Instagram : @peejburhan

Urusan hal rumah yg togel ini.

Minggu ni busy sikit uruskan hal rumah.
Selasa hari tu meeting regarding marketing n sales utk business.
Then habis meeting terus ke rumah aku, sebab tunggu orang Coway nak pasang.
ada anak kecik ni senang ada coway, nak bancuh susu senang.

aku dah start duduk rumah aku since last friday.
ingat nak try weekend je duduk dulu.
nanti weekdays balik ke rumah mama balik.
tapi laki den dah terlalu gembira utk balik ke rumah, al maklum setahun woihhhh duduk rumah mama.
so abis dia angkut semua barang dia dpd rumah mama ke sini.
so berkampung la kita orang kat rumah sendiri.

dah biasa hannah dpd baby dok buat susu pakai air coway. senang kan.
so balik rumah aku, aku akan isi air panas dalam flask, then bawak balik sini. kah kah.
rumah aku ada je cerek, tapi aku kan sejenis paranoid.
walaupun dah basuh cerek tu, aku takut sbb lama sangat tak pakai kot tercemar ke apa.
gelabahhhh gila. padahal laki aku guna buat masak air buat indomee ok je. kah kah

so selasa hari tu selesai lagi satu perkara, coway dah pasang. yeayyy..


hahah sepah kan dapur i.
sorry la, ketandusan nak buat kitchen cabinet.
so sementara tu kau hadap la lambakan susunan macam ni. :D
gas pun tak try lagi masak.
sbb balik hari tu, tgk gas pun dah tamat tarikh lumut. kah kah.
kau nampak betapa berapa lama aku tak masak n tak duduk rumah ni.
suruh laki aku dr sehari ke sehari tak uruskan.
so tadi baru dia call org gas, so dah tukar.
aku tak pandai pasang tu. nanti petang nak suruh dia pasang n try dapur tu.
harap semua ok takda masalah.

ngeri tak alas kaki tu? aku beli kat kedai aunty jual plastik tu.
masa nak mengemas n membasuh rumah hari tu, amik je 3 ketul terus.
tau la rumah lepas repair ni kan berdebu semacam, so ada alas boleh la buat lap2 kaki.
alang2 ada tu, kau duduk la situ diam2 wahai alas kaki.

semalam org datang pasang pintu toilet pulak.
pintu toilet lama tu dah patah sebenarnya.
kita org siap ikat tali kt pintu utk bukak n tutup pintu. kau mampu?
siap pintu tu berlubang sebenarnya, tapi aku beli decorative sticker tu. aku tampal tutup lubang tu.
so its about time utk tukar.
tapi aku kan cerewet.
tak tau nak tukar pintu apa.
nak tukar pintu plastik rasa nanti sama je mcm yg lama.
suka bi-fold door, tp aku tak suka pun jenis corak2 pelik2 tah apa rupa semua tu.

so last month masa 31st aug hari tu ada home exhibition kat pwtc.
tu pergi ngan elly, filla n radie.
nampak lak ada company jual pintu toilet n menepati citarasa.
so okeyyyy terus order.
so di persembahan rupa baru utk pintu toilet. taraaaa..


suka sbb masuk konsep ngan keseluruhan pintu kt rumah ni.
hari tu repair rumah pintu semua pun aku tukar.
sebab pintu lama rumah ni dpd tahun 78. hahah lama weyh. nak dekat 40 tahun umur dia.
masa tgk hari tu siap pakej terkopak playwood dia. kalau tak tukar tu mesti konsep paku je tu nanti.
so marilah tanya arjun, "kalau saya tukar pintu berapa ya arjun?"
maka arjun bg katalog, pilih n dia bg harga.
i pilih pintu biasa je pun. so tak mahal menggila la.
so tukar semua pintu. lock set aku pergi beli sendiri kt kedai hardware.
cat pun arjun bg catalog nak warna apa, so aku pilih warna charcoal.

paling ngeri bilik aku la.
hari tu dok mengadap basuh baju 3 hari 3 malam kan.
tu ok lagi.
tapi tang mengemas n lipat baju mmg pitam la.
aku mampu hadap 2 hari je. pastu taknak dah.
bilik mcm kena bom penuh baju atas lantai, bakul2, dalam bag semua ada.
campur laki aku gigih bawak yg dpd rumah mama bagai.
nak nangis.
aku hadap everyday 1-2 jam aku give up.
rasa nak nangis mcm mana aku nak starttttttt ni????
tu pun ada lg baju aku 2 bakul kt rumah mama, aku still tak bawak balik lg.

aku jenuh lipat tapi baju bertebaran kt lantai sbb nak simpan mana kan?
aku takda wardrobe.
almari jahanam habis masa dok sibuk repair rumah hari tu. tsk tsk.
nasib teringat aku ada satu rak besi tak guna.
apa kata kita guna rak tu dulu.
atleast takda la baju bersusun sampai separuh bilik. boleh letak kt rak.


semalam rupa ni yea.
nangis tak nangis.
mmg nak nangis n stress.
tapi dah seminggu dua aku tangguh.
takleh tangguh dah.
nanti orang wardrobe nak dtg ukur. mcm mana org nak ukur kalau bilik mcm tongkang
malu woihhhh. nak jalan pun kena langkah n elak sana sini.

so semalam aku harap berkemas dalam ni dpd 9 malam macam tu, sampai 2ish am.
amikkau.
tapi puas hati. slow2 dapat settlekan.


taraaaaa.. kah kah kah. jadilah.
baju2 yg kurang pakai kita masukkan dalam luggage.
baju nak give away pun ada dalam kotak brown tu.
tak abis2 nak give away tapi tak tau nak bg tang mana. hahaha

so tadi orang wardrobe datang dok ukur apa bagai n bagi sebut harga.
hari tu dah berurusan anggaran harga masa kt exhibition pwtc tu.
tp bila dah kira bebetul ukuran berubah la sikit harganya.
kitchen cabinet pun kira gak tadi.
tapi 1-1 la ye. sbb harga yg bayar deposit tu kita leh hold setahun. huahuahua.
so duduk diam2 situ.
kita proceed ngan wardrobe dulu. selesaikan mana boleh dulu.

since balik tidur sini tu, kita orang 3 beranak tidur alas toto je berlonggok depan tv.
memula sakit badan weyh sbb carpet hantar cuci kt dobi tak siap lg.
bila ada carpet n then bentang toto br ok sikit. keh keh.
Insyallah today petang sampai tilam.
tilam dah beli dpd end og aug hari tu.
tapi tah bongok kedai besar2 ni kadang kemain lama sampai 2 weeks br dapat.
baik pergi kedai perabot biasa kan. kedai biasa kadang hari yg sama leh hantar.

belikan mama katil n tilam baru.
katil bilik mama/tetamu tu hantar ke bilik bibik.
so belikan tilam baru je utk bibik nanti.
tilam lama aku buang. yg aku punya king tu terpaksa buang kan aku cerita.
kita orang lama kt rumah mama time hannah dalam hari tu.
selepas abis hari nak balik rumah.
amikkau kulapok tilam sbb rumah kan bocor teruk. lembab abis tilam sampai kulapok.
all this while kita kt rumah, so kalau hujan lebat leh angkat tilam or tadah bocor tu.
hahahah sedih gila kehidupan.
aku dulu takda katil sbb lepas tukar king size mattress tak beli2 katil kah kah kah.
tu direct tilam rosak.
tilam single tu pulak buang sbb kan repair rumah tu mana aku prepare apa2.
takda balut ke, alih brg ke.
so debu tahap ngeri.
taknak la bg orang pakai. kang gatal2 or berpenyakit ke apa org pakai kang.
so kita tukar baru la.


bilik bibik.
hahahha railing langsir pun aku tak pergi buat lagi ni.
sibuk weyh.
langsir pun still kat dobi tu tak siap lagi.

dah la aku expect dpt dlm next week bibik tu.
tetiba flight dia semalam.
n aku dah pesan kat agent cakap aku takda weekend ni ada kursus.
so aku just leh berurusan on monday.
aku expect monday la dpt.
sekali tadi agent ckp dia tgh settlekan pemeriksaan kesihatan.
by ptg or maghrib boleh hantar dah ke aku maid tu.
whatttttt?
aku tak prepare lagi mentally n physically.
eh motip nak prepare physically? tampar kang.

aku dah pening.
sebab aku plan weekend ni nak tidur rumah mama.
sbb elly akan jemput aku pagi utk pergi kelas.
kalau aku kt rumah aku, pepagi gelap aku dah kena gerak ke rumah mama.
tapi rumah tu bukan banyak bilik.
kalau aku kt sana.
ngan bibik pun kt sana. dia nak tidur mana?

kalau kt rumah aku lak mmg dah ada bilik dia.
tapi aku takda kt kelas takkan dia nak duduk sorang2.
tak pun takkan nak duduk ngan laki aku. e ehhhh.
tipah keliru bangggg, tipah keliru.
dah la memula sampai nak kena monitor n ajar apa patut kan.

tapi bila pikir balik
sementara aku takda ni. aku letak la dia rumah mama dulu.
dia leh tidur bilik blkg tu.
n mama leh ajar or train dia apa patut.
aku balik ke rumah aku.
so pepagi sepi subuh hari tu, aku la bergerak ke sana.

Ya Allah moga kau kurniakan bibik ni mempunyai hati yg bersih n menyayangi anakku.
semoga semua urusan di permudahkan.
semoga Hannah pun serasi ngan bibik. Aaminnn.

tapi seriously aku berdebar.
kita orang mana pernah hidup ada bibik ni.
helper ada la, dtg weekend tu.
aku tak tau la aku reti ke idok menjadi majikan yg baik but tegas at the same time.

ok thats all for now.
dah panjang bebenor entry aku ni.
nanti ada masa n ada perkembangan yg best utk di ceritakan, i will write again.

bye bye birdie.


Everyday is brand new experience

Beza betul la life dedulu n sekarang.
Dulu mmg tak reti la banyak benda.
Walaupun dah rasa pandai serba serbi.

Life mmg busy lately. Busy n stress at the same time.
Dengan nak menguruskan rumah.
Rumah yg hari tu repair akhirnya siap.
hahahhaa lama kan?
Ye la lama, katanya takda duit kan.
so bila kumpul n cukup br kita proceed itu ini.
Takda tu duduk la diam2 kan.
Jiran aku buat massive reno pun 2 bulan lebih siap.
Rumah aku repair je pun amik masa 5-6 bulan.
hahahha pitam kan.

So bila rumah dah settle repair.
tibalah masa utk mengemas.
mmg hazab la rumah weyh. sebab bayangkan tak segala repair berlaku.
n semua tu tak plan. so aku takda properly pack barang aku simpan elok2 ke apa.
aku tak buat apa. memang semua contractor yg pack n letak dalam box or plastik hitam.
so habuk mmg tahap ngeri la.

aku plan nak mintak tolong adik2 ipar n suami aku alih2 kan barang.
n bab mencuci mengemas semua upah cleaner ke apa.
tapi laki aku kata dpd bayar cleaner takpa bg adik2 dia. bayar adik2 dia.
hahhaha i ok je. :D

so for this past few weekends mmg ke rumah je uruskan mengemas membersih semua.
mmg ngeri weyh.
tapi tak di nafikan mmg adik beradik laki aku ni rajin tak hengat.
90% dorang settlekan.
berkali2 la sapu n mop n lap segala furniture, basuh semua barang2 semua.
siap cakap, "selagi lantai ni tak berkilat sampai nampak rupa kandar (husband aku), kita org takkan puas hati kak.
hahahhaha mcm syaiton.
dah la tiles aku gelap. laki aku pun gelap. so kisahnya boleh ke nampak rupa laki aku?

hari tu boy pun tolong.
boy tu kawan laki aku, yg aku pernah promo dulu boleh servis aircond tu.
ikutkan dia dtg pagi tu mmg install aircond pun.
tapi bila dia tgk kita orang nak mengemas. dia pun stay n tolong.
syukur Allah temukan ngan org baik2 semua ni.
hari tu start dpd kul 11 pagi sampai ke 9 malam dorang berkemas.
then ahad esoknya dorg datang lg yea kemas. gigih sangat tu.

Then last week cuti panjang orang cuti sana sini.
aku mmg tak ke mana la.
Khamis tu pergi pwtc ngan elly, filla n radie.
ada home expo.
tu pun gila gak. kt sana dpd 10 pagi sampai 6 ptg. hahahhaa.
situ aku survey tgk kitchen cabinet n wardrobe.
bestnya expo ni.
korang leh lock harga n bayar deposit je. n depo tu valid 1 tahun.
rasa ada duit nanti suruh la dia pasang. kah kah.
so dok depo la kita sana sini.

then raya haji orang beraya sakan.
aku takda. makan pagi tu mama masak kuah lodeh n rendang ayam.
then laki bini ke rumah uruskan rumah.
ada dalam 7-8 bag plastik hitam size xl tu kena basuh.
semua berabuk or ada berkepam la sbb lama tinggal kan.
pitammm weyhhhh.
dpd tgh hari sampai ke malam dok buat laundry.
sambil pilih mana nak buang barang mana nak simpan.



dah la emo.
kan lama tinggalkan rumah. so barang banyak dah rosak.
so basically rumah tu kosong takda apa sangat tinggal. sob sob sob.
rasa mcm feeling baru kawin n berdikari nak memulakan hidup baru lak. kah kah.
dulu kan rosak teruk bumbung bocor.
tu yang bila tak duduk air masuk, barang tak alih, banyak kena air n rosak.
kena buang.
reason kenapa aku tak fully pindah sana lagi.
last week ada beli tilam. Insyallah next week baru dapat. cuti panjang.
so 2 weeks katanya. kita org laki bini ok je tidur toto.
tp sian pulak kat cikonah tu kan.

berkemas kt rumah tu dpd khamis membawa ke isnin tu.
Alhamdulillah astro n unifi pun dah ok.
aku walaupun tak duduk situ setahun tapi ttp bulan2 bayar je bil macam biasa.
tapi tak tau condition macam mana.
rupanya astro piring kt atas tu pun terkulai tak berpasang.
unifi pulak kena panggil org betulkan sebab relocate ke area baru.
dulu tv kt ruang tamu depan.
now lepas repair aku alihkan ke tengah.
jadikan ruang tgh tu tv area. dining area patut kt tengah aku alihkan ke blkg.
sbb sblm ni dapur terrrrrrlalu besar.
dah repair n betulkan. so dapur kecikkan.
buat bilik maid satu. n dulu dry kitchen tu now buat letak dining table.
jadilah. kita orang berapa org je kt rumah pun.


paling love area kat belakang ni.
dulu sini penuh pokok.
tapi bila repair bumbung di nasihatkan buat retaining wall.
sebab kawasan berbukit kan. rumah ni mmg bergerak n retak sblm ni.
so alang2 dah tukar bumbung. better buat.
kang kalau bergerak kang. tak pasal bumbung problem lagi.
so ye lah. mari lah buat.
tapi buat wall je.
mama kata alang2 apa kata naikkan simen.
ok tambahhhhh naikkan simen.
bila dah simen syok lak leh lepak kat luar tu.
siap nampak view klcc.
walaupun sehalus semut klcc tu. ahhahaha



ada rejeki kita pasang bumbung.
takda duit ni kita duduk diam2 dulu.
lepas bumbung pikir pagar lak.
risau cikonah tu.
kita jaga mmg kita tak bg pergi blkg.
risau ada bibik nanti buatnya jemur baju ke apa gi bawak hannah ke blkg tu.
kang takut lak jadi benda2 tak diingini. Nauzubillah.

tapi lawak je
hari tu buat laundry dok menjemul kt luar ni kt ampaian tu.
sekali hujan menggelupur nak tarik ampaian tapi takda bumbung. hahaha bodoh tau.
ke kiri ke kanan aku tapi takda bumbung leh teduh.
last2 lipat ampaian tu bawak masuk ke dapur.



cikonah nampak suka. sebab lapang kan.
kemain tawaf sana sini.
tp jgn terpedaya ni bukan muka gembira.
ni muka gelakkan mak dia sebab baru lepas tukar pampers tak sampai 3 minit, dia dah berak.
sabarrrrrrr je la.

now kerja pun makin mencabar je.
kalau sebelum ni kan aku cakap biar aku buat kerja office je.
sekarang dah takleh dah.
setiap minggu nanti ada je appointment sana sini.
either org datang office atau kita ke tempat orang.
maybe sebab Fame slowly makin growing.
so ramai orang contact nak bekerjasama ngan Fame.
so bila yg gempak2 ni nak jumpa. harus la elly nak heret aku sekali.
grrrr...i cannot.
stress nak memikir pakai baju apa.
stress nak kecut perut interact ngan manusia lagi. i don't like tau.

kau jgn tanya ye. macam2 event si elly ni heret aku.
pening lalat aku dibuatnya.
mcm selasa hari tu meeting ngan Parkson.
company yg sama ngan Parkson store tu. tapi ni under category lain.
dorang ada bidang baru nak buat.
n dia nak Fame masuk dalam projek tu.

muntah tau jumpa orang gempak2 ni.
sebelum start presentation sempat aku whatsapp elly cakap, "takutlahhh bodohhh"
hahahahha mmg seram n terlalu gempak meeting ni.
pastu sambil meeting tetiba aku tersengih hidung kembang2 lak.
sbb terasa bangga n kagum dgn betapa gempaknya meeting ni.


hopefully semua berjalan lancar.
tak sabar nak share ngan korang.
tapi dalam pada tu stress memikirkan.
aku kan mudah stress.
utk projek ni dia kata dia dah jumpa banyak owner produk local.
kita orang yg ke 18.
terus terbayang n teringat owner2 produk lain.
semua stock gempak, lawo, stylo n kayaaaaaa.
kita org ni simple je. hahahha.
mesti tak di percayai je.

minggu ni mmg penuh aktiviti.
2 hari ni kita orang panggil org datang interview kerja.
ada beberapa position nak fill in kt company ni.
tu takpa, elly tah apa penyakit sekarang ni semua benda nak paksa aku join.
nak interview pun nak suruh aku jadi panel.
gelabah tau. aku bukan tau nak tanya or cakap apa sangat.
dia sorang dah la kan.
takkkkkkk. nak gak heret n terjebakkan aku. herghhhh.

so kira brand new experience la untuk aku join interview orang. kah kah kah.
dulu merasa pergi interview je.
sekarang merasa interview orang
dapat la tgk pelbagai gelagat.
n ada gak kagum sebab bebudak lagi dorang ni dah hebat2.

everday ada je benda baru experience n belajar.
more to come.
selagi boleh hayak kita hayak.
semoga di beri kesihatan yg baik dan umur yg panjang.
n semoga terus berkembang n dapat berkongsi rezeki dgn lebih ramai lagi. Aaamiinn.