Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : Kolej Baiduri


Salam kak peej,

Cite ni berlaku semasa saya belajar di Uitm Segamat. Time cuti sem yang pendek macam 2 minggu macam tu (tahun baru cina) saya selalu tinggal dekat kolej je..malas balik rumah sebab kos pergi balik tu agak mahal memandangkan rumah saya di Kedah. Kiranya ni saya seorang yang sangat berani sebab bagi saya tiada apa yang perlu ditakutkan melainkan Allah. Waktu tu saya hanya tinggal seorang diri dalam bangunan tu. Bangunan Kolej lain ada jugak student 2-3 orang. Bangunan tu kolej asrama pertama dekat situ. Kiranye umur tua la bangunan tu. Sebelum ni ada jugak senior cerita tingkat 3 satu bilik tu x bole sape2 pun tinggal sebabnya KERAS.

Saya pun dengar je la senior2 cerita...macam2 versi...ada orang bunuh diri la...ada orang gugurkan anak dalam bilik tu la.. hmmm...tapi dalam lorong tersebut ada la orang lain jugak yang tinggal. Satu hari yang hening....waktu tu saya dalam bilik je...layan KPOP. Wifi internet laju sebab tak de orang. Tapi azan zohor saya dengar anjing menyalak-nyalak. Saya bukak je tingkap tengok banyak giler anjing keluar daripada hutan (belakang kolej asrama ada hutan dan belakng hutan ada kubur cina). Ada warna coklat, hitam dan putih. Anjing-anjing tu mengadap kolej yang saya tinggal sambil menyalak...sayu je bunyi salakan umpama bunyi tangisan panjang. Uish...naik bulu roma...tapi yang peliknya habis azan anjing berhenti menyalak.

Tak cukup dengan tu, azan asar pun sama anjing2 keluar dari hutan dan menyalak lagi. Dah la saya tinggal seorang. Tapi ok lagi time tu. Hari yang sama waktu malam, masa tu pukul 11.35 p.m mcm tu saya nak pergi toilet buang air besar. Memang saya pergi toilet paling hujung sebab walaupun gelap sikit tapi bersih sebab orang jarang masuk. Time tu saya dah siap tunaikan hajat...terdetik nak pandang atas. Tengok2 je kt atas ada kucing hitam renung saya. Saya apalagi...jerit shuhhh kat kucing walaupun dalam debar. Kucing takde dah lari kot dalam tanggapan saya, tapi bukak je pintu kucing tu da siap tunggu saya depan pintu saya apalagi...laju bukan main lari masuk bilik. Pastu esoknya saya balik jugak dekat umah mak sedara saya dekat Kuantan (dekat sikit).

Habis je sem teros masuk kolej. Time tu ok dah...sebab ramai orang kot. Tapi dua hari lepas tu ada orang kena rasuk (budak sebelah bilik yang keras tingkat 3 tu). Tapi cara dia mintak tolong tu lain sikit... buat kapal terbang kertas.. dalam kertas tu tulis... AKU BUNUH DIA....apa lagi student yang jumpe kertas tu kat tingkat bawah terus panggil ustaz.

KOLEJ BAIDURI.



16 Comments:

Anonymous said... [Reply to Comments]

Ada sambungan tak cerita ni...mcm tergantung jer...

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

kolej first kt mn2 mmg camtu ke? sbb dlu kat univ sy, dok kolej first pun kolej yg mcm2 kes ada. sbb kolej lama kan.

Anonymous said... [Reply to Comments]

WOW....BEST JUGAK CITE NI...HOPEFULLY AD SAMBUNGAN

Anonymous said... [Reply to Comments]

NOT BAD JALAN CERITA....TOLONG SAMBUNG

Anonymous said... [Reply to Comments]

mcm scary je.........

Anonymous said... [Reply to Comments]

Anjong kat mana2 pon memang menyalak kalau dgr azan.dekat mana scarynya?

HasnulYakin Mohammed said... [Reply to Comments]

Uihhh..Betul ke ni :(

marinahunny said... [Reply to Comments]

Hahaha kann harap2 ada sambungan heheh mcm novel plak

Anonymous said... [Reply to Comments]

anjing menyalak sebab nmpk hantu kt kolej tu....

azreen mat yusoff said... [Reply to Comments]

kene student uitm segamat n kolej baiduri sdri yg cerita..n sy pn ex uitm segamat cuma dok kolej lain..mmg cm2 cite sy dgr..ade yg pak guard round tanpa kepala..ish..byk la...

Anonymous said... [Reply to Comments]

huwaaaaa....ku teringat kisah ini...ku takut...tak tahu apa cite kolej baiduri n nilam... (nilam atas bukit...sebelah kolej baiduri) lg seram....

Anonymous said... [Reply to Comments]

kak Peej ley x suruh writer sambung cite ni...hurmm

Anonymous said... [Reply to Comments]

Kak peej...part 2 ada tak?

Anonymous said... [Reply to Comments]

more of part 2....pliss

vivien_capri said... [Reply to Comments]

yep..anjing memang suka menyalak mendayu2 .. dengar suara apek melolong "suratkhabar lama" dari speaker van yg pungut suratkhabar lama pun nak melolong juga... xtau la kalau apek yang suaranya dirakam tu da xda kat dunia ni yg menyebabkan anjing2 tu melolong bila van tu datang ke perumahan family saya

nurfais said... [Reply to Comments]

cerita tak abis dik..cmna blh mengklasifikasikan ayat tu sbgai mntak tolong?haa giteww..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...