07 August 2009

puding roti~

sudah sekian lama mengidam nak makan ni..
last makan puding roti ialah di kl tower..masa bukak puasa 3 thn lepas kot..
matiklah lama gila kan..
pastu asyik la mengidam..
mana nak carik kan..mana ade jual sepah2 ni..
nak makan xkan nak kene tunggu pergi hotel ke apa..
ntah bila tu kan..sekali pergi xde..harus lg bengang nanti..

so x thn punya pasal..semalam kasi google..
ada resipi uolls..tapi xde la ikut sebijik2..tukar2 sikit..
ditolong oleh mama sekali..
sebab kami ni bab2 baking agak fail..so kasi cuba2 la..
gigih pergi giant beli bahan semua..mana yg x de..

so here we go..

bahan-bahan

1. sebuku roti gardenia - semua pakai except kulit atas n bawah sekali tu
susu krimer sejat 1 tin - f&n..ala yg mcm susu ideal itu..

2. brown sugar - 4-5 sudu besar - nak pakai gula biasa pun boleh
butter 4 sudu besar
telur 2 biji
esen vanilla 1 sudu kecik
tepung jagung 1 sudu besar

3. kismis
ceri


cara-cara


:: tuangkan susu di dalam mangkuk besar..(wah ayat gila skema) ::
:: rendamkan roti2 itu.. ::
:: if x terendam jgn panik..sebab nanti dah kembang dia ok la..tp ni kami tambah air dlm suku cawan..kasi feeling rendam sikit..hoho ::
:: bahan2 no 2. except tepung jagung..malas nak snap..malas jugak nak pakai butter besar..pakai butter ni senang :D ::
:: campurkan semuanya dlm mangkuk lain...gaul sehingga sebati ::
:: roti dan susu sudah kembang...bhn no 2 tu if malas gaul manual..pakailah mixer..tp berketul2 jugak uolls..aku x pasti apakah itu..tp jgn panik jugak..sebab aku mula2 panik jugak..tp sebenarnya xde apa2.. ::
:: bahan no 3..kismis n ceri..ceri kasi potong 2 la..kang tercekik lak makan seketul2 kan..oh guna la dlm suku paket aje..gila apa nak guna semua kan ::
:: campurkan bahan no 1..dan no 2..gaul kasi sebati lagi..oh time tu roti dah lembut..so dia akan tercarik2 sendiri..sbb tu awal2 tu x yah carik2kan ke apa.. ::
:: akhir sekali..campurkan bahan no 3..gaul jugak.. oh sediakan loyang..dan sapu2 la dgn butter..supaya xde la melekat puding itu nanti2.. ::
:: panaskan oven dlm sepuluh minit..kemudian sila bakar di dalam over dgn suhu 180° selama 30 minit... ::

if nak kukus pun boleh...
aku baca kena kukus 3-4 jam..ish x kuasa uolls..
sanggup ke tunggu...
plus aku suka bakar sebab akan menghasilkan something yg lebih lazat..

agak cemas la jugak..
takut je x jadi kan..
sekali bunyi je oven..
kasi check..perfecto uolss..
la la la~

:: ini dia puding roti cik pija ::

harus la x menyempat terus nak makan kannn..huhuhu
sedap gilos...sebab luas adalah keras2..dlm lembut ajo..
bg aku sedap la..tp bg sesiapa yg kuat manis..boleh la tambah lg sesudu besar gula ke apa..
sebab puding ni kira manis2 buah gitu..
tapi bila dpt tang kismis or ceri..mmg terbaik gitu..
nak lagi best...hidangkan begini..

*************



*********



*******



******



*****



***



**



*


:: bread pudding with vanilla ice-cream ::

sedap sampai tiba2 speaking london uolls..
puding panas2..ice cream sejuk..feeling molten chocolate..
pitammmm...

eh lupa..selamat mencuba ye..senang aje ni...
pitammmmmmmmmmmmmmmm... *kali ni pitam betul2*

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...