29 December 2011

expose mistik : asrama.

allo peej,

tetibe ade kekuatan lak nak antar citer expose mistik ni kt ko. 
salu nye bace je x lak rase nk anta pape.
erm kongsi kn je la citer ni.

biasa la kalo dok asrama kalo xde citer2 hantu ni x sah. 
aku sekolah asrama kt batu pahat, sekolah harian biasa tp ade asrama.
so, waktu tu aku form 3 nk pmr. 
biasa la konon2 rajin and nk score, satu malam tu ktorg adela dlm 7-8 org kot ntah la aku dh x igt
bgn malam nk study. 
waktu dlm kul 2- 3 pg. 
aku nye meja dlm bilik prep betol2 dpn pintu. 
aku mmg suka dok kt tmpt aku tu sbb nti bole nmpk sp lalu kt luar,
sp yg naik trun tangga. dasar penyebok,sume nk tgk.he3. 
so kt tepi pntu ni ade tingkap kiri kanan. 
tingkap ni lak ade cermin nye cm dh jatuh (tau x tingkap ni cemana? tingkap biasa2 cm dlm kelas tu. bkn nye penuh pn salu je ade lubang2), so even pintu tutup pn aku bole npk sp lalu kt luar. 
knp la aku x betul kn kedudukan cermin tingkap tu. skang ni bru terpikir.sengal.

kt dlm bilik prep ni pihak asrama letak meja besar kongsi 4 org, bukan meja sorang2.
kt meja aku time tu ade 3 org. 
aku dok tepi dinding mngadap pintu, mmber aku A dok sebelah and sorang lg B dok dpn A. 
so dpn aku xde org.
dh lme menelaah/merenung buku aku angkat la kepala nk wt regangan otot sikit sbb lenguh tunduk je. 
fyi sebelah bilik prep dr kedudukan tmpt duduk aku, belah kiri dorm and belah kanan ni bilik basuh baju n toilet. 

wkt aku tgh nk wt regangan otot tu aku bole nmpk ade satu lembaga besar kaler itam tgh lalu dgn slow nye dr arah dorm ke arah toilet. 
aku npk dr celah lubang cermin tingkap yg jatuh tu sbb time tu ktorg ttp pintu. 
tp wkt tu aku igt bayangan aku je mungkin sbb lme sgt study. 
so aku cm ignore je la and smbg study balik. 
pastu ntah knp gatal lak angkat kepala tgk balik kt tingkap tu and bole pulak nmpk lembaga tu patah balik dr arah toilet ke arah dorm. 
damn!!! time tu aku rse cm omg!!! ko main2 pulak!!! 
tp aku diam je wt xtau n x kan lak aku nk mnjerit x tentu pasal. 
nti igt kerasukan lak.he3

so by the time dh pkul 5.30pg cmtu and dh abes study sume aku borak ngn A. aku sje tnye cmni

aku : A, td kn..erm..ko nmpk x ape yg aku nmpk
A    : nampak.
aku : hah?? btol ko nmpk ape yg aku nmpk
A    : nmpak la. kaler itam besar lalu dr arah toilet ke dorm
aku : siot btol la. aku nmpk 2x kot dh lalu patah balik
A   : aku igt aku sorg je nmpak so aku diam la
aku : aku pn igt aku sorg je nmpk aku pn diam je la.

rupa2 nye ktorg mmg npk bnde yg sme cuma x brani nk ckp pape time tu.

tu je la citer aku. ade lg citer lain tp nti2 la kalo aku rajin aku email lg.

sekian.he3

 ***wanee***

22 December 2011

expose mistik : rumah ayah dan bukit antarabangsa.

Salam kak peej ,

hye kak peej sy nie silent reader akak , best sgt bace story mory akak nie .
sy saje nk bg akak story pasal expose mistik nie .
banyak jugak pengalaman ngeri yg sy nk cite kt akak . ready ?

1st story :
nie mase sy umur 18 tahun kalo tak silap laa , baru lepas SPM so balik kelantan stay ngn ayah coz parents dah divoce .
then 1 mlm tue adk2 tiri sy cakap rumah nie ade ade penunggu arwah atok dye , kadang2 dorg cakap dlm bilik arwah atok dye selalu tdo ade ppuan pkai telekong duduk dok ngadap tepi tingkap smbl bau kemenyan yg tak hengat menyengat ke hidung .
sy ponn tak cayelaa coz budak2 tue baru 13 or 14 tahun , ignore saje .
then 1 mlm dlm pukul 2 pagi camtue sy masok blk nk tdo .
tgh dok men sms tbe perot rase something , dah pelik nak pg toilet takot plak kan .
then gigihkan diri bangun utk pg toilet . bile sy bangun sy nmpk ade makhluk berbungkus putih mcm gule2 betol2 berdiri depan sy .
ape lg peluh sy tarik selimut selubung .
mase tue bau kemenyan punyela kuat .
sy kejot adik tp tak dgr .
then sy bangun smbl pejam mate lari tdo sebelah mak tiri sy .
esok pagi sy cerita kt ayah sy then dye cakap "dah kena dah"
gigih kan ?


2nd story :

1 hari mama sy call balik keja suruh teman dia jumpa membe kt bukit antarabangsa , sebabkan kesian gagahkan diri jugak utk teman .
agak lewat gakla balik time tue lebih kurang 12.30 mlm mcm tue .
then mase jalan nak turun dari umah kwn mama uhh memang berbukit .
sape tatau bukit antarabangsa kan , dahla gelap , pokok yg macm hanjj je .
tibe2 mama sy ckp ape tau kak .

mama : bawak laju sikit , kalo nampak pape jgn brenti
me : kenape ma ?
mama : jalan je , jgn banyak tanye !
me : tgh jalanlaa nie ponn , okkkey . (bengang sbb keta tgh jln ponn kan)

smpai rumah mama suruh mandi .
then borak2 ngn mama tnye pasal statement tadi .
tau tak ape mama sy cakap kak .
" mama nampak sorg pompuan tgh dukung anak . pakai baju putih rambut panjang tengah tersengih tahan keta kite"
sy pun ape lagi , humanghai seram sejuk kott .
mama sy nie mate dye ade six sense .
kadang2 tgh tgk tv pun dye boleh cakap
" kenape ko datang ? aku tak kaco ko kan ? pg balik tempat ko . rumah aku bukan tempat untuk makhluk macam ko !"
seram kan kak ?
gile ~
k laa kak nnti kalo ade story yg sy igt sy story mory kat akak .
thank kak , lovee u laa!

............................................

wsalam dik,

thanks sebab share cerita.
tadi baca nak set untuk auto publish ni.
elok tengah maghrib.
sampang tang bukit antarabangsa tu meremang bulu. hahaha.
eh kenapa gelak? nak hilangkan rasa seram ;p

dapat bayangkan bukit tu.
memang tak suka lalu situ pun.
dah la tinggi. penuh pokok n gelap semacam.
selalu kita orang if kesana.
akan ikut jalan area ukay perdana. :D
tapi bukit antarabangsa memang seram lain macam la.
tak suka aku.
sebab banyak yang tertimbus kot kat situ.

apa-apa pun.
minah dukung anak tepi jalan yang gelap sibuk nak tahan kereta kau adalah tak kelakar ok.
walaupun sebenarnya dia tahan tu tepi jalan biasa.
sorry la mak nak berhenti uolls. *nangis*


15 December 2011

expose mistik : kisah seram saye pulak... ( part 2 - Phuket) dan time aku study kat shah alam

Hi Peej,
 
sorry aritu aku busy tak sempat nak sambung cite pasal phuket.
 
 
PHUKET
ok. malas nk ckp banyak...jom sambung cite phuket pulak..
seperti biasa.. trip thailand kali ni mmg aku tak book ape2...(kitaorg ke phuket dulu sebelum ke krabi)
semua main redah je...
watak dlm cerita nye tetap sama :
ramon, limah dan aku
 
kisah ni terjadi pada malam kedua( terakhir)
malam tu kitaorg tukar hotel.. takmo dok guest  house.. kononnya nak rs dok hotel sedap dan cantik.
 
jalan punya jalan.. usha punya usha jumpa la hotel ni..jarak dlm 10 min ke hard rock phuket.
hotel ni macam baru siap.. lawa.. dan bersih... hotel  bajet tapi sangat cantik..bermula dengan huruf L :)
 
dan agak murah jugak la.. semalam dalam RM80.
tatau ape penyakit perut aku time tu.. sakit  yg amat sangat... time tu lam kol 7PM...time time magrib la senang ckp
so aku pun dengan slamber je la.. memerut lam tandas... sambil nyanyi2...
pastu lam tandas hotel kan standard ade cermin dan tempat letak berus gigi lak dia bagi gelas.. gelas tu da terlangkup atas par( alah tempat korang leh letak segala shampu semua tu.. aku tatau nak namakan benda tu ape) 
entah nape tah aku tergerak nak pandang cermin tu masa tengah meneran... tetibe aku nampak gelas tu bergerak dari kiri ke kanan... sangat perlahan... pastu aku da  rasa tak best...
 
pastu aku alihkan pandangan aku kat output aku...  rasa nak membuang mmg da hilang sebab kena usik cenggitu... lom pun aku sempat nak bangun dan tekan butang flush...tibe tibe tandas tu terflush dengan sendiri..
(utk pengetahuan korang tandas tu tade autoflush mcm klcc o sunway pyramid.. ni tandaas yg cam tandas kat rumah yg ko kena flush sendiri)
 
aku da cuak.. aku pandang cermin aku tengok  gelas tu dah kembali ke kiri balik...pastu aku da tak rase benda ni kelakar..  cepat2 aku basuh ala kadar.. pastu terus blah... dok tengok tv  senyap2 kat depan katil... tanak bgtau ramon dan limah...
 
 masa nak balik ke kl baru bgtau....
 
 
 cite ni tak seram sangat..  :)
 
 
 
RUMAH BUJANG SHAH ALAMtahun kejadian : 2005
lokasi:  sek 13, shah alam
watak: GAI dan aku
 
 
dalam banyak2 kisah seram yg aku penah alami.. yg ni sampai sekrg masih segar lam otak aku.
 
 aku budak sarawak.. family pun sederhana je.. time ni aku nak sambung buat degree kat shah alam..
aku dapat rumah sewa ni pun daripada member atas member...  rumah  dua tingkat ada 4 bilik, 10 org duduk...
nampak cam banyak yg duduk tapi nak jumpa muka masing2 mmg susah!
 
so time tu semester break... seminggu je.. sebelum nak masuk final exam...semua budak2 rumah aku balik kpg..aku lak dok melangok kat rumah...
yerla nak mintak duit mak bapak kirim tiket.. mahal weh.. walaupun airasia kata everyone can fly.. tapi depa tipu peej!  aku tak fly pun! AA mahal gile time tuh...
 
so aku pun ckp kat parents aku tak balik.. lagipun cuti seminggu je.. cam sia sia aku balik...
malam pertama tu housemate  bilik sebelah aku ade lagi.. dia balik kpg lambat sikit katenye tade tiket bas.... dan dia ni agak warak juge orangnye..
so aku tido lam bilik dia...hari ke3 cuti baru dia balik...
 
hari keempat tu aku roger member baik aku yg stadi kat unisel.. sama2 budak sarawak..
dia pun tak lik kpg sebab cuti kejap je.. so aku panggil dia lepak dgn aku... petang tu kitaorg merayau cam biasa kat sunway pyramid..
balik dari sunway dah kol 11PM..  mandi2.. borak2.. dekat kol satu...
 
malam tu shah alam mmg sunyi sangat yerla kawasan aku duduk tu banyak student.. mungkin depa pun balik kpg..
so kitaorg borak la cam biasa... tetibe aku dengar cam bunyi guli/syiling terjatuh  dari tingkat atas.... aku dgn member aku diam jap..
sorang pun tak berani tegur..lepas je bunyi guli tu hilang tetibe kitaorg dengar bunyi tapak kaki manusia naik tingkat atas...
aku da seram sejuk time tu.. aku pandang gai.. gai pandang aku...bilik aku bilik hujung tingkat atas..
 
tetibe gai bersuara:
 
gai: budak rumah ko ke?
aku: entah..  tapi takkan  balik time ni kot...( aku tgk jam da kol 1 lebih)
aku: ko dah kunci pintu tandas? ( time ni aku siyes tak sedap dah sbb hati aku mmg da berdebar2)
gai: dah...hmm biarlah.. ( * muka gai pun da berubah da time ni.. tapi dia buat buat berani)
 
tengah kitaorg berborak tu tetibe dengar bunyi kunci lak terjatuh betul2 depan pintu bilik aku..
gai lak leh berani intai kat bawah pintu.. langsung tak nampak bayang kaki pun!!!
 gai jalan  mcm buat buat cool dok sebelah aku.. masing2 keras dan senyap...  dalam tengah senyap tu...tetibe pintu bilik kitaorg kena goncang!
cam benda tu cuba utk bukak pintu bilik... kuat gile...
aku ni mmg lemah semangat.. air mata dah bercucuran.... gai da terkumat kamit..
 
last2 gai capai yassin yg kat bawah bantal aku.. gai baca yassin...
 benda tu leh buat bunyi lak... "hmmmm... hmmmmm"
makin gai baca makin kuat pintu kitaorg kena goncang.. rumah tu pun aku rs cam bergegar!
gai teruskan gak bacaan... last last benda tu tendang pintu... pastu terus senyap..
takde lagi goncangan dan bunyi guli jatuh ke kunci jatuh ke..
kitaorg tak tido sampai pagi... sebab ketakutan...
 
lepas kejadian tu.. esoknye aku bungkus segala barang2 aku.. gi lepak kat hostel gai kat unisel...
sampai bebudak rumah aku balik...baru aku balik rumah bujang tu...
lepas peristiwa tu... aku suarakan kat bebudak rumah aku.. rupe2 nya bukan aku sorang je yang kena...
budak bilik bawah selalu gile kena kacau... tapi alhamdulilah takde sape penah kena histeria .. mungkin sebab ramai yang alim2 kan...
 
pas aku habis belajar tahun 2007... aku blah dari rumah tu... last update aku terima rumah tu da kosong
sejak tahun 2009...padanlah owner kasi sewa murah..entah ape history nye aku tak penah nak amik tahu dan taknak tahu...
 
ok tu je cite aku... tapi  kejadian ni mmg bagi impact kat aku sampai sekarang..
aku jadi sorang yg sangat penakut...tido pun bukak api dah sekarang....
 
 
sampai ketemu lagi peej.. dan selamat menjadi pengantin baru :)

- afzaniza-
................................................................

thanks for the email.
seronok membaca.
walaupun kau kata phuket tu tak seram.
tapi aku dapat rasa seram dia tu.
kalau kena kat aku memang aku tak suka kot.
cara dia tu macam dia saje nak tunjuk kehadiran dia kan.
madafaka.

yang kat shah alam tu.
memula aku ingat ni cerita rumah kat shah alam yang orang sibuk email tu.
bila baca bebetul rupanya memang pengalaman kau.
dah macam dalam movies pulak kan.
dia menggila macam tu.
tah apa motif tah.
aku aku dah pitam situ.


08 December 2011

expose mistik : quarters askar

ello peeja....

dh lamer dh akak dok bace2 org dok antar expose mistik kat awak... 
akak tergerak nk antar, tp mcm biase laa kan.. 
asik malas laa nk menaip.. nk mengarang... 
lamer2 asik laa terkubur hasrat nk share citer tuhhhh.. 
tp nih boring2 kat opis, nmpk sgt 'mengulor' kan?? 
bace2 balik expose mistik kat yr blog, terdetik nk share gak citer nih.. 
as usual, mcm yr other readers yg malu2 kucing & also mcm you gak yg PEMALU, xyah laa reveal namer akak okeeehhhh??

citer nih mula mase family akak bru pindah balik dari Sibu, Sarawak.. 
biase laa kan, abah keje askar.. asik laa posting kan.. 
biler pindah balik ke semenanjung, abah posted ke Kem Sg Besi.. 
dpt laa quarters kat situ jugak.. 
unit yg kitorg dpt tuh, hujung skali.. 
blakang ader laa ruang sket utk bercucuk tanam.. 
siap ader pokok kelapa kat blakang tuh.. pokok belimbing pon ader.. 
kat tepi ader beberapa pokok jambu batu.. 
siap sempat laa pokok kat kawasan tepi umah tuh dijadikan tempat berlatih memanjat bagai... 
yg BEST nye... row umah yg akak duduk tuh, ader laa 4 unit jer umah kat jalan kitorg tuh.. 
JIRAT CINA... saper yg tau kat Sg Besi ader kawasan jirat cina yg besar, haaa... tuh laa.. 
umah akak duduk tuh, betul2 1 lorong jer depan kawasan jirat tuh.. 
sib baik kawasan jirat tuh mcm atas bukit sket.. tadek laa satu level..

location dh 'menarik'.. lg menarik, kat rumah tuh penah ader org BUNUH DIRI dik!!! 
org tuh gantung diri kat kawasan DALAM RUMAH kitorg.. 
tp kawasan yg open air la.. 
tempat abah letak reban burung.. 
rupe2nye b4 we all pindah masuk rumah tuh, abah overnite alone kat situ.. 
abah nk 'try' dlu.. siap ckp, just incase laa rumah tuh ader 'tuan' kan.. 
"aku nk bawak anak bini aku dok umah nih.. ko jgn kacau2".. 
lebey kurang mcm tuh laa.. 
alhamdulillah, abah tido 1 mlm, xde ape2 jadi.. 
so, abah pon buat keputusan, pindah masuk.. 
yg best nye, MAK PON TATAU pasal kes org bunuh diri kat rumah tuh, until lepas kitorg pindah.. clever kan abah.. 
yer laa.. dh pindah masuk, xkan mak nk soh pindah umah lain plak...
 
alhamdulillah kitorg duduk rumah tuh since 1986 until end of 1988, tadek gangguan makhluk halus.. walaupon b4 kitorg pindah masuk, teman2 sepermainan ckp penah nmpk perempuan tua dlm rumah tuh etc.. 
skali skala abah berkungfu mase tido tuh, BIASE laa kan.. :P 
kater nye JIRAN kitorg kan kat blakang tuh sumer ramai pandai kungfu.. hehehe
 
except for once, tahun 1988 kot.. 
we all anak beranak kene batuk2... 
mula2 igt batuk2 biase.. 
dari 1 klinik, smpi mcm2 klinik x baik2.. 
smpi cikgu kat skola pon tanye, awak nih batuk, parents x bwk gi klinik ker? 
until one extend, my parents cuba rawatan alternative.. 
jumpe sorang ustaz nih.. 
rupe2nye family akak kene buatan org a.k.a. santau.. 
nk tuju ke abah, ended up the whole family kene.. 
smpikan ader sorg adik abah yg slalu dtg umah kitorg pon terkene tempias nye.. 
puas jugak nk berubat.. few rounds berubat.. 
yg 1st, kene amik 7 jenis air.. dh x igt air aper laa.. kitorg mandi air tuh.. 
yg nih buat kat rumah jer.. sumer2 kene mandi dgn 7 jenis air tuh.. 
2nd round, berubat kat umah ustaz tuh.. ustaz tuh keluarkan 'pusat' santau tuh.. guess wht? menda tuh dlm adik yg plg kecik tuh tuh.. :( 
kesian dia, siap nangis2.. ustaz tuh sedut kuar mcm darah, kaca, etc etc dari pusat dia.. 
mmg nmpk depan mata.. 
dh x tahan tgk, akak dok tunggu kat luar rumah... 
main2 dlm kete pakcik.. smpi terkunci plak kete tuh dari dlm.. :P terus kene marah!!!
 
final round berubat, buat kat rumah kitorg.. ustaz datang rumah.. 
akak disebabkan sgt mengantuk, tido awal... 
so i didnt really know wht happened tht nite.. 
yg akak tau, ustaz tuh ader letak something mcm tangkal ker aper kat pokok belimbing belakang rumah.. 
ustaz pesan, jgn sesiapa lalu bahagian blakang rumah buat tempoh mase tertentu.. 
mlm tuh akak tido lena smpi ke pagi, sedar2 kakak akak yg tido sebilik, sudah tido SATU katil dgn akak.. 
dlm bilik tuh ader 2 katil bujang.. satu katil dia, satu katil akak.. 
rupe2nye tgh mlm tuh tatau laa kol baper.. 
kecik2 x pakai jam laa kitorg.. kakak akak dgr suara pompuan menangis dari blakang rumah.. 
dia ckp dari arah jirat tuh.. 
tp sbb both pokok belimbing & jirat tuh kat blakang umah, tatau laa maner satu source nye.. pompuan tuh nangis mintak tolong.. 
mula2 kuat, makin lamer, makin sayup suara tuhhhh.. lamer2 hilanggg.. 
tuh yg kakak akak takut, terus lompat tido kat katil akak... 
esok nye dia citer kat mak, mak akak siap ckp.. "nasib baik bukan mak yg dengar".. hehehe.. 
suara tuh mungkin suara 'santau' yg diusir oleh ustaz tuh..
 
tuh laa sajer citer nye.. maybe ader yg anggap x seram.. 
akak pon sbb bukan akak yg dgr, so bole laa buat2 lawak pasal benda nih.. 
klu tanye kat tuan punye badan yg dgr, mmg seriau... and NASIB YG PLG BAIK ADALAH.............. sumer adik beradik akak tau pasal kes bunuh diri tuh SELEPAS kitorg pindah ke rumah lainnnnn.. pandai betul mak & abah simpan citer tuh.. 
yg akak tau lepas dh skola menengah klu x silap.. 
smpi hati kan dorg biar kitorg mandi manda sebelah tempat org bunuh diri!!!
 
ok.. tuh jerr... mcm peeja gak, x reti wat ending.. :P
 
take care!!!

.....................................................................

baca cerita ni dapat bayangkan macam mana rumah quaters tu.
mesti akan teringat cerita kat kuarters yang kita orang duduk kat PD tu.
aku pernah cerita masa dulu-dulu la.
zaman memula blogging.
kalau korang rajin korek, try la carik.

sumpah scary.
kenapa scary semacam rumah2 dorang ni eyh?
aku tengok mostly yang kat KL ni dah renovate la.
tapi still. rasa scary tu ada.

last aku pergi masa kat rumah jonet yang kat mindef lorong kubu tu.
walaupun tengah bandar. rasa seram tu memang ada.
nasib rumah dia meriah sebab ramai adik beradik. kurang la rasa eerie tu.
if aku duk situ sorang-sorang memang aku lari la. tak sanggup.

p/s : sorry hari ni lambat tepek. few days sibuk. then tadi keluar berjalan lupa pulak nak set. ;p untuk akak yang hantar email ni. takpa. saya faham. buat ending memang payah. heheh.

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...