Instagram : @peejburhan

thank u all


lepas entry pasal papa tu.
ramai pulak yang personally contact aku.
ada yang tinggal komen, email, whatsapp, private kat fb.
suggestion nak masak apa, bagi link resepi, link pasal pesakit stroke, kongsi pengalaman n macam-macam.
thanks semua.
sorry if ada yang aku tak reply. tapi aku baca semua.
sebab ramai sangat. tak ter-reply.
masuk pulak dengan segala order la apa.
tau la time orang gaji ni kan. menderu je whatsapp sampai tak menang tangan.
by the time nanti aku memang lupa terus reply segala yang korang whatsapp aku pasal papa.
sorry ye, takut nanti kecik hati ke apa.
thanks again untuk semua suggestions.

so far papa ok la.
aku masak dia makan.
if nasi pun Alhamdulillah makan.
cuma portion dia makan tak banyak.
macam nasi separuh, ikan tenggiri tu separuh je.
if dia suka then dia mintak tambah.

then petang MrB tiap hari MrB belikan kuih-muih.
goreng pisang dia suka, roti jala n kuih.
n biskut2 dengan air panas.

then malam aku tanya, papa nak makan apa hari ni?
nak burger ke? kfc ke? pizza ke?
dia kata nak pizza. so kita beli.
beli sekali spaghetti bolognese.
Alhamdulillah makan.
pizza 2 keping, onion rings, chicken wings. spaghetti pun abis.
spaghetti tu lewat sikit dia makan.
takpa, janji habis.

tidur pun ok.
dia kata lena dia tidur. sebab proper tidur katil.
macam kat rumah sana dia suka tidur kat sofa/ sofa bed.
then kan kat living hall.
so tidur ayam je la. dengan tetamu datang n all.
nak tidur bilik belakang sangat.
sian dia nanti takda social life pulak.
nak ulang alik nanti penat.
sebab rumah aku ada bilik depan.
dekat dengan toilet n living hall. so ok la.
tidur bilik elok lena n lama dia tidur katanya.

tv pun baru few days back ajar dia guna.
patut la dia asyik duduk bilik. takda tengok tv.
rupanya dia tak reti pakai remote aku.
dia kata dok tekan tak boleh.
laki aku pun satu hal suka nau tutup suis la apa.
memang la takleh bukak.
aku lak memang jarang tengok tv.
so if tak bukak takda la papa tengok.
ni dah ajar n tau bukak. elok la papa kadang duduk depan :)

so far elok lagi la kat rumah aku.
papa pun takda kata nak balik rumah ke apa.
so ok la.
aku pun risau nak biar dia kat sana.
kang buatnya dorang masing2 buat hal sendiri.
sian kat papa.
ye la masing-masing kat atas je, kalau tak turun-turun.
dah terbiar je papa. papa bukan boleh nak bancuh air sendiri ke apa kan.
papa pulak perangai dia jarang nak bercakap.
selalu if tak puas hati ke apa dia takda cakap.
if ada tak puas hati kat kita orang, dia suka mengadu kat mama.
biar mama cakap.
so nanti aku taknak if la ada apa tak kena, dia tak cakap…so nanti macam tu je la keadaan.
tambah pulak mama dah pesan hari tu kat dia, "anak2 jaga ni papa jangan cerewet yea."
lagi la kau tak sedap hati kan.
maybe la papa diam je, sebab dia taknak rasa dia menyusahkan kita ke.

sebab tu aku suka susah hati berlebihan.
aku memang macam ni. ngan kucing pun aku kejap-kejap nanti tanya noy ke, laki aku ke, "u rasa kucing kita gembira ke bertuan kan kita ni?"
hahahah yes i'm saiko like that.
nanti if kucing aku tidur je, aku rasa macam dorang ni tak gembira ke?
nanti kucing aku dok jenguk luar je, aku rasa macam…dorang teringin ke jadi kucing jalanan?
padahal kucing takda complain pun. ;p
itu kucing ye. ni pulak bapak kau sendiri…lagi la pikir macam-macam.

rindunya kat mama.
sekarang jarang dapat facetime n fb message.
sebab mama kata line teruk.
ye la mama kata dah ramai kat sana.
mama kat kat lobi ni pun ramai bersidai ngan hp/tab masing-masing.

mama kata nak pergi masjid pun dah tak boleh. pack sangat dah situ.
so mama memang solat kat bilik je.
ayol pun pergi dalam 2 waktu je.
lepas ni solat kat surau hotel je.
sebab nak jaga kesihatan untuk haji nanti.



mama update kat fb.
pukul 9.30am dah penuh macam ni.
so harapan je la nak solat zohor dekat masjid.

ok la tak boleh lama.
banyak kerja nak hadap ni.
berderet nak kena sediakan kerja ni.
aku baru balik ni, tadi restock ephyra n beli prepaid envelope poslaju.
now dah makan aku n papa.
baru nak mulakan kerja.

korang nak order boleh yea.
any update regarding produk.
boleh check kat ig @peachhub yea.
kalau tak kat sidebar kanan under @peachhub
click je kat gambar tu nak tengok details.

ok ta.
lambat buat kerja, kelam kabut pulak kang.
later.






susah hati

aku ni ada penyakit susah hati melampau.
kadang benda kecik je pun, tapi aku susah hati sampai asyik la terpikir-pikir je.

kali ni aku susah hati bab papa la.
papa memang dah tak lalu makan sangat even sebelum dia jatuh sakit tu.
kurang sangat makan.
then masa sakit ok sikit.
ok aku pun tak sure ok ke tak.
sebab aku takda sana 24/7 kan.
aku selalu datang petang je.
then time takda kereta tu, lagi la tak ke sana sangat.
tapi ingat la lepas sakit tu ada dia berisi sikit muka.

now that papa duduk dengan aku.
aku mengadap 24/7 ni susah hati sangat rasa.
papa tidur je. ok masa kat rumah sana pun asyik tidur jugak.
tapi maybe aku jenguk tak lama kadang-kadang, so tak terasa sangat kan.
makan pun tak berapa sangat.

macam pagi selalu dia nak air panas dengan biskut or roti je.
then tengahari taknak makan.
nanti petang baru makan.
so far aku beli nasi ke apa. dia akan ratah lauk je.
nasi tak lalu katanya.
dia prefer mee gitu.
so if beli mee, macam aku cakap. mesti licin.
tapi after 2 days aku tanya nak mee ke? ke nak burger?
dia kata taknakkkk.. papa taknak makan. hmphhhh.

aku makan selalu sama ngan dia.
so mesti la bila aku lapar, dia pun lapar kan?
macam mana boleh tahan ni?
pastu esok pagi dia nak air panas n biskut lagi. :'(
hoih kalau aku macam tu, mesti tau-tau body kalah kendall jenner la aku. *harapannnn*

susah hati dah 3 hari rumah aku tak makan nasi.
dia dok ratah ayam. makan goreng pisang, biskut, roti, mee goreng ke.
hmmmm…. then kelmarin aku masak jugak nasi.
then aku buat sambal sardin ngan telur dadar.

masuk bilik kejut papa suruh makan.
dia tanya makan apa?
aku cakap la aku buat sardin n telur dadar.
wah ceria muka kemain laju duduk.
Alhamdulillah habis la sepinggan aku hidang tu.
heheh. happy sangat.
sebab papa ni memang daripada kecik hantu sardin.
sebab tu nama gelaran dia kat kampung dpd kecik wak cadin. :D

then semalam kan aku buat cucur bawang tu.
happy tengok banyak papa makan.
then tinggal la few. aku simpan untuk MrB.
tau MrB suka jugak.
so dia bangun suruh dia makan.
yang laki aku.

MrB : sikit je tinggalkan ite tu.
me : sikit ke?
MrB : tak puas makan. moling tu makan pastu tinggalkan sikit je.
me : bukan i, papa tu makan non-stop. so i biarkan je. susah nak tengok dia makan.
MrB : haaa ye lah. ingat moling yang habiskan.

aku jugak yang kena. huhu.
then semalam pun dia tak makan sangat.
pagi sarapan cucur tu.
tengahari taknak makan.
petang MrB beli banyak kuih-muih, roti jala bagai.
tengok dia makan tu. banyak jugak.
malam tak makan jugak.
dah pukul berapa pagi aku susah hati, tanya la if burger nak tak?
dia kata ok boleh.

tapi agaknya semalam hujan je kan.
so kedai burger yang kebiasaan pergi semua tak bukak. aaaaaaa.
dalam hati pikir, takpa papa tidur tu kan.
nanti esok bagi breakfast.

tapi gila kau terkebil-kebil rasa bersalah.
rasa macam aaaaaaa papa nak burger tapi aku tak dapat belikan.
pastu mula la dok pikir, ok aku akan make sure dia sarapan.
mula la pikir, buat roti telur la.
eh papa suka ke? ke nak rebus hot dog eh?
tapi kenyang ke makan macam tu?

ke aku terus masak nasi n lauk-lauk.
ok nak buat lauk apa?
rasa nak ayam berlada. *ye ikut tekak aku. akibat pengaruh blog filla n elly* tapi tu la papa tak boleh pedas-pedas ni.
hmmmm…ke buat kari ayam, then rebus telur asin, goreng sayur.
eh nanti papa tak makan macam mana? plus takkan pagi nak makan tu.
ke goreng mee? eeeiii asyik mee je. jemu la kan.
aaaa stresssssssss….help me.

now aku just masak nasi je.
plan nak buatkan nasi goreng.
so heavy sikit breakfast papa.
harapnya dia nak la makan n tambah ke apa.

ramai suggest suruh aku tukar2 menu buat pelbagai jenis mee la apa.
since papa suka makan tu.
masalahnya macam la aku terel benar buat segala tu?
tak retiiii!
sebab aku tak suka mee kuning, so inisiatif nak belajar masak mee tu takda ye.
orang gemuk harus belajar benda mengikut tekak sendiri je. hua hua.

kena tanya mama la, papa selalu mama masak lauk apa dia suka makan.
aku kalau boleh nak dia makan nasi.
sebab the other day dia nak mandi tu aku uruskan.
kalau tak berapa hari kat rumah aku ni, boleh tak dia pergi sendiri.
haaaa tu lagi satu bikin susah hati. bahaya tau.
tu pun aku tau dia mandi sebab aku tengok eh apesal air baldi ni tinggal sikit.
confirm mandi sendiri la tu. T____T
sebab kadang aku buat kerja kat office tu, memang tak perasan la kan.
kadang aku tertidur ke, pandai dia pergi time macam tu.
dia segan mungkin.

so ada sekali tu dia mandi.
so aku hantar ke toilet.
bukakkan baju semua. then tarik pintu.
walking frame tu letak luar bilik air.
dah pesan nak keluar kang panggil pija.
nanti kejap-kejap berlari keluar aku jengok.
ok masih mandi.
kang aku jengok lagi.
ok masih mandi.
jengok lagi.
ok mandi. hmmm lama jugak ye.
then lama sikit baru jenguk.
tengok balik dinding nampak tangan dia terkapai-kapai nak ambik walking frame tu.
berlari aku. heiiii orang dah pesan suruh panggil.

oh btw, papa dah boleh jalan sikit-sikit tau.
if jalan straight tu terkedek-kedek dia jalan tapi walking frame tu dia angkat.
so bukan benda tu bawak dia, dia bawak benda tu. hahah comel.
dah rupa orang jepun pakai kimono berjalan aku tengok. ;p
cuma part nak corner tu dia still guna frame tu.
aku kan suka sakat, nanti saja kacau dia, "fuiyooo papa kona lipatttt. hebat ni."
tersenyum simpul je dia.

so masa aku nampak dia berjalan kat toilet tu risau aku.
ye la takut la licin ke apa.
dpd jamban ke pintu dalam semeter setengah je la. but stilllll.
so assist dia ke bilik. nasib bilik sebelah je toilet.
so tanya nak pija tolong ke.
papa kata boleh la. tolong lapkan badan n pakaikan baju.
then masa lap tu sedih je. aaaaa kurus sangat ni.
sambil mulut bebel-bebel kata makan la paaa…kurus ni.
nanti dia kata la, papa tak lalu…nak buat macam mana.
mana la tak susah hati kan.
nanti mama balik jumpa dia, kurus je. kang nampak macam tak reti jaga pulak.

kelmarin noy datang. layan sembang ngan papa.
then semalam p.G pulak. bawak pergi shave semua.
pagi semalam lagi la.
kan lepas buat cucur tu aku kejut la suruh breakfast kan.

me : paaa bangun. makan n minum. dah ready.
papa : pukul berapa ni?
me : pukul lapan. *tutup pintu. tapi dengar papa macam bercakap-cakap. bukak balik pintu* haaa apa dia?
papa : siang ke malam ni?
me : 8 pagi la pa.
papa : hah pagi ke? papa ingat malam. patut papa tengok luar rasa macam kenapa lambat gelap hari ni.
me : aik papa ni. pagi la. papa lupa ke?
papa : tak perasan. abis yang noy datang tu pukul berapa?
me : noy datang semalam pukul 10 malam.
papa : ye ke. papa ingat dia datang pagi tadi.
me : bukan la paaa.. tu pija tengok papa update facebook.
papa : papa ingat papa update tu pukul 5 petang.

seee..bikin i susah hati tau.
dont la like this.
bagi rasa macam, papa ni happy ke tak duduk rumah aku ni.
tapi dia duduk sini aku senang hati sikit.
sebab ada depan mata kan.
aaaaaa…ke papa macam ni sebab rindu mama?
selalu kat rumah setiawangsa dia tengok jugak la tv, ni takda tengok pun kat rumah aku.

eh ok la.
aku nak pergi goreng nasi.
ta-ta


Expose Mistik : rumah sewa cheras

Tempat: rumah sewa kat cheras 2012
Masa: tengah malam (tak ingt pkol brape)
Mangsa: aku dan budak2 bilik aku( tp aku sorg je yg nampak)
Hantu: jelmaan perempuan

cite die camni kak

mase tu kiteorg mcm biase la lepak dalam bilik sambil main laptop..
semua sibuk hal sendiri je...tak lame tu sorg member sy on call ngan bf..
sorg lg still main lappy...sy lak da mengantok..so off lappy pastu tido...
pastu tk taw pkol brape sy ad terjage..time tu bilik dah gelap sbb member da off lampu...
yg on call ngan bf tu da tido..yg lg sorg mnghadap lappy lg tp dlm proses off la tu..
die nampak sy terjage tp tk tegur la cume die pandang sy je..
pastu sy pon tgk lah kt almari kiteorg dlm bilik tu..pastu sy perasan mcm ad org berdiri kt tepi almari tu...
sy perhati je 'org' tu...tk la tinggi mane pon...tp tk nmpk muke la..sy cume nmpak side blakang die je...
time tu sy tk takot pon cume sy pelik sape lak pompuan nih...budak baru rumah ni ke ape...
lame2 sy malas nk lyn pastu sy tido balik..esok nye sy cite la kt member2 bilik sy tu..pastu dorg tros terdiam sambil muke masing2 takot..yg member mlm td main lappy tu ckp die prasan knape sy pandang je almari tu tk die tk tegur la...
tu sy ckp kt dieorg..sy pandang sbb nmpk cm ad pompuan kt situ..tak lame sy cite tu..
ad budak lame rumah tu ckp yg bilik kiteorg tu mmng ad tp die tak kaco pon kiteorg..fuhhh...dengar mcm tu je..
memang berderau la darah masing2..kes kedua lak..mase member sy yg on call ngan bf die tu plak yg cite...
ad satu malam tu..mase die tgh on call dgn bf die, mase ni sy ngan lg sorg tu dah tido...tibe2 die ckp sy yg tgh tido tu bleh berdiri lepas tu pandang je die..die kate time tu sy just berdiri lepas tu pandang mcm nk marah die...
die kate die da cuak giler time tu..tp nasib baik la tk lame tu die ckp sy tros baring balik...yg sy pelik..sy tak sedar pon mase tu..die ckp die panggil2 sy tp sy tk nyahut pon...hishhhh..meremang bulu roma kak bile die ckp cmtu...nasib baik tkde pape jd...rumah tu ad mase ad jgak bunyi2..tp masing2 buat tk taw je sbb dah biase...sekian..hehe

*sori kak kalo tak seram :))

-fitrie-

@peachhub

ok sebenarnya tadi mengantuk.
rasa nak tidur je. hehehh.
tapi tak boleh sebab hari orang dapat gaji.
so macam busy sikit.

tapi nak update sikit.
if korang nak tengok any promo ke, info ke.
boleh follow ig @peachhub
if takda account instagram, boleh tengok kat tepi sidebar blog ni.
aku ada share ig pic kat situ jugak.
both untuk personal acc @peejburhan , n untuk business @peachhub
so if korang click kat gambar tu akan keluar infos yea.

aku tak aktif sangat kat ig ni.
ikut kerajinan, sebab belum ada second device untuk maintain account ni.
so asyik la dok log in n log out between personal ig and business ig.
tapi infos semua dah letak.
so berminat boleh terus sms or whatsapp. jangan order dekat komen box pulak yea.



so semua aku akan upload situ.
aku kalau boleh lepas ni taknak update pasal business kat personal ig @peejburhan tu.
nanti orang rimas n menyampah pulak.
aku pun menyampah. huhu.
so nak dapat maklumat lebih cepat. sila follow account @peachhub tu.

if aku rajin, aku akan update kat blog pulak.
selalu blog ni amik masa sikit la kan.
sebab nak kena transfer pic, kena type segala lebih detail kan.
kalau ig cepat n senang sikit :D
tapi pening-pening jugak la nak memikirkan caption.
sebab aku paling tak reti nak formal-formal ni kan.
tapi aku tengok ig shop lain mostly ayat proper je. hahah.
so konon-konon aku nak jugak la. tapi rasa macam lawak je. ;p

btw, ni tambahan testimonial yang ada aku share dekat ig @peachhub tu.


:: testimonial pengguna Ephyra ::

:: testimonial pengguna Ekstrak Kacip Fatimah ::


ok bawah ni pulak harga untuk Ephyra ye.
so siapa nak beli boleh contact macam biasa.



ini pulak hal tabita.
siapa yang beli sekarang perasan kan.
yang trial besar dan trial kecik dah new packaging.
senang katanya terus print properly kat bottles.
walau bagaimana pun, packaging bergantung dengan stok yang ada.
so kalau tetiba habis pulak bottles jenis ni, so tukar lain.
tapi jangan risau sebab benda masih sama, selagi ada tulis repack by AHR Beauty tu memang daripada kita orang la tu.
so jangan terkejut nanti, eh kenapa hari tu beli lain. kenapa kali ni lain. 
selagi stock masih ada.
trial ni laris macam pisang goreng panas katanyer. :)


harga pun nak rombak.
so if nak beli.

Trial Kecil RM120
Trial Besar RM150

*free postage

oh lagi satu pesanan buat customer tersayang.
ada orang share tadi ni.


[ At the moment, pls don't use maybank2u and cimbclicks apps on smartphone to perform any banking transaction. Pls refer to the link below for more info.

http://www.mycert.org.my/en/services/advisories/mycert/2014/main/detail/1002/index.html ]

Kalau boleh jangan buat online transaction thru handphone korang.
especially kalau phone korang guna Android.
sebab ada malware. so sangat bahaya.

untuk langkah berjaga-jaga sila bank in kat bank, atm transfer or guna cash deposit.
guna computer or laptop boleh. tapi make sure computer tu dah ada anti virus.
n scan for malware.

sebaiknya baca link aku bagi tu untuk lebih faham n details.

sekian khidmat pesanan masyarakat daripada @peachhub

Selamat Pagi Malaysia

Wah terasa sangat produktif pagi ku.
Lepas subuh tadi decide taknak tidur balik.
Elok layan phone, customer menderu whatsapp order macam-macam. 
Tu namanya rezeki pagi hari. Alhamdulillah.
Kalau tak selalunya aku elok dibuai mimpi.
Tunggu la sampai bangun baru ahkak reply. Huhu.

Then tetiba rasa nak buat breakfast.
Hmmm...buat cucur ikan bilis bawang la.
Papa suka tu.
Walaupun tekak terasa nak makan nasi lemak sambal paru. 
Tapi malas mengatasi segalanya. 
Tak kuasa nak start kereta mencari.
Kita buat apa ada je.

Ingat hari tu ada terbaca somewhere.
Katanya if nak buat cucur yang stay ranggup diluar, lembut di dalam.. Masa bancuh tu pakai air panas. 

So tadi aku pun apa lagi. Mari buat pakai air panas.
Gigih ni.
Letak cili, bawang, ikan bilis, tepung, garam...curah air panas godak.
Ok nice.

Minyak panas.
Kita kasi masuk dalam kuali.
Eh apesal lembik semacam ni?
Eh apesal berderai ni?
Hoihhhh? What the helllll.

Terus rasa emosi.
Aku yang bebal ke apa ni?
Selalu ok.
Makin aku cuba selamatkan makin scary..
Tetiba terasing pulak tepung n bawang, ikan bilis elok berenang ke tepian. 
Aaaaa.
Ini malu nak hidang ni.


Ini telah menjadi cucur gergasi.
Dah la hitam sebab kelam kabut punya pasal.
Tapi rasa sikit boleh tahan sedap.
Hahaha nak jugakkk.

Nasib la dalam diri masih ada sipi-sipi feeling kitchen goddess.
Terus tambah tepung kat bancuhan tu and tambah air biasa. 
Ok nampak macam ok.
Harap ok.

Jeng jeng.


Haaaa baru la ada rupa cucur.
Takda la i malu nak hidang. 😁
Oh excuse the kuali.
Kuali turun temurun daripada zaman arwah maktok.
Berjasa kau kuali.

Ok nak siapkan masak.
Sat lagi nak kejut papa.
Selamat hari khamis peaches.

[edited: ok dah makan. ok fineee serious lain rasa dia. memang luar ranggup dalam lembut sungguh. selalu if pakai air biasa dia macam liat sikit. tapi rasanya tak boleh pakai air panas sesaja la. kira pakai air panas bancuh. then last top up ngan air biasa pulak. sedap la piulerrr.]

celik i.t


aku rasa some yang follow ig maybe ada la perasan.
yang bapak aku pun ada instagram sekarang.
mama memang ada tapi dulu tak aktif la.

ingat lagi masa memula mama join instagram.
rasa macam oh mannnnn.
ye la kan kadang kita ada perasaan yang rasa ala tak bestnya kalau parents pun ada dalam social network kita.

macam dulu mula-mula mama ada fb.
ok la dia add. bagi la.
then adalah semua benda dia nak komen ke apa.
kadang sentap gak n rimas.
tapi biarkan je la.

then papa join fb.
hoiii semua album lama dia korek dia komen.
what the hell notification masuk banyak gila.
ok dah. takmo kawan. buang daripada friendlist. hahahah keji gila.
dia add balik pun ahkak tak approve.
sampai la baru-baru ni akhirnya aku approve. hahah.

tapi papa start ada intagram tak silap bulan march kot.
tak ingat aku.
kira since ada aku belikan dia hp baru la.
dia tengok mama layan ig. dia pun nak jugak.
pastu aku jengok la. comel pulak rasa.
masa sebelum papa sakit kemain ada selfie time pergi kursus haji.
memula tu macam taknak la papa follow aku.
tapi pikir balik, biarlah. dorang parents kita kot kan.
dah tua, apa lagi pun hiburan dia.

so bagi la follow.
then lepas sakit n dah ok sikit papa start rajin balik layan ig.
nanti ada la dia komen2.
tapi kelakar la, sebab dia kan sakit n aku rasa tak reti i.t sangat pun ye.
nanti tah apa2 la dia komen.
tetiba terkeluar macam2 icon la, symbols semua.
pastu nak tag nama pun tak reti.

ada some memang komen rasa macam, apa ni?
komen takda kena mengena. tak sukaaaaa.
tapi then pikir balik.
eh biarlah. Alhamdulillah la papa sihat n boleh main ig.
what if hari tu masa dia sakit, n something bad happened ke.
takda lagi papa nak sibuk ke apa. lagi sedih kot.
so biarlah.

papa tak macam mama.
papa bab i.t tak berapa pandai.
maybe dia pencen awal.
n time kerja pun semua orang bawahan buat kerja.
so dia bab gadget ke apa memang tak berapa reti.
computer pun lambat la dia reti.
itu pun lepas mama ajar or die suka sibuk curi2 tengok then pandai2 try.
tapi kelakar dia suka nak tunjuk pandai.
suka nanti sembang nak guna bahasa2 computer tapi nanti semua tak masuk pun.
contoh nanti kau download la instagram tu kat gmail. *angkat2 kening*
huh what? apa ni??
eeeee sabar je la.

mama pulak lain.
dia kerja kan dulu.
kerja pulak corporate n pangkat besar.
so memang hebat la bab ni semua.
infact aku rasa mama lagi terel daripada aku.
dulu la. bab microsoft office semua.
mama kata dulu semua pakai typewriter, tapi start je guna computer.
office dia hantar semua orang pergi kursus. tu tau guna.

mama jenis workaholic.
dia kalau kerja memang bersungguh la.
so masa mama jatuh sakit tu.
dapat rasakan la mesti dia boring je duduk rumah.
sebab dia bukan makcik-makcik yang memang tak pernah kerja.
duduk rumah je ke apa. tak celik i.t ke apa.
dia tau. so biarlah kalau dia nak rajin berinternet ke apa.

ingat lagi aku start blogging tahun 2006.
fuhhh. lama jugak kan. sedar tak sedar dah 8 tahun.
nway, mama sakit hujung 2008 tak silap.
then aku ada perasan tak lama lepas tu aku syak mama baca blog aku.
sebab bila jumpa kadang mama sembang benda yang ada kena mengena ngan blog aku.
hmmmmmm….
ok tak suka. kau tau la kan, kat blog ni kadang tah apa benda kau cerita.
pastu mak kau baca. not like.
tapi abaikan je la.

sekali mama bukak suara kata dia nak buat blog boleh tak.
mula aku macam tak suka.
eeeiii sibuk je nak tiru kitew.
tapi pikir balik. mesti boring dia.
ye la dah biasa ada benda buat setiap hari.
ni dah takda. so ok la.
atleast ada blog dia dapat la isi masa lapang.
buat la apa dia suka.

then tak lama tu mama kata dia sebenarnya dah start baca blog aku lama.
daripada zaman kerja.
dia kata office dia ada bilik internet. boleh guna time lunch.
nanti lunch dia akan pergi n baca blog aku.
hahahah comel gila.

so biarlah dia nak blogging ke apa.
aku tengok dia pun happy je.
dia kata esp bila ada orang komen.
jadi la 2 way communication.
dia kata life dia sunyi. papa tidur.
lain kerja. nanti petang baru la dia dapat sembang ke apa.
so bila ada fb, blog semua ni dia happy.
aku tengok orang pun ramai suka layan dia. bagus la.
kemain mak aku 'anak-anak siber' la apa.
tapi mama memang, in real life pun ramai orang menumpang kasih.
esp orang yang dah takda mak ke apa.
dulu ingat kemain ramai kawan-kawan perempuan abang aku yang panggil mama.
rajin datang jenguk la apa.
rumah aku memang, maybe sebab orang selesa kot.
so jenis ramai selesa n mesti datang banyak kali n kemain lama lepak tak reti nak balik. hahhahaha.

of coz sometimes tau la mak-mak ni.
ada time dia sentap. ada time dia emo ke apa.
kadang dia buat entry luahan perasaan ke apa.
dia manusia biasa kot.
cuma dia maybe luahan kat social media.
kalau parents korang pun sama. tapi sebab dia tak berapa celik i.t
so dia pun mengadu la kat adik beradik kau yang lain ke, kat kat bedah sebelah rumah ke, kat sesapa la.
sama aje. cuma cara berbeza.

memang ada time aku macam tak agree ngan entry mak aku.
or status dia kat fb je.
kadang bengang ke apa.
tapi alaaa biarlah. orang tua ni hati sensetip terlebih.
kita ni anak-anak takyah nak sensetip lebih.
buat tak tau je macam takda apa, hahahha.
after all tu parents kau kan.
esp ibu, seburuk mana pun dia tetap ibu kita.
in my case memang aku rasa mak aku ok, takda la buruk ke apa. ok je.

entah, lain orang lain hati dia.
mungkin some jenis tak boleh di tegur.
melenting-lenting. aku jenis tak kisah.
ok sentap kejap. tapi lepas tu terus…ahhh lantak la.
then macam biasa aje.

so biarlah parents kita nak blogging ke, nak fb ke, nak instagram ke.
janji dorang happy.
kita pun tak tau berapa lama Allah nak pinjamkan dorang kat kita.
macam aku ada terpikir baru-baru ni.
sedar tak sedar mama dah 59. papa pulak 61 tahun.
ikutkan Rasulullah wafat umur 63. kalau umur panjang standar hidup 70+.
macam arwah maktok sampau umur 84 tahun.
so kita tak tau. tah berapa lama lagi ada.
atleast sementara ada ni, biarlah dorang nak komen pelik ke apa ke.
layankan aje.
jangan nanti dah takda baru nak terkilan ke apa kan.

ramai jugak aku tengok kat fb yang mak ayah dah takda.
sedih tau. tak dapat bayang jadi kat diri sendiri.
so aku diorang ada ni biarlah. aku suka je tengok dorang update sana sini.
comel kadang-kadang.

atleast dorang join social network ni ok la lepas2 ni kalau korang wish mother's day, father's day, birthday kat parents korang kat social media dorang tau. dorang baca.
unlike some people kemain kat social media wish kemain meletop-letop, walhal hakikatnya parents dorang tak tau apa pun kan.
n lagi teruk kat social media kemain wish, tapi sebenarnya sendiri dia call untuk wish takda pun.

n rezeki mama, ramai orang suka layan dia.
maybe ada orang tak suka, tak semua orang suka kan.
tapi takpa la, yang tak suka tu tak penting pun.
rezeki mama blogging n berfb ni, dia nak pergi haji ni macam-macam orang bagi dia.
tak termention la macam-macam.
banyak sumbangan daripada makanan la, barangan la, n duit.
duit mana yang tak dapat bagi dia, ada siap masukkan ke bank acc aku.
campur-campur serious banyak sangat.
yang masukkan kat acc aku pun ada dekat 1k. Alhamdulillah.
mana yang masuk tu terus aku tukarkan ke duit riyal hari tu.
even mama dah pergi ni pun ada lagi masukkan.
siap pesan if tak dapat bagi takpa. guna la untuk papa.
eh takpa. niat dia untuk mama haji, so aku transfer ke cc al-rajhi.
memang kawan aku pesan suruh bukak. katanya sana banyak atm al-rajhi.
senang tak payah bawak cash banyak2. nak guna nanti cucuk je.
semoga duit yang korang sumbang tu mendapat keberkatan. :)
rezeki kita tak tau kan, datang dalam banyak bentuk.

so hati tu biar bersih.
jangan busuk, dengki apa semua.
masing-masing ada rezeki masing-masing.
rezeki bukan dalam bentuk duit je, keluarga bahagia, jiwa tenang, ramai sahabat pun rezeki jugak tu.
so biarlah masing-masing dengan cara masing-masing.
jangan pertikaikan kenapa dah tua pun sibuk nak ber-fb, blogging ke apa. pergi la beribadat.
siapa kita nak pertikaikan ibadat seseorang. tu antara dia dengan Allah.
mungkin sepuluh tahun ibadat kita pun tak dapat lawan sehari ibadat seseorang tu.

so akhir kata, lain orang lain cara.
orang tak suka.
tapi aku ok je parents aku celik i.t.
aku suka je dapat ikut update dorang.
semua ada hikmah.
kalau mama tak celik i.t n tak tau segala facetime, fb semua ni.
aku pun tak dapat nak ikut perkembangan dia kat mekah tu.











al-hajj

lama dah pic dalam draft entry.
tapi nak memulakan membuat entry tu malas semacam kan.
tapi asyik dok tangguh nanti malas terus.
macam entry redang tu. hahaha. berkubur je la.
so ni tengah ada time n rajin sikit.
elok la aku buat entry ni.

takda apa nak cerita sangat.
tapi rasakan la dibanjiri gambar entry ni.
hari mama nak bergerak ke haji tu.
kawan baik mama, aunty maz sponsor nasi ayam untuk 30 org makan.
sebab mesti akan ramai kan datang.
memang elok sangat. sampai ke malam boleh makan.
siap bawak ke tabung haji lagi pack2. pun makan sana.

mak mertua aku pun datang untuk jumpa mama last sebelum pergi.


:: nonoy yang asyik menangis je hari tu. dia ni memang touching lebih. oh btw tu anak buah aku auni. anak adik ipar aku, hafiz ::







:: aku tak paham laki aku ni. tengah amik pic tetiba nak pose berdoa pulak. tapi pandang camera. tah apa-apa. then bila sound suruh jugak amik again. kali ni tak pandang pulak. eeeee. layankan je la ::






:: mama tumpang kasih ngan auni. auni ni sebaya zara sofea. nasib auni elok layan mama, kemain dok panggil nenekkkk..nenekkk.. ::


:: bakal haji dan hajjah ::



:: tak tau la apa yang mama sedih sangat. ::



kita orang gerak dalam pukul 5ish macam tu.
ok mama pergi ni kan dengan ayol.
ayol gantikan tempat papa sebab papa jatuh sakit.
elok mama buat check up n nak stock up ubat untuk ke mekah.
doktor rasa tak sedap hati nak biarkan mama pergi takda teman.
dia kata anak lelaki nanti tempat tinggal tak sama kan.
susah hati nak biarkan mama, sebab kesihatan mama tak ok.
so dia kata dorang akan tulis surat bagi mama bawak sorang teman perempuan.
so dapatkan la slot untuk kawan mama, auntie su.

tapi rezeki mama, di permudahkan semua. Alhamdulillah.
auntie su ni anak bekas Panglima Angkatan Tentera.
now abang dia sorang tu pun still in service. Jeneral.
so masa kat tabung haji kelana jaya tu dapat la bilik. selesa.
takda la duduk ramai-ramai kat bawah khemah ke apa kan.
so sampai sana terus ke bilik VIP, alam shah.

then ada 2 orang tolong. sorang kolonel, sorang lagi kapten.
so mama, ayol n auntie su langsung tak payah buat apa.
semua dorang uruskan daripada check in, amik tag, semua la.
duduk je la kat bilik tu.
sampai dengar orang dok panggil jemaah pun kita orang tunggu lagi.
risau gak. rasa macam eh takyah turun ke?
dorang kata tak payah. nanti dorang panggil.
rupanya semua dah penuh dewan ke apa baru dia akan panggil last.



:: bekas officemates mama n auntie su datang jumpa kejap menghantar. auntie su yang in between papa n mama tu. ::











bilik super besar.
so memang selesa la.
ramai-ramai dalam tu pun tak rasa.
tapi boleh tahan lama tunggu.
ye la sampai around 6pm macam tu.
by the time bergerak pukul 9.30pm macam tu.
nasib bawak bekalan. so siapa lapar boleh makan :D
tapi if tak bawak bekal pun boleh je.
sebab tengok kat tempat vip ni sebelah sana ada kantin.
macam-macam la ada. so if lapar boleh makan je.

kita orang bawak bekal sebab ramai yang datang visit tu dah bagi tau.
bawak makanan. sebab kat sana nanti tunggu takda makan.
hanya akan dapat makan bila naik flight.
gila kau lama. lapar la kan.
tu bawak tu.
tapi bila dapat duduk kat atas tu, ada lak kantin.
tapi takpa kot. bawak bekal nasi ayam berapa belas pack tah.
balance tinggal 4 pack je. :)




ye kalau bersembang ngan mama, kau akan mengeluarkan memek2 muka yang macam-macam.
sebab mama akan cuba lip reading. kalau kau sembang je macam biasa.
memang dia takkan faham la.
yang papa comel je, dia pakai bantal leher mama tu.
melekat je ngan benda tu. huhu.













masa nak pergi tu sedih kejap.
sebab sempat la bersalam n cium kejap. tapi ramai kan.
ingat ala kat bawah nanti sambung.
aaaa sekali tak sempat. rupanya laju je dorang tolak ke dewan untuk taklimat tu.
terkilan je rasa.
rupanya sebab semua jemaah dah ada dalam tu kan.
dorang ni antara last masuk. tu kena cepat-cepat je.
dah la aku n mrB tolak papa.
lift lambat pulak. sampai bawah tengok dorang dah takda.
n takleh dah pergi sana.
sian tengok papa tercari-cari mama.
pastu mintak kebenaran nak ke sana gak.
tengok dah tutup pintu :(

nasib guard tu bukak kejap pintu.
n mama n ayol elok duduk tepi pintu.
melambai2 la dorang.
yang mama suruh papa balik. dia kata jangan la macam ni.
nanti dia lagi sedih. so tu la last. aaaa sedih.

berapa hari sedih n emo sebab rindu sangat kat mama.
takda khabar berita kan. senyap je dorang.
then terpikir, mama tak sihat kot.
mama ni memang if travel mesti dia akan demam 1-2 hari baru ok.
so maybe la. dia nak adjust badan dia travel lama semua kan.

cuma dengar khabar je daripada ayol.
tapi tu la tak puas sebab tak dengar khabar daripada mama.
rindu mamaaaaaaa.

dah la masa ayol contact p.g tu rasa susah hati je aku.
sebab ayol kata kat sana mama degil.
mama taknak naik kerusi roda. dia kata dia kuat. boleh berjalan.
aku tau la. mama berjalan sikit pusing JJ pun dia punya letih n terhuyung hayang tu kan.
ni pulak jalan pergi masjid sampai 1km. hoiii aku pun akan pikir berapa kali.
ayol kata mama tu berjalan sampai terkentut-kentut. hahahaha.
dia memang la tak dengar. dia ingat kita orang tak dengar.
lawak pun ada. tapi why mother? why???

dah la sebelum pergi haji banyak kali mama cakap, mama doa supaya mama pergi kat sana.
mama tak larat sangat badan ni.
pastu noy pulak memang jenis selalu mimpi gigi patah la, nanti telinga berdesing la.
daripada dia kecik. if macam tu je mesti ada someone yang kita orang kenal meninggal.
macam hari tu dia mimpi gigi patah. cerita kat aku. aku macam malas layan.
sekali 2 hari lepas tu bapak mertua aku meninggal.
tak tau la kebetulan ke apa kan. Wallahualam.
so masa cerita kat mama tu..mama tanya, "mama nak meninggal mekah. ada tak kau mimpi gigi goyang ke apa?"
yang noy, "takda. takda. gigi noy elok kuat."
me, "haaa takda. maknanya nanti kita jumpa balik. see u sooonnnnn. hahaha."
mama, "takda ye nak? aiseyman. ye lah. hhahha"
eeeeiii sabar je la mak aku ni.

so paham tak kenapa kes kereta hari tu aku macam emo semacam?
kau paham tak? yang mak kau asyik cerita nak pergi kat sana.
pastu cakap, sempat tak naik sebelum pergi haji.
harus la aku emoooo. sebab tu jiwa kacau sangat hal kereta tu.

sampailah seminggu mama pergi. baru dapat khabar berita.
happy….terus ajak facetime.
nasib kebetulan aku ada kat setiawangsa.
terus kejut papa.

dah menangis berdua. sabar je la dorang ni.
yang papa sibuk nak snap pic mama hahaha.
padahal aku screen grab je pun boleh.
api connection tak berapa ok. so asyik putus je sembang.

mama sihat. cuma hari tu demam 2 hari.
haaa mana tak demam nak berjalan je kan.
dia kata Alhamdulillah kaki dia kuat. ye lah tu ma.
pastu dia kata kerusi roda dia bagi roommate dia pinjam.
ada makcik ni 71 tahun nak, kerusi roda dia jenis besi berat tu. sian anak dia tolak.
mama bagi la dia pinjam.

mama tak pergi masjid tiap waktu. mama pergi subuh je.
then tunggu sampai dhuha, baru balik.
dia ikut nasihat kawan aku.
kawan aku pesan, sebelum haji tak perlu pergi tiap waktu. tak larat nanti.
taknak nanti nak tunaikan haji nanti jatuh sakit pulak.
nanti dah settle haji takpa.
so mama ikut la. tapi ayol pergi la tiap waktu.

nasib now mama dah rajin la turun lobby online kejap-kejap.
so dapat la facetime, message kt fb ke.
then nampak la dia update sikit-sikit fb dia.


:: cea cea. abang haji sangat gaya tu. hahah ::

then pic ni semalam tengok papa upload kat fb.
auntie su whatsapp kat papa.
kemain mama berjalan pergi masjid. Alhamdulillah.
nampak sihat pulak.
yang pimpin tu katanya roommate mama.
bilik pun 4 orang je. ok la kan.
sebab masa kawan-kawan mama visit kata if muasasah bilik dalam 8-10 orang.
so again rezeki mama, Allah permudahkan semua.



tapi kelakar je mama.
dia kan dulu kerja kat developer company.
bahagian pulak trading, jaga segala barang2 untuk buat projek la.
masa aku tanya, lain yea mekah sekarang ma?
mama kata lainnnn sangat nak. hotel kita dulu semua dah jadi hotel mewah.
clock tower pulak tak la gah mana.
takda quality barang yang dia guna. pak arab kena tipu ni.
lawa lagi klcc ngan pavillion nak.
hahahahaha sabar je la mak aku ni.
sempat dia perati.

hopefully mama terus sihat untuk ibadah haji.
macam tu jugak untuk ayol.
nanti ada update lagi, aku akan blog kan ye.
ok ta.