10 December 2009

dunia mistik~

aku nak tulis lama dah.
tp as u all already know.
aku ni tahap kemalasan melampaui batas manusia.
so selalunya mmg malas la.
tapi ni datang angin rajin..so kasi buat je la.

tgk tajuk je korang dah tau aku nak cerita apa kot.
e eh..mcm sesuai pulak kan..malam2 jumaat ni. ngeh2.
kenapa orang suka kait2 kan ngan malam jumaat eyh?
i mean kalau x kaitkan ngan hantu..mesti nak kaitkan ngan main..tah apa2.
tapi yg aku dpd nak cerita mistik tiba2 kaitkan ke main ni apesal pulak.
lg tah apa2 ;p

nway. jangan risau.
aku bukan nak cerita pengalaman ke apa ke.
sambil2 letak2 gambar ke apa ke.
ni nak cakap general.

ok i know la benda2 mcm tu wujud.
memang ada tulis dlm al-quran kan? (correct me if im wrong)
tapi kan. Alhamdulillah berapa tahun hidup ni.
aku x pernah le kena apa2 yg extreme sampai tiba2 trauma or naik2 bulu roma ke apa.
setakat bunyi2 n nampak sipi2 ade la.
tu pun aku x sure aku nampak..tah2 xde apa pun.
ok not that aku meminta untuk nampak ke apa la.
kalau boleh tak nak la.

tapi kan..oleh kerana itu.
x pasal2. aku kadang2 mcm kurang percaya benda2 ni.
bukan x percaya apa la.
tapi kadang2 orang2 cerita..aku rasa mcm x masuk akal.
entah la. macam dalam movie sangat.
esp kalau orang yg cerita dpd mulut ke mulut ni.

ok kalau la ye pun konon dpd experience sendiri.
macam2 la aku pernah dengar.
kena hempap semua tu biasa la.
ada yg kata rasa macam dia terangkat..then kena pusing2 di awangan.
ada yg tgh drive malam2 nampak keranda terbang2 la.
ada yang nampak bertenggek kat pokok la.
i mean..come on...for real?

ni aku dah kawan ngan jonet lagi la.
dia lagi la x percaya benda2 tu.
sentiasa je la ada explanation untuk semua.
so x pasal bila orang cerita2 kat aku..ngan aku2 sendiri nak bg explanation.
tapi of coz la kalau aku cakap..orang akan cakap, ' nanti la kalau kau kena'
wtf. keji ok nak aku kena pulak.
mcm jonet boleh la..sebab dia bg term2 science dia tu.
so xde la orang nak jawab apa kan.

sebab tu la..aku ni kurang penakut.
ok ni bukan cakap besar..tp aku mcm xde masalah sgt la nak naik atas sorang2.
tak pun if kat kampung. pergi je dapur or toilet walaupun jauh n gelap.
ok tipu la x takut langsung..ada la rasa takut.
tp i prefer not to think about it.
sebab mcm noy tu langsung penakut..semua nak teman2.
x pun if balik kampung..sanggup dia x berak berhari2 sebab takut nak pergi toilet ke apa.
gilo minah tu.

tapi kalau tiba2 kau suruh aku feeling ekspose mistik..
tiba2 kau suruh aku bertapa kat rumah tinggal ke.
hospital gila yg usang ke..pergi bilik mayat ke..
of coz aku pun takut..
n aku tgk aku hanya akan takut ..kalau orang lain takut.
mcm noy dia suka takut melampau..x pasal2 ngan aku2 pun jadi takut n terpikir2 n jumpy gila.
terlalu takut sampai org pegang aku pun aku boleh jerit.

ok tu satu..
ok like i said earlier.
mmg la aku x percaya sgt..tp aku tau la wujud.
sebab dah ramai sgt orang cerita kan.
so kelmarin kot tgk la dvd momok the movie ke apa.
jonet bawak so tgk je la.
ok dia macam lawak2..tp ada part2 takut la jugak..cilakak.
aku pernah tgk dulu movie ni..so aku rasa yg baru ni mcm dorang compile kan la.
byk jalan cerita lama..cuma tukar sikit2 aje.
n maybe ada yg baru. i dont know.

ok pasal itu.
aku tgk la pelakon2 ni.
dorang berlakon la watak2 puntianak ke apa. pocong ke..mayat ke.
n aku tau la malaysia ni mmg xkan la ada universal studio ke apa.
so maknanya..if nak berlakon..mmg scene betul la.
n aku tgk dorang berlakon kat kampung2 ok.
kat hutan ke..jalan gelap2. rumah2 kampung yg dah tinggal.
i mean dorang x takut ke hah?
berlakon mengilai2 la. kena rasuk la.
gila..ok aku mmg la 'konon' x penakut...tapi still..mmg aku x berani kot kalau tiba2 nak berlakon mcm tu.

buat nye kau sedap berlakon bertenggek kat pokok.
tiba2 elok je 'kawan' kau tu join.
x ke heart attack terus jatuh pokok nanti.
x pun rasuk2 ni.
ye la..kan orang tua2 suka cakap, ' nanti benda mengikut'.
ke dorang ade kena2 kacau jugak masa berlakon?
ke dorang saje nak promo cerita dorang..so semua la nak cerita pengalaman 'di kacau' masa shooting.
paham x? macam mana nak tau betul ke tak..hmmm..

oh lagi satu. kenapa kalau hantu2 kena kaitkan ngan kampung2 eyh?
kenapa jarang ada kat rumah2 bandar ke apa.
ke kat malaysia aje. esp puntianak. puntianak x suka bandar ke?
tapi aku tgk indon elok pulak sundel bolong ada kat rumah banglo..takut jugak.
ke sebab kalau kat kampung, effect lg menyeramkan?
atau sebab orang2 kampung yg suka cerita2 hantu ni.
mcm ayol ni la..dah dok melaka kat kampung aku tu.
macam2 cerita la dia keluarkan.
malas aku nak dengar.
malas sebab x percaya pun ada..
x pun sebab sebenarnya nanti aku takut if la aku balik kg nanti..haha. ;p

oh one more.
ni general..bukan melayu je..semua la cina ke..hindustan ke..org putih ke.
apakah punya perangai.
bila nampak kelibat or terdengar bunyi2 pelik.
dorang lagi la nak pergi carik n check2?
wtf..kau dok diam2 boleh x.
ke sebab tu cerita..kang kalau dorang x carik xde la jalan cerita la pulak nanti kan.
i mean kalau aku la kena mcm tu.
aku akan tutup mata aku rapat. selimut semua..baca apa2.
x pun aku dgr lagu kuat2 pakai earphone..xnak amik tau.
ke aku sorang je macam tu?
kalau la korang kena macam tu..korang pergi check ke korang buat mcm aku?

ok people.
itu je kerunsingan aku pasal dunia mistik ini.
selamat bermalam jumaat :D

30 November 2009

sorry for the inconvenience~

sorry kepada sesiapa yg nak masuk dlm blog ni x dpt.
jgn nak emo2 ke apa.
mmg aku private n aku sorang je ada excess.
so no such thing as pilih kasih or what so ever.

aku ada masalah yg x boleh nak terangkan kat sini.
so aku mmg perlu tutup blog ni untuk keselamatan.
ok maybe aku yg paranoid sorang2.
but we never know kan. so aku ambik langkah berjaga2 aje.
so bila benda tu dah settle.
n dapat comformation dpd pihak itu baru aku berani bukak balik blog ni.

so harap maaf..
terima kasih.

20 October 2009

tafsiran mimpi~

lately ni aku mimpi asyik la menakutkan.
ok la, maybe tak menakutkan untuk korang..tapi aku takut la.
and why lah everytime pun kena mimpi macam ni.
bagi la mimpi geli-geli ke, bercinta ngan michael scofield ke.. best la sikit kan.

oh mimpi yang menakutkan itu melibatkan kekasih lama.
kenapa eyh asyik mimpi dia?
orang cakap apa yang kita mimpi sebab before tido kita terlalu banyak pikir pasal tu.
ye ke? rasa macam x aje.

oh mimpi-mimpi adalah seperti
  1. dia found out aku ada bf baru lalu amukan puaka
  2. datang rumah n stalk me. then ask for forgiveness. bila aku x layan dia macam mengamuk and nak jumpa jugak aku. siap sampai panjat2 bumbung rumah. uwaaaaaaaaa, takuttt!!!!
  3. then entah macam mana dia baak geng carik aku. pastu tau aku ada orang lain *motif mimpi asyik ada org lain?haha* tiba2 ada kereta n pengebom berani mati, bom bangunan sebelah aku. nasib mak selamat uolls.
banyak la.
x ingat pulak apa.
yang pasti aku bangun ngan keadaan yang takut la.
eventhough aku selalu marah orang kacau aku tido.
tapi in this case, at times aku suka kena kejut.
imagine if x bangun. tah apa2 la lagi yg jadi kat mimpi tu.
oh mimpi ini sudah berlanjutan selama 2 minggu.
mak adalah takut uolls.

ada la jugak tanya2 orang.
dorang kata kalau mimpi kita kena bunuh, maknanya orang tu sayang.
apa ke jadah jauh perginya kan.
ye la i know la, mainan tidur la..bla bla.
tapi still takut. lets say i decide to move on. adakah akan di tikam terus.
ada sesiapa kat sini tau pasal mimpi??

30 September 2009

gempa bumi!!!

woah...baru merasa gempa bumi..
wonder mana yg kena tu..

tgh duduk di wing chair..
tiba2 merasa badan mcm terbuai2..
ingat sendiri goyang..
adakah kerana penat..atau effect tidak menghisap rokok..
tp semacam aje buai dia..
so tanya edan..

me : eh gempa bumi ke apa ni??
edan : hmmm..a ah la..
me : tu la kannn..saya ingat saya yg goyang ke apa..
edan : betul la tu..tgk lampu tu..goyang..

yes..lampu adalah goyang2..
ok bukan goyang teruk..tp u can see it..

noy : gempa bumi eh?? aku pun rasa jugak..ingat apa..
mama : kenapa nak??kenapa nak??
me : gempa bumi??
mama : a ah..ni mama goyang2..mama ingat sebab mama goyang..
noy : a ah la..tgk air tu...(air dlm jug pun berkocak..)
mama : kenapa nak??

noy pergi bilik belakang tgk cousin aku..

noy : rasa x?gempa bumi..
diba : a ah..orang ingat orang yg bergoyang..

dia adalah dlm position memegang katil..hahaha..
oh experience..walaupun rasa sikit n hanya goyang2..
tapi still rasa takut..
n wonder kat mana la yg kena tu..
hopefully kat sana pun kena biasa2 aje..
xde la yg cedera or meninggal..

so korang mcm mana??
ada x rasa kat tempat korang..
oh btw..ni live update ye :D

10 September 2009

padan muka nak expose mistik sangat~

kelmarin mimpi adalah yg paling menakutkan sepanjang hidup..
ok x sure la paling ke x..tp mmg terasa2 la takutnya tu..
entah kenapa mimpi mcm tu pun x tau la...
orang kata mainan syaitan...tp kata syaitan di ikat..abis mcm mana itu..

aku x ingat la mcm mana sgt mimpi dia..
yg tau mula2 mmg indah..tiba2 ada bf la..
bf siap golek di atas katil kat rumah la..
motif bulan2 puasa ada lelaki golek2 kat katil rumah??haha

tiba ada one part ni..
tgh dalam kereta..naik ngan siapa x sure..
tp aku duduk kat belakang..sorang..
lalu satu kawasan ni..mcm bandar..tp mcm hutan2..
tau2 la mimpi kan..suka merepek2..tp tempat tu terpencil..
n aku ternampak lembaga perempuan tepi jalan tu..
pastu dah kata kak nam kan..
aku cakap la, ' eh tgk tu..nampak x perempuan tu'
madagascar betul..
lepas2 tu hidup jadi x tenang..
konon menda tu mengikut la aku balik rumah..

yang pasti tiba2 benda tu menjadi jelmaan kucing aku sucre..haha
bodoh gila..ok bila cerita balik mmg la kelakar..
tp time mimpi tu mmg takut n menggelupur la..
yang aku tau..mmg sucre tu syaitan la..
siap bila dia pergi kat kucing2 lain..kucing2 lain akan beranak pinak menjadi kucing hitam banyak2...
terus aku angkat sucre tu..buang kat luar pintu siap cakap, 'keluar kau dari sini..kau bukan ahli rumah ini..' wah gila drama melayu uolls..

sekali kan..kucing tu bertukar menyerupai orang..
sambil senyum..as if dia mmg nak aku pissed off n cakap perkataan tadi tu..
paling scary..tiba jelmaan tu jadi cahaya..n tiba2 berpecah jadi arwah maktok..
as in banyak2..u can see maktok all over the place...uwaaaaaaaaaa...scary..
konon mcm kucing tu saka..tiba2 nak carik peganti..wtf..haha

tiba2 acu aku bawak arwah maktok pergi..
konon akan bersemadi dgn tenang la..
pastu muncul la jelmaan manusia tadi..kira syaitan yg bertopengkan lelaki alim..
orang tu sembang2 ngan ayol kat depan..
tiba2 acu cakap..kenapa ayol bg tau jln nak masuk umah aku..

dgr2 punya dgr..kira ayol mcm bg tau..if nak masuk umah aku..
ada cara2 nya..kira membuka rahsia gitu..
aku dah tau org tu setan..
aku pun terus pergi n nak bg tau la jgn bg tau apa..tu setan..
tp aku x leh nak cakap...tiba2 lidah aku jadi keras n ke kiri..
nak cakap x boleh..dah rupa orang stroke ok..

omg..that time rasa real sgt..i mean i was freaking out..
sebab mmg rasa mcm kena stroke..tersentil2 lidah tp keras nak try jugak cakap..
" jangan bg tau apa2..dia bukan manusia...tolonglah percaya ckp aku"
i repeat it over n over again..

sedar2 je belakang aku kena hentak2 dgn kuatnya..
terus terjaga dpd tidur...
ish syukur sangat..x sanggup ok mimpi pelik2 mcm tu lama2..

rupanya yg menghentak itu ialah nonoy...
rupanya mak mengigau sakan uolls..
bila cerita balik..gelak sakan ok..
aku cerita la kecemasan cerita aku...
tapi bila cerita balik aku terasa la merepek gila mimpi aku..
then sampai part aku nak cakap tp gaya org stroke tu kan..
nonoy kata sebab tu la dia hentak aku...
dia kata memekak gila..
n bunyi mmg mcm nak cakap tp tersangkut2..
"tolonnnggggg la...tolongggg..."
siap gaya2 ok nonoy buat..fucker gila..

kenapa la mimpi merepek mcm ni..
siap terbawak2 lak tu..
nasib aku ngan noy..bayangkan la tgh ngan bf ke..
kata la trip sama2 ke..aku tertido dlm bas ke..sekali ngigau2 gitu..haha..
maluuuuuuuuuuuuuu...confirm aku terus terjun dpd bas yg bergerak itu
sambil terjun..boleh mengimbas kenangan lama berpusing mcm gasing itu..
hahahahahha...sungguh merepek aku ini..
sekarang aku keseorangan lg kat rumah..
tiba2 teringat mimpi tu..takuts pulak..yikessss..

04 September 2009

expose mistik??~

hari tu kan aku keseorangan dan ketakutan..
so buat la entry home alone ni..
dapat la macam2 komen..
n ni dua komen yg menangkap..
yang mmg x membantu langsung..tapi menakutkan aku ada la..
nasib lepas pada itu xde lg pengalaman aku keseorangan..
kalau x harus mak menangis di tepi sudut...

aku pun selalu dengar pasal ni..
i mean mula2 mmg la aku rasa mcm merepek aje..
sebab katanya dah kena ikat kan..apesal nak ada2 lagi kan..
tapi makin lama makin macam2 cerita je aku dengar..
so mcm nak percaya xnak percaya gitu kan..

hoih..entah la..mmg la benda2 ni wujud..
n aku percaya la...cuma aku belum pernah kena la..
so maybe sebab tu aku adalah berani sedikit..
tapi kadang2 ada la sikit2 takut..
cuma aku punya takut tu xde la sampai menyusahkan orang sekeliling or diri sendiri..
tp stilll..mintak jauh la..xnak la nampak ke..scary....
dengar pun xnak..
mcm malam tu..maybe perasaan..tp mcm terdengar2 aje bunyi ketuk ketak kat luar tu..
oh me not loike...




ni lagi satu..
hantu macam casper loncat2 atas katil..apakah..
ok mmg la casper comel n konon hantu baik kan..
suka je cartoon ni masa kecik2 dulu..
bertambah suka bila casper tu devon sawa kan...
aku pun x kisah nak jumpa hari2..haha..

tapi cuba bayangkan dalam situasi lain..
i mean..kau tgh duduk..
nampak lembaga macam tu loncat2 atas katil kau..
like wtf weyhhhhhhhh..xmooooooooo...

ada la lagi few cerita pasal kewujudan mistik2 ni di bulan puasa..
x ingat semua..tp satu ni aku ingat la..
mama cerita..kisah office mate dia dulu..
abang ni selalu la balik lewat..
lepak ngan kawan la apa la..
so tgh dia balik dalam pukul 3 pagi macam tu..
tiba2 dia nampak ada encik 'poch'.. *harap maklum..aku xnak eja..scaryy..*

dia ni mmg jenis berani n gangster2..
so dia adalah bengang..sebab budak2 main2 mcm tu di bulan puasa kan..
n dia yakin mana ada benda2 tu di bulan puasa kan..
so dia keluar dpd kereta n kejar benda tu...
aku pun x paham motif..apesal poch tu nak lari..padahal dia poch..haha..
elok kejar..sampai satu parit besar..alaaa..yg mmg jenis besar gila..yg if hujan lebat..if kau tergolek konpem boleh mati lemas..
sampai parit tu...elok poch tu boleh lompat lepas parit tu ok..
huargghhhhhhhhhhhhhhh..apakah...mana ada manusia biasa boleh lompat begitu..
plus if manusia biasa..lompat2 mcm tu kena kejar..konpem dah jatuh kan..
lain la kalau dia mmg juara lompat jauh ke apa..
lepas nampak tu..haruslah lepas tu abg tu yg lari balik kan..

tiba2 terpikir..aku mmg menyampah cerita2 hantu yg bila dgr2 bunyi or ternampak apa2..org2 yg jenis terlebih curious n berani..sibuk nak check2 n cari..
lari je la kan...n aku rasa mcm x logic aje..tiba2 kau nak carik2 kan..
tapi rupanya mmg ada kan wujud manusia macam tu..haha
kalau aku mmg xkan la woih...

:: kalau korang nampak mcm ni??apa korang buat??kalau mak terus lariksssssssssss..kalah pelari pecut dunia kot.. ::

entah la..betul ke mmg ada benda2 ni kan..
korang mcm mana??ada ke pengalaman mistik2 mcm ni di bulan puasa..

02 September 2009

mengisi masa2 terakhir~

semalam decide nak makan luar..
sebab nak masak xde lauk..malas nak pergi pasar..
nak beli2 lauk kat pasar juadaha pun x kuasa..
i mean beli lauk itu ini..rm3..rm4..kuih2 la..itu ini..
sama jugak makan luar terus..lebih kurang jugak kan..
so keluar lah kita..
xde ke mana pun..pergi krisik aje..

chics bg tau kat twitter if nak makan luar kena cepat..sebab selalunya pack..
aku mcm x percaya la..i mean xkan la krisik pun nak pack ke apa..
tp chics cakap..gerai2..or even pondok kecik pun akan pack bln puasa ni..
motif tiba2 pondok kecik kan..haha..
risau jugak dgr..so around 6.15pm kita org dah keluar rumah..
pergi la krisik..aik..xde orang pun..xkan nak melangok kat situ kan..

so decide nak pergi pasar juadah au2 dulu la..carik2 kuih...
before that pergi la cakap kita org nak book tempat..n siap order..
hoih..rupanya ramai dah book ok..
gila la.i mean..x sangka gerai2 pun boleh fully book kan..

later kami membeli la kuih2..

:: wah ceria2...tapi x dilayan..biadap kan dia tu ::
:: tgh tgk2 nak beli apa utk sahur..huhu.. ::

then mcm x tau nak beli apa lagi..
hujan pun renyai2..so malas nak lama2..
gerak blk ke krisik..
sampai around 7.40pm..
hoih..lama lagi tu..nak buat apa kan..
xkan nak duduk sana..lepas tu bau2 org tu masak2..
so kita org lepak di dalam kereta sahaja..
tp aku sorang je ceria..lain2 xnak layan aku dow..bencikkk..

:: aku ye-ye ingat 3-3 ok..rupanya x dilayan uolls ::
:: again...pun x dilayan..biadap kan perempuan tu ::
:: pun sama...::
:: fine..xnak sudah..aku vain sendiri sudah...tapi kau tgk la mata dia sikit punya jeling tu..herghhh..pedennnnki.. ::
:: PG yang termenung mengenang nasib diri ::

ye la..gila sangap dok je dalam kereta x buat apa..
penantian satu penyeksaan betulkan..
esp saat2 akhir nak berbuka ..seksa betul..
mcm sekarang ni..tgh pukul 6.21pm...
xmo pikir lain..so update la ni..
ok la..tu je..ta-ta..

07 August 2009

puding roti~

sudah sekian lama mengidam nak makan ni..
last makan puding roti ialah di kl tower..masa bukak puasa 3 thn lepas kot..
matiklah lama gila kan..
pastu asyik la mengidam..
mana nak carik kan..mana ade jual sepah2 ni..
nak makan xkan nak kene tunggu pergi hotel ke apa..
ntah bila tu kan..sekali pergi xde..harus lg bengang nanti..

so x thn punya pasal..semalam kasi google..
ada resipi uolls..tapi xde la ikut sebijik2..tukar2 sikit..
ditolong oleh mama sekali..
sebab kami ni bab2 baking agak fail..so kasi cuba2 la..
gigih pergi giant beli bahan semua..mana yg x de..

so here we go..

bahan-bahan

1. sebuku roti gardenia - semua pakai except kulit atas n bawah sekali tu
susu krimer sejat 1 tin - f&n..ala yg mcm susu ideal itu..

2. brown sugar - 4-5 sudu besar - nak pakai gula biasa pun boleh
butter 4 sudu besar
telur 2 biji
esen vanilla 1 sudu kecik
tepung jagung 1 sudu besar

3. kismis
ceri


cara-cara


:: tuangkan susu di dalam mangkuk besar..(wah ayat gila skema) ::
:: rendamkan roti2 itu.. ::
:: if x terendam jgn panik..sebab nanti dah kembang dia ok la..tp ni kami tambah air dlm suku cawan..kasi feeling rendam sikit..hoho ::
:: bahan2 no 2. except tepung jagung..malas nak snap..malas jugak nak pakai butter besar..pakai butter ni senang :D ::
:: campurkan semuanya dlm mangkuk lain...gaul sehingga sebati ::
:: roti dan susu sudah kembang...bhn no 2 tu if malas gaul manual..pakailah mixer..tp berketul2 jugak uolls..aku x pasti apakah itu..tp jgn panik jugak..sebab aku mula2 panik jugak..tp sebenarnya xde apa2.. ::
:: bahan no 3..kismis n ceri..ceri kasi potong 2 la..kang tercekik lak makan seketul2 kan..oh guna la dlm suku paket aje..gila apa nak guna semua kan ::
:: campurkan bahan no 1..dan no 2..gaul kasi sebati lagi..oh time tu roti dah lembut..so dia akan tercarik2 sendiri..sbb tu awal2 tu x yah carik2kan ke apa.. ::
:: akhir sekali..campurkan bahan no 3..gaul jugak.. oh sediakan loyang..dan sapu2 la dgn butter..supaya xde la melekat puding itu nanti2.. ::
:: panaskan oven dlm sepuluh minit..kemudian sila bakar di dalam over dgn suhu 180° selama 30 minit... ::

if nak kukus pun boleh...
aku baca kena kukus 3-4 jam..ish x kuasa uolls..
sanggup ke tunggu...
plus aku suka bakar sebab akan menghasilkan something yg lebih lazat..

agak cemas la jugak..
takut je x jadi kan..
sekali bunyi je oven..
kasi check..perfecto uolss..
la la la~

:: ini dia puding roti cik pija ::

harus la x menyempat terus nak makan kannn..huhuhu
sedap gilos...sebab luas adalah keras2..dlm lembut ajo..
bg aku sedap la..tp bg sesiapa yg kuat manis..boleh la tambah lg sesudu besar gula ke apa..
sebab puding ni kira manis2 buah gitu..
tapi bila dpt tang kismis or ceri..mmg terbaik gitu..
nak lagi best...hidangkan begini..

*************



*********



*******



******



*****



***



**



*


:: bread pudding with vanilla ice-cream ::

sedap sampai tiba2 speaking london uolls..
puding panas2..ice cream sejuk..feeling molten chocolate..
pitammmm...

eh lupa..selamat mencuba ye..senang aje ni...
pitammmmmmmmmmmmmmmm... *kali ni pitam betul2*

26 June 2009

salad *edited*

oh last weekend suruh mama buat salad ni..
aku pun x sure la apa nama dia..
panggil salad aje..tp melayu style la.. ;)
resipi ni turun tumurun dpd arwah atok aku..
mmg sedap la..tp x selalu makan la..
kira kalau buat ni rasa best betul la..

so here aku nak kongsi resipi nye..
ala xde la resipi pun..
biasa2 aje..
tp nak korang try jugak..

bahan2
  1. telur - rebus..
  2. paru - rebus 1-2 jam...supaya x liat..thanks tijah ingatkan ;)
  3. tauhu
  4. tempe
paru, tauhu n tempe..
kasi garam n kunyit..
lepas tu goreng ye..
oh sila goreng tauhu dulu..then tempe..last baru paru..
suara warna elok la..
tp aku adalah bernas..aku goreng paru dulu..minyak hitam uolls..
so tauhu n tempe aku x cantik..keh keh...

oh ini pulak bahan2 untuk sos dia..kira dressing la..
ala mcm sos untuk nasi ayam tu...
so bahan2 ialah

  1. 7 biji cili merah
  2. 5 ulas bawang putih
  3. sos tomato..tu pakai mangkuk butter tu..so pandai2 la budget ye..
  4. 1 cawan air masak..make sure pakai air masak ye..jgn pakai air paip pulak..sebab sos ni xyah masak..
  5. sedikit garam secukup rasa..
  6. kasi blend ye semua tu...
n wallla...siappppppp...

oh bahan2 untuk sayur aku x snap la...
kami pakai..
  1. salad
  2. timun
  3. tomato
bersihkan n potong2 n terus hidang aje...
cara makan..makan ngan nasi boleh...
tapi aku dpd dulu suka ratah aje..

best ok..sedapppp...
mcm x puas je makan..
asyik la nak lagi..dan lagi...

so selamat mencuba.. :D

22 June 2009

unbelievable~

oh aku kan dah tukar line..
dpd hotlink ke u mobile...
aku amik post paid aje..tp amik plan U38..
kira aku akan di charge rm38 every month...
if lebih ..bayar lebih la...tp paling max rm150 aje..
pastu dorang akan block..ok la..lantak kau..

aku x berani amik lebih2..sebab 1 aku tau aku ni bukan jenis pakai phone sgt..
dulu zaman bercinta lain la..ade je nak call2 or sms kan..
ni dah xde..xde nye aku nak pakai sgt..
boleh tanya kawan2 aku..mana ade aku call ..
kira kalau aku call tu..dorang boleh la buat kenduri 3 hari 3 malam..hahah..
sebab mmg jarang-jarang..(sila guna tonasi nujum pak belalang ye)

so dah dua bulan x dpt bil..
aku adalah risau jugak..sebab takut la aku over guna ke apa kan..
tp bulan pertama x dpt aku x kisah..sebab masa register dah bayar rm38..
so maybe dpd situ je dia charge kot..
so bulan kedua pun xdak..risau nih..
sekali tadi dapat bil tu..
masa dapat mcm terketar2 je lutut..
takut la kan..dah la nak berpulau..nak pakai duit..

tp adalah terkejut..sebab my total amount due hanyalah RM 7.15 uollss...hahaha..
aku pun x paham apesal RM 7.15 aje...sebab x silap aku dia cakap..
if aku guna kurang pun..still akan charge rm38..
so adalah pelik di situ..
bertambah pelik..ada monthly charges RM 219 ke apa..
tp sebab rebate la..discount la sebanyak RM 192..
dan segala mak nenek dia tolak..
tu yg tiba2 jadi RM 7.15...
ada sesiapa paham...mak confuse betul..
tiba2 aku mcm dpt mimpi ngeri..
bulan depan ada lg monthly charges la apa..
tiba2 xde tolak2..kan ke pengsan mak nak membayar uolls...

adakah patut aku ke sana2 dan tanya apakah makna ini semua??
or dok diam2 n bayar je amount due tu sudah...
buatnya pergi sana..dorang kata..oh salah bil ni..
jumlah sebenar ialah rm300 cik...
terus pitam kat sana nanti..

si siapa tau apa sebenarnye yang u mobile merepek ni?
sila terangkan kepada i ye..
i budak baru belajar..
kalau salah tolong jolokkan...
wah jolok..larikssssssssssss....

17 June 2009

asam pedas~

oh lately angin kerajinan memasak masuk badan kejap..
ok tipu la tu..kata pemalas..xde maknanya rajin..
aku masak sebab mama x sihat..hiahahah..
so alang2 masak tu..
n aku pun dah lama x bersession memasak bersama peej..
so aku pun merajinkan diri snap2 pic...

so kali ni ialah masak asam pedas ye..
aku paling suka sambal tumis..second aku suka asam pedas la..
aku suka pedas2 ni..lg meletop pedas..lg aku suka.. ;D

so ini bahan2 dia..


bahan-bahan

1. bawang 2 biji - aku amik satu yg besar..satu lg sederhana punya size
2. bawang putih 2 ulas - aku guna 1 sebab bawang putih tu gila besar
3. belacan 2 - sebesar 1/2 ibu jari la satu tu..
4. halia - sebesar ibu jari
5. cili kering - segenggam
6. asam jawa segenggam - pakai mangkuk besar..air 1/2 mangkuk tu..
7. ikan - ada lebihan pari..so aku masukkan..n masukkan sekali tenggiri..haha..
8. bendi - if nak pakai terung pun boleh..
9. air - untuk tambah di kemudian hari untuk banyakkan kuah..tp jgn lebih..nanti cair..


cara-cara memasak

1. blendkan cili kering, bawang, bawang putih, belacan n halia..
2. masukkan minyak dlm kuali.. tumis semua tu mcm gambar atas...
3. bila cili dah garing or org panggil pecah minyak..masukkan air asam itu..kacau hingga sebati
4. masukkan ikan2..
5. tambah air. biar sampai ikan2 itu tenggelam..senang sikit nak masak..tp jgn lebih..nanti cair sgt..if asam pedas cair..baik makan kat kedai aje kan..motif nak mengata asam pedas kedai??ngehngeh..
6. lepas tu terus masukkan bendi..
7. masukkan garam secukp rasa..
8. oh if nak lg sedap..boleh masukkan daun kesum or bunga kantan..tp aku ni pemalas..daun kesum depan umah pun malas nak amik..so aku x letak..
9 tunggu je sampai masak..siapppp..

:: asam pedas ikan tgh mendidih2..aku malasnak snap dah siap..ni pun jadi la kan::

sedap weyhh..
ni bukan puji diri...ni mmg sedap hingga licin kuali punya..
abg aku kata pedas...aku rasa ok aje..siap aku hirup2 kuah dia..haha..
so kawan2..silalah cuba ye..
:D

16 June 2009

sambal tumis sotong petai~

dah lama x buat entry sessi masak bersama chef pija kan..
mmg la lama..abis dah memanjang malas je nak masak kan..
so mama x sihat..so aku la yang masak..
n alang2 x tau nak update apa..
aku merajinkan diri la sambil masak sambil snap2..
kali ni kita masak sambal tumis sotong petai ye..
sebenarnye sama je macam masak sambal daging tu..
tp ye la..untuk org expert mcm aku..*matiklah mengaku expert* mmg la tau sama..
ada orang yg baru dalam dunia masakan..mana la dia nak tau kan..
so aku buat aje la ye..heheh...

ok kita mulakan ngan bahan2 yang diperlukan untuk masak sambal tumis sotong petai..
cea..ada mcm ayat chef2 dlm tv tak??



1. cili kering segenggam
- kalau nak pedas lagi tambah..nak kurang pedas..kurangkan la.ni pakai cili kering Giant..so pedas semacam..dah cukup berapi buntuit..

2. bawang 2 biji
- aku amik yang size sederhana besar..

3. bawang putih 2 biji
- ni size kecik n besar bagak..so aku amik 2 je..if jenis kecik2..guna la 3 ye..

4. belacan
- ikut suka la..tp jgn banyak sgt..tgk je la pic aku tu..korang agak2 la yea..

5. petai
- suka hati nak banyak mana..ikut keselesaan diri..tp jgn byk sgt..kang banyak petai dpd sotong pulak..

6. sotong 1kg
- rumah aku ramai..so mmg kena 1kg..kalau korang nak makan berdua..pun pandai2 budget..xkan semua aku nak pikir...hoih..apa ni chef garang2..??

7. asam jawa
- segenggam jugak..cawan tu size mcm bekas tau foo faa tu..isi air half la..pastu pandai2 gaul2...


ok dah sedia semua...
mari kita mulakan session masakan kita ye..
cara2 memasak...

1. blendkan bawang, bawang putih, cili dan belacan itu
-untuk orang pemalas mcm aku..malas nak buang biji..so ada petua cakap..masa blend letak minyak sikit..supaya bijik hancur..x tau la berkesan ke x..aku buat aje..haha..

2. mula2 masukkan minyak..jgn byk sgt..nanti berminyak sgt pulak..

3. tumiskan bahan2 yang di blend tadi..(sila lihat gambar rajah)
- tumis sampai pecah minyak..aku pun x tau nak terangkan..tp kau tgk dah nampak2 la minyak tu..n nampak cili mcm dah garing2 sikit..kena masak cili ni..if x masak betul..tu yang boleh sakit perut makan..

4. kemudian masukkan sotong

5. kejap lepas tu masukkan air asam jawa pulak..tapis ye..jgn la masukkan ngan bijik2 sekali..

6. last sekali masukkan petai...
- kalau rasa mcm pekat sgt..tambah la air sikit lagi..bg berkuah sikit..tp jgn banyak sgt..sambal best pekat2.if cair x stone.. ;D

7. oh x lupa jugak..masukkan garam secukup rasa ye.. aku x pakai gula..sebab bg aku kalau makan tetibe rasa gula mmg potong steam..so say no to sugar..hahah..

hari tu aku tgk dalam food channel ke apa..
orang tu x abis2 cakap..sotong tu lembut..
"it melts in your mouth.." beria2 la dia..siap ngan muka2..mcm nak lempang aje..
heheh..nak lempang sebab jealous..nampak sedap bebenar dia makan tu.. ;p
aku mcm pelik..apa jadah..sotong kenyal2..mana ade melts2
so hari tu aku bereksperimen la..
sebab tu kejap je aku dah masukkan bahan2 lain..
aku xnak sotong tu masak sgt sampai keras..
kira x lama la atas api..
hasilnyaaaa.....


:: sambal tumis sotong petai chef peej...miahahahha ::

lembut nok sotong itu..
so lain kali masak..harus jgn lama2..
sedap2 aje sotong tu..
tp make sure sotong kau jenis fresh la..
ni yg ala2 ngeri ..mak x jamin uollss..

ok..selamat mencuba~

04 May 2009

kemalangan membawa maut?~

as usual around 3.15 am keluar rumah nak amik noy..
tiba2 turun je jalan jelatek..
tgk ada lampu2 polis..
ingat ada road block ke apa..
seperti biasa..bad habit..keluar rumah ngan pakaian sesuka hati tanpa bra..keh keh..
mula2 risau2..kalau kena tahan kelaur kereta ke apa..
apa mau buat..takottnya..

tp bila sampai..apasal mcm ramai penuh betul ni..
rupanya ada accident..
mcm teruk..siap ada bomba..
xleh jalan situ..so lencongan ke jalan lain..
sebab kan noy dah sampai area kl..
so aku abaikan aje...xleh la nak busy body ke apa..


:: dalam pada tu..sempat jugak snap..sorry adalah gegar2..ambik pic sambil bawak kereta adalah takut ok..x pasal aku lak accident kang.. ::

then amik noy..
sambil sakit hati..
sebab kereta adalah banyak kat kl..
org baru balik clubbing kot..
selalu x byk mcm tu..maybe sebab jumaat public holiday kot..
siap jam2 ok kat traffic light depan ampang park..



amik noy..
nak balik..tgk accident tu x settle lagi..
aku rasa mcm ade orang maut or cedera parah kot..
teruk benar je..
n kali ni org bertambah ramai..
dah mcm pesta aku tgk..
memandang kan kereta bergerak gila perlahan..mcm x bergerak pun ada..
aku sambung mission busy body aku..
tp x puas..sebab noy adalah bising2 ok..

keadaan dah macam pesta dah..
pasang banner recharge ke apa..org mesti ingat tgh pesta liar..haha..
x caya tgk bawah ni..

kau tgk berderet kat jenjantas tu..
amboi busy body nye korang ni kan..
tah apa berlaku aku x tau la..
tp aku ada lalu semalam..
tgk tiang lampu..sign board semua jatuh2 patah..
n railing mcm parit besar pun xdak..
x tau la if jatuh ke x..not sure..

org ramai2 lagi..
tgk aku snap sambil gerak perlahan2..
noy tetibe menjerit n aku terkejut..
ingat apa la..
rupanya ade kereta kemek sebelah aku..
rasanya org dah xde..sebab xde polis attend ke apa..
maka aku snap2..haha..
noy kecoh2..kata nanti kena badi ke apa..
aku menjadi takut..
maka gambar gegar2..

aku x sure kerta apa..
rasanya kereta panjang..tp kemek tu dah jadikan rupa depan mcm pendek mcm kelisa ajo..
takut kan..hope xde yg mati la..
tp ada org pernah bg tau aku..
kalau ade bomba mesti mati..x pun ada yg parah tersangkut ke apa..
ish..mintak jauh la benda2 mcm ni kan..
xpe..biar pun org kutuk aku bawak slow ke apa..
tp janji aku berhati2..
bukan apa..if laju..jadi apa2..mesti susah nak control kereta..
if bawak x laju..jadi apa2..senang nak break..n Insyallah kereta boleh lg nak kawal ..
kan..kan..kan..
so mari la kira menyahut slogan ini, ' biar lambat asal selamat'
tp kalau lambat sgt sampai menyakitkan hati...meh sini aku sepak muka kau laju2..

ok la..tu je hasil entry dpd sikap aku yg tiba2 nak membusy body..
ta-ta

15 January 2009

xkan sorang je yg pandai lukis2??

remember x last year aku ade suruh korang hantar lukisan korang..
wah last year aku cakap..mcm lama gile kan..
ok la..sebenarnye last month la..
tp kire last year la tu kan..

tp dalam banyak2 reader aku ni..
wani ezryl* sorang je yg hantar ok..
loh..xkan la die sorang je yg pandai lukis..
lain2 xkan tgn kayu..
haha keji..sesuka hati cakap org tangan kayu kan..

wani bg aku 4 sketches...suruh pilih mana2 aku nak tepek..
tp memandangkan die sorang je yg hantar..
so aku tepek semua..
serious lawa2 weyh...
membuatkan aku rasa mcm lukisan2 aku hari tu hampeh je ok..

so here we go..


1-ni kite rs sketch paling lawa a.. wahah. tp yg hampasnya tak pernah2 nak siap lukisan ni. kite kan ala2 pemalas. benda ni tiru kat mag.

- mmg lawa gile ok...lawa melampau..kau kata x siap pun aku dah rasa lawa..kalau dah siap agaknya mcm mana la kan..

2-dulu sm mcm ko la, melukis lelaki2 hot. ahaha. ni lukis sbb nmpk mamat ni dlm cleo. sape ntah nama dia, lupa :P

- terel kau fine art ni kan..aku x sampai tahap ni kot..setakat lukis ala2 cartoon tu boleh la kot..

3-ni ala2 xberapa jadi. xsilap, ni lelaki dlm vclip britney 'from the bottom of my broken heart'. sbb zmn tu mmg gilakan lelaki dgn rambut camtu kan :DDD sanggup tu pasang video pastu pausekan semata2 nk lukis dia. hahaha

- haha kelakar je..sanggup kau pause semata2 nak lukis..betul punya semangat..

4-ni je kartun, kite tampal kat memoboard, so boleh la snap. kite suka sebab lukisan ni sweet je, couple main buaian.. kah3. tp posisi kaki tu mcm cacat je, abaikan :P

- kenapa ngan kaki tu??aku tgk ok je...tp kalau aku berpose mcm ni..harus la lepas tu kaki ben terus hancur..ngehhhh...

kesimpulannyer..
kau membuatkan aku rindu nak melukis2 kembali..
tp malas pun ade...
ye aku mmg pemalas...

korang lepas2 ni kalau ade apa2 lg aku mintak..
rajin2 la bg..jgn pemalas ok..
sebab aku ni kadang2 bukan byk sgt bhn nak cerite..
n maybe membosankan je kadang2..
so kalau ade cerite dpd org2 lain pulak..best la sikit kan..

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...