24 November 2011

expose mistik : asrama sekolah baru

Salam kak peej. 

sy selalu jugak jengah2 blog ni dan suka betul bc entri2 expose mistik. 
bila baca story seram2 ni, teringat plak kt beberapa citer-sedikit-seram yg penah sy dengar, tak kurang juga yg penah sy alami sndiri masa sy kt hostel zaman2 skola dulu. 
sy penah duduk asrama 1 tahun je...mase form 1 thn 2001.

skola sy mse tu skola baru, asrama baru dan ada pelajar form1 n form2.
sikit je la bilangan penghuni asramanye. 
sy pelajar 2nd intake so sy masuk mggu ke-2 dan sy ditempatkan kat dorm tingkat paling atas. 
pd mlm hari 1st tu ada dormate yg buka cerita katenye mggu sblm tu ada warden perempuan nampak 'benda' kt bumbung asrama perempuan. 
maknenye dekat la dgn dorm sy!. 
sy mmg maintain je muka padahal dah xsedap hati rasa nk balik rumah terus. 
sapa xtakut oii scene kejadian mmg dekat sgt dah dgn sy.
bila tido sy serba salah nk mghadap ke atas.
xnak la tetiba buka mata tnmpak 'suspek' yg sama...mintak dijauhkan laaa....
tp xlama la sy duduk kt dorm tu sbb beberapa mggu lps tu budak2 dorm aras atas kene penuhkan dorm2 kt bwh. lega la skit.

dorm baru sy pulak kt hujung, dekat dengan kwsn ladang getah. 
sy pun orait je xda nk pikir2 sgt status tapak asrama tu. 
smpai la satu hari, hari sbtu kalo xsilap. 
lps prep pagi, sume penghuni dorm dok lepak sambil bincang2 nk outing ke mana, lipat2 kain, sy pulak makan keropok udang, tiba2 suma orang terdiam, diikuti bau hanyir yang sgt kuat seolah2 'sesuatu' sedang melalui koridor aras ktorg. 
mata masing2 da bgerak2 pandang-memandang. 
lps dlm 30saat bau dh hilang baru masing2 berani bsuara. 
ada yg ckp jangan tegur bau tu..nk sedapkan hati sy ckp maybe tu bau keropok udang sy. 
sejak tu, dgr la cerita drpd kwn2 yg tinggal bdekatan sekolah yg tapak asrama tu dulu satu pkampungan+ladang getah.
tapak dewan makan dulu adelah surau dan tempat buang smpah bdekatan dewan mkn tu tempat mandi mayat!

siap ada cerita dulu2 kematian sorg perempuan (xigt plak mati sbb ape tp yg pasti menyeramkan jugak la) dan mayatnya dimandikan dan dismbhyg kt situ...
sbb kemunculan jelmaan (baca:hantu) perempuan tu yg slalu mengganggu.
org kampung blah dr situ so surau +kampung tu terbiar.
pastu jd la kwsn asrama ktorg.
xtau la btol ke x citer tu. 
sy hanya mampu maintain kn muka lagi tp dlm hati mmg dh xtentu arah.
rasa nk pindah skola mase tu jugak!!....

bbrapa bln lepas tu, ada karnival asrama antara skolah. 
so pelajar yg tlibat kene la pegi skola tuan rumah. 
last2 tinggal berapa org budak je tmasuk sy (xaktif kt skola pun). 
ktorg nk prep pun warden xda. 
so pegi la tlg makcik dewan mkn prepare mknn utk budak2 karnival. 
nk jd cerita, mlm sebelum tu asrama digemparkan dgn bekalan letrik yg kejap ada kejap xda. 
byk kali on/off smpai last2 prep mlm batal sume lepak dlm dorm. 
esok tu mse tlg2 prepare mknn, makcik dewan mkn citer 'dia' dok main2 bgantung2 kt wayar letrik asrama! sbb tu letrik mcm biskut...
peh..bderau darah! 
nasib baik makcik tu cerita hr esoknya, buatnye dpt tau or mmg nmpak sendiri kejadian tu mlm tu jugak..mmg pitam beramai2 laa...

sy tahan setahun je kt skola tu bkn la 100% sbb takut (takut jugak la kiranya..hihi). 
tp memandangkan sy slalu sakit dan jarak skolah-rumah yg agak jauh sy tpaksa tukar skola lebih dekat.
sy yg mengada2 nk dok hostel sebenarnye.
parents xgalakkan sy dok hostel.
konon nk nmpak bijak dok hostel last2 xlari jugak dari pengalaman mistik2 ni........
tapi biasa la kan...dah namanye hostel/asrama, cerita2 mistik ni ibarat aur dengan tebing....
hihihiiiiiiiiiiiiii!!(efek mengilai)...

sekian.

-Zoyy-

17 November 2011

expose mistik : kisah seram saye pulak

HI Peej,
saye selalu jengah blog awak tapi tak pernah  ucap hello...
saye suke baca kisah expose mistik yg reader awak sampaikan,..
lalu ia telah membuka pintu hati saya untuk share kisah yg terjadi  pada saya pertengahan tahun ni tadi...
cehh apsal ayat aku skema benar ni nok!!..
ok pendek cite.... cite bermula cengginih..jeng jeng jeng...
Bulan 6 haritu aku dgn lagi dua member aku pi thailand.. 
konon nak cuti2 dan cuci2 mata ler..
Kisah ni terjadi kat Krabi... 
kitaorg spent dua malam je krabi sebab kitaorg dah spent 2 malam sebelumnya kat Phuket.
(kat phuket pun ade story mory dia.. nanti i cite bile ade masa k)
Awalnye kite plan nak dok kat Aonang Beach tapi di sebabkan aku ni ade masalah membaca peta... 
sudah nye Aonang beach terkeluar dari peta tu.. 
last last kitaorg end up kat Railey Beach. 
Tu pun nasib baik ade org yg sudi tunjukkan jalan nak ke Railey Beach.
Dalam masa tgh tunggu bot sampai, kitaorg lepak la kat tepi jetty.
nak di buat cerita kita orng ni datang main langgar je ape pun tak booked..
hotel tak book, bot tak book... main redah je...  
Aku lak da penat dan malas nak pikir banyak terus la buat muka tak malu tanye la sorang mamat ni kat mana ade hotel murah untuk stay"
maklumla $$ da banyak habis masa kat Phuket..sampai krabi hidup papa kedana =.="
Mamat ni pun cakap.. "yeah yeah..hep hep (slang thailand ..hep=Have)
dia pun bgtau  kat kitaorg nama hotel tu ( sy  takmo nyatakan di sini la yer)
Sampai je Railey Beach kitaorg terus cari budget resort ni... memang murah mak ngah!!!!!
RM35 hengget je semalam... aku dengan member2 aku ape lagi gumbira la... yeyeyehhhh ada duit lagi nak berjoli.... (^.^)
Sampai je kat resort tu.. memang scary... 
macam hutan buluh je aku rasa..
tapi sebab nak save budget punya pasal kami gagahkan jugak la dok kat situ..
so far alhamdulilah malam pertama tade ape yg jadi sebab suma tido mati kepenatan!
Sampai la malam kedua, malam trakhir kitaorg kat Krabi...
pas kitaorg balik daripada buat thai massage, kitaorg lepak la kat cafe kat resort tu...
tapi cam pelik sebab tade sorang pun staff dia yang stayback.. 
member aku yg mls nak buat massage ckp depa da balik da kol 10 tadi..
so kitaorg  lepak tanpa makan dan minum kat kafe tu...
mmg best sebab kat malaysia takkan jumpa cafe yang tade makan dan minum ni..
sambil2 lepak tu kitaorg main kad...gelak2 cam biasa la...
owh biar aku kenalkan member aku dengan nama glamor dorang  jela k..
sorang ni RAMON - wanita berkerjaya
sorang lagi Limah - sorang programmer wanita yang benci betulkan ralat dlm system
tengah2 main kad, Ramon seperti biasa akan potong stim.. nak balik bilik tido...
kitaorg pun terpaksa la ikot sebab takkan nak biar dia redah hutan buluh tu sensorang kan..
sampai je bilik.. tukar baju lepak atas katil..
Ramon lak da lama tarik selimut..tinggal aku dengan limah je sambung borak
masa tu dah tunjukkan jam 1 pagi...
dalam borak2 tu kitaorg gegelak la sebab benda kelakar kot...
pastu tibe2 ade ketukan dari bilik sebelah... 
ketuk sekali je tapi agak kuat..
owh utk pengetahuan korang dinding bilik tu adalah papan plywood...
macam bagi signal suh tido... ramon terjaga pastu ramon sound aku dan limah..

ramon: weh tido weh... org da marah tu....
aku dan limah lak jenis tak makan saman.. borak lagi sambil kutuk masing2.. gelak2 lagi..tapi kali ni volume dah kecik la..
pastu "jiran" sebelah ketuk lagi untuk kai ke dua...aku diam.. limah pun diam...
sekali tu limah bersuara...
limah: dah dah la tu.. tayah la nak ketuk...
aku: entah.. kecoh ar.. nak tido sedap gi la dok 5* resort....
limah: tu ar.. ni dok kat hutan buluh... miang je aku rs katil ni..
aku: katil miang ke ko miang??
limah: bodoh la ko ni... *kitaorg gelak lagi*
sekali tu.. tetibe aku dan limah senyap.. tatau nape..  malaikat lalu kot..
dalam kesunyian tu... tibe tibe...
"tok tok" bunyi org ketuk pintu bilik kitaorg.. aku diam.. limah pun diam.. 
ramon pun bangun  buat muka pucat dia..
"assalamualaikum......" bunyi suara pompuan gemersik halus dan jelas... 
rasa macam dia betul2 depan  pintu bilik kitaorg...
selang beberapa minit dalam 2 minit dia ketuk lagi "tok tok"  bunyi perlahan tapi padu....
pastu... dia mengilai... hihihihi...  tak kuat tapi cukup jelas utk di dengari...
semua keras... aku tengok limah.. limah tgk aku.. ramon lak daripada baring terus dudk...
semua kaku atas katil.... semua kelu... last2 suma tarik selimut... keras dalam selimut sampai pagi...
okay... sambungan dia nanti la i sambung.. skrg ni gi buat keje...
takot bertukar hijau lak bos i nanti.. =)

-afzaniza-

............................................................................................

arghhhhh stress aku baca cerita ni.
boleh pulak turn cerita ni time aku di perantauan ni.
dengna keadaan tak book apa.
n kemungkinan aku akan end up tempat-tempat murah macma guest house ke apa.
semoga aku tak di expose mistikan ngan benda-benda macam ni kat bali. 
Aminnnnnnnnnn.

10 November 2011

expose mistik : penghuni rumah

Hai peej, aku sebenarnye dah lama nak kongsi cite ni ngn ko tapi baru sekarang aku free.heheh
aku nak story pasal rumah sewa yang penah aku duduk.
entah ape la nasib aku asal mana aku duduk je pasti ade 'peminat' yang ikut.
dulu before nih aku menyewa dekat apt bandar tasik selatan yang betul-betul tepi highway MRR2 tu. 
ala apartment yang ade dulu kes limau bali ade bom tu. 
aku sewa kat situ la dulu.
dulu aku duduk dengan 2 orang kawan sekolah aku. 
tempat tu agak scary la tapi kitorang no choice so sewa je la kat situ.
hari pertama aku duduk ok lagi, bila masuk hari ke dua je 'dia' dah buat hal.

ade satu tengah malam tu tetibe kawan aku bilik sebelah sms aku
'ko main pintu bilik air ke?
aku jawab la 'ko gile ape aku tgh tido nih'
*diam+terkedu*
bilik air kitorang tu yang plastik zig-zag tu. 
so bile bukan akan ade bunyi la.
kawan aku dengar ade orang buka-tutup pintu tu banyak kali.
so esoknye semua buat bangang je la.

malam tu kitorang pegi makan, bila balik rumah je kitorang nampak ade sejadah kat depan hall.
kawan aku kata dia dah simpan dalam bilik dah.
*diam+terkedu*
dah lama2 kene kcau tu member aku 2 orang tu dah xtahan so diorang pun pindah tinggal la aku sorang. 
aku xboleh pindah sebab deposit aku masih ade.

lepas tu ade satu hari yang aku tak boleh lupa masa aku baru bangun tido.
aku on the phone dengan kakak aku and then tetibe pintu aku yang berkunci itu terbuka sendiri.
aku dah dapat agak dah tapi aku cool je.
kakak aku tanye bunyi ape tu pastu aku cakap pintu terbuka sendiri.
last2 dia yang takut lebih pastu suruh aku pindah kuar duduk dengan dia.

so masa aku nak pindah tu makcik depan umah tanye aku

makcik: nak pindah ke?
aku:  aah kak.
makcik: nape nak pindah?
aku: tak tahan kene kacau la kak.
makcik: rumah ni memang keras sikit, dulu orang yang sewa before nih pun kene kacau. banyak barang dia jatuh,pecah,tukar tempat tiap2 malam.
ooo patutla level aku duduk nih banyak yang kosong.cehh baru aku tau sebab ape makcik tu xpenah bukak pintu dia.
Kes 2
Sekarang aku tinggal dekat area bukit jalil. 
aku ingat aku boleh hidup aman la tanpa 'peminat' ku itu tapi rupanya aku silap!
masa aku baru masuk rumah tu aku nampak di sekeliling pintu aku ade dilekatkan beberapa keping duit syiling 50 sen. 
pelik aku tapi aku buat bodoh jela.

so malam pertama aku tido di ruang tamu sebab katil x beli lagi.
pastu aku dengar la ade bunyi guli jatuh la, orang tarik kerusi la and yang x boleh belah ade bunyi orang gelak! gila 3-4 pagi hangpa dok gelak apa?
bila esoknye aku naik tingkat atas kononnye nak bagi 'nasihat' jangan bising rupanya rumah atas rumah aku tu xde orang.
*diam+terkedu*

aku ni jenis suka balik lambat 1-2 pagi baru sampai umah.
ade satu masa tu time aku baru kua pintu lift tetibe aku terbau kemenyan. 
aku dah ketaq dah pastu masa nak buka kunci mangga, kunci aku leh pulak terjatuhhhhhhhhhhh. 
punya la aku maki hamun dalam hati. 
aku dapat rase ade bende tengah tengok aku.

dan yang paling hebat 3 bulan lepas kawan lama aku datang tumpang tido and bawak anak sedara dia sorang 2 tahun sorang lagi 3 tahun.
tengah kitorang tengok tv tu tetibe anak sedara dia yang 2 tahun tu bersuara,
"nenek, nenek, nenek nak pergi mane tu?"
aku punya la stress dalam hati aku cakap 'ade lagi benda nih'.
kawan aku pun dah cuak dia tanya la anak sedara dia, 'ko merepek ape nih,nenek mane?"
pastu budak tu tunjuk kat pintu masuk rumah aku
"tu nenek tu, dia nak keluar"
aku pun sebagai tuan rumah aku perlu handle situasi ni dengan cool lalu aku berkata
"ooo nenek tu kawan auntie, kalau nenek xpe auntie xkisah, jangan "atuk" (pocong) sudahhhhhhh.
-love for life-
 sekian terima kaseyyyyyy

-ones womans dreams-

03 November 2011

expose mistik : main "cak2 bawah pintu"

Salam Peej,

Start follow your blog lps follow your mum’s.  
Ni kisah masa study kat itm johor dulu tahun 1998 kot. 
Bilik saya tingkat paling atas dan sebelah bilik air, dan dekat dengan tangga. 
Kira koridor tu kat dua2 hujung koridor tu tangga la. 

Malam tu tido lewat.  Katil belah bwh, but since nk study bwk ler tilam letak kat lantai. 
Roomate saya dah tido, masa tu tnggal berdua je dgn dia. 
Masa tengah2 syok study meniarap.. kaki ni hala ke pintu la. 
Tetiba lak rasa kaki ni sejuk jer.  Mcm ada angin lalu masuk bwh pintu. 
Pas tu terdgr ler mcm ada org sorong bag, dari hujung tangga ke tangga yg lagi satu dkt dgn bilik ni. 
Bunyi tu xder ler kuat mana pun to sbb sunyi kan so mcm kuat ler.  

Then dgr lagi mcm sorong bag, masa dia lalu kat dpn bilik tgk le bwh pintu,
xde pun bayang2 org lalu lalang… angin sejuk makin byk lak masuk celah pintu tu.. 
dgr lg dia lalu lalang.. ada kot 3 4 kali dia tawaf kat koridor tu..
then last2 tu sy tarik tilam naik katil balik, trus baring..
mata hala kat pintu… kali ni mcm dia betul2 berhenti dpn pintu tu,
sbb Nampak mcm ada gelap skit bwh tu.. 
lama gak bayang tu kat pintu tu..  pas tu xder.. trus mmg x jadi ler sbg study mlm tu.

Tp tpt ni mmg byk kes, maklum ler tgh2 hutan, kiri kanan kawasan kubur (cina. Jepun) kebun getah semua. 
Tapi masa kat situ byk ler dgr cerita Nampak harimau jln2 kat bwh tu.
Tp kira asrama sy ni masih dikira kurang gangguan skit la, sbb ada satu asrama yg kira sebelah hutan yang selalu kena kacau. 
Tapi masa heboh kes orang minyak mmg takut giler sbb roommate dpn kena hempap, siang2 lak tu. 
So itu je la pengalaman mistik yang paling hampir penah kena. 

P.s:  seronok baca your blog.  Teringat masa blm kawin dulu.  My n youngest sis slalu lpk n jjcm.  Skrng dh kawin ni susah ler skit.. kena “rantai” :P    funny thing is, lepak2 pn dgn kwn sekolah dia, so masa tu mmg  kita ler plg mature kat situ.. tp perasan muda J

Best regards,

http://signatures.mylivesignature.com/54489/316/F5FFC2245229554323F13B37FAB13C5C.png
Farika Arbak

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...