Instagram : @peejburhan

confuse tolongggg..

aku serba salah la ni.
pasal isu aku yang mual tak abis2 ni la.
tapi kelmarin aku beli asam...so bila makan ok sikit la.

btw, aku bukan sesaja taknak check.
aku jenis tak suka kekecewaan.
sebab tu dalam hidup aku ni, aku tak suka letak high expectation..sebab aku cepat emo nanti.
tapi sebab semua dah bebel suruh check la apa.
aku senyap2 beli upt tu.
takkan MrB tau, sebab dia tu kan nanti teruja lebih..kang takda apa..nampak muka dia kecewa..walaupun dia kata tak apa.
emosi aku..aku boleh handle lagi..tapi tengok dia nanti aku emo. so me not like.
so aku beli tu diam2.
n aku check pun diam-diam.
so untuk puaskan hati korang..meh sini i cakap. result adalah negetif ok.



sedikit rasa annoyed.
tapi rasa relax sikit la atleast dah check.
cumaaaaaaa kenapa i rasa pelik2 ni.
so ni takleh tido ni mula la ahkak google sana sini.
tengok ada tak possibilities kau pregnant tapi upt or blood test tak dapat detect?
banyak jugak kes macam tu. ada yang sampai ke sudah nak beranak pun still both tu negetif ye..sebab kandungan hcg dalam badan rendah la apa.
ada yang dah 5-6 bulan pregnant baru tau itu pun sebab buat ultra sound.

so dah google tu dah la.
nampak lak link lain2. so click sana sini.
antaranya 20 early signs of pregnancy macam tu la.
adalah seram bila 18 out of 20 tu aku tengah rasa.
but then again..aku confuse. hahaha.

contoh antaranya

1. shortness of breath
katanya cepat penat walaupun kau takda buat apa sangat cuma buat kerja sikit or berjalan.
well memang lately ni cepat nau letih..siap kadang bengang jalan ngan laki aku dia laju...
penat la nak ikut..kaki dia panjang. aku ni kontot.
tak pun berjalan ngan filla n elly..nanti mula la rasa sakit dada.
tapi perasaan aku lak..eee dah gemuk sangat ni. jalan sikit dah penat ni.

2. fatigue
contoh dia bagi..nak habiskan baca buku 1-2 helai pun payah.
memang pun...selalu aku buku selamba marathon 1-2 hari habis.
ni nak settlekan 1-2 pagi pun payah.
bacaaaa sikittt. tau-tau mengantuk n rasa nak tidur je.
layan tv series pun sama. but then again aku pikir sebab now bangun awal kan...then kerja pulak..
so maybe letih n tidur awal.

3. nausea
ni takyah ulas la. aku dah cakap hari tu. tah apa punca aku tak tau.

4. headaches
pun sama hari tu dah cakap.
tapi tu la aku ni ada darah tinggi. so kadang sakit kepala biasa la kan.

5. backaches
ni pun biasa la kan. sakit belakang. kata semakin berumur..macam2 sakit nak muncul.

6. cravings
ok takda la pelik2 ke apa.
tapi perempuan gemuk memang memacam cravings semua nak makan.
tu semua nafsu. kah kah kah.

7. bloating
ni pun sama. ada hari tu cakap gak kan.
pastu perut rasa kerasss aje.
pastu apesal tinggi semacam perut aku ni.
tadi lagi la laki aku bagi pic aku candid..ngeri sangat ni rupa.
tapi seperti biasa macam aku cakap..berat aku confirm naik mendadak ni.
sebab tu gemuk segala segi. itu pasal tah apa2 rasa sekarang ni.

8. mood swings
ni tak yah tunggu symptom pun takpa. dah kata perempuan kan.
memang mood puting beliung je selalu. heheh

9. super smell
ni lately ni memang melampau sikit.
aku takleh tahan bau or cepat detect.
aku boleh tau if ada kucing kencing ke apa..laju je aku carik.
masuk toilet if ada bau aku stress. mula simbah sana sini.
tak pun aku perasan now if nak makan ngan elly or filla. laju lorong tepi ni nak ke block sebelah.
kau kena lalu belakang kepada 4 restoran tau.
aku mesti tutup hidung aku...sebab aku tak tahan bau dia.
bau orang memasak ke..mengoreng ke. ntah la.
sebab if bau mula la nak muntah je rasa.
tapi masalahnya..aku ni memang penggeli sikit. so mungkin jugak aku cepat je detect bau. kannn?

10. dizziness or fainting.
ni macam aku cakap hari tu la. rasa pusing je kepala.
aku selama 32 tahun hidup tak pernah lagi la pitam ke apa.
tapi lately ni bila pusing tu memang rasa nak pitam ..tapi tidak la pitam.
rasa je. so aku duduk cecepat. pastu baru bangun balik later.

11. late period
bab ni memang aku dah late ni.
rasanya lama gak la.
tapi aku takda la heran sebab ada time kalau aku stress or penat..kadang tetiba dia tak muncul.
aku mmg tak regular period.
sebab tu tak kisah la kau nak lambat ke apa..takda aku nak alert or gelabah ke apa. lantak la kau. hahaha.
macam kes yang dulu tu la. aku tak period gak..tapi buat tak tau je la. dah biasa.
rupanya memang ada. hua hua.


tu la antaranya.
ada few lagi la. tapi macam over lak nak share.
nanti janji xxx sangat la pulak kan. keh keh.
so acaner ni? kak jah confuse tau.

aku taknak la check berkali2 upt. macam saiko lak.
if pergi klinik takkan tetiba nak buat ultra sound.
selalu klinik mesti suruh buat upt gak. malas. nanti takda apa.
tapi nak buat ultra sound tetiba..tak ke saiko sangat.
sekali check takda apa pun. perasaan je.
i dont like. macam aku cakap kat atas tu. nanti i is emo me not like.
dapat lak pakej makin doktor dalam hari, "e eleh gemuk feeling lak...takda ye baby..lemak je kau ni."
sentap bagai di robek hati i nanti.

tapi tah la.
aku pun tak tau la.
instinct pun tak tau nak cakap apa.
aku google kemain minah2 yang pregnant tp both upt n blood test negative memberi semangat, "trusttt your body ladiesss" sebab kita sendiri je tau badan kita.
abis aku tak tau macam manakah itu? hahaha hampeh sangat.
mana nak tau kan..tah tah badan gemuk hanya nak memainkan perasaan pemilik badan. gituuuu.

entah la.
tapi kalau aku check up doktor ada cakap...if aku nak conceive susah sikit sebab aku makan ubat..bahaya.
even jonet pernah cakap, kena extra care..ubat kena tukar n kena jaga penyakit.
either baby menjadi tapi takut effect sebab ubat tu bahaya, or baby tak develop sebab penyakit tak terkawal..gitu..dia akan gugur je nanti.

so now u people know why aku takda nak meletakkan harapan ke apa ke.
tapi instinct aku rasa xde apa.
cuma faktor bdn berubah mengikut umur.
maybe cuaca ke.
nanti2 period la tu kannnn...







33 Comments:

Mila Hilas said... [Reply to Comments]

peej guna upt mahal ke murah? kdg kalo yg murah xleh detect mula2. .hehe...

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

elok jgk check peej, either postitif or negatif. tp xtentu ok, esp kalau awal2 pregnancy ada org yg line tu mmg blur habis. so kalau simptom berterusan dia kena check lg in a week. sbb awal2 ni hormon tu xkuat lg. and mmg kena check awal pagi lebih baik, time tu lebih jelas. itu yg kta baca la. xde high expectation ke apa, tp kalau berterusan loya ko, elok ko check lg in a week. bcuz last time kta check pun agak blur jgk tp turn out pregnant. spt adviceku sblum ni, either pregnant or not, selagi simptom tu ada sila jaga kesihatan & mkn yg bkhasiat ^^

Anonymous said... [Reply to Comments]

Aku tetap doakan ngko pregnant peej

Anonymous said... [Reply to Comments]

kak peej.sume simptom akak bagi tu saya ada. tp bila cek upt tak pregnant.frust jugak.acanerrrrrr????

Anonymous said... [Reply to Comments]

Peej.. Check jela dengan doktor since u mkn ubat kan. Carik klinik yang lepas tu u takan pegi dah haha.

My case, i checked upt sbb konon nak makan ubat kurus. Check negatif. I pun bedal makan. Lepas tu simptom pregnancy tu ada tapi i tak terfikir i pregnant, i thought tu effect ubat kurus. Two weeks after i started makan ubat kurus th, i nak buat pap smear test. Staff nurse suspect i pregnant youuu. Tp i confident cakap tak sbb i dah check negatif. Dia insist i check, n u know what? I pregnantttt! Ajaib betul. Bila scan, dah almost two months huhu. My period pun irregular, memang tak sedar rupanya i dah pun pregnant hihi.

So, check jela. Terngiang-ngiang staff nurse tu cakap, better be safe than sorry. Be positive, kalau betul takde, at least you boleh check sebab-sebab lain u rasa tak sihat tu. :)

nurul asiken.apandi said... [Reply to Comments]

mcm tersama pulak situasi kita ni..hahaha..sy ni lg la dah 2 bulan x period..cek upt negatif..perut membesar bagaikan juara..hahaha..ni mesti masalah meter penimbang naik secara mendadak ni..hahaha..

Anonymous said... [Reply to Comments]

Kak Peej, same lah.. Confused sangat .. Hope we both received a good news soon.. Aminnn

Anonymous said... [Reply to Comments]

Weh perrgi je la check. Ko pergi dulu sensorang.
Test... jgn le bior lama lama.. esp makan ubat pressure tu. Kalau check mungkin boleh adjust..ubat lain.
kesian baby in the making tu..
ajak le si jonet..

SaraFazli said... [Reply to Comments]

Hello aku lgbgemok dr hang kot peej. Early pregnancy.1 line terang..1 line lg main acah2 je. Konpius.
Mcm hang gak la. Everytime period lmbt,. Rsa mual mmg malas kot nk buat upt tu. Sbb tkut frust.
Ha then jd simtom mcm hg la..asyik la nk muntah kan..bau nasi tgh dok tanak pin x blh.buat upt. Line blur. So pg la klinik buat ultrasound. So cnfirm peknen 2 wiks. Ha see...sila la g klinik. Ada xda..blkg kira. Tp apapun gemok sama gemok ja memahami. Hahhaha

SaraFazli said... [Reply to Comments]

Lg 1 u mkn ubat kan. So if ada baby..pity baby la..ada drh tggi n peknen..ada ubat khas ok. Nama metildopa lau x salah la..

cikel said... [Reply to Comments]

Salam kakkpeej..akak pergi je check..sy ada kenalan...kenal kat hospital..dia mcm akak ada tanda2 ngandung..tp negatif..so g jumpa doktor..doktor ckp dia x ngandung tp dia ada masalah lain..maaf x.ingat sakit ape..nasib baik dia check..doktor ckp kalo dia lambat sakit dia akan merebak..

eiLa said... [Reply to Comments]

Peej, i pernah guna clearblue, semangat beli yg 2 pavks in one... Turned out, both negative. Tp x puas hati sbb all the symptoms ada, n my period pun selalu hairwire, so, i beli upt yg rm5 punya, yup mmg positive! Apa kata try dgn different brand upt, tgk ok x, kalau x, pergi je buat ultrasound, at least mmg confirmed... Apa2 pun good luck lah ya, n i doakan yg terbaik, insyaallah....

Anonymous said... [Reply to Comments]

may b upt tu tak dpt detect lg kot..macam i dulu check.kali kedua baru +...bukan apa sbb u maka ubat kan..better alert ..sbb bahaya if u pregnant...

Anonymous said... [Reply to Comments]

Peej... Aku dulu pon cam tu.. Simptom yg same cam ko.. Badan aku pon lebih kurang ko gak.. Beli upt yg mahal.. Negatif.. Malas nak pikir.. Pastu dlm seminggu beli yg murah.. Test mase bangun subuh tu.. Tgk2 lekat ko.. Pegi klinik buat ultrasound.. Rupenye dah 9 weeks.. Kalau gi klinik boleh aje ckp nak buat ultrasound xnak urine test.. Harap ade khabar gembire ye peej...

Anonymous said... [Reply to Comments]

Masa i pregnant anak 2nd, first time check negative, after 2 weeks i check lagi skali positif. Sbb mmg rasa xkena sbb anak no 2 mmg akan tau beza pregnant atau x. Tapi as u said jgn put high expectation, kalau ade tu ade la.. Just to be on the safe side, maybe u consult o&g je terus, sbb u boleh tanya apa masalah u sbb u lambat period. At the same time u boleh consult psl u trying to pregnant. Kill 2 birds with one stone omputih kata..

CikFa said... [Reply to Comments]

Salam peej. Kite sarankan g check. Yela awak amek ubat. At least kalo betul pregnant at early stage ni bolela dptkan nasihat doc nak tuka ubat ke hape kan? Dari buat tak kesah skali bebetul lekat. Dah satu hal makin kompius.. ape pon kite doakan Allah permudahkan segala urusan peej. Semoga sihat sokmo okeh.

Anonymous said... [Reply to Comments]

assalamualaikum peej...i dulu pun ada simptom mcm nausea/perut bloated/cepat penat/period lewat sebulan/badan sakit2/..i buat upt 3 kali cz i feeling2 pregnant..but everytime test semua -ve.. i pergi hosp umra buat scan terus... end up ada cyst dlm ovari..haihh kesabaran je la.. so u gi je check k.. kita tak tau badan kita kt dlm mcm mana kan.. tp apa2 pun i doakan yg baik2 utk u..aminnn :)

Unknown said... [Reply to Comments]

Peej..pegi je klinik. Bgtau doc begitu begini n ur concern u might b pregnant but upt -ve. I xtau doc area u mcmane..tp rata2 klinik panel opis kami x check urine utk check kita pregnant or not...diorg terus buat ultrasound. Didoakn yg terbaik utk peej ;)

qaseh dalia said... [Reply to Comments]

Kdg2 lambat detect , ade membe guna ujian drh baru tahu preggy .. Tp xpe jgn kecewa kalau de rezeki inshaaAllah ade .. Be positif cuma psl ubat kena jaga2 jgk kot preggy bg effect jgk huhu .. Saye doakan someday akak preggy .. Ameen

fieza9 said... [Reply to Comments]

Pergi specialist and do Beta HCG blood test. Rather than going to common clinic, dorang akan suruh buat UPT je. Using blood test, bacaan BHCG more than berapa entah means pregnant. It can detect as early as 2 weeks. All the best.

!EFIL said... [Reply to Comments]

Check pls peej. Sebab makan ubat tu takot juga if betul conceive than blh tukar ke different ones kan

Ms.Su said... [Reply to Comments]

nak komen gak la.gi je check.daripada terus trrtanya kan.ada rezeki,ada la

annapeje said... [Reply to Comments]

Moga ada berita gembira ...tp peej kene stop la benda2 yg membahayakan kesihatan dan baby ..mana la taukan pregnant kadang2 x dpt detect awal ...mcm my sis dia sampai tiap bulan scan sbb x nampak apa2 ...jaga diri jaga pemakanan

sweet_saya said... [Reply to Comments]

kak peej... cuba tgk balik upt yg akak dah buang tu... saya pernah buat upt pastu x kuar line... 4 jam pastu pun x keluar line. cuma the next morning which was 12 hour later, ada 2 line.. satu tu faded line.. tu pun husband yg bgtahu ' u pregnant ke? ada dua line'.. tp the kit said ' dont trust result after 10 minutes'... tp sy mmg betul2 pregnant time tu.. dah 2 kali pregnant jadi mcm tu.. agak nye time tu hcg still x byk...

Nurul said... [Reply to Comments]

Hi peej. U pergi je check sbb mcm kes i 3 kali upt test mmg xnmpk ape2 result. Tp mmg simptom2 ni smua i dpt la. One day tu i ade appoinmnt doc kat klinik kesihatan sbb i ade problem protein dlm urine. Bile pergi doc suruh buat upt test sbb i dh 2 bulan xdtg period. Better check dlu sblum i amik ape2 ubat. Then resultnya i positive. Tp itula xde rezeki i. I xtau yg i pregnant n smua benda main sombrono je. Cuma tahan until 8weeks sahaja.

I am muslims~ said... [Reply to Comments]

check by blood test laaa peej....lg tepat resultnyerrrr.....hope its +ve ye peej! mudah-mudahan insyaa Allah

Anonymous said... [Reply to Comments]

salam peej,

selama ni silent reader je...tp kali ni terpanggil utk komen sbb saya jenis dua2 anak tiap kali pregnant mmg upt tk dpt detect...mmg dua2 anak kena gi klinik scan baru tau pregnant...cth time pregnant anak k2...period saya delay...tp saya mmg jenis period delay pun sejak kawen..tp yg pregnant kali k2 tu tk tau knp baru delay sebulan tk period saya terus gi klinik setelah upt saya buat sendiri negatif...saya pergi klinik sbb saya mmg mengharap sgt pregnant...tp kecewa nye hati bila gi klinik scan mmg tk pregnant...so doktor bg ubat turun period..lp 2 minggu ke lps seminggu mkn ubat tu (saya tk ingat), kalo tk period juga kena dtg balik klinik...

ubat turun period dh abis saya mkn pun still tk period padahal sebelum2 ni mkn ubat turun period tu mmg akan period la...so saya pun gi klinik seperti yg disuruh...kebetulan pulak saya kena muntah2...saya ingat keracunan mknn sbb anak 1st warded kena keracunan makanan...sekali sampai klinik doktor scan..scan2 tgk saya pregnant...time tu dh nk masuk 2 bulan dh...

so saya sarankan peej pergi la klinik scan...biasa nye kalo klinik private kalo kita ckp dh wat upt and result is -ve...dorang akan scan...and kalo kita ckp period kita delay and kita dh kawen pun procedure pertama dorang akan check samada kita pregnant ke tak baru akan check penyakit lain...so tk perlu risau segan or malu kalo tiba2 kita minta klinik scan....

nur chinta said... [Reply to Comments]

cuba cek kut2 ada simtom vertigo

Fauziah Tengah said... [Reply to Comments]

Salam peej, better hati2..akak anak dah empat..dari no 2 hingga ke empat check upt tu memang negatif siap g scan ultra sound kat klinik pun negatif..lepas 2 minggu check balik..blurr je line ke dua tu than g buat ultra sound blk kat klinik/Pusat perubatan al-islam..kandungan dah lebih dari dua bulan..nasib jaga sebab memang terasa mengandung..better g check..biar puas hati..bukan sekali tp 3 x jadi mcm tu...

aTienz_owEngEzz said... [Reply to Comments]

as salam,
i got all the symptom as what you list down.
i went to Columbia Asia to met the Gynea..
they said i had PCOS..
those who diagnose with this problem will felt like a pregnant people..
please check your body..
if u have unnecessary hairy (moustache ,bald), sleep apnea n high blood pressure,
better u meet the gynea for further treatment.

good luck babes!

yana2605 said... [Reply to Comments]

Salam Peej, better u pergi check.. i dulu pn ingt hormon gk..3 tahun kawin still xda apa2..so bila lewat period i anggap hormon jer..smp la satu ketika badan asik letih je and i rasa semacam lgpn i ni pn gemuk gk so i anggap je tak larat ni sbb badan dh naik..i xda loya2 or syptom2 mgendung tu..cuma period lmbt and bdan cpat letih and rasa nak tido je..suami pksa2 buat upt..so buat la wpun masa tu yakin tak mgandung..and bila buat tu keluar 2 line..pjam celik pjam celik ingt salah tgok..i pergi scan tgok tp x nmpk apa sbb lemak tebal..hahaha tp nmpk la kantung tu..so dr situ i jaga kandungan elok2..and i ada darah tinggi and kecing manis masa mgandung..straight away dapat so dr situ bila kita dh tau mmg jaga btul2 la..doc suruh duk hsptl duk je hsptl..tiap2 mgu gie check pn gie..alhamdullilah selamat dh melahirkan dan baby sihat..

Anonymous said... [Reply to Comments]

Untung u peej... Byk advice u dpt regarding ur situation now. Semua bleh pakai. So pls take all into consideration. Yg penting take care, do the best for ur own health. Klu mmg confirm u x pregnant, i doakn one day u will ok, inshaaAllah.. Sabar ya... Tu cara Allah nak bg pahala free kat u. Yg penting, semoga u dikurniakan rezeki kesihatan yg baik.

Azrine Aziz said... [Reply to Comments]

i doakan betul ade rezeki zuriat buat peej..aminnn...its ok boleh tunggu another one or two weeks buat upt lagi kalau u taknak gi klinik dulu..sbb certain body mmg lambat keluar hormon hcg (pregnancy) tu...in my case 1st test mmg negative tapi naluri and badan sendiri kita boleh tahu rasa lain macam..end up after two weeks try test lagi yes alhamdulillah mmg betul i was pregnant :)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...