Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : kena peluk

Assalam Kak Peej,

Nak share cerita yang jadi kat saya masa tengah berpantang. 

Saya bersalinkan anak saya 28 September 2015.
Mule2 berpantang dekat rumah kakak ipar kat Putrajaya.
Seminggu la dekat sana.
Then, sambung pulak berpantang kat kampung saya dalam sebulan gitu.
Lepas suami saya amik dari kampung, suami saya bawak balik saya gi umah akaknya tadi yang dekat Putrajaya tu..untuk sambung berurut dengan mak mertua saya.

adalah satu pagi2 morning ni, dalam pukul 5 pagi gitu, saya bangun pam susu sebab anak saya tak boleh bf masa susu bdn tengah penuh. sat lagi dia tersedak. sambil pam-pam susu tu saya pun pandang la ke beranda sambil terbayang, ni kalau ade tetibe bertenggek bende duk tengok aku pam susu ni nak rase ape ek..takut ke buat bodo ke cane.. *saya memang suke imagine bende bukan2..pastu gelak2 sendiri dalam hati--cam gile je kan..huah4*.
kenape sy pikir camtu? sebab rumah apartment kakak ipar saya tu memang pernah ade kes bende2 berterbangan ni. 
tu yg otak saya pun mule la pikir bukan2. 
setiap hari lak tu..haha *saya tido kat ruang tamu, memang ngadap beranda la. langsir jenis jarang2 yg boleh nampak luar*

lepas dah abes pam, saya baring la kejap sebelah baby.
mengiring pandang baby sbb nak tunggu dia gerak2 sebelum bg susu.
time tu la jadi...
suasana nye macam mimpi..
biase kalau jadi gini, mesti suasana separa sedar kan.. macam mamai2 gitu..
baru sekejap saya baring, saya nak bangun amik baby.. tapi xboleh nak gerak..
saya pun bermonolog

'eh..kenapa aku xleh gerak ni?aku tengah mimpi ke..
nak kata mimpi, baru je baring koooottt..'

pastu rasa macam ade orang baring belakang saya

'sape belakang aku ni? takkan la budak2 ni tido peluk aku pulak..'
*budak2 tu adelah anak2 kakak ipar saya*

'eh...tak logik2..tadi aku tengok dorang tido jauh daripada aku. xkan la boleh golek2 sampai sini.
erm... abang kot.. *abg tu suami saya le..hehe*. suwitnye peluk dari belakang..'

ceceh....berangan la kan laki sendiri peluk dari belakang.. nak la pusing tengok..
tapi tak boleh nak pusing kepala. pastu terfikir lagi,

'eh kejappppp....bile masa pulak laki aku datang sini. kan dia kat umah'

fyi, suami saya tak tido kat umah akk dia. disebabkan waktu kejadian adelah weekdays, dia tido kat umah sewa kitorang. dekat sikit dia nak pi keje.

'Ah sudah! adelah ni.. mengiring pun kene gak ke.. hampeh punye setan'

tenang nye saya...hahahaha.. sebab tak nampak muke kan.. berlagak la..

then saya pun baca ayat qursi dalam hati, sebab nak baca kuat2 xle..
bile baca tu, terasa vibrate panas2 kat belakang saya, esp kat tulang belakang.

tapi masih tak boleh gerak..
baca pulak allahuakbar banyak2 kali..

dalam suasana kunun2 nk gelabah tu, sekilas saya nampak ade tangan dekat pinggang saya..
tapi samar2 sebab saya tak pakai cermin mata..
dari kesamaran tu, nampak le mcm tangannye kaler hitam, jarinya panjang2..
berbulu ke tak tu pasti...hanya orang rabun saje tau macam mane nak paham bende yang kabur2 ni.. haha
beriye la ni saya kecik2 kan mata nak pastikan betol ke tangan yang saya nampak ni..

masa tu pikir jangan la anak aku terjaga.. takut kang dia menanges, saya tak boleh nak gerak amik dia..
mata saya tengok je baby kot2 dia terjaga ke kan..

allahuakbar tak putus2 saya sebut..dalam hati la..

tapi rupenya, anak saya tu la penyelamatnya..
once dia gerak je, saya terus boleh gerak..
and saya dukung baby cepat2..

beberapa minit lepas tu, akak ipar saya bukak lampu ruang dapur untuk kejutkan anak2 bangun pegi sekolah.

saya pulak terus bagi susu kat baby..haha
mule2 tak seram... tapi baby kan suke pandang mane2 ntah, tetibe sengih..
tu biase... tapi masa tu kire baby saya ni dah boleh sengih2 bile tengok muke org... jarang dah la nak pandang dinding saje2 pastu sengih..

Sambil bagi susu tu, saya sembang la dengan dia.. dia tengok je muke saya mule2 tu.. sambil nonen dgn bersungguh2.. 

tibe2, dia pandang siling kat belakang saya dengan matanya membulat gitu, stop isap nonen.. macam perhatikan sesuatu, pastu senyum2..choiiiii...
time tu bulu roma saya terus meremang...
saya duk tutup mata dia pun, nanti dia pandang balik tempat yang same..
pastu saya bior je la.. sengih2 xpe.. jgn melalak..haha

pagi tu, saya pun wasap suami saya cite pasal bende tu. 

bila dia dtg tgk ktorang, dia cite kat mak nye.. 
lepas malam kejadian, mak mertua saya ajar kalau baby tengok camtu, selawat sambil usap2 kat kening baby. 
balik kg suami, dapat air tawar.. heh4

tu je..xseram mane pun... hehee

-syarifah-

6 Comments:

nadiah hanum said... [Reply to Comments]

Ni orang panggil apa ntah...kena tindih makhluk halus ker? saya pernah jadi gak..sebut Allah banyak2 kali pastu dia ok sendiri..

sHieRa cAkAp said... [Reply to Comments]

Woiiii aku benci bab2 tak bole gerak ni. I hate it so much sebab pnh kena so tau mcm mne. Nasib bb tak meragam, melalak ke hape

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply to Comments]

terbayang bulatnya mata baby tu merenung benda alah tu.. mesti dia pelik kan... pengalaman akak masa dalam pantang tu.. mcm kena serang Cik Pon.. tapi antara sedar dengan tidak, tak pasti mimpi atau betul2

aNNe DyaNa said... [Reply to Comments]

Ini dia kate x seram mana pon?? Wattt????? Seram kot oiii

min mus said... [Reply to Comments]

Baru kena semalam..mengiring pun kena...dlm separuh sedar saya rasa saya turun cari mak..bila nampak mak naik tangga, mak pandang muka dlm keadaan takde mata,mulut semua...haihh..end up jadi letih badan pagi ni

mrs kayrul said... [Reply to Comments]

selalu klu jadi macam nie mesti kita dalam keadaan separa sedarkan

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...