Instagram : @peejburhan

suka naikkan darah aku.

actually aku busy tahap sotong ni.
tapi sesuka hati nak blog kan. hahah.
ye la semakin meningkat usia..semakin pelupa.
sebelum aku lupa. baik lah aku update ni.

semalam aku ada share satu cerita perihal laki aku kat fb n ig, ramai lak teruja.
korang suka la..aku yang stress kau apa tau.
dia ni kalau tak naikkan darah aku ngan benda2 pelik tak sah tau.

macam kelmarin pergi cuci kereta.
dia kata kotor sangat kereta.
ok la pergi.
tapi aku menyirap tengok orang kedai tu cuci kereta2 sebelum aku.
lap ikut suka hati. memang tak puas hati la.
so aku dok bebel la kat laki aku.

sekali sampai turn kereta aku.

him : i nak u lap kasi bersih tau..vacuum semua. cermin lap luar dalam..ini kereta esok ada road show tau.

aku dah macam..roadshow whatttt???
berkali la dia dok ulang sambil ikut je budak tu buat kerja ke hulur kehilir.

me : dah la tu yang..takda orang nak percaya roadshow..takda bikin apa pun kereta ni. buat gelak je orang lain dengar.

sebab time tu ada few la lelaki bawak kereta stock bikin2.
i cannot ok..hahhaa

sekali kau tau dia buat apa?
dia amik kain..dia pun sama lap kereta.
kau dah kenapaaaa sayang oiiii?


beria-ia la dia lap.
dah la color sama.
aku syak orang sekeliling ingat dia kerja situ gak.
tu takpa..sekali balik rumah dia sambung ok lap kat rumah. Ya Allah..sabar je la dia ni.

satu perangai dia aku tak tahan.
dia ni takleh ada duit sikit.
dia akan pastikan jadikan licin.
sama ada beli benda mengarut..or dia suka sedekah. 
tu bagus la. tapi kalau tahap..kau sampai takda duit apa cerita kan?
takpa niat dia kot. suka hati.

tapi bab beli mengarut tu tak leh blah.
aku lak kalau dia cakap je aku dah start bengang.
dia sebelum beli akan call n bagi tau.

him : moling..kawan i ni tengah nak pakai duit..dia nak jual tab..i beli la yea. rm200 je dia tolak.

aku memang terus bebel la.
sebab aku tau..kalau benda let say rm200..dia akan ada rm150 je.
nanti tak pasal rm50 tu aku la tu kena tambah. grrrrrr...
so aku bebel itu ini.
dia kata ok n letak phone.

then dia datang office dok lagi ulang cerita sama.
i stress la..aku cakap taknak..taknak la.
perangai aku lak..kalau bebel malas pandang dia.
sambil buat kerja,,mulut pun bebel.

him : i dah beli la ja. *sambil tunjuk barang tu..dari hujung mata aku nampak dia pegang benda hitam besar*

me : u suka kan. i dah cakap taknak kan. baik takyah tanya i..u memang dah beli sebenarnya kan..u cakap tu bukan nak tanya..u nak tengok i cakap apa je kan? sebab u dah beli pun...

macam machine gun mulut kak jah bebel.
then dia datang sebelah aku tunjuk..aku taknak tengok.
malas layan.
dia tunjuk elly...elly dah gelakkk.
rupanya dia pegang tu name card holder.

him : kau tengok tu elly, dasyat dia ni kalau marah tu.

me : whatever laaa...malas layan

aaaaa tak suka.
dia saje tau. nak sakitkan hati aku.
padahal takda apa.

sama macam kes semalam aku cerita tu.
dia hantar whatsapp. pic iphone 6.

him : sayang..ite tu beli i phone 6 ni..

aku memang menyirap la..kau ni pantang ada duit sikit kan.
suka bazir. 
bengang pun ada. jealous pun ada. hahaha

me : suka u la yang..takleh ada duit sikit..suka bazir. tak perlu kot. bukan phone u rosak..bla bla bla..

him : ite tu nak phone macam oling tu jugak..iphone.

aku malas layan whatsapp dia.
dia datang office tunjuk tepi aku.
again aku malas layan..bebel taknak pandang dia or barang tu.

pastu dia..yang tengokkk la siniii.. tengok la..molinggggg...molinggggg...
sekali aku pandang tu bukan iphone!!!!
tu lighter!!!!!!


kau dah kenapaaaaaaa?
dia suka tau beli benda pelik2.
kau jangan la tanya aku mana dia beli? aku tak tau.
yang pelik, jumpa pulak dia benda2 mengarut macam ni.

hahaha tapi padan muka aku.
lain kali siasat dulu baru bebel ye.
sapa suruh sombong pastu bodoh. kah kah.
pastu jadi bahan gelak je aku, "molinggg tu atik nak arahhhh je..ni lighter la. hihi"

dia suka yea kadang orang dari meja ke meja datang jual benda..dia beli nanti.
pastu konon bagi aku.
aku tak guna semua tu.
aku rasa bazir la kan.
so aku angkut bagi mama. hahah mama suka pulak.
macam2 la. tak bagi mama..dia beli pastu bagi adik beradik aku.

sabar je la aku layan dia ni.
bagi my blood go upstairs.
semalam dia teman aku gi mood republik punya open day pun aku stress.
nanti aku cerita details.
kali ni nak cerita perihal dia.

memula dia ok. pastu dah penat n stress..dia mula la buat perangai.
kerja dia tengok orang pastu kutuk..

him : yang tengookk tu..hipsster tu..muka pecah tapi acah-acah konon hipster mamat tu.

tengok tu..perempuan tu mesti rasa dia lawa..kemain ngan anak nak speaking..anak dia macam tak paham je i tengok.

me : sayanngggg...jangannnn laaa.u suara dah la kuat..nanti orang dengar la.

him : alahhh u ni..i nak hiburkan hati..u tengok tu..e elehhhh...nak kepit bag bagai.

tolong aku stresss...
tapi kadang lawak la..apa dia describe memang kena je.
boleh nampak ok orang poyo ke apa. hahaha

eh ok la. nak sambung buat kerja.
order masuk non stop ni.
seram aku dengar hp aku dok bunyi ni.
sebab aku buat promo Ephyra ni.
untuk sehari ni je yea.
sapa nak harga special sila whatsapp laju2 012-2758575



makan je la kerja kau.

ni kat rumah mama ni.
alang ada laptop ni kita update la sekali.
cerita ringkas aje.

takda apa sangat.
kakak ipar aku dah start meniaga balik.
so tau la, if dah start tu..memang laki aku ajak pergi situ je la balik kerja nak makan.


lama jugak kak shida cuti.
last sebelum puasa hari tu.
then raya dia sibuk orang order catering la apa.
then nak start meniaga dah musim jerebu pulak.
then nak meniaga dah pulak khemah semua rosak. agaknya berpanas hujan kan..reput canvas tu.
so ni dah buat elok, proper berbumbung..baru la meniaga balik.
pelancaran je laki aku dah ajak ke sana.

ingat taknak makan.
tapi tertewas jugak aku. huhu.


hiihih.
mak aku dah seram.
sebab aku start layan kedai kak shida tiap malam la, badan aku makin di pam-pam.
semoga aku sedar dan dapat menahan nafsu setiap kali ke sana.
nasib hari tu bukak takda lagi talapia goreng tu. so aku makan nasi lemak aje.

semalam balik kerja terus ke rumah mama.
sebab nak hantar brownies ni.
hari tu masa tahlil papa, lil red datang bawak brownies ni.
mama teringat2..dia mintak aku order kan.
sekali order..lilred kata takyah la bayar.
dia bagi je kat mama.

wooow telan2 air liur aku.
sebab kata untuk mama.
kena la serahkan baru leh makan. hihi.


walnut brownies.
kalau korang nak order pergi ig..tengok #lilredbakes
aku tak sure dia cover area mana. pepandai la tanya.
tak pun aku dapat tau dia selalu hantar stock cakes ke apa kat kedai @misslilyshop
ada kat dataran wangsa melawati..n bangi jugak.
pun pepandai la tengok kat instagram tu.
btw..good luck bukak hashtag #lilredbakes tu. sebab confirm kau akan merana lepas tu.
aku stress setiap kali lil red ni update. kemain dengan description dia..bukan menjejes air liur je.
siap boleh kolam renang kot tahap meleleh tu. gilaaa keji.

then lepak sana sembang la tengok tv.
adik ipar aku datang bawak auni.


pandai bodek ni.
dia leka tengok 'surprise eggs' kat youtube aku tanya, "auni sampai tadi auni salam tak nenek?"
terus senyum simpul peluk n cium mama..siap hulur pipi dia bagi mama cium. amboii.
pastu amiktab tu terus duduk sebelah mama tunjuk itu ini, "nenek tengok ni nenek..meh tengok ngan auni."

yang mama, "seronok ada cucu ni. tapi tu la...auni ni banyak cakap. nenek ni pekak. sian dia dok bercakap nenek tak paham satu apa cu."
hahhaha ok kelakar.

semalam gerak pun dah almost 12am.
seronok je lepak sembang.

hari ni order banyak, Alhamdulillah.
biasa la musim gaji memang menderu sikit.
lepas balik tadi tanya la MrB, nak pergi mana ni.
dia kata nak makan kedai shida.
seee...aku dah cakappp..memang situ je la dia nak tuju.
layankan aje.



macam gunung terus dia amik.
aku ingat nak makan talapia tadi.
tapi mama pulak tag kat ig dia masak. hoi takleh jadi ni..kena ke sana makan ni.
so menahan dari makan tadi.
dah la setiap kali orang datang makan or bungkus..kak shida bukak je tong nasi lemak tu..gila semerbak bau..fuhhh. sedapp.
terus ajak laki i balik.

sebelum tu, bagi yang tanya mana kak shida meniaga?
dia meniaga depan rumah aje.
siapa nak pergi..aku ada share details sebelum ni. tengok situ. CLICK HERE.

sampai rumah mama...tanpa berlengah masa terus ke dapur.
fuiyooooo...


terus tamak.
selalu amik nasi 2 senduk je.
tadi bantai amik 3-4 senduk...aaaaahhh nikmat.
sedap sangat ni. kunyah sambil pejam mata tergeleng2 kepala.

ok la nak balik dah.
laki aku dari tadi dok "kedomdoii..kedomdeiii."
maksudnya ialah..jom la balik.
kau boleh? daripada jom..jadi domm..jadi kedomdoii..kedomdeii.?
layankannn.

ok peeps.
selamat malam.




pakar nasi lemak

hello everyone. selamat pagi.

hari ni awal bangun n awal jugak masuk office.
gila gempak orang first sampai siap bukak office.
selalu aku kalau tak masuk lambat tak sah.
tapi today takleh, banyak agent restock n ramai nak pick up kat office.
so kena masuk so that boleh print invoice.

macam korang tau, i'm not a morning person.
aku kalau tak tengahari jangan harap la aku bangun.
kira kalau orang call aku sebelum kul 12pm..tetiba aku jawab call ngan suara segar orang akan rasa wooow amazing.
most of the time memang angkat call suara baru bangun tido..siap pakej maki kawan sebab kacau kau pagi2..walaupun sebenarnya dah tak pagi. haha.

sekarang tidak lagi. no no no.
sekarang pagi..tidur pun most of the time awal. fuiyooo.
tak sangka boleh teratur hidup aku sekarang. memang berpusing abis la.
satu je tak ok lagi. bila agaknya nak mulakan gaya hidup sihat.
tolong gemuk tahap mengah je sekarang. 
buat masa ni hanya mampu zumba di dalam kepala je sambil tengok youtube.
pastu pikir..hoiii penat. baru tengok ye..belum bebetul buat. dasyat la kau. hahah.

nway, nak cerita pasal lain sebenarnya.
aku biasa la..isi lain..dia punya mukadimah je panjang lebar.
kalau peperiksaan ni..pembuka selalu markah 2 aje..sebab panjang nau, cikgu terpaksa bagi markah 10. hua hua...

aku nak cerita pasal breakfast.
since sebelum ni aku bukan bangun pagi pun.
so kalau aku breakfast aku akan rasa gempak dan kagum sangat.
usually if breakfast pun sebab dedua laki bini tak tidur malam sebelum tu.
terus pergi breakfast n lepas tu baru tidur..syabas. *tepuk tangan slow-slow*
so now kata kerja kan. so mesti akan breakfast.
dulu memula kerja takda gak aku breakfast.
tapi si elly la ni mengajar, dia jenis menggelupur kalau tak makan ikut time.
so teman dia..aku pun dah terikut la.
n now aku pun tak pasal sama..tak makan agak la lapar rasa nak tumbuk orang kadang-kadang.

usually aku breakfast ngan elly la.
tapi kadang aku malas, aku suka beli bungkus je.
beli la mihun ke, kueyteow ke.
tapi kadang angin satu badan..taknak beli tu..sebab ada tauge kan.
tah dorang kata tauge angin.
ok la..so mari kita beli nasi lemak.
woooww nasi lemak kan? pastu cerita pasal kurus..kelakar sangat ni.

cakap pasal nasi lemak.
tolong aku rasa aku dah jadi pakar nasi lemak untuk kawasan ni.
almost all aku dah try.
bermacam ragam peniaga n style ada.
aku peratiiii je... *sambil cekak pinggang, pandang hujung mata.


:: image from google ::


ada satu gerai ni sedap. nasi lemak itself sedap.
rasa la nasi tu lemak cukup, siap ada kangkung..walaupun aku perati semua bahagian batang je kangkung dia.
tapi lauk dia tak best la..masakan dia lain macam..
sotong sambal cara masakan dia lain macam.
pastu ada sekali tu lauk abis..tinggal 1-2 lauk je. aku tengok ada daging.
lain macam masakan dia..tanya la ni masak apa?
dia kata daging black pepper.
aku macam...uikss..first time ni daging black pepper makan ngan nasi lemak..ngeri.
untuk tekak aku la..tapi laki aku amik ok!!!
kan aku cakap. laki aku ni memang pelik cara gabungan makanan dia. i cannot.

satu gerai ni..mihun, nasi goreng, kuey teow dia semua sedap.
tapi aku pergi dah abis. nasi lemak ada.
so beli tu la. amik lauk paru.
nasi lemak dia rasa plain. tak sedap.
pastu paru dia cara masakan pelik kot..aku takleh makan.
rasa paru tu lagi kuat dari nasi lemak tu.
so tu first n last la beli.
dah la muka peniaga agak kerek.
pastu ada sekali tu aku beli kuey teow..memang tinggal sikit sorang makan je la boleh.
kaup je la semua kan. sanggup dia tinggalkan dalam 1-2 sudu boleh makan.
oitt..motipp? maybe la kot dia nak merasa kot. so tinggalkan.

then try gerai lain lak.
amik nasi lemak lauk sambal sotong.
nampak menarik.
memang sedap pun lauk dia. nasi pun not bad.
tapiiiiiii......kalau kau order nasi lemak lauk sambal sotong tu.
dia amik sekeping je yea sotong tu. wth!
time memula tu aku beli dia angkut bahagian janggut..ada la 2 helai janggut. 
kau paham tak? selalu kan kalau kita mintah..mesti akan amik 2-3 keping kan? then potong.
takkkk. dia memang akan bg sekeping aje? apakah ini semua?
then pergi lagi beli..pun sama.
sekali lagi pergi..orang sebelum aku beli..tapi dia siap cakap..saya nak sotong tu 3 ye.
oooo...kena bagi tau ke? acik tak tau.
macam-macam ragam ada kan? hahhaha.

then ada sekali tu. suami aku belikan aku nasi lemak bungkus masa weekend.
lauk ayam masak merah.
aku tak suka ayam masak merah. sebab selalunya ayam masak merah ni manis kan.
aku masakan manis2 ni kurang suka. tak suka langsung la sebenarnya.
tapi nasi lemak yang laki aku beli tu macam sedap la.
secukup rasa la.
so terus tanya dia beli mana.
dia explain. ok tau.

so kalau teringin nak nasi lemak. aku akan pergi beli situ.
selalu aku keluar rumah lambat.
dah 10ish baru beli. lauk pun sikit je tinggal. n sepi je.
tadi keluar awal. woow meriah ramaiii gila orang.
n kakak tu kemain pantas balut tahap aku keliru dia orang ke mesin kilang.
lauk pun banyak tadi.
tapi bekas tong sambal dia licin ok, bekas ikan bilis semua sipi je la tinggal.
kena keluarkan tong baru.

then sampai opis makan la.
wahhh indah dan sedap.
sekali nampak ikan bilis..oittt kot ye pun top up la bekas tu.
ni i dapat kepala ikan bilis aje.
tapi takpa..janji sedap.
aku bukan penggemar ayam masak merah..tapi dia punya sedap.
tak manis sangat..ada pedas sikit.
makan lak ngan nasi lemak dia..panas lagi. perghhhh.

tapi still takleh lawan nasi lemak paling world.
nasi lemak arwah maktok, nasi lemak arwah mak mertua den. dedua dah takda.
now tinggal mama punya..pun sedap. tapi lama tak makan.
time mama buat aku takda sana...time aku ada sana mama tak buat.
aku suka sebab semua pedas..takda sekelumit manis pun. just the way i like it.
fuhhh paling sedap nasi lemak if arwah maktok or mama buat kat rumah.
memula makan semua..then bila semua lauk abis..last tu.
nasi tu gaulkan ngan sambal n kuning telur tu hancur n gaul sekali.
fuiyooooo...sedapppppp...
uish lamanya tak makan.

ok mama nanti buat can? :D

so korang suka nasi lemak kat mana?
n nasi lemak paling world bagi korang macam mana?



sangat random dia ni

aku biasa cerita kan.
aku memang takda la mengharapkan apa sangat dari MrB.
bukan la tak harap apa. maksud aku dari segi hadiah.
aku pun tak suka nak meminta mengarut2 ke apa.
sebab kita tau dia pun gaji bukan besar.
tak nak sebab kita mintak bukan-bukan..pening dia nak mencari.
kang tak pasal meminjam sana sini ke apa. aku tak suka

ingat lagi masa aku tak kerja dulu.
mama susah hati. dia suruh kerja.
dia kata bukan apa..kalau suami susah, mana boleh bantu kita bantu.
nanti nak beli apa-apa boleh pakai duit sendiri. jangan nak susahkan suami.
time tu macam tak paham je. macam apesal lak?
dia la kena beli. now dah hidup sama..baru paham nasihat mama.

so aku nak apa akan beli sendiri. takda mintak ke apa.
ada duit lebih, aku belikan dia apa2.
tak kisah la..kau nak kedekut sangat duit kau tu..bukan boleh bawak mati pun.

aku tau dia ada duit mesti tak berkira.
ada duit lebih nanti ada je dia belikan itu ini.
cuma satu la dia suka beli terus, tetiba muncul je barang depan muka.
kadang2 barang dia beli pelik n ngeri..tapi terpaksa buat2 excited. hahahha.

macam hari tu.
tetiba aku datang office nampak ada hadiah kat meja aku.
kemain siap balut kau.



wooow. surprise sangat ni.
pastu bukak nak tergelak je dia ni.
aku ingat apa la.
rupanya dia beli self stirring mug. hahhaha ok kelakar.
"ite tu beli supaya oling takyah susah2 kacau tau"
yo lah.

kau paham tak sekarang ngan tajuk entry ni?
random sangat hadiah2 dia bagi ni.
kadang macam tak masuk akal.

dia ni belikan mug tu.
pastu cakap, " u not appreciate. ite tu belikan mug tu..moling tak guna pun. ite dah siap2 masukkan battery."
sabar je la.
bukan tak nak guna tapi macam sayang.
plus aduhh pakai mug biasa sudah..sendiri kacau je la pakai sudu kan.
nanti la aku bancuhkan dia pakai mug tu.
dia yang excited kot.

macam ada sekali tu datang opis aku bawak barang pastu cakap, "this is for u."
aku ingat apa la. sekali tabung. pulakkkkk..tetiba sangat tabung.

me : tabung?

him : haaa tabung..suka tak?

me : suka. tapi tabung ni tak boleh bukak ke?

him : memang la tabung tak boleh bukak. kalau boleh bukak baik tak payah pakai tabung.

ehhh.
nampak sangat buruk perangai nak tabung boleh bukak. ;p
nak bestkan hati suami, terus letak tepi meja..haha


siap new york city kau. huhu.
bagus jugak. terus aku rajin menabung.
rajin tak rajin la...bila ingat je.
dulu takda la menabung...tapi konon simpan duit rm20 tu.
gigih gak. dapatlah dalam rm2000++...
tapi bila dah banyak tu aku shopping..hebat sangat konsep aku menyimpan tu kan.
penggagal betul.

tadi nak masuk duit kat tabung suruh dia tengok.
amboi tersenyum simpul suka, macam best sangat tu hadiah dia bagi. heheh.

tak kisah la apa dia bagi. terima ngan hati terbuka.
dulu zaman muda suka merungut gak aku ni..bila dia bagi hadiah pelik2.
abang aku marah..dia kata appreciate..maknanya dia ingat..even dia bagi batu sungai pun terima je..belajar bersyukur...
ye lah ayol, bersyukur la..walaupun rasa nak amik batu sungai tu rejam kat kepala ente.

eh ok la dah kul 4.
i nak pack ephyra. ramai lak orang order.
nanti rasa nak buat la promo utk cust regular ephyra ku.
setia dorang beli kat aku.
nanti aku pikirkan nak bg promo best apa kat korang ye.
kasi happy hour ke.

ok ta-ta
xoxo

Peej
Isteri Bersyukur, KL.

ramainya yang susah hati.

pelik la orang-orang ni semua.
elly n filla nak pergi bercuti, aku tak bercuti..dorang pulak lebih-lebih kesian kat aku.
kata elly n filla tak patut tinggalkan aku buat kerja sorang.
pelik hati aku, orang pulak yang susah hati.
aku tak rasa apa, korang yang lebih-lebih.
sampai aku terpikir..kenapa kesian sangat ke?

dorang dah ajak aku pergi daripada last year masa plan tu.
tapi aku yang taknak.
sebab aku rasa taknak membazir duit aku bercuti ke situ.
sebab europe bukanlah negara yang aku teringin nak pergi sangat.
unless aku ada duit tahap berlebihan sangat..then i will consider.
kalau dorang pergi bercuti bersama ke pantai..n tinggalkan kak jah kesepian ..maybe aku rasa nak tikam2 dorang bertubi-tubi.

sebab serious kau share la pic korang tergolek..terkangkang ke apa kat eiffel tower ke..
pic feeling sambil berlatar belakang station underground kat london ke..tak rasa apa.
tapi kau share walau pic kau kat langkawi sekali pun..aku akan menggelupur jealous.
sebab aku suka laut.
ingat lagi masa hanis zalikha honeymoon kat bora-bora.
i emosi sangat terus bad mood berapa hari. sebab rasa macam aaa lawa n bestnyaaa.
impian tu nak pergi bora-bora.
wahhh tahap feeling tak sedor diri tu kan. hahaha.
sampai filla n elly pelik asal aku macam senyap je berapa hari tu.
rupanya sebab kak jah emosi tengok pic pantai...haha takleh blah.

sampai gigih la kita orang plan jom bora-bora.
kemain search agoda tengok hotel apa semua. ok set.
sekali google flight ticket pulak..apaa???? perjalanan 1 hari 4 jam?
wth lama bebenar tu. cancelllll.
takyah nak bora-bora sangat la. pergi yang tak berapa jauh je.

tak menahan kan tahap verangans tu.
plan aje..tak semestinya on.
ye la nak pergi jauh bukan kejap..mesti lama.
company pun baru bertapak. baru nak menambah pekerja semua.
takleh la sesuka hati semua nak bercuti.

selain daripada di atas. satu lagi masalah aku nak cuti adalah suami aku.
dia bukan boleh sesuka hati cuti lama. kerja dia takleh.
so ada ke patut kalau aku cuti lelama tinggal dia. keji ok.
plus tak dapat bayangkan.
hari tu baru pergi PD, baru gerak 2 jam dah rasa berat je hati. gelabah gila.
padahal hari2 mengadap muka..naik menyampah pun ada.
tapi bila tau berjauhan..lain macam lak rasa hati ni.

boleh je if laki bini nak cuti dalam malaysia.
dah masalah lain lak timbul..kucing2 aku yang ibarat zoo ni macam mana?
see sangat menyusahkan.
dulu ok la mak mertua aku duduk rumah aku..tolong tengokkan.
tu pun setakat 3 hari 2 malam ok la.
now arwah mak pun dah takda..siapa nak tengok tu?
nak suruh boarding? duit boarding je mau boleh beli flight ticket pergi bora-bora agaknya.

noy ajak aku cuti minggu depan.
aku berfikir gak ni. macam nak.
tapi taknak susahkan orang jaga kucing.
so lupakan je la.
takyah la..rehat kat rumah pun ok aje.
n since aku lama tak cuti, kalau nak cuti biar berbaloi..n biar pantai.
tapi now pulau pun banyak tutup. dah dok diam2 aje.

so untuk yang susah hati sangat kat luar tu aku tak bercuti, takyah la susah2.
aku ok aje.
takdanya aku terseksa buat kerja sorang ke apa.
aku dah tak berapa ada kerja pun kat office ni.
sebab dah ada pekerja.
kerja post ke apa semua dah lamaaaaa gila aku tak buat.
pekerja buat. cuma kadang bosan gak..so sekali sekala aku tolong la buat.

bila busy tu harus la stress ke apa.
tapi bila relax, memang takda apa sangat.
relax aku siap boleh layan tv series bagai..tengok movie ke apa.
so takyah la memandai buat onar kata filla n elly kejam tinggalkan bebanan kerja kat aku.
takda apa ye..apa yang aku hadap ni pun kerja biasa aku buat.
kerja dorang langsung aku tak sentuh.

n korang ingat aku suka sangat cuti.
kadang elly suruh aku cuti..aku kata nak buat apa? nak gi mana? laki aku kerja.
dia kata cuti la rehat kat rumah aje pun takpa.
aku lagi taknak..sebab kau ingat aku tenang?
nanti aku akan pikir ehhh selagi aku tak masuk kerja..kerja aku bertambah nanti.
nanti masuk office lagi berganda nak buat. i dont like.
walaupun kerja aku just filing segala resit ke transaction, key in order dlm system or apa2 je la.
yang boleh siap dalam masa sekejap je. aku takleh..otak aku akan terpikir je nanti. gituh.

so kepada orang luar sana. tak perlu susah hati sangat ye.
dan hentikan lah kau punya buruk sangka tu.
or perasaan nak melaga-lagakan orang tu.
kemain ayat suruh aku tabah la..jangan nanti business/partnership hancur sebab sakit hati.
masalahnya hati korang ni yang sakit n hitam asyikkk nak pikir buruk je.
hati aku ok je ni.
please be happy for other people.
biarlah orang nak bercuti. orang tu kumpul duit, nak bercuti ngan family or husband n wife...biarlah.
jangan sebab kau tak dapat..kau nak emo pulak.
if nak jugak, maybe kena berusaha lebih. macam tu.

maybe one day, aku punya target semua dah tercapai.
priorities aku dah dapat aku tunaikan..
ada umur Allah bagi, aku akan spend my old days melancong laki bini ke.
aku pun belum ada anak lagi. or maybe takkan ada...Wallahualam.
so yea..be positive..be kind to one another.

so hentikanlah ngan simpati tak ikhlas korang tu.
enough is enough la.
kau cakap itu ini pun, orang tu dah capai sikit-sikit impian dia.
kau? mengadap la komputer dok mengata orang siang malam.


Peej
Gadis Gembira, KL.


*wooow..dah ala2 segmen urtv tau..btw Gadis tu tak tahan tu. wiwiwiwi*

i love u sunday

i love weekends.
macam aku kata sebelum ni. sebelum ni kalau orang selalu happy bila weekend, aku macam tak berapa paham.
maybe sebab aku memang sentiasa pun kat rumah aje. so happy aje la.
now dah kerja baru paham.
especially bila kau relax tak perlu ke mana.
pakai baju tido sampai petang pun ok aje.

friday lepas kerja tak kemana.
sebab dah set dalam kepala nak buat laundry n mengadap piles of baju yang perlu di lipat.
tolong gila banyak. sampai kali trip punya tak lipat. haha.
bila dah sampai kena korek bakul nak carik apa nak pakai adalah keji.
aku korek takpa..bila laki kena gali tu yang rasa bersalah tu.
so lipat baju sambil layan tgk drama tuan anas mikael kat gengtube.

i'm not a tv person. i spend most of the time dengan laptop..online.
so segala movies..series..drama ke apa semua layan guna laptop.
sebab tu tak tgk hari tu kat tv..n hari biasa busy..so aku marathon terus episode minggu ni hari tu sambil lipat baju.
boleh tahan la..pukul 8 ish aku start lipat, pukul 11 malam baru siap.
samada aku yang lembat melipat atau kau bayangkan la sendiri banyak mana longgokan baju yang kena lipat tu.

tu takpa...tu takpa.
tetiba sakit perut harus ke tandas.
perangai memang pergi toilet suka angkut handphone.
lepas tu letak kat shelf shampoo.
shelf jenis jaring2 tu...sambil tu cuci muka.
abis cuci muka amik la handphone.
dah pegang dah..struggle nak amik phone tu..boleh lak dia slipt n jatuh celah2 antara jaring tu.
kelepekkkkk ke lantai.
huish basah..lap2 hp masuk dalam poket.

masuk bilik nak tengok phone baru perasan ini telah terjadi.
hamagaddddddd....


pulak dah phone tak pakai cover..amik kauuuu.
retak macam kena panah petir rupa dia.
cover lama rosak..nak beli baru dari sehari ke sehari tak beli.
n konon best la pakai takda cover sebab ringan n sleek. puihhhh.
saje kan..bertahun pakai cover taknak lak jatuh.
ni tengah bogel..nak buat terjun tiruk la pulak. grrrr...

aku rasa dia tunjuk perasaan.
sebab petang tu ada kawan call tanya nak beli tak iphone 6plus.
baru pakai 2 bulan.
aku kata taknak..aku nak kumpul duit beli 6s nanti.
wooow sungguh eksyen berkata-kata, sambil menggunakan iphone 5s.
amik kau tunjuk perasaan dia.
ceaa...macam selalu orang cakap..jangannn la cakap nak beli kereta baru depan kereta kau...nanti dia buat hal..
so lebih kurang la konsep dia tu. hahaha.

memula aku ingat maybe tampered glass je.
sekali bukak memang screen betul la.


dah la serbuk n serpih2 kaca banyak..nasib ada tampered glass tu.
seram gak.
seharian gak la mengadap phone retak gini.

sabtu tu pagi aku kerja.
sebab accountant datang buat kerja.
aku memang kena ada if dia datang.
abis dah selama ni kata aku yang acah-acah accountant untuk company kan. kah kah.
so if dia tak paham system aku sebelum ni, or cara filing aku..dia boleh tanya.
amik kau boleh tekanan dia tengok cara aku sesuka hati buat account.
bertabahlah...sia-sia bayar mahal kalau dia tak pening kan. so kena bagi dia pening sikit. :D

aku tiap kali kerja weekend laki aku mesti nak ikut.
dia tu takleh la biarkan ku bersendiri.
risau nau. so kena la bawak dia sekali kalau aku kerja.
tapi dia tu mana leh duduk diam.
kejap online..kejap nanti mengemas opis.
pastu tau-tau dia basuh toilet opis. heheh.
dia kata boring dia duduk saje..abis tu tau boring siapa suruh ikut kan?
asyik nak berkepiiiiittttt aje.

then lepas kerja kami berjalan ke festival city. nak betulkan phone.
woiiiiii mahallll.
semakin lama semakin mahal.
dulu masa pakai 4s..tukar screen rm200 je. pandai tawar dapatlah rm180.
tapi 5s rm350 ok..oh fockkkk.

sebelum ni tu aku tukar kat wangsa walk. tapi tau la wangsa walk on the weekend hazab ok nak cari parking.
alang dah kat office tu..pergi festival sudah.
tanya kedai mostly the lowest is rm350.
naik tingkat satu lagi..rm380.
naik tingkat atas lagi..kedai tu bagi rm400..
laki aku dah, "oii makin tinggi naik, makin naik harga ni. berapa tingkat mall ni? kalau 5 tingkat..mati la..harga asyik naik."
then pergi kedai satu lagi..amik kau rm450 dia bagi.
what tha fockkkkkkk....
tanya kedai sebelah lagi. dia kata rm350. ok fine.
maknanya mmg rm350 la rate situ..wont go any lower. tapi boleh naik lagi harga.
so kita buat situ aje.

sementara buat tu kami makan.
later adik ipar aku n auni datang jooin.
lepas makan tengok hp tak siap lagi.
so kami pergi layan auni pergi tempat game.

then check. hp dah siap.
boss dia tgh nak hantar ke kedai.
so sambung jalan.
singgah popular jap. beli ini.


wooooow. kemain gigih.
hamagad the last time aku baca novel melayu adalah tingkatan 1 kot.
time tu cerita remaja semua la.
lepas tu memang takda langsung ye.
dah start poyo-poyo baca novel remaja english..aku pun lupa sudah..of coz salah satu svh la.
then start baca segala novel english romance apa semua la.
memang novel melayu takda langsung.
so aku tak dapat bayangkan macam mana penceritaan novel melayu sekarang ni.

yang aku tau mostly drama kat tv adalah adaptasi novel kan?
pun aku jarang layan drama malay. unlesssss ada pelakon yang aku suka dalam tu. miahahah.
since aku tertengok cerita ni kat tv masa memula keluar tu.
aku rasa perempuan tu saiko n kelakar. aku layan la tgk kat geng tube.
tak sangka baru start drama ni. ingat dah halfway ke apa.
so ok la. menarik lak cerita dia..tetiba nak tau apa ending. lets beli.

tapi aku kan poyo..konon nak tau ending la apa..
tapi nanti baca halfway aje pun. dasar pemalas.
bukan malas..sebab there's internet kan..so kau akan end up online je nanti.
semalam mama nampak aku beli buku ni..bising dia..dia kata bila nak baca tu? buku cerita grey pun tak abis baca lagi. miahhahahaha. betul jugak tu ye?

semalam lepak rumah mama sampai almost 12am baru gerak.
sian tengok dia sorang aje.
noy takda ni..bercuti ngan suami dia.
abang2 tah buat apa lepak atasss aje.
if aku laki bini takda, memang sorang la dia.
tolonglah aku takleh la benda macam ni..aku jadi emo.
semalam tengok mama dah tertido baru kami laki bini gerak.
mama cakap nanti nak duduk rumah aku, pun aku risau..sebab aku dah kerja kan now. nanti dia sorang gak.
dia kata takpa..atleast time tak kerja aku duduk ngan dia.
ni dia kata tak kira bila pun dia selalu sorang je.
bayangkan hari tu beli 12 dvd utk mama.
dalam masa 2 hari dia habis yea tengok semua tu.
oh my. takpa..abis iddah nanti mama jalan la sana sini yea.
takda la kesepian ke apa.

today aku tak ke sana.
sebab memang dah set nak buat laundry n lipat baju.
tolonglah never ending betul la.
baru tinggal berdua baju dah tahap hape.
kalau anak berderet mau muntah baju aku.

so hari ni adalah happy sebab ah indahhhnya takyah kemana.
lunch pun aku order je makan.
petang tadi tetiba laki aku datang bagi kuih2 la apa. wooow..
kerja aku menghabiskan masa depan laptop aje.  miahahahah.

tetiba jumaat hari tu terasa nak bukak twitter.
saje layan timeline.
sekali ternampak sorang share pasal tengok how to get away with murder season 2 episode 12.
whattttt? dah keluar ke? n dah episode 9??!!


macam mana boleh tak sedar tah?
aku cuma tau season 2 Empire je dah keluar.
memang aku layan download every week.
tak tau la dah keluar How to get away with murder ni.
sekali aku check..Scandal season 5 pun dah keluar n dah episode 9. what whattt??!!

cepat2 aku download malam tu jugak.
pastu esoknya masa kerja last saturday tu aku bawak siap headphone n layan tengok.
ahhhh indahnya perasaan.
sebab marathon tanpa gangguan.
so dalam masa 1 hari setengah aku habiskan masa aku marathon sampai abis 9 episode tu. wooow.

serious kalau korang penggemar layan tv series. consider watching this tv series.
sumpah best buat kau tak sabar nak tunggu episode seterusnya.
aku sangat sukaaaaa.
reason i always prefer tengok tv series daripada drama melayu..cerita dorang thrill n jalan cerita gempak tak masuk akal.
drama melayu boleh layan, tapi jalan cerita semua sama n berbentuk fantasi mengarut..rasa nak layan jiwa n hati boleh la layan benda2 macam tuan anas mikael tu..hakikatnya langsung tak masuk akal.

nway talking about How to get awat with murder ni, tolonglah apesal bf dia Nate tu sexy sangat..dah la garang2. i like. mih mih.
btw, Nate yang 2 daripada kanan dalam pic atas.
well u know me..i will always go for the tall n dark ones. *mata kelip-kelip*

lepas ni aku nak marathon scandal pulak. ada 9 episode gak tu. ;p
ni stop kejap rehatkan minda so update blog.
tak tau la kalau jap2 lagi laki ajak ke mana-mana.
tapi takpa..akan ku gigih angkut laptop bawak gi opis layan movie.
hua hua..

ok happy sunday peeps.
esok kerja huarghhhh...




tak payah nak buat sangat...

aku kalau tak keletihan atau takda benda nak kena buat, balik kerja mesti akan ajak MrB pergi rumah mama.
takda apa pun. nak jumpa aje.
kadang sembang, makan, borak or tengok movie ke apa.
nanti before 12am macam tu balik la.
kalau tak pun..if tetiba ada cerita best...terlajak jugak la tengok sampai 2am. hua hua.
tapi lewat macam mana pun mesti balik.
laki aku mana boleh biarkan kucing2 dia kesepian. mesti nak balik check.
tidur pulak wajib ceceh tu tidur sekali.
nyampah tahap dia memilih just ceceh je boleh masuk bilik.
tidur pulak sanggup dia himpit sampai ruang aku sikit je..janji ceceh ada spot untuk dia tidur. e elehhh. gelabah.

so tadi pergi rumah mama la lepas balik kerja.
sebelum pergi tu singgah makan dulu, laki aku nak makan nasi kandar.
then lepas makan tu, singgah beli kuih n mihun goreng, kuey teow bagai..sebab tau mama selalu puasa khamis. beli kan sekari stock ice cream simpan dalam fridge mama.
kadang dorang suka makan ice cream kat rumah tu.
then ke rumah mama. sampai bagi makanan...mama kata today tak puasa..mama buka..sebab dia tak larat today. ok aje. so mari la makan bersama.

so hidang n makan la kuih-kuih..
aku, laki aku, ayol n mama.
salah satu kuih aku beli tu lepat pisang.
so makan la laki bini.

me : favourite papa ni.

mama :  a ah.

me : ingat lagi dulu yang, time i kecik kat kampung..dorang buat lepat pisang sendiri. i tolong isi lipat pastu kukus. ye la ramai kan rumah tu..sepupu je 40+..belum2 lain..nak beli mampuih. so buat sendiri.

MrB : u pandai buat ke lepat pisang?

me : tak pernah la buat. tapi tau la kot.

MrB : nanti u buat la.

me : e elehhhh..takat u je nak makan...beli je la..mengada gila siap nak buat bagai..takdo kojo.kalau cekodok ke..lempeng ke takpa la jugak.

MrB : a ah kan dulu u ada buatkan i lempeng pisang kan? sedap.

pastu kita orang semua gelak2...
yang mama kan tak dengar...

mama : kenapa nakkk?

so kena la ulang siaran bagi mama paham..
pastu aku..

me : semua salah mama.

mama : haaa?

me : ye la ingat lagi pija remaja dulu suka tengok tv orang masak, orang bertukang n macam la..pastu pija cakap, "kan best kalau kita pandai buat ni semua..semua buat sendiri je kan ma?"..
pastu mama cakap, "takyah sibuk nak buat semua tu..kerja carikkk duit je..banyak duit tu nanti..kau bayar or beli je la apa kau nak tu."
haaaaa salah mama laa..sekarang semua benda aku beliiiiii je..takyah nak buat sendiri sangat. hahaha

semua gelak.

mama : kurang hasam punya budak. memang laaa..abis semua benda kau nak buat sendiri. menyusahkan..maksud mama..kau belajar la pandai2..nanti kaya..semua kau boleh beli or suruh orang je buat. tapi kau belajar lak tak berapa nak pandai. hahahah. tapi Alhamdulillah Allah bagi rezeki. so boleh la guna pakai jugak teori tu.


fuhhhh nasib baik. Alhamdulillah.
tapi tu la...kalau aku belajar bertukang..mungkin aku sekarang ada syarikat perabot maju jaya. kah kah. eh mana tau kannn? ;p

aku tak berapa sihat sangat lately.
tolonglah banyak sangat angin dalam badan ni.
sesak sampai payah nak napas.
bila keluar angin tu baru la rasa lega.
selagi tak lepas tu...memang tak senang duduk la.

aku dah pergi massage.
still tak rasa lega.
punya la sakit dia massage kalau kena tang memang konon urat masuk angin la apa.
sakit dia rasa nak terajang budak massage tu je.
aku ni susah nak keluar angin time orang urut. tak tau kenapa.
selalu lepas2 tu ada la. tapi time urut takda.
so kalau tukang urut tu berjaya buat angin aku keluar time urut, aku akan make sure bagi dorang tips. sebab anda berjaya membuatkan angin kak jah keluar dpd mulut..nasib tak keluar angin tang lain. itu seram. hahaha.

nway, salah makan ke apa? aku tak tau la.
tahap takut salah makan, sampai nak makan sembarangan pun risau ok.
seksa betul la angin ni.
selalu akan ok kalau aku makan capsule habbatus sauda. baru ok.
sebab makan tu je..amik kau..kejap2 akan burp.
time burp tu kau rasa nikmat tak terkata.
eiii dasyat tahap angin mengalahkan mak nenek aku ni. kah kah.

yang mama risau tengok aku tak sihat ni.

mama : jom kita beli banglo ke apa la nak. senang semua duduk satu rumah. kesian tengok korang laki bini ulang alik rumah mama. ingat tak penat ke. balik kerja ke sini..nanti balik rumah balik. esok kerja pulak. pastu datang lagi visit mama. duduk satu rumah senang.

me : mana nak carik duit? rumah KL semua mahal.

mama : mana2 la.beli tanah ke buat la rumah.


memang impian aku pun dari dulu. tak kesampaian.
impian dari dulu..kalau aku kaya. aku nak rumah besar.
aku nak parents aku n adik beradik aku duduk je ngan aku.
aku ajak sekali mak mertua n pak mertua aku.
if ada adik2 ipar aku susah ke apa. meh duduk ngan aku sekali.
ye la rumah besar duduk berdua je pun..nak buat apa.
kami pun berdua je. bukan ada anak ke apa. so if ramai mesti meriah.



tapi tu impian je la. tak sempat papa, mak n abah merasa.
tapi takpa yang lain ada lagi. harap memang tercapai one day..heheh.
berangan rumah ada kolam..pastu anak2 buah aku leh datang swim.
dasyat tahap berangan tu.heheh.
tapi buat masa ni..tinggal la rumah kecil ini..ni pun menumpang rumah kucing.
ye kucing lagi ramai daripada manusia. ;p
syukur. ada jugak Allah bagi tempat berlindung. walaupun bila hujan terlalu lebat boleh tahan laki bini gelabah carik besen nak tadah.
ada rezeki lebih aku nak tolong repairkan bumbung rumah ni. rumah lama kan.
kalau i tak dapat rumah ada kolam..aku beli la kolam budak2 tu...berkubang la dalam tu. jadi la.
pastu aku feeling buat bbq sebelah kolam plastik tu. hahahha. ok kelakar pulak bila aku bayangkan.
takpa..feeling dan gaya tu penting.

eh ok la.
dah lewat ni.
malam jumaat ni esok kerja kot.
nite pipols.






UPSR

hari ni penuh timelime fb pasal result UPSR kan.
untuk semua yang dapat result hari ni tahniah.
tak kira la result apa.
yang cemerlang teruskan usaha.
yang kurang cemerlang pun takpa..masih jauh lagi perjalanan.

aku tak kenal sangat orang lain. hahha.
tapi kat sini nak ucap tahniah untuk anak Elly, yaya.
dapat 4A, 1B. tumpang happy..sebab BM both papers A..padahal tu paling elly risau.
ingat lagi sebulan sebelum periksa balik sekolah yaya akan datang office.
n elly akan suruh dia buat latihan. then tanda lepas siap.
pastu mana salah elly akan explain..pastu tanya aku.
seram aku...aku dah lama tinggalkan zaman sekolah..ingat2 lupa je pasal BM ni. hahha.

tahniah jugak kat anak A.I. ternampak jugak tadi kat timeline.
Ai happy sebab walau angah anak istimewa, tapi result UPSR angah 2A, 3B.
Alhamdulillah.

UPSR ni permulaan je.
semoga terus cemerlang, or yang kurang berjaya..lepas ni akan lebih gigih.
wahhh tak menahan ayat kak jah kan.
padahal aku pun ala-ala sendu tak sendu je.
makin lama makin merosot aje. hahaha.
but then again..result periksa tu semua bukan menentukan apa kita jadi besar nanti.
kita usaha je, Allah menentukan segalanya. :D

semalam elly relax je..ada debar sikit..tapi masih ok la.
so sembang la pasal result UPSR.
aku pun cerita pasal kenangan aku.
aku pun tak sure sekolah aku tu gila ke apa.
hari result keluar tu certain class siap ada rombongan ok.
ingat lagi time tu aku ada rombongan pergi pusat sains negara.
time tu ada pasal dinosaur. hahahahha.

so orang sibuk amik result. kita orang relax je pergi rombongan. kah kah kah.
dah la zaman tu bukan ada hp kau leh check ke apa.
so memang bersuka ria je la pun.
then sampai balik sekolah aroung 12pm macam tu.
turun je bas ada sorang kawan aku tu tak join rombongan.
so turun bas, kerja dia sebut result orang.

her : ok kau 2A
tak A
4A
4A.
3A

e ehhhh sibuk je.
time aku turun dia kata 4A
aku macam. eh biar benar dia ni?
tak layan pun. turun je n pergi ke dewan.
time tu result cikgu tampal kat papan tanda dewan. so kau check la situ.

zaman aku 4 subject aje.
BM 2 kertas, BI and Maths.
sekali check memang 4A la uolls. fuiyoooo.
aku pun pelik macam mana dapat 4A.
padahal bukan jenis study or cemerlang pun selama ni.

amik slipt result. pastu jalan kaki balik rumah tersenyum simpul.
zaman dulu balik rumah jalan kaki pun no hal.
takda bahaya macam zaman sekarang.
sampai rumah terus call office mama.
bagi tau result.

aku pun tak ingat apa reaction parents aku.
happy la kot.
tah zaman dulu tak macam zaman sekarang.
aku tengok zaman sekarang most parents pun sangat competative.
zaman aku dulu takat tanya je la kot.
takda tanya, takda la tetiba nak heboh or riuh.

tapi aku ni daripada zaman sekolah rendah nakal.
bukan nakal apa. nakal malas pergi sekolah.
dah dapat result. motip nak pergi sekolah? amboiiii. hahah.

tak silap aku, time tu..kalau result kau 4A or 3A kau akan di beri borang sekolah elit.
time tu ada CBN, BBGS, St Mary, Seri Puteri, Aminuddin Baki, St John n VI tak silap.
so masa cikgu bagi borang tu n kutip borang aku tak pergi sekolah pun. lantakk.
so aku tak isi pun.
plus aku rasa macam, perlu ke? taknak la.
aku nak sekolah ngan abang2 aku.
time tu both abang aku kat ampang boys. so sebelum result keluar aku dah pernah pilih sekolah ampang girls. cukup la tu.

so semua orang pergi sekolah hebat ke apa.
aku takda ke mana.
aku sekolah kat ampang girls je. haha.
tapi parents aku tak puas hati.
sebab maybe some tau kot. ampang boys n ampang girls ni sekolah jahat sikit. hahhaa.
agaknya dorang tau potensi aku untuk join geng tak berapa nak baik sangat kat sekolah tu.
cecepat dorang register untuk aku masuk MRSM.

time tu MRSM Terendak memang khas untuk anak tentera.
so mintak situ aku dapat.
so aku masuk la MRSM Terendak second intake.
lambat 2-3 bulan dari orang lain.

time tu ingat lagi. result aku 4A tu parents aku hadiahkan aku jam tangan guess.
wooow zaman tu kau pakai jam guess rasa dah gempak abis la.
then tau aku masuk MRSM, kawan-kawan office mama bagi aku hadiah.
banyak la, tapi yang aku ingat 2 tu la.
sorang kawan mama bagi aku sejadah untuk bawak MRSM.
ada lagi sejadah tu. siap ada lagi tulis nama aku kat bawah sejadah tu, FIEZA. wooow fieza uolls.
sorang lagi bagi album. utk tangkap pic.
pun ada jugak album tu. aku buat letak segala memory zaman mrsm.
gambar crush..plastik balut chocolate dedication dpd bf pun ada. hahha. gataiii.

sebab tu aku kata keputusan UPSR ni tak menjamin apa2 sangat.
sebab masuk MRSM tau nak main aje.
aku dapat 5A 3B. keh keh. terus kena tendang dpd mrsm.
sebab syarat minimum kena dapat 6A. ;p

kena tendang tu. so aku masuk BBGS pulak.
aku nak amik arts stream sebab aku memang suka art.
tapi pengetua tak bagi. bagi dorang result aku tu bagus nauuu la.
so dorang suruh masuk pure sains.
tapi aku tak suka..aku suka something to do ngan lukisan.
so aku masuk kelak sains kejuruteraan. gituhhh.
kejuruteraan konon. padahal paper tu lingkup.
SPM lagi ngeri result. sebab BM je dapat A1,
paper lain biasa n ada yang lingkup. la la la.
sambung pulak STPM kat CBN.
wooow bertukar2 sekolah aku ni.
STPM punya result ok la...baru masuk Uni.
pun belajar main2. tukar U 2 kali.
then tak habis pun belajar...sebab parentsa aku jatuh sakit.
so jaga dorang pulak.
then both parents dah sihat. baru aku start buat business online kecil-kecilan.
Alhamdulillah boleh la hidup n bantu mana patut.

n now, here i am today.
kenal Elly n Filla, now kita orang dah ada business sendiri. Alhamdulillah.
again masih jauh perjalanan.
hanya mampu usaha sehabis baik, semoga Allah mudahkan semuanya untuk journey aku ngan Ellfie.

tapi zaman sekarang memang seram.
macam tengok last week kot.
semua parents sibuk up result anak.
biasa la yang up harus la yang result A berderet2 kan.
nasib la aku dulu tak membesar zaman tu.
kalau tak aku pun pressure kot..sebab mak aku akan pressure aku pulak.
dah la garang. takuit.

tapi zaman sekarang memang lain.
tengok la bebudak belum tadika dah pandai membaca ok.
zaman sekarang kalau kau tak pandai membaca bila masuk darjah satu silap2 memang ketinggalan la.
now bebudak tadika pun siap ada tuisyen kannnn.
aku darjah 6 baru start tuisyen. then sekali lagi tuisyen masa aku form 5.
tu je la. tu pun masa form 5 tu tuisyen sebab ikut geng.
pun tusiyen murah2 aje...bukan stock mahal or ada tutor ke apa.
janji time tuisyen dapat tengok bebudak sekolah VI ke St John jadi la..dasarrrrrr.
maklum sekolah semua perempuan..jakun harus lebih. ;p

aku suka over kan.
tadi dah ala2 nak habis entry dah.
tetiba sambung menceceh.
kang berjela entry ni.
baik la aku stop.

btw, napa zaman aku dulu takda pun mak bapak datang amik result sesama.
ke parents aku jenis relax? pepandai la kau.
sebab aku ingat time aku MRSM dulu siap pergi sendiri melaka naik bas ngan kengkawan amik result. wooow soo happening parents aku. heheh.
tapi masalahnya aku rasa bukan parents aku je. kawan2 lain pun sama.
sebab kita orang semua ramai2 naik bas dari KL sesama sendiri.
serious aku rasa zaman sekarang je lain.
dulu lebih relax.

eh ok laaa..tadi nak stop..
tetap termasuk hal lain pulak.

ok la..ta-ta.




pemenang bertuah katanya.

ni pun kisah lama.
biasa la..aku kalau update blog kalau tak kisah lama tak sah. haha.
rasanya ada tengah ke awal bulan lepas. kah kah..hilang ingatan sudah.

filla ada giveaway tiket tengok wayang untuk followers dia.
menarik tu. kak jah dan laki pun lama tak tengok wayang.
free pulak tu. apa lagi. pucuk di cita ulam mendatang konsepnya.
pantas aku komen kata aku nakkk menang tiket tu..sebab teringin nak jumpa filla.
hahaha.

so lepas balik kerja cecepat balik rumah siap bagai.
then gerak ke OU.
filla ikut kereta aku.
oiii terseksa aku drive dia ikut belakang. slowww sangat.
aku pecut sikit tertinggal minah tu.
apa ke slow sangat bawak entah.

tapi kagum sebab masa kat OU dapat parking sebelah2 ok.
memula aku park. filla tunggu tepi sebab nak aku naik kereta dia..nanti park sesama.
dia minah sesat. possibilities nak sesat n tak tau nak tuju mana sangat tinggi.
so baik la bersama.

sekali tengah tunggu tu..orang sebelah kereta aku keluar.
wahhh dapat park sebelah2.
rare ni. parking OU kot.
dapat parking pun dah besar rahmat..seksa nak dapat parking situ.
ni dapat sebelah-sebelah. rasa hebat sangat ni.



sampai sana filla busy ngan urusan dia la.
kata ni pasal blog2 kan.
so biarkan dia.
aku n laki aku menjamu selera je kat sana.
bagus nasib ada makanan. boleh tahan lapar menggelupur jugak la.



dah la sedapppp kemain. i like. berapa kali ulang.
buat macam rumah sendiri.
yang laki aku kemain busy kesana sini. amik pic macam bini dia yang nak buat job blog. hahah.
sembang ngan bebudak banquet tu la.
budak tu orang sabah, dahhhh laki aku cakap sabah ngan orang tu.
sampai cik epal tegur aku cakap, "suami akak memang peramah kan? saya dengar je dia sembang sana sini."
bagus..bini terlebih berat mulut..suami pulak terlebih2 peramah dah macam wakil rakyat.



dah la wakil rakyat.
pastu kuat selfie.
dia kalau amik pic bukan nak tunjuk apa pun...sibuk share kat group adik beradik dia.
tah apa dia nak eksyen tah. nyampah i.

boleh tahan lama gak tunggu dorang settle segala pengambaran la apa untuk event tu.
sempat la aku ngan laki aku ke sana sini.
then sembang2 sekejap sebelum movie start.


laki aku amik pic non stop. tah apa faedah.
aku tak kuasa nak share.
ni share sebab tak menahan tengok muka sendiri.
macam joyah sangat perangai. tah apa aku kelengtong tu.
eh i tak kaki kelentong. i jujur orangnya. terlebih jujur kadang2.
sampai aku meniaga pun customer pun terkejut kata aku ni jujur tak macam most seller sibuk nak jual produk aje.
eh betul la. orang tanya pendapat i bagi tau la..
kang takat nak jual..kang tak dapat membantu masalah customer tu..sian kan. tak baik ok.

ok suka melalut ke lain.


sempat selfie dalam cinema.
hari tu tengok cerita PAN.
aku suka cerita tu.
sebab selama ni kau tengok cerita Peter Pan dia dah jadi Peter Pan.
so cerita Pan ni kisah macam mana si peter tu boleh jadi Peter Pan.
i like it. so berpuas hati la aku tengok.

tapi aku takleh blah sebab filla Peter Pan punya jalan cerita pun tak tau...helppp..
aku dah gelakkan dia.
nanti dia kata la.."aku tau la Peter Pan tu apa..tapi aku tak tau la dia pasal apa."
hooiiii..tu kira tak tau la.
dia tu banyak gila tak tau.
aku n elly takleh terima. maybe sebab dia membesar kat sabah kot..so dia banyak tak tau?
hampeh sangat.

paling tak tahan umur sendiri tak tau.
siap kena amik calculator nak kira umur sendiri.
tu takpa..patut tolak 2015 tolak la tahun dia lahir.
tapi dia confident 2016 tolakk.....
kau dah kenapa tetiba 2016????
aku lagi tau umur dia berapa...daripada dia tau umur dia berapa.
eh boleh yea macam tu?
tapi bagus la..dia tak tau umur dia..mesti dia ingat dia muda sentiasa. hahahha
kadang-kadang aku n elly rasa nak hantuk kepala sendiri melayan kerenah si filla.
tapi kadang-kadang lawak pun ada.
n bila dia sunyi je..rindu la pulak.

ok kisah atas abis.
saje nak selitkan pic bawah ni.
ni masa ke ikea beli barang-barang sikit untuk hias booth.
sebab ellfie ada join booth last month.
so shopping la sikit. :D



dan buat pertama kali aku fokus.
pergi sana untuk beli barang ellfie sahaja.
takda aku tetiba selit shopping untuk diri sendiri.
wooow hebat sangat ni.
selalu kalau pergi ikea...mesti ada je kau mereka-reka tetiba kau rasa macam2 kau kena beli. hahaha.

ok people.
i nak siapkan order today.
ada order masuk lagi.
order pagi tadi dah settle.
bertemu lagi nanti. ta-ta.



Peluang Menang RM1500 dengan Ellfie

[STICKY POST - scroll down for new entry]

ok Ellfie nak bagi pengguna produk kami peluang menangi wang tunai.
wah best sangat ni. terasa nak join jugak.
cuma aku pemalu je. kalau tak..harus aku masuk.
hahaha boleh ke macam tu? confirm takkan terpilih.

check out pasal peraduan ni below..




Syarat peraduan:

1. Memegang produk Ellfie Beauty.

2. Nyatakan perubahan kepada kulit wajah anda selepas menggunakan Ellfie.

3. Video anda mestilah kreatif untuk dipilih sebagai pemenang.

4. Share video kreatif anda di instagram atau facebook dengan hashtag #iloveellfie 

5. Terbuka kepada semua pengguna produk Ellfie Beauty (Ellfie Essence atau Ellfie Gold Serum atau kedua-duanya sekali)

6. Pihak Ellfie berhak untuk menggunakan video-video penyertaan tersebut di rangkaian media sosial kami.

7. Setiap penyertaan akan mendapat hadiah Saguhati dari pihak Ellfie.

8. Hanya seorang pemenang akan dipilih untuk memenangi wang tunai RM1,500.

Peraduan berlangsung dari 16 November - 30 November 2015.



see senang aje kan.
n semua penyertaan pun ada saguhati.
video ke pepandai la korang kreatif.
nak feeling ke..nak nyanyi ke, nak buat lakonan ke.
just cerita apa yang korang suka pasal ellfie, n selepas penggunaan ellfie tu apa perubahan yang di rasai.
syarat sambil buat video tu kena pegang Produk Ellfie.

kalau buat ig video harus la 15 saat aje.
kalau rasa nak buat panjang sikit boleh la share kat fb.
jangan lupa letak hashtag #iloveellfie tu.
tapi video make sure tak lebih 2 minit.
kang panjang sangat dah rasa tengok short film pulak. tak pasal.

ok all the best to all.

pentiru katanya

korang ingat tak aku pernah share resepi nasi goreng tu?
yang elly n filla semangat siap mintak resepi n buat gak.
pastu dorang pulak share resepi.
pastu kemain ramai dok buat jugak.
and everyday keyword blog mesti akan terselit orang search resepi nasi goreng sedap. hahaha.
kemain sedap katanya.

once in a awhile akan ada orang tag aku kat ig or fb tunjuk dorang buat nasi goreng tu.
pastu tersenyum2 kak jah.
kadang siap sendiri telan air liur sebab membayangkan sedap tu.
sebab aku sendiri dah lama tak masak. hahaha teringin tapi nak start masak tu kemain la payah.

so tadi lepas settle kerja, bukak fb.
tgk kat timeline keluar pic nasi goreng tu.
rasa macam, eh resepi aku ni..siapa pulak la masak ni.
sekali tengok arip yang upload. keh keh

katanya isteri masak nasi goreng power. wooow.
teruja i..saja sakat..
sekali noy ingat la..aku yang tiru resepi dia..hahaha.
pentiruuuu katanyaaa...


eh telan air liur ni. hellppp.
ada yang aku pergi rumah dorang, ketuk pintu mintak sepinggan.
dasar pemalas sanggup ketuk rumah orang dpd sendiri masak. ;p

tapi serious best. entahhh. menepati citarasa dan tekak aku la.
siapa belum try n nak try boleh tengok resepi kat sini. CLICK HERE

ok la. i nak sambung buat kerja.
nak key in sales dalam system.
happy weekend peeps.
ta-ta.

Happy bila Ellfie dapat membantu.

lama aku tak cerita pasal ellfie.
sebab semua update kat instagram aje.
sampai di lupakan pulak blog.
padahal ramai je reader blog tapi bukan penggemar social network lain macam facebook, instagram semua tu kan.

so today i rajin sikit n ada masa. nak update n share la pasal Ellfie.
al-maklum ada pekerja baru. hua hua.
so kurang sikit la kerjanya. gitu.
tu pun banyak kerja tak pass lagi.
tapi biar dia warm up dulu. nanti2 kita pass.
kang semua dia buat, takut aku datang hanya untuk goyang kaki.
dah la manis sangat budaknya. suka i tengok.

anyway, Alhamdulillah last week kita orang buat promo sempena deepavali.
sambutan sangat-sangat menggalakkan tak sangka.
suka betul orang kita ni kalau ada sale kan.
sampai ke malam tak senang duduk kita orang semua.
banyak sangat order masuk.



even promo dah habis pun lepas 1-2 hari masih ada orang nak beli dengan harga promo.
tapi tak boleh la kan.
sebab nama pun happy hour.
takleh la sampai berhari2 pulak.

So far semua ok.
kalau tak sebelum ni memang busy sangat. busy sampai stress.
tapi aku ni apa je tak stress, semua benda pun nak stress. hahaha.
sekarang relax sikit la kot.

nway, today i nak share some testimoni pengguna Ellfie Essence.
ada banyak actually. tapi takkan semua nak letak sini.
so i share some ye je.


antara sebab kenapa aku happy jual skincare ni.
dari zaman sebelum ni.
adalah bila kau tengok customer kau happy dengan hasilnya.
in a way kau naikkan tahap keyakinan diri seseorang tu.
sebab aku paham sangat. especially aku sebagai penjual sebelum ni, now co-founder pulak.
O. M.G. the stress bila muka kau naik seketul dua jerawat...rasa macam down n taknak jumpa orang.
sebab rasa orang akan perati n judge kau everytime jumpa..n muka kau tak berapa nak cun. gitu.
not that cakap cun pun la..maksud aku..muka kau bersih la.

tapi standard la manusia..pemalas lak tu. *aku lettew*
kadang tu datang malas nak jaga muka.
kalau rajin pun..kalau tetiba nak keluar jerawat kau nak buat apa.
jangan tanam dalam otak..ok aku pakai skincare je muka aku kena perfect. amboiii.
kalau hebat gitu..dah menembusi pasaran satu dunia siap planet2 lain2 kot.
sebab hebat sangat ni. hahahhaa

biasa la kadang ada jerawat sikit.
janji still bersih n takda masalah teruk should be ok.
konsepnya jaga je muka.

ada pernah customer cakap kat aku..saya dulu pakai **** elok bersih muka.
saya stop je kenapa muka jadi kusam..naik jerawat semua..
aku dah macam. whattt? sambil jawab dalam hati..
kereta pun kalau tak cuci ngan sabun n biarkan lama2 jadi berkerak.
sebab terdedah dengan macam2.
try kereta tahap berkerak tu pulak. kau cuci dengan air je..tanpa sabun.
of coz takkan bersih berkilat bersinar.

beza kereta tak cuci.
dengan kereta cuci pakai air je.
dengan kereta cuci pakai sabun.
dengan kereta cuci water wax.
kereta hantar cuci, polish n wax.

beza kan? macam tu jugak muka.
so kena la jaga.
n if ada budget lebih..boleh spend more untuk essentials products pulak..bukan basic skincare aje.
gituhhh celoteh kak jah di hari khamis ni. hahaha

ok kak jah kalau dah berceloteh tu suka non stop n tersasar.
so mari sambung tujuan asal.
nak share testimoni.


:: tengok testi ni i is jealous. asal halus mulus sangat ni? kulit iolls pun tak macam ni ::



:: ni antara testimoni berjaya. tona kulit sekata, jadi cerah, masalah jeragat berkurang. ::


:: parut jerawat hampir hilang. kulit jadi sekata dan cerah :: 


:: masalah kesan parut jerawat dan pori terbuka beransur baik. kulit bertambah bersih dan licin ::



:: masalah jerawat di atasi dengan penggunaan Ellfie Essence ::





:: jeragat beransur pudar ::


:: kulit jadi sekata dan bersih ::


terbaik kan testimoni.
Alhamdulillah Ellfie dapat bantu masalah pengguna.
tak tau nak cakap rasa happy everytime dapat testimoni.
boleh nampak betapa happynya dorang.

so kalau korang belum cuba.
jom la try..sendiri rasa.
aku suka semua sekali. hahah boleh ke macam tu?
macam bias gila cakap suka produk sendiri.

aku suka cleanser dia sebab bau sedap n rasa lembut.
toner pun sebab dia lembut n takda bau ke apa.
day cream pulak dah la tahan lamaaaa gila berjangguit nak tunggu habis...best sebab sesuai untuk orang malas macam aku. pakai day cream je dah cukup..takyah susah2 nak pakai concealer ke, foundation apa semua. pakai day cream je. then pakai eye liner ngan lipstick. sudah. :D
night cream lak best sebab esok tu bangun rasa macam kau manusia paling lawa. haha boleh?


so nak beli boleh je yea.

Ellfie Essence
RM120 (SM)
RM130 (SS)

Ellfie Gold Serum
RM130 (SM)
RM140 (SS)

whatsapp 013-275 5197

kalau prefer COD pun boleh je contact agent sah kita orang.
more info or untuk senarai agent boleh tengok dekat.

Website : http://www.ellfiebeauty.com/
Facebook : https://www.facebook.com/ellfiebeauty/
Instagram : https://instagram.com/ellfiebeauty/