Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : cerita campur-campur.

Cerita 1 : Rumah Kuarters

Dulu dalam tahun 2005 macam tu, kitaorg sekeluarga duduk kat rumah kuarters company ayah kitaorg. 
So, saya ada 3 orang adik beradik tapi masa tahun tu, kakak-kakak saya semua masuk Universiti dan tinggal laaa saya di rumah dengan mak abah saya.
Mula-mula kan kak peej, saya jenis tak kesah kalau tidur dalam gelap. 
Tapi saya dah mula di ganggu satu malam ni. 
Setiap pukul 3 pagi, tingkap bilik saya akan di ketuk. 
Ketuk gune tangan taw, macam org ketuk pintu rumah tu. 
Tapi, saya buat tak tahu sebab ingat itu cuma perasaan saya yang takut tidur sorg-sorg. 
Tapi benda ni berlaku tiap-tiap malam dan di sebabkan itu, saya jadi seorang yang penakut dan sampai sekarang saya tidur mesti kene ada cahaya. 
Mungkin disebabkan ‘benda’ tu dah tahu yang saya jadi penakut, dia makin extreme kacau saya setiap hari.

Berdekatan dengan rumah saya kan kak peej ada taman permainan, lepas jer pukul 3 pagi dia ketuk tingkap bilik saya, saya akan terdengar bunyi buaian kat taman permainan tu. 
Makin lama makin laju bunyinya. 
Tp tak mungkin laa kan org main buaian malam-malam kannn. 
Fuhh, memang setiap malam rasa nak menangis okay. 
‘Dia’ tak berhenti setakat tu jerk kak peej, dia mula kacau saya dalam rumah. 
Mula-mula dengar dia ketawa. 
Orang cakap kan kalau bunyi kuat maknanya jauh dan bunyi pelahan maknanya dekat,   haaa… ‘dia’ ni mula-mula bunyi kuat.. lama-lama bunyi pelahan yang sangat pelahan rasa macam ‘dia’ berbisik kat telinga okayyy.. saya masa tu memang dah tak buka mata. 
Tutup serapat mungkin, tapi rupanya memang tak boleh bukak kak peej sebab ‘dia’ hempap saya. Masa 2 mulut terkumat kamit baca ayat kursi dan segala surah yang terlintas. Tapi, boleh dikatakan setiap hari saya kene kacau dan di hempap macam tu. 

Ada satu hari ni, tiba-tiba saya nak tidur saya rasa ada benda dok tolak belakang badan saya dari bawah katil. 
Ala kalau kita tidur katil double decker kan, kita selalu tolak-tolak orang atas guna kaki kan, haaaa… malam tu saya kene macam tu laa sedangkan bawah katil saya memang penuh barang. 
Yer laa rumah kuarters kan tak besar mana. So mak saya letak barang-barang yang tak guna bawah katil saya.  
Yang bestnya, saya dengan beraninya pergi tenguk bawah katil ada apa. 
Padahal saya tahu bawah katil tu lipas nak masuk pon rasa lepas tak lepas jerk sebab penuh. 
Tapi, nasib baik masa saya tengok tu tak ada apa-apa. 
Agaknya kalau nampak mau pengsan. 

Ada suatu petang ni eh sebenarnya maghrib, saya tinggal berdua dengan mak kat rumah. 
Abah saya pergi surau dan kakak-kakak saya di Uni laa.. saya mandi lambat, dah maghrib tu laa saya mandi.  
Sebelum masuk bilik air, saya nampak mak saya tengah bersiap nak solat. 
Saya pon mandi, tapi itu laa gatal sangat dok bersiul dalam bilik air maghrib-maghrib pulak tu. Tetiba, ada yang balas siulan saya kak peej…. 
Masa tu saya senyap, saya bersiul lagi, tp dia balas ikot nada yang sama dan paling best dia boleh ketuk pintu. 
Saya anggap itu mak saya, saya tanya nak apa. Tapi, senyap tak berjawab. 
Saya mandi laju-laju, bila saya keluar bilik air saya tengok mak saya baru siap solat. 
Saya tanya mak saya, ada ketuk ke tak. 
Mak saya cakap, takkan mak solat boleh berjalan ketuk pintu.

Ada sekali tu, saya lepak bilik mak saya. Sambil borak sambil baring atas katil. 
Saya tengok laa lampu, bilik mak saya guna lampu mentol bulat yang warna kuning tu. 
Tiba-tiba saya tengok, lampu tu macam gerak-gerak nak tercabut. 
Memang obvious gilerr yang lampu tu macam diputar-putar. 
Saya tanya laa kt mak, mak kenapa lampu ni macam…. Belum habis cakap, mak saya terus potong cakap jangan tegur. 
Saya rasa mak saya pon tahu cuma tak pernah cerita kat saya sebab taknak saya makin jadi penakut.

Kak peej nak tahu, saya jadi penakut sangat-sangat sampai setiap malam sebelum tidur saya akan ambil air sembahyang dan saya akan tidur peluk surah yassin sampai ke pagi. 
Takpun, saya akan senyap-senyap tidur dalam bilik mak saya. 
Hihihih… malu taw.. tapi takut sesangat. 
Benda-benda ni berlarutan sampailah kami pindah ke rumah sendiri tahun 2007. 
Alhamdulillah, sekarang tidak ada lagi gangguan di rumah.


Cerita 2 : Rumah Sewa

Ini cerita masa saya ambil ijazah di sebuah Uni kerajaan kat Selangor, saya dengan 8 orang kawan-kawan kelas dok menyewa di luar kawasan kampus dek sebab malas nak join aktiviti kolej. Hihihih..
Benda ni jadi masa minggu akhir nak exam, senang cerita masa study week. 
Tah ape kerajinan yang saya ada satu malam ni, saya buat latihan. 
Mula-mulanya semua budak rumah ada, tapi masa tu dalam pukul 1 pagi kot, semua da masuk tidur sampai tinggal saya dengan kawan saya si A, tiba-tiba A cakap dia dah ngantuk so, dia pon masuk bilik. 
Tak sampai 5 minit tiba-tiba pintu bilik kitaorg terbukak dan tertutup. 
Saya ingat si A saja-saja nak gurau dengan saya, saya pon tolak pintu tengok si A da baring atas katil. Dan katil dia tingkat atas, tak mungkin laa kan dia sempat baring dengan proper berselimut. 
So, saya tak sedap hati dan saya terus tutup buku dan masuk bilik. 
Bilik kitaorg bilik master, kawan-kawan sebilik ada 4 org termasuk saya, di sebabkan saya takut gelap so tiap-tiap malam kami tidur bukak lampu toilet dan pintu tertutup rapat. 
Tapi keesokkan harinya, kitaorg tidur lambat laa.. dlm pukul 12. 
Kami berempat dok bergurau dalam bilik dengan berbekalkan cahaya toilet. 
Tiba-tiba, pintu bilik terbuka dan kami semua terpaku laa tengok. 
Dan dengan tiba-tiba pintu bilik tertutup kuat macam orang hempas pintu. 
Masa tu, semua senyap dan terus tutup muka. 
Tapi dia buat macam tu ade laa dalam 2 jam macam tuu..

Kiranya, kes pintu ni jadik memang selalu sampai kitaorg tidur sama-sama satu katil. 
Tapi bukan pintu jer dia buat main, tapi peti ais pon sama dan selalu juga laa benda tu dok tumpang masak kt rumah kitaorg sebab tetibe dengar orang ambil kuali, bunyi sudip berlaga dengan kuali. Memang tak boleh nak control rasa takut. 
Kitaorg tak puas hati, bile tanya-tanya tuan rumah rupenya tuan rumah cakap, Rumah tu kosong da lama dalam 4 ke 5 tahun macam tu.. 
so, no wonder laa benda tu pon dok buat rumah tu as rumah tumpangan. Hihihih… 
dan akhirnya, kami duduk rumah tu samapi abis sem. 
Nasib baik memang da abis sem terus. Hihihih…

-TAMAT-

So, sampai sini jer kak peej.. sorry kalau ter typo, cerita tak menarik or ayat macam kene boom.. hihihih… 

-nisya-



0 Comments:

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...