Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : bangunan lama

Hi Peej,

Nak share story keseraman pengalaman aku sendiri, dulu aku keje ofis kat area Taman Desa dalam lebih kurang tahun 2009-2010 mcm tu. 
Bangunan yg aku keje tu bangunan lama..
aku dept customer service call center :( ..
ada 2 kisah yg terjadi dalam satu hari tu..


Kisah Pertama

Hari sabtu aku kena duty whole day sbb ganti staff yg x masuk pagi.. 
so aku masuk kol 6 pagi sampai 10 malam, dalam kol 4 lebih aku letih gila aku nak rest jap,  
pergi la surau kat tgkt 4,
floor tu je yg bukak kalau weekend, aku pun tidur dalam setengah jam.
tiba2 dengar org hempas pintu surau, terus terjaga n terfikir mungkin 'dia' nak kejutkan aku sebab tido kat surau, aku pun terus wudhuk n solat. 

tengah solat tiba2 aku rasa macam kena tampar.
ish main kasar ni time solat pun kacau. 
aku sambung lagi solat dlm keadaan takut gile. 
dah la lampu surau tu mcm nak x nak je hidupnya. 
masuk rakaat ke 3 die main langsir depan aku yg memisahkan muslimat n muslimin.. 
Macam org bukak kipas dari tempat lelaki.. paastu sekali lagi die tampar aku.

Aku pun apa lagi terus keluar dengan telekung nak naik tingkat 8 ( floor aku). 
time tu la lift tinggal 1 je yg bernyawa. lift lain sume hampeh. 
aku naik atas pucat lesi n staff2 aku tanya kenapa, aku cerita n baru lah sorang hamba allah ni bagitau dia pun pernah kene kat tingkat 4 tu jugak..
cis.. tak cerita apa-apa pun.. 
masuk maghrib kita org turun ramai2 pergi jemaah... 
perasaan takut still ada, aku pilih utk solat tengah2 antara kawan aku.. 
lepas tu memang aku tak pernah solat kat situ dah, staff yang keje weekend aku bagi dorg solat kat bilik stor tingkat 8 tu jugak.. 


Kisah Kedua ( hari yg sama)

Jam menunjukkan lagi 5 minit pukul 10 mlm, waktu habis kerja.
Aku dengan 5 org staff je tinggal.. biasalah closing dlm sejam, 3 org ni kena balik awal. 
tinggal aku dengan sorang staff baru perempuan (Fifi) n sorang staff lelaki (Riz) yang tak berapa nak gagah sangat. 
buat closing sampai dekat kol 11, aku yang dah kerja seharian ni tak larat gile nak bukak mata, ajak dorg balik..
dalam pada nak balik ni, tiba2 Riz yang tak berapa nak gagah ni hilang ntah kemana. 

Aku ngan si Fifi ni dah pandang each other.
aku terus capai phone call Riz, phone dia elok je terbiar atas meja.. 
Jerit2 panggil , takda jawapan.
dengan panic nya kita orang call guard yang jaga building. 
Uncle tu pulak tak jawab phone.
aku ngan Fifi berlari turun bawah sebab dah tegak2 bulu roma aku, even tengah type ni pun kembang2 bulu tengkuk aku.. 
sampai bawah terus jerit nama uncle tu. dia pun datang n kita org cerita semua.. 
yang best tu dia cakap.. Riz dah balik n baru je keluar dari parking.. jeng jeng jeng.. 

Kebetulan abang aku dah sampai nak amik aku malam tu, aku ajak dia n uncle guard 2 org teman aku n Fifi naik atas amik barang n kunci pintu then cabut. 
Masa otw balik umah aku call boss, cerita apa yg jadi. dia nak jumpa aku malam tu jugak tapi aku dah tak larat sangat.

so the next day pagi2 buta aku dah terpacak kat kedai minum area ofis jumpa boss, Fifi n Riz ade sekali. 
Riz cerita kat kita orang yang dia perasan aku n Fifi turun dengan dia,
lepas dah kunci semua pintu n tutup semua lampu, dia turun satu lift dengan aku n Fifi, siap hantar Fifi pergi kereta dia.. 
so bila check thumb print in / out office.. memang detect Riz turun dulu sebab jarak masa die thumb out dalam 20 minit sebelum aku ngan Fifi. 
tapi bila nak view through cctv.. mase tu corrupted. Suddenly.....

Persoalannya ; 

1) Siapa yagn turun ngan Riz?
2) Phone siapa yang atas meja Riz mase aku call?
3) Kenapa CCTV tak capture masa tu..?

Seminggu lepas tu bos aku panggil beberapa org ustaz buat solat hajat n baca2 kat floor kita orang.. masa baca yasin memang tegak bulu roma masing2.. 
Sebulan lepas tu aku dapat better offer kat Penang kampung aku, aku pun cabut la.
Sekarang ni ofis lama tu dah pindah n bangunan tu sekarang tengah proses lelong sebab tenant lepas kita org pun pindah lepas 3 tahun beroperasi.... 
mmg haunted kot tmpat tu.. tgk rupa pon serams..

6 Comments:

Diana Rashid said... [Reply to Comments]

seram...time solat pun dia berani kacau..
agaknya bangunan tu siapa la yang ambik sekarang,...

ease elias said... [Reply to Comments]

gullppp....seram nih..

kukukata.blogspot.com said... [Reply to Comments]

Klo dia amik phone riz tu, mesti dpt phone free....

Anonymous said... [Reply to Comments]

bgunan mana lah nii...eeeh takutt

Anonymous said... [Reply to Comments]

Faber Towers Taman Desa KL?

intandayani said... [Reply to Comments]

Hoii beraninya die even dah kena lempang..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...