07 January 2008

kari ikan~

ok seperti yg aku cakap..
dgn make up yg lawa2 itu*cea perasan*..aku gi masak..
aku decide utk masak kari ikan..
sbb aku tgk ikan kembong je yg x keras...

memandangkan x gi pasar tani last week..
so beli ikan kat tempat lain..
so seperti biasa..ikan tuh x bersiang..so aku gak yg kene siang..bencii..
sbb tuh la aku suke pergi pasar tani..sbb menyenangkan keje aku..
yg jonet bole lak cakap, " kau nih ade org yg kau syok ke kat pasar tani tuh..asyik nak pergi pasar tani je"..kepala hotak die...
pekejadah la pulak kan..nak syok2..buduhh..

so entry kali nih..
aku tunjuk la cara2 aku masak kari ok..
sbb aku ingat lagi the other day..
ms okidokisan..pernah tanya mcm mana nak buat kari sardin..
tp malas nak buat..so kali nih..sekali harung je tunjuk ok..
owh..speaking of ms okidokisan..where's the invitatiuon of ur private bloh eh??
bejanggut atas bawah ok makcik tunggu..

ok..so tadi...aku dok siang ikan..
si chombii punyelah jahat..
aku x tau la die nih mmg jahat..or mengidam nak makan ikan fresh..
asyik la panjat2..benci ok..
nak tolok sian..sbb die tgh sarat..
so menyusahkan aku..nak kene angkat die duaploh kali ok..

so here it goes..


:: dalam tapis tuh ade sebiji bawang besar, 3 ulas bawang putih(size besar)..kasi potong2 la..then daun kari 2 tangkai..n jintan campur.. - then ikan kembong - santan sepeket ::

:: inilah rupa jintan itu..owh by the way..jintan nih aku letak dalam 1/2 sudu besar ..hmm.ye ke nama die jintan ek??ke aku main reka je..::


::then goreng la semua nih ::

:: before goreng tadi..aku dah sediakan serbuk kari nih..7 sudu besar ::

:: masukkan air..kasi gaul la kan..bg sebati..xkan la kau nak curah serbuk dalam kuali..mau berterbangan masuk hidung ke apa..hahaha..gile comot aku bancuh kan..siap tumpah2..ngeh ::

:: then masukkan la kat dalam kuali...tambah air dalam suku cawan tadi..kasi bersih la rempah kari tuh..then curah dalam nih...sile goreng sampai ala2 garing ek.. ::
:: bile dah garing...sile masukkan santan itu ..gaul hingga sebati..ewah..poyo betul ayat aku::

:: then amik asam jawa ..aku xtau la nak cakap..mama panggil besar penumbuk..x tau la penumbuk siapa yg die maksudkan..nak ikut penumbuk aku..mmg besar la kan..tp aku tgk..nak ikut penumbuk mama pun x logik gak..maybe penumbuk baby kot..hahahaha..alaaa.cawan nih size macam mangkuk jual tau foo faa tuh..so korang agak2 la ye ::


:: then masukkan la air..jangan penuh sgt..nanti korang celup tangan nak gaul..tumpah lak..aku tau la..sbb td aku kene mcm tuh..haha.. :

:: lepas tuh..masukkan la ikan..aku masukkan 3 ekor je..sbb umah nih..yg makan ikan kuah..maktok n mama je..yg lain semua makan ikan goreng.. ::
:: then masukkan la bende...kalau nak letak terung ke..lobak putih ke..suke korang la..mana2 pun bole aje.. ::
:: sambil tunggu ikan masak..n bendi empuk..aku goreng la ikan...::

senang je kan??
owh jangan la lupe letak garam secukup rasa kan...
kalau rasa2..mcm pekat je kari tuh..tambah la air panas..ikut suke korang la..
tp kari nih sedap pekat2 sikit..cair x feel la kan..

pasal kari sardin...
still gune kaedah yg sama..
cuma time letak ikan tuh..curah la..sardin dpd tin tuh..ngan kuah2 die sekali..
n instead og sayur2..letak la ubi kentang..nyummm..

sorry la..
aku x reti nak buat gram2 ke apa nih..
aku gune cara mcm mana di ajar oleh mama n maktok je..
plus umah aku nih ramai..
so sekali masak..mmg portion die besar..sampai ke malam..
so korang jenis masak sikit2 tuh..
agak2 je la kan...

aku rasa mcm sedap la..
aku rasa la..
kalau korang masak..jadi x sedap..
sile jangan salahkan aku..sile salahkan diri sendiri..hua hua hua..
sbb selalunya sapa yg makan..mesti akan kata sedap je.. ;p~

ok peeps..aku nak makan la..
lapar la...malas nak makan tadi..sbb aku x suke makan panas2..x feel..ngeh..

♥bye-bye...muaxx♥

Bila anak mengikut.

Aku memang kalau drive mulut akan bising. Memanjang je dok mengata kalau kereta lain buat salah. Bukan reti nak tekan hon ke apa. Memang...