Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : hanan ke?

Assalammualaikum peej.

Nak share pengalaman mistik yang baru je berlaku malam ahad aritu. 

Dalam pukul 9 malam aku bawak baby (umur 4 bulan) masuk bilik. Niat nak tidurkan baby. Husband and anak sulung (Hanan) tengok tv kat hall. 

Disebabkan husband nak tengok rancangan seiras seirama, jadi dia angkut la tv lama kitorg bawak masuk bilik untuk aku tengok cerita korea. Sambil tidurkan anak boleh lah tengok tv sama. Hanan pulak kerja asyik keluar masuk bilik sebab nak mengacau baby. Dalam pada tu aku ikut terlelap sama. Lampu masih terang benderang. 

Lebih kurang pukul 11.30 macam tu (sempat tengok jam) aku terjaga sebab Hanan masuk bilik baring sebelah adik dia sambil susu botol. Disebabkan dia memekak je sampai adik dia bangun, jadi aku panggil husband bawak dia keluar dulu.

Lepas diorang keluar aku baring mengiring nak tidurkan baby semula. Tiba-tiba aku rasa macam Hanan baring menghimpit bawah kaki aku. Dalam hati 'eh bila pulak budak ni masuk. Tak dengar pon suara dia'.  Selalu mulut dia riuh tanya mummy dah tidur ke? Baby dah tidur ke?

Tapi 'dia' tak bersuara. Cuma makin lama makin kuat menghimpit aku. Menonggeng-nonggeng kat betis aku. Macam yang Hanan selalu buat. Aku boleh rasa badan 'dia' memang menyerupai Hanan.

Aku cuba nak bangun tapi tak boleh. Sebenarnya aku nak suruh 'Hanan' keluar jangan bising-bising dalam bilik. Adik nak tidur. Tapi aku tak boleh nak bersuara. Pelik, badan aku pon tak boleh gerak. Nak menoleh pon tak boleh. Eh dah kenapa niii??!!  Tapi aku boleh nampak jam kat dinding tu pukul berapa, pandang pintu bilik, and dengar suara husband kat luar. Seolah-olah aku bukan bermimpi. Macam alam nyata. Mula-mula aku memang nak biar je, tapi bila dengar suara Hanan tengah bergurau dengan husband kat luar baru lah aku sedar yang tengah menghimpit aku tu bukan anak aku. 

Allahuakbar! 

Aku cuba panggil husband tapi suara tak keluar. Dalam hati aku cuma sebut Allah. Allah. Allah. Berkali-kali. Aku cuma boleh pandang je pintu tu, harap-harap husband or real Hanan masuk bilik. Tapi aku cuma boleh dengar diorang berdua tengah gelak-gelak sakan bergurau kat luar. Sampai lah aku dapat kekuatan untuk baca ayat kursi. Habis je baca ayat kursi tiba-tiba 'dia' terus hilang. Aku terus tersedar, terus terduduk. Aku tengok jam pukul 11.45. Betul macam yang aku nampak dalam mimpi tu. Termenung aku sekejap. Sebab rasa pelik sangat. Aku ni mimpi ke apa sebenarnya? Macam separa sedar.  

Aku toleh baby, eh budak kecik ni tak tidur sebenarnya. Aku terus keluar bilik. Husband tanya kenapa dengan aku. Keluar bilik mengejut dengan muka pucat. Aku tak jawab soalan husband. Sebab aku nampak Hanan elok je tengah baring depan tv. Lepas tu aku terus masuk bilik balik dukung baby bawak keluar. Husband tanya aku nak tidur kat hall ke? Aku diam je. Sebab macam masih nak hadam apa yang dah jadi tadi. Bayangkan la benda tu datang mengacau time lampu terang benderang kot. Malam tu kami berempat tidur kat hall. Huhu. Sampai sekarang aku tak cerita apa yang berlaku. Tapi husband macam boleh agak ada something yang jadi malam tu. Pada aku, salah aku jugak. Sebab malam tu memang aku lupa baca Al fatihah, 3 Kul, ayat kursi and doa tidur yang selalu aku amalkan. Ngeee.. 😂

Ingat sebelum tidur baca ayat kursi! Hiii.

Sekian. 

- ayu -

bestnya weekend

rasa macam lama pulak tak bersiaran kan.
cea poyo..bukan macam baru je ke sembang hari tu?
takpa ni sebelum balik ada masa sikit lets sembang.

actually saja nak release kan tension sikit.
sebab kita orang dah start fb ads untuk fame.
aku bila start fb ads mula la stress.
selagi tak dapat target CPC yang aku nak aku stress.
tapi takpa..korang mesti tak paham..sama je macam elly n filla. hahah.
janji kak jah paham.
so selagi tak capai apa aku nak aku stress.
macam2 aku adjust. bila dah ok baru kak jah boleh tersenyum.
next buat untuk ellfie pulak..ellfie susah sikit sebab produk skincare.
nak lepaskan bagi ads approve pun susah. banyak nau guideline.
akan bertambah stress nanti.

so sebelum stress kembali. mari sembang.
last week meeting n tengok color baru untuk Fame Matte lip cream.
aku suka 2 color tu...hahah matiklah puji produk sendiri. ;p


tapi betul kan? cantik ke idokkk?
sannntikkkk khennnss?
tersenyum2 kak jah selfie.



then meeting sekali untuk next produk under Fame Cosmetics.
wah tak sabar.
semoga produk kedua pun meletop-letop macam Lip Cream kita. Aamiiinnnn.


kan aku cakap lip cream ada color baru kan?
ada 2 color.
pilihan hati i mesti la color atas tadi.
satu lagi colour ke arah purple sikit.


kalau korang perasan walaupun sekarang Fame ada 5 colour.
aku memang akan pakai nude atau desire je.
aku tak pakai 3 color pink lagi tu..candy, party n fuschia.
sebab aku rasa kulit aku ke arah mendung di petang hari gituh.
so macam pelik je rasa.
maybe jugak aku tak biasa. hahaha.

tapi hari tu try color baru yang purple tu..memula rasa pelik.
tapi bila tengok balik e ehhh macam lawa jeee.. hahahha. nak jugak puji diri tu.


so maybe lepas ni kak jah boleh try balik color2 pink yang ada sekarang.
maybe hari tu perasaan je kot.
agaknya pakai ok je kot.
sebab bila tengok customer pakai n selfie lawaaa je.
tak caya pergi tengok ig fame. https://www.instagram.com/fame_cosmetics/
lawa kannn??

ok dah-dah cerita pasal tu.
nak cerita pasal weekend i ni.
hari sabtu lepas adalah terpaling best.
sebab tah malas apa melanda diri.
aku memang tak kemana langsung siang tu.
suami aku ajak pergi rumah mama pun aku tak sanggup.
sebab penat n panas sangat cuaca kan.
and dah lama sangat weekend aku yang melepek kat rumah tak berlaku ye.
everyday n every weekend ada je ke sana sini.
penatnyaaa..takda proper rehat.

so sabtu lepas siang tu order KFC.
then layan tengok kabhi kushi kabhi gham je.
sambil layan dua beranak ni.


haha sama kan? dedua sama je.
tangan kontot n memanjang lidah tersentil je.
then malam tu baru ke gerai kak shidah.
itu pun sebab filla nak ke sana jugak.
so lets la jumpa.



menu malam tu adalah lauk sambal tumis udang petai dan begedil. :)
lama jugak tak kesana almost 2 weeks kot.
so bila ke sana, laki aku lak jumpa adik beradik.
so memang lama la.
around 11 jugak kot baru gerak.

ingat nak balik la.
sekali laki aku ajak sambung lepak ngan kawan-kawan dia.
ok je la. lama jugak tak lepak.
so ke barakat. oh em gee lama tak lepak. dah bertukar pun signboard semua. kah kah.
so lepak la malam tu.


gerak balik pukul 2 pagi jugak la.
then noy n arif datang rumah aku main ngan kucing.
laki aku n arif tidur lepas tu.
aku n noy sambung lepak sampai subuh kah kah.
lama sangat tak dapat lepak berdua tanpa laki masing-masing.
so seronok sembang sakan sampai lupa tengok jam.

pastu bantai tidur sampai pukul 2 petang. mih mih mih.
tapi noy n arif dasyat tak bangun2.
dorang ada kunci rumah aku.
so tinggalkan dorang.
aku n MrB keluar makan. lapar baq ang.

tetiba datang angin rajin. kak jah melaram. jarang-jarang berlaku tu


wooow. meletoppp. hahhaa.
lawa kan warna lip cream baru Fame ni?
tak sabar ni..ramai suka warna ni.
so keluar nanti jangan lupa rebut-rebut beli ye. :D

sunglass pulak adalah dari https://www.instagram.com/quaymalaysia/
lawo weyhhh. dah la tak mahal sangat.
kau whatsapp je kata nak jumpa. nanti dia bawak stock.
tapi aku sound awal-awal ye...korang akan menggila.
sebab semua lawaaaaa...tetiba daripada nak seketul je..tetiba aku beli 3 weyh.
eeeii seram. tu pun macam nak terbeli 4-5..tapi sedar diri..so bertabahlah. heheh.

oh hari tu ada komen kat blog kot.
tanya aku contour/shading ke pipi aku tu. suruh buat video.
oiii jangan bagi i seram suruh buat video bagai. takda la terel pun.
actually aku tak buat shading ke apa. tu blusher je tu.
aku pakai dua blusher. yang pekat mcm maroon aku buat bagi straight belah bawah tu.
belah atas aku pakai blusher warna lembut.
so maybe nampak macam shading. padahal tak puin.
sekian penjelasan.

ok meh sambung cerita.
so i memang penggila makanan india.
harus selang seminggu atau 2 minggu harus pekena nasi daun pisang.
nak ke bangsar idok la rajin. plus kelaparan dah.
so pergi Thurkah kat melawati je. nyum nyum.
sampai je noy n arif sampai.


balik makan tu konon nak beli barang rumah.
banyak dah putus.
tapi tah apa la malas n penat tak tentu hala.
tak kuasa pulak rasa.
so just beli kuih-kuih..n air kelapa bagai. kita ke rumah mama.
rindu..lama tak lepak ngan mama.
aku pun sekarang dah tak tiap hari berulang.
selalu tiap malam balik kerja ke sana.
tapi penat weyh. walaupun tak jauh kan.
sebab if lepak nanti nak dekat kul 11 baru gerak ke apa.
sampai rumah dah kul berapa kan.
letih jugak.
tapi if tak pergi nanti i rindu mama i macam mana?
pastu nanti emo n rasa sediihhh je rasa sebab lama tak jumpa.


sempat singgah beli rojak buah ada makcik ni meniaga.
sedappp woooo...
tolonglah suka sangat makan ni.
seram ngan diri sendiri. kah kah.

eh ok la.
baru kejap dah nak pukul 5pm dah.
cepat nau masa berlalu ni.
nanti free i update lagi yea.

bye bye pipols.

Sembang Movie : The Forest

Saja nak sembang pasal movie.
Aku kan suka kalau ada masa lapang layan movie.
So semalam aku tengok cerita The Forest.


Siapa pernah tengok? angkat tangannn..
Masa hari tu kat wayang rasa nak tengok.
tapi tu la busy menggila kot. tak sempat tengok.
plus aku sekarang ada sejenis perangai kedekut nak tengok kat wayang.
tiket mahal bak ang kan nowadays. hiu hiu hiu.

so tengok kat yify dah keluar.
so lets layan.
sebelum kak jah berceloteh.
mari tengok trailer dia dulu...if korang belum tengok la.


so malam semalam aku layan la tengok cerita ni.
ingat seram biasa-biasa je la. sebab selalu cerita omputeh ni seram dia kurang.
tapi kong ajo gak la..sebab takuuuttt me no like.
first time aku layan cerita hantu tengok celah2 cari.
tak pernah berlaku ok.
aku selalu tengok tapi tutup mulut.
sebab aku taknak jerita. mata nak tengok.
tapi cerita ni aku tak sanggup nak tengok sebab cemas n scary.

meh sinopsis sikit.
kisahnya perempuan ni kembar seiras.
satu hari tu dia dapat call mengatakan adik kembar dia hilang.
adik dia ni memang menetap kat jepun. 
so adik dia ni last di ketahui pergi masuk aokigahara forest.
if orang pergi forest tu selalunya untuk nak bunuh diri.
or if pergi selalunya kemungkinan untuk balik tu kurang. mesti akan end up sesat n mati terus situ.

so dia tak puas hati. dia pergi sana.
sebab dia kembar seiras dia kata dia dapat rasa apa kembar dia rasa.
so naluri dia mengatakan adik dia tu belum mati.
n adik dia memerlukan pertolongan dia tu.

so dia pergi sana.
tour guide semua taknak bawak masuk hutan tu. sebab memang bahaya n seram.
sebab dia kata, hutan tu akan bagi ketakutan kau kawal diri kau.
tah macam mana ada orang boleh bawak la.
so dorang masuk bertiga.
tour guide..sorang lelaki ni wartawan ke apa tah dia kenal kat bar.
n dia masuk.

tapi syarat kena masuk siang je. sebelum malam kena balik.
so dorang pergi la.
dalam perjalanan jumpa la ada mayat2 bunuh diri ke apa.
so akhirnya jumpa le khemah adik dia ni,
adik dia takda.
so dia kata dia nak tinggal. takpa takda sapa nak teman ke apa. dia taknak balik.

tour guide tu balik.
tapi mamat sorang tu teman dia gak.
pastu pung pang itu ini adegan aku ketakutan tutup2 mata.
nak cerita semua tak best la kan.
tapi betul adik kembar dia tu memang hidup lagi n bukan bunuh diri.

so kisahnya. khas untuk yang dah tengok cerita ni?
jap aku tak paham.
kesimpulannya, mamat yang tolong dia tu bebetul baik ke jahat sebenarnya?
ke dia halusinasi je sebenarnya perempuan tu?
aku tak paham sebab last kan dorang kat ranger station tu.
kan dia nampak banyak plastik power bar tu, gaya macam laki tu biasa lepak situ mcm tu la.
ke takda sebenarnya?
so tu je i confuse.
kalau takda sapa boleh terangkan jawabnya aku kena ulang tengok.
maybe aku ketakutan so tutup mata lebih.
or bila cemas buat-buat main phone la apa.
so ada aku terlepas info penting ke apa.

tapi siapa belum tengok sila tengok.
ok la cerita dia.

tu takpa..tu takpa.
dalam salah satu adengan dalam cerita tu.
perempuan tu macam google pasal forest tu.
nampak la pics mayat la apa la.
so tadi aku google la kan.
aku tengok elehhh banyak pasal movie ni je.
then aku scroll ke bawah.
oh em geee...memang ada la pics mayat semua tu.
tergantung la. mata overdose la..sampai berulat dalam khemah pun ada.
trauma jap kak jah.

so bukan mitos la yea?
memang betul kewujudan forest tu dan kisahnya.
eeeiii seram.
tapi tadi aku tgk images je.
aku tak baca kisah forest ni. senang nanti nak baca.
aku ni kadang ada satu perangai suka menkaji dan tau lebih2. heheh.
macam movie ke apa, kalau dia kata je based on true story.
habis je gigih aku google.
pastu puas hati dapat tengok orang-orang yang sebenarnya.

ok tu je.
senang kita berjumpa lagi di lain entry ye.
ta ta ti ti tu tu.


Ngeri sangat ni sampai gaduh besar

today kat timeline fb banyak orang share kisah ni.
kisah bergaduh besar dalam masjid sebab wang hantaran tak cukup.



aku ada baca sinopsis cerita pagi tadi.
tapi carik balik tak jumpa pulak.
kesnya macam ni.
si perempuan umur 21, lelaki umur 27.
dah bercinta 3 tahun.
lelaki tu kerja sebagai pengawal keselamatan. gaji rm1500 macam tu.
so awal tahun hari tu hantar rombongan merisik.
lelaki tu mintak hantaran rm7000.
tapi keluarga perempuan tak setuju. keluarga perempuan letak hantaran rm15,000

so lelaki tu kata dia bayar ansuran rm10,000 sebelum kahwin.
then balance rm5,000 masa nikah.
so jadi cerita sampai hari nikah tu, lelaki tu tak dapat nak bagi rm5000 tu.
sebab ye la kau dah takda duit. kau nak korek tang mana lagi?
so family perempuan takleh terima..dorang nak jugak rm5000 tu.
so family lelaki kata tak boleh takpa la, dorang balik.
kira tak jadi kawin la.
so jadi la pergaduhan besar kat masjid tu.
siap ada pic pengantin perempuan pun amuk tarik tudung family lelaki tu.

ayoooo why la sampai macam tu.
sedih pulak aku tengok.
tu la masalah ngan masyarakat sekarang.
ikut sangat orang. orang nak hantaran banyak..kau nak banyak.
orang majlis grand. kau nak grand. tolong la ukur baju di badan sendiri.

yang parents perempuan pun. kau boleh tak permudahkan urusan nak kawin tu.
jangan minta yang bukan-bukan.
kau nak letak tinggi? dah kenapa? best sangat ke anak kau?
kalau best pun? perlu ke letak hantaran tinggi.

bagi pendapat aku, tak perlu kot letak harga tak masuk akal.
lagi pun tu semua adat kot. tak wajib pun dalam islam.
macam aku dulu, mak bapak aku tau laki aku gaji tak besar, family dia pun bukan orang senang.
so mak aku tak mintak hantaran mahal. serious hantaran i biasa-biasa je.
mak aku kata dia nak permudahkan.
tak nak sebab nak kawin..meminjam sana sini ke apa.
pastu belah lelaki tak buat majlis, takpa..tak kisah.
ajak je ke majlis aku family n friends ke apa.

sama macam noy kawin.
mak aku kata biar sama hantaran ngan aku.
dia kata taknak kakak kecik hati ke apa.
eh macam tu yea? aku tak kisah pun.
tapi family arif kata takpa..dorang nak bagi hantaran sekian harga.
then ok la. suka hati.

sama macam hantaran dulang.
tak perlu ikut orang aku rasa.
orang ada 9-11 dulang kau pun nak.
padahal takda duit ni. so tak payah la.
kau buat ikut kemampuan kau. kau bagi je la 3-5 ke, 5-7 ke.
suka hati la.
takyah nak pikir sangat orang nak kutuk ke apa ke.
alaahh berapa lama sangat la orang bercakap..nanti lepas 1-2 minggu dia lupa dah kisah kau..dia sibuk ke gossip terkini artis2 pulak.


sebab tu aku suka cerita p.ramlee.
setiap cerita dia walaupun berlawak ke apa.
semua ada unsur selit nasihat dan sebagainya.
ni contoh terbaik.
betul..kawin ni bukan berdasarkan hantaran dan majlis semata.
banyak lagi la kau nak hadap.
so takyah poyo sangat.

macam ada setengah parents kemain nak hantaran mahal sebab anak sorang perempuan la apa.
macamkan anak kau menghasilkan emas setiap kali berak la dia punya letak harga tu.
lepas tu anak apa pun tak tau. pastu tetap nak kepit n simpan anak kau bawah ketiak kau.
kau dah kenapa? saiko?

aku paling suka ada sorang kenalan ni aku kenal.
dia quite senang familynya. n bapak dia pangkat tinggi.
n adik-beradik pun berjawatan tinggi.
adik beradik dia tak silap ada 3-4 orang perempuan.
aku terkejut masa sembang..hantaran dia rm1000 sahaja.
dia kata adik beradik dia pun semua sama..kakak-kakak dia.
sampai masa meminang family lelaki terkejut.
sebab ada nak bagi rm8,000, rm10,000, rm12,000 la..banyak la.
tapi bapak dia taknak..bapak dia kata nak rm1000 sahaja.
kalau ada niat nak bagi tu..maybe boleh bagi anak masing2 untuk mulakan kehidupan berkeluarga.
Ya Allah bagus sangat tu. niat dia nak mudahkan urusan perkahwinan anak-anak dia kot kan.
taknak sampai terbeban.
Respect.

jadi untuk pembaca-pembaca semua, nanti anak nak kawin tu.
harap semua pun berpikir dulu sebelum letak harga ke apa.
tak perlu ikut orang, ikut trend, permudahkan semua.
some rasa, duit tu la nanti aku nak buat majlis kawin...kalau takda, macam mana nak buat majlis.
salah ye konsep tu..tujuan kita buat makan-makan adalah untuk hebahkan kepada orang yang kita dah kawin supaya takda timbul fitnah.
ikut kemampuan. kalau kau mampu untuk bagi 10 orang je makan untuk teman rapat dan family. 
then cukup tu je. kalau kau mampu bagi 100 orang. then buat majlis kecik doa selamat.
tak perlu ikut orang buat majlis gempak2 ke apa.
tu ada pepatah kata, ukur baju di badan sendiri.

untuk yang belum kawin.
tau...kita tengok orang n tengok artis la, tv la apa.
rasa nak majlis grand jugak. nakkk jugak itu ini.
tak perlu, bersederhana je.
macam aku dulu, aku buat apa mampu je.
tapi Alhamdulillah rezeki aku, ramai pulak orang sponsor itu ini.
ikut aku, memang aku buat majlis nikah je ye.

macam noy, ikut dia..impian tinggi melangit.
tapi tengokkan kesihatan parents aku time tu.
so dia kata takpa la..buat majlis nikah je. taknak susahkan parents aku.
then satu lagi majlis belah suami dia.
macam aku, majlis belah suami takda.

biasa la kita perempuan, berangan nak majlis banyak..tukar2 baju la apa.
takyah la weyhhh. buat penat je. takda la seronok mana pun. hahah.
lepas kawin nanti duduk sendiri lagi banyak benda penting nak ada.
beli barang rumah dan sebagainya kan?
ada yang rezeki mengandung cepat..dah kena pikir pasal baby pulak kan.

tapi serious aku memang tak setuju betul la hantaran yang mahal melampau ni.
unless lelaki tu pun kaya tahap langit ke tujuh dan berbesar hati nak bagi.
then tu suka dia la.
tapi kalau kau tau bakal menantu kau dan family orang biasa-biasa....n kau pun asal biasa-biasa..takyah la nak mahal-mahal ikut trend or ikut orang lain.
bersederhanalah.

wooow. mood ustajah sangat hari ni.
tak bukan apa. sedih sangat la tengok kisah tadi tu.
tak pasal-pasal benda yang patut elok, jadi tragedi.
aku paham family perempuan amuk..sebab ye la malu kot tak jadi kawin.
agaknya jemputan majlis dan semua dah ready kot.
tapi salahhhh siapa??
bak kata cerita p.ramleeee...."makkk bapakkk kau yang salah..." hi hi hi.



Expose Mistik : si tinggi

Salam Peeja,

Dulu aku pernah anta expose mistik tapi ni terpanggil nak anta lagi lepas baca expose mistik pasal kena tindih tu. 
Ok aku ada pengalaman ditindih oleh 'benda'. 

Ok cerita ni dah lama jugak la. 
2 tahun lepas macam tu. 
Kira itu adalah kali terakhir aku 'kena tindih' ni. 
Aku dah alami benda ni dari zaman sekolah. 
Actually biar aku terangkan dari mulalah senang paham.

'Benda' yg ganggu aku tu dulu ganggu mak aku tapi lepas aku dah besar, dia usik aku plak. 
Benda yang mengganggu ni orang hantar kat mak aku sebab mak aku tolak pinangan dia. 
Dia tanam barang dkt laman rumah nenek aku masa tu. 
Mak aku dah cuba berubat tp masa tu tempat dia tanam tu nenek aku dah simen buat tangga batu. Memang takkan sanggup nak pecahkan balik semata-matakan? 
So, bomoh tu kata cara lain adalah biar dia mereput. 
Sebab lama-lama benda yg ditanam tu akan mereput so gangguan tu akan hilang.

Tapi tulah haram kot hilang.. 
Ganggu bukan main kuat lagi adalah. 
Aku pernah tengok mak aku meronta-ronta sebab kena cekik dgn 'benda' tu. 
Mata kasar nampak mcm mak aku kesawanan sambil pegang leher dia. 
Aku start nampak and rasakan kewujudan 'benda' ni dah naik sekolah menengah. 
Muka2 aku ingat gangguan biasa2 je sampai aku cerita dgn mak aku. 
Benda yg kacau kami tu bersuara seperti lelaki, berbulu lebat, tinggi. 
Sumpah tak tipu ok.

Ok berbalik cerita 2 tahun lepas tu, masa tu aku baring dalam bilik kat rumah mak angkat aku (benda ni kalau nk datang tak kira kau kat mana masa tu) 
Aku tutup lampu pasang kipas laju2 sebab panas. 
Yang lain masa tu kat luar. 
Sambil lelap2 tu boleh la dengar suara diorang berborak. 
Sampai lah dalam mamai2 tido tu aku nampak bayang2 org depan pintu bilik tengah berdiri dan selak langsir pintu tu (aku ni rabun tu yang nmpk kabur2 je) 
Aku dengar suara mcm akak angkat aku. 
Dia cakap "Shiera ni lena tido ha" so aku macam abaikan la kan? 
Dah kata akak angkat aku. 
Tapi yang peliknya org yg berdiri tu tinggi. 
Cecah la alang pintu tu tp sebab mamai ku abaikan.

Tiba-tiba rase badan tak boleh gerak da. Keras kejung gitu. 
Rasa helpless sgt masa tu. Nak jerit tak boleh, bukak mata pun tak boleh. 
Masa tulah aku dengar suara lelaki berbisik kat telinga aku sambil menindih aku. 
Aku ingat lagi apa dia cakap. Dia cakap sambil gelak "Ha dah tak boleh lari lagi. Ingat kau tu aku punya"

Kau boleh bayang tak perasaan aku masa tu. 
Gila aku boleh rasa nafas dia ok dan badan dia yang berbulu tu. 
Aku boleh bayang dia tengah tersengeh sambil gelak-gelak. 
Masa tu nak mintak tolong pun tak boleh. 
Aku doa jugak orang2 kat luar tu masuk tp takde sape pun. 

Almost 5 minit macam tu. 
Macam2 aku baca then barulah rasa badan ringan and aku boleh bukak mata. 
Lama aku menung dalam bilik pikir balik betul ke tak ape yang aku rasa td tu. 
Sampai akak angkat aku masuk bilik (kali ni org yg betul) dia tanya aku kenapa. 
Aku cerita la kat dia. Meremang bulu roma.

So aku call mak aku pasal ni, dia jumpa satu orang pandai bab2 makhluk2 halus ni. 
Dia suruh aku mandi bunga then dia akan buat upacara. 
Masa tu aku pun tak pasti nak kategori syirik ke tak. 
Masa dia buang benda tu mak and abah aku ikut. 
Mak aku cakap memang seram gila masa pi buang tu. 
Dia letak dalam botol and buang kat sungai (Tu sebab org tak bg bukak botol yg kite jumpa kat sungai or laut) 
Masa tu mak aku ckp ujan lebat gila and diorang boleh nampak 'benda' tu berdiri kt tebing sg pandang diorang.

Alhamdulillah lepas kejadian tu semua aku dah tak kena apa2 gangguan lagi sampai sekarang. 
Kalau tak dulu asyik la. 

Okla nk cerita tu je. ada lagi kisah seram lain masa duk asrama dulu tapi nanti2 lah yek. Assalam.

Shiera 

Rest in peace Oyyen

Some of u maybe dah tau sebab baca from FB.
Oyyen tak survive. Dia dah mati. :'(

Aku ada dapat call pagi around 7ish.
memang tak bangun lagi la. So aku biarkan je la.
nombor tak kenal kan.

sekali petang dorang call lagi n inform kata Oyyen dah mati.
dorang dah try their very best.
dorang contact aku pagi, tapi aku tak jawab.
so aku kata malam aku amik dia.

ye lah, actually tengok hari tu pun aku dah tau dia macam dah tak ok.
cuma aku harap, n maybe kalau kita cuba dia boleh ok kan.
tapi takpa la dah ajal dia kan.
so semalam amik dia.
dorang dah siap letak dalam kotak semua siap ada nama apa semua.
bila mati n all.

aku ok lagi.
tapi laki aku bukak kotak tu mata aku dah berair dah laki bini.
aku rasa dorang maybe awet ke apa kot. entah apa nak sebut tu.
sebab nampak elok je badan dia macam biasa. macam dia tidur je.

selalu kucing cepat keras. aku tau la aku dah bela banyak kan kucing.
tapi dia biasa je nampak.
laki aku n ayol tanamkan oyyen.
laki aku kata badan dia lembut lagi.
laki aku pegang tu siap terkulai lembut.

aku siap suruh laki aku fatihahnya sekali :)


omeyyy tangat ia ni.
takpa la, tak lama dapat dengan oyyen ni.

balik tu terus aku bawak kecik sekor lagi si Monty masuk bilik.
belikan cat food lembut tu paksa dia makan.
dia makan sikit.
aku beli syringe tu. masukkan air sikit kat makanan. sedut paksa dia makan lagi.
sumbat masuk mulut. hahaha.

terus laki aku kata jangan bagi dia duduk luar la.
nanti nyunyu gigit dia lagi.
biar tidur ngan kita je.
amboiii over ni.
dah jadi kerja tidur berhati-hati je aku laki bini. dah macam tidur ada anak kecik lak. hahaha
abis si kecik tu suka selit2 duduk celah perut la. belakang badan la.
takut kang terhimpap.
pastu malam-malam boleh lak dia syok main bawah comforter feeling main khemah.

pagi tadi bagi makan lagi. baru letak balik dalam cage.
nanti malam ni bawak masuk bilik balik.
jaga elok-elok. hopefully dia membesar sihat dengan jayanya.

semalam otw ke rumah mama lepas amik Oyyen tu termenung laki bini.
sedih. pastu aku cakap la, takpa la..ni baru kucing.
macam mana la orang yang kehilangan anak ni rasa kan.
kadang ada kita baca kes lemas ke, kemalangan ke, terus semua anak-anak mati terus depan mata.
lagi perit n berat dorang tanggung.
tapi..tapi..tapi..kan. walaupun kucing..tapi sedih dia tu menusuk ke jiwa jugak kan.

tapi aku dah biasa rasa. memang memula sedih.
tapi time will heal kan. :)

ok tu je nak update pasal Oyyen.
nanti senang kita sembang lain. 

Get well soon Oyyen

Aku pun tak sure aku dah cerita ke tak.
Yang Penyu dah beranak dalam sebulan lebih lepas.
dapat 3 anak. tapi sekor after few days mati.
so tinggal la 2 ekor je.

Risau jugak mula-mula reti ke nyunyu ni jaga anak dia.
dia pun macam tak berapa nak normal sangat kan.
tapi so far ok la.


Nyunyu si kucing kurang upaya.
ngan tangan kontot dia, slow kemain reflex dia. n lidah asyik la tersentil je.
anak dia semua tangan macam dia jugak.
semua bengkok n terkuak. macam dia jugak masa dia kecik dulu.
comel je tengok.



comel je jalan terkedek2 je terkuak-kuak macam tu. heheh.
nama pun dah bagi.
oren tu mama bagi nama Oyyen.
yang sekor lagi Arif bagi nama, Monty.
apa-apa aje. aku ikut je. aku pun dah tak tau nak bagi nama apa.
so apa-apa pun boleh lah.

So far semua ok.
sampai la dalam 2 hari la nampak oyyen tak aktif sangat.
tapi tu la aku ni nak membawa ke vet takda masa.
until semalam balik kerja nampak dia terbaring je terkulai.
berderau gak la, gegarkan cage tengok dia gerak. fuhhh.
ingat dia mati ke apa.

nak bawak gi vet nak tunggu esok je, vet aku biasa pergi malam tak bukak.
so biarkan dulu.
then aku keluar dinner.
balik aku terkejut tengok dia terkulai kat bekas air.
kira badan dia sebelah dalam bekas air, sebelak kat luar. kepala terlentuk tersangkut kat bibir bekas air tu.
haaaaaah? dah mati ke apa ni?
check tengok hidup. aku dah sedih.
terus bagi dia air apa semua. kenapa dia ni? lemah sangat.

call noy n arif, aku ni bela pandai tapi nak take care sangat beria-ria tak reti.
cepat panik pun ye.
so google tengok ada vet bukak 24 hours.
so call dorang kata bukak. tapi jilaka consultation fees pun dah mahal gila.
tapi takpa la pergi je. kang tunggu besok tak survive oyyen ni kang.

so pergi la sana. sampai around 12ish am.
selepas pukul 12 harga consultation berganda mahal.

then bila bawak tu.
check la. hate rate dia irregular..kejap cepat, kejap laju.
n sangat lemah, tak cukup nutrition katanya.
then bawah leher luka. pelik gak.
dia kata kena gigit ke? aku tak sure? mana la nak monitor 24/7
aku kata posible tak sebab kepala dia tersangkut tergantung kat bekas air tu earlier?
dia kata boleh jadi gak. tapi ni macam bekas gigit. hmphhh.

then amik darah dia n check gula dia.
dia kata terlalu low.
biasa kucing normal kena bacaan 5, paling low ialah 1.
ni low sangat sampai machine tu takleh baca. so sad la.
nyunyu la niiiii. mesti tak bagi susu ke apa.

then doktor kata keluar balik. nanti front desk akan advice pasal payment n apa nak buat.
kalau setuju baru dorang akan proceed with treatment.
so tunggu la.

then panggil. dorang kata kena tahan 5 hari. akan duduk ICU (amboi kau). n bla bla tah apa-apa la.
total campur consultation tu RM900. hampir terkincit kak jah.
harga tak masuk ubat nanti apa semua. or any other treatment.
adalah keji kalau tetiba aku cakap, takpa la saya bawak balik je la. biarlah nak jadi apa pun.
takpa la, Insyallah duit kita cari kan..moga Allah murahkan rezeki dan mudahkan semuanya untuk aku.
so aku agree. kita cuba yang terbaik untuk Oyyen. selebihnya tawakal dan serah pada Allah SWT.
so isi borang apa bagai, buat payment semua.

berpeluh aku dengar banyak pulak mamat front dest ni cakap.
semua benda nak terangkan. eh dah laaa..
tak nampak ke aku berpeluh ni.
berpeluh bukan sebab harga, sebab hasil rasa nak terkincit tengok bil tadi, memang terus bebetul aku carik toilet.
sakit perut tetiba datang. apakah gilaaa...buruk perangai berak je kerja kau kak jah.

sebelum balik nampak la dorang dah letak oyyen dalam macam incubator tu. bagi oxigen.
kelas kau oyyen masuk hospital swasta.
kak jah pun takat masuk GH, bil 6 hari baru rm48 je hoiii.

then balik tu singgah kedai arab kat kg baru.
si arif n noy nak makan la apa.
aku tak makan. sakit gusi la dah 2 hari ni.
sakit gila berdenyut je.
nak makan pun tak enjoy sangat.

then balik rumah. dorang tidur rumah aku.
pastu arif kata dia perhati je perangai penyu.
dia memang tak susukan anak dia.
dia akan lari tingkat atas.
pastu dalam kepala sibuk nak keluar dari cage, banyak akal try nak keluar.
patut la anak sampai jadi begitu.

kena tukar sangkar kecik tak bertingkat la.
kalau tak main mengelat dia ni la.
pastu memang dia jilat anak dia. pastu kan selalu ibu kucing sambil jilat nanti dia gigit2 sikit.
aku rasa penyu ni tak reti kot. dia kan macam retard sikit.
so dia gigit tu macam beria.
sebab anak dia si monty tu pun ada luka macam kudis kering tu.
aku rasa baru2 ni.
sebab main minggu lepas takda lak bebudak tu apa-apa.

ni karang nak beli makanan kucing yang lembut tu.
nak bagi anak sekor lagi tu makan.
kang elok sihat kang nasib si monty sama macam oyyen lak kang.

hopefully ok la oyyen tu.


Musim panas bak hang.

Hows your weekend people?
aku as seperti yang di jangka memang kat rumah mama je la pun. hueh hueh hueh.
tolong la lawa-lawa konon nak la kemana-mana kan.
akhirnya tak ok. sebab malas so lepak je seharian kat sana.


dah la rumah mama tu meriah je ngan makanan.
sama ada mama masak, or aku everytime pergi memang akan make sure bawak something to eat, kadang orang lain pun bawak makanan gak. hoiii heaven.

lepas makan n sembang, tau-tau nanti tertidur je.
sebab musim panas bukak aircond.
pastu rumah lak suka benar bergelap.
memang semua tertidur.
laki aku la bengang kata bukak la lampu.
aku buat dekk je, pastu dia kata.."i bukan apa, rumah ni satu macam la..asal datang mata ngantuk asyik nak tertidur je."
hahhaha. memang pun. daripada zaman aku remaja.
kalau kawan-kawan datang dia kata rumah berpuaka sebab nanti tidur taknak bangun. hahaha

sekarang panas melampau kan.
aku selalu jarang la deal ngan panas ni.
sebab balik rumah a/c 24/7. office pun sama.
so tak merasa sangat la panas tu.

tapi orang dok la kata panasss-panasss. mana yang keluar tengahari keluar amik anak ke apa kan.
ngan laki aku naik motor pun dok kata panas.
aku lunch je la keluar. rasa la panas. tapi kejap je kang. kadang tapau je.
tapi petang nak balik tu rasa gak la kereta panas macam duduk dalam oven.
tolong bukak a/c pun udara panas yang keluar. pengsan.

kalau makan luar pun hazab gak.
tau la laki aku ni hantu nasi.
so mesti nak nasi campur. nasi campur memang gerai la mostly kan.
gila kau berpeluh sakan aku kalau makan. stresss.
rasa nak cepat-cepat makan pastu masuk dalam kereta.

aircond pun kalau buka full last n dah paling rendah pun kadang tak terasa kan.
kawan aku boy ni memang kerja servis aircond semua.
dia kata bulan ni memang full la, hari-hari dia servis aircond.
wahhh masyuk tu. hahah.

even mama tadi pun boy pergi servis aircond.


tak silap esok kat rumah arif pulak.
rumah aku pun kena gak tu kadang tak terasa dah aircond ni.

siapa yang kat area KL nak servis aircond boleh contact boy ni.
kerja kemas dan teliti and harga pun berbaloi-baloi.
dah try suruh dia buat mesti takkan panggil orang lain dah la.
dah few jugak readers aku panggil boy buat sebab dulu pernah aku bagi tau dah dulu.

tapi tu la kadang lepak n sembang ngan boy. bermacam ragam jugak customer ni kan.
kadang dah mentang-mentang melayu buat, mintak harga yang bukan-bukan.
kau cuba la research n bandingkan harga.
kalau normal harga total semua rm300+ kau nak mintak sampai rm200. elok di tumbuk kan je.
pikir la sikit kerja orang tu buat macam mana, tenaga orang, kepakaran orang tu.

selama 20 tahun lebih tengok orang servis aricond tak pernah aku tengok ada orang servis sampai bukak semua ok. selalu cincai je.
boy kalau buat, if dia tengok perlu dia akan tanggalkan aircond kau ye servis n basuh semua.
so bila kau bayar pun memang kau akan puas hati la.
pendapat aku, sebelum kau nak sesuatu urusan tu di buat.
why not tanya harga dulu. contoh kau cakap nak buat a, b, c..then tanya harga.
nak puas hati lagi, tanya kat 2-3 orang. so boleh banding situ.



so sesiapa yang terasa rumah dia punya aircond pun dah tiba masa nak servis.
sila la contact boy ye.

Boy
019-245 4360

tapi kalau korang area KL la. jangan la duduk kedah tetiba contact pulak. hahah

oh lagi satu.
tak silap aku last dec ramai gila contact aku mintak nombor contractor arjun.
aku pulak time tu lama tak dapat contact si arjun tu.
so nombor yang aku ada memang dah tak valid.
sampai la jan hari tu arjun contact aku balik.
dia kata dia balik kampung, mak dia meninggal. so lama dia kat sana uruskan family semua.
ni dah balik. nombor dia pun dah kena potong sebab lama sangat dia kata.
so dah ada nombor baru.
so sesiapa yang nak repair rumah ke renovate ke boleh whatsapp aku 012-2758575 nanti aku bagi contact num arjun.
tu sorang lagi yang harga berbaloi-baloi.
elly pun dah suka pakai arjun untuk repair-repair rumah dia ke apa.
sebab harga best n kerja pun elok elly kata.

ok la..i nak sambung buat kerja.
yeayyy. esok office meriah kembali.
takda la kak jah bermata kuyu je sangap. gituhhh.




cita-citaku menjadi orang kaya...heyyy

wooow tajuk tak menahan kan.
haha saje je. aku nak buat tajuk cita-cita. tapi macam karangan budak darjah 3 la pulak.
so mari jadikan tajuk lagu je sebagai tajuk entry.

hows ur weekend peeps?
me? aku kat office ni. sebab ada orang account datang today.
ikutkan boleh je dia datang office je, tapi aku kan pengesian. so teman la kan.

ingat tak zaman kita kecik-kecik dulu bila ada kena isi borang tu tulis apa cita-cita kita.
masa kecik-kecik dalam darjah 1-3 mesti cita-cita biasa-biasa aje.
ada nak jadi cikgu la, bomba, polis, askar...
paling tak boleh blah rasanya aku pernah nampak kawan aku bapak dia kerja carik fail.
so aku tulis cita-cita aku nak cari fail. hahahha.
then bila kau dah darjah 4-6 baru macam hebat sikit.
time tu dah pandai tulis cita-cita nak jadi doktor, akauntan, arkitek, jurutera...bagai.
time tu aku ingat aku dah start tulis cita-cita nak jadi arkitek.
woooow sangat kak jah ni.
tak berjaya nampaknya. hahaha.

time tu kita tau yang kalau kerja macam tu kira hebat sangat la tu.
mesti kena belajar pandai baru boleh jadi.
memang pun la kan.
macam aku takda kawan rapat yang memang engineer or architect sebenarnya.
so aku tak tau sangat macam mana kerja dorang.
tapi jonet doktor kan. so memang tau macam mana kerja dia.
tengok pun rasa penat dia..tak dapat bayang if memang doktor.
jonet tu kau letak la mana boleh terlena ok.
duduk pun boleh tidur. kadang dia kata pernah kalau on call ke apa tu.
paginya tu tengah clark patient sambil berdiri dia boleh terlena. Oh emm geee seram.
kagum aku.
pastu bertambah kagum sambung lagi belajar nak jadi pakar pulak.

macam tu jugak orang lain yang belajar sehingga langit ke tujuh. woow. hebat la korang.
aku baru suruh belajar system sekejap pun aku dah macam menikam2 otak tahap stress. hahah.
otak aku dah liat dah ni. bukan macam budak-budak yang otak bagai sponge katanya. ;p



macam selalu bab akaun yang akan filing n all.
yang simple-simple aku masukkan dalam system sql tu.
pastu nanti akauntan datang aku just brief je. or anything dia akan tanya aku.
bila dia tanya aku, mula la menggelabah kan. hahaha.
pastu nanti rasa-rasa buntu mula la aku, "u jangan la tanya i..i pun tak paham kadang-kadang.hahah"
ngeri sangat ni.
aku rasa akauntan office kita orang ni pun tahap nak hantuk kepala kat dinding tengok kerja kita orang.
hahhh kenapa kita orang?
ye la..bila aku tanya elly, elly akan jawab.."i tak kisah peej..buat je..biar nanti dia yang pening pikir nanti.".
ye memang pening nanti. pastu dia pening dia bagi balik kat aku statement semua suruh aku check.
tolonggggg. aku baru check tak sampai berapa page. aku dah rasa nak muntah.
terus aku letak tepi selama 3 minggu taknak pandang dah benda tu.

sebab tu ahkak kagum ngan uolls ni.
doktor i kagum..akauntan pun lagi la i kagum.
or any pekerjaan yang melibatkan nombor ke apa. i dont like maths help.
tapi kalau bab pegang calculator kira duit i suka.
bak kata filla n elly, "peej dan calculator berpisah tiada." hahahha

macam mana eh kerjanya asyik kena buat account ni? hebat korang ni.
aku yang sekali sekala dan hanya di tanya-tanya ni je pun dah stress.
pastu kalau setakat boleh buat sikit-sikit masuk system pun i dah rasa bangga kembang-kembang hidung tau.
tak dapat bayangkan kalau tahap hebat accountant ada ACCA ke apa tu. kah kah kah.
matiklah berangan sampai bila takkan dapat ye.

nway, kejap lagi balik tak tau nak buat apa.
nak keluar adalah buhsan gak sebab tak abis2 mengadap muka memasing je.
nak duduk rumah i suka je sebab boleh tidur like starfish. tapi nanti laki aku berbulu je tengok nanti.
pastu tak lain tak bukan kita orang memang akan ke rumah mama je la jawabnya nanti.

semalam buat laundry 2 bakul.
dah la penuh lak laundry tu. dryer tinggal 1 je.
semua masuk 1 dryer. buat sejam pun tak kering baju kah kah.
kesudahannya balik iolls kena sidai balik semua baju tu.
sebab still certain area lembab.

eh menaip ni tetiba rasa ngantuk pulak.
ok what now?
nak tido ke nak layan movie kat yify?



sembang jumaat

wah sangap tahap tertinggi ni hari ni.
ngantuk je rasa. ada tarik bean bag tidur ni.
tapi ngeri sangat perangai tidur tetiba lak kan. not good.

dok la buat kerja itu ini.
sambil menaip makin kuyu lak mata aku ni.
elly takdok. dorang pergi china ni.
dorang beria ajak aku.
tapi as usual, sian oling i kena tinggal nanti.
so takyah la.
plus china..takyah la. aku tau tahap hazab berjalan nanti.
sebelum aku merosakkan trip ngan keadaan aku yang terlebih muatan ni.
baiklah aku takyah pergi.
biarlah urusan china ke apa dorang uruskan.
i boleh jaga opis. :D

tapi elly takdak buhsan lak i.
kalau tak selalu ada je adegan pelik2 dari dia tu penghibur hati.
tak pun kak pilla memaksa kita orang layan dia kat whatsapp or call.
ni online pun jarang ni.
sebab line kat sana takleh guna ig or facebook.
whatsapp je boleh. tu pun ada time2.
aku lak bukan selalu mengadap phone je.
bila dorang muncul aku tak check phone.
bila aku online..dorang lak dah takda.

hari ni dok busy preparekan barang fame n ellfie je stokis n agent nak restock.
ada la acc sikit kena buat. tapi di kala ngantuk ni, rasa nak muntah jugak tengok nombor2 ni.
dah tak tau nak buat apa ni.
layan movie syok gak kan. hahaha.

so sementara sangap. mari la update blog ngan sembang jumaat.
kadang aku layan facebook.
friendlist aku ramai.
mostly readers la. aku tak berapa kenal pun.
but some aku kenal. aku pun tak sedar kita ada kawan kat fb.
then bila tengok familiar faces aku jadi seronok.

some of then adalah customer aku sejak 5 tahun lepas kan.
so aku ternampak nanti aku macam, eh macam kenal la dia ni.
pastu aku teruja.
sebab kenal daripada zaman dorang bujang.
datang beli barang dengan bf la, dengan tunang la.
pastu nanti tau-tau nampak dah kawin la.
now ada yang ada anak.
ada yang last aku tau dia nak kawin.
terkejut nampak kat fb, omg..dah ada anak sorang dah dia ni.

ada pulak yang ingat lagi dulu datang dari jauh nak amik produk kat rumah aku.
datang ngan bf naik motor je.
nanti nampak la daripada muka tak ok, jadi cantik jelita.
tetiba bf dia pun pakai sampai jelita jugak. hahaha.
then ada anak sorang.
now jadi stokis berjaya untuk satu produk tu.
happy tengok kan.

dalam happy ada jugak yang tak happy.
dulu jumpa datang husband and wife amik barang.
then nampak kat fb update dah jadi lain pulak.
yang bersama, dah bercerai.
yang bertudung tetiba dah bukak pulak.

tapi jadi pemerhati je la.
tak komen apa-apa. kang macam penyibuk terulung pulak perangai kau kan.
so kita biarkan je la.
kita sendiri tak tau nasib hidup kita 2 tahun, 5 tahun ke 10 tahun akan datang kan.
so takyah nak jaga tepi kain orang sangat.

kang sibuk dok jaga hal orang n kutuk sana sini.
tapi diri sendiri, keluarga sendiri tak terjaga kan.
so kita jaga hal kita je la kan.
pikir macam mana nak majukan diri supaya dapat happykan family.

eh ok la.
i dah mengantuk again.
baru lepas lunch memang macam ni gayanya.
senang-senang nanti update lagi.
selamat hujung minggu semua. :)



Expose Mistik : Layang-layang di jalan gelap.

Hari tu Murni ada share cerita Expose Mistik CLICK HERE.
so kali ni kembali ngan cerita lain pulak.

enjoys everyone.
selamat malam jumaat. 

...............................................................................................................................

LAYANG - LAYANG DI JALAN GELAP

Salam Kak Peej,

Saya nak share pengalaman saya dan kawan saya nak ke mall untuk tengok midnight movie. 
Saya belajar di Perak dan saje je teringin nak tengok dan rasai pengalaman malam di Ipoh. 
So saya dan kawan saya beli tiket wayang midnight movie di mall Ipoh dan decide nak keluar awal sikit sebab nak makan di sana. 
Bertolak la kami ke ipoh dari Sri Iskandar dalam waktu 8 malam macam tu lepas maghrib.

Kalau orang yang belajar di tempat saya tu, memang tau la jalan dari Sri Iskandar nak ke Ipoh memang gelap. 
Kalau ada lampu pun mungkin yang simpang ada traffic light. 
Saya pun berani kan diri nak ke ipoh kan sebab ada teman. 
Kalau tak memang jangan harap nak meredah jauh jauh. 
Kami lalu jalan Batu Gajah nak ke Ipoh tu.

Waktu nak ke sana, kawan saya yang drive sebab dia cakap kalau drive lepas tengah malam, dia takut dia mengantuk. 
Saya okay saja hehe. 
Kami pun sembang sambil mendengar lagu sementara nak sampai ke tempat di tuju.

Sampai di satu jalan gelap tu, saya nampak macam layang – layang terbang. 
So saya rileks lagi la kan. 
Kawan saya plak cakap “ Sape la duk main layang – layang malam2 ni? Tak de angin pun” 
Bila drive tu, makin lama kami mendekati “layang – layang”. 
Makin lama benda tu terbang makin rendah tau. 
Dalam hati saya dah pelik dah. 
Kenapa layang – layang ni macam terhuyung hayang. 
Kat bawah dia tu ada ja macam tali. Kan masa tu gelap, so nampak tak clear sangat.
Kawan saya tegur lagi “ Kenapa makin rendah dia terbang?”
Terus “layang – layang” tu pusing kepala dia ke arah kami, dan nampak muka dia yang berdarah – darah tu . 
Rupanya benda yang saya sangka tali tu, tu rupanya usus dia. Uwaaaa. Watdehel. 
Saya nak menjerit tapi saya takut kawan saya yang drive tu terkejut dan terbabas. 
Kan saya ni dari kecik boleh nampak benda alah ni suma.  
Boleh lagi control ketakutan tu. 
So saya ingat saya sorang ja yang nampak. Kot la kan kawan saya tak nampak benda alam ghaib ni. so saya diam aja la kak peej masa dia pusing kan kepala dia tu. 
Masa penanggal tu pusing kan kepala dia mengadap kami, kawan saya bersembang dan tengok muka saya. Pastu dia kalih tengok jalan balik.
Waktu kawan saya kalih tu, penanggal tu betul – betul terbang depan cermin kereta kami. 
Lepas tu pergi mana tah. 
Kawan saya menjerit sekuat hati kak peej! Ya Allah. 
Saya dah standby pegang stereng dah takut terbabas. Pucat terus muka dia!
Muka penanggal tu matanya tertutup. darah penuh keluar dari mulut dia dan rambut serabai. 
Usus terjuntai habis. 
Kawan saya dah start nanges dah masa ni. 
Saya lagi la cuak. Saya tak pernah nampak kepala melayang depan mata sebelum ni. 
Kami start baca ayat qursi sekuat hati. 
Kawan saya tu dah melalut dah. Nak baca ayat qursi, tapi suara keluar surah al ikhlas. Gila tak? 
Saya suruh dia berhenti tepi jalan sebab saya nak drive. 
Badan dia dah menggeletar habis. 
So, kami cari la kedai makan yang ada di tepi jalan supaya ada lampu sikit.
Kak peej tau tak, Masa kami park depan kedai makan tu, orang yang di dalam kedai tu berlari menjerit jerit bila nampak kereta kami datang. 
Rupanya kak peej, penanggal tu ada kat seat belakang kami! 
ya Allah, kami pun apa lagi, stop kereta, bertempiaran lari keluar. 
Time tu memang tak pandang cermin belakang dah. 
Terus pergi menyorok dalam kedai.

Nasib baik masa tu, ada pak cik – pak cik yang baru balik dari solat maghrib singgah makan di kedai tu. 
So diorang yang pergi halau penanggal tu balik. 
Apa yang diorang buat lepas tu saya dah tak tau dah. 
Saya duk tenangkan kawan saya yang nanges dari tadi. 
Terus cancel tengok midnight movie.

Sampai sekarang saya tak dapat lupa muka “layang – layang” tu. 
Memang tak pergi dah Ipoh waktu malam. Trauma.

-Murni-






American Crime Story : The People v. O.J Simpson

Aku kan penggemar tv series.
pastu tiap minggu stress je nak tunggu minggu satu lagi.
sebab tak sabar nak tunggu next episode.
if episode baru keluar best la dapat layan.
kalau tak menunggu la kau.

so aku memang sentiasa cari cerita baru nak layan.
kalau dapat marathon lagi best.
tapi dah 2-3 tv series aku download untuk marathon..belum cukup menangkap sangat la sampai aku rasa nak abiskan tengok.
so tengok halfway je nanti.
so aku masih mencari cerita apa nak layan.
sebab kadang bengang some tv series aku dah follow sampai 3 season. tetiba next season tu dah takda sebab got cancelled. grrrrrr.

so as usual aku memang subscribe The Ellen Show dekat youtube. suka tengok.
nak tengok tv malas. lama dah i tak layan tengok tv.
hidup aku memang mengadap laptop je layan segala show, tv series or movie.
so ada la antara topik kat ellen show tu pasal series baru american crime story ni.
dia macam setiap season akan keluar satu crime. nanti next season crime lain pulak. macam tu la.
so untuk season pertama ni, featured pasal crime O.J Simpson ni.


ok aku memang takda la tau sangat pasal kes ni.
bila tengok cerita ni crime ni jadi tahun 1994. memang aku tak tau la.
aku baru darjah 5 time tu.
time tu aku sibuk main galah panjang, main getah, main basikal je lebih.

tapi aku biasa dengar pasal O.J Simpson ni. but tak tau apa crime dia.
aku cuma tau, bapak si Kardashian. Robert pernah jadi lawyer dalam kes ni.
gituh la. hahha matiklah tau sebab kardshian je.

So start few weeks back. terus aku download tv series ni.
time tu dah ada 5 episode kot.
gigih kak jah Marathon.
then tiap minggu menunggu je episode baru keluar.


Sila la download kalau korang suka cerita lawyer2 ni. best.
n best sebab ni kes betul. memang dari file dan rekod jenayah ni.

Crime ni berkisar O.J Simpson ni dulu bekas ahli sukan NFL (American Football) tu.
Then dia glamour sebab selalu masuk iklan, n jadi pelakon jugak la.
So kes bermula bila ex-wife dia, Nicole dijumpai mati di bunuh dengan sorang lagi waiter restaurant kat kawasan rumah perempuan tu.
Dan banyak bukti di jumpai, so suspek pembunuh ialah O.J Simpson ni.

OK SPOILER ALERT. KALAU RASA NAK LAYAN SENDIRI TV SERIES NI.
STOP BACA. JANGAN BACA BAWAH NI.

Banyak la bukti yang menunjukkan terang-terang O.J ni yang commit the crime.
Cara nak bela O.J ni, defend lawyer twist kes ni jadikan pasal kaum.
kononnya polis yang jumpa bukti tu perkauman n tak suka orang black.
Time kes ni berlansung memang almost satu dunia..ok melampau sangat. maybe america n europe contries la kot semua sanggup stop semua benda n ikuti perbicaraan ni kat tv n paper semua.

Dalam ni kau boleh tengok la macam mana defence lawyer sanggup buat apa je untuk potraykan O.J tu sebenarnya bagus orangnya.
macam tu la.

tapi kak jah yang tak penyabar ni.
mana boleh mengharapkan tv series semata.
terus google pasal kes ni n baca.
nak tau apa jadi. adakah dia di dapati bersalah ke tak.

sangat stress bila tau, dia terlepasssss ye dari tuduhannnnnn. helppp...
dimanakah keadilan ini.
antara sebabnya mostly juri dalam kes tu adalah black. so dia sokong la black.
Walaupun hakikatnya..kehidupan sebenar..O.J tu tak suka pun orang black..even dia suka tak mengaku dia tu black. gitu la.
harap maklum ex wife dia yang kena bunuh tu adalah white.

:: yang mati terbunuh ::

So aku rasa basically pasal tu.
n kau boleh nampak masa keputusan mahkamah tu keluar.
kau boleh nampak negara terbahagi dua ada yang meloncat n party sebab happy dia terlepas..mostly yang suka tu black la.
n yang whites ni semua nampak muka marah, kecewa semua la.
macam tu.

tak puas hati n obsess.
dah berapa hari ni kak jah dok layan youtube tengok kes ni.
banyak rancangan buat dokumentari pasal kes ni.
infect sekarang pun aku masih layan.
dokumentari ni lebih details la. so aku suka tengok.

sangat tak puas hati. sebab banyak bukti yang masa still berkahwin pun O.J ni adalah Abusive Husband.
banyak bukti dia pukul bini dia sampai teruk.
N 911 call pun ada banyak rakaman yang lepas cerai banyak kali Nicole ni call suruh 911 datang selamatkan dia, sebab O.J ni serang rumah dia..pastu si Nicole ni kata he's going to kill me.
banyak kali ok. tapi still takda tindakan. arghhhh.
tu la macam orang kata, polis ni pun. tak kisah la memana..sampai orang tu mati baru puas hati kot.
tapi ni dah mati pun, tetap di dapati tak bersalah. Macam mana tu?

dia terlepas kes ni.
tapi keluarga goldman, mamat sorang lagi yang kena bunuh tu tak puas hati.
dorang dakwa dia kat court lain pulak.
kalau sebelum ni pakai juri, n O.J ni tak di soal dalam court.
Kali ni takda juri, n soal jawab semua di rakam n dalam bilik, between few lawyers macam tu la. lupa lak aku. Aku tengok kat youtube rancangan dokumentari

bila dia sendiri di soal jawab baru la jawapan dia tak konsisten.
n lebih banyak bukti keluar n lebih terperinci kena.
so untuk kali ni, dia di dapati bersalah membunuh Ron tu.
dan dia di denda bayar berapa puluh ke ratus juta kepada keluarga Goldman ni.

Aku pun confuse ngan system kat America tu.
walaupun dia bersalah..dia kena bayar je ye. dia tak kena penjara pun.
Whatttt????!!!

But God is Great.
Tahun 2000an rasanya..
dia di bicarakan lagi. kali ni sebab rompakan kat Las Vegas.
kat CCTV jelas muka dia merompak piala ke apa.
so yang tu di dapati bersalah n now tengah meringkuk dalam penjara.

Tapi kesian la tengok. Note : aku mudah sebak sekarang.
kesian membayangkan nasib nicole n ron tu.
tak pasal muda2 mati kena bunuh ngan kejam.
pastu boleh lak mahkamah mendapati O.J tu tak bersalah.
macam mana la tidur malam lawyer yang defend dia, hakim tu, juri-juri tu rasa kan.
kalau aku mesti rasa tak aman n rasa bersalah je.

serious kalau suka cerita macam ni, boleh consider download tv series ni.
kalau tak kuasa layan tv series. layan la kau youtube pasal kes ni.
akan rasa memacam, rasa geram menengok muka O.J yang macam bagus-bagus tu, rasa geram tengok lawyers pembela tu semua..n judge tu pun macam berat sebelah je. rasa nak tumbuk.


:: Nicole & O.J time still together ::


berhati-hati di jalan raya

sekarang ni banyak cerita tentang kemalangan kan.
ada yang cedera parah. ada yang sampai kehilangan nyawa.
memang betul, kalau dah ajal tu, takleh kita nak lawan takdir. dah tertulis macam tu.
tapi kadang orang takda sivik ni yang buat jadi sakit hati.

paling terbaru kes yang budak-budak naik basikal kena langgar tu.
tak silap today sorang meninggal.
sedih memikirkan.
tapi bila tengok clip berita awani semalam orang share dekat facebook.
jalan besar kot macam highway.
macam mana pukul 11.20 malam bebudak tu boleh naik basikal dan main skate board kat jalan besar macam tu?
budak-budak lingkungan umur 11-14 tahun je.

aku kadang drive malam-malam nampak bebudak sekumpulan naik basikal ramai-ramai.
kadang kat jalan besar ok. ada yang naik basikal sampai ke klcc macam tu. e eh gila ke?
n yes tengah malam macam tu.
memang takut aku setiap kali lalu sebelah bebudak macam tu.
sebab kita tak tau, mana tau dia terjatuh ke tepi ke apa.
tak pasal tergelek. Nauzubillah.
aku ni kadang burung terbang landing tengah jalan pun aku bawak aku nak brake ok.
sebab aku takut burung tu nanti tak alert ke apa. dia tak terbang.
kang dia bawah kereta baru nak terbang kang how la kan?

aku tak tau la zaman sekarang macam mana?
tapi aku kecik-kecik dulu takda keluar malam-malam macam tu.
if ada pun pergi mengaji. tu pun either kat rumah sebelah, orang lorong sebelah rumah tu je.
lepas mengaji terus semua balik rumah masing-masing.
zaman sekarang ni macam-macam la kan. bahaya bagi bebudak keluar malam.
kalau tak kes macam ni jadi.
kan banyak kes culik la, rogol bunuh semua tu. tak takut ke.
like i said, kalau dah tertulis macam tu nak buat macam mana kan?
tapi aku rasa better be safe than sorry.
mungkin memang dah tertulis ajal dia pergi sekian tarikh dan hari.
tapi maybe cara pergi tu kan. Wallahualam.

then pasal driving pulak.
aku benci orang yang bawak kereta main hp ni.
sebab bagi aku kau tak alert n focus pada driving kalau kau start pegang phone.
tak kisah la kau jam ke..kau kat traffic light ke. not good ok.
macam perempuan yang terlanggar budak-budak ni.
kalau dia fokus macam mana tak nampak bebudak tu kang tepi jalan tu.
sebab tak silap kereta dia macam menghimpit ke kiri.
takda pulak kata hilang kawalan ke apa.
adakah dia tengah pegang phone time tu? entah la.

aku dah banyak kali kena.
duduk belakang kereta melelong2 je bawak, pastu slow cam harem.
sekali bila overtake elok tengah mengadap phone atau tengah cakap telefon. grrrrr.
me not likeeeeeeeee!

aku memang kalau drive tak suka pegang phone.
jawab call pun tak selalunya.
kadang phone aku bunyi laki aku sibuk jawabkan pastu letak kat telinga aku.
pun aku tak suka. nanti i tak fokus.
tapi aku memang takda la into phone sangat.
kadang lepak, aku boleh je lepak berjam tak check phone.
sebab bagi aku, if lepak tu lepak la..biar ada quality time together.
nak layan phone, baik whatsapp je takyah nak lepak.
sebab aku tau perangai aku..nanti once aku dah mengadap phone.
memang akan lama nanti.

satu lagi baru ni tengok pic yang kereta yang double, triple park time nak tengok bola hancur kena bantai ngan treler.
memang tengok pic ngeri la. tapi aku tak kesian.
padan muka siapa suruh kau double triple park.
kat jalan besar macam highway ke apa kan.
sampai treler takleh lalu.
so tadi dapat tengok video ada orang rakam.
sambil tengok rasa macam..padan muka.
takda sivik kau double park begitu.

area rumah aku selalu gak kena sebab bebudak student sesuka hati park.
benci gak.
aku pernah kena..dorang sampai triple park.
aku lalu tetiba bertembung ngan bas ok.
gila kau takleh lalu. aku hon takda siapa datang yea.
kereta dah berderet 2 hala ni. cibaiiii la.
nasib ada abang gerai tu tolong guide aku kasi lepas gak.
memang rapat tahap semut je boleh lalu. kena lipar side mirror. gila la.
benci aku.
tu kadang pergi office..aku nampak dbkl/jpj/polis sama kereta-kereta ni aku lalu sambil cakap..padannnn mukaaaa!!
sekarang aku tengok kurang sikit la dorang buat.
triple park takda la. tapi double kadang2 ada.
n nasib jalan tu sekarang aku tengok bas dah tak lalu.
kalau tak memang ngeri la.

then bila kat traffic light.
selalu jugak tengok video cctv kereta kena langgar.
selalu sebab lampu dah merah tapi arah tu kereta tu pecut taknak stop.
then lampu dah hijau, kereta ni terus gerak.
memang kena la. Ya Allah seram.

sebab tu aku selalu kalau lampu hijau mesti aku tengok kereta arah sana tu nampak ciri-ciri brake baru aku jalan.
tapi ada sekali tu..aku tengok takda kereta.
aku tunggu kejap. baru jalan.
sekali brake emergency ok. terjatuh barang2 la.
sebab ada kereta laju gila tahap kau bawak 100kmj ke apa daripada arah sana.
kau bayangkan tak dah berapa lama merah tapi dia pecut? sebab aku pandang memang takda kereta. so maknaya dia jauh lagi tu. then aku tunggu few second baru aku jalan.
eeiii terkejut aku. kalau aku jalan tu memang kena hentam kuat aku tercampak or kereta berpusing kot.
Cipet punya orang. tak kisah la kau nak cepat or tak kisah pasal diri kau. pikir pemandu lain boleh tak?
lepas kena tu memang aku lagi seram nak terus tekan minyak if lampu hijau.
mesti aku tengok bebetul.
sampai ada sekali tu kena hon ngan kereta belakang.
jenis yang hijau je terus nak suruh kau gerak.
sabar laaaaaaaaaaaa!!! kau nak mati kau gi la mati. i berhati-hati ok!

Sebab tu la aku ni ada sejenis perangai terlebih berhati-hati.
dulu lagi ngeri bawak kemain slow stress je orang.
sekarang ada la peningkatan..tapi still hati-hati.
aku tak suka orang yang bawak kat emergency lane...walaupun aku stress jalan jam ke apa..tetap aku tabah.
reason aku tak percaya laki aku drive jugak. hahaha. sebab dia bawak menakutkan la.
kadang aku penat, aku suruh dia drive. dengan harapan aku rehat la sikit.
takda ye. lagi darah tinggi n stress aku tak tenteram cara dia bawak kereta.
pastu nanti dia bising la,

Him : Ja, i bawak kereta boss i lagi besar-besar la..bentley, cayanne, vellfire, ferrari la ja..ok je.

me : ye memang ok. tapi dia kalau apa-apa jadi. dia ada 15 kereta lain lagi yang. tapi kalau jadi apa-apa kat kereta kita ni..ni la satu je ada.

betul la kan?
kang kembali nostalgia kak jah dan suami naik motor kang.
pastu boleh lak motor dia tayar pecah tengah jalan.
pastu kak jah berjalan kaki tepi jalan sampai bengkel sambil menyumpah2.
malu taknak bukak helmet. biarlah orang ingat robocop jalan.
kenangan tu.

so berhati-hati di jalan raya.
laki aku pun dah pandai sekarang. if aku laju je, "bawak telow-telow (slow) de, takyah mocuit (pecut)"
"ye dahhhh (ye lah)".

sama ngan korang.
hati-hati di jalan raya.
patuhi undang-undang.
ingat orang tersayang.
n kalau hp tu bunyi ke apa ke. takyah la sibuk ke apa. all that can wait.
tak berbaloi pun kau time tu nak check whatsapp ke, check fb ke. sampai destinasi nanti check la.
bayangkan kau sibuk nak whatsapp/fb sekali kau kemalangan n mati..tak ke trauma orang yang last terima message kau tu.
banyak kan video luar negara share pasal ni. memang menusuk ke jiwa.
rajin pergi tengok dan fikirkan la sendiri.