26 June 2009

salad *edited*

oh last weekend suruh mama buat salad ni..
aku pun x sure la apa nama dia..
panggil salad aje..tp melayu style la.. ;)
resipi ni turun tumurun dpd arwah atok aku..
mmg sedap la..tp x selalu makan la..
kira kalau buat ni rasa best betul la..

so here aku nak kongsi resipi nye..
ala xde la resipi pun..
biasa2 aje..
tp nak korang try jugak..

bahan2
  1. telur - rebus..
  2. paru - rebus 1-2 jam...supaya x liat..thanks tijah ingatkan ;)
  3. tauhu
  4. tempe
paru, tauhu n tempe..
kasi garam n kunyit..
lepas tu goreng ye..
oh sila goreng tauhu dulu..then tempe..last baru paru..
suara warna elok la..
tp aku adalah bernas..aku goreng paru dulu..minyak hitam uolls..
so tauhu n tempe aku x cantik..keh keh...

oh ini pulak bahan2 untuk sos dia..kira dressing la..
ala mcm sos untuk nasi ayam tu...
so bahan2 ialah

  1. 7 biji cili merah
  2. 5 ulas bawang putih
  3. sos tomato..tu pakai mangkuk butter tu..so pandai2 la budget ye..
  4. 1 cawan air masak..make sure pakai air masak ye..jgn pakai air paip pulak..sebab sos ni xyah masak..
  5. sedikit garam secukup rasa..
  6. kasi blend ye semua tu...
n wallla...siappppppp...

oh bahan2 untuk sayur aku x snap la...
kami pakai..
  1. salad
  2. timun
  3. tomato
bersihkan n potong2 n terus hidang aje...
cara makan..makan ngan nasi boleh...
tapi aku dpd dulu suka ratah aje..

best ok..sedapppp...
mcm x puas je makan..
asyik la nak lagi..dan lagi...

so selamat mencuba.. :D

21 comments:

  1. pelik salad cmni..
    tapi cam sedapp!!

    ReplyDelete
  2. waaa sedapnye kelihatann..
    harus nk cuba nanti ni..

    ReplyDelete
  3. menarik menarik...ni bole try nih..

    ReplyDelete
  4. wahh! bahagianyaaa muka ko dapat makan tu kan??? jeles nihhh..

    aa...paru tu rebus dulu tak? tak liat ke dia?

    ReplyDelete
  5. pijaaaaa....sedap tuh..aku suke ni salad2 neh..hehe..besok jugak aku nak wat...mekasey bagik entry neh..i like1!! hehe

    ReplyDelete
  6. lapaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrr

    ReplyDelete
  7. Peej

    Thanks for the recipe.. lama dh carik tapi tak tau nama apa ni
    Sedapnyaaaa.. tak sabar nak masak

    ReplyDelete
  8. paruuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
    sebulan lg farihah... sebulaaaaaannnnn!!!!

    ReplyDelete
  9. Ni salad apa :( Susahnya nak cari bahan bahan kat sini :( :( Paru babi banyak la..hahaha. Tapi these few days aku makan salad je tau...semangat nak diet datang kan...tp bila baca blog kau je, terus dasar pelahap tu dtg balik..hahaha apakah!!

    ReplyDelete
  10. nice...
    aku punye resepi salad mcm sambal jawa tu...ubi kentang, tempe, kacang tanah, ikan bilis, tauhu (semua digoreng) n masukkan dlm mangkuk besar just gaul ngan sambal tumis yg pekat....cubalah peej

    ReplyDelete
  11. va va va...resipi baru yg mudah utk aku anak branak! mekaseh pija the vougeh.

    ReplyDelete
  12. Oh paruu, mak ske nok. Nanti bila free aku nak try [macamla bz sangat hehe]

    ReplyDelete
  13. opppsss tertelan air liur....

    ReplyDelete
  14. Hi peej, anymore of that delicious food left? They really look delicious.
    There is no spectacle on Earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for the loved ones.

    You have a nice day and keep a song in your heart, best regards, Lee.

    ReplyDelete
  15. wah ni 1st time kite tgk salad camni.. interesting xD

    ReplyDelete
  16. rajinnyer...nak try wat le..tx tepek resepi tu..

    aku penggemar TEPE + PARU!!!...

    ReplyDelete
  17. paru! baru je terasa2 nak makan...harus buat ni...yummeh!

    ReplyDelete
  18. salad ni kan,mcm pasembur kat penang cuma xda salad la,akak penah mkn kan ,sedap ooo hehehe

    ReplyDelete
  19. fat n fabulous29 June 2009 at 15:07

    peej muka kau dlm gamba last tu ada nampak sedikit kurus syabbash bette.heheheh sikit pun jadi la aku ni langsung takde bergerak kedebapannya..keep on blogging!

    ReplyDelete

Heyyyyaaaaaa...

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...