Instagram : @peejburhan

Furniture hunting

Hola all,

saja nak bersiaran sbb keseorangan kt office ni.
semua keluar lunch.
aku tak keluar. mintak bungkuskan je.
sebab tadi terbangun lambat.
so breakfast pun dah lewat. masih kekenyangan.
tapi kenyang tak bermakna nak diet lalu tak makan lunch.
bungkus tetap bungkus. kah kah.

ok saje nak sembang.
sebab jiwa i tengah berdebar2 ni.
sebab barang dah sampai kat port. tinggal nak deliver ke rumah je.
so adalah sangat excited. kah kah kah.

siapa yg follow fb n ig aku tau la kot.
kalau tak follow aku pun follow elly n filla ke.
awal bulan november lepas kita orang pergi china.
mission kali itu adalah mencari barang rumah.
dorang nak mencantikkan lagi rumah dorang.
aku pulak, mmg sejak pindah rumah aku kosong takda apa.
so mmg kena mencari furniture utk rumah.

lama i bersabar tau rumah kosong.
sebab mmg ingat nak beli sini je.
tapi elly telah meracun dengan gambar2 dan di tebarkan ngan racun mengatakan sana barang rumah murah.
so bertabahlah kita.
aku start masuk rumah aku balik september lepas.
so mmg kosong takda apa.
nak terus pergi takda duit memasing kan.
kita orang mengamalkan konsep mari kumpul duit sikit2. cukup kita pergi. gitu.
sama gak kalau bercuti, masing2 simpan duit dalam tabung sebulan sekian amount. cukup nanti lets kita bercuti. mcm tu la.

so november hari tu dah buat research apa semua. mari ke china.
kalau nak beli perabot bukan kat guangzhou. dia kat daerah foshan.
foshan ni dalam sejam perjalanan dpd guangzhou, kalau tak jam.
plan asal nak duduk kat foshan je 4 hari. khas utk shopping furniture.
tapi agent china kita orang tak sarankan. dia kata balik hari n ulang dpd gz je.
sbb foshan tu lepas pukul 6 ptg mati. kang malam lapar semua payah nanti.
ada 2 je kedai halal kat situ n malam tak bukak. eh seram tu.
terus cancel hotel foshan tu, n decide duduk kat gz je.
so hari2 ulang2 ke foshan tu.

dia ada charge dia. tapi aku tak tau la. sbb tu elly n radie yg uruskan.
pagi kul 9am van amik kat hotel kat gz.
then hantar ke foshan mana kita nak pergi.
van tu akan tunggu n lepak la memana sementara kita shopping.
nanti petang nak gerak, call dia, dia pick up kat mana kau ada.

kat foshan tu ada 3 bahagian.
class A, class B n 3rd class punya tempat.
agent china tu mungkin merasakan kita orang ni bertarap pengasas dan kaya raya.
hari pertama tu dia hantar kat Class A punya tempat.
memang letop complex dia. ala2 starhill dah tempat dia.
perabot lak mostly italian stock gempak lawa meletop kebabom.
ada gak yg lawa2 n high end modern bukan italian.
berkenan gak.
tapi bila tanya harga terus putus harapan.
gila babi area situ semua stock harga belas ribu or puluh ribu.
apa ni? kata china murah. kalau begini gaya, takpa la..aku shopping kt KL je la kat kedai parabot ah keng ke apa.

serious down gila time tu.
sebab macam apa mahal je semua ni.
jenuh pusing kat mall bertingkat2 tu semua mahal.
pergi ke sebelah lagi punya mall. di syaki yang Class B. pun sama lawa tapi mahal.
murah dpd yg satu lagi tu.
tapi still tak dalam budget. ye la aku nak beli perabot utk satu rumah aku kot.
kalau satu barang dah cecah rm8000 ke rm10000 mcm mana nak beli lain.
down n sedih sangat.
tak leh jadi ni.

so panggil balik orang van. suruh dia bawak ke tempat lain.
sbb masa otw tu mmg nampak sepanjang jalan ada banyak tulis furniture sana sini.
so kita orang ajak ke area lain lak.
so van tu bawak. tak ingat aku nama area tu. Shendong ke apa tah.
tapi dpd apa aku tgk, sebijik mcm agent tu lukis masa dia tunjuk kt KL hari tu.
maknanya kita orang pergi gred C punya furniture la.

so ke sana.
sampai sana. mmg banyak n nampak sesuai sikit ngan standard kita orang.
Mall yg memula tu terlalu class dan menakutkan.
dia ada banyak kedai2. macam dalam shopping mall tu.
so masuk kt yg nampak lawa. tanya harga lalu terkejut dan terus menari zapin kita orang kt kedai tu.
Yaaaaa...inilah yg kita cari. barang class, tapi harga mampu n masuk akal.

aku seorang yang takda wawasan. n takda angan2.
aku takda impian nak itu ini.
aku seorang yg rasa lawa n boleh masuk...yessss jom beli. gituuuu.
sbb aku suka masalah aku settle cepat. x suka last minute n nak ulang2 cari ke apa.
berkenan terus on.

so kat kedai pertama tu.
nampak dia susuk kerusi macam lawa je.
terus rasa. ok lawa..ruang tamu aku macam ni la.
hahahahahhahahahaha...hampeh



duduk rasa ok.
terus sis on beli kerusi2 ni.
beli 1 3 seater ni, n 2 wing chair tu. wooow letopsss.
tapi 3 seater tu aku tukar color grey gelap. walaupun suka color tu.
ada anak kecik tak di sarankan warna terang2 tu yea. berkeladak nanti.



wing chair aku maintain warna ni.
sebab macam lawa.
seee aku kan takda vision.
walaupun rumah aku tak berkonsep turquoise. tetiba aku ok je warna ni. kah kah.
perghhhhh letop la rumah kak jah nanti. kah kah kah.

harga aku tak tau la nak kata murah ke mahal.
tapi dari segi quality aku rasa berbaloi.
n aku syak kalau kat KL mahal lagi ni.
sbb ingat lagi, aku rasa kalau kt KL, harga yg dpt kat sana tu..aku hanya dpt 2 ketul je wing chair tu.
sekarang mana ada murah KL ni.
so sis puas hati.

lama berjalan n jauh menapak.
mencari barang utk 3 orang kan.
then bergerak sana sini.
carik meja makan lak.


aku amik ni. both meja n kerusi.
harga murah gak la utk set ni. meja n kerusi tu solid wood.
aku tak cari yg fabric sebab now rumah dah renovate tu.
kawasan meja makan bebetul sebelah dapur.
dgn memasak apa bagai. kalau fabric nanti bau sambal kerusi aku.
so cari yg mcm ni senang nak maintain.
simple2 je la. sesuai ngan kak jah.

bila shopping je aku suka share ngan mama.
nanti mama cakap la taste aku simple.
elly n filla taste2 mak datin.
ok la. ikut faktor umur. kak jah baru tua lite2.
dorang dah tua bebenor. hahahahah *petirrrr*
mana tau 5 tahun akan datang, taste aku italian n shopping kt Mall starhill yg grade A tu ke kan?
kah kah kah.

kita orang kat Foshan tu ulang alik 3 hari pergi.
hari pertama banyak jalan. masing2 dapat 1-2 barang je.
sebab yg area grade C punya area aku cakap tu. kalau berjalan aku rasa panjang ada la 1-2 kilometer kot.
dia mcm ada block a-f gitu memanjang. n ke belakang ada lagi 4-5 lapisan. gila banyak weyh.
then naik jejantas, seberang jalan pun ada gak yg sama.
mmg sama ada mampu ke tak je nak menapak. tapi sebab nak lengkapkan rumah. gigih.




ni aku beli utk area depan TV.
takleh beli bulky sebab rumah sis kecik je kan.
pun aku tukar warna jadi grey gelap. sebab area ni mesti jadi kawasan lepak.
takleh warna2 cerah ni.
ni sofa bed. n best bawah sofa tu leh buat storage. bagus leh campak mainan hannah.

seram memikirkan rumah ada sofa.
hannah tu now macam komando. kerja memang panjat n lompat sana sini.
semalam berapa kali jatuh. melompat elok landing kt lutut aku la.
terlentang la. pening la.
favourite dia adalah lompat atas tilam.
tu risau tu ada katil nanti. dah la tilam aku tinggi gila.
campur katil lagi tinggi tu. haih la cikonah ni.

dah settle shopping sofa apa bagai.
leh lah jumpa kedai jual wood n leather.
tolonggg aku dah la suka kan.
tapi takleh la sbb dah tershopping awal.
berkenan sofa leather kat situ, lawa2. tau la leather ni tahan lama.
so sis hanya mampu beli coffee table kt bawah ni je.
jadi la. kah kah.


eh carpet dia macam lawa pulak.
oh carpet kat sana pun lawa. sebab design modern n tak pernah nampak kat sini.
maybe la sini ada, tapi semua stock mahal n kau jumpa kat bangsar pastu tanya harga..kau kena heart attack serta merta gitu.
tapi aku kan mudah penat, by the time tiba masa nak cari accessories rumah aku dah kepenatan n takda mood nak shopping dah.


i beli katil ni gak.
suka sebab solid wood.
tak leh la, kata anak hajjah noraini. so minat kat kayu tu takleh hilang.
aku suka design kayu2.
berat gila kayu dia, kalau acara gempa bumi berlaku pun katil ni berdiri teguh je. hahhaha

mcm aku cakap aku beli je apa2 nanti pm mama kt fb share.
tetiba mama kata kalau garden chair murah beli la gak.
ye ke? tak masuk list aku tu. hahaha.
sbb rumah aku skrg kan mana ada apa, apa ada semua yg mana rumah mama dah taknak pass ke aku.
ok la lets beli.
so aku beli yang bawah ni.


1 meja n 4 kerusi.
ok la.
laki aku suka lepak ngan kawan2 dia smoke kat luar sembang2.
jadilah. selesa la.
ok la harga set ni dalam rm700.
murah la kan? aku pun tak sure harga kat kl kalau berapa. hahha

oh n misi mencari bedside table susah gila.
sebab aku dah buat plug kat tepi kepala katil.
tapi belah yg tepi dinding tu ukuran gila pendek.
sebab aku kan reno rumah malas nak monitor.
lantok la kau buat mcm mana pun.
tapi bila dah masuk baru perasan kecik je kawasan.
kalau nak bedside table aku kena carik meja yg dua jengkal tangan aku je.
hahahha matiklah dorang kat sana asyik kutuk aku.
dorang suruh aku ukur siap2 kawasan rumah aku.
rumah aku kan kecik. so kena make sure barang tak terlalu besar ke apa.
tapi aku cari measuring tape tak jumpa.
so aku main jengkal2.
dorang bengang aku carik barang aku dok jengkal2 pakai tangan.
hahaha kampung giler.

so berjalan masuk kedai2 tu. aku jumpa meja 2 jengkal!
hahaha gigih kak jah beli
ada gak cino buat meja dua jengkal. syabas china. hahahah


hari ke 3 tu ulang pergi kedai yg jual perabot leather n wood tu.
sebab aku kan suka wood.
so beli gak chest table ni.
boleh letak area tv.
tapi dorang tak puas hati gak.
sebab meja letop. aku nak buat letak baju2 hannah.
kah kah kah. biarlah kan.
senang barang dia kat luar.
bibik nak siapkan hannah senang.



nice kan. bukan org tau pun apa ada dalam ni. heheh.
then hari ke 4 n ke 5 kat sana kita orang kat area gz.
mission carik hiasan pulak.
tapi takleh after 3 days kaki aku dah cannot go dah.
so aku tak beli apa sangat.
plus tak kisah la, tu area gz je kan.
so bebila boleh pergi lagi nanti.
so situ elly je masih semangat membeli itu ini.
aku beli 2 benda kat bawah ni je.
aku beli painting bawah ni.


n pelita ni.
dah lama suka benda ni.
sebab dulu kan sis peminat tegar kardashian. so rumah kardashian ada.
harus aku nak gak. hahahhaha.
tapi barang ni shipping hari tu dah sampai.
goyang ada dengar bunyi kaca.
dorang mmg dah cakap barang kaca leh pecah. tak jamin.
aku tak bukak habis lagi, nanti la bukak n hantar kedai cermin betulkan.
sekrang barang lum sampai lagi furniture, belum semangat lagi nak lawa2.
nanti kita hantar.

ni barang dah sampai kat port.
tapi lori win, MG Movers job penuh, takleh nak amikkan.
nanti rasanya by awal Jan br sampai rumah.
dah hias2 nanti i share pics yea. kalau rajin la. hihihii.

Insyallah January ni tengah kumpul duit nak buat kitchen cabinet lak.
slow2 la kan. semua nak sekaligus kak jah pengsan nanti.
org cabinet pun kena panggil balik nanti.
hari tu dorang datang ukur n quote tu tgh takdo duit. so aku tak pilih accessories semua.
so kena panggil balik.
ingat nak simple2 je. tapi elly n filla mulut puaka.
kata rumah pengasas tapi kedekut nak murah. jilake.
fineeeee, nanti i tgk balik. herghhh.

eh ok lah.
lama nau dah manaip ni.
nanti rajin i update lagi yea.
xoxo

orang yg cut Q deserve a special place in hell? no?

hi bersiaran lagi,
saje nak sembang pagi2 ni.
kerja penting dah siap.
tp kerja2 sampingan banyak lg nak kena hadap ni.

saje nak buat entry khas berkenaan tajuk kt atas.
sbb seriously benci orang yg cut Q org tgh beratur. tampar kang.
siapa follow aku kt ig, n kawan kt fb nampak la video aku semalam.
aku buat blood test kat klinik.
aku sampai awal. tapi rasa awal, aku lepak kat kereta dulu.
dalam 7.15 am macam tu aku naik la.
sekali naik tgk dah panjang barisan.
bukan barisan orang beratur. tapi orang susun buku kesihatan dorang.

aku mmg takleh la nak susun buku ni. rasa lawak.
so aku berdiri belakang buku last tu.
sekali tgh aku berdiri n amik video.
dengan selamba ada sorang makcik tu amik buku dia letak depan aku.
whattahell. can u not see me? aku tgh beratur ni.
walaupun belakang buku. herghhhh.

sebelum lagi ramai makcik bawang sesuka hati letak buku depan aku.
baik aku letak gak buku aku. jilake.
ada yg tanya kenapa aku tak sound makcik tu?
1st aku tergamam. 2nd dia adalah makcik.
takkan la aku nak gaduh ngan makcik lak.
so hanya mampu sabar je la.

then sampai ke kaunter nak amik no giliran.
makcik tu depan aku.
dengar nurse cakap kat dia, awak buat satu2 dulu...jangan semua nak buat.
kang tak tau nak gi mana. dia ada banyak check up kot.
so moral is, walaupun dia kelam kabut n sejenis makcik bawang potong line.
still kau takleh nak rebut semua nak buat. kena gak ikut turn.
padan muka kau makcik.

dah la berdarah telinga aku duduk di antara makcik2 ni.
kemain dok pandang sana sini mengata orang.
masa tgh beratur nampak ada sorang nenek cina ni.
siap bawak mcm bag pasar beroda tu.
dia tgh susun2 barang dlm bag tu.
siap ada keluar bekal.
so dia n kawan2 dia mengata la nenek cina tu.
kemain siap cakap, "ni mesti dpd kampung ni. siap ngan bekal."
nak terbeliak mata aku. kau beria kutuk.
padahal geng makcik bawang tu br je aku dengar dorang sembang dorang duduk PPRT.
kau dah kenapaaaa?
gaya tu mcm duduk banglo kt bangsar dok ngata sakan.

mana la sis tak darah tinggi.
memacam perangai orang ada.

then pagi tadi terkono lagi.
memang aku ni bernasib malang ke.
or mmg orang sabar ni sentiasa di uji. hahahaha

pagi tadi nak beli nasi lemak.
ramai orang ada la dalam 5-6 orang menunggu.
org nasi lemak lak ada 3 orang.
aku berdiri depan ada kakak yg bungkus ni.
tunggu la giliran aku.
sblm aku ada sorang lelaki tgh beli.

elok laki tu nak blah ada sorang pengkid ni dtg dpd arah lain.
terus sailang depan aku. dok korek2 check ayam sambal.
aku biarkan je la. maybe dia nak pilih ayam.

then kakak bungkus tu tanya. siapa yg datang dulu ni.
pengkid tu kata, "akak ni kot" sambil tunjuk aku. ok good.
tapi akak bungkus tu tanya siapa antara semua dtg lg awal.
then ada makcik ni kata dia kot dulu. ok beli la.
aku rasa mmg dia sampai dulu.
so bungkus dia punya dulu.

system kat sana mmg nanti org2 jual nasi lemak ni akan layan siapa dtg dulu.
then tetiba akak bungkus nasi lemak tu abis je bungkus makcik sblm aku ni.
tetiba pengkid tu terus sebut dia nak nasi lemak, nasi tambah la apa.
siap cedok ayam sambal tu letak kt nasi lemak yg tgh bungkus tu.
aku dah macam. wthhhhh. bukan kau ke cakap tadi aku sampai dulu?
yg tetiba bungkus kau punya kenapa?

aku diammmm je.
ngan tanpa rasa bersalah si pengkid gemuk ni.
hahahha matiklah kutuk gemuk padahal aku pun gemuk.
tapi dia pengkid. so dia gemuk busuk la.
tapi dia punya ayam tu aku tgk mmg sisa2 n kecik2 siap pakej leher semua ada.
sbb ayam sambal nak habis dah kt bekas tu. tu dia kelam kabut kot.
aku dah macam, lantok kau la.

then settle dia, giliran aku lak.
aku order la nasi lemak ayam sambal.
sambil aku tgk bekas tu, mmg dah takda apa sangat.
akak tu tanya, "ayam nak bahagian apa?"
aku cakap, "tak kisah mana2 kak, janji taknak leher la." sambil tgk bekas tu
gelak akak tu.
tetiba aku nampak elok seketul ayam bahagian thigh dia letak kt nasi lemak.
rupanya kt counter belakang ada lagi ayam. dorang tak sempat top up.

ahhh indahnya rasa.
maybe tu la kemanisan yg sis dapat sbb bersabar.
kalau aku kelam kabut macam pengkid gemuk tu mesti aku x dpt ayam gemuk. hahahha
beria pengkid tu korek2 serpih2 ayam.
i dapat full bahagian.
tersenyum simpul i makan menikmati ayam sedap tu tau.
padan muka kau pengkid makan leher ayam.

so berbaloi la kita bersabar kan.
but still aku tetap merasakan orang yg tak reti beratur n potong line ni deserve a special place in hell.
mcm syaiton perangai takda sivik i don't like.
grrrrrr.

ok la nak hadap kerja.
noy tgh buat clearance sale ni.
tak menang tangan staff.
licin barang kat hq.
eeee takut.

Jiwa sentimental di hari Jumaat

Salam Jumaat everyone,

As usual, Jumaat je jiwa aku jadi sentimental.
tah kenapa tak tau. Jadi tetiba rasa nak bebel2.
Ada lagi ke orang sudi baca bebelan aku kat blog ni.
lama gila dah tinggalkan dunia blog ni.
Rindu n sayang sangat.
Ye la lama kot. sejak 2006 aku dah blogging.
Daripada zaman Friendster weyh, sekarang tah ada ke tidak lagi Friendster tu. kah kah.

Kerja banyak actually, tapi mari rehatkan minda kejap kita hadap blog kan.
Today rasa sebak tah apa2.
On the way pergi kerja tadi rindu sangat kt papa.
on the way pergi kerja tak putus2 sedekahkah Al-Fatihah kt papa.
then elok nak naik lift pergi office tgk ada pakcik sorg ni tgh tunggu lift.
sedih sebak teruk, sebab size, ketinggian n rambut potong botak nipis sebijik macam papa. *nangis*
rasa nak peluk je, tapi kejadahnya. so again mampu sedekahkan Al-Fatihah je.

Alhamdulillah next week 3 benda baru dari Fame Cosmetics akan masuk pasaran.
Kita akan jual Matte Lipstick then sempena tahun 2018 ni, Kita keluarkan limited edition Note Book n Calender Set.



Lawa kan.
Fav aku 3 color, paling love Hot Coral. Lagi dua suka Runaway Bride n Be Mine.
lagi dua color seperti biasa lawa je, tapi aku tak biasa pakai warna pekat2 ni.
rasa memancar2 bibir aku...hahaha seram.
tapi andai kata aku pakai n terasa diri amat lawa aku akan selfie up kt ig n fb.
masalahnya sekarang dah lama tak rasa lawa. nak selfie pun sedih je.

n bawah ni pulak kita punya note book n calendar.



ada 3 design n tak print banyak pun.
mmg khas utk Fame Lovers yang banyak sangat support Fame tak putus2. gituwwww.
Start today semua stokis n agents boleh restock dah.
tu tengok staffs semua busy packing.
n berbunga hati tengok banyak gila barang jalan dorang restock.




lepas tu sebak lagi.
hahahah tah apa-apa.
tu aku cakap hari ni hari yang penuh sebak.
Sebak sebab memikirkan ketentuan Allah.
kalau Allah tak gerakkan aku jumpa Filla n Elly, tak gerakkan hati kita orang berbusiness.
Aku masih di rumah agaknya tah macam mana la. 
masih gigih meniaga produk bermacam.

seperti biasa akan hari2 sentimental macam ni rasa sebak terlampau.
how time have changed.
omg i'm totally a changed woman right now. wahhhhh.
hahahhahahahahahaa

lately ni banyak jumpa org2 kuat marketing.
utk naikkan lagi branding n marketing for Fame.
berbincang utk langkah marketing Fame for 2018.
terkecut2 je bila sembang ramai terkejut Fame nak naikkan lagi marketing.
Ramai org marketing kata Fame ni sebenarnya brand dah kuat n company jerung.
woooow jerung ke? kami sendiri rasa macam kami masih bertatih dalam industri kosmetik dan perniagaan ni.
siap kata kalau search pasal Fame leh nampak Fame tak pernah jatuh.
Company yang konsisten n sentiasa naik. Alhamdulillah.
berbekalkan sedikit ilmu belajar sikit2 ni kita cuba mana terbaik.

such a compliments to hear all that.
tapi mcm aku cakap, kita orang rasa macam banyak lagi kena belajar.
sbb tu nak terus belajar n kembangkan business. banyak lagi nak kena buat.
harap 2018 kita leh lagi all out untuk semua yg tak putus bantu n tolong Fame selama ni.
omg serious hari ni hari penuh emosi untuk aku. hahahahha
rasa nak gelak, sebab ciri2 dah tua hati mudah emo.

dah berubahnya hidup kak jah 5 tahun dulu dan sekarang.
kalau korg tau la time aku tidur sekarang mesti kena gelak.
dulu kalau tak cecah subuh aku tak tidur.
sekarang ni kalau anak tidur kul 9.30. aku kul 9.45 dah tidur. kau mampu?
bapak hannah berzikir n baca2 ayat nak bagi anak tidur.
kadang mak dia tidur dulu. pitam.

ni hannah demam ni.
tapi tak demam teruk sangat la. so tak susah hati sangat tinggalkan kat bibik.
demam sebab nak tumbuh gigi.
sebab aku tgk gigi taring dia tgh nak pecahkan gusi.
dah la tu bau ikan masin je hannah tu. busuk bebenor air liur cikonah tu sakit gusi.

oh n 1 more, aku dlm proses nak susukan hannah.
matiklah hannah dah setahun lebih baru buat.
dulu aku takleh buat agaknya penat kerja n menguruskan hannah.
darah tinggi aku mencanak yea.
doktor pun tak berani nak bg medication kat aku. risau dia.
now agaknya bibik dah ada, kerja dah berkurangan sikit baru ok-ok la darah tinggi aku.
so aku dah start buat masa hannah setahun 2 bulan hari tu.

Alhamdulillah now dah ada susu.
cuma belum la mencurah2. tapi hannah dah dapat la sikit2 rasa susu mak dia ni.
korang doakan susu sis melimpah ruah n ada rezeki untuk hannah yea. Aamiinnnn.
dah la budak tu memain je memula nak susukan dia tu.
boleh dia gelak2. n tergeleng2 kepala. tampar kang.


sekarang dah ok dah.
siap dah pandai selak baju mak dia ngan buat style nak isap.
pun rasa nak tampar gak tu. hahaha.
ni pun pengorbanan sangat. kena tenang n tak stress.
tapi selagi tak mencurah pun stress je rasa. aku kan seorang yg mudah stress.
dah la tak tahan weyh ubat dia tu.
sebab buat kau lalok n ngantuk kawwwww.
aku bukan someone yang boleh tidur bersepah, aku kena tidur proper.
tapi makan ubat susu ni, kul 11-1pm aku akan ngantuk kawwww yg takleh function tu.
doktor mmg dah cakap mmg akan lalok teruk n hormon haywire. 
terima je lah. 
sis hanya mampu berdoa n berharap dpt susukan anak ku seorang ini. Aamiinnnnn.

omg aku tak sangka la aku akan sayang with all my heart seketul budak kecik sorang ni.
pengarang jantung tuan puteri pucuk kelompang nan satu.
mmg penyeri kami laki bini.
syukur pada Allah bg kami amanah n rezeki rasa kasih sayang seorang anak n bagi rasa jadi ibu dan bapa.
jadilah sorang ni.
walaupun doktor yg aku jumpa trying hard utk convience aku lepas dapat susukan hannah suruh aku dapatkan sorang lagi.
ok i love hannah, but i'm not sure if i'm ready for 2 kids. hahahha.
jadilah kan sorang ni kan?
hannah nak kawan boleh kawan ngan cousin dia nanti, anak noy. kah kah.

Ya Allah banyaknya kerja nak kena hadap ni.
selamba aku buat blog pulak bebel2.
Ada 4 iklan nak buat utk next week ni.
tak start apa lagi, ingat today nak mengadap iklan.
tapi masuk kerja je, ada kerja lain mendatang.
ni abis lunch pun tak reti2 nak start lagi.

Esok pulak ada hi-tea nak jumpa stokis Fame. lama tak jumpa dorang.
stokis yang banyak bantu menaikkan Fame. sayang semua.
so nak spend masa ngan dorang.
ni kat opis pun tengah busy semua. staff pun Alhamdulillah semua ok sangat.
takda langsung yg peningkan kepala. Allah bg rezeki staff yg terbaik semua.
Insyallah hujung bulan ni nak spend masa enjoy2 ngan dorang pulak.
kerja keras dorang hujung tahun ni.

ok la. cukup for today.
hidup aku sekarang takda apa. revolves aroung kerja je n malam ngan anak.
so cerita aku berpusing situ je.
kang aku cerita pasal kerja je, menyampah lak korang kan.
macam kan takda cerita lain.

doa2 kan susu utk hannah yea.
n doa2 kan kak jah berinspirasi n ada masa utk update blog lagi.
n doa2 korang pun rajin baca bebelan iolls yg semakin kertu n not cool ni.

xoxo
lebiu all.


Chipsmore pun tak hilang lama macam ni

Hello everyone,

Salam jumaat to all. Lamanya iolls tak bersiaran.
tengok balik entry the last time aku bersiaran adalah time aku br nak dapat bibik.
omg lama  nak mampos tu.
memang takda masa nak mengadap blog.
ni pun ikutkan banyak kerja nak buat. nak sort out pics photoshoot.
then nak kena apply kkm utk produk terbaru Fame.
so busy. but cannot hadap at the moment.
sebab mood hari jumaat dah mai.
plus nak muntah pun ye hadap kerja non stop.

ok sambung. Alhamdulillah now dah 2 months plus bibik kerja.
kejap je rasa.
Alhamdulillah dari apa yg nampak bibik ni ok sangat.
dia sayang hannah macam anak sendiri. harap berkekalan mcm tu.
tgk attitude pun ok.
walaupun ramai negetif kata jgn percaya ke apa.
aku berserah kt Allah, Insyallah kita layan dia elok..harapnya dia hargai n appreciate jugak.
aku tak berapa sangat gemar layan org tak elok.
bagi aku kita sesama manusia. aku cuba layan orang mcm mana aku expect org layan aku.
walaupun dia di bayar gaji, in a way dia yg aku harapkan utk jaga hannah time aku takda, bantu uruskan hal rumah n all. takda dia ngan keadaan aku yg sibuk sekarang ni. boleh pitam.
so syukur dgn apa yg ada.

aku ni cepat kesian n sayang org.
aku selalu rasa mcm kan dunia ni di penuhi orang baik2. walaupun sebenarnya tak kan? hahaha
sbb tu kalau aku dpt tau benda2 tak best mengenai perangai org ke apa aku cepat sedih n emo.
n akan terganggu emosi aku berminggu2.
tapi aku tetap letak high expectation kat orang. tak kira la siapa.
so mcm tu gak bibik. so apa mampu buat berdoa n harapkan terbaik kan?
nak share pic aku ngan bibik. tapi takda pulak aku dok cari ni. kah kah.
nanti2 la. lama lagi bibik tu ngan aku. fuhhhhh Aamiiinnnn.

Lain apa eh? takda apa sangat kecuali sibuk kerja.
korang mesti nyampah baca.
tp tu la hakikatnya. tapi tu lah rezeki yg Allah bagi kan. so mari hadap.
mana ada kerja tak penat kan. 2018 akan jd lebih busy.
doakan business kami terus berkembang ye. Aamiin.

Hannah pun now dah setahun 3 bulan.
kejap je rasa. rasa macam dia baby tu baru sangat je lagi.
sekarang dah banyak sangat keletah dia.
aku tak berapa la manja ngan dia. manja biasa.
tau la aku kan manusia keras. hahahhaha.
tp cikonah tu manja sangat.

dulu kalau aku kerja luar takda rumah berhari2 aku ok je.
sekarang takleh la. tak tau kenapa.
sebab dia dah besar n banyak keletah dah kot sekarang.
macam hari tu aku gi china 6 hari. tolonglah by hari ke 3 aku dah misserable.
stock tetiba nangis2 rindu anak. wth.
that is so not meeee.
sekarang ni lg la rasa. sebab skrg ni plak kalau aku takda sbb outstation dia sampai demam bagai.
aku rasa sebab musim la. tapi dah 2 kali aku takda. 2-2 kali dia demam.
eh adakah kerana rindu mummy? ahhahahaa mcm tak logik.
tapi ramai kata ye.


dah besar kan dia.
antara pic latest. aku kurang share. sebab aku banyak letak kt ig stories.
so korang follow la aku kt instagram n layan ig stories kalau nak tgk cikonah yg banyak akal ni.

skrg ni aku gi kerja pun berdebar je rasa.
sebab rindu anak. nak gi kerja pun sebak je rasa.
sebab dia dah pandai skrg kelam kabut mintak aku dukung bila nampak aku pakai tudung.
dia tau dia nak kena tinggal.
i cannot ok like that.
sebab aku dah biasa dpd dia kecik aku ni last pilihan.
dia mmg tak heran kt aku.
ni aku nak keluar ke depan kejap pun kemain dia berlari nak ikut. hahahhaa
rasa mcm eh ada gak manusia kecik nak sayang aku. hahahahha.

aku siap ckp kt noy kata susahnya aku nak bergerak dia asyik nak ikut.
noy mata ke atas je. noy kata baru kau tauuuu? kita orang dah rasa lama. kah kah kah.
tapi mak yg berhati tisu ni terharu tau. sayang gak dia kat mummy dia ni.
ingat mummy insan terpinggir. ;p

Insyallah next week nak bawah hannah bercuti.
berdebar gak rasa ni.
bayangkan nak packing n angkut macam2.
maklum tak pernah cuti lama ngan anak kecik.
risau kot tak cukup barang ke ada tertinggal ke apa. kah kah.
rasa nak tarik rumah bawak sama. ;p
ok dah. cerita pasal hannah ni tak habis nanti panjang lebar.
tukar topik.

ok other news.
kt blog tak bg tau lagi kot.
tapi siapa follow aku kt ig or fb or noy punya ig tau la kot.
noy is pregnant.
Alhamdulillah dah 8 months now.

so last weekend buatkan baby shower simple2 for her.
gather all close friends.
matiklah harapkan aku yg anti social ni organize party.
mmg idoklah gempak. simple2 makan n gathering sudah. lantok kau la.
dah la aku busy menggila. n tak tau buat apa.
nasib ada 2 bff noy tolong. hahahhaha.
dah la esoknya nak party dorg tanya pasal baloon ke apa aku tak buat.
aku kata perlu ke? macam setan perangai kakak.
tu esoknya baru kelam kabut carik semua.
jadilah.



noy ngan kawan2 aku.
dia biasalah. kawan aku semua dia nak bolot. kawan dia taknak lak share ngan aku. herggghhh.
since it was a last minute plan so ada x dpt dtg.
ice n huda tak dapat join. jonet pulak ada kerja ke bercuti kt KK. lupa aku.
n sorg lg kawan aku nysya pulak tak balik KL weekend tu.
kalau tak mmg semua kawan aku dia nak angkut kan.
so geng2 bbgs aku je dpt join. 

tah la dah tua2 n sibuk ni jiwa asyik sedih je.
ke sebab aku PMS ni?
pasal anak sedih. pasal kawan sedih.
pasal noy sedih. cehhhhh.
rindu kawan2 semua, tapi semua busy dah kan ngan family masing2.
so sekali sekala je dapat jumpa.
then noy pun now dah sarat. banyak tak larat itu ini.
aku rasa tu one of the reason now aku rindu anak aku.
dulu bila kerja dpt layan ig stories noy share pasal hannah. now takda.
so hari tak sabar nak balik kerja je.

skrg ni noy lak hari2 facetime nak cakap ngan hannah.
pastu mintak aku bawak hannah jumpa dia. sebab terlalu rindu hannah.
dia kata dia tak larat dah nak drive or lepak ke apa.
nanti noy lak ada baby. mesti dia akan busy lak.
tak tau la hannah nanti macam mana.
hope dia sayang baby cousin dia.
sebab dia rapat gila ngan noy n uncle dia.
mesti nanti ada adegan jealous. keh keh.

comel je tgk pic 5d scan noy.
baby noy hidung kemain mcm keluarga kita orang.bulat kemain.
tapi bibir tebal siap terbelah ala angelina jolie. keh keh.
tak tau nanti keluar macam mana. can't wait.
best hannah ada geng nanti.
nak harap mak dia bagi adik mcm krikkk krikkk krikkk je.
br sorang n ada maid pun boleh rasa nak terkangkang jaga anak.
kalau ramai nescaya sis kurus.

hahahahhaa aku punya nak kurus tu.
takda makna. naik lagi 10 kg ada la.
mmg tak dpt di tolong weyh,
sbb aku mudah stress. aku stress je aku akan makan utk gembirakan hati yg lara ni.
meh meh meh.
so impian nak kurus tu tanam je la dalam2. hhahahha

oh other news. selain noy pregnant.
penambahan dalam family kita orang.
last month, ayol selamat di ijab kabulkan ngan kak Asiah.


takda buat majlis apa sangat.
just nikah then makan2 kt rumah mama ajak jiran n kawan kerja ayol n kak asiah.
dalam 100 jemputan.
ramai gak terkejut n tanya awat tak jemput la apa.
majlisnya kecik je. takkan nak jemput semua kan. tak dapat la.
ikut je permintaan pengantin. 

kenal pun tak silap bosses dorang kenalkan.
kawan dalam few months, Alhamdulillah serasi n ada jodoh. selamat dah dorang.
aku terlalu happy for them n doakan moga berkekalan hingga ke jannah.


mama tak ikut pergi masjid sebab tak larat.
so us siblings pergi husband n wife.
tp mak mertua noy pun ada. n ada la few fam members n friends pergi masjid time nikah.

majlis pun small do. tapi makan kena over the top.
kalau dah pemilihan makanan aku yg buat. 
kau gila nak makan biaserrr2? mmg idokle. semua aku nak order.
main menu aku order from my SIL, kak shidah.
order nasi tomato n lauk2...pergi la ig aku skodeng. malas nak tepek semua sini.
tak cukup ngan buah n kuih2. tetap order luar lagi tambah roti jalan, kari ayam karipap apa bagai
biar org dtg makan pueh hati kan.


cikonah hari tu pakai baba nyonya. omeelll angat.
tapi tak ikut gi masjid sebab terpengsan tidur.
n dia ni tak tahan panas. so duduk diam2 dalam rumah.
eh tolonglah kesayangan sangat ni. rindu lak tgk pic ni.
teruk la perasaan jd mak ni kan?
x sangka iolls ada sifat keibuan. kah kah kah.

eh dah la macam dah panjang bebenar entry ni.
tak tau nak sembang apa dah.
di akhiri gambar ngan kekasih awal dan akhir.
si hitam manis si tampok manggis.


yg sporting n memahami skrg bini dia wanita bekerjaya. wwwwooooow berkerjaya katanyerrr.
so dia selalu tgkkan anak n selalu kena tggl. thanks memahami.
wooow ayat mcm kan dia baca je blog ni kan. keh keh.

omg who would have thought, seorang yg selama ni berseluar katok n pakai tshirt milo meniaga kt rumah now kena masuk opis n kemain out station sana sini berbusiness ngan partners.
rezeki n peluang Allah bg utk menimba pengalaman.
semoga bermanfaat kt diri sendiri, keluarga, dan org lain. Aamiiinnnn.

ok la. i nak berehat.
nantikan kemunculan iolls mungkin entah berkurun bila akan dtg. :D

Urusan hal rumah yg togel ini.

Minggu ni busy sikit uruskan hal rumah.
Selasa hari tu meeting regarding marketing n sales utk business.
Then habis meeting terus ke rumah aku, sebab tunggu orang Coway nak pasang.
ada anak kecik ni senang ada coway, nak bancuh susu senang.

aku dah start duduk rumah aku since last friday.
ingat nak try weekend je duduk dulu.
nanti weekdays balik ke rumah mama balik.
tapi laki den dah terlalu gembira utk balik ke rumah, al maklum setahun woihhhh duduk rumah mama.
so abis dia angkut semua barang dia dpd rumah mama ke sini.
so berkampung la kita orang kat rumah sendiri.

dah biasa hannah dpd baby dok buat susu pakai air coway. senang kan.
so balik rumah aku, aku akan isi air panas dalam flask, then bawak balik sini. kah kah.
rumah aku ada je cerek, tapi aku kan sejenis paranoid.
walaupun dah basuh cerek tu, aku takut sbb lama sangat tak pakai kot tercemar ke apa.
gelabahhhh gila. padahal laki aku guna buat masak air buat indomee ok je. kah kah

so selasa hari tu selesai lagi satu perkara, coway dah pasang. yeayyy..


hahah sepah kan dapur i.
sorry la, ketandusan nak buat kitchen cabinet.
so sementara tu kau hadap la lambakan susunan macam ni. :D
gas pun tak try lagi masak.
sbb balik hari tu, tgk gas pun dah tamat tarikh lumut. kah kah.
kau nampak betapa berapa lama aku tak masak n tak duduk rumah ni.
suruh laki aku dr sehari ke sehari tak uruskan.
so tadi baru dia call org gas, so dah tukar.
aku tak pandai pasang tu. nanti petang nak suruh dia pasang n try dapur tu.
harap semua ok takda masalah.

ngeri tak alas kaki tu? aku beli kat kedai aunty jual plastik tu.
masa nak mengemas n membasuh rumah hari tu, amik je 3 ketul terus.
tau la rumah lepas repair ni kan berdebu semacam, so ada alas boleh la buat lap2 kaki.
alang2 ada tu, kau duduk la situ diam2 wahai alas kaki.

semalam org datang pasang pintu toilet pulak.
pintu toilet lama tu dah patah sebenarnya.
kita org siap ikat tali kt pintu utk bukak n tutup pintu. kau mampu?
siap pintu tu berlubang sebenarnya, tapi aku beli decorative sticker tu. aku tampal tutup lubang tu.
so its about time utk tukar.
tapi aku kan cerewet.
tak tau nak tukar pintu apa.
nak tukar pintu plastik rasa nanti sama je mcm yg lama.
suka bi-fold door, tp aku tak suka pun jenis corak2 pelik2 tah apa rupa semua tu.

so last month masa 31st aug hari tu ada home exhibition kat pwtc.
tu pergi ngan elly, filla n radie.
nampak lak ada company jual pintu toilet n menepati citarasa.
so okeyyyy terus order.
so di persembahan rupa baru utk pintu toilet. taraaaa..


suka sbb masuk konsep ngan keseluruhan pintu kt rumah ni.
hari tu repair rumah pintu semua pun aku tukar.
sebab pintu lama rumah ni dpd tahun 78. hahah lama weyh. nak dekat 40 tahun umur dia.
masa tgk hari tu siap pakej terkopak playwood dia. kalau tak tukar tu mesti konsep paku je tu nanti.
so marilah tanya arjun, "kalau saya tukar pintu berapa ya arjun?"
maka arjun bg katalog, pilih n dia bg harga.
i pilih pintu biasa je pun. so tak mahal menggila la.
so tukar semua pintu. lock set aku pergi beli sendiri kt kedai hardware.
cat pun arjun bg catalog nak warna apa, so aku pilih warna charcoal.

paling ngeri bilik aku la.
hari tu dok mengadap basuh baju 3 hari 3 malam kan.
tu ok lagi.
tapi tang mengemas n lipat baju mmg pitam la.
aku mampu hadap 2 hari je. pastu taknak dah.
bilik mcm kena bom penuh baju atas lantai, bakul2, dalam bag semua ada.
campur laki aku gigih bawak yg dpd rumah mama bagai.
nak nangis.
aku hadap everyday 1-2 jam aku give up.
rasa nak nangis mcm mana aku nak starttttttt ni????
tu pun ada lg baju aku 2 bakul kt rumah mama, aku still tak bawak balik lg.

aku jenuh lipat tapi baju bertebaran kt lantai sbb nak simpan mana kan?
aku takda wardrobe.
almari jahanam habis masa dok sibuk repair rumah hari tu. tsk tsk.
nasib teringat aku ada satu rak besi tak guna.
apa kata kita guna rak tu dulu.
atleast takda la baju bersusun sampai separuh bilik. boleh letak kt rak.


semalam rupa ni yea.
nangis tak nangis.
mmg nak nangis n stress.
tapi dah seminggu dua aku tangguh.
takleh tangguh dah.
nanti orang wardrobe nak dtg ukur. mcm mana org nak ukur kalau bilik mcm tongkang
malu woihhhh. nak jalan pun kena langkah n elak sana sini.

so semalam aku harap berkemas dalam ni dpd 9 malam macam tu, sampai 2ish am.
amikkau.
tapi puas hati. slow2 dapat settlekan.


taraaaaa.. kah kah kah. jadilah.
baju2 yg kurang pakai kita masukkan dalam luggage.
baju nak give away pun ada dalam kotak brown tu.
tak abis2 nak give away tapi tak tau nak bg tang mana. hahaha

so tadi orang wardrobe datang dok ukur apa bagai n bagi sebut harga.
hari tu dah berurusan anggaran harga masa kt exhibition pwtc tu.
tp bila dah kira bebetul ukuran berubah la sikit harganya.
kitchen cabinet pun kira gak tadi.
tapi 1-1 la ye. sbb harga yg bayar deposit tu kita leh hold setahun. huahuahua.
so duduk diam2 situ.
kita proceed ngan wardrobe dulu. selesaikan mana boleh dulu.

since balik tidur sini tu, kita orang 3 beranak tidur alas toto je berlonggok depan tv.
memula sakit badan weyh sbb carpet hantar cuci kt dobi tak siap lg.
bila ada carpet n then bentang toto br ok sikit. keh keh.
Insyallah today petang sampai tilam.
tilam dah beli dpd end og aug hari tu.
tapi tah bongok kedai besar2 ni kadang kemain lama sampai 2 weeks br dapat.
baik pergi kedai perabot biasa kan. kedai biasa kadang hari yg sama leh hantar.

belikan mama katil n tilam baru.
katil bilik mama/tetamu tu hantar ke bilik bibik.
so belikan tilam baru je utk bibik nanti.
tilam lama aku buang. yg aku punya king tu terpaksa buang kan aku cerita.
kita orang lama kt rumah mama time hannah dalam hari tu.
selepas abis hari nak balik rumah.
amikkau kulapok tilam sbb rumah kan bocor teruk. lembab abis tilam sampai kulapok.
all this while kita kt rumah, so kalau hujan lebat leh angkat tilam or tadah bocor tu.
hahahah sedih gila kehidupan.
aku dulu takda katil sbb lepas tukar king size mattress tak beli2 katil kah kah kah.
tu direct tilam rosak.
tilam single tu pulak buang sbb kan repair rumah tu mana aku prepare apa2.
takda balut ke, alih brg ke.
so debu tahap ngeri.
taknak la bg orang pakai. kang gatal2 or berpenyakit ke apa org pakai kang.
so kita tukar baru la.


bilik bibik.
hahahha railing langsir pun aku tak pergi buat lagi ni.
sibuk weyh.
langsir pun still kat dobi tu tak siap lagi.

dah la aku expect dpt dlm next week bibik tu.
tetiba flight dia semalam.
n aku dah pesan kat agent cakap aku takda weekend ni ada kursus.
so aku just leh berurusan on monday.
aku expect monday la dpt.
sekali tadi agent ckp dia tgh settlekan pemeriksaan kesihatan.
by ptg or maghrib boleh hantar dah ke aku maid tu.
whatttttt?
aku tak prepare lagi mentally n physically.
eh motip nak prepare physically? tampar kang.

aku dah pening.
sebab aku plan weekend ni nak tidur rumah mama.
sbb elly akan jemput aku pagi utk pergi kelas.
kalau aku kt rumah aku, pepagi gelap aku dah kena gerak ke rumah mama.
tapi rumah tu bukan banyak bilik.
kalau aku kt sana.
ngan bibik pun kt sana. dia nak tidur mana?

kalau kt rumah aku lak mmg dah ada bilik dia.
tapi aku takda kt kelas takkan dia nak duduk sorang2.
tak pun takkan nak duduk ngan laki aku. e ehhhh.
tipah keliru bangggg, tipah keliru.
dah la memula sampai nak kena monitor n ajar apa patut kan.

tapi bila pikir balik
sementara aku takda ni. aku letak la dia rumah mama dulu.
dia leh tidur bilik blkg tu.
n mama leh ajar or train dia apa patut.
aku balik ke rumah aku.
so pepagi sepi subuh hari tu, aku la bergerak ke sana.

Ya Allah moga kau kurniakan bibik ni mempunyai hati yg bersih n menyayangi anakku.
semoga semua urusan di permudahkan.
semoga Hannah pun serasi ngan bibik. Aaminnn.

tapi seriously aku berdebar.
kita orang mana pernah hidup ada bibik ni.
helper ada la, dtg weekend tu.
aku tak tau la aku reti ke idok menjadi majikan yg baik but tegas at the same time.

ok thats all for now.
dah panjang bebenor entry aku ni.
nanti ada masa n ada perkembangan yg best utk di ceritakan, i will write again.

bye bye birdie.


Everyday is brand new experience

Beza betul la life dedulu n sekarang.
Dulu mmg tak reti la banyak benda.
Walaupun dah rasa pandai serba serbi.

Life mmg busy lately. Busy n stress at the same time.
Dengan nak menguruskan rumah.
Rumah yg hari tu repair akhirnya siap.
hahahhaa lama kan?
Ye la lama, katanya takda duit kan.
so bila kumpul n cukup br kita proceed itu ini.
Takda tu duduk la diam2 kan.
Jiran aku buat massive reno pun 2 bulan lebih siap.
Rumah aku repair je pun amik masa 5-6 bulan.
hahahha pitam kan.

So bila rumah dah settle repair.
tibalah masa utk mengemas.
mmg hazab la rumah weyh. sebab bayangkan tak segala repair berlaku.
n semua tu tak plan. so aku takda properly pack barang aku simpan elok2 ke apa.
aku tak buat apa. memang semua contractor yg pack n letak dalam box or plastik hitam.
so habuk mmg tahap ngeri la.

aku plan nak mintak tolong adik2 ipar n suami aku alih2 kan barang.
n bab mencuci mengemas semua upah cleaner ke apa.
tapi laki aku kata dpd bayar cleaner takpa bg adik2 dia. bayar adik2 dia.
hahhaha i ok je. :D

so for this past few weekends mmg ke rumah je uruskan mengemas membersih semua.
mmg ngeri weyh.
tapi tak di nafikan mmg adik beradik laki aku ni rajin tak hengat.
90% dorang settlekan.
berkali2 la sapu n mop n lap segala furniture, basuh semua barang2 semua.
siap cakap, "selagi lantai ni tak berkilat sampai nampak rupa kandar (husband aku), kita org takkan puas hati kak.
hahahhaha mcm syaiton.
dah la tiles aku gelap. laki aku pun gelap. so kisahnya boleh ke nampak rupa laki aku?

hari tu boy pun tolong.
boy tu kawan laki aku, yg aku pernah promo dulu boleh servis aircond tu.
ikutkan dia dtg pagi tu mmg install aircond pun.
tapi bila dia tgk kita orang nak mengemas. dia pun stay n tolong.
syukur Allah temukan ngan org baik2 semua ni.
hari tu start dpd kul 11 pagi sampai ke 9 malam dorang berkemas.
then ahad esoknya dorg datang lg yea kemas. gigih sangat tu.

Then last week cuti panjang orang cuti sana sini.
aku mmg tak ke mana la.
Khamis tu pergi pwtc ngan elly, filla n radie.
ada home expo.
tu pun gila gak. kt sana dpd 10 pagi sampai 6 ptg. hahahhaa.
situ aku survey tgk kitchen cabinet n wardrobe.
bestnya expo ni.
korang leh lock harga n bayar deposit je. n depo tu valid 1 tahun.
rasa ada duit nanti suruh la dia pasang. kah kah.
so dok depo la kita sana sini.

then raya haji orang beraya sakan.
aku takda. makan pagi tu mama masak kuah lodeh n rendang ayam.
then laki bini ke rumah uruskan rumah.
ada dalam 7-8 bag plastik hitam size xl tu kena basuh.
semua berabuk or ada berkepam la sbb lama tinggal kan.
pitammm weyhhhh.
dpd tgh hari sampai ke malam dok buat laundry.
sambil pilih mana nak buang barang mana nak simpan.



dah la emo.
kan lama tinggalkan rumah. so barang banyak dah rosak.
so basically rumah tu kosong takda apa sangat tinggal. sob sob sob.
rasa mcm feeling baru kawin n berdikari nak memulakan hidup baru lak. kah kah.
dulu kan rosak teruk bumbung bocor.
tu yang bila tak duduk air masuk, barang tak alih, banyak kena air n rosak.
kena buang.
reason kenapa aku tak fully pindah sana lagi.
last week ada beli tilam. Insyallah next week baru dapat. cuti panjang.
so 2 weeks katanya. kita org laki bini ok je tidur toto.
tp sian pulak kat cikonah tu kan.

berkemas kt rumah tu dpd khamis membawa ke isnin tu.
Alhamdulillah astro n unifi pun dah ok.
aku walaupun tak duduk situ setahun tapi ttp bulan2 bayar je bil macam biasa.
tapi tak tau condition macam mana.
rupanya astro piring kt atas tu pun terkulai tak berpasang.
unifi pulak kena panggil org betulkan sebab relocate ke area baru.
dulu tv kt ruang tamu depan.
now lepas repair aku alihkan ke tengah.
jadikan ruang tgh tu tv area. dining area patut kt tengah aku alihkan ke blkg.
sbb sblm ni dapur terrrrrrlalu besar.
dah repair n betulkan. so dapur kecikkan.
buat bilik maid satu. n dulu dry kitchen tu now buat letak dining table.
jadilah. kita orang berapa org je kt rumah pun.


paling love area kat belakang ni.
dulu sini penuh pokok.
tapi bila repair bumbung di nasihatkan buat retaining wall.
sebab kawasan berbukit kan. rumah ni mmg bergerak n retak sblm ni.
so alang2 dah tukar bumbung. better buat.
kang kalau bergerak kang. tak pasal bumbung problem lagi.
so ye lah. mari lah buat.
tapi buat wall je.
mama kata alang2 apa kata naikkan simen.
ok tambahhhhh naikkan simen.
bila dah simen syok lak leh lepak kat luar tu.
siap nampak view klcc.
walaupun sehalus semut klcc tu. ahhahaha



ada rejeki kita pasang bumbung.
takda duit ni kita duduk diam2 dulu.
lepas bumbung pikir pagar lak.
risau cikonah tu.
kita jaga mmg kita tak bg pergi blkg.
risau ada bibik nanti buatnya jemur baju ke apa gi bawak hannah ke blkg tu.
kang takut lak jadi benda2 tak diingini. Nauzubillah.

tapi lawak je
hari tu buat laundry dok menjemul kt luar ni kt ampaian tu.
sekali hujan menggelupur nak tarik ampaian tapi takda bumbung. hahaha bodoh tau.
ke kiri ke kanan aku tapi takda bumbung leh teduh.
last2 lipat ampaian tu bawak masuk ke dapur.



cikonah nampak suka. sebab lapang kan.
kemain tawaf sana sini.
tp jgn terpedaya ni bukan muka gembira.
ni muka gelakkan mak dia sebab baru lepas tukar pampers tak sampai 3 minit, dia dah berak.
sabarrrrrrr je la.

now kerja pun makin mencabar je.
kalau sebelum ni kan aku cakap biar aku buat kerja office je.
sekarang dah takleh dah.
setiap minggu nanti ada je appointment sana sini.
either org datang office atau kita ke tempat orang.
maybe sebab Fame slowly makin growing.
so ramai orang contact nak bekerjasama ngan Fame.
so bila yg gempak2 ni nak jumpa. harus la elly nak heret aku sekali.
grrrr...i cannot.
stress nak memikir pakai baju apa.
stress nak kecut perut interact ngan manusia lagi. i don't like tau.

kau jgn tanya ye. macam2 event si elly ni heret aku.
pening lalat aku dibuatnya.
mcm selasa hari tu meeting ngan Parkson.
company yg sama ngan Parkson store tu. tapi ni under category lain.
dorang ada bidang baru nak buat.
n dia nak Fame masuk dalam projek tu.

muntah tau jumpa orang gempak2 ni.
sebelum start presentation sempat aku whatsapp elly cakap, "takutlahhh bodohhh"
hahahahha mmg seram n terlalu gempak meeting ni.
pastu sambil meeting tetiba aku tersengih hidung kembang2 lak.
sbb terasa bangga n kagum dgn betapa gempaknya meeting ni.


hopefully semua berjalan lancar.
tak sabar nak share ngan korang.
tapi dalam pada tu stress memikirkan.
aku kan mudah stress.
utk projek ni dia kata dia dah jumpa banyak owner produk local.
kita orang yg ke 18.
terus terbayang n teringat owner2 produk lain.
semua stock gempak, lawo, stylo n kayaaaaaa.
kita org ni simple je. hahahha.
mesti tak di percayai je.

minggu ni mmg penuh aktiviti.
2 hari ni kita orang panggil org datang interview kerja.
ada beberapa position nak fill in kt company ni.
tu takpa, elly tah apa penyakit sekarang ni semua benda nak paksa aku join.
nak interview pun nak suruh aku jadi panel.
gelabah tau. aku bukan tau nak tanya or cakap apa sangat.
dia sorang dah la kan.
takkkkkkk. nak gak heret n terjebakkan aku. herghhhh.

so kira brand new experience la untuk aku join interview orang. kah kah kah.
dulu merasa pergi interview je.
sekarang merasa interview orang
dapat la tgk pelbagai gelagat.
n ada gak kagum sebab bebudak lagi dorang ni dah hebat2.

everday ada je benda baru experience n belajar.
more to come.
selagi boleh hayak kita hayak.
semoga di beri kesihatan yg baik dan umur yg panjang.
n semoga terus berkembang n dapat berkongsi rezeki dgn lebih ramai lagi. Aaamiinn.



tersedar dari lamunan

lama sangat kak jah menghilang.
ni pun update sebab rasa bersalah.
ada terjumpa satu komen kt ig tanya pasal aku mmg dah taknak update blog ke.
bukan taknak. tapi takda masa.
memang dengar macam poyo. kau ingat kau perdana menteri nak busy?
masalahnya sbb aku bukan perdana menteri la aku busy ye.
kita masih baru, masih banyak benda uruskan sendiri.

bila aku kata sibuk n takda masa tu. memang takda masa la maksudnya.
tengok kalender kat atas meja opis ni pun aku rasa nak muntah.
almost everyday ruang tu bertulis penuh dengan appointment n stuff.
gilahhh..who would have thought.
few years back calendar pun aku takda ye.
pakai phone punya je. n yang aku tanda pun birthday. hahaha

dulu lain. sekarang lain.
dulu meniaga suka-suka.
sekarang, slowly company makin besar.
makin banyak kerja nak kena handle.
makin banyak orang nak jumpa la apa. eeekkk muntah.
kalau selama ni kerja aku mostly kt office je.
now aku pun kena sama-sama keluar jumpa orang semua. pitam hoihhh.
then balik rumah mengadap anak pulak.
seharian fam aku jaga hannah, takkan balik aku nak biarkan orang jaga lagi.
mesti la aku lak kena jaga.
dah la sekenit tu kemain lasak.
tapi kadang2 letih sangat, ada gak time tertidur aku.
nasib la laki uruskan anak.

ingat lagi few weeks back.
aku nak bangun tidur pagi tu rasa liatttttt sangat nak bangun.
rasa macam penatnyaaa hidup ni.
tolonglah aku nak tidurrrr. i need restttttt.
rasa macam tak cukup restnya hidup ku ini.
then tetiba dalam mamai tu tersedar.
eh aku bangun ni bukan utk aku kerja.
tapi aku ada company to run.
aku ada business sendiri.
aku ada pekerja bawah aku
aku ada stokis n agents.
yang semua mengharapkan company terus grow.

tetiba satu perasaan yang tak percaya tu.
bodoh tak?
maybe sebab aku mamai kot. hahah
tapi mcm satu perasaan yang mcm , "omg aku ada company wey. aku ada brand aku sendiri la."
macam kau tersedar dari lamunan mcm tu. rasa tak percaya tu datang.
selalu la ada kwn2 ke, reader ke, kenalan ke...yg sometimes komen, whatsapp, pm ke apa ckp "bangganya dgn u peej".
"tak sangka fame tu u punya peej."
"u kira founder fame la kan"

n usually aku akan rasa pelik n segan tahap takleh blah.
akan rasa mcm eh ye la kot. eh i founder ngan kawan2 lain. eh biasa2 je pun.
sebab serious rasa biasa n kecik je diri ni.
tapi bila tersedar pagi tu, terasa mcm oihhh bangganya ngan diri sendiri.
tak sangka kita 3 org yg bongok2 ni n bukanlah sesapa pun.
tapi Alhamdulillah dah almost 3 years ada syarikat sendiri.
ada office sendiri, ada staff, ada agents apa bagai.
n kita orang survive weyh.
rasa gempak abis sbb kita majikan, ngan segala kwsp, buat insurance utk staff, buat pcb la, n now bayar income tasx, gst bagai. hahahhaa
dulu aku tak tau pun semua tu.

pastu jumpa n elly n filla cerita la rasa macam tak sangka kita ni owner fame kan?
dorang gelakkan aku. kata kau ni baru sedar ke apa?
memanglah!
hahahhhahhaa.
uolls tak faham tau perasaan i.
sebab i masih rasa kita memula meniaga dulu. rasa mcm suka2. rasa macam biasa2 macam tu la.

i knowww. long way to go lagi.
kita orang baru setahun jagung dalam bidang ni.
tapi kita cuba belajar n jadi lebih baik n lagi maju jaya. Insyallah.

ok kisah lain.
ikutkan rasa nak bebel tu banyak nak bebel.
tapi ikut yg mana sempat lah kan.
maklumkan...i kan skrg yo poyo wanita bekerjaya yang busy. so cerita yg mana dan la ye.

last week pergi china.
kali ni dorang paksa jugak aku pergi.
aku memang taknak. sebab aku tak larat weyh nak jalan dpd pagi sampai ke malam ke apa.
tapi dorang kata kena merasa pergi.
n dorang kata kadang2 idea aku membantu. so kena pergi.
ok la dah paksa tu lets la.

tapi tak tau berapa hari sebelum tu aku berdebar je.
rasa macam pergi takkan kembali.
takut la. aku ni dah la gemuk, berpenyakit pulak tu.
mata tau mati ke apa.
dah la noy pun menakutkan aku, "napa dorang paksa kau pergi kali ni? dorang nak bunuh kau ke pija.?"
kong jaq jugak dramatic adik aku tu.
lagi aku suspence kot.

punyalah aku jaga makan 1-2 minggu sblm pergi.
risau nak berjalan jauh bagai tu kan. ahahha ala2 jaga kesihatan sebelum pergi la konon.
pastu kat sana pun kemain radie x bagi aku makan minum sembarangan.
dia kata tahan sikit je kat sini.
balik Malaysia nanti nak bedal apa pun suka hati kau la. hahahahah





so far pergi sana ok la.
day 1-2 tu aku ok.
masih ok la utk buat kerja semua.
cuma masuk day 3 tu kaki aku dah bengkak teruk.
rasa tegang je nak jalan tu. tapi masih boleh paksa lagi la.
tak larat aku duduk la.
lantak la tepi jalan ke apa.

sbb kat sana memang takda ye bangku2 tepi2 jalan ke apa.
kau penat pepandai la kau.
bangku yg ada pun kedai2 punya.
tapi kalau kau tak beli kt kedai dia gila apa kau nak duduk suka hati.
kang tak pasal kena tampar pulak. hahaha


mcm ni la keadaan kita orang.
hasil dekat sejam tunggu taxi tak dpt2.
sebab time tu time peak hour orang balik kerja.
jalan jam. so taxi taknak amik.
nak meletop dah kaki kak jah ni hoiii.
dpd pagi berjalan non stop.

tu yang ada kawasan leh berteruh dpd hujan. meh la duduk.
nak bersila kaki tetiba cramppp pulakkkkk.
so takleh bersila. terkangkang la kau tepi jalan.
laki2 kita orang kutuk je kita orang.
dorang kata teruk betul rupa pengasas mcm ni.
hahhahaha lantak la weyh. aku bukan spesis pengasas feeling cas cantik n perasan glamour ke apa.
aku selesa jadi diri aku sendiri.

day 3 tu br rasa penat.
walaupun hari ketiga adalah hari shopping.
elly n filla la menggila.
pastu takleh terima aku macam malas nak beli.
aku kan serba serbi malas. hahaha.
dorang paksa beli.
aku duduk je kat kerusi.
biar dorang pilihkan alas meja ke apa utk aku.
ok aku bayar je. teruk perangai.
pastu dorang shopping lg sis dah tak larat.
sis duduk jaga barang sudah.



hari keempat tu paling penat takleh blah.
agaknya dah berhari2 penat berjalan.
hari ke 4 tu dah cannot go.
tumit sakit kawwww punya.
so dah start penat bad mood baran2. hahah
bila la nak kaya n suruh org je shoppingkan kita kan.
kita tau order je.

balik hari tu hari ahad.
sampai rumah aroung 5pm.
lepas tu gila lama kak jah terbongkang.
esoknya kerja mcm biasa.
so nampak tak penat tu?

pagi isnin tu otw pergi kerja bawak kereta.
tetiba nangis sambil bawak kereta.
hahahah drama lagi...
tetiba dtg perasaan sedih tu.
sedih of what we have become.
sedih memikirkan kepenatan yang hadap every single day ni bukan utk diri sendiri sebenarnya.
tapi utk org lain.
utk suami, utk anak, utk family, utk staff, utk agents n stokis.
n circle tu bukan tu je. bila utk yg lain2 tu, benda tu jugak sebenarnya utk dorang n family dorg.
so kita orang kena sentiasa bekerja keras utk pastikan semua rezeki ni dorang dpt jugak.

walaupun dulu penat dia lain, masa meniaga sendiri dulu.
sekarang penat dia ln pulak n lagi berganda2 penat dia.
tapi kepuasan dia tu lain.
n purpose tu pun lain.

tadi siang pergi ke tune talk.
utk serahkan brg utk projek terbaru fame n tune talk.
tune talk ajak collaborate utk jadikan gift sempena their 8th anniversary.
utk dia bg ke guest KLFW yg di sponsor oleh tune talk.
Alhamdulillah.
sikit-sikit makin banyak brand besar start recognized Fame





Insyallah ada rezeki lepas ni Fame akan ada projek lain dengan Tune Talk.
dorang happy ngan apa yg Fame boleh deliver.
Dah la kelakar n rasa berdebar.
actually boss dia tu aku kenal.
masa sekolah menengah pernah berkawan.
tak pernah jumpa. tapi kita orang berkawan thru email n selalu bergayut phone sesama.
tapi aku kan jenis ingat orang. so aku memang takleh lupa la.
tapi since baru jumpa. aku tak berani tetiba nak sembang lebih.
hahaha plus buatnya dia tak ingat aku kang. kang malu tak pasal. kah kah.
dah la tgk dia tertelan2 je air liur rasa mcm bestnya n berjayanya dia skrg.
aku ni biasa2 je.
pastu elly cakap, "eh jgn ye. tah2 dia pun akan kagum n rasa kita ni berjaya n hebat."

haha ye ke?
mungkin lah kot kan. hahahaha

amik gambar utk kenangan. :D




Ya Allah kau berkatilah pernigaan dan hidup kami.
Semoga kami terus berjaya bagi membantu orang disekeliling kami.
kau murahkan dan limpahilah dengan rezeki dan rahmat Mu.
Aamiinn..

ok sis.
sis nak undur diri.
mahu pulang ke rumah.
Ada umur panjang kita ke temu lagi ya.