Instagram : @peejburhan

hati orang ni pelik-pelik

hari ni akak nak kupas pasal topik hati orang.
wah kupas katanya. poyo sangat ayat macam hebat.
padahal ayat caca marba je.

but anyway, ni pasal hati orang dan business.
aku tak sure la aku yang prob atau orang yang prob.
bila terjadi macam-macam ni kita mesti akan cakap dia ni dengki ke apa?
tapi bila orang cakap dia dengki. dia akan melenting kata takda masa nak dengki la bla bla bla..memang menyampah la apa.

tah la aku dah buat online business dah 4 tahun.
aku selalu buat hal sendiri.
aku jaga kerja aku sendiri je.
aku tak rajin nak stalk business orang lain dan sendiri membakar jiwa ke apa.
aku amik konsep, rezeki masing-masing.
dia ada customer dia. aku ada customer aku.
customer ada pilihan masing2 dia nak beli kat siapa.
even ada orang meniaga cara tak berhemah pun aku tak kisah. lantak dia la.
kalau Allah dah tetapkan rezeki aku ada, Insyallah ada...tak perlu main jahat ke apa.

sepanjang aku meniaga.
aku tak kisah nak share memacam.
ada yang PM aku tanya mana aku beli plastik untuk post barang.
terus aku bagi segala link tempat aku beli.
siap bagi tau size apa sesuai untuk barang apa.
eventhough orang tu jual benda yang sama macam aku.

macam ephyra, mostly customer aku, some aku siap suruh dorang contact sendiri ephyra.
cakap jadi la dealer, sebab untung dia banyak.
kalau aku nak jadi stokis ke, dropship ke boleh kan.
tapi business aku sendiri pun aku terkangkang nak handle.
so lebih baik la kau terus je deal ngan ephyra.
harap maklum aku takda dapat apa2 percent pun ye daripada tu ye.
memang ikhlas aku suruh orang tu meniaga tambah pendapatan.

sama jugak dengan tabita.
aku rasa berapa ramai orang aku hantar kat supplier aku tu.
mostly dorang nak berurusan ngan aku.
tolong lah aku tak sanggup nak layan agent. hahahah.
so apa kata korang deal la terus.
n mostly yang aku hantar tu agent besar ok.
kalau aku tamak boleh je aku bolot amik keuntungan situ.
tapi no no no. i tak tamak ok.

kadang aku sendiri lupa.
sampai la terjumpa.
dorang sendiri yang bagi tau..."takkan tak ingat..i yang dulu contact u. tapi u bagi contact supplier terus. pelik i biar benar dia ni. selalu orang taknak share."
entah la pikir balik bengong gak la. tapi tah aku taknak pikir la.
again aku tak dapat apa pun daripada situ.
takpa la aku happy je tengok orang meniaga sama.
maybe bukan rezeki aku daripada situ, tapi Allah bagi rezeki cara lain.
Allah tu Maha Adil. so tak yah nak runsing sangat la.

lepas dah buat semua tu.
aku mana amik tau dah.
kau pandai la buat kerja kau.
aku buat kerja aku.

tapi ada satu benda ni buat aku agak terkilan n agak sentap 88 hari.
macam kimakkkk (haaa kan dah carut. nasiblah kau nak terasa) je perangai.
ada sorang ni dulu nak meniaga n thru aku.
tapi aku tau aku takleh handle so aku suruh deal ngan orang lain la.
tak kisah la. Alhamdulillah ok.
n even masa dia memula meniaga selamba dia tag kat aku bagai.
padahal jual benda sama ni.
aku takda la marah. cuma aku remove je la tag tu.
siap kemain amik customer aku semua. pun aku biarkan aje.
itu rezeki dia la maknanya kan.
semua la kawan aku, family, tok nenek, sedara apa semua dia add. suka kau la.

then pernah terjumpa few times kat few occasion.
kemain siap mintak pic bersama. ok la layan.
then aku perasan. kita orang ada la mutual friend.
then aku tengok mutual friend tu macam balas komen dia.
aku nampak la.
tapi komen dia aku tak nampak.
kau faham tak?
itu maknanya apa? dia BLOCK aku la kan?
dah lama. kisah dpd awal tahun tak silap.

tp aku memang tak kisah la pun.
then hari tu sembang ngan elly.
elly cakap la eh ni kau tengok dia ni share bla bla bla.
aku malas nak bergerak ke meja elly nak tengok.
so aku search la nama dia. sebab nak baca kisah yang elly cakap tu.
takleh ok. kira macam takda la kewujudan nama dia.
*kecikkan mata bagi pandangan maut kat PC*
memang confirm la dia BLOCK!!!

aku dah rasa macam WTF kau ni.
motip block aku, aku tak pernah kacau kau pun?
aku dok pikir tau. eh kenapa nak kena block?
apa salah aku?
adakah dia sentap sebab pic dia ngan aku, gigih dia whatsapp..aku tak update blog tak masukkan ke apa?
sebab tu ke?
sebab aku tak jumpa reason lain la.
kalau sebab tu kau nak sentap sampai block aku kat fb. memang bangang bertingkat la kau dik.
tolonglah dik gambar kawin aku dpd photog aku bayar beribu pun aku tak masukkan dik.
akak kau ni memang pemalas.

tapi sumpah aku takleh terima orang macam tu.
kau dah kenapa meroyan sangat sampai block.
atau dorang yang ada masalah hati takleh tengok orang happy?
saiko.

ada sorang minah ni pun sama.
takda angin takda ribut block aku.
gila apa!
agaknya takut aku komen bongkar penipuan dia kot.
sebab dah berapa kali gak kantoi dia tu penipu alam.
yang kelakar best sangat ke korang sampai aku nak stalk.
kosser ok.

ke orang macam tu sakit jiwa sebab aku tak layan?
dan ketara dorang kepochi tak di layan maka sentap?
tolonglah aku bukan jenis pilih bulu mana nak layan mana tak layan.
problem aku adalah aku sangap la pemalas.
kalau sorang aku tak layan lagi 40 orang aku tak layan.
tak kira la family ke, bff ke, apa ke.
if mood rajin datang..baru la aku rajin reply message ke, komen ke apa ke.

sebab tu aku tak ramai kawan.
sebab aku ni malas jaga hati orang. ok jaga la.
tapi aku bukan jenis tetiba rajin nak call n terus nyanyi, "aku tanya apa khabarrr?? aku tanya apa khabarrrr???"
memang tak ok. n mostly kawan2 aku pun paham.
n aku pun takkan expect orang buat benda yang sama kat aku.
tapi sesekali jumpa tu harus ikatan n friendship tu tetap sama.

seriously, bersihkan lah hati tu.
takyah nak pura-pura baik. orang kau boleh tipu, tapi Allah tau.

tapi sumpah aku daripada jenis malas nak amik tau or amik peduli...tapi aku jadi benci gila kat orang tu.
perangai serupa pantat 18 tingkat.
ok walaupun aku tak pernah nampak or tau 18 tingkat tu macam mana.
tapi lebih kurang macam tu la perangai kau. ngan mulut terjuih kau tu.
ehhhh tetiba cakap mulut orang terjuih pulak. biadap kau kak jah.

tapi serious pelik, aku tak pernah kacau orang..kenapa orang selalu tak puas hati kat aku...dulu, kini dan selamanya.

ahhhh whatever la.
bean bag i dah sampai pagi tadi.
daripada memikirkan masalah hari orang yang pelik-pelik ni baik i layan mata.


walaupun agak ngeri sebab bean bag dah kakjah tak jauh beza dari segi size.
sumpah best ni. tadi hampir tertidur.
mengadap lak aircond full blast. fuhhhhhhhh.
ni bulan puasa ada jadi starfish aku kat situ.

ramai dok tanya beli mana?
aku dah jawab, tapi style orang kita ni malas membaca komen.
so di sertakan link website tu ye http://www.freeasy.co
beli online je senang. click sana sini. tau-tau sampai kat office.
hua hua hua.

nah amik clorox *hulur kat orang hati hitam tu*

13 Comments:

Afidah Azmi said... [Reply to Comments]

sumpah macam sedap je akak tido tu...nak try beli gak la..pasni kat umah tak payah berebut sofa dgn husband dah hehehe..akak...

ease elias said... [Reply to Comments]

peej..kalau saya..sy cuma pikir orang tu block awak sbb dia takut dengan awak..means dia x nak awak tau pasal dia..sbb masa mula2 sume dia da caras...ermmm..ntah..org meniaga mcm2 perangai..

suka canteq said... [Reply to Comments]

sabar jelah... mmg ada manusia jenis gitu..
weih..menggoda bean bag tu!!

Shida Idris said... [Reply to Comments]

takper lagi murah rezeki peej sebab suka share :)

Mummy Afiq said... [Reply to Comments]

Bean Bag tu..bestnyaaaa

Miss Moon said... [Reply to Comments]

hahhah berasap betul telinga nko semer peej ...nah amik sebotol lagi clorox hahahhaha
hish mcm mcm or skrg ni ....bersabarla

Anonymous said... [Reply to Comments]

Hati orang peej..sebaik manapun kita pasti akan ada yg nampak kekurangan kat mana2 malah terlalu baik juga org akan kutuk jg..apa yg penting kita bukan seperti dia..suka cara peej hadapi situasi mcm ni..

Anonymous said... [Reply to Comments]

peej..mungkin ada org lain yg cuba lagakan awk dgn budak tu..sy pernah jadi mcm tu.setahun kawan tiba2 tak bertegur rupanya ada orang bwk cite sy dengki kononnya sbb rumah kwn sy lg besar dan kwn sy termakan dgn ckp org tu.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Assalamualaikum

Syiok tgk bean bag tu! Anyway we can't please everyone. Mesti Ada yg tak puas hati. Buat bodoh je la org2 mcm Gini waste time fikirkan drg. Tidur kat bean bag lagi best.

Take good care and may Allah cure ur dad, mum in law and ur legs.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Peej, ko ni baik sangat. Sayang ko!

Anonymous said... [Reply to Comments]

hi peej.. i pernah xprnce fren d fb x dapat detect. ini prob dr fb sendiri. sbb i tanya pd cousin yg jadi fren i, kenapa remove i, dia ckp tak ada. bukan sorg je tp 3org dlm list i mcm ni. ke 3 -3 i tanya kenapa x fren dah.. kita smpai x boleh tgk apa dia komen yg latest. boleh baca reply org je. search tak ada, komen2 fren sebelum ni wujud tp kita x boleh click. wah..mari bersangka baik kepada ur fren tu..

Malinda said... [Reply to Comments]

kahkahkah...ayat yg last tu lawak...manusia ni darah je sama merah tapi hati lain2 gituuu....

rose said... [Reply to Comments]

I suka ayat last tu... " nah amik clorox *hulur kat orang hati hitam tu* "

daripada atas2 tu baca ikut rasa nak emo, terus gelak sorang-sorang.
I know you boleh sabar, peej.
abaikan je yang tak ade kepentingan kat you tu.
tak luak pun kat you if anyone block you.
if diorang blocked you, means diorang jealous la tu on your successful.
keep it up, peej!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...