Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : MIL baca Yassin

Assalammualikum kak peej. ini saya guna email ofis hehehe.

cerita bermula macam nie, masa awal-awal kawin menumpang sekejap rumah family in law. masa tu yg duduk rumah tu cuma MIL, adik ipar lelaki, suami dan saya. 

MIL suka mengaji setiap kali lepas solat atau sebelum solat. 
kalau subuh-subuh tu memang selalu dia mandi awal dan terus kan aktiviti mengaji tu. 
MIL suka solat kat ruang tamu. 
kiranya kalau dari dalam bilik boleh nampak la lampu ruang tamu buka dan dengar suara MIL. 
pintu bilik tak tutup rapat sbb rosak. 
dan masa yg sama jugak, toilet bilik ada ruang udara belah atas. 
setiap kali subuh memang akan dengar suara org mengaji dari masjid bila masuk toilet tapi suara org masjid akan dengar bila kita dalam toilet je.

sepanjang duduk situ, saya kena bangun awal sbb suami kena hantar saya pergi tempat kerja dulu. 
suami masuk pukul 8, saya pukul 9 tapi sbb takde kenderaan lain jadi saya kena ikut masa suami la. 

suatu pagi tu, saya macam biasa la bangun2 terus siap utk mandi. 
masa tu dah dengar suara MIL baca yasin (suara perempuan) so saya buat biasa je. 
langsung tak pandang pintu utk cahaya lampu mcm kebiasaan saya buat. 
masuk toilet, berus gigi semua sambil dengar pulak suara mengaji dari masjid (suara lelaki). keluar toilet kejut suami pulak. 
siap2 semua then keluar bilik. 
masa nie ruang tamu gelap. 
tak rasa pelik lagi sbb pikir MIL dah tidur balik. 
terus suami tanya "by dah kejut umi subuh tak?". 
saya jawab "bangun tadi umi dah ngaji dah." 
kitaorg terus keluar pergi kerja.

sampai tempat kerja, sementara tunggu ofis buka duduk lepak kat kedai mamak sambil online. 
tetiba dapat pm fb dari MIL.

Umi: kenapa tak kejut umi bangun subuh?
Saya: eh, bukan umi dah baca yasin ke tadi? (dah start pelik)
Umi: takdela, umi baru je bangun nie.
Saya: tadi kita bangun tidur dah dengar umi baca yasin. sebab tu tak kejut umi.
Umi: takde pun. suara org masjid tak?
Saya: suara org masjid suara lelaki umi. kita dengar suara perempuan sebijik suara umi.
Umi: dia menyamar la tu.

terus seram saya. 
menurut cerita MIL, mungkin benda tu ikut adik ipar balik. 
sebab adik ipar selalu balik lewat. 
selalu jugak sebelum nie dengar suara adik ipar batuk la, buka pintu la. 
tetiba baru dengar bunyi kereta adik ipar sampai depan rumah. 
tapi masa tu memang tak pikir apapun. 
MIL pun selalu dengar suara suami panggil2 dia. 
sebab suami je yg selalu bila balik rumah suka panggil2 MIL. 

ok itu je cerita nya. 
sampai sekarang kalau pergi rumah MIL tetiba dengar suara org panggil2 nama saya takkan sahut sampai saya nampak siapa yg panggil.

-Chan K.P-

2 Comments:

Anonymous said... [Reply to Comments]

Salam so ni setan ke atau bukan?

Nurizzah Majif Biz said... [Reply to Comments]

hahaha.seram pulak.suara baca yasin pun "die" boleh tiru. apakah?

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...