk sem baru, kawan aku buka cerita, sebenarnya area yg aku dudk tu, mmg keras..
die dah kena…’benda ‘ tu menumpang duduk kat badan die…
mula2 die selalu lenguh2 badan…bile pgi check,rupenya ade ‘benda’ tu..
and kolej aku telah pun mengambil langkah yg sepatutnya dengan melakukan bacaan Yasssin dan juge upacara menabur lada dan garam kat setiap punjuru bilik dan blok..
hope xde pape lagi la sebab aku nak duduk kolej ni sampai tahun depan..huhuhu


-T-

02 February 2012

expose mistik : penunggu rumah

peej, akak nak panggil ko peej jugak sbb so cool... 

ni kisah benar okkk...pengalaman akak sendiri... baru jek jadik last year... sebenarnye dulu akak x penah la nak percaya sgt bnda2 karut ni.. last2 koooooo... merasa!

kekdahnye begini.. akak kat penang ni.. pas akak kawen, menetap la kiteorg kt umah sewa ala2 rumah burung tu(read : flat)..azab okkk.. bilik ade 2 je.. masuk2 pintu jumpe dapur dulu...sampai segan nak ajak sape2 dtg umah....hahahaha..kat sini mmg ssh gile babun nak cri umah sewa yg landed ok... melainkan ko ready nak siapkan 3k/month..(apedehal nak citer pasal kehidupan plak ni)

pastu ditakdirkan hubby akak dpt la quarters kerajaan setelah lame dok dalam waiting list... lega lah hati... memandangkan hubby akak ade jawatan skittttt je.. maka dpt la umah besar skit....eh bukan besar sikit ok.. besar sgt2... 

makanya, bile dah dapat kunci quarters... akak dgn hubby pegi la jenguk2 dulu umah tu... tgk kawasan dlm umah.. umah ni b'tingkat jugak.. ade 3tingkat... tingkat 1st(bwh) adalah kosong... tingkat 2 adalah inspektor india.. tp x penah nmpak die kat umah tu... tingkat 3 adalah akak bersama hubby... 

mase gi tinjau umah ni, kiteorg gi mase habis keje.. dah agak mghrib jugakk... sebelum masuk area umah tu, akak dah ckp dlm hati "suramnye umah ni".... naik je tangga nak ke atas, dgn lampu xde kat tangga, mmg agak rase seram la... maka bermula laaaaaa..... bukak je pintu umah, akak n hubby bagi salam.... TERUSSSSS MEREMANG BULU TENGKUK AI UOLSSSS... akak diam kan je... sbb pk mybe sbb mghrib setan bkeliaran..berani ni konon2 pusing2 dlm umah sampai ke dapur sume.. umah tu kalo peej dok kat dapor pastu nak panggil org kat bilik dpn mmg x dgr ok.... sbb besarrrr giler umah tu..

balik dr survey umah tu, akak x citer pun kat hubby pasal rase meremang tu... terus je day by day packing brg.... konon2 excited la nak pindah umah besar sikit.. blh bawak org kg dtg.. hahahaha...dah settle pack sume, pindah la akak ke quarters tersebut...tp mase pindah ni akak blom habis agreement dgnumah sewa yg lama.. ade lg dlm 3weeks...so, pindah ari jumaat kalo x silap....

pindah sume brg ke quarters.. sabtu tu dah unpack sikit2..baju keje sumeee.. brg2 dapor.. panggil org install air-con smule, then, masukkan brg2 x berkaitan dlm bilik2 yg sepatutnye...senang masuk quarters ni sbb bapak gabak punye almari pun ada, dining table, set kosi rotan sume la lengkap.. cuci kaki je...

jeng jeng jenggggggggg.....

bermula laaahhh......

sepanjang 2 ari kiteorg duduk situ, masing2 sebenarnye ade perasan mcm kelibat lalu lang dlm umah tu..nak2 menghala ke dapur tu... rase mcm ade org usha2 je.... tp x pernah la nak bukak mulut sbb ingtkan perasaan masing2. sbb rumah baru duduk kan.. kite x biase... perasaan tu mcm2 la... so, ignore sajeeee.... 

SEHINGGA LAAAHHHH 

pada ptg ahad tu...menghala2 mghrib skit.. kiteorg tgh men'drill' dinding sbb nak gantung cermin besar kat living room tu...kasik feeling2 rumah org kaya2.. baru beli kat kedai pak pakistan kot kekdahnye...murah saje..hubby akak berdiri atas kosi.. akak kat bwh je.. tlg pass kan skru/hammer bagai...

theeennnn.......

akak tunduk la nak amik skru TIBE2.................

POMPUAN BAJU PUTIH LALU MENGHALA KE DAPUR!!!! RAMBUT PANJANG ALA2 SAMPAI PINGGANG!!!!...

x nampak pun muke.. nmpak die lalu je... terusssssssssssssssssss...... meremangggggggggggggggggg..... akak pun sound hubby akak suruh stop men'drill'.. "ade nmpak sesuatu la bang"...hubby akak pun dah panik jugak laaa.... gile kau x panik! menggelabah jugak masa ni.. ye lah dah maghrib,.. mane nak tuju kalo ape2...

hubby pun ckp "gi la amik wudhu, kite solat jemaah kat bilik blkg(bilik kat dapor tu)".............. humang aihhhhh.... takut2 berani kekdahnyeeee.... mase ni rase seram sgt2 tp kata dlm hati "kuatkan semangat!".. then, kiteorg melangkah la ke dapor tu... masuk bilik tu, ade rase seram sejuk sume la.. bawak air MUSOFFA sebotol(mmg slalu ade kat umah), ingt nak baca yassin terus pas solat...buat air yassin la kekdahnye....

laki akak pun azan, terus la bjemaah akak laki bini... baru rakaat pertama... laki akak baca "bismillahirrahmanirrahimmmmmm" sekaliiiiiiii....

PRAAAAAPPPPPPPPPPPPP.....

kain pelekat hubby akak koyakkkk peej oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..... betul2 kat punggung... segaris je....... gaye kena cakar gituuuuuuuuuuuu... ko daya??? mase dah koyak ni, akak x gelak ok, hubby pun x gelak.. kalo ikut logik akal, kite kalo jadik camni tobat dah nak gelak kannn.. kelakar kot kann tkoyak pulak... naseb pakai boxer.. kalo x..........(T_T). pas dah koyak, hubby n akak terus je duduk bagi salam.. xde la nak teruskan solatkan..gile kau! hubby akak ckp, "abg tukar kain jap.. syg tunggu.. kite solat balik..."... akak tunggu dlm bilik tu...pastu, mmg rase berat sgt kpala.. mcm x blh nak solat... mase bdiri balik nak solat smule , tumit ni mcm kena cucuk2...gagahkan jugak habis solat tu sume... bpinar2 mata nak boleh habiskan solat.. Alhamdulillah sume ok... pastu baca yassin pun sume ok... hembus kat air tu.. pastu sapu muke dgn air tu.. doa mintak kuat lah semangat kalo ape2 jadik pasni...

pastu hubby akak call sorang makcik die.. makcik die ni agak reti la nak tgk 'bnda2' alah... xde la terror nak get rid ke ape.. cuma die ade kelebihan blh rase kewujudan bnda2 ni.. makcik mintak hubby akak bayangkan umah tu dlm kepala die.. die try tgk melalui telefon.. wahhh.. kelasss kann....pastu makcik kate, umah tu mmg ade gangguan skit.. die suruh akak n hubby percik air musoffa yg akak yassinkan td ke seluruh rumah... ok fine! gigih la renjis keliling umah.... 

blom habis renjis keliling umah, makcik tu call balikkkkk.....

makcik: hoi, hang renjis ni bukak pintu umah dak??
hubby akak : gila apa nak bukak? mlm dah ni...
makcik : dah hang x bukak, camna "dia" nak keluaq??, "dia" kena ayaq quran tu, "dia" nak lari pi mana?? hang bukak pintu tu, "dia" panas.. "dia" menggelupuq nak keluaq tu...bukak sekarang!!!!
hubby : ok2...

cepat2 akak n hubby bukak pintu... lepas beberapa ketika, makcik suruh tutup balik pintu tu... renjis air tu kat pintu umah...mlm tu kiteorg x blh nak tdo aman pun... makcik kate jgn keluar dr umah tu sampai siang.. sbb "dia" tunggu kat tangga luar... ko daya?? same2 berjaga kiteorg.. hubby akak ade jugak terlelap sbb dah penat.. tp mmg berwudhu la kiteorg mlm tu....(bunyi air terjunnnnn.. efek keimanan yg tenanggg... :p) tp mlm tu dah ok, xde ape2 kena kacau...Alhamdulillah..

maka berakhir la mlm ke-3 yg sgt2 mendebarkannnnn....

esoknye, hubby akak pegi keje terus je akak kuar skali jugak.. mase ni akak dah cuti sbb pindah... naseb lah umah sewa lame ade lg 3 minggu... makanya, ke rumah sewa lama la kite! pg tu akak terus kuar dgn hubby bersama baju skit2...

hubby akak balik keje, kiteorg terus je bincang..nak balik 'umah tu' ke x nak.. brg2 sume kat sane.. pastu kiterog decide nak lalu dpn umah tu dlu... tgk keadaan camne.. bile dah lalu  stillllll  x sanggup nak masuk kawasan situ... teruuuuussss pegi umah makcik yg menolong kiteorg mlm smlm tu...

sampai kat umah makcik, kiteorg menyembang kat anjung luar umah makcik tu... rupe2nye makcik pun kena kacauuuuuu mlm smlm..... die cerita mmg agak teruk die kena kacau.. "die" bantai panggil nama makcik kat tingkap.. ketuk sana sini... sampai dekat kol 4 kena kacau....katenye "dia" marah sbb makcik tlg kiteorg laki bini....pas menyembang2, makcik tu mcm bertafakur kejap.. die nak tau punca nape "dia" tu ade kat umah quarters tu.... agak lame makcik bertafakur... 

pastu makcik b'suara...
"aku x tau sbb apa,clue x nmpak sgt tp apa yg aku dpt byg cuma BUNUH... sapa bunuh sapa, aku x tau...."

 pastu makcik sambung lagi smbil tgk akak... 
"tp yg aku heran, pasai pa hang(ai la) blh nmpak "dia"... tp laki hang x nmpak....hang mmg boleh nmpak ke bnda2 camni sblm2 ni??".....
akak geleng je laaa...

seram uolssssssss.......... 

tiba2 makcik terperanjattttttttt sambil pandang ke laman umah die..

"Astagfirullaaaahhhh.... 'hang' mai buat apa... aku x dak panggil 'hang' pun...'hang' pi balik.. aku x mau tgk muka 'hang' kat sini... dgn mata merah menyala... pi blk..."

makcik ade baca ayat quran... pastu katenye bnda tu xde dahhh.. makcik ade mintak akak tgk kat luar.. nak pastikan akak blh nampak ke x.. akak tgk sekilas lalu je tp Alhamdulllah. x de nmapak.. akak terus je masuk dlm umah makcik tu... tinggal la hubby n makcik akak je kat anjung umah tu... gile ke ape uolssss nak tunggu...kate makcik, kite mengumpat 'die', 'die' tau... eh?? terseram plak i ni....Nauzubillahhh.. mintak dijauhkannnn...

mlm tu akak ngan hubby tido umah makcik je pasal makcik x kasik balik umah sewa sbb die risau 'dia' tu ikut ke ape...... esoknye makcik janji nak temankan akak balik umah tu sambil ambik brg2 ape yg nak pakai, dokumen2 penting... dlm masa sama, makcik pesan suruh hubby, sesambil gi keje esoknye sesambil la risik2an ape kes umah tu sebenarnye....makcik suruh stay kat umah sewa lama utk smntara waktu...

esoknye, hubby pegi ofis.. akak, makcik n anak pompuan makcik sorang balik la ke umah quarters tu.. die pesan dah siap2 sepanjang naik tangga..lindung diri dgn ayat suci... teruskan baca walau ape2...tu je..jgn tegur kalo ade nmpak tanda ape2, or kalo dgr ade yg menjerit ke ape... makcik akak naik tangga dlu, akak ikut blkg.. hati ni bukan main la dupdap2.. siang2 ni padahalnyeeeee.....

Alhamdulillah, xde ape yg pelik2 sepanjang naik tangga.... masuk je umah tu.. makcik dah pandang akak.. akak diam je.. x nak cakap yg bukan2 dlm umah tu... die suruh akak kemas brg... sesambil kemas brg tu, akak nmpak makcik ke hulu hilir dlm umah tu.. masuk bilik situ, masuk bilik sini... sesekali ade nmpak die angguk2 kpala... tp akak x tanye pun... buat mcm x nampak... kiteorg stay kat u mah tu sampai ptg la jugak... sampai hubby akak balik keje...makcik siap tertidur dpn ruang tamu, kena tindih sume... tp naseb x teruk la... akak x de berani nak tido bagai2 lagi.. nak solat pun ajak anak makcik tu teman... punye la penakut kann... padahal nak solat tu...

pas je hubby balik keje, die ajak kuar dari umah & balik ke umah sewa lama..

sesampai je ke umah sewa lama, makcik bukak mulut :

makcik : aku dah tau kes umah tu.. td 'dia' mai bercerita dgn aku.. 'dia' bgtau, 'dia' kena rogol oleh 10 org pastu 'dia' dibunuh dlm umah tu.. org rogol 'dia' kat ruang tamu pastu 'dia' kena bunuh dlm bilik sebelah master bedroom tu.. mayat die, perogol tu sume campak kat jirat cina... 'dia' suruh aku pesan kat hangpa, pindah dr umah tu.. kalo x pindah, 'dia' akan terus kacau..bilik belakang tu mmg tempat 'dia' melepak... pokok pisang kt bwh tu pun dah jadi tempat 'dia' beranak pinak....makcik dah try bincang kot2 ada cara blh tlg..'dia' kata xmau..... 
dia' nak duduk jugak umah tu....jadi, aku rasa hangpa elok la pindah... bukan kita mengalah tp kita jgn cari masalah kalo benda blh elak...

tibe2 hubby menyampuk :

hubby :  btol la makcik ckp tu... td mase lunch, ada pegi jumpa org SUK, tanye pasal umah ni... sama la citer dgn makcik ckp tu..sy dah mintak pindah umah serta merta... dah diluluskan...

ai : eh, bodoh jugak ye org yg uruskan penempatan umah ni... dah tau umah tu ade kes, apehal nak bg kat org.... giler btol.. naseb x kena histeria ke ape2... bile nak pindah ni?

hubby : sementara ni, kite stay la kat umah sewa ni... lg seminggu dapat quarters lain... InsyaAllah, dieorg dah janji nak bagi umah elok...hurrrmmm... ingat x org yg install air-con tu?? td die call, die bgtau die dah dapat rase sesuatu kat umah tu masa pasang air-con ari sabtu tu... pastu die gi jumpe ala2 bomoh kat kg die.. kononnye nak bg kite thutang budi dgn die sbb kononnyaaaa nak tlg kite get rid 'benda' ni dlm diam2... sekali nah kaaaauuuuuu... mlm tu, 'benda' tu dtg goyang grill umah die.. bergoncang 1 rumah.. anak melalak sampai ke pg....

makcik : cakap kat kwn hang suma, jgn dok kacau 'dia' lg dah.. sape yg gatai2 nak usir 'dia' dari umah tu, sume akan kena kacau... 'dia' dah pesan siap2...

habis seharian bercerita pasal nii... hot.. call sana sini.. mak akak paling risau skali... dah la dia jauh.. kejap2 call..kejap2 call.. 

MAKA, berkampung la balik kat umah sewa lama...seminggu lepas tu, kitaorg dpt quarters lain... Alhamdulillah... rumah ni ok.. xde ape.. syukur sgt... sebelum masuk tu dah siap2 tanye ustaz sama ada umah quarters baru ni 'clear' ke x.. ustaz kate sume ok.. legaaaaa... masuk je umah baru, bawak masuk quran dlu, azan muka pintu & solat sunat dulu sume.. pastu baru lah bermula sesi cuci umah n pindah brg... 

penat pej oiiii....pindah2 dah gaya nomad! sampai demam2 penat pindah ni...

masa bwk keluar brg dari 'umah tu', byk bnda pelik kitaorg jumpa n dgr... 
ade titisan darah ke arah bilik belakang tu.. 
pastu kena jerit tepi telinga, menangis tepi telinga...
azabbbb ko tau nak boleh kuarkan brg sume... 

tp sebelum masuk 'umah tu', kiteorg dah disarankan oleh ustaz supaya sntiasa dlm wudhu... jgn lepas dr mulut dgn ayat suci.. jgn tegur kalo nampak ape2, buat x tau saje...

sume kitaorg ikut sampai la selesai pindah sume.. brg2 yg bwk kuar dr umah tu pun, sume direnjiskan dgn air musoffa... x nak ade jejak yg x elok ikut pulak nnti... umah quarters baru ni mmg kitaorg pasang al-baqarah 3hari 3mlm... laptop tu naseb x meletop je... hehehehe...

pas pindah umah quarters baru ni, Alhamdulillahh. sume ok... xde lg dah gangguan...syukur...duduk la aman smpai skrg.... :)

pjg kannn citer niii??? 

moral of the story : 'check' la dulu umah yg baru nak masuk dgn ustaz or sape2 yg berpengetahuan... jgn main redah je.. yg paling akak belajar ialah, percaya wujudnye bnda2 mcm ni dlm dunia kite.. tp jgn la kite nak kacau 'dia'

akak harap, dah xde la org lain diberi duduk 'umah tu'...kesian kat org.. penat nak mampos nak pindah....!!!

tu je la peej... berhari2 akak mengarang ni nak bagi siappppppp....

thnks a lot peej...nnti kalo ade part yg x phm, tanye la.. akak pun pening taip pjg2.. bpinar cari ayat sesuai...heheheheh

sekiannnn....
assalamualaikum


-anna-

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...