Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : Masa Sekolah dulu-dulu...

Hi Peej...
assalamualaikum..saya peminat awak ni..hehehe..
saja nak share pengalaman expose mistik dgn awak dan reader2 awak..
saya ade  jugak cerita2 seram lain (byk pengalaman sendiri).. if nak santai2 boleh baca kat blog saya..
sori pjg sikit..malas nak re-type story pendek..just copy and paste je..hehe..

____________________________________________________

Masa Tadika

Masa tu umur 6 tahun..nama pon tadika kan..hehe..aku dgn kawan aku Fatimah selalu pi sekolah sama-sama.. rehat pun sama-sama.. sama-samaaa.. mengejar mimpiii.. sama-samaaa..(tetibe nyanyi pulak..)ok..
continue balik..kejadian tu jadi masa time rehat..
tadika aku tu dulu belakangnya hutan sikit..
belakang hutan tu pulak laut..
nampak macam ada unsur kekampungan sikit tadika aku tu..dulu2 mana ada pembangunan sangat..tak macam sekarang..
aku rasa tadika aku tu pun dah takde agaknya sekarang..

jadi masa time rehat tu cikgu bagi main kat luar dengan syarat tak boleh lepas sampai ke laut..
sebab hutan tu ada denai sikit nak ke laut.. 
sambil2 tu assistant cikgu monitor kitorang sekali, tapi kejap2 je keluar masuk jenguk..

budak2 lelaki dah lepas dah kat dalam hutan.. yg aku dgn Fatimah konon jerit2 kejar dorang tak bagi lepas sampai ke laut..
masa tengah berlari tu tiba2 Fatimah stop kejap.. aku tanya kenapa.. dia tunjuk something dekat semak tepi denai tu.. 
lebih kurang macam ni la perbualan aku dgn Fatimah.. (seingat aku la time tu..)

Me : Kenapa Timah?
Fatimah : Cuba tgk tu. .(sambil tunjuk ke 1 arah..)
Me: Eh, barang kemas la..

yang bestnya barang2 tu sekelompok ada rantai emas, cincin emas.. tapi yang musykilnye barang2 tu ada terselit kertas kuning tulisan cina.. dakwat merah.. 
teringat aku cerita hantu cina lompat2 yg dahi kena tepek kertas mcm tu.. 
haa..camtu la kertasnye.. 
ada la 3-4 helai macam tu..

Fatimah; Uihh..cantik la.. (sambil belek2..lepas tu nak test pakai pulak..)
Me: Timah.. jgn pakai la.. tu bukan kita punya.. orang punya.. tak baik ambik barang org..(itu yg mak aku ajar selalu)
Fatimah: alaa.. pakai kejap je.. nanti kita letak balik..

Fatimah siap pakai rantai.. pakai cincin.. yang syoknye cincin yang dia pakai muat2 pulak tu.. 
aku dah cuak takut cikgu nampak.. jom laa..jom laa.. aku ajak si Timah..
last2 Timah pun akur..hehe.. 
rantai dia dah bukak dan letak kat tempat asal balik dengan kertas2 tu..
tapi cincin tak boleh bukak.. memang tak boleh bukak langsung tarik macam mana pun..
last2 masuk kelas pakai dengan cincin2 tu sekali..
pandai dia nyorok kan tangan takut cikgu nampak..

semua dah ada dlm kelas lepas cikgu panggil..
sebab cikgu nak bagi makan tengah hari pulak..
kitorang pun duduk la tunggu makanan hidang..
aku duduk sebelah Fatimah.. dia dah start diam.. aku tanya apa-apa pun sebijik ayat pun dia tak jawab..
bila mkanan dah sampai, makanan pun dia tak usik.. dia tunduk je.. aku time tu relax je menyantap..
masa cikgu lalu, 
cikgu tanya Fatimah kenapa tak makan..aku yg jd tukang jawab.."dia tak nak makan,cikgu"..
cikgu pun duduk la tepi dia..

elok je cikgu tanya lagi..tetibe..pangggggg!! 
dia tepis cikgu sambil meracau2.. garau kot suara Fatimah time tu..
abis makanan kat meja dia berterabur..
aku tak ingat ekspresi muka cikgu time tu..
tapi aku agak2 mungkin dia blur2 dan tertanya2.. "pasai pa budak ni.."..sbb tetiba kan..kawan2 yg lain semua pun blur2 kot..ada yang dah start takut2..

cikgu dah mula start gelabah rasanye..
yg aku ingat cikgu dengan assistant dia dh peluk2 Fatimah sebab Fatimah mengelupur..
kuat gila.. terdengar2 cikgu cakap.. Ya Allah,kuatnye dia..
masa tu assistant cikgu dah suruh kami semua duduk jauh2 dari Fatimah..
dia pun suruh baca sapa2 yg hafal Surah Al-Fatihah dgn ayat Kursi..
serius time tu aku tak tau ape itu sampuk ke rasuk ke histeria ke..
cikgu suruh ketepi, aku ke tepi.. cikgu suruh baca aku baca..

aku rasa cikgu2 aku tu dah tak boleh kawal Fatimah kot..
cikgu suruh Shaher dgn budak lelaki 2-3 orang pi panggil bapak Shaher..(kawan tadika aku jugak..rumah dia betol2 berjiran dengan tadika aku ni..)..so dekat la..
aku pun tak ingat sape yg dtg sebabnye assistant cikgu dah tempatkan kami2 semua kat satu ruang pastu pintu tutup..
yg dengar suara Fatimah jerit2.. pastu senyap.. 
keluar2 je Fatimah dah takde.. dia dah balik agaknye.. pikir aku masa tu..

pastu baru la cikgu approach aku..
tanya buat apa masa rehat tadi..
aku pun cerita laaaa.. cikgu geleng2 kepala.. tapi tak cakap apa..
sejak hari tu cikgu tak bagi kitorang main kat luar lagi dah..
mungkin cikgu takut jadi lagi kot..
lepas kejadian tu Fatimah tak datang sekolah..
aku tak ingat berapa hari.. ke berapa minggu.. macam lama jgk la..
cume bila dia dah dtg sekolah dia dah jd macm pasif sikit..
aku sampai sekarang tertanya2 ape yg berlaku kat Fatimah lepas dia start pakai barang kemas tu..hmmm..


Masa Sekolah Rendah

Masa ni aku sekolah petang..
bile time balik tu memang dh petang sangat la lebih kurang pukul 6 ptg macam tu..
tapi aku takde masa kejadian..
tau2 kawan2 aku panggil ajak pergi Koperasi..aku pun ikut je la..
sekali tengok rupenye ada sorang budak perempuan dah kena ikat kaki tangan dengan cikgu sambil meracau2..
ada sorang cikgu tu siap pegang rotan.. bila cikgu rotan je dia mula mengelupur dengan menjerit..
masa tu aku dah paham sikit dah..
so ada la rasa takut sikit.. agaknya kalo zaman sekarang mesti cikgu tu dah kena penjara sebab rotan murid..hahahaha..

lepas tu ada cikgu suruh kitorang beredar..tak bagi tengok..kitorang pun pergi la..
tp esoknye ada la cerita yg aku dengar pasal budak perempuan semalam..
rupanye dia dgn kawan dia pi tandas berdua.. 
sampai je sana tetibe budak perempuan ni berubah karakter..
dia pi benam kepala kawan dia tu dalam kolah..
dulu tandas sekolah takde paip.. pakai air kolah je.. nak cuci kena amik air siap2 pakai gayung.. old school sungguh kan sekolah aku..
budak2 sekarang tak merasa la semua tu..
ok2..sambung balik..

nasib masa dia benamkan kepala kawan dia tu ada budak2 lain masuk tandas..
kalo tak, tak tau la apa jadi kat kawan dia tu..
ada budak report kat cikgu..
nasib la dorang bertindak pantas..
agaknye tu yang cikgu ikat budak perempuan tu sebab tak boleh control dah..
tapi memang pun.. tandas tu macam ada "something" sikit..
ada la dengar cerita macam2 cuma tak pasti kebenarannya tu betul ke tak..


Masa Sekolah Menengah

a) Time ni aku form 3..
masa kejadian ni pulak waktu awal pagi..berbaris depan kelas sebelum kelas start..dalam pukul 7 lebih macam tu..
kalau tak silap aku la masa tu (aku pun ingat2 lupa..) aku baru nak keluar kelas berbaris..
tetibe Yati panggil aku..rupanye suruh tolong dia papah Balqis..
masa tu Balqis dah longlai..siap nangis2 lagi..
aku pon tertanya2 pasal apa Balqis jadi macam ni kat Yati..dia pun tak tau..yang lain pun macam blur2 tapi dorang tengok je la..sebab kena berbaris kan..
Yati ni pengawas sekolah.. so, dia decide suh bawak and papah Balqis pi bilik sakit..

on the way ke bilik sakit tu Balqis dah merapu dan menangis.. cakap bahasa apa pun aku tak pasti..
kadang dengar macam siam pon ada.. masa tu bulu roma aku dah start meremang..tapi ok lagi..
sampai bilik sakit kitorang baringkan Balqis...
fuuuhhh..lagi kuat dia merapu..memang macam orang siam tengah bertafakur..
yang si Yatinye pulak nak pi cari cikgu..
elok pulak dia tinggalkan aku berdua dgn Balqis.. siap tutup pintu lg..
aku dah menggigil.. aku jerit suh Yati cepat datang..cuak kot..dah la mata Balqis bulat..
sekali dia pandang aku buntang lak tu matanye..
aku baca ayat suci pape pon berterabur..

tak lama tu cikgu sampai..
cikgu datang tengok pun dah cuak2 pastu dia pesan kat aku dgn Yati suh tgk kan Balqis kejap sbb dia nak call ayah Balqis dgn panggil ustaz..
ustaz sampai dan tak lama pastu pun ayah Balqis sampai..
tenang je ayah Balqis.. masa tu aku macam sebak jugak la tengok..
ayah Balqis peluk Balqis erat betul sambil usap2 muka anak dia tu dgn air yg dia bawak..mungkin air yg dah didoakan kot..
sambil2 tu ayah dia tutup2 mulut Balqis..tak nak bagi dia merapu agaknye..tapi Balqis still merapu sambil nangis2..

masa tu jugak ustaz dgn ayah dia baca doa pastu sapu2 muka Balqis dgn air yg ayah dia bawak..
nampak tenang sikit Balqisnye..terus ayah dia bawak balik..
start tu Balqis tak datang sekolah dah..
sampai nak PMR pun Balqis tak ambik..
rupa2nye Balqis dah lama sakit..ada benda nak tumpang badan Balqis..
sebabnyeee.. sebab nama dia Putri Balqis..
ayah Balqis nak bawak Balqis pindah dan buat rawatan sekali kat dia..
dah la dia anak tunggal..hmm..

sebelum dia pindah, aku dgn kawan2 yg lain ada melawat dia.. kesian tgk dia..
lepas dia pindah tu kitorg dah lost contact..
dgn kawan2 yg lain aku tak pasti still keep in touch ke tak..
aku doakan mudah-mudahan sahabat aku tu diberikan kesihatan dan kehidupan yang baik..aminnn..


b) Time ni pulak masa form 4..
ada sorang budak baru pindah masuk kelas aku..Masyitah namanya..
so ada la sesi suai kenal aku dengan dia sebab meja dia dekat dgn aku..
dia budak MRSM..terpaksa keluar dari MRSM sebab dia sakit..sakit sampai tergigit lidah..and aku rasa masa tu mungkin dia ada sakit sawan..
dia cakap, tu kemuncak dia sakit sampai cikgu sekolah dia advice suruh masuk sekolah yg dekat dgn family..
sbb kalau dia dok kt asrama takut jadi lain if sakit dia dtg lg..

Satu hari tu Yati nak pi bilik guru..
aku dgn Masyitah ikut sekali..
masa tu nak dekat time tengah hari dah..
on the way ke sana tu tetibe si Masyitah lari.. aku tengok je.. ingat dia saje lari nak sampai cepat.. rupanye lari dalam satu bulatan..
dok lari je la macam tu sambil merapu..
aku gabra la sikit time tu..pasal ape minah ni kan..
yang si Yati terus pi kat dia.. peluk dia kuat2.. Masyitah still lagi nak berlari..
pastu Yati ajak aku tarik si Masyitah bawak pi bilik guru..dah dekat dah pun..
terus Yati duduk kan si Masyitah kat kerusi cikgu yang kosong..

Masa tu Masyitah terus lemah.. nampak penat betul dia..
aku memang respek betul kat Yati..dia relaks je berdepan situasi macam tu..agaknye sebab background family dia kot (biarlah rahsia)..
dan dia pulak anak sulung.. jadi bile ada situasi2 mencabar, dia relaks je hadap.. tabik spring kat ko Yati..haaiippp..!

Lepas tu..Masyitah back to normal balik..
aku tanya la dia kenapa.. dia pon tak tau.. dia cakap dia tak boleh sunyi2 atau pun sorang2.. nanti kang tetibe dia mcm ada dengar suara cakap2.. cakap apa pun dia tak tau..
apa yang aku perasan setiap kali pukul12 tghri..Masyitah mesti "start jadi"..
ikut la nak jadi ape.. jerit tiba2 ke.. berlari2 ke.. jatuh meja ke..
tapi bila dia dah sedar, dia jadi penat.. kesian dia aku tengok..

masa kitorang tengah ambik SPM.. kan semua silent mode..
tetibe dia jerit pastu jatuh.. dgn meja2 sekali..
kitorang nak tolong tak boleh sbb tgh jawab paper..
pengawas la yg terpaksa tolong.. kesian dia..
ada lagi satu time tu jgk tgh nak jawab paper.. pengawas baru pass borang OMR..
elok dia dapat, terus dia conteng borang OMR tu dengan pen..
dia pon tak tau kenapa dia buat  macam tu..

sekarang aku tak tau dia kat mana.. dan aku pun tetap harap yang Masyitah sentiasa sihat dan semakin pulih..
aku tak tau nak describe yg dia ni memang sakit sawan ke atau ada something..
Allah je la yang tahu..kita sebagai sahabat, doakan supaya mereka2 ni diberikan kesihatan yang baik dan dilindungi Allah selalu..Aminnn...

6 Comments:

Chooyaya! said... [Reply to Comments]

banyaknya peristiwa mistik dia ni. tapi aku tgk semua cerita mcm kesudahan dia habes mcm tu jer. hehe

skuterlady said... [Reply to Comments]

sedih pulak citer seram kali ni...

Anonymous said... [Reply to Comments]

Peej...Bile ko nak cite mistik ko plak..

Anonymous said... [Reply to Comments]

Best sbb citer banyak.... ye peej...citer mistik ko sendiri bila nak buat ni...

Anonymous said... [Reply to Comments]

Klik dekat blog tu dah removed pula huhu

Anonymous said... [Reply to Comments]

Byk tergantung cerita dia dan kebanyakkannya semua kes histeria dan rasuk.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...