07 August 2008

daging sambal~

ok hari tu kan ramai mintak resipi..
bukan x nak bg..sbb aku x reti nak bg pakai mulut je..
kalau ade pic ok sikit kot..
so utk itu kene la tggu bile next aku masak kan..

so semalam aku bgn around 8ish..
maktok kata die dah potong daging..bawang n so on..
so die nak aku buat daging sambal..ok la..
so ok la..xde la korang tunggu lama...

bahan dah siap..yeehoo..so senang keje aku kan..


bahan-bahan


:: daging 1kg..umah aku x bole sikit2 ::
:: bawang kecil n bawang putih..nih maktok dah buat..so aku gune je..aku x tau jumlah berapa..malas kire..rajin kire la sendiri..haha ::
:: if aku masak..aku pakai 2 bawang besar..n 3 ulas bawang putih ::

aku x suke kopek bawang..sakit mata la..
so aku gune bawang besar je..dasar pemalas..
tp org2 tua kan suke bawang kecik..die kata lg sedap la apa la..
apa2 la labu..aku rasa sama je..namanya bawang jugak kan..

:: cili kering ..::

kalau belum blend punya..aku amik mcm segenggam ..then 1/2 lagi..aku suke pedas..
tapi nih punye dah blend..so aku letak 3 senduk..
aku suke je pedas..suke korang la nak banyak mana..

:: belacan ::
yg nih aku pakai besar ibu jari..aku amik 2..
so ade la 2 belacan yg sebesar ibu jari..
dlm pic nih nampak mcm 3..sbb die dah terpecah..duhhhhh...


cara-cara membuatnya

blend semua bende tadi..except daging la kan..
apa jadah nak blend daging...

panaskan kuali...masukkan minyak..tumisss...

:: tumis sampai pecah minyak..::
:: later masukkan daging ::

pastuh nanti die akan berair..sbb ye la..air daging kan..
so masak la sampai ala2 empuk daging tuh..
sampai kuah tuh dah ala2 nak kering...

:: masukkan garam secukup rasa..haha..ayat x bole blah ::
:: asam jawa sebesar penumbuk ::
:: air asam jawa..kuantiti ialah mcm mangkuk tau foo far tu..tp half air die..paham x?? x paham..pandai2 je la yea::
:: masukkan air asam jawa itu ::

:: masak la lagi few minutes..::

dah ala2 mengelegak2 tuh..padam la api..
aku suke ade kuah2 sikit..
mcm mama..mama suke macam x kuah sgt..
mana2 pun sedap..tp of coz la..mama masak lg sedap dpd aku kan..

:: aku makan sikit ngan 2 keping roti utk alas perut ::

sesuai juga dihidangkan bersama nasi letak kicap..nyum
x pun nasi impit ngan bawang n timun..sedap gile weyh..ngan kuah kacang..x pun lontong..
syedappppppppppppppppppppppppp....

:: sambil minum air kopi o ais..sedap gile..::

addicted..nih carrefour punye..
kopi uncang yg jual tgh2 area sushi la bun tuh semua..

semalam aku balik je umah..around 7ish..
nak makan la nasi..bole lak daging nih tinggal sikit je mcm besar asam jawa gambar atas td tu..
dorg nih pelantak ke apa aku x tau la..
terkilan aku tau..dapat makan celah gigi je..
dah la tggl sikit..kene bahagi half ngan mama..sbb mama pun belum makan..

so itu je cara2 membuatnya..
selamat mencuba..
kalau rasa2 x sedap tuh jgn salahkan aku..
salahkan diri sendiri ok..sbb korang tuh yg x reti masak..hauahauahauahaua..
tp ye la..tgk org la..sbb jiran aku mintak resipi..die nak buat jugak..
die pun dah jadikan menu wajib time raya die..
tp kan..die punye rasa x best la..mcm x power..;p tp serious la..x tipu..

so morale of the story..
kalau sapa2 masak x sedap..sile salahkan diri sendiri..ngah ngah ngah..

♥bye-bye...muaxx♥

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...