Instagram : @peejburhan

#iMiss

Hi Assalamualaikum, as usual Jumaat baru ada rasa free sikit.
tak free sangat sebenarnya. ada je kerja kena buat.
tapi takpa. kang lepas lunch hour buat keroje. hihi.
next 3 days akan busy, akan attend class Fb Ads with Sifu Jamal.
kita orang sign up untuk class Apprentice.
Insyallah, kita timba ilmu untuk belajar lagi untuk naikkan business. Amiinnn.

Life have been great Alhamdulillah.
simple life, with family and friends.
everyday rasa bersyukur masih di beri peluang untuk berbakti for family n work.
memang penat, tapi buat semua untuk bagi semua orang happy.
sangat blessed dengan kehadiran hannah.
buah hati pengarang jantung semua orang.
memang dia bawak kegembiraan kat semua orang.

but of coz ada jauh di sudut hati. i really really really really miss papa.
i wish is still here with us to experienced all this love.
Ya Allah rindu sangat tak tau nak cakap apa.


semalam tgk ig stories ada sorang ni.
tengok dia tengah sakat bapak dia.
dok panggil2 "papaaaa.."..."papaaaaa.." dengan suara paling annoying.
n memang bapak dia macam malas je nak layan. heheheh.
rindu sangat sebab aku suka buat benda yang sama jugak.
suka panggil macam tu.
kalau dah suara annoying aku keluar, papa mesti taknak pandang aku.
sebab dia tau ni adaaaa je nanti perangai merepek2 nak kenakan dia.

kalau papa pandang n nanti aku kenakan dia.
mesti dia gelak or senyum simpul je geleng kepala ngan perangai aku.
tak padan badan gemuk tapi perangai macam hape. hahah mesti dalam hati papa pikir macam tu.
agaknya semalam tidur dendan rasa rindu.
semalam tidur aku mimpi papa.

spend masa ngan dia. pergi pantai semua.
pastu papa duduk kat kerusi kat area taman.
kita orang sembang semua.
aku cakap aku rindu kat dia. pastu aku peluk dia kuatttt sangattttt.
dalam mimpi tu badan papa sedap macam dalam gambar atas ni. bukan kurus macam latest lepas papa sakit tu.
so puasssss sangat rasa masa peluk tu.
pastu aku cium pipi papa kuattttt sangat betul2 sedut pipi papa amik bau dia.
Ya Allah bestnya rasa dia tu.
puas sangat rasa mimpi semalam tu sebab rindu sangattttttt.

ishhh sakit tekak ni dok tahan nangis beria.
ni pun dah berjurai air mata type ni.
tapi tahan sebab kang staff nampak tengok ape kehal pulak beria aku nangis ni kan.,

masa bangun tidur rasa puas sangat.
walaupun dalam hati terpikir, mesti orang cakap mainan syaitan sbb kononnya kalau roh arwah selalu takkan bercakap. kita nampak je.
but whatever, aku tetap happy ngan rindu semalam.

then pagi tadi bersiap nak pergi kerja aku cakap kat mama aku mimpi papa bla bla bla...
time cerita aku nangis. ngan mama sekali nangis.
mama kata semalam nisfu syaaban. rezeki aku la aku mimpi tu.
terus bertambah sebak. sebab memang mimpi semalam felt so real.
takpa la mimpi je pun, dapat jugak lepaskan rindu.

i cannot. i cepat sedih. aku ada encounter few cases yang aku tengok anak-anak tak hirau kat parents.
i cannot yea. korang ni dah kenapa. tu mak bapak korang kau kot.
tak kisah la memuda dia macam mana ke apa. tapi dorang dah tua tu ada la belas kasihan sikit.
n ada yang sampai meninggal pun taknak tengok pun jenazah, just because kau bergaduh adik beradik. eh gila ke apa kau ni.
sedih ok bila dah takda tu. rindu dia kau takleh cakap la. kau rindu la sorang2. takda penawar ok.

Selalu imagine macam mana agaknya if papa still ada.
tengok telatah hannah, ada cucu boleh berkasih sayang.
ada rezeki aku lak bawak dia jalan-jalan cuti macam mana dulu time aku kecik2 dia buat macam tu.
aaaaaaa rinduuuuu.
takpa la, Allah lebih sayang papa, u are in good place now.
Semoga papa di tempatkan di kalangan para solihin n grant the highest Jannah.



Al-Fatihah,
Burhanuddin Hj Aliman
16 April 1953 - 28 August 2015



sembang jumaat.

di ucapkan selamat bersiaran kepada diri sendiri.
lama ni tak update kan. tetiba rasa nak bebel2 pulak.
ni pun curi2 mara sebab hannah tidur.
dia tak tidur memang takleh buat apa iolls ni.

tak siaht actually ni. dah demam since selasa.
rabu mc. semalam sihat sikit pergi kerja. today tak sihat MC lagi.
hopefully by tonight ok la. sebab tomorrow ada seminar.
ngeri sangat kalau tak sihat.
esok takleh makan ubat dah. kang takleh function aku.
tadi makan ubat tidur straight 4 jam mata melekat2.
high je rasa. dengar orang dok cakap ngan aku, tapi tak mampu bukak mata.
ni pun rasa numb je ni. sebab baru makan ubat.
tak suka. tapi dorang kata kena makan so baru leh rehat n sihat.
hopefully.

tapi tu la badan je numb. otak cargas lak ni.
so marilah update blog. :D
andai kata ada merindui celoteh kak jah kan.

sekarang memang takda masa sangat.
cerita la macam mana pun. orang taknak terima mesti takkan terima.
mesti akan bandingkan ngan orang lain yang berkerja n business sendiri.
please note yang business kita orang baru nak growing.
so banyak benda masih kena belajar n buat sendiri
slowly memang kita tambah staff. so that boleh delegate kerja.

ni nak raya lagu busy ok.
memacam benda attend. seminar la apa untuk team fame.
then hari tu attend class fb ngan sifu fb ads. gila kau dpd 6ish dah keluar rumah. balik rumah 2am ye.
then kita orang sign up pulak jadi apprentice sifu jamal.
nanti lepas ni ada class pulak 3 hari 3 malam.
dalam jadual tulis 8am sampai 10pm..tapi katanya boleh drag sampai 2am.
siankan kami. takpa pengorbanan. Insyallah berkat usaha nampak hasil dia.



siapa yang follow ig/fb aku mesti dah tau.
Alhamdulillah, brand Fame terpilih untuk masuk Zalora.
time Zalora contact tu rasa nak meloncat je. heheh.
ye la. tambah dia kata dalam beribu brand dorang pilih Fame salah satu nak masukkan dalam Zalora. section beauty buat masa ni ada 2 je brand from Malaysia.
currently ada Simplisiti n Sugarbelle.
soon ada few more masuk n Fame is one of them.
siap cakap dorang pilih n suggest tapi regional team kat Singapore yang approve boleh ke tak masuk dalam Zalora. fuiyooo. kembang2 hidung time meeting tu. heheeh.


Alhamdullilah satu lagi lembaran baru dalam business kami.
thanks sangat kat semua yang selalu sokong n doakan kami dan business kami.
hanya Allah mampu balas kebaikan korang.

tapi benda tak datang dengan best ye.
sebab sebelum masuk zalora ada test pulak kena buat.
kira lepas test tu baru kau boleh start masukkan segala info dalam zalora tu.
aku lak tu kena buat benda tu.
ye la dalam bertiga ni bahagian computer ni semua mesti di serahkan kat aku.
aku ni pun idok le pandai mana. tapi antara bertiga....memang aku yang paling boleh harap. hahahahahah.
so aku la kena buat test tu.

hoiiii ngeri weyh. stress sampai demam aku memikirkan.
sebab dua kali aku buat dedua gagal.
pertama kali aku dapat 50% je. what the hell.
tapi aku terima sebab aku memang baca ala kadar n buat ikut suka je.
tapi second time buat aku dah baca bebetul course yang ada. n aku yakin aku akan cemerlang.
sekali dapat markah 70% berapa tah tak ingat n kira gagal yea.
eeeee tolong. sis stresssss. terasa amat bodoh ni. hahahahahha.

yang dorang dah tenangkan aku. kata u can do it la apa.
so aku biarkan dulu. pikir takpa. maybe demam. esok sihat aku buat lagi n hopefully berjaya.
sekali tak sempat buat lagi dah email cakap berjaya n welcome onboard.
hahahahaha kong ajo punya zalora. saje bikin aku stress n takleh terima kebodohan diri.
rupanya saje nak test stress level aku.
dont play play ok. i ada darah tinggi. i mudah stress ok. hahaha.

so settle part zalora. tinggal aku nak masukkan semua info n pics je.
dapat approval Insyallah Fame will be publish in Zalora.
korang boleh beli Fame from Zalora.
semoga semua di permudahkan.

ok cerita lain lak. asyik cerita kerja je nanti korang bosan.
pasal rumah.
rasanya some of u perasan. aku now mmg duduk rumah mama je.
memula nya ingat nak duduk for a while sementara hannah dalam hari.
habis je hari balik la ke rumah sendiri.

so kemain la laki bini balik rumah sendiri kemas n bersedia nak bawak balik baby.
tapi katanya lama tak tinggal kat rumah tu.
balik pun singgah utk kemas n bg kucing makan je.
rupanya dah tahap ngeri rumah tu.
korang ingat tak memula aku pindah rumah tu memang bumbung problem. bocor teruk.
pernah panggil repair tampal la apa. dah ok.
tapi orang tu pernah cakap, tampal ni tahal 1-2 tahun je. lepas tu akan teruk balik.
sebab dah pecah teruk atap ni.

aku recce harga bumbung semua mahal.
dah la mahal tukar lak atap abestos je. tak suka.
padahal atap asal adalah atap genting kan.
so tangguh je la buat.
sebab jiran mama buat bumbung porch n renovate sikit je pun kena sampai 22 ribu.
tak tercirit kau dengar.
memang mama cakap, pakai duit mama...mama ada duit
kau sampai hati nak pakai duit mak kau banyak2 macam tu?

so aku biarkan je la.
rumah lak time tu kipas lampu asyik rosak.
sebab bumbung bocor abis kena wiring semua kot. sob sob sob. sedih kan.
sampai la balik tu. elok kemas.
lepas tu kita orang baring kat tilam.
tilam bau tungkik. rupanya sebab bocor kena tilam abis lembab busuk tu. uwaaaaaaaaaa....
selama ni if duduk rumah. bocor kau leh tadah baldi ke. alihkan ke apa kan.
semua eh busuk sofa semua. bau busuk kulat kepam tu. tau tak?
stress ke idok? stress la.
stress level maka sofa semua aku buang. tapi tak sempat buang ada kawan laki aku nak. haaah amik la.

so rumah tu lebih kurang kosong takdo apo dah. hehehe.
still tangguh je tak buat apa.
sampai la mama bersuara mama kata repair je apa ada dulu.
try tanya berapa harga. contact arjun.
so aku contact la. n suruh arjun tengok rumah.
pastu kau tau la arjun tu. kita orang kan dah kenal lama.
dia memang bagi harga murah. so masa dia quote harga bumbung tu aku terkejut.
woiii gilo ke apa. murah nau.
bayangkan satu rumah 20X70 atap genting rm8000 je. tah la aku rasa murah la.
mama kata ok half2 ngan mama. hahaha so ok la.

tapi arjun suggest suruh buat retaining wall kat belakang rumah.
sebab belakang umah tu bukit. tanah tu bergerak.
memang pun. ingat tak dalam 3 tahun sudah aku tukar bumbung dapur n buat dapur kan.
last year tiles dah dapur tu retak yea. sebab memang macam ada pergerakan kot tanah tu. eeee scary.
n beroti kayu ceiling tu patah yea. eeee stresss.
ig buat tu rm 5000. tak muntah kau?
takmo la buat.
tapi si radie, laki filla kata buat. kena buat.
sebab takda makna kau buat bumbung nanti lepas setahun let say ada pergerakan. bumbung kau problem balik.
eeee ngeri la.

so Alhamdulillah settle repair rumah.
tapi ku sangka panas hingga ke petang. rupanya hujan di tengah hari.
hahahah poyo gila nak pepatah.
bila tengok rumah dah ok. harga arjun lak murah.
dia macam gatal tanya pergi tanya kalau saya buat itu ini, itu ini berapa ya? cuba kira.
pastu dia kira murah. mula la mama kata teruskan alang2 dah buat tu.
woiiii bersangkut paut weyh.
kononnya konsep alang2 rumah berabuk tu buatlah terus.

now repair works semua dah settle.
tinggal fe major works lagi.
aku kena buat wiring satu rumah
tau la rumah lama. zaman dulu mana ada segala aircond, dryer apa semua.
sebab sebelum ni aku duduk sana kan aku beli dryer kan.
aku perasan start dpd tu. if bukak dryer n aircond at the same time db board tu bau hangit.
tapi takda apa terbakar. tapi scary kotttttt.
electrician menasihatkan menukar system wiring rumah tu.
amacam ada rasa nak muntah tak dengar? hahahahha
wiring seluruh rumah ye!!!! seluruh!! muntahhhhh
pastu alang2 tu mesti kau buat terus plaster ceiling. hahahahaha pitam.
sebab kan rumah tu bocor kronik. so siling rumah tu semua stock ala2 filem dark water tu.
berkulat hitam kena air tunggu masa nak jatuh atas kepala orang. eeeiii stress.

tu belum kena cat rumah sebab tau la reno rumah of coz ada tempat2 bercapuk dia touch up.
kau tak keluarkan modal untuk cat. jangan la bermimpi contractor rela hati nak cat.
pastu dorang pun berkata, rumah dah lawo nanti. pintu depan kena tukar. sliding door ke, folding door ke. hahaha. sebab pintu rumah ni dari tahun 78, di mana bukak siap heret ke lantai bergegar n kena tendang nak bukak.

kau nampak tak tahap stress nak buat tu?
aku ok. sebab sikit-sikit buat slow-slow.
semua berjalan lancar mengikut perancangan.
sampai la tetiba aku kena amik maid.
hahahhaa nampak tak tetiba je benda tu datang n tanpa di sangka?

sebab selama ni memang noy jaga hannah.
noy pulak pergi interview n dapat kerja. Insyallah soon start.
terus gelabah rasa omg howww la weyh.
laki sejenis paranoid taknak hantar anak gi taska. aku stress ok.
plus ok gak ada maid. boleh jaga hannah n kemas2 rumah.
takda alasan laki aku bising sebab dia je asyik mengemas. kah kah kah.

kau tau la kalau ikut channel yang betul maknanya dpd agensi.
amik maid bukan murah.
tu yang sampai demam kak jah memikirkan hal maid, hal rumah tergendala, hal zalora, hal belajar fb ads...Ya Allah banyaknya benda nak handle kan.
doakan semua berjalan lancar je la.
hopefully rumah siap selari dengan maid sampai.
kalau tak sian dia kena beramai2 dekat rumah mama gak. hihihi.
korang doakan semua di permudahkan ya. Amiinnn.

nak ada maid pun aku stress. hahah mana tak darah tinggi sebab aku ni semua benda nak stress.
dah la bila tgk biodata.
ada 2 calon. sorang kurus sorang gemuk. yang gemuk tu menggungguli carta.
yang mama cakap orang gemuk ni selalu hati kecik. so baik hati. hahahha
yang ada lak cakap nampak pleasant.
ada lak risau kata takut dia habiskan makanan n aku berebut makanan ngan dia. kong ajo.
ada lak cakap takut laki aku balik kerja tersalah peluk dpd belakang. hahahah biadap sangat tu.
harap semua ok n dia baik lah.
janji dia sayang hannah n jaga elok2 aku dah happy dah.

aku stress sebab aku tak tau nak layan bibik.
aku membesar takda pembantu. kita orang semua sendiri kan.
so aku tak tau nak layan macam mana. aku tak reti garang2. orang suruh tegas.
tegas pun aku tak reti. orang suruh aku marah staff ke tegur pun aku tak reti n tak berani.hhahaha ngeri sangat kan. takda ciri2 boss.
n aku jenis tak sampai hati.
tapi even agent pun nasihat time bekerja kena tegas. takleh terlalu baik nanti kena pijak kepala.
so kena pandai manage.
tolonglahhhhh baru briefing i dah berdebar ok. boleh ke aku handle ni?
hahahaha. lama2 ok la kot kan.

eh ok laaaa..hannah dah bangun
memang dia takleh la tgk aku ngadap laptop
ada dia nak tekan memacam.
so nanti apa2 i update lagi yea.
progress semua macam mana.

xoxo peeps.
rindu nak bebel2 macam dedulu
tapi masa mencemburui ku. hihi


Ellfie Beauty dan Fame Cosmetics tempat jatuh bangun ku.Sayup hati memikirkan.

salam jumaat,
mesti ramai happy-happy sebab esok dah weekend.
ingat lagi dulu bila orang cakap looking forward for weekend.
rasa tak paham je. weekend je pun.
now dah bekerja baru faham. memang menunggu pun.
tapi tu la, weekend pun selalunya busy dan terkejar ke sana sini.
tau-tau nanti dah hari isnin balik.
sibuk baq ang.

orang meniaga ni sibuk dia lain.
well meniaga n ada company sendiri maksud aku.
dulu aku meniaga jugak.
tapi meniaga kat rumah je kan online.
so aku tentukan aku kerja isnin sampai khamis je. lain rehat.
then timing pun aku akan busy 1pm sampai 5pm je.
lepas tu relax.
so banyak masa terluang tu banyak.
boleh layan movie la, tv series, tgk youtube, mengadap blog.
sekarang jangan harap.

orang nampak yang senang dan indah je.
orang tak tau macam mana susahnya kita orang bangunkan perniagaan.
ingat lagi Ellfie Beauty start dengan company enterprise.
bermula beroperasi dekat rumah aku.
sebab aku biasa buat online. so memang aku yang akan uruskan postage.
plus rumah aku banyak ruang kosong. takda masalah kita letak stock semua situ.
weekend elly n filla akan datang rumah aku, sama-sama kita orang buat kerja packing apa semua supaya senang nanti aku tinggal tulis consingment note n post je.

Alhamdulillah sambutan menggalakkan.
kita orang rasa takleh buat meniaga ni biasa-biasa.
kita nak selangkah lagi ke depan.
so kita jadikan Ellfie Beauty company Sendirian Berhad.
bila sendirian berhad, semua dah berubah.
kita kena bukak office, kena amik accountant semua, sebab nanti kena audit.

memula meniaga kemain aku kata takpa account aku leh buat.
kau tau aku buat macam mana? aku pakai kertas kajang yea buat garis2 debit credit bagai.
macam account zaman aku tingkatan 3 kemahiran hidup dulu.hahahaha
kau mampu?
bayangkan kalau kita orang tak amik accountant? time audit aku hanya mampu bagi account tulis tangan ngan tak tele ngan tah apa2 aku hentam padahal selama belajar account aku sentiasa fail. hahah
ingat balik rasa kelakar je.

bila dah amik accountant. kita orang hanya mampu amik part time je.
so dia akan datang sebulan 2 kali sahaja n weekend.
so setiap sabtu aku akan pergi office lepak sana sementara accountant tu buat kerja.
usually 9am sampai 1pm dia buat kerja.
laki aku kan suka melekat je, so dia pun teman aku sama2 kat office.
selalu aku la akan pergi. tapi ada time elly pulak ganti.
or sometimes kita orang sama-sama datang on weekend siapkan kerja apa-apa.

masuk office ni on 5th of May 2015.
ikutkan dulu aku sorang je bekerja.
tapi laki aku mana boleh biarkan aku sorang.
time tu adik ipar aku tak kerja n tolong-tolong laki aku.
laki aku kata takpa, dia akan suruh adik ipar aku tu duduk office jaga aku.
hahaha gilo apo. risau sangat kat bini dia yang satu ni.
pastu elly kata takkan la dia nak duduk saje.
takpa. bagi dia kerja dengan Ellfie. kita bagi gaji.

so berdua la aku ngan adik ipar aku kat sini.
dah la memula bukak office kau tak tau nak buat apa.
dah la krikkk krikk krikkk je kita orang.
adik ipar aku lak yang ni tak rapat sangat ngan aku.
dia kurang bercakap. dia segan kot. so memang sepi je la kita orang.
aku cakap kat dia, takpa tak banyak kerja sangat sekarang...layan je la youtube.
hahahah lawak je ingat balik.

then hujung May tu baru elly berhenti kerja tempat lama n join masuk office.
bertiga la kita orang.
so bertiga je kita orang uruskan Ellfie Beauty Sdn Bhd.
Filla pulak masih bekerja, so dia uruskan segala agents n apa dpd phone je.

bulan 10 2015, Alhamdulillah Ellfie Beauty doing well.
so kita hire sorang lagi pekerja. untuk jaga orders Ellfie.
selama ni order Elly yang uruskan. so ada pekerja baru senang sikit kita orang.
boleh concentrate kerja lain.
Bulan November sorang lagi join, more to kerja graphic n all.

so meriah sikit dah. dah ada 5 orang pekerja permenant.
n sorang lagi accountant part time datang on weekends.
then bulan nov 2015 tu kita orang decide nak buat company Fame.
rasa nak try n ceburkan diri ke bidang kosmetik pulak.
dapatkan colour hot, siapkan packaging apa semua.
so by January 2016 Fame pun mula di pasarkan.

start dengan 1000pcs untuk each colour. tak sangka within seminggu hampir semua sold out.
terkejut sangat. sambutan sangat-sangat menggalakkan.
penat toksah cakap la.
sebab kilang kadang lambat, so kita orang decide kita packing sendiri.
daripada tampal sticker, ke lipat kotak, ke masukkan dalam kotak, tampal sticker kotak semua buat sendiri je.
n yes. kita orang bertiga je buat semua tu.
sometimes time kerja staff 2 orang tu tolong.
tapi still hari2 biasa ada order ellfie n fame kena buat. takleh siap.
so orang semua public holiday, weekend semua cuti.
kita orang bertiga akan duduk office daripada 10 pagi sampai 6 petang siapkan packaging.
kesian suami masing2 n anak-anak. kena paham isteri n mak2 kerja nak carik duit.

orang nampak yang indah je kan?
rasa macam eleh senang la kerja dorang bukan buat apa.
tau nak berlagak n show off je.
orang nampak yang tu je. di sebalik tu orang nangis semua dia tak tau.
ingat lagi kita orang menangis n mengadu penat sangat sakit pinggang.

ingat lagi memula kerja tu aku tekanan n nangis teruk.
sebab dulu aku kan meniaga online.
so income aku memang sangat banyak ye. bila aku kata banyak tu. memang banyak n selesa la.
bila aku bekerja. gaji aku sangat kecik. kira turun 70% dpd income meniaga aku.
stress toksah cerita.
aku until now still jual tabita, ephyra n kacip fatimah tu.
some aku jadi dropship sebab aku takda masa nak uruskan.
tapi kenapa income drastically jatuh? sebab aku tak promo barang aku jual.
macam dulu aku selalu promo ephyra, tabita semua. bila aku ada produk sendiri.
takkan aku nak puji2 produk lain kan? rasa funny pulak kat situ.
tapi mostly regular customer aku n selesa pakai produk tu..n selesa beli ngan aku, dorang akan tetap carik aku. aku pun tak sampai hati bila dorang kata dorang percaya beli ngan aku je.
so marilah jual selagi aku mampu uruskan.

sejak ada Fame kita orang bertambah busy.
sebab uruskan 2 company sekali.
Alhamdulillah pulak Fame is doing very very well.
so lagi busy n tak memang tangan.
memang sampai tak mampu handle.
then start april 2016 kita orang decide amik part time worker untuk buat packaging Fame.
tak mampu dah mata n pinggang kita orang yang tua-tua ni buat kerja-kerja tu.
n niat kat hati, takpa kita bagi rezeki kat dorang ni ngan bagi kerja.

Fame pulak memula kita orang buat retail. tapi tak mampu sebab orders Fame je beratus parcel sehari.
nak menangis type weyh consignment tu.
memula lagi la. tulis tangan weyh sbb tak pandai pakai printer dot matrix tu hahaha.
time tu elly jaga phone Fame, order dia hantar kat aku untuk aku tulis.
bila orders beratus. mula la bahagi tugas.
nanti elly cakap, ok kau nak aku start tulis dpd nama mana? so aku akan suruh dia tulis yang bawah2. yang atas aku tulis. sampai kematu jari.
then elly susun lipstick. pastu staff packing.
bila siap terus kita orang terkangkang baring kat bean bag.

sebab tu bila orang kata eleehhhh kerja senang, blogger boleh la jual.
boss boleh la..bukan buat apa pun.
kau tak payah ye. ni dah tahun 2017 kita orang masih buat kerja-kerja semua.
sampai kalau orang communicate akan terkejut sebab terus berurusan ngan founder.
macam aku, walau now dah ada pekerja. bila order banyak. aku masih tolong staff aku tolong type kan orders dorang, kadang kalau part time buat hal cuti tetiba ke apa. kita orang sesama turun tolong tampal sticker semua.

Sebab seronok rasa tempat kerja ni more like family daripada rasa macam boss n pekerja.
now kita orang ada 7 permanent staff n 5 part time staff.
ada jugak yang dpd part time sebab bagus kita serap jadi staff.
happy bila tengok pekerja happy.
aku n elly ni dah la jenis tak sampai hati. tak sampai hati tengok orang gaji rendah ke apa.
pikirkan zaman sekarang semua mahal..pikirkan orang anak anak bini or laki.
setiap kali bertukar dpd trading ke sdn bhd ke apa. asyik bagi increment je.
increment dah la melonjak terus tak masuk akal. hihi.
takpa rezeki di kongsi bersama. bg semangat kat dorang kata Insyallah ada angpow raya, ada bonus tahunan, ada increment setiap tahun. Insyallah doakan sama-sama kita berjaya.

itu kisah office. belum masuk kisah agent dan stokis.
kadang-kadang perasaan bangga tu datang bila tengok agents n stokis kau rajin n promo barang kau.
rasa macam eh ye ke aku ni ada produk sendiri?
satu masa dulu aku lah agent2 yang promo bermacam produk untuk aku jual.
macam tak percaya je.

since aku dulu merupakan agents untuk bermacam produk.
aku selalu titik beratkan hal dorang. aku tau macam mana perasaan dorang.
seboleh aku cakap takpa bagi agents n stokis untung lebih. biar kita yang sikit.
walaupun sebenarnya kita orang ni lagi banyak tanggungan...ada office, gst kita absorb, kita ada staff nak bayar, marketing pun kita yang buat. takpa. biar untung sikit tapi we go for volume.
macam kita buat marketing semua,  almost 100% sales semua kita bagi pada agents n stokis.
kita takda pun berebut sama amik customer tu.
walaupun hakikatnya berpuluh ribu sebulan kita keluarkan untuk ads tu sebenarnya.
kita orang pernah duduk dengan owner produk lain. dengar cerita orang rasa terkejut.
kemain dengan bangga dia kata dia block semua agents dia dpd page HQ.
biar agents cari customer sendiri. jangan sibuk kat page HQ. tu customer HQ. belajar cari customer sendiri.
semua dia charge kat agents dia. agents dia datang office pun tak boleh. nak barang semua post.
jangan nak datang2 amik barang ke apa.
tak boleh whatsapp ke apa. semua melalui email n whatsapp.
eh gila ke apa? tu agents n stokis kau kot.

walaupun urusan stokis n agents mmg filla yang handle.
tapi filla selalu update kat kita orang if ada apa-apa.
aku sayang semua agents n stokis.
tapi kadang muntah jugak. jenis yang semua nak bersuap.
semua nak harapkan hq takda inisiatif sendiri.
sorry la to say. aku meniaga online lama gak. 4-5 tahun. aku tak pernah tumpang memana page, tag orang ke apa nak carik customer. aku guna medium aku sendiri je carik customer. kau rajin Insyallah ada la rezeki kau.
dengan aku meniaga kecil-kecilan tu la aku dapat bantu fam aku sedikit sebanyak n dengan meniaga online macam tu je aku dapat beli kereta aku.
sebab tu, walau dah ada produk sendiri. aku tetap sayang n takleh lupa ephyra n tabita.
tu kadang menyampah dengan sesetengah sikap yang bila kau ok, terima kasih pun takda...tapi silap sikit kemain kau terus nak sentap sound n tuding jari takda hormat n penuh biadap.
but then again. hanya sabar je yang ada. Anggap semua ujian dari Allah. Insyallah ada ganjaran tu nanti untuk orang yang sabar.

sedar tak sedar dah 2 tahun Ellfie Beauty di pasaran.
n setahun dah Fame pulak ada di pasaran.
Alhamdulillah dua-dua ada pengikut tersendiri yang suka kedua-dua produk ni.
aku n family aku pun pengguna tegar produk Ellfie.
even few months back mama siap kata, Ellfie ni patut letak tagline biar lambat asal selamat. hihi.
wah suka sangat tu.

mungkin kesilapan dari pihak kita orang.
bila kita orang ada 2 company nak uruskan. n Fame pulak doing very well.
kita orang mula abaikan Ellfie.
kita tak bersungguh2 promo n kita orang tak amik tau perkembangan sangat.
kita letak kepercayaan 100% kat kilang.
sebab kita meniaga pun semua dengan kelulusan KKM.
semua urusan di buat oleh kilang. kita bagi duit je biar dorang uruskan.
lepas semua dah check dapat kelulusan, kita orang tak follow up n check again selepas produk dah ada kat pasaran.
bila ada masalah, KKM pulak akan hantar surat menyurat kat kilang, nanti dah last minute baru kita dapat kat email cakap kenapa kita tak respon ke apa. bila kata lambat tu memang lambat sangat ye.
bila tanya baru dia kata ada, br dia email surat tu. oiiii muntah weyh.
dapat surat daripada KKM suruh bagi produk untuk dorang check semua. semua kita orang bagi n post kat KKM.
kalau betul kita orang tau barang kita masalah, wahhh takkan kau selamba je siap dengan confident post barang kau kat KKM. berani kau?

tu yang bila keluar berita pasal night cream ada bahan merbahaya. kita orang pun terkejut yea.
kalau korang rasa korang tertipu..abis kita orang ni rasa apa? sama yea rasa tertipu.
dengan kau kena mengadap agents yang some supportive some menggelabah n hentam kau.
dapat customer tanya memacam, yang memahami n some yang hentam kau macam kau saje jual benda beracun.
belum lagi anonymous n manusia yang memang menunggu masa kau jatuh n melingkup kemain hentam n tepuk tangan bila kau hadapi masalah.
ada yang kemain kaitkan Ellfie n Fame.
memang kita orang founder yang sama, tapi still kilang kedua-dua tu tak sama. n takda kena mengena.

some sangat jahat personally attack us, some to the extend attack anak-anak.
even aku sendiri tak kena. aku ni seorang yang penyedih..aku takleh terima kalau dalam dunia ni sebenarnya ada orang hati busuk n jahat sangat. i cannot.
tapi banyak jugak aku terima whatsapp, dm semua tanya hal ni personally,
nasib pulak aku maybe di kelilingi orang baik-baik. some very understanding n bagi kata-kata semangat.

regarding racun tu. ingat kita orang tau ke?
kalau aku tau..kenapa aku nak bahaya kan diri aku, family aku, ipar duai aku n customer aku?
aku sayang yea semua. n aku appreciate each n everyone daripada zaman aku meniaga dulu. sebab tanpa customer ni, aku pun takda rezeki yang masuk.
n satu perangai aku daripada dulu, kalau aku tak yakin n suka ngan benda tu...aku takkan jual.
aku tak amalkan konsep, ahhh lantak la,..janji duit aku masyuk n aku kayo. apa nak jadi ngan korang lantak la.
same goes kalau orang nak bagi aku barang n promo. kalau aku tau aku takkan makan benda tu or suka..aku baik2 cakap aku terpaksa tolak. aku tak nak dia bazirkan stock dia bagi aku, end up aku tak guna pun benda tu.

kita orang dah jumpa both kilang n kkm.
dedua statement yang kita orang dengar daripada dua-dua sangat mengejutkan.
kesilapan yang dah jadi, kita orang kena tanggung.
sorry aku tak boleh elaborate lebih2 pasal tu sebab benda ni melibatkan banyak pihak.
tapi takpa la kita orang la tanggung semua tu.
sebab after all, kesilapan kita orang sebab kita orang letakkan kepercayaan penuh semua akan turn out ok. rupanya ujian tu datang tanpa kita sangka.

sorry pada customers setia kami.
apa yang boleh katakan yang sebelum semua di pasarkan, semua mempunyai kelulusan KKM.
kita takkan jual benda merbahaya pada orang ramai sesuka hati.
even until now, semua produk kita selamat daripada cleanser, toner, day cream n serum even all fame products.
maybe lepas ni kita orang akan ambil langkah berjaga-jaga n hantar semua produk buat double check kat lab test.
takut ada masalah dalaman dari kilang yang kita tak tau maybe tak telus ke apa.

aku sangat down. even family aku pun. staff pun
esp sebab kita orang selesa kot pakai ellfie. serasi orang kata.
lepas ni kena opt carik lagi apa barang yang best untuk lengkapkan set ellfie essence tu.
masa kes ni jadi pulak aku tengah period.
tah emosi berkecamuk apa tah sebab baca orang hentam kat page, kat kawan-kawan aku.
pastu laki aku pulak tak sihat sakit teruk sangat.
13 tahun kenal dia tak pernah dia sakit macam tu. aku pulak busy exhibition.
then hannah pun tak sihat nak tumbuh gigi.
tak pasal jiwa aku sayupppp je sedih.
2 malam berturut aku menangis sampai tertidur.

sedih sangat bila tengok orang kemain suka bila ellfie ada masalah.
kemain orang cakap ellfie ngan fame sama. fame pun produk sampah.
keluar memacam statement konon ellfie menyebabkan dia itu ini.
padahal takda dalam rekod dia pembeli pun, or apesal selama ni kau takda masalah.
dan-dan bila jadi kes ni...semua keluar la cerita version masing-masing.

ada pulak kata produk lain founder professional handle kes ni la apa.
kita orang berdiam diri la.
padahal aku tengok je founder lain, pro sebab dorang menjawab ke?
dpd apa aku tengok, dorang memang keluarkan statement. tapi semua tak mengaku kesalahan.
semua salahkan fake, semua salahkan di fitnah.
kita orang pun taknak keluarkan statement sebab orang tengah marah.
plus ada quote pun.



very true kan. aku tau ngan entry ni pun orang yang tak suka kau akan terus rasa nak hentam jugak.
whatever lah.

paling takleh terima bila orang persoalkan kita orang jalani hidup seperti biasa.
macam takda apa berlaku.
orang punya perasaan kau tau ke? kau tau ke dalam sibuk orang terkejar sana sini uruskan masalah ni.
kau tau ke tetiba terlalu sedih kita orang menangis tetiba tanpa kisah ada orang sekeliling ke apa.
of coz hidup harus di teruskan.

kita ada anak nak bagi makan n jaga.
ada suami yang kita kena galas sebagai isteri.
ada mak bapak kita nak happy kan.
ada pekerja yang mengharapkan kita ok n teruskan usaha. rezeki dan kerja dorang bergantung kat kita dengan izin Allah SWT.
ada stokis n agents yang harapkan kita dapat tangani kes ni, teruskan n jangan mengalahkan naikkan n marketing untuk Fame n Ellfie.
so dah tentu hidup kena di teruskan. takkan nak tengok kita mereput baru semua puas hati.
kalau boleh biar keluar berita sekeluarga Founder kosmetik beracun mati sebab ibu patah semangat untuk teruskan hidup. mereka sekeluarga mati kerana si ibu taknak teruskan hidup.
macam tu ke?

kau ingat kita tak down ke?
kalau kita orang ni tak pikir panjang n nak buat duit nak kaya, nak show off ngan hasil jual barang racun.
why in the first place kita ketengah kan diri kita?
kita mengaku tu produk kita?
kita tukar daripada trading ke sdn bhd?
daripada operasi kecil-kecilan kat rumah aku, berani amik office n amik pekerja.
kadang orang yang komen tak tentu hala ni pun merepek2 je tak guna akal fikiran time marah.

sekali lagi ribuan maaf pada para pelanggan kami bagi pihak aku, Ellfie dan rakan-rakan aku.
kita pun taknak benda ni jadi.
kita akan belajar daripada kesilapan dan lebih berhati-hati selepas ini.
kita akan make sure bagi yang terbaik untuk korang.

pilihan di tangan korang.
kita pun takleh paksa kalau orang dah tak suka.
apa-apa pun tetap aku ucapkan terima kasih sebab sebelum ni pernah support perniagaan aku.
baik daripada aku meniaga tabita, ephyra, kacip fatimah, kuih raya...sampailah aku keluarkan Ellfie dan sekarang Fame. thank u sangat. eeee type ni pun sebak.
susah dah tua ni mudah sebak.
kalau sekarang korang kata korang kecewa n dah tak nak percaya, pun aku tak marah. korang ada hak. i terima seadanya walaupun dalam hati i sedih. :(

untuk yang terus bagi aku kata-kata semangat n terus support n lahirkan rasa sayang. terima kasih jugak.
sedih n sebak i baca dm, email, whatsapp korang tau.
walaupun hubungan kita as a reader n blogger, as a customer n penjual je..n tak personally kenal...tapi some of u aku dah kenal wayyyyy back sebab korang rajin communicate ngan aku dpd social media aku, dpd whatsapp semua.
walaupun kadang aku keras tak reti layan ke apa. still aku kenal n ingat some of u.
i appreciate each n everyone.

ok dah panjang sangat entry kak jah hari ni.
so akhir kata, ku susun sepuluh jari memohon maaf andai ada silap.
dan ku susun bibir munggil bagi ciuman jauh untuk semua...siapa tak suka tepis siap-siap yea.

salam jumaat.

p/s : typo harap maaf. aku mmg ratu typo. hihi

cerpen : shopaholic kah?



sejak dah pakai tudung ni memang aku takda baju sangat nak pakai.
sebab sebelum ni baju semua ciri-ciri tak muslimah compliance. haha.
so hanya mampu ulang-ulang je apa baju yang ada.
sampai sendiri nak muntah sebab dok rotate 6-7 baju yang sama je ulang-ulang.

last time aku shopping pulak adalah 2 weeks before aku decide untuk pakai tudung.
i mean shopping baju proper la. so hanya some dpd apa shopping tu je boleh pakai.
ada la shopping kat kedai murah2 baju lepas2 tu.
tapi tau la dah kata murah. tetiba butang tercabut la. tetiba lengan sebelah ok, sebelah lg sendat. (read: sejenis perangai tak suka test baju sebelum beli)

since sekarang ni asyik la meeting sana sini, jumpa orang sana sini. aku kelihatan seperti bibik tanpa permit. ngeri sangat rupa. so harus shopping.

kisahnya last week ke klcc la nak shopping kat Flow.
aku suka Flow sebab baju dia lawa n aku dah tau size aku. so senang.
tapi ngeri weyh dah la bawak anak ngan stroller bagai.
aku yakin aku tau kedai tu kat mana.
so naik la lift.
sekali naik tingkat 2 takda pulak kedai tu. ehhh. mana lak perginya.

kau tau la naik lift ni hazab macam mana.
dah la tunggu lama. tetiba penuh kena tunggu.
tapi takda choice sebab kau bawak stroller kan.
aku cakap kat laki aku. tingkat atas kot.
taknak tunggu lift laki aku malas.
so aku dukung hannah. dia angkat stroller tu naik escalator.
sebab escalator klcc memang takleh lalu stroller sebab ada palang tu.
plus aku pun tak suka sebenarnya. aku seriau n ngeri.
pastu naik tingkat 3 tetiba takda jugak kedai Flow tu. WHATTTTT???
eeeee takutnya nak cakap maybe kat tingkat 1 kot.

laki aku dah ala-ala bengang.
nak taknak naik la lidt ke tingkat 1 balik.
n guess whatttt???
takda jugak kedai tu.
aku dah macam...eh kat wing satu lagi ke apa?
klcc adalah rumah kedua aku. takkan la aku leh lupa pulak.
takut laki marah terus cakap takpa la tak payah.
lain kali je aku pergi sendiri ngan kawan-kawan aku. *mata ke atas*

dalam pada tu tetap tak puas hati. mana pergi kedai ni.
tukar location ke apa.
so teruskan perjalanan ke tempat lain.
lepas tu rehat. laju-laju google pasal store location.



Oh Emmmm Geee...memang dah takda kat KLCC kedai tu. WTH..
aku tengok yang ada kat PAvi, Sogo n Mid Valley kot kat KL ni.
eeee annoying tau. yang laki aku kata jom pergi Pavi.
ingat aku rajin?
kosser ye. tak payahhhhh.
so lupakan je la.

kita teruskan kehidupan ngan melepak je la.
makan-makan n minum minum cuci mata laki bini.
ramai pulak hari tu celebrity n instagram celebrity kat aseana hari tu.
dasyat.


Alhamdulillah hannah now dah 6 months n 17 days.
berat few days back pergi check adalah 7.7kg n tinggi dia 71cm.
kemain aktif dia now. sesak napas semua orang nak menjaga dia.
sentiasa nak berdiri n meniti tepi sofa ke apa je la yang boleh panjat
n merangkak laju ke sana sini.
takleh duduk diam dah.



konsep selfie masa kini.
hari tu saje testing style baru tudung.
ala-ala nampak inner feeling neelofa. kah kah kah.

so anyway.
lupakan kisah keluar nak shopping tak jadi tu.
hari di teruskan dengan bekerja.

until today.
aku sorang kat office.
sebab partners ada meeting kat kedah.
dorang ajak, as usual aku tak kuasa. sebab takpa 2 orang pun boleh handle.
takyah nak ramai2 semak2. i biarkan di office buat kerja lain.

memang bagus sebab 80% kerja aku siap.
tak sabar nak eksyen n submit ngan dorang esok.
mesti dorang stress sebab dorang punya tak siap lagi. kah kah kah.

then ada masa terluang pulak lepas kerja siap.
kau tau apa kak jah buat?
kak jah bukak website flow weyhhh.
dan bermula la operasi online shopping.

aku memang jarang shopping.
bila aku kata jarang tu. tu bermakna aku hanya shopping 1-2 kali je setahun.
di ulangi SETAHUN ye.
so bila aku shopping. aku suka grab banyak2 senang, boleh pakai setahun terus. hahaha.
tapi masalahnya bila kau main grab je.
kau macam tak sedarkan diri.

aku jenis tak tengok harga.
rasa lawa terus masuk cart.
masuk dan masuk...dan masuk lagi.
pastu aku terkejut. hahahaha



kau tengok atas kanan tu.
tetiba ada 20 items dalam cart aku.
kau dah tebiat?????
pastu terperanjat sebab woiii kejadah sampai beribu2 ringgit ni. hahaha

pastu dah kemain shopping tetiba pulak baru jumpa tab SALE.
bukak sale items tengok semua range rm50-rm80 baju.
apa lagi makin gigih masukkan dalam cart.
last sekali bukak balik cart so mari slash mana tak perlu sangat.

so bukak tengok mana yang harga atas rm100 n tak masuk akal mari remove.
setelah remove dan sebagainya...akhirnya i shopping 18 items weyh/
bu amazingly adalah sangat murah sebabbbbbbbb tengah SALLLEEEEEE gila.

so sesiapa suka tanya baju aku selalu beli mana.
mohon bukak websiti flow now. http://www.flowclothing.com/
terus check out kat SALE tu.
eh harap maklum FLow ni untuk orang badan besar yea.
korang kurus takyah la sibuk. tak jumpa size.

tapi serious lawa-lawa n murah.
pastu geram sebab new arrival pun banyak lawa
tapi i terpaksa remove daripada cart sebab Total tadi macam menempah maut.

aku tak sure nak consider perangai aku ni apa?
nak kata shopaholic tak gak kan? sebab aku hanya shopping sekali sekala je.
tapi nak panggil sejenis kegilaan apakah ini? jenis sekali dia shopping memang tak pandang kiri kanan.
sejenis rasukan mungkin?

akhir kata...mohon parcel i dapat secepat mungkin.
fuuhhh kiri...fuhhhh kanan.




Mohon di permudahkan semuanya untuk kami

lama sangat aku tak bersiaran kan.
hati memang dah takda..
kalau ada hati pun tapi masa tidak mengizinkan.

tapi today free.
n hati sebak menangis keseorangan ni.
so marilah kita update kisah sebak ini.

lately ni hati tah kenapa sedihhhh sangat-sangat la.
asyik teringat n rindu sangat-sangat kat papa.
especially bila tengok Hannah.
Hannah tu mata jenis sedih. sebijik macam mata papa.
so tengok Hannah lagi rindu kat papa.

family aku memang happy sangat dengan kehadiran Hannah.
memang buah hati pengarang jantung semua orang la.
bila tengok mama lawan tak sihat dia tu, tetap nak layan Hannah.
wondering kalau papa still ada macam mana la pulak agaknya.
ye la both parents aku tak merasa berkasih sayang dengan cucu kan.
sama jugak dengan adik beradik semua. kita orang mana pernah layan anak buah/anak mengadap 24/7 daripada kecik sampai besar.
so memang celik mata ke, balik kerja ke apa semua mesti carik Hannah dulu la. heheh.

Alhamdulillah Hannah less than 2 weeks nak masuk 6 bulan dah.
kejap je rasa.
progress pulak terlalu cepat dia ni.
merangkak memang dah seantero tempat dah.
pastu now asyik nak berdiri je. dia akan panjat badan orang, tepi sofa ke apa untuk dia berdiri.
pitam kan. padahal baru 5 bulan lebih.
now nak pakaikan diapers n baju pun kemain payah. asyik nak berpusing, duduk n pergi sana sini.
dah terjerit2 macam orang gila aku.
penat weyhhhhhh.

paling baru semalam dia dah pandai nyahut kalau kita orang tanya, "hannah manaaa?? mana hannahhhh???"
kemain dia "uhhhh"..."uhhhhh"
sampai kita pandang dia. bila pandang dia senyum.
uihhhh pandai sangat ni. eeee geram.

eee sayang sangat.
pastu nanti kejap-kejap macam tak percaya eh kenapa ada budak kecik kat dalam rumah ni?
kenapa tetiba ada budak kecik elok melentok kat badan aku sambil pandang aku ni?
so surreal.

penat n rasa takda masa je untuk diri sendiri.
but of coz it is all worth it.
Alhamdulillah jugak sebab aku ada support system yang sangat kuat.
Family aku n suami aku sangat la membantu sangat dalam menjaga n besarkan Hannah sama-sama.
kalau mak sorang handle, mak akan pitam. sebab iolls #mudahstress hahahaha
ada sekali tu semua takda aku kena jaga dia seharian. oiiii penat.
pastu dia kan asyik berpusing nak merangkak.
aku penat kejar, angkat n letak balik dia. *tapi tetap tak kurus*
last aku sendal dia ngan bantal belah sana, belah sini aku baring.
so dia takleh bergerak or pusing.
menjerit2 dia nak gerak tak boleh.
dia jerit, aku jerit.
dia jerit kuat lagi, aku jerit kuat daripada dia.
pastu cakap, ingat hannah je ke boleh jerit? jom lawan.
amik kau lawan jerit lelama sampai nangis dia. kah kah kah.
#makpembuli

eeee geram budak tu.
eh type semua ni tersenyum pulak aku.
walaupun asal memula buat entry ni dengan perasaan hiba dan tengah menangis.

kisahnya. aku rasa mostly korang tau kehadiran Hannah anak syurga ni dalam hidup kami.
aku tak pernah detail bagi tau. sebab biarlah aku simpan sesama keluarga.
tak semua benda aku suka share.
tapi most of u peeps get the idea.
thanks untuk semua yang hormat n takda bezakan dia n tak tanya aku soalan pelik.
untuk yang kurang sensetif bagi statement menyentap kat aku, yes aku sentap tapi aku maafkan korang.
nak buat macam mana kalau dah dasar mulut takda insurance kan.

besar tanggungjawab kami. ingat aku tak pikir ke semua benda.
macam mana itu. macam mana ni.
dah besar macam mana semua aku pikir.
amanah yang Allah bagi kat kami lagi berat sebenarnya.
tapi sendiri simpan dan hadapi.

aku memang niat nak buatkan aqiqah untuk Hannah n doa selamat.
small majlis for her, aku pun taknak majlis besar-besar.
sebab? sebab aku malas nak layan soalan ala2 terkejut manusia. nak je aku tampar.
so cukup sekadar few close friends, family n jiran tetangga.

tapi tu la kak jah sibuk bak ang asyik tertangguh n tak tau bilanya nak buat.
plan dari december bawak ke january sampai sekarang dah masuk febuari pun. hahah gagal betul.
then tetiba noy tanya bilanya kau ni?
aku cakap bulan ni memang tak free kecuali 1 minggu tu je.
terus noy kata dah amik tarikh tu je. haaa really?
ok fine.
so terus contact caterer kambing.
Alhamdulillah tarikh tu boleh.
now baru nak carik catering. pitam. harap ada la yang available.
kakak ipar aku kak shida memang buat catering gak, tapi taknak susahkan dia.
kalau boleh nak dia datang as tetamu jugak. gituh.

so nway, lepas settle hal kambing.
orang tu mintak nama aku, n nama anak semua.
then aku letak la. then part nama hannah tu takda binti.
rasa pelik. ingat nak letak je apa-apa.
tapi hakikatnya ikut pendaftaran nama dia memang nama dia sesaja for the time being.
terus aku delete n biarkan nama aku pun takda binti.
so takda nampak pelik sangat. sedapkan hati aku sendiri.
then aku send whatsapp tu.

then semalam sembang ngan mama.
mama cakap dia sedih.
aku tanya kenapa? dia kata nak baca doa selamat nanti nama hannah takda binti.
aku macam takpa la. memang takda pun.
orang faham kot. tak pun letak je binti apa2 nama Allah dulu.
mama kata ye lah.
tengok hannah dok terpanjat sana sini senyum gelak semua rasa sebak pulak.
dia tak tau apa-apa pun.
pastu habis situ.

then today orang kambing tu reply whatsapp aku today.
mintak aku bagi nama full hannah please sebab dia nak niatkan akikah nanti.
aku macam tersentak. bukan sebab apa.
sebab terus sedih sebak semua la. sebab aku tak boleh bagi buat masa ni.
hakikatnya tu je la nama yang dia ada, nama penuh dia yang aku bagi.
selepas 2 tahun bila pengangkatan baru akan bintikan dia dengan Nama Allah.
buat masa ni belum pilih pun lagi.

Terus aku jawab situasi aku n kata tu nama dia yang berdaftar.
takda nama lain.
kalau nak bintikan jugak, boleh la bintikan Abdullah.

orang tu mintak maaf sebab dia tak tau.
takpa la aku tak salahkan dia. memang dia tak tau la.
mana pulak dia nak tau.
lainlah aku memang tahap glamour mengalahkan Neelofa lak kan.

tapi tah kenapa takleh kawal lak perasaan
tak pasal aku menangis2 lak.
sebab sedih.
aku pun tak sure napa aku sedih.
tapi aku sedih sangat.

i dont know what future holds for her.
aku cuma berharap n berdoa dia di lindungi olehNya
di jauhkan dari orang-orang jahat dan bermulut keji
aku juga doa dia membesar sayang kat kami semua macam mana kami sayang kat dia.
but then again. aku hanya mampu doa n bagi terbaik. Allah menentukan segalanya.


ni la kesayangan buah hati aku. dedua sekali.
Alhamdulillah ngan keluarga kecik ni.
pun dah bersyukur n happy sangat. cukup la kot.
bak kata ben yang tak sudah2 nyanyi untuk hannah, "ni la satu-satunya anak daddy" hehehe.
rezeki Allah tak tau lagi. mana tau tetiba lepas ni berderet-deret lain kan.
tapi ikut mummy ni, cukuplah Hannah sorang je. heheh

Moga Allah permudahkan semua urusan kami membesarkan Hannah.
dan semoga anak mummy membesar dengan sihat, sempurna, menjadi anak yang baik.
Aamiin. Insyallah.

ok sekian luahan hati iolls yang lara ini.
bila check hp app period, memang dah due sangat.
patutlah PMS rupanya.
patutlah hati tisu sangat pulak lately ni.
mohon kak jah bertenang dan tabah. heheh.