Instagram : @peejburhan

masa mencemburui ku

eiii geram.
hari tu aku dah type woih panjang lebar.
rasanya rabu ke selasa lepas la.
tengahari. entry ni la.
tapi biasa la halfway, tetiba banyak lak kerja kena hadap.
so stop.
so ni konon-konon nak sambung balik la.
tajuk harus dramatik.
nak cakap la, halfway sambung..sebab masa mencemburui ku.

sekali ni aku bukak. cisssss.
boleh tak hari tu yang aku type dah separuh entry tak save. grrrrr.
merasa la aku start all over again.
dah la semakin tahun, semakin tua.
otak pun dah tak berapa cerdas.
aku pun dah lupa apa aku bebel hari tu kat entry ni. hahaha.
hampeh sangat perangai kau sekarang kak jah. menyedihkan betul.

sorry la aku ni dah tak segigih dulu.
kemain kan korang mengutuk ahkak. dah la pakai anon.
suruh ahkak rajin seperti zaman muda-muda dulu.
bukan taknak rajin n jadi blogger gigih.
entah la. faktor usia mungkin.
dulu muda lain, kau nak cerita apa pun kau cerita je...mana pandang kiri kanan.
sekarang ni lain, kena pikir macam-macam. bak kata pepatah, older and wiser gitu. hahahha cea cea.
n dulu rajin sangat kemain snap sana sini semata nak update blog.
sekarang tak kuasa la haih. dah tuoooo. kosser hah.
kalau tetiba rajin amik pic, tak berapa rajin nak update pulak. hahaha.
ni pun mama bising. kata bila aku nak update cerita bbq hari tu? dah basi dia kata.
sabarrrrrr. sibuk. duduk rumah bukan bergoyang kaki aje.
menimbun kerja ni.
malam pulak aku rasa nak relax. nak spend masa ngan laki n fam.
life is to short. baik aku spend masa dengan manusia..daripada mengadappp je laptop ni.

so biarlah bila betul-betul free.
n ada benda aku nak bebelkan, so aku akan cari blog ni.
blog tempat paling best nak bebel kan.
plus, apa sangat aku nak cerita pun.
pusing2 cerita aku, laki aku, kucing aku. tu je pun.
kang korang muntah lak. haha.

ok cukup-cukup bebel tu.
mari update berdasar gambar.
ni pic yang aku amik sepanjang minggu lepas.

tolonglah aku sayang sangat ngan dia ni.
ok semua kucing aku sayang. masing-masing ada perangai masing-masing.
tapi dia ni special.
aku pernah cerita kan.
dia ni dah la comel suka berdiri.
tapi boleh nampak dia ni slow.
dia tak macam lain. dia lambat sikit pick up.
so memang tak sampai hati if nak marah dia ni ke apa.


sekarang favourite dia bertenggeh belakang sofa macam tu.
ngan mata terbeliak dia. kepala kejap kiri kejap kanan dok dengar orang bercerita.
gaya tu kepochi sangat. geram.
tapi gaya je la kepochi..tapi tau dia ni tahap slow boleh tahan.
sebab tetap maintain lidah tersentil. hahhaha



haih la nyunyu.
geram tengok gelagat dia.
tapi kau takleh pegang. menggelupur dia.
dia tak berapa mesra sangat.
so kau hanya boleh perati je la perangai dia.
yang ni aku amik few days back.
tolonglah dah kenapa tidur pun macam ni?


hahaha rasa nak tumbuk je tengok muka dia.
hari tu bbq Alhamdulillah ok.
cuma agak penat la. sebab busy ngan terlari sana sini beli belah.
majlis jumaat, siang tu tetap membeli barang lagi.
sebab noy la confident kata takyah beli, rumah mama ada la apa.
last-last pergi rumah mama malam khamis tu, mama kata takda.
grrrrrr. terpaksa la aku pergi lagi beli few barang.

sampai je terus aku memasak kat dapur.
ala takda apa pun.
aku buat spaghetti bolognese, then rebus potato utk noy buat potato salad.


laki aku mengemas apa patut.
aku memasak kat dapur.
tetiba arif tunang si noy call, tanya MrB ada rumah tak? dia nak datang betulkan jamban aku.
baik budak ni. sopan santun.

serba salah aku di buatnya.
kan hari tu aku nak call plumber.
dia kata takyah. dia pun boleh buat.
aku tengok dia kerjakan hari khamis tak berjaya.
tetiba kena tutup lak paip jamban.
sebab masa dia bukak tu boleh dia kata terflush kot salah satu pin.
so air akan overflow. so kena isi sendiri air tangki, baru boleh flush.
aku diam je la. walaupun dalam hati rasa macam, e eh macam makin parah je jamban aku ni.
nak call orang time tu cuti.

tu yang jumaat tu dia datang lepas solat jumaat.
sian aku tengok sampai biru-biru dia nak jadi smurf dah. hahaha.
sebab aku kan pakai air biru untuk flush tu.
kejap kang dia keluar beli itu ini
aku tanya beli apa taknak bagi tau.
lama weyh dia kerjakan.

yang noy call aku kata mama marah-marah.
sebab aku suruh arif betulkan jamban...mama dok bising kata yang si pija tu kenapa? dia tu bukan tukang jamban, dia tu pilot. panggil la plumber.
mana la aku tau....dia yang kata nak buat.
tapi Alhamdulillah, walaupun berjam dia kerjakan. menjadi woihhhh.
terus terasa macam ada jamban baru. hahahahhaha.
pastu aku asyik tersilap2.
sebab biasa seluk tangan tarik flush tu.
tetiba ni terhantuk2 tangan i tau..takleh seluk. sebab dah ada penutup tu. hahahahha
dah la aku tanya berapa barang dia dok tambah beli?
dia taknak cakap. eiii budak ni.

pastu kita orang terkagum2 la sebab hebat kot.
walaupun korang akan rasa...eleh setakat tukar flush system tu.
no ye. ni bukan jamban lama flush tepi tu.
jamban flush atas system lain tau. kau kena tukar semua dalam tu.
memacam benda aku tengok dia beli alatan.
tapi dia kata dah biasa, masa kat australia dulu..dia selalu tolong jiran2 dia.
nanti orang tu bagi la dia few hundred dollars.
yang aku, " eleh sajew lettew nak bagi tau kitew charge dia." hahahha
yang pasti, setiap kali aku flush sekarang aku teringat si arip ni.
pastu kagum..woowwww. bongok sangat.



oh ini kojo laki aku hari tu.
amik kau sampai ke luar dia bawak vacuum n mop lantai.
padahal simen je tu. apa di tenyeh tah.
pastu tak puas hati. kata kenapa mama buat dulu i tengok berkilatttt je.
i buat tak berkilat. e eh dia ni.

yang aku.
dah siap masak tetiba cemas.
aku dah rebus 3 kotak spaghetti.
apesal banyak ni aje.


snap pic hantar kat whatsapp group.
yang elly n filla kata tak cukup la apa.
aaaa akut.
aku takda masa nak keluar apa bagai.
so kirim je kat elly lagi 2 kotak. n suruh elly bawak hotdog sekali.



eh aku main masukkan je ni video.
keluar ke tak ni?
kalau tak keluar nasib je la ye.
aku malas nak upload kat youtube n share sini.
so pakai blogspot punya je ni.
geram tengok gelagat si leecha ni. kemain dia bertepuk tangan.

nway, nasib la minggu lepas cuti panjang kan.
indahnya rasaaaaa. aku bebetul la feeling cuti.
sebab memang orang whatsapp ke apa aku tak reply.
isnin baru aku reply. mihahahhaa.
faham-faham la yea. iolls ni manusia biasa yang memerlukan rehat dan cuti jugak.
sebab korang pun tak suka kan hari cuti tetiba boss korang kacau n cakap pasal kerja.
so lebih kurang la tu.

tapi Alhamdulillah lepas majlis adik-adik ipar aku tolong kemas sampai bersih rumah.
tinggal few la periuk belanga aku kena basuh.
tu pun halfway aku buat. tinggal 1-2 aku biarkan dulu.
penat sangat.
tapi tau-tau laki aku dah clearkan.
agaknya dia tau bini dia terlebih pemalas. hahaha.
tapi over sangat dia tu. berjam kelentung kelentang kat dapur.
pastu tetiba, "cuma u tengok kat belakang tu. semua i dah kemas n pack elok-elok.
aku pun pergi. tapi malas nak pergi dapur belakang. aku nak masuk bilik dah.
sempat dia jerit, "special tak?"
aku just jawab, "specialnyaaaa. wowwwww. amazing."
padahal aku tak tengok pun. hahahhaah derhaka sangat perangai.

tapi agaknya dia tau kot aku tak tengok
tetiba aku tengah buat kerja kat depan beria dia panggil aku.
aku dah macam...apa lagi dia niiii.
so layankan la. dia bawak ke belakang.
rupanya bila aku tengok. semua barang peralatan bbq ke segala tu dia wrap kemas2 kau.
aku dah macam, nak guna nanti leceh la nak bukak kan.
dia kata takpa, jarang guna. atleast takda la kotor terus ke berabuk.
a ah yea. betul gak.
suka dia la janji bahagia.

ingat nak rehat je sepanjang minggu tu.
tapi ice call kata ahad ada wedding kawan kita orang.
aku memang tak kuasa la wedding2 ni.
tapi nasib belakang umah aku je. muahahha. ok fine
plus dorang tak naik lagi kereta aku kan.
n ibu mengandung tu ngidam nasi minyak katanya.
so marilah kita.









ramai pulak ada.
yang pasti. laki aku paling semangat kan. hahahha.
ngan ramah dia tu.
memang sesuai sangat jadi wakil rakyat.
korang jangan lupa undi tau. hahaha.
i pun nak gak feeling jadi bini yb.
walaupun hanya berseluar katok dan tshirt f.o.s. je. pitammmm.

eh ok la.
rajin kalau iolls transfer pic bbq n buat entry lain yea.

busy ni. few weeks to go before noy kawin.
banyak korjo ni hah kena buat.
inner jubah aku tak carik lagi ni. bilanya tah nak pergi.
kalau-kalau aku pakai je jubah chiffon takda inner kena penampor tak ngan mak aji?
sebelum mak aji tampor laki aku tampor dulu.
eh sebelum laki aku tampor, agaknya aku tampor diri sendiri dulu.
tampor lemak2 la, ni apesal ni? bila nak kurus ni?
ok dah. sibuk pulak bermonolog ngan diri sendiri.

bye pipolllss.

Expose Mistik:

Hi, Sis Peej

First of all, I really love reading your blog especially the expose mistik segment since i love  horror stuff much! Sangat sempoi! And I've been your silent reader for very long :)

Compilation of my horror experience:


My first story: KNOCK2 WHO'S THERE??

tahun 2011-2012, saya merupakan pelajar KML,kolej matrikulasi labuan and seperti biasa every college has it own stories. Masa tu saya stay hostel and bilik saya adalah bilik ground floor and menghadap kawasan hutan. Being me, since life dekat hostel sangat bosan , saya selalu tidur awal around pkul 9-10pm. meanwhile my roommate is jenis yg stay up lmbat.

One day, tengah saya kusyuk tidur ,my roomate TIBA2 kejutkan dari tidur and without telling anything asked me to scoot over so that she can sleep wit me. dalam mamai2 tu, i just do so and continue my sleep. Kami tidur dalam keadaan sempit tu sampai esok pagi.!

esok masa bangun tu, my roommate bagitau yang masa dia tengah calling dengan her boyfriend dalam pukul 1-2 pagi. Tingkap di bilik kami yang menghadap hutan tu DIKETUK dengan kuat sekali!! and that windows is directly above her bed and dalam dia terkejut tu, her boyfriend boleh pulak tanya: "Siapa pergi blik kamu malam2 ni??"


second: PEEKABOO

10-15 years ago, kitorang cousin2 selalu kumpul dekat rumah nenek everytime cuti sekolah. Time tu, semua masih budak2 lagi. This one night, tengah kitorang syok2 tengok TV. Pintu belakang rumah nenek kena ketuk, so my nenek pergilah tengok sapa yang datang. But no one was there. so my nenek pun tutup lah pintu tu.  

But then ' TOK TOK TOK' , pintu belakang tu kena ketuk lagi. Saya rasa orang tua2 like my nenek ada experience dah dalam hal2 ni, instead of opening the door my nenek pun pergilah ke bilik and from the tingkap she saw that a WOMAN WITH LONG HAIR was standing in front of the backdoor!!!


Third: CAN I JOIN YOU?


u know when u gather with all your cousins and make fun of each other or just sharing stories, exchanging gossips and stuff, korang mesti akan gelak terbahak2, terkekek2 and every other sound of laughter. Kitorang sll buat cmtu. But this one time, tengah kitorang ketawa2, my grandpa tegur to ctrl our laughter since tak manis lah anak dara ketawa macam tu.

malam tu masa tidur, kitorang pun bentang lah tilam and tidur ramai2 dekat living room sambil tu kitorang pun story2. Then, suddenly ada bunyi from outside
'HEHEHE HEHEHE', 
kitorang da blur da time ni, but then bunyi ketawa tu makin kuat
' HAHAHA HAHAHA'
masing2 da keras da dekat tempat tidur , and bunyi tu makin lama sound like bunyi orang menangis pulak. 'dia' menangis and ketawa and menangis. 

esoknya, my grandpa and grandma memang marah teruk dengan kitorang. Rupa2nya dorang pun dengar bunyi  'dia' ketawa.



PEACE &
Sorry if it doesn't scared you :)

ana,

majlis menyambut tetamu

ingat tak dalam post aku sebelum-sebelum ni aku ada kata yang fam MrB ada plan nak buat bbq kat rumah aku.
so akhirnya plan tu menjadi.
so dorang nak buat sempena cuti panjang ni la.
ok set. no problemo.

tak ramai pun jemputan. fam MrB n fam aku je.
then terpikir ajak la filla n elly sekali.
sebab dorang last raya buat makan-makan kan.
aku tak buat-buat pun lagi.
so alang-alang ada ni ajak la sekali.

then aku jemput sekali ice n huda. sejak dorang balik malaysia.
tak jumpa lagi.
then tetiba elly n filla kata alang-alang kita buat la doa selamat sikit.
sebab kita orang memang plan nak buat doa selamat sebelum launch produk lagi.
tapi memang takda time.
sebab weekend tetiba orang ni ada hal. orang ni ada event. tetiba filla pergi jepun.
eh bila nya ni. takpa. kita buat lepas launch la.
tapi sampai ke sekarang tak buat.
so ok la. combine la sekali ngan majlis bbq aku.
tunang noy, arif tu boleh bacakan doa :D

so bila buat doa selamat memang dah plan nak parents ada.
bila parents ada ni i jadi debar-debar uolls.
tau la orang tua-tua kan. seram dia lain macam.
contoh mak aku la, if dia kata nak datang rumah aku. aku jadi stress.
ada je dia perati n complain.

ye la umah aku bukan semenggah.
serba kekurangan.
ngan toilet problem.
toilet aku jenis picit belah atas tu.
so dah berbulan woih patah.
so aku bukak tudung tu, nak flush kau kena tarik pam tu ke atas. hahahahha.
aku adalah kedekut nak panggil plumber.
selama ni yang datang kawan-kawan je kot.
ada aku kesah? pepandai la korang.
tapi ni bila dah ramai nak datang. agak-agak la weyhhhh.
buat-buat la betulkan toilet tu.

so semalam nak call plumber.
tetiba kawan laki aku kata, kawan kita orang boleh buatkan.
ok so semalam dok check la.
sekali arif kata. dia pun reti buat.
cea dan-dan semua reti kan. padahal berbulan macam tu.

tu yang konon tadi nak bangun pagi n membeli belah.
pagi la sangat kul 1 baru keluar rumah.
dah la semua kedai dah tutup. ye la orang nak raya cina kot.
nasib ada satu hardware tu india ke bangla punya. fhewwww. so ada la.
tapi tak pasang lagi ni.

settle beli tu. beli barang untuk majlis lak.
plan macam buat pot luck.
abang ipar aku kata dia bawak ayam, orang ni bawak tu, orang tu bawak ni.
sekali semalam sembang ngan tina, dia kata nak bawak dessert ke apa.
aku dah macam, eh abang zul kata korang bawak lamb.
takda ok!
aku dah macam. e eh. orang nak datang ni.
kang aku mengharapkan orang bawak itu ini.
orang tak bawak kang tak pasal.
makan arang je la kau.

aku memang plan nak buat spaghetti bolognese, potato salad, n air je.
filla nak bawak buah-buahan.
elly nak bawak cupcakes.
then since alang-alang buat doa selamat, elly masukkan duit untuk food.
sebab memang ada allocation untuk majlis yang kita orang plan tu.
dah la melampau, nak masuk sampai seribu.
aku kata, jangan merepek elly, kalau seribu tu boleh bbq 3 hari 3 malam ok.

so elly masukkan duit, n alang-alang aku nak beli barang tu.
aku beli sekali ayam n lamb.
takpa. biar berlebih. jangan takda.
kata bbq, kang takda apa nak di bbq kan kang tak pasal.
dah la aku dok kira -kira.
aku rasa macam kecik2 je majlis kan.
tapi aku hilang ingatan, dah kata fam MrB besar kot.
aku kira-kira fam dia pundekat 20 orang. 20 orang tak termasuk anak-anak ye. hahahhaha *gelak nervous*

so tadi beli la ayam 3 ekor, lamb few packs.
ingat nanti aku pergi beli sotong n udang ke. best gak tu. nyam-nyam.
so tadi membeli-belah la.
elok aku kat situ ngan noy n arif, MrB call kata dia dah balik kerja.
kesepian la dia aku takda rumah. eeeeiii mengadanya.
aku kata datang je la sini.
pastu dia sampai ngan adik-adik dia.

nak pitam aku melayan.
yang adik dia tolak trolley. sorang jadi bodyguard.
dia supervisor la kot.
mana aku pergi dia suruh adik dia ikut, "fariddd, apisss ni boss (sambil tunjuk aku) mana dia pergi kau kena ikut. Jangan lambat."
Yg adik2 dia pun yo-yo la gaya. X menahan aku.
Asal aku pegang barang cecepat dorg sambut letak dalam trolley. Hahaha bongok sangat.
Semua la dorg buat. Aku xyah buat apa.

Pastu lepas beli brg kita org lepak smoke kejap kat luar.
Tetiba ada vellfire berhenti. 
Kereta belakang dok hon2. 
Driver tu hulur tangan suruh sabar.
Bukak pintu tengok ada makcik tua ngan handbag lv bertongkat keluar.

MrB: yed, nanti kak pija kaya kau jadi driver dia tau.
Farid : *angguk*
MrB: nak shopping kau kena bawak mcm ni.
Farid: tak cukup bagus driver tu. Kalau aku, aku akan turun siap bukakkan pintu x kisah la auto ke apa. Pastu dia pengang tongkat tu aku tolong sambut n pimpin. Wayang kena kuat.
Me : hahaha over gila.
MrB : yes farid. Very good.

Nak pitam aku layan dorg.
Tp dalam pada tu nak ke kereta sempat la aku tersengih2.
Terberangan la pulak. Hahahahahaha.

Malam semalam lepak kedai makan kakak ipar aku.
Lama gak la. Dpd kul 9 sampai 12ish.
Dah la balik tu jam tak bergerak lama gila.
Pelik aku. Nak ke tol gombak aku paham la jam. Ni nak ke arah kl jam dah kenapa?

Sampai umah ingat nak kemas rumah.
Tp mcm penat je. So online jap. Pastu tidur.
Tadi bangun siap terus keluar makan.
Wah seronok. Jalan lengang uolls.
Kedai makan pun x sesak.
Cina beraya, lain banyak amik kesempatan bercuti kot kan.
Area rumah aku lagi la, dah mcm cerita i am lagend. Lengang je.
Semua ramai student cina cuti. Seronok iolls.
Kalau tak mmg darah tinggi bawak kereta kt sini.
Student bawak kereta macam jilake.
Yg org lepak nak makan kt malis tu sesuka hati double park mcm bugima.

Balik tadi singgah hardware lg. Beli tempat bersih sawang tu. Beli arang.
Then balik terus projek kemas rumah.
Bersin non stop aku, aku ni alergic abuk.
Ngan dah rasa gatal2 ni. Later nak mandi.

Laki aku buat kerja bersih sawang n vacuum. Dia kan obses bab tu.
Aku cabut kain cushion, jemur cushion Lap glass, lap pintu, lap segala la. 
Ni sat lg nak keluarkan ayam. Kasi lembut then basuh. Ptg or malam boleh marinate. Arif yg marinate.
Hari tu new year bbg kt rumah mama sedappp gila dia marinate. I like.

Ni nak tukar langsir.
Pastu nak basuh segala bekas2 nak guna esok.
Gila la, gigih sangat mcm esok hari raya. Haha. 

Ok la. Nak sambung buat kerja.
Kang laki ku sentap sambil bg jelingan maut lak.

P/s: entry ni di buat semalam, stop, ni br sambung balik. 



hari-hari ku yang sama

hello lovely readers.
rasa macam lama je tak update.
takda la lama sangat kan.
cuma sekarang ni tak sekerap dulu la. huhu.
takda apa menarik sangat pun nak cerita.
hari-hari ku sama je selalu.
dengan busy tahap tertinggi sekarang ni.
memang takda ke mana la.
kalau ada keluar pun pusing-pusing tempat yang sama je la.
pergi makan, pergi rumah mak aku, pergi makan kedai kakak ipar aku, pergi post barang.
ye tu je ye. takda lain. tsk.
mak mertua aku pun aku tak jumpa few weeks dah. rindu pulak.

hari-hari aku sama je.
bangun tidur, terus mengadap kerja.
reply whatsapp ke apa semua. terus hadap tulis borang poslaju.
terus pack barang. siap mandi semua.
terus pergi post.
lepas post pergi makan.
kadang ke rumah mak aku.
kadang balik.
if balik tu, kadang terlalu penat sebab busy, tau-tau aku tertidur je.

weekend pun dah dua weekend takda kemana sangat la.
last 2 weeks sabtu parents aku datang rumah ngan ayol.
sebab ayol tolong aku balutkan parcel siap-siap.
dah la mak aku nak datang tu suspense je weyh. hahahha
dia tak datang lagi since balik dpd haji tu kan.
tau la if datang ada je la tak kena tu.
memang pun. dpd depan dia kebek sampai ke belakang.
pastu mulut dok bebel.

tu pun sebelum dia datang amik kau malam sebelum tu sampai kul 4 pagi laki aku dok mengemas rumah. hahaha.
ye laki aku je gigih. aku dah pitam. sebab keletihan.
pastu esoknya pun dia gigih kemas lagi. hahaha.
siap kata, tuan rumah nak datang. hahah kong ajo.
pastu dia kata biar wangi. nanti mama sampai terus cium langsir kata wahhh wanginya...macam iklan febreeze. eh semangat.

tapi laki mengemas tau la. mata kasar dia je la bersih.
yang lain-lain tak. so sempat la mak aku dok tarik aku sana sini tunjuk suruh aku bersihkan.
hahhaha. teeeetttt.
ahad tu aku dah start nak mengadap tulis borang.
if order terlaluuuu banyak memang malam tu aku dah start tulis.
sebab kadang tulis borang pun makan masa berjam.


weekend pun dah macam ni.
so memang kena tulis.
sebab isnin selalu akan menderu masuk.
so siapkan. so isnin buat order isnin pulak.






kau tengok la orders hari-hari macam mana.
ni baru ellfie ye.
ellfie aku asing bilik lain.
sebab aku taknak bercampur ngan barang lain yang aku jual.
so first hadap ellfie.
then baru aku ke office buat parcel aku pulak.
so kalau korang whatsapp ala-ala lembab je aku reply harap maklum la.
time tu ngan panas berpeluh. ngan penat. penat rasa nak sepak orang.
so telefon if bunyi ke apa pun aku rasa nak muntah n campak phone.

ellfie aku letak kat guest room.
so kadang sepah. sebab tu aku amik pic elok je cukup2. hahhaa.
kang buruk sangat perangai amik pic tetiba nampak katil la, ironing board la. ;p
selalu aku buat kerja dalam bilik aku. sebab ada a/c.
dasar pompuan gemuk takleh nak panas.
tapi ada time penat gak buat kerja meniarap. sakit tengkok aku.
so buat kerja depan la.
buat depan ni malas sikit sebab gangguan kekucings.
kadang gangguan. tapi kadang tu suka tengok gelagat sesekor.
memang ada perangai memasing.



dua beradik yang perangai suka tengok TV.
if bukak tv mesti nak beli ticket front seat.
kusyuk sangat.
paling suka layan tv si penyu tu la.
siap kadang muka terkejut2 la apa. tumbuk kang.


eee sayang sangat dia ni.
si minah yang slow ni.
geram je ngan dia. terkedek2. tapi dia tak suka la orang pegang ke apa.
so gerak pun boleh tengok je la pun.
if pegang menggelupur sangat perangai tu.
pastu perangai busy body sangat.
terjengguk2 je kerja...





ni pulak queen of the house.
menyampah. laki aku anak emaskan dia ni.
dia je boleh lepak masuk bilik.
so ada je la menyibuk.
tapi bila ajak selfie eksyen pulak dia.

this was last weekend.
yang aku update pendek tu.
teman noy pergi second fitting.




designer dia takda pun.
tapi ada makcik ni amik alih.
agak kelam kabuit acik ni.
time sampai tu dia tengah dengan orang lain.
tah apa dia excited siap kepala terhantuk kat lampu tu.
pastu dok cakap, eh terlanggar lampu. bergegar weyh.
aku memang takleh tahan. memang tergelak aku di buatnya.
noy marah sbb dia tahan gelak, tapi tengok muka aku terus sesama join gelak.

sementara tu tunggu tu arif datang join.
dia baru balik dpd fly.
gigih pecut nak join.






dah la time baju dapat tu.
orang tu tanya, ni ke baju dia.
aku n noy dok. ehhh ye ke? hahaha ye la kot.
mana nak tau. dah letak segala beadings la apa, jadi lain pulak.
plua ikutkan mana ada nak veil ke apa.
baju sahaja. tapi dia bagi veil sekali.
dia bagi kita amik.


tapi noy taknak pakai veil. suka kau la.
so sementara dia dok melaram tu aku letak atas kepala aku.
feeling lebih. elok lak tu terletak. hahaha.
sampai terlupa lak ada atas kepala.
sempat kena sound ngan acik tu.
"veil mana? eh kakakkkkkk...bagi veil adik tu. jangan gila kuasa kakak."
eh terlupa lak. hahaha. tapi acik pun, bagi chance la iolls nak feeling puteri diraja. saje dengki tau.

balik tu kat rumah mama je la sampai malam.
mama tu terjaga tidur terus dok bising kat aku laparrr...laparrrr.
haiyoh. anak ramai, aku jugak di carinya.
memang tak la aku berdesup ke dapur menyediakan juadah ke apa kan.
aku amik phone. order makanan kat dapur penyet from food panda.
tang tu memang kepakaran aku. hahaha.

dah la ingat lepas tu boleh terus balik.
tapi laki ajak lepak.
haaaaa rasa nak nangis.
tapi temankan jugak la.
nasib dia memahami n tak balik lewat sangat.
tapi lewat tak lewat pun almost 2am jugak la. tsk.

by the time itu ini kul 3ish am jugak la baru dapat tidur.
esoknya kul 8ish am filla tu dah sampai rumah aku.
gila kan minah tu. semangat melampau.
padahal janji ngan elly nak breakfast kul 10am.

so pergi breakfast kat coffee bean ngan elly, filla, MrB, noy n arif.
tak sempat amik pic.
abis dah semua sibuk nak sembang je.
lupa pulak nak snap.
then balik rumah nak meeting.
kena tunggu kejap. laki aku nak vacuum pulak.
lama gak la. dah elly dok, peej dah boleh ke belum ni?
hhahaha bertabah je la. dia kata ok baru boleh pergi situ.

dah la meeting lawak je.
semua nak tunjuk pandai last-last tah apa-apa jadi.
elly gelak sampai menangis la.
nasib last-last ok.

settle meeting.
dorang tolong aku pack barang.
sebab biasa la over the weekend order banyak. pengsan if hadap sorang.
so pack siap senang. tinggal aku nak tampal je nanti borang poslaju.
memula terkial-kial jugak elly.
lepas tu pantas. aku lak lembab.
sebab aku tak berapa sihat last weekend.
rasa nak demam tapi tak demam la.
rasa tak sedap tu. penat sangat kot. entah la.





semangat dorang ni.
suruh aku masuk pic.
ahhhh malassss. nak tukar baju elok la apa.
aku buat kerja pakai singlet ngan boxer je.
ngan sememeh berpeluh apa bagai.
tak payah.
dorang teruja la. sekali sekala buat kerja macam ni.
aku ni dah bertahun ngadap. kosser nak muka ceria sangat balut parcel. hahaha.

oh nak bagi tau.
tabita takda stock ye.
aku memang tak larat nak pergi restock.
hari-hari penat la. so by malam dah tak kuasa nak berjalan jauh.
supplier aku pun sama, pun kepenatan.
tau la, non stop kot sales menggila daripada hujung november sampai ke sekarang. fuhhhh.
bagus la tu. aku harapkan dia hantar, dia pulak harapkan aku amik sendiri stock.
jawabnya memang takda la stock.
ni pulak dia dah takda. pergi luar negara.
so tunggu weekend ni je la aku restock ye.
bagus gak. bagi aku cuti bebetul CNY ni.
kalau tak tak rehat aku.
sebab aku dah kata buat masa ni taknak COD dah pun tetap ramai nak COD.
so ni barang pun takda. takda la benda nak COD kan. heheh.
tapi tabita je la takda. lain ada. :)

ok la tu je. tugas harian dah memanggil.
ta-ta peeps.





Busy weekend

Penat kak jah hari ni.
Tidur biasa la lewat.
Pepagi dah bangun.
Konon nak bgn kul 8.30am.
Elok jaga kul 8, lepak2 jap. 
Tetiba rasa mcm, eh tidur la kejap. 
Set jam kul 8.30am n 8.45am. 
Amik kau langsung tak sedar. 
Tau-tau terkejut bangun kul 10. Hahahaha.

Terus berdesup siap n gerak sarapan.
Then ke rumah mama.
Dah janji nak bawak dia gi chow kit.
Tp lepak itu ini. Dekat kul 1pm jugak la gerak.
Panas mencucuk.

Aku pun ada few benda nak beli utk bbq.
Kat sana pun 2 jam jugak la.
Dah la today kereta extra banyak kan.
Sakan org KL ke sana sini.

Blk tu singgah tempah baju melayu.
Then balik rumah. Tunggu noy siap.
Then teman dia pergi second fitting utk baju kawin lak.
Rasa nak pitam penat.

Ni nak gerak balik, hujan tgh lebat la pulak.
Malam kang ada plan ke? 
Aku pun hilang ingatan. 

Esok lak meeting ngan team ellfie.
Dah la folla tu ngan gila dia tu.
Banyak kali dia ckp kata aku dtg pagi ye.
Aaaaa help.

Harap today tidur awal la aku.
Harapan sangat. Semoga berjaya. Haha.

Ok la tu je.
Saja update sementara tunggu hujan x lebat sangat.
Mcm takda ciri-ciri je.

Penat rasa nak tidur macam starfish. 

Expose Mistik: hostel dan rumah sewa

Assalamualaikum Peej..

Rasanya dah bertahun jadi silent reader blog Peej tapi hari ni baru tergerak hati nak share cerita-cerita mistik.. huhu..
tak tahu la kalau tak seram mana pun..

1st of all, sorry kalau terpanjang pulak email ni..
Yang saya nak cerita ni beberapa kejadian kt hostel dan rumah sewa..

Sekolah dan Hostel

Kes 1

Saya masuk sekolah teknik sejak form 4.. tapi lewat sikit, dapat panggilan kedua baru pergi..
tu pun lepas kena pujuk dengan mama n abah. Tapi time form 4, saya tak duk hostel sebab tak minat..
so, memang mama kena hantar saya ke sekolah sebelum subuh..

Pukul 5.30 pagi, dah keluar rumah.. T___T.. Pas tu pandai pandai sendiri la nak solat subuh kat mana..
Sekolah dengan rumah, memang agak jauh jugak. Rasanya dalam 30,40 km jugak la..
sebab mama nak patah balik dan hantar adik adik lain ke sekolah, so memang kena keluar awal pagi.
Lepas mama dah hantar tu, keadaan kat sekolah masih gelap.
Sekolah saya ni dalam sikit, kawasan sekeliling banyak hutan..

Waktu mula mula masuk sekolah tu, bila mama hantar saya ke sekolah, terus saya naik ke bangunan teknik..
atas bukit, kena naik tangga tinggi.. bangunan bawah, untuk vokasional.
Selalunya, saya duduk kat tangga tu sebab dalam pukul 7 pagi baru pak guard buka grill kat tangga nak naik kelas tu.
Sepanjang seminggu duduk kat tangga tu, saya asyik terdengar bunyi besi..
bunyi macam tukul besi ketuk kat besi.. kuat sangat.. saya dengar kat belakang sekolah, tapi buat tak tahu je la..
bunyi tu akan berhenti sebelum pak guard smpai, sebelum hari cerah.. setiap hari bunyi yang sama saya dengar..

bila tanya kawan kawan, dorang cakap belakang sekolah ada jerat cina..
tapi, tak tahu la kalau ada orang menukang kat jerat cina tu setiap subuh..
lepas tahu ada jerat cina kat belakang sekolah, lepas mama hantar saya ke sekolah
saya mesti duduk kat guard sampai hari cerah.. takut punya pasal.

Kes 2

Form 5, mama pujuk duk hostel sebab tak larat punya pasal. hehe.. So, duduk la saya kt hostel..
Awal tahun, kawan saya ajak pegi bilik ICT, kat bilik tu boleh main internet..
saya ni dulu2 tak reti sangat internet.. lepas kawan saya ajar main YM, saya pun dapat la bf dalam tu..
so, rajin la jugak saya menapak kat public fon kt sekitar hostel semata mata nak bertanya khabar ngan bf..

awal awal tahun, tak bawak hp lg.. 
Ok, bangunan hostel puteri form 5 kat area bawah, hostel form 4 atas bukit.. sekolah saya ni kan berbukit bukit sikit..

Ada 1 hari tu, lepas solat maghrib berjemaah kat surau hostel, saya cakap kat kawan saya, Wani..
saya mintak dia teman kan saya ke hostel form 4, sebab saya nak call bf saya..
lagipun, kat hostel form 5, memang takda public fon dan sepatutnya lepas solat isyak, waktu prep..
so kalau bergayut kat hostel form 4, warden tak nampak la saya ponteng prep..
time tu budak2 form 4 belum masuk lagi.. selalunya masuk dalam bulan 4 ke atas..
lepas solat isyak berjemaah tu, semua pakat keluar dari surau.. saya dan Wani terpisah..
sebab terlalu sesak time nak keluar surau.. 

Saya pikir wani ingat janji dia yang dia nak teman saya pergi ke hostel atas bukit tu..
so, saya pergi dulu sorang2.. kawasan tu memang tak ada siapa..

kat kawasan hostel tu hanya lampu bilik air di setiap tingkat je terpasang.. yang lain gelap gelita..
kat sebelah public fon, dalam jarak 7,8 meter ada satu pokok yang sangat besar dan tinggi..
masa naik hostel form 4 tu melalui tangga, sbb gate utama tu berkunci.
tak ada student lagi.. so hanya pintu kat tangga tu je terbuka.
tangga tu agak tinggi, sbb hostel tu agak tinggi dari hostel form 5..

bila saya dah sampai kat kawasan hostel form 4 tu, saya rasa lain macam.. meremang..
tiba tiba angin pun jadi sepoi sepoi bahasa... memang lain macam la rasa..
saya cuma kuat kan hati dan tunggu Wani.. tapi Wani tak sampai sampai..
So, saya pun keluar kan syiling dan nak telefon bf saya tu..
tapi bila masuk syiling, syiling keluar balik.. tiba tiba, pokok yg besar tu bergoncang goncang..
dan saya terdengar suara lelaki, cakap "Hi"..

saya pikir ada budak budak lelaki yang ponteng solat kat surau dan panjat nak sembunyi kat pokok tu.
kemudian, saya still cuba lagi masuk kan syiling tapi still syiling tu keluar..
Lepas tu, saya rasa tak sedap hati sebab rasa macam tak logik ada orang sanggup panjat pokok besar tu malam malam..

Lepas tu, saya terus lari turun bawah.. dan pergi ke hostel Form 5..
saya cari Wani dan tanya kenapa tak temankan saya kat hostel Form 4..
Wani cakap dia ingat saya tak jadi nak call bf saya sebab time tu kami terpisah bila keluar dari surau..

Kemudian, saya pun cerita kat Wani,
"Sapa ntah yang sanggup panjat pokok malam malam..nak ponteng sembahyang la tu.. dok kacau aku time aku nak call bf aku... siap hi2 lagi.."
Wani cakap, kawasan hostel form 4 memang keras..

time form 4 dulu ramai yang kena histeria... sebab tu dia tak berani naik sorang sorang..
T____T, terdiam saya dengar cerita Wani.. sbb saya tak duduk hostel time form 4. So, x tak tahu cerita2 histeria tu..

Kes 3

hari tu malam jumaat.. kat kedah ni jumaat kan hari cuti..
so, kiteorang, [saya, Wani, Moon, As] borak borak sampai tengah malam.
tak ingat benda apa yang kiteorang borakkan..
padahal masa tu kat dalam dorm, yang lain dah tido..
bilik gelap sebab pukul 11 malam dah kena tutup lampu..

lokasi kteorang time tu belah kiri dorm...
masa tu punya excited nak berborak, saya ngan Wani, bawa turun tilam dari katil atas..
kteorang letak kat atas lantai.. konon nak tidur ramai2 lepas penat berborak..
tengah seronok berborak, tiba tiba kteorang dengar bunyi besi.

'dia' pukul besi tu kat atas lantai kat belah kanan dorm... mula mula slow, makin lama makin kuat..
mula mula pukulan tu perlahan.. makin lama makin laju.. kiteorang terdiam...

masing masing berbisik.. tu benda apa... tapi kteorang memang tak tahu tu benda apa..
last last, kteorang terus berpelukan, tido berpelukan empat empat orang sampai ke pagi..
bila dah pagi, saya tanya kawan saya yang katil dia kat side kanan dorm.. 

"dengar tak bunyi besi semalam.. ada 'seseorang' pukul besi kat lantai"..
tapi ramai cakap tak dengar apa apa.. dasar tidur mati...

Rumah Sewa

Kes 1

Lepas habis SPM, saya sambung diploma kat KL.
Semester kedua, keluar hostel.. duduk rumah sewa.. kami bertiga [saya, hajar dan kak nurul]
kteorang balik awal dr kampung, 2,3 hari sebelum kolej buka..
sebab nak angkut barang-barang dekat hostel..

kat rumah sewa tu, dah ada 6 orang kakak kakak yang memang sudah menyewa kat rumah tu..
campur kteorang, 9 la jadi nya penghuni rumah tu..
hari pertama tidur rumah tu...

Kakak yang balik awal dari kampung ialah kak yana..
so, kak yana mintak kteorang tidur dengan dia dalam bilik master..
dalam bilik master tu, roomate kak yana ialah kak mas, kak j dan kak watie..
dorang belum balik dari kampung lg...

pintu bilik kak yana ni tak bole tutup rapat sebab tombol pintu dia dah tercabut.
so, nak bagi pintu tu tutup rapat terpaksalah sandarkan apa2 kat pintu tu..
Malam tu kak yana sandarkan beg kat pintu tu..
tengah syok syok tidur, tiba tiba saya tersedar..

time buka mata tu, saya ternampak 1 lembaga hitam besar sangat, tengah pandang kami semua..
siap cekak pinggang lagi..

tapi, sebab kan takut.. saya tutup balik mata.. dan tak bergerak sampai la dah tertido..
bila bangun pagi, saya orang pertama yang bangun.. dorang still membuta lg..
time nak keluar dari bilik, saya terkejut.. sebab beg yang sepatutnya kami letak kat pintu tu
tiba tiba ada kat tempat asal dia balik...

bila kak yana dah bangun, saya ada tanya.. kak yana ada keluar bilik ke semalam..
dia cakap tak.. dia tak sedar langsung..
kak nurul dan hajar pun cakap dorang tak sedar langsung malam semalam..

Kes 2

Time ni kak nurul dan hajar berhenti belajar..
so, saya berpindah ke bilik master sbb kak j dah habis belajar..
bilik lama saya dah kosong..

So, ada 3 orang kakak kakak ni datang menyewa bilik kosong tu..
kakak2 tu, kak nurul (yang ni nurul lain), kak zura dan kak yon..
dorang bertiga ni memang rapat.. ke mana je mesti bertiga..
1 hari tu, kak nurul, kak zura dan kak yon baru balik kelas..

dorang terus naik ke bilik..
saya ngn kak yana ni tengah tengok tv.. lepas tu kak yana ajak masak megi sama sama..
tengah dok masak, sambil potong bahan bahan apa yang patut..
saya dan kak yana terdengar kak nurul, kak zura dan kak yon tergelak gelak dari atas..
sebab bilik dorang betul betul atas ruang dapur..

kak yana cakap, "amboi sakannya dorang gelak.. mesti ada cerita best.. jom naik atas, jenguk dorang"..
so, saya pun ikut kak yana.. sambil nak bagi kuah megi mendidih kejap.. saya follow kak yana kejap..
mungkin dorang bertiga ada cerita hot..
sampai kat bilik dorang, kak yana bukak pintu..

tapi yang buat kiteorang terkejut dan hairan... dorang tengah tido..
sorang pun tak perasan kak yana dan saya kat depan pintu..
tak kan dalam masa seminit, dah hanyut di buai mimpi..
saya dan kak yana, masing2 cakap yang kami dengar dorang ketawa..
cara kak nurul ketawa tu unik sikit..

so, kami tahu yang gelak paling kuat tu kak nurul..
bila dorang dah bangun, kak yana dan saya tanya la dorang bertiga..
apa yang dorang gelakkan, sampai dengar kat dapur..
dorang cakap, "sejak balik kelas, masuk bilik.. masing2 terus tidur..
takde borak borak.. ni pun baru bangun..."

kak yana ngn saya berkerut muka.. sebab masing2 dengar suara mereka bertiga tu ketawa..

Kes 3

time ni semua dah keluar dari rumah sewa.. dah angkut barang-barang..
penyewa baru tak ada, sebab owner rumah nak jual rumah tu lepas kiteorang habis study..
so, saya orang terakhir kat rumah tu.. sebab kak yana dah abis awal, sejak semester yang lepas..
kak nurul orang ampang.. so, kejap je family dia datang angkut barang..
kak yon dan kak zura orang pahang.. pun sama juga..

saya ni je.. kena tunggu lusa sebab time tu baru mama dan abah cuti..
baru boleh gerak datang KL ambik saya dan angkut barang barang..
so, saya redha...

malam pertama tido sorang tu, tak ada apa pun.. sebab saya tido kat ruang tamu..
tengok tv sampai tertido.. so, tak ada apa la yang jadi..
malam kedua.. mama dan abah dah bertolak dari kedah.. nak ambik saya..
so, saya tak leh tidur.. jadi, saya tunggu je la sampai mama dan abah sampai..
mama abah sampai lebih kurang pukul 1 pagi.. abah sampai2 je kat rumah saya,
baring kat ruang tamu n tertido terus.. penat agaknya..

pastu saya ajak la mama tido dekat tingkat atas.. kat bilik master.. sebab ada tilam sume..
mama cakap, tak payah la.. ko je pegi tido atas.. mama teman abah kat bawah ni..
saya pun naik atas.. masuk bilik tapi tak tutup pintu..

sambil baring baring.. saya berpikir dan kenangkan kenangan kenangan yang ada..
sebab esok nak balik kedah dah.. tiba tiba kepala saya jadi berat.. mengantuk yang tersangat sangat..
dalam pada nak tido tu, saya terdengar orang berjalan kt tingkat bawah.. 

macam jalan sambil seret kaki, jalan malas nak angkat kaki.. saya ingatkan mama nak pegi toilet..
ye la, orang letih perjalanan jauh. mungkin jalan pun tak larat angkat kaki dah..
sebelum tu,lampu toilet tingkat bawah rumah sy ni dah terbakar.. lampu dapur pun dah terbakar..
so, kalau nak pergi toilet bawah, kena pasang lilin dulu.. api plak, kena buka api dapur gas tempat masak tu...

So, lepas dengar yang ada orang berjalan kt tingkat bawah..
saya agak mama la yang jalan nak ke toilet..
lepas tu dengar bunyi "keting.. keting".. bunyi orang buka dapur gas.. *dapur gas yang murah punya tu..
Saya pikir mesti mama nak pasang lilin..

tapi, bijaknya mama.. macamana mama tahu toilet rumah saya kena pasang lilin dulu?
Tapi waktu tu, serius saya tak boleh bangun.. kepala berat sangat.. last sekali saya tertido..
Esok pagi, lepas kemas2 barang.. kteorang pegi breakfast..
saya cakap, "bijaknya mama.. macamana mama tahu nak gi toilet umah akak, kena pasang lilin dulu?"
Mama cakap, "sapa pegi toilet? Ko naik atas je, mama dah tido.. umah dah la menakutkan.. mama siap mimpi hantu.."
Saya balas balik.. "eh, akak dengar orang berjalan.. siap dengar mama buka dapur gas.."

Mama pun cerita la pasal cerita mimpi hantu tu...
Lepas je tido, mama tak tahu mama betul2 tido atau mamai..
sebab mama cakap mama nampak hantu keluar dari bilik stor ke dapur..
Lepas tu.. mama pusing badan menghadap abah..
tiba tiba hantu tu duduk mencangkung dekat kepala abah.. 

Hantu tu tengok mama.. mama cakap time tu mama tak takut sebab muka dia tak la menakutkan..
Cuma pucat tapi bersih..
cuma mama pelik, kenapa dia sibuk tengok mama.. mama tanya, "kenapa?" 'Dia'jwb.. "lepas ni jangan gaduh2.. jaga keluarga".. kebetulan otw ambik saya mama dan abah bergaduh sikit.. huhu..
Mungkin perasaan mama yang penat kot time tu..


Ok, sorry kalau terlalu panjang dan membosankan.. hehe..

-Tashya-


pembantu khas perkahwinan

belek-belek album pic tengok ada aku tak cerita lagi.
seperti biasa masa ada sikit-sikit ni mari kita curi.
sebelum start buat kerja kan.

ni cerita awal tahun hari tu.
hahaha matiklah dah sebulan lebih baru nak cerita.
lantak. janji aku update.
korang pun takda bebel kat aku kan.
so boleh la.

nway, sambung.
dia ajak teman untuk tempah baju kawin dia.
ok boleh je.
kemain semangat kak jah bersiap menunggu sambil ditemani, M.


tak jauh pun.
area klang valley jugak.
so teman la dia.
pergi berdua je.
kebetulan memang nak jumpa filla jugak.
tapi lambat. kita orang tinggal je. hahha.
jumpa sana terus.
nasib dia dah expert sikit area rumah aku.
so aku guide dia details. sampai perempuan tu. haha.
aku kagum.
ye la kau jangan tak tau.
dah berkali ke rumah aku pun tetap pakai waze ok if nak datang. 
melampau. aku jenis pergi 1-2 kali boleh ingat la. Insyallah.
huhu tak berani lak lelebih, ye la makin hari makin tua.
kang tetiba hilang ingatan pulak. 



nampak cermin besar tetiba kaki aku nak terjengket macam tu apesal?
tetiba feeling next top model lak. hahaha.
ikutkan noy nak buat both baju nikah n reception kat situ.
tapi tang harga tu bagi aku tertelan-telan air liur.
sebab macam mahal melampau je aku rasa.
eeeiii dah la sekali je kot pakai.

maybe sebab aku kawin, baju di sponsor.
so macam ala-ala terkejut lak bila dengar harga.
esp time tu design yang noy nak utk nikah tu aku rasa simple je kot.
beadings pun sikit. hoiii mahal. i tak puas hati.
wah tetiba gila kuasa kat situ.
siapa yang nak kawin ni kan? huahauahah.

so aku saiko noy kata buat baju reception je situ.
baju nikah takyah dulu.
noy kata senang sekali, plus masa bukan banyak kan.
buatnya takda orang nak amik nanti.
aku cakap relax, jangan gopoh.
time tu dalam otak dah terbayang tessa.

kalau korang dah baca blog aku lama korang tau la sapa tessa ni.
tessa ni kira childhood friend aku la.
bapak tessa n bapak aku pun rapat.
tessa ni yang sponsor baju nikah aku.
harga dia reasonable.
kawan-kawan aku, cousin aku semua amik tessa.
n aku suka tessa sebab aku tau dia tak kedekut beadings.
memang akan heavy n meriah sangat beadings nanti.
so atleast even harga sama, atleast kau puas hati la.

nasib lepas tu terus contact tessa. n dia kata boleh.
wah lega *urut dada*
cemas jugak buatnya dia kata tak boleh.
harus kena maki berbakul ngan noy nanti. mueheheh.

lepas settle hal baju.
terus makan kat coffee mania.
lapar memasing tak makan apa lagi.
dah nak petang time tu.


boleh tahan garing kulit kak jah time tu.
dah la garing, rupa peti ais lak tu.
hoiii gemuk. 
dapat rasa diri ni makin naik badan.
pastu sesaja timbang naik 8kg. nak pitam aku.
gabra terus tak makan nasi belah malam.
siang lak if makan kemain kurangkan nasi.
nasib lepas seminggu turun balik 4kg. hiarghhhh.
tapi biasa la kak jah. poyo kejap je.
sekarang makan balik macam biasa. hahahaha.
ah lantak. janji laki sayang.
siap konon aku jaga makan hari tu dia susah hati.
kata, "i ok je u macam ni. omelll je. kalau u kurus...well i tak tau la."
me, "tak tau apa?"
him, "tak tau la. i tak minat la kurus2 ni."
serious laki aku spesis pelik. hahahahahha.

oh nway, kak pilla tu pakai the kasihs shawl printed, zebra.
if nak still ada. tak banyak. 
Rm45/pcs. nak boleh whatsapp aku ye 0122758575.
motip sangat tetiba iklan. hahaha.



aku makan ni.
hoit sedap.
sedap2 la makanan kat coffee mania ni. i like.
uiks tetiba lapar la pulak tengok ni balik.
oh n minum banana smoothies.
pun sedap sangat. minum sampai juling mata.
ok sehari dua ni ke sana la makan n minum.

oh bawah ni pun menu kat sana.
ada pergi few days after that ngan noy, arif n MrB.





semua sedap.
aaaaaa lapar.
eh kalau kejap lagi aku redah makan sorang-sorang adakah ketara aku saiko?
agak la kan.
ok fine tunggu laki aku la.
dah la aku malas sebab orang sini terlebih peramah.
nanti kang bertambah ramah lak sebab kesian tengok perempuan gemuk kesepian tapi semangat bab makan.


iklan lagi.
tengok ada terselit pic. kita up sekali.
kata cerita awal tahun kan.
ni perfume elly bagi balik dpd london hari tu.
me loike. sedap eh bau issey florale tu.
sweet je.
pastu pakai semua tegur2 cakap, perfume apa ni? sedappp bau dia.
pastu harus jawab sampai kembang2 hidung. hahaha.

sebab kadang perfume ni ikut badan kita gak kan.
kadang kita rasa macam best n sedap je.
tapi walaupun sebaldi kau curah pun macam takda effect je.
macam ada satu tu JPG X x silap.
jonet pakai wangiiii gila rasa.
dah la carik sini tak jumpa.
siap kirim kat kawan aku masa dia cuti gi paris.
noy pun kirim. tapi aku n noy pakai asal tak wangi macam jonet pakai?
ada logik tak teori aku ni?

ok sambung.
hujung bulan lepas teman noy fitting baju pulak.
patut awal. tapi dia kan tetiba ada operation emergency.
pun aku tak cerita lagi.
tengok rajin aku cerita.
tak rajin tak perlu la yea.

so terpaksa tunda ke hari lain.
tapi tau la designer ni ada jadual dia.
so kena slot in masuk ikut timing dorang.
so aku rasa time ni lepas seminggu kot dia operate.
pergi gak fitting.
kemain slow jalan, seram.
tapi kena la. masa bukan banyak kan.



settle bab tu.
terus gi makan.
hahaha itu je pun hiburan aku.
dapat makan senang hati.
makan kat toowamba. eh tu ke nama dia. lupa lak ejaan dia.


dap dap dap.
tapi secoet je daging.
nasib sedap. tak sedap kalu kita tikam pakai garpu.

settle part tu.
terus ke jalan brunei nak tempah card.
tapi tau la KL ni jam macam haram petang2.
by the time sampai dah tutup pun semua >_<
takpa atleast dorang dah tau jalan ke sana.
next time pergi sendiri je.

aku pun busy sangat lately.
tak sompek nak selalu ke rumah mak aku.
tapi lepas ni kena start pergi.
sebab tadi pergi.
tengok mama dah beli goodies.
dah kena start buat ni ikat reben apa segala.
tak lama lagi kan.
atleast buat sikit-sikit nanti siap la kan.
taknak la last minute buat semua.

weekend ni dah janji nak bawak mama ke sana sini.
dah la kemain mama kata kena pergi pagi.
hah pagi? bab pagi i lemah ok.
tapi akan ku cuba.

eh macam banyak je tak buat lagi ni.
tetiba aku panic.
btw, aku macam malas nak carik baju ikut tema.
aku rasa nak pakai je apa yang dah beli tu.
walaupun aku tau noy mesti menyirap je.
tengok la. susah2 aku pergi je ampang park cari yang dah siap.
membaziaq betul.
tapi if aku beli lain. yang aku dah terbeli lawa meletop tu aku jual la yea.
tak pun kita pakai raya nanti je. la la la. :D

eh dah la.
cukup-cukup la bebel tu.



Ellfie Essence

[STICKY POST - scroll down for new entry]

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah akhirnya produk Elly, Filla n aku dah siap.
mostly yang follow aku kat other social networks tau la kan.
cuma aku belum berkesempatan je nak update kat blog.
setelah berbulan tunggu akhirnya siap dan ready untuk di pasarkan.



Di beri nama Ellfie Essence.
hihihi. tetiba rasa nak kembang hidung yang dah tersedia kembang ni.
macam tak sangka pun ada. macam mimpi pun ada. :D

semua bermula dengan Elly la ni.
Elly memang ada satu perangai suka suruh kita orang try macam-macam.
if benda tu best mesti dia nak aku n filla buat jugak or try jugak.
filla selalu rajin la layan, aku ni ikut mood.
tapi selalunya malas. hahah. queen of malas kan.

Rupanya dalam diam Elly memang dah pakai few months.
dia tengok berkesan dia suruh aku n filla pakai.
aku memula seram la jugak. ye la, sebab aku ni dah la memang jual produk kan.
kang buatnya muka aku jadi ngeri, nak kena jumpa customer semua..seram la kan.

n aku tau kulit aku memang super sensatif, tak kena gaya memang pelik-pelik la nanti.
tapi elly tu bukan kira. suruh jugak.
so aku n filla pakai la.
memula try tak berapa ok sebab agaknya tak kena ngan kulit kita orang.
so tukar formula lain n kita orang tiga-tiga try sample baru tu, Alhamdulillah ok.

seksa weyh. hari-hari kena report kat elly muka masing2
kang muka kejap sedih, kejap ceria. 
belum lagi bila jumpa kemain elly belek2 muka aku siap sentuh2.
rasa nak tumbuk je dia. amboi macam pakar dia punya check tu. hahaha.
tapi memang kulit Elly lawa meletop sangat sekarang.


memang la first time aku jumpa Elly memang kagum ngan kulit dia.
sebab dia ni putih merah. dah rasa lawa dah pun.
tapi bila tengok now, n ada hari tu aku terbukak entry lama kita orang keluar.
baru sedar, a ah la ada perubahan banyak gila.
dulu kulit dia memang putih tapi nampak kusam tu. *hahah sempat kutuk*
nanti aku rajin kat entry lain aku carik pic tu n share. muahhahaa.

ni pulak hasil i try beberapa bulan lepas.


muka aku pun kurang la problem.
tapi tau la sekarang pemalas boleh tahan.
selalu aku cuci muka je pakai cleanser.
set lain malas pakai.
muka bersih tapi kulit kusam.
jawapan selalu aku bagi if orang tanya, kalau stop pakai skincare muka akan kembali ke asal ke?
of coz la. kereta pun kalau kau tak basuh daripada berkilat jadi berkerak kan.
so lebih kurang la.

so masa try tu memang sesuai sangat la sebab muka aku tengah tak berapa nak ok sangat la time tu.
so memang teruja jugak la tengok hasilnya.




kelas kak jah lepas bangun tidur terus selfie uolls. hahaha.
teruja sebab tah la perasaan aku ke apa.
tapi night cream kan bertindak untuk repair muka.
so bila bangun rasa macam nampak bersih, rasa tegang n berseri je.
terus capai phone selfie satu kali, hantar report kat elly. hahaha.

day cream pun i like.
memula aku macam tak biasa.
tapi aku teruja sebab dengan day cream ni tak perlu dah pakai segala foundation, concealer ke apa.
dah cukup pakai day cream je.


aku memang daripada dulu tak suka pakai bedak ke apa.
sebab aku tak suka muka nampak gomak ke apa.
so pic atas ni lepas pakai day cream terus apply make up.

sorry la semua gambar seboleh2 sebesar pasu muka.
ye la kata nak hantar report kan.
Elly selaku pakar kulit sibuk nak kaji la apa. hahahhaha

Elok aku gembira ngan produk tu.
tetiba kan aku cuti kat pulau.
haaa bagus gak, boleh try tengok macam mana kan.
some produk kalau pakai, takleh kena matahari la apa.
well...aku dah try pakai Ellfie kat sana.
Alhamdulillah ok. takda pulak tetiba pedih muka ke, merah menyala ke.
ok je.
cuma balik je terus bajau laut.


stress elly tengok aku time tu. hahaha.
elehhh, takpa la exotic sikit kan.
so terus dia bagi lagi suruh pakai.
sambil tu bagi jugak kat few close friends suruh try.
ye la tengok pulak orang lain macam mana.
sebab kulit orang ni lain-lain kan. ngan hormon masing-masing.

again Alhamdulillah feedback ok.
n kulit aku pun recover.
saki baki bajau laut ada lagi. tapi ok la. ;p



now nak sambung lagi pakai.
hari tu terputus sebab tunggu siap n sampai Ellfie ni.
muka aku ni pun tengah problem ni.
mungkin tak cukup rehat n stress sebab busy gila nowadays.
macam-macam benda nak uruskan.
nanti i bagi testimonial lagi.



Ellfie Essence
  • cleanser 30ml
  • toner 30ml
  • day cream 10g
  • night cream 15g

Produk ini sesuai untuk :-
  • semua jenis kulit
  • semua jenis masalah kulit
  • berkesan dalam 3-4 minggu (bergantung kepada jenis kulit dan hormon). penggunaan yang berterusan memberikan kesan yang lebih baik
  • sesuai untuk semua peringkat usia

Produk ini sesuai untuk masalah :-
  • masalah kulit tona tidak sekata
  • mengatasi dan menyembuhkan masalah jerawat
  • memudarkan pigmentasi/jeragat
  • mengurangkan kesan tanda rekahan dan pori terbuka
  • membantu mencerahkan kulit
  • memperbaiki kulit kusam
  • mengatasi masalah kulit berminyak






Kebaikan Produk

  • Cleanser - Membersihkan segala kekotoran dimuka. Kulit muka akan menjadi lembab. Sesuai untuk membaiki masalah kulit muka yang berminyak, lesu dan stress.

  • Toner - Membantu kulit menjadi lebih tegang dan anjal. Meransang otot muka untuk membantu  mengembalikan keremajaan kulit anda.

  • Day Cream - formulasi khas untuk memutihkan kulit dan juga sebagai pelindung matahari. Di masa yang sama cream ini memberi kesan yang menyegarkan dan melembabkan kulit.

  • Night Cream - Membaiki masalah kulit dan bertindak sebagai cream anti-jerawat, membaiki tona kulit tidak sekata, menghilangkan kulit kering, membantu menyembuhkan masalah jerawat dan mengurangkan kesan rekahan dari pori terbuka


Cara-cara penggunaan :-

  • Day - Cleanser > Toner > Day Cream
Cuci muka dengan cleanser menggunakan air yang bersih. Selepas muka kering, titiskan toner ke facial cotton, ratakan keseluruh wajah. Semasa kulit masih lembab boleh sapukan day cream. 

* boleh terus menggunakan loose powder seperti biasa. tidak perlu menggunakan foundation.

  • Night - Cleanser > Toner > Night Cream
Cuci muka dengan cleanser menggunakan air yang bersih. Selepas muka kering, titiskan toner ke facial cotton, ratakan keseluruh wajah. Biarkan kulit kering seketika barulah sapukan Night Cream.




Harga

Promo harga pengenalan daripada 4 Feb - 18 Feb 2015

RM110 (Semenanjung Malaysia) - NP RM120
RM120 (Sabah & Sarawak) - NP RM130

*free postage


If berminat boleh whatsapp/sms : 013-2755197 (9am - 4pm)


Instagram : @ellfieessence
Facebook : Ellfie Beauty


More Info
- Elly
- Filla