26 June 2009

salad *edited*

oh last weekend suruh mama buat salad ni..
aku pun x sure la apa nama dia..
panggil salad aje..tp melayu style la.. ;)
resipi ni turun tumurun dpd arwah atok aku..
mmg sedap la..tp x selalu makan la..
kira kalau buat ni rasa best betul la..

so here aku nak kongsi resipi nye..
ala xde la resipi pun..
biasa2 aje..
tp nak korang try jugak..

bahan2
  1. telur - rebus..
  2. paru - rebus 1-2 jam...supaya x liat..thanks tijah ingatkan ;)
  3. tauhu
  4. tempe
paru, tauhu n tempe..
kasi garam n kunyit..
lepas tu goreng ye..
oh sila goreng tauhu dulu..then tempe..last baru paru..
suara warna elok la..
tp aku adalah bernas..aku goreng paru dulu..minyak hitam uolls..
so tauhu n tempe aku x cantik..keh keh...

oh ini pulak bahan2 untuk sos dia..kira dressing la..
ala mcm sos untuk nasi ayam tu...
so bahan2 ialah

  1. 7 biji cili merah
  2. 5 ulas bawang putih
  3. sos tomato..tu pakai mangkuk butter tu..so pandai2 la budget ye..
  4. 1 cawan air masak..make sure pakai air masak ye..jgn pakai air paip pulak..sebab sos ni xyah masak..
  5. sedikit garam secukup rasa..
  6. kasi blend ye semua tu...
n wallla...siappppppp...

oh bahan2 untuk sayur aku x snap la...
kami pakai..
  1. salad
  2. timun
  3. tomato
bersihkan n potong2 n terus hidang aje...
cara makan..makan ngan nasi boleh...
tapi aku dpd dulu suka ratah aje..

best ok..sedapppp...
mcm x puas je makan..
asyik la nak lagi..dan lagi...

so selamat mencuba.. :D

22 June 2009

unbelievable~

oh aku kan dah tukar line..
dpd hotlink ke u mobile...
aku amik post paid aje..tp amik plan U38..
kira aku akan di charge rm38 every month...
if lebih ..bayar lebih la...tp paling max rm150 aje..
pastu dorang akan block..ok la..lantak kau..

aku x berani amik lebih2..sebab 1 aku tau aku ni bukan jenis pakai phone sgt..
dulu zaman bercinta lain la..ade je nak call2 or sms kan..
ni dah xde..xde nye aku nak pakai sgt..
boleh tanya kawan2 aku..mana ade aku call ..
kira kalau aku call tu..dorang boleh la buat kenduri 3 hari 3 malam..hahah..
sebab mmg jarang-jarang..(sila guna tonasi nujum pak belalang ye)

so dah dua bulan x dpt bil..
aku adalah risau jugak..sebab takut la aku over guna ke apa kan..
tp bulan pertama x dpt aku x kisah..sebab masa register dah bayar rm38..
so maybe dpd situ je dia charge kot..
so bulan kedua pun xdak..risau nih..
sekali tadi dapat bil tu..
masa dapat mcm terketar2 je lutut..
takut la kan..dah la nak berpulau..nak pakai duit..

tp adalah terkejut..sebab my total amount due hanyalah RM 7.15 uollss...hahaha..
aku pun x paham apesal RM 7.15 aje...sebab x silap aku dia cakap..
if aku guna kurang pun..still akan charge rm38..
so adalah pelik di situ..
bertambah pelik..ada monthly charges RM 219 ke apa..
tp sebab rebate la..discount la sebanyak RM 192..
dan segala mak nenek dia tolak..
tu yg tiba2 jadi RM 7.15...
ada sesiapa paham...mak confuse betul..
tiba2 aku mcm dpt mimpi ngeri..
bulan depan ada lg monthly charges la apa..
tiba2 xde tolak2..kan ke pengsan mak nak membayar uolls...

adakah patut aku ke sana2 dan tanya apakah makna ini semua??
or dok diam2 n bayar je amount due tu sudah...
buatnya pergi sana..dorang kata..oh salah bil ni..
jumlah sebenar ialah rm300 cik...
terus pitam kat sana nanti..

si siapa tau apa sebenarnye yang u mobile merepek ni?
sila terangkan kepada i ye..
i budak baru belajar..
kalau salah tolong jolokkan...
wah jolok..larikssssssssssss....

17 June 2009

asam pedas~

oh lately angin kerajinan memasak masuk badan kejap..
ok tipu la tu..kata pemalas..xde maknanya rajin..
aku masak sebab mama x sihat..hiahahah..
so alang2 masak tu..
n aku pun dah lama x bersession memasak bersama peej..
so aku pun merajinkan diri snap2 pic...

so kali ni ialah masak asam pedas ye..
aku paling suka sambal tumis..second aku suka asam pedas la..
aku suka pedas2 ni..lg meletop pedas..lg aku suka.. ;D

so ini bahan2 dia..


bahan-bahan

1. bawang 2 biji - aku amik satu yg besar..satu lg sederhana punya size
2. bawang putih 2 ulas - aku guna 1 sebab bawang putih tu gila besar
3. belacan 2 - sebesar 1/2 ibu jari la satu tu..
4. halia - sebesar ibu jari
5. cili kering - segenggam
6. asam jawa segenggam - pakai mangkuk besar..air 1/2 mangkuk tu..
7. ikan - ada lebihan pari..so aku masukkan..n masukkan sekali tenggiri..haha..
8. bendi - if nak pakai terung pun boleh..
9. air - untuk tambah di kemudian hari untuk banyakkan kuah..tp jgn lebih..nanti cair..


cara-cara memasak

1. blendkan cili kering, bawang, bawang putih, belacan n halia..
2. masukkan minyak dlm kuali.. tumis semua tu mcm gambar atas...
3. bila cili dah garing or org panggil pecah minyak..masukkan air asam itu..kacau hingga sebati
4. masukkan ikan2..
5. tambah air. biar sampai ikan2 itu tenggelam..senang sikit nak masak..tp jgn lebih..nanti cair sgt..if asam pedas cair..baik makan kat kedai aje kan..motif nak mengata asam pedas kedai??ngehngeh..
6. lepas tu terus masukkan bendi..
7. masukkan garam secukp rasa..
8. oh if nak lg sedap..boleh masukkan daun kesum or bunga kantan..tp aku ni pemalas..daun kesum depan umah pun malas nak amik..so aku x letak..
9 tunggu je sampai masak..siapppp..

:: asam pedas ikan tgh mendidih2..aku malasnak snap dah siap..ni pun jadi la kan::

sedap weyhh..
ni bukan puji diri...ni mmg sedap hingga licin kuali punya..
abg aku kata pedas...aku rasa ok aje..siap aku hirup2 kuah dia..haha..
so kawan2..silalah cuba ye..
:D

16 June 2009

sambal tumis sotong petai~

dah lama x buat entry sessi masak bersama chef pija kan..
mmg la lama..abis dah memanjang malas je nak masak kan..
so mama x sihat..so aku la yang masak..
n alang2 x tau nak update apa..
aku merajinkan diri la sambil masak sambil snap2..
kali ni kita masak sambal tumis sotong petai ye..
sebenarnye sama je macam masak sambal daging tu..
tp ye la..untuk org expert mcm aku..*matiklah mengaku expert* mmg la tau sama..
ada orang yg baru dalam dunia masakan..mana la dia nak tau kan..
so aku buat aje la ye..heheh...

ok kita mulakan ngan bahan2 yang diperlukan untuk masak sambal tumis sotong petai..
cea..ada mcm ayat chef2 dlm tv tak??



1. cili kering segenggam
- kalau nak pedas lagi tambah..nak kurang pedas..kurangkan la.ni pakai cili kering Giant..so pedas semacam..dah cukup berapi buntuit..

2. bawang 2 biji
- aku amik yang size sederhana besar..

3. bawang putih 2 biji
- ni size kecik n besar bagak..so aku amik 2 je..if jenis kecik2..guna la 3 ye..

4. belacan
- ikut suka la..tp jgn banyak sgt..tgk je la pic aku tu..korang agak2 la yea..

5. petai
- suka hati nak banyak mana..ikut keselesaan diri..tp jgn byk sgt..kang banyak petai dpd sotong pulak..

6. sotong 1kg
- rumah aku ramai..so mmg kena 1kg..kalau korang nak makan berdua..pun pandai2 budget..xkan semua aku nak pikir...hoih..apa ni chef garang2..??

7. asam jawa
- segenggam jugak..cawan tu size mcm bekas tau foo faa tu..isi air half la..pastu pandai2 gaul2...


ok dah sedia semua...
mari kita mulakan session masakan kita ye..
cara2 memasak...

1. blendkan bawang, bawang putih, cili dan belacan itu
-untuk orang pemalas mcm aku..malas nak buang biji..so ada petua cakap..masa blend letak minyak sikit..supaya bijik hancur..x tau la berkesan ke x..aku buat aje..haha..

2. mula2 masukkan minyak..jgn byk sgt..nanti berminyak sgt pulak..

3. tumiskan bahan2 yang di blend tadi..(sila lihat gambar rajah)
- tumis sampai pecah minyak..aku pun x tau nak terangkan..tp kau tgk dah nampak2 la minyak tu..n nampak cili mcm dah garing2 sikit..kena masak cili ni..if x masak betul..tu yang boleh sakit perut makan..

4. kemudian masukkan sotong

5. kejap lepas tu masukkan air asam jawa pulak..tapis ye..jgn la masukkan ngan bijik2 sekali..

6. last sekali masukkan petai...
- kalau rasa mcm pekat sgt..tambah la air sikit lagi..bg berkuah sikit..tp jgn banyak sgt..sambal best pekat2.if cair x stone.. ;D

7. oh x lupa jugak..masukkan garam secukup rasa ye.. aku x pakai gula..sebab bg aku kalau makan tetibe rasa gula mmg potong steam..so say no to sugar..hahah..

hari tu aku tgk dalam food channel ke apa..
orang tu x abis2 cakap..sotong tu lembut..
"it melts in your mouth.." beria2 la dia..siap ngan muka2..mcm nak lempang aje..
heheh..nak lempang sebab jealous..nampak sedap bebenar dia makan tu.. ;p
aku mcm pelik..apa jadah..sotong kenyal2..mana ade melts2
so hari tu aku bereksperimen la..
sebab tu kejap je aku dah masukkan bahan2 lain..
aku xnak sotong tu masak sgt sampai keras..
kira x lama la atas api..
hasilnyaaaa.....


:: sambal tumis sotong petai chef peej...miahahahha ::

lembut nok sotong itu..
so lain kali masak..harus jgn lama2..
sedap2 aje sotong tu..
tp make sure sotong kau jenis fresh la..
ni yg ala2 ngeri ..mak x jamin uollss..

ok..selamat mencuba~

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...