Instagram : @peejburhan

kedai @peachhub at Shopee

Sedar tak sedar dah nak masuk 5 year aku meniaga online ni.
Start kecil-kecilan kat blog n deal thru email.
Then berani bagi bb pin kat customer.
Kejap2 nanti masukkan pasal produk kat ig.
Sampai kena set up Ig khas untuk online shop la @peachhub supaya tak kacau personal Ig.
Nak jual beli pulak now guna whatsapp. Sampai sekarang ini la medium yang aku guna.

Until la aku asyik terdengar orang cakap pasal Shopee ni.
Tapi dengar sambil angin lalu je la.
Tak larat rasa nak ikut segala application yang ada ni.
Tapi ada kawan aku ni dok asyik promo kat Ig dia. Kata nak beli prelove item dia, tengok Shopee.
Eh tak boleh jadi. terus la download jugak App Shopee ni n checkidaut.


Ooo rupanya Shopee ni app untuk jual beli thru mobile.
Wah gila senang.

Kalau korang nak korang boleh download daripada App Store.
Or if pakai Android Phone boleh download daripada Google Play Store.

Aku rasa senang nak paham app Shopee ni. 
Lepas aku sign up, tak sampai 10 minutes aku dah tau selok belok nak guna.
Mula-mula harus browse tengok shop kawan aku tu. 
Tiba-tiba tengok benda lain. Eh banyak sangat menarik ni.
Lepas tu baru aku tengok acc sendiri.
Tolonglah senang sangat ni aku nak jual produk aku kat situ.
Sebab semua jual beli guna smart phone korang je.

Laju je terus aku upload barang-barang yang aku jual.
Aku baru buat some, tak semua lagi sebab aku takda pic. 
Nanti rajin i upload lagi.
Tak perlu susah-susah amik pic. Transfer ke pc, Then baru upload ke apa.
Shopee boleh terus take photo daripada app tu n upload terus. So easy.


:: ni la kedai kita. PEACHHUB ::

:: see senang je nak up barang nak jual. masuk pic (boleh amik dpd gallery phone or snap on the spot) then upload. edit sikit je benda atas ni. dah boleh submit. wooow. ::


[sticky post - scroll down for new entry]

Reason aku suka Shopee ni n sibuk jugak nak buat urusan jual beli kat sini sebab banyak benefit dia yang takda kat App lain yang biasa aku buat online business.

1. Sebab App Shopee ni memang FOC. Takda registration fee. Dia Free app untuk both kat App Store n Google Play Store. 

Then yang buat aku suka dia takda hidden charges.
Dia takda amik any fees.
Contoh barang aku jual tu harga RM90..ada customer beli guna Shopee ni, aku akan dapat bulat-bulat RM90 masuk dalam account aku.
Shopee takda amik percentage or commission daripada hasil jualan kita tu. Wahhh Best.
Sebab unlike certain tu dia akan amik 3-5% daripada harga jualan kan? That i don't like.
Ye la kadang kita jual barang untung kecik, amik kalau dah di ambil percent tu..Bertambah sikit la untung kan?

2. Shopee ni lebih menjaga privacy interaksi jual beli antara seller dengan customer.
Contoh tau la, sebab meniaga online ni, nak tak nak kita kena bagi phone number kita kepada umum.
Sebab tak semua orang suka deal menggunakan email.
Kalau dapat yang jenis memang contact kita sebab nak beli produk takpa.
Ni kadang ada orang tak bertanggungjawab tiba-tiba spam dengan message mengarut la, tiba-tiba add kau dalam group business dia nak ber-MLM la. Tak sukaaaa.


Shopee ada function Chat ni.
Lebih kurang macam Whatsapp tapi dia tak dedahkan phone number kau.
So kalau customer ada benda nak tanya pasal produk ke, nak mintak discount ke kat seller, dia boleh chat terus untuk more details.

3. Shopee ada easy payments.

Ni la yang terpaling aku suka.
Selama berbusiness ni, dapat customer yang senang ok la.
Order masuk, kita bagi bank details, dia buat payment n bg prove, then kita post produk.
Tapi ada some tak reti. Jadi panjang pulak nak settlekan jual beli ni.
Tu ok lagi la. Ada pulak kes menipu tak bayar, tapi kata dah bayar.
Dah banyak kali jugak tangkap percubaan nak menipu ni.
Macam-macam orang la ada.
Bukan senang la meniaga ni.

Ada jugak customer aku ni request macam-macam jenis bank.
Sorry tak dapat aku nak nolong sebab takkan semua bank yang ada dalam malaysia aku nak register kan.
Ada pulak tanya, aku accept credit card tak? what? takda.
Aku ni takda la pandai sangat nak canggih2 ni.
Basic tau la.
So biarkan begitu je la permintaan customer tu.



so dengan Shopee, now korang dah boleh beli barang Kak Jah dengan credit card. *wahhh tepuk tangan laju2*
Haaa tengok tu. Pilih je nak bayar guna apa.
Credit Card? Debit Card?
Online Banking bermacam pilihan Bank korang boleh guna, nak CIMB Clicks? Maybank2u, Hong Leong Connect, RHB Now semua ada la.
Kalau korang nak bank in pakai ATM Transfer or guna Cash Deposit Machine tu pun boleh Shopee boleh detact. Canggih sangat ni.
Terasa aku ni tak advance sangat sebab tak guna kecanggihan yang ada sekarang ni.


See semua barang yang biasa i jual ada i masukkan kat my Shopee shop.
Nanti rajin nak punggah barang, mana yang simpan peram tak pakai akan aku jual Preloved. hihi.

4. Shopee Guarantee
Shopee ni akan make sure korang berpuas hati dengan jual beli yang korang buat.
Start daripada bayaran, ke penghantaran, sampailah ke kualiti produk yang korang beli tu.
Incase la korang beli, tetiba dalam gambar macam elok je..dapat kat tangan korang tak macam yang korang expected..ada defect ke apa.. boleh call customer service Shopee.
Shopee akan guarantee korang berpuas hati. So kalau tak puas hati boleh buat aduan je.



5. Luaskan lagi pasaran dengan Shopee
Ni best jugak sebab Shopee ni Insyallah pasaran akan lebih meluas.
Maybe selama ni customer aku just dalam kalangan blog reader or follower dekat Instagram je.
Tapi dengan Shopee lagi besar pasaran sebab lebih ramai akan tau akan kewujudan barang-barang yang aku jual.
Macam tu jugak masa aku dok tengok barang yang ada jual kat situ.
Wah kagum macam-macam ada. Daripada new items bawak ke preloved...
Daripada sekecil-kecil barang macam subang, ke periuk belanga, ke tupperware, sampai vape segala flavours pun ada ok.



Aaaa tengok la tu. Banyak yang best-best.
Dah la murah pulak tu.
Tengok la sunglass kat atas ni.
Mula la gatal tangan rasa nak beli jeee. Wah best sangat ni.

5.Social Media
Kalau korang selama ni biasa ada online shop kat Instagram lagi senang weyh.
Takyah susah-susah nak upload pic la apa.
Sebab dia ada cara senang kau boleh import je barang jualan kau daripada ig tu ke Shopee.

Korang just buat kat sini je. https://shopee.com.my/ig/

Semalam aku dah try n dapat la import 3 pic kot. Dia boleh import banyak.
Tapi since aku pun lama tak update ig shop aku, So most harga aku dah tak update.
Serious senang kerja. Just perlu edit sikit la bab caption ke apa tu.

Lepas tu once kau submit tu. Kau boleh decide kau nak share ke tak ke social media kau yang lain. Wooowwwwww.


Tengok tu. kau pilih je la kau nak share kat mana.
So easy kan.
So kau punya followers, friendlist yang lain tau kau tengah jual benda tu.

So jom la download App Shopee ni kat phone masing-masing.

Boleh download HERE. Or boleh pergi dekat Google Play Store or App Store.

Nanti dah download jangan lupa singgah n follow kedai kak jah yea.

Kedai kak jah kat Shopee ialah PEACHHUB. Search je kat Shopee tu. Nanti jumpa la.

Lepas dah download App Shopee tu. Boleh la shopping ngan iolls at Peachhub.
Or boleh shopping apa-apa je la ada dalam tu.
Korang boleh guna voucher discount aku bagi ni.

Code : PEEJBURHAN
Nilai Code : RM20
Kegunaan Code : Untuk any item dalam Shopee.

So tak semestinya shopping barang aku baru dapat discount tu.
Beli apa pun kat situ guna code tu dapat discount RM20 dari item yang korang beli tu.

Syarat :

- untuk dapatkan discount RM20, pembelian minumum mestilah berharga RM50.
- boleh di gunakan sekali sahaja Code tersebut.
- Code hendaklah di masukkan di page Checkout.
- Applicable untuk pembelian menggunakan Shopee Guarantee (credit card, online transfer, bank transfers only).

Ok itu aje.
selamat bershopping semua. 














4 Comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply to Comments]

makin canggih ya Peej.. betul2 di hujung jari

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

wahh macam best je app ni. baru tau kewujudan dia. haha

Mengobati Infeksi Lambung Secara Herbal said... [Reply to Comments]

makin keren aja ya ??

Nur_cahayamataku said... [Reply to Comments]

okey baru tahu ada nya apps yg macam ni. nanti nak review la. thanks sebab share info

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...