Instagram : @peejburhan

usia pun dah 36 tahun.

aku memang dah berkurun tak masak.
laki aku kata takyah. berdua je pun.
tapi tu la ada time kau merindui masakan sendiri yang sedap giler tu.
wah matiklah sempat puji diri.
tapi serious sampai tahap makan luar ni rasa nak muntah.
tak tau nak makan apa dah.
tapi tu la daripada sehari ke sehari tak jugak masak kan.

aku paling menyampah sebab dapur masak adalah kat belakang sekali.
antara wet n dry kitchen ada pintu.
laki aku ni paranoid tahap melampau.
kau tau la dia kunci bagai nak gila weyh.
aku stress tahap dewa.
kadang aku bukak masak. biar dulu.
by the time aku nak makan dah di kuncinya semua. kau stress tak stress la kan.
pastu nak masak semua alatan aku takda. dia soroknya.
dia kata bahaya benda tajam biarkan kat belakang. T_____T
eeeiii bengang.

tapi tu la lately kan family asyik datang rumah aku.
so elok lagi kalau masak la kan.
semangat pun mari.
so plan la ok nak beli barang dapur lepas ni kita rajinkan diri memasak.
sekali ada satu malam tu laki aku jenguk la dapur.
jenguk dpd tingkap je.
dia kata eh siling belakang ni macam nak jatuh la.
aku dah macam. oh ye ke? ok.

then aku ajak dia keluar.
tapi laki aku kan mana boleh. harus nak check.
sekali bila bukak harus terkejut.
oit ni bukan siling jatuh. ni kronik ni.
beroti tu dah reput n patah. aaaaa




dalam gambar tak berapa ketara.
tapi sebenarnya dah melendut dah rupa.
scary mary.
terus apa lagi ngadu kat mama la.
kata tuan rumah. harus inform tu.
so mama kata nanti dia panggil contractor suruh tengok kan.
wokeyh. settle. so tinggalkan la.

then after few days macam tu.
arjun tu datang. so bukak la tengok.
what?? dah makin teruk. gila kau siap boleh nampak langgit ok.
daun pun penuh masuk dah.
aku tak reti amik angle pic tapi serious scary me not like.


daun masuk ok lagi.
tapi kan aku pernah cerita subuh hari akan dengar tapak kaki dok ulang alik situ.
ada musang weyh. bayangkan musang tu termasuk dalam tu n tak reti keluar.
tak ke horror tu. 

aku memang dah ada budget aku la untuk buat tu.
tau mama n papa bukan ada duit sangat.
so walaupun tu tuan rumah, harus aku gak kena betulkan ni.
sedih gak la memula. sebab memikirkan simpanan merosot.
ye la baru aku tersenyum lebar memikirkan by end of the year ada certain amount ke apa.
ni dah lari sikit. tsk.
nak pasang aircond kat guest room pun kena tangguh dulu la jawabnya.

tu takpa. tu takpa. kan ada sedikit sedih konon duit merosot kan.
sekali si arjun ni quote untuk betulkan kira ganti kayu semua, siling n bumbung baru. murah weyh.
i is terkejut.
aku pandang mak aku, mak aku pandang aku.
otak aku mula ligat.
tetiba aku cakap kat mama, "ma cuba tanya if buat tiles sekali berapa.?" 
haaaa kau. dasar perempuan. ada je nak mereka benda kan.
hahahaha

sebab dapur belakang tu simen.
so now just pakai tikar getah la.
rimas gak kang terkoyak sana sini.
pastu macam suram je.
memandangkan kak jah nak merajinkan diri memasak kembali.
harus la konon nak ceriakan sikit dapur kan. gituh.

then tanya. sumpah tak mahal.
kira total aku buat bumbung tu campur buat tiles tu adalah total budget yang aku memang plan untuk betulkan bumbung je memula.
e ehhh. apa lagi. terus ok je la. hihi.

settle je. terus deal. dia kata ok bagi dulu rm1000.
so boleh beli barang n buat kerja esok.
gembira hati ini.
ye la. kang runtuh kang lagi kronik.
dah la mama kata nasib bukan musim hujan. if hujan lagi teruk nanti.
pastu semalam boleh lak hujan masa kat rumah mama.
aku dah macam. oh man. abis la air masuk rumah. 
pastu nanti teruk lagi kayu tu nanti.
tapi elok balik rumah aku. taman aku ni tak hujan ok.
padahal wangsa maju sebelah elok hujan.
terima kasih Tohan.

since dorang nak mula kerja tu.
so mama kata biar mama tidur rumah aku la.
sebab boleh tengok2 kan. n ada la aku teman.
ye la aku sorang kat umah dorang ramai kan.
so elok la ada teman.
tu yang dok ber message ngan mama kat fb.



hahaha kong ajo sangat kan.
kebulur katanya.
tapi memang pun. macam aku. aku dah biasa siang tak makan kan.
if makan pun lewat petang.
mama datang umah aku time arjun tu tengok rumah tu.
haha merasa tak makan sampai kul 3 gitu.
sorry. aku tak dapat nak order makanan. sebab duit kelisin.
kata dah bayar duit kat contractor kan.
n mana la nak tau mama nak lepak lama.
umah aku memang takda benda nak makan.
aku dah biasa so relax la.

so malam semalam amik mama.
amik kau macam nak camping dia bawak segala benda.
sikit2 bawak apa patut.
malam kang beli barang dapur kering sikit kot.
esok plan nak ke pasar tani.
wah seronok.
ni sambil menaip sambil menghidu aroma sambal mama tengah goreng.
haha kurang hasam punya anak. mak memasak aku dok update blog. hihi.

so hari ni pagi2 dah datang arjun tu.
bagus dia ni. dia kata 8.30 pagi datang, tepat ok dia datang.
nasib mama ada. mama la bukak gate. hihi.
iolls membuta lagi.
tau-tau ahkak bangun dah takda bumbung dah rumah aku. hahah.
gila kau tidur mati orang berketung ketang belakang bilik je tak sedar diri jugak.



cepat gila kan dia buat.
teruja aku terang macam tu dapur.
kalau boleh buat bumbung glass mesti nice kan. nampak kehijauan.
tapi harus terbakar la kau everytime nak masak ke apa. panas weyh.
tu takpa lagi. siang panas terbakar.
malam kalau? tah apa la kang bertenggek ke apa.
eeii Nauzubillah.

serious arjun ni adalah sangat bagus.
jujur, kerja elok n harga tak mahal.
nanti la if dah siap nanti aku snap pics lagi.
n aku share pasal arjun ni.
dia ni kau duduk luar KL pun dia boleh buat.
sebab now dia ada jugak buat rumah kat melaka.
tapi tengok dah ok bebudak sana.
dia tinggalkan kejap buat rumah aku.
sebab dah kenal lama.
aku ada cerita dulu time kat entry lama, dia buat umah mama.
tengok la if rajin aku carik entry tu.

nways, bila once dah start buat ni.
mula la otak kau mereka-reka nak itu ini pulak.
pastu mak aku kata sabarrrr. simpan duit. slow-slow. baiklah.
pastu tetiba tengah duduk yang mama, "mama rasa nanti kau buat ni, mama akan tanya if tukar ni berapa..bla..bla."
me, "sabarrrrrrr…slow-slow.."
mama, " hehehhe. ye lah nak."

dia lak lelebih. tah apa-apa tah.
tapi tu lah. rumah ni usia pun dah 36 tahun.
so memang macam-macam la dah start kena tukar or buat.
tapi slow2 la ye.
aku rasa ni masalah anai2. tengok la ada rezeki lebih nak panggil pest control kan.


anak-anak buah

lately hidup adalah sedikit meriah.
kan hari tu aku cerita mak ada tidur rumah kan.
n mak selesa. so now kerap jugak la mak datang tidur rumah.
ada satu malam tu mak saje nak jalan-jalan.
datang ngan adik ipar aku satu fam.
sekali ngan anak-anak dia.
datang quite lewat. so dorang nak gerak la tidur rumah adik ipar aku satu lagi.
laki aku. tau la. dia memang takkan bagi la.
ada pulak anak-anak hafiz tu kan.
dia ni kan suka budak kecik.
memang dia tak bagi balik. suruh tidur rumah je.
yang dorang dah segan. segan ngan aku la.
mana tau aku tak suka ke. e eh gila apa.
tidur je la.
bukan ada apa pun. rumah ni pun selalu kita orang berdua je la.
so bila ramai tu meriah la.


laki aku memang mengadap si kecik ni je la.
ali. eeiii geram ngan dia ni.
dah la baik pendiammm je. takda nak meragam ke apa.
pastu tak sangka si ali ni suka pulak kat kak jah uolls.
kemain if terpandang aku je mula la menyengih.
agah sikit kemain happy terjerit-jerit.
wah teruja. haha lawak. biasa la aku ni dpd zaman dulu budak kecik tak gemar.
automatically aku pun jadi tak gemar budak kecik. hahaha.
mengada la nampak aku nak takut2. matiklah sentap bawak ke tua kan.
tu yang bila ada yang teruja ngan aku, aku adalah happy. heheh.



time ni pukul 1-2 pagi macam tu.
amboi kemain happy n teruja ali ni. sayang sangat ni.
tapi dorang tidur semalam je.
tapi tak silap lusa tu suruh dia datang lagi tidur. hihi.
tapi memang pun sebab aku dok la repeat video ni. rasa rindu pulak kat kenit ni.
plus masa datang tu dia sakit mata. sian tengok taik mata banyak je.
pastu lusa tu suruh laki aku call tanya dorang dah bawak ke ali pergi klinik.
tak sempat lagi katanya. risau pulak kan.
plus filla ada datang time dorang ada, filla kata baik bawak cepat.
sebab dulu anak dia kena lagi teruk sampai takleh bukak mata. lagi kesian nanti.
so aku kata datang malam tu, meh aku bawak gi klinik.
hahaha alasannn. sebenarnya nak dorang tidur lagi. boleh dok melayan ali lagi.
rupanya pergi klinik Dr kata ada demam sikit.
tapi takda lak rasa panas ke apa. yang ali ni pun elok je demam ke, sakit mata ke relax je. baguih ni.
Alhamdulillah baru 2 kali titik mata dah ok dah. haaa baru bertambah handsome kan.

esoknya siang tu kita orang reramai makan kat kedai minang.
haruslah orang minang kan.
eh tak silap plan nak ke festival city makan. tapi gila kau jam pastu takda parking langsung.
even tempat yang vallet tu pun full.
tu yang singgah kedai minang area gombak sana.
sebab plan lepas tu nak melawat abah pulak.
abah kan sakit, so now kakak MrB jaga.

lama gak la stay.

akak ipar aku ni ada anak special sorang.
dia ada autism n apa tah. eh tak reti nak sebut.
so dia takleh bercakap n jalan la.
tapi otak bagus. kau tengok dia main ipad tu. kemain hebat.
kau off la. dia tau bukak, then pergi youtube n tengok video yang dia suka.
if dia suka tu. merasa la sepanjang lepak sana kau akan layan lagu tu je ulang 80 kali.
ye tak exaggerate sebab aku sampai naik hafal ada satu lagu mengaji tu. hahah.
if dia tengah mood hindustan. hindustannnn je dia layan ok.

dah besar dah dia. now dah 14 tahun.
dulu aku kenal dia kecik je lagi. ye la aku kenal MrB pun dah berapa lama.
10 tahun kot.
daripada dia kecik dia punya lah suka laki aku ni.
sebab laki aku rajin layan dia.
aku tak berapa rapat ngan ariffin ni.
sebab kecik dulu dia suka pukul n cubit. sakit weyh.
dia akan jealous ok. memang takleh la aku nak mesra ke apa ngan MrB.
kena nanti. so baiklah aku jauhkan diri.

tu yang bila pergi sana.
dia nampak laki aku. dia punya happy tu terlampau ok.
sibuk nak berhimpit je.
laki aku lak dia dah besar macam tu still dukung bagai. suka la dia.
laki aku pergi sini, dia ikut.
pergi sana dia ikut.
nak berpeluk n bercium je.
laki aku baring nak tidur pun tak dapat sebab dia nak selit.
pastu dia nak suruh cium. pastu nanti kena cium syiok sampai meleleh air liur. haha kelakar.
tapi comel gila je

tengok la tu siap berpopok bagai.
memang tak dapat buat apa laki aku.
so kerja aku adalah melayan ali la.

:: ali n auni ::

auni ni kemain susah nak rapat.
dia tak suka orang. kadang kau pandang dia pun dia boleh ngamuk.
pegang memang tak dapat la kan. dia akan menyorok je belakang parents dia.
laki aku nak pancing pegang dia buat2 la nak tunjuk kucing ke apa.
tapi now dah selalu ke rumah aku. amboi kemain sampai je rumah nampak aku terus peluk.
aku lak rasa janggal. haha aku ni kan ada masalah PDA.


:: kak jah pun nak sibuk jugak tu. haha ::

last weekend memang tina n fam dah plan nak datang rumah aku.
saje nak lepak. laki aku dah rindu anak-anak dia.
aku kan sabtu memang akan ke rumah parents aku sebab siang tu session lepak ngan elly n filla.
lepas tu lepak la lama sikit sana.
sebab laki aku pun keluar ngan kawan. aku nak balik buat apa.
sekali malam tu before gerak laki aku kata mak nak datang boleh ke. sekali ngan fam hafiz.
e eh laki aku ni. suka tanya soalan macam tu.
datang je la.
pastu siap pakej pancing kata, ali yang nak datang. ali kata rindu kat aku.
ye lah tu. ali tu bercakap pun tak reti lagi.

so tau dorang nak lepak situ.
bergegas la aku pergi giant beli barang sikit.
ala takda apa. beli air kotak kecik n vitagens untuk auni n anak2 tina.
then aku ke kfc. amik terus 21 pcs n segala side orders. kita party kfc malam tu.
sambil layan fear factor n cerita bohsia.
berkerut2 kita orang tengok cerita tu.
scary sungguh ceritanya.
yang biras aku naive gila.
siap kata memang ada ke rempit semua ni. kenapa tak pernah nampak.
nak nampak macam mana kau tak keluar malam kan.
adooo. berlambak n menakutkan ok.





as usual ahad tu melawat abah.
tapi kali ni pergi ngan laki aku n mak je.
fam hafiz gerak awal. ada kerja.
so laki iolls melayan la ariffin ni.


takleh nak berenggang.
kalau la laki aku duduk sebelah aku. laju je ariffin main langgar je aku janji dapat kat uncle dia ni.
boleh tahan lama la lepak sana.

tetiba dah tak tau nak cerita apa.
rajin nanti aku update lagi.
wah rajinkah?



Expose Mistik: kawan cik ponti

Salam kak peej. 

Saya ima yang cerita pasal tangki air tu. 
Sekarang, saya nak cerita tentang seorang kawan perempuan saya yang mengilai macam cik ponti. Hi hi hi..

Kisahnya bermula sekitar bulan 3, 2004. 
Waktu tu, memang air dah mula bermasalah kat hostel tapi tak teruk sangat la. 
Berbalik pada kawan saya ni, saya namakan dia sebagai S je, dia orang yang ceria, suka tolong orang, peramah tapi masalahnya sekali keluar suara ketawa, masyaALLAH tak ubah macam Pontianak. 
Kuat, nyaring dan kadang-kadang boleh dengar dari asrama lelaki mengajuk suara hilaian dia tu.
Sebagai kawan, saya tegur jugalah kalau rasa melampau sangat dia punya gelak tu. 
Kadang-kadang maghrib pun S sakan bantai gelak jugak. 

Sampai lah satu hari ni…
Waktu tu saya dan kawan-kawan yang lain macam biasa, pergi surau untuk solat jemaah maghrib. Yang tinggal kat hostel ni cuma yang uzur saja. 
Nak dijadikan cerita, si S ni tiba-tiba mengadu sakit kepala kat seorang kawan yang saya namakan sebagai Nik. 
Makanya, tinggallah Nik dan S berdua di dalam dorm. 
Sementara menunggu waktu prep pukul 8.30 mlm, Nik meniarap di lantai dorm sambil membelek buku majalah. 
Yang si S pulak, baring di katil atas (katil double-decker). 

Sedang asyik Nik membaca gossip, tiba-tiba dia terdengar suara S menangis teresak-esak.
“Ko kenapa ni? Sakit makin teruk ke?” lebih kurang macam tu la Nik tanya. 
Tapi pertanyaan tu langsung tak dijawab. 
S menekup rapat mulutnya dengan tangan kiri. 
Waktu tu, mata S dah mula merah menyala. 
Nik fikir mungkin penyakit darah tinggi S semakin teruk. 
Oleh sebab S berada di katil atas, Nik tunggu kawan-kawan lain balik dulu. 
Lepas tu, boleh la papah pergi bilik air ke, pergi hospital ke. 

Lebih kurang 15 minit jugak S menangis teresak-esak sebelum kawan-kawan lain termasuk saya balik ke hostel.
Saya orang yang kedua masuk ke dalam dorm selepas seorang kakak senior. 
Bila masuk je saya tengok dorang berkerumun dekat katil S. 
saya pun kecoh la tanya apa masalah kan. 
Masa tu kakak tu pujuk S suruh buka mulut. 
Tangan yang tekup mulut tu dorang cuba jugak angkat tapi tak berganjak pun walau jari kelingking. Kakak senior tu suruh saya pergi panggil warden dengan ustazah. 
Saya yang bingung masa tu, terus turun ke bawah. 
Tak sampai 5 minit lepas tu saya sampai dengan ustazah dan seorang warden lelaki. 
Waktu tu dah ramai yang ada dalam dorm. 
Ustazah tanya siapa yang ada air sembahyang lagi, ambik yasin dan baca dekat S. 
saya yang tak tahu apa-apa ni terus naik atas katil sebelah S. 
baca yasin tak sampai 2 muka surat pun, tiba-tiba ustazah suruh berhenti. 
Saya pun cepat-cepat turun dari katil. 
Masa tu, baru saya perasan mata S makin merah. Mata hitam besar sangat. 
Ya Allah! Muka S nampak lain benar. 
Dia nampak gelisah, mata dia pandang-pandang saya macam nak makan!
Saya dah tak sedap hati masa tu, teringat kes rasuk kat sekolah sains dua minggu sebelum tu. 
Ini bukan sakit darah tinggi ni! 
Saya nekad, saya nak keluar dari dorm. Saya bukannya berani sangat. Tak pasal-pasal nanti saya pulak yang berjangkit. 
Saya laju-laju ambik buku dengan alat tulis. 
Haih….masa ni la S tu nak terjun dari katil. 
“cepat keluar!” ustazah menjerit tiba-tiba. 
Saya pun apalagi, bukak langkah seribu la, habis berterabur buku ngan alat tulis. 

Pintu dorm ditutup rapat-rapat. Ustazah dan beberapa orang kakak senior pegang pintu dari luar. Bimbang kalau-kalau S keluar nanti dia terjun pulak dari tingkat 2 ni. 
Masa ni, saya sempat intai dari celah-celah cermin tingkap, mak aih…melilau mata merah dia..rambut dia yang menggerbang tu usah cerita la. 
Seminggu demam. Saya tengok sekejap je, lepas tu kawan saya menggatal nak tengok lagi sekali. 
Kami selak perlahan-lahan langsir tingkap. 
Sekali….hi hi hi.. si S betul-betul di depan kami. Senyummmm je. 
Kami waktu tu, dah berdesup lari ke bilik prep. 
Sampai situ, menggigil seluruh badan. 
Dengar cerita, S hulur tangan nak pegang kami. Nasib baik kami cepat-cepat lari. Kalau tak mahu kena cekik.

Oleh sebab saya berada di bilik prep, makanya cerita selepas tu saya tak tahu details sangat lah. 
Apa yang saya dengar, Ustaz ngn Ustazah dan ada seorang imam kampung datang pulihkan S. 
so, malam tu S dibawa balik oleh ayah dia untuk sementara waktu dan kami semua tidur berhimpit-himpit.
Selang beberapa hari, S datang balik asrama dengan happynya. 
Kami yang masih trauma ni cuba buat-buat tak tahu dengan kejadian tu dan menerima S seadanya. Malangnya, S sendiri yang buka cerita malam tu. Habis semua tak boleh tidur.
Cerita S, malam tu bila sedar balik dia sangat pelik bila tengok ramai orang kat dorm. 
Dia pulak rasa sengal-sengal badan, penat yang amat sangat. 
Lagi pelik bila ayah dia datang dan nak bawak dia balik rumah., uihhh..happy la dia. 
sampainya S kat rumah dia, macam biasa sebelum tidur pakai dulu krim muka kan. 
So, dia pergi la tenyeh krim tu kat depan cermin. Ohh! Lupa nak bagitahu, waktu tu jam dah 1.00 pagi ye. 
Waktu dia menghadap cermin tu la seolah-olah dia bercerita dengan diri dia sendiri tentang apa yang berlaku tadi. 
Semuanya bermula masa dia nak sidai kain pukul 6.30 petang. 
S nampak macam diri dia sendiri melambai-lambai suruh pergi ke belakang semak kat ampaian tu. Waktu tu la ‘benda’ tu masuk dalam tubuh S.
‘benda’ tu cakap, dia cantik tapi dari paras bawah hidung sampai dagu buruk sangat. 
Ada ulat-ulat dan busuk. Sebab tu ‘benda’ tu tekup mulut S. 
lagi satu, ‘benda’ tu suka dekat S sebab S gelak sama macam dia, dua, rambut S dengan rambut ‘dia’ sama panjang(paras punggung). 

Dan ‘benda’ tu nak kawan dengan S la. 
Sejak dari hari tu, S berubah jadi alim, diam, banyak baca Al-Quran, solat hajat selalu. 
Hidayah datang kepada S lepas dia diuji macam tu. Lama jugaklah S berubat sana-sini, tak mahu ‘benda’ tu ganggu hidup dia lagi. 
Dan S suka pesan dekat saya, kalau maghrib-maghrib jangan banyak mengelamun apalagi nak terpekik-pekik. 
Jadikan pengalaman dia sebagai iktibar. 
Maaf, kalau panjang sangat cerita ni, ini pun dah banyak skip. Hihihihihi(gelak sopan)

-ima-

…………………………………………………………………

perasan tak kes macam ni selalunya jadi mesti kat asrama. why ah?
aku dulu time asrama tak pernah pulak alami benda ni.
tapi ada jadi dulu kat asrama. tapi time tu aku dah keluar pun. time aku form 4.
katanya teruk gila sampai asrama kena tutup seminggu. eh ke tak?
aku pun lupa.
nways, aku memula tak percaya sangat memang ada ke. ke orang ni bebuat ke apa kan.
sampai la aku sendiri nampak depan mata. ok memang scary me not like.

oh ada pembaca baru la rasanya kat blog aku ni.
sebab ada komen-komen yang menandakan dorang ni baru la.
just nak bagi tau segment expose mistik ni memang akan ada every khamis malam jumaat.
Insyallah kalau aku tak lupa nak tepek n ada orang share.
ye kisah ni semua adalah share daripada readers aku yang ada pengalaman mistik ni.
so kalau korang ada boleh la share yea.

email je aku kat nurhafiza.burhanuddin@gmail.com
title : expose mistik : ….tajuk….

thank u.
selamat malam jumaat. hiii..hiii…hiiii *gelak sopan*

p/s: siapa nak yang baru baca blog ni. nak layan kisah ni. boleh tekan label kat bawah entry ni. amik tekan yang scary mary or segment: your turn tu. banyak kisah. expose mistik tu aku baru masukkan label tu. so takut korang bukak nanti tak banyak lagi cerita. okies.


Pengguna Setia & Duta EPHYRA

[sticky post- scroll down for new entry]

dah lama tak cerita pasal Ephyra.
so kali ni entry pasal Ephyra.
sedar tak sedar dah nak 2 tahun aku jual Ephyra.
macam mana aku tau? sebab ingat aku start bersama Ephyra elok lepas wedding aku. :)
time flies.

daripada Ephyra baru je muncul, now dah ada duta dah Ephyra ni.


rasanya korang pun mostly tau. sebab pernah aku cerita dulu.
Memey start minum Ephyra since July last year.
so since then dia start rasa hasil bagus Ephyra, kulit dia lebih lembab and tak kusam lagi.
Memang la kita akan cakap, eleh kulit Memey tu bukan problem pun. memang ok je daripada dulu.
memang betul. tapi kena ingat masalah kulit bukan je bermaksud jerawat or parut ke.
tapi kulit kering, kusam dan tak sekata pun adalah salah satu masalah kulit.
so itu la yang dialami oleh Memey.
lepas minum Ephyra rajin pulak Memey ni share kat personal Instagram dia pasal Ephyra.
secara sukarela. sebab macam kita la bila puas hati tengok diri sendiri mesti nak feeling n rasa wah lawanyaaaa. gituh. hahha.

tapi Alhamdulillah memang kulit Memey jadi lembab dan cerah berseri lepas minum Ephyra untuk few months.
ramai yang notice perubahan tu termasuklah suami dia Norman Hakim.
Norman pulak bila tengok kulit Memey makin berseri, dia tanya la apa Memey minum.
so Norman pun start minum. haaa jangan tak tau lelaki pun boleh amik Ephyra ye.
now Norman sendiri dapat rasa kehebatan Ephyra bila kulit dia lebih lembab, dia rasa lebih cergas dan bertenaga.

so start daripada situ lah Pengasas Ephyra, Puan Amiza mula mendekati Memey dan startlah kerjasama mereka dengan produk Ephyra.
so bermulalah journey Memey Suhaiza dan Norman Hakim sebagai pengguna tegar dan kini dilantik menjadi jurucakap/ Duta Ephyra.




siapa yang belum rasa Ephyra, start la sekarang n notice sendiri perbezaan yang ada.
jangan risau sebab EPhyra ni terbukti Halal oleh Jakim & selamat oleh KKM.
since certain orang very particular pasal ni.
n now aku tengok ramai je share pasal certain produk yang ada isu ngan logo halal n sbg..



Ephyra jugak sesuai untuk ibu yang menyusu badan.
Memey pun masih menyusu baby Awish, ibu dan baby akan dapat manfaat yang sama.
banyak testimoni yg bagus pasal ibu menyusu badan.
aku pun pernah share dulu daripada customer aku sendiri.
so Ephyra adalah safe untuk breastfeeding mom.


Ephyra ada 2 size.

Premium Pack (30 sachet) - RM197
Trial Pack (10 sachet) - RM68

harga if beli more than 1 box ada discount yea.
tu boleh contact aku.

interested boleh sms/whatsapp 012-2758575

semua ada ready stock. :D

ok lah tu daripada takda.

ni aku kumpulkan cerita.
so cerita adalah daripada hari-hari yang berbeza.
ada sekali tu aku pergi ke festival city.
sebab aku memang nak mencari sports bra.

mama la ni menakutkan aku.
dia kata eloklah aku bersukan ni.
tapi kena spend sikit beli bra elok, taknak nanti tetek jatuh.
yang ayol tepi aku dok angguk2 pastu buat gaya tetek boleh selempang ke belakang.
pastu memasing gelak. aaaa takuttttt.

terus aku bertanya kat fb mana nak beli.
ye la aku ni mana tau barang sukan
kata sejak lahir tak suka sukan katanya.
so ramai la bagi suggestion n dah la jadi conversation tetek pulak kat situ.
sabar je la.
or aku tanya sebab aku nak tau mana ada jual size besar.
ye la aku nyampah pergi kedai sukan ni sebab tau la size semua macam target customer adalah semut.
halus je semua. tu aku musykil ada ke size aku kan.
lepas dapat suggestion daripada orang ramai.
so paling deakt rumah pun adalah festival city la.
check sana. sana ada al-ikhsan tu kan.

sekali sampai sana laki aku ni dok lah mengaduh sana aduh sini kata sakit-sakit kaki la apa.
then aku teringat kat belah atas tu memang ada tempat massage.
jom la pergi. dia urut, aku boleh shopping kan. aman sikit.
sekali boleh lak nak bersama. eeeii laki iolls ni la.
takleh nak buat sendiri semua nak ada aku. so ok la.
set time. after 40 minutes gitu baru turn kita orang.

apa lagi. pecutan la aku bershopping.
sempat try. sempat sambar apa nak.
ok rush balik pergi tempat massage.

wah best tempat dia. dah la murah.
since dah lewat so amik sejam je full body thai massage.
total rm68 aje untuk sejam tu. murah la kan.
syok gila weyh. thai massage tapi ada gak la minyak segala.
lepas urut dia pijak pulak kau. tu yang terbaik tu.
untuk orang badan macam aku la. if kurus macam noy, selamat la patah riuk. haha.
terbaik la urut situ. recommended.
siap ada urutan kepala tu. kemain budak tu masa bukak ikatan rambut aku sempat tanya, akak pakai shampoo pantene yea? aku kata la ye. kenapa?
dia kata bau pun dah tau. cea terel sangat la tu kira.

memang layan sampai nak terlena.
sampai la laki aku duduk kat tirai sebelah. dia masuk lewat few minutes gitu la.
sebab dorang kemas bilik tu kan.
laki aku ni bising ok. tak tenteram gila.
suara jenis garau besar. tu kuat tu.
kejap nanti dengar la dia.

uuuuu sedap. sedap.
haaa situu…situ sakit tu.
nama siapa? hah aida? kalau lepas ni datang lagi nak amik boleh? sedap kau urut aida.
uuuu sedap aida. sedap. haaa situ aida..uuuuhhhh.

hahahha bongok sangat.
aku kat tepi dah tahan gelak je.
budak yang urut aku tu dok tanya, sebelah ni suami akak ke?
aku kata ye. dia kata nak bukak tirai boleh. aku kata takyah la.
serious bising. orang kalau tak tau dia tu tengah massage mesti akan pikir apa la yang dok sedap aida, sedap aida. over sangat ni.


serious best la. boleh try.
dia ada thai massage n foot massage je. tempat pun tak besar.
dia kat dalam festival city tu tingkat atas sekali area escalator tengah tu.
nampak tak pic atas tu ada tiang n tali tu.
guna tu la dorang pijak tu.
aku tengok benda tu dah la teringat cerita pontianak harum sundal malam.
kan ada adegan pijak badan guna benda tu. hahah

lepas tu harus singgah ke breadtalk.
hari tu keluar ngan filla, dia beli untuk anak dia.
harus aku pun nak jugak. ye la makanan. mana boleh dipisahkan dpd aku.
sedap gilos. so dok teringat je. so singgah beli.
uh sedap i like.



oh btw ni la hasil beli tu.
bekas air tu dapat free.
seluar hitam n sport bra aku try.
so seluar grey tu tak perlu la try sebab dah tau size so ok la kan.
amik je. sekali balik rumah try macam hazabul je.
sebab warna terang. mcm ngeri je rupa aku pakai.
tapi dah beli tu kan. pakai je la nanti. hahah tah bila.

ni adalah last week.
gila kan. pakai baju warna terang. amik kau peluh macam apa.
so aku pun confuse aku ni bersukan ke mandi air terjun sebenarnya.
sekali banyak lak response masa aku post pic ni.
ramai begitu rupanya. ok la takda rasa alien sangat.
paling tak tahan panties pun hampir lencun ok.
aku tau sebab lepas tu pergi toilet tengok oit asal basah2 panties ni.
adakah berzumba sampai terkenc ke apa.
rupanya ohhh ni mesti peluh sakan la ni. gila.
penat tapi puas hati.

ni pic kelmarin.
gigih kak jah selfie konon nak bersukan kan. so beastmode la kononnya.
sementara menunggu laki aku beli popiah. boleh pulak dia.
pastu dalam kereta gak makan. aku dah la lapar.
tak makan apa siang tu cuma tgh hari makan roti ngan tuna.
dia dok nak hulur kat aku.
tapi taknak la.
aku memang sejam sebelum start tak smoke. sebab nanti semput kau.
makan pun kalau boleh sejam sebelum.
rupanya trainer tu kata kalau boleh 2-3 jam sebelum.
kalau tak nanti kau burp akan rasa makanan n tak best la perut.
gituh. so tahan la godaan popiah tu.

hari tu pergi sorang.
sebab elly busy. ikutkan malas je.
tapi takleh jadi. dah bayarrrr. kena pergi.
rajinkan diri pergi.
hari tu kelas step board.
suka cikgu ni. lincah n ceria je.
tapi pitam weyh. 
stepboard ni macam lagi penat dpd zumba.
zumba tu kalau stop kejap2 je.
tapi step board ni 25 min macam tu out gila weyh.
lepas tu mampu buat ala2 tak buat je. cannot go.



kak jah dah tersidai n mampu amik video je.
beast mode la sangat. 
padahal badakmode ok. hahaha.
tapi ok la. ada la jugak keluar peluh daripada selama ni 30 tahun tak pernah keluar peluh sebab sukan.
slow slow. baby badak step katanya.


ini i mampu walau di suruh buat 1 jam pun. selfie n camwhore. hahah.
alangkah lega rasa hati bila seksaan dah selesai.
terseksa asyik tengok jam je weyh. hahaha.
perhatian. aku takda poyo nak bergym bag bagai.
sebab aku malas tukar2 bag. so angkut je handbag senang.
ikutkan aku ada la pakai bag lain utk bawak sini. tp serious leceh.
baik angkut je ni.

nway, settle gym yang konon beastmode tu, tapi yang pasti balik rumah mama terus hadap ni.
syabas di ucapkan.
anda berjaya. hahahaha


nasi minyak weyh. mana boleh tahan.
amboi sedapnyaaaa. *telan air liur*

hebat kan. konon sukan tapi makan pulun gak.
macam aku cakap. aku sukan bukan target nak kurus.
aku target nak cergas sikit. takda la lemau je.
so if aku nak makan, aku akan makan. maybe kurangkan je la pun.
aku bukan nak join modeling sampai tahap makan nak bercatu bagai. kosser iolls.
so jangan nak bagi tips diet or mengeji if aku makan. suka hati aku la kan.

ramai dok tanya aku pergi ni mana.
aku pergi setiawangsa. tapi takyah la korang join.
serious ramai dah weyh. kadang is tensi sebab ramai so jadi sempit je.
pergerakan pun teragak2 takut langgar orang.
aku pun tak paham kenapa tempat tu keep on amik orang.
atleast bagi la max berapa orang sekelas ke apa kan.

n bagi aku tempat ni kelas step board ni aku suka. sebab cikgu best.
walaupun hazab sangat aku nak meneruskan ber-stepboard selama sejam.
tapi zumba dia tak best langsung ok.
masa memula try dapat cikgu ganti. so cikgu tu adalah best sebab memang settle buat tu 2 hari la kau kengkang jalan.
sekali last week dapat la cikgu betul.
aku dah macam wth dia ni. dia macam ikut suka dia je step apa.
kau baru nak hafal step dia 2-3. tetiba datang step lain yang takda kena mengena.
then kau nak catch up step tu. tetiba datang step yang lain pulak. whattt???
pastu dia ni more macam nak menari. pastu lagu dah la some tah apa-apa.
aku dah rasa macam. apakah ini?

then balik tu elly whatsapp kata taknak dah la zumba. join kelas2 lain je.
sebab rupanya elly pun perasan cikgu ni makin lama makin mengarut.
aku pun confuse.
so macam tak memberi kepuasan sangat la bagi aku.

then elok pulak tetiba ada sorang loyal cust aku ni kata aku pergi kelas kat sekian tempat ke?
aku kata la tak. sebab dia kata macam cikgu zumba aku tu mengajar situ.
aku cakap la tu cikgu ganti je. aku pergi tempat lain.
so dia tu bagi la aku link tempat baru tu.
sekali tengok aku adalah happy sebab yes cikgu ganti tu kat situ. hahah.
serious best dia.
n tempat tu pun dekat ngan rumah aku.
tapi takpa la. aku dah start kat setiwangsa kan.
so teruskan je la. tengok macam mana.

apa-apa pun kak jah ngantuk ni.
rasa nak beradu kejap. tadi pepagi dah bangun.
sat lagi nak sambung buat kerja.
ptg kang ada lagii kelas. oh penatt.
harap tahap cikgu zumba syok sendiri takda sampai tahap menyakitkan otak.


dia tu membela

tajuk harus dramatic.
membela apa? membela kucing la uols.
lama tak cerita hal kucing. ni nak cerita.

tadi malam keluar.
biasa la laki aku ni tiap malam nak melepak.
pastu harus nak ajak aku.
tapi ini malam memang nak ikut pun. sebab aku lapar.
sebab siang makan laksa je. mana kenyang.
malam dah tahap nak pukul orang punya lapar.

tapi if malam-malam yang aku tak rasa nak makan or keletihan.
serious tak kuasa nak ikut.
nak gak rehat n online. nak main game ke, nak layan tv series yang aku download ke, nak online shopping ke. eh. ;p
nway, tadi berjaya beli few baju. tapi tak sempat mencari seluar.
nak beli seluar la. jeans aku semua ketat tahap nak meletop dah kalau pakai.
yang tinggal leggings. pun dah rupa apa dah. aaaa takda seluarrrrr. kena beli.
so tadi aku try tengok online shopping. ada berkenan. tapi nak buat payment boleh lak error page.
unifi lembab la ini malam. cisss.

eh apesal melalut ni. sambung.
so kadang malas gila nak lepak.
tapi laki aku ni seboleh nak angkut aku.
dia kata bahaya if aku duduk rumah sorang. dia tak tenteram la apa T_____T
aaaaa penat.
tapi tu la kadang naik segan je.
macam tadi la lepak dekat sepuluh orang. semua lelaki. aku sorang je perempuan.
dah macam rupa bini saiko la nak mengikutt je laki. ish.
tapi kang aku taknak ikut mula la muka masam la apa.
layankan je la selagi terlarat.

melalut-lalut je cerita aku kan.
aku nak cerita pasal kucing n nak keluar kan.
nway nak keluar malam tadi.
tetiba terdengar kucing suara kecik dok ngiau memekak.
aku dah macam eh ada kucing pendatang baru ke kan.

kat luar rumah kan laki aku suka bagi makan kucing.
nanti ada je la kucing datang n buat macam rumah sendiri.
siap nak gaduh ngan kucing lain konon ni rumah dia. suka kau la kucing.
kelmarin aku tengok ada 2 ekor kucing oren kecik menumpang. ni takda lak.
so masa dengar bunyi kucing tu ingat kucing2 oren tu la.
tetiba datang warna grey. kecik la. tak besar tak kecik la.
datang terus kat kaki aku dok meleceh memekak-mekak.

me : eh siapa pulak ni.
MrB : kucing baru ke?
me : ye kot. tak pernah nampak.
MrB : ke mochi tu?

sebab masa nak keluar mochi dok menyibuk kat pintu.
kena marah-marah la sebab dia sibuk nak keluar.
tapi tau la bukan mochi sebab mochi besar.
n masa tutup pintu memang dia kat dalam.
tapi masa MrB cakap tu aku perati la kucing tu.
eh ni Milli. sebab aku kenal la collar dia.
whattt??? macam mana boleh ada kat luar?

nasib la dia pakai collar kalau tak memang aku ingat kucing luar.
so cecepat masukkan dia n kita orang keluar.
then teringat. hamagaddd dah lama kot tak nampak dia.
maklum kucing banyak so kau memang tak perasan la. takda kau nak kira sepanjang masa.
plus kadang bukannya berkumpul kan.
sekor sini. sekor sana. sekor lagi tah mana.
tapi serious bila ingat balik memang dah lama kot tak nampak dia.
aku syak dia takda since weekend la.
sebab weekend hari tu ramai ipar duai mertua datang.
so maybe keluar masuk ke apa dia sempat menyelit keluar.
tah mana la dia merayap kan. sebab if ada area depan rumah mesti dah nampak kan.
hishhhh. bengang je.

tu takpa. dah ni kucing dalam rumah ni semua tak mesra ngan dia.
ye la dah lama takda. pastu agak dah bau lain kan.
dah la semua dok garang-garang n bunyi nak gaduh ngan dia.
pening kepala acik.
nasib la tak hilang. tu paling baby tu. kenit je.
nasib gak la dia memekak n muncul.
kalau tak tah bila la baru aku sedar dia takda.

ni risau ni. sebab maybe next week rumah aku ada nak repair something.
mesti contractor keluar masuk ke apa. risau kekucing ni semua.
kena beli sangkat besar la. kata banyak kucing.
tapi kau tau la harga sangkar if besar berapa. boleh tahan pitam la.
dah la duit dah kena keluar untuk rumah ni. aaaaaaaa…….
nanti kak jah pikirkan.

penat berceloteh perihal kucing.
mari share pics mana yang tak pernah share kat blog.



pic lama ni. penindasan.
hahaha sesuka hati je milky tidur atas moolat begitu.
elok tidur ok takda masalah.
dalam pic ni macam dramatic sangat kan.
padahal masa aku datang nak snap tu baru terjaga.
tu moolat tengah menguap tu.
tapi nampak macam dia terseksa sangat la.


:: licik si gendut ni. asal aku masuk bilik je cepat je menyelit masuk. nak tidur dalam a/c la tu. teman aku online. ::


tak nampak muka tu.
sama la macam tuan dia. dalam gelap tak berapa nampak. hihi.
ada komen tanya asal bulu dia tu.
entah. memang macam tu. bawah tu siap ada bulu putih. dah rupa apa dah.
tetek lak mangsa moolat n milli isap dulu walaupun takda susu. T____T
n bulu dia jenis ada certain area bulu nipis. esp part area kening tu.
bukan sakit sebab pernah pergi vet, pun takda jawapan.
pernah dulu dorang bagi cream. aku sapu jadi lagi kronik. siap pulak.
so biarkan je la. memang macam tu jugak.


macam ni la situasi bila aku nak kenc or beris.
berebut nak masuk sebab nak minum air kat baldi.
so if aku masuk toilet memang akan pastikan air tu penuh senang dorang nak menyibuk macam tu.
so bila aku masuk tengok tak penuh air tu aku adalah geram. sian kucing iolls tau.
tapi tah la. bukan takda air kat tempat dorang. siap air mineral lagi.
tapi tetap la seronok kot berjemaah macam tu.

hah apa? masuk toilet tak tutup pintu?
takleh nak tutup ok. mesti ada je yang sempat masuk.
kan aku cakap dorang ni macam zombie dalam world war Z tu.
so aku sampai jadi malas nak bergelut masuk toilet macam tu.
so biarkan je la terbukak.
paling takleh blah. kan dah berjemaah sibuk kat baldi macam tu.
ruang takda ke apa. masuk yang lain.
nanti ada pulak tetiba aku tengah kenc ke beris ke.
dia leh berdiri macam kat baldi tu tapi kat jamban.
woiiii. terkepit terus kaki aku. agak-agak la weyhhhh, kot ye pun nak amik bau.
tu aku cakap, nasib la kucing ni semua cakap bahasa kucing.
kalau kucing ni pandai bahasa melayu mampos macam-macam rahsia dorang ni tau. hahah.



:: kesayangan laki aku. n laki aku tu kesayangan ceceh. nyampah bila tengok dia ni akan memanjang je mengadap laki aku. tergolek2 suka. kalau aku ke, orang lain ke panggil jangan harap dia nak heran ::


aaaaa ni la penghuni baru kat luar rumah aku tu.
dia beranak ni. comel je tengok terkedek2 je kenit tu ikut mak dia.
dah rupa riri dah. nasib riri gendut.
aku panggil dorang hitam ngan kecik. eeeiii geram.

ok la tu je.
sekian celoteh kak jah pasal kucing.

p/s: kena tidur ni. esok plan nak bangun awal. rightttt…. tadi gatal order kopi o ais siapa suruh. aku ni kena kopi memang begini. tu pasal la tetiba muncul entry awal pagi kan. hahaha



melayan kerenah.

oit tolonglah tengah percubaan merajinkan diri update blog ni.
tak mari-mari lagi la perasaan rajin tu.
malas n dah takda mood nak mengadap blog.
eh tipu. still mengadap sebab baca komen korang or baca blog orang.
tapi sendiri nak update blog adalah malas.
tang baca komen tu rajin. n if rajin aku reply.
tapi bila korang komen kadang aku dok sengih n dalam otak dok la mengreply.
tapi dalam otak je la. rupanya aku reply time baca tu. hakikatnya tak reply pun. hahaha.
syabas mere betty.

tadi aku transfer pics dpd hp ke laptop.
hoih ada seratus lebih pics. pitam nak update yang mana ni.
ye aku ni beli camera tapi malas gila nak angkut.
bergelimpangan je camera. aaa berat. baik pakai hp je. ok jugak kan picsnya. ;p
nway, setelah di check-check. ok mari update kisah bersama gilla tapi dikumpulkan dalam entry yang sama.

filla ni rajin jugak jumpa aku.
bila dia ada cuti n ada hal kat KL ke mesti ajak jumpa.
paling tak menahan nanti dalam group whatsapp dia mesti intro, "aku cuti sekian hari ni. siapa free? jom lepak?".
menyirappp je kan. sebab dah terang-terang elly kerja.
memang aku je la yang tak kerja n selalunya ada free time kan.
dah setelah berkali-kali berlaku terus aku jawab, "kau takyah tanya la filla. kau memang tau aku je yang free kan. kalau aku tak bagi pun kau paksa." hahaha.
memang ok. kadang tu paksa je kata nak datang.
aku kata aku ngantuk ke apa pun dia kata tak kira nak datang jugak.
sabar je la.

tapi ok je. boleh sembang ke apa.
aku pun bukan ada apa pun.
cuma bila dia datang haruslah aku buat kerja pun menggelupur je.
sebab nak siapkan cepat then boleh la lepak ke apa kan.

ada sekali tu dia datang kebetulan laki aku pun cuti.
sebab fam belah laki aku datang.
elok dorang balik kita orang nak keluar lepak.
ajak la laki aku sekali.
ye la adalah keji bersuka ria laki kesepian kat rumah.
dia lak nak segan2. ah mengada. ikut je.
sorry aku adalah pemalas nak amik gambar sangat.
filla sumpah rajin. patutlah dia retis sekarang. kegigihan tak berkesudahan katanya.
so nak baca cerita bergambar pasal keluar tu boleh CLICK HERE.
kalau tak tengok muka aku besar pasu boleh tengok situ.
sebab if aku yang amik pic n vain harus la bermain ngan angle kan. huahahauahauaha



angle la sangat. still beso.
tengok la kening pun hazabs.
takda masanya nak pergi membuat. tengok la if rajin weekend kita pergi.
nasib misai belum menjadi datuk K.



as usual makan kat sakura kristal je.
malas nak amik lauk2. so aku n filla order yang sama. beef yee mee.
besar gila weyh portion dia. cea ayat macam terkejut sangat.
padahal elok je aku kasi licin kan. hihi.
oh air adalah sea coconut longan. mmm dap dap dap.

tak lepak lama pun.
sebab filla akan gerak awal sebab nak elakkan jam ke apa.
tapi serious dia tu rajin ok.
ada cuti rajin dia ke KL ke apa.
kalau aku la cuti je harus membongkang je. lagi best. nyamannnn.
jauh kot rumah dia nak ke sini.
tapi ye la orang rajin drive ni dia tak terasa jauh ke tak.
aku kau jangan la. orang suruh aku pergi cheras pun aku akan kata, ahhh jauh. hahaha.
sorang lagi yang rajin drive ni adalah jonet.
dia dulu masa posting kat kluang. asal ada cuti rajin balik rumah parents dia or dtg KL.
dia kata dah biasa. so tak rasa apa.
kalau aku tu. memang tak laaaa. biarlah aku menjadi katak bawah tempurung pun takpa.

hari sabtu as usual if aku takda apa majlis or urusan akan jumpa elly n filla.
sebab dorang hantar anak tuition. so ada la masa terluang few hours.
so pergi la jumpa.
biasa la kak jah malas. so memang takda gambar.
kau rajin kau pergi la elly n filla yea.
rajin berdua tu. hihi.

then ada sekali tu filla datang rumah aku.
lepak kejap sementara aku siapkan packing barang nak post.
then kita orang ke klcc. sebab filla konon nak shopping.
takda makna. jumpa kejap mana nak sempat.
dah la memasing kebuluran kan.

pergi dua kereta supaya senang dia nak balik later.
takyah la patah balik hantar aku ke apa.
singgah isi minyak kereta filla.
sementara aku dok whatsapp la noy kata aku nak ke klcc.
if free jom la.
sekali dia kata dia otw.
siap hantar selfie lagi.


noy bersama rambut ala cendawannya. hahaha. sian.
padan muka gatai potong fringe sendiri. pergi saloon pun tak dapat di bantu.
lama tak lepak ngan dia. so ada peluang lets.
so aku pun gatal la nak hantar selfie aku dalam kereta gak.


sekali tengok2 kereta filla dah ada sebelah aku muka berkerut2 suruh aku jalan.
hahaha terkejut kak jah.
baru berangans selfie.

sampai tu sempat la dia nak shopping.
takda pulak yang dia nak tu.
aku ni dah la lapar ni.
pastu dia pun kata jom la makan.
sebab perut lapar nak shopping pun tak tenteram. haha. memang pun!


tengok semua sibuk selfie aku pun nak.
tapi boleh tahan buruks la. tapi since tengok takda pic tepek je la.
uihh comot gila. malas nak bersiap.
rambut pun lama tak pergi saloon. ngeri gak la.
bilanya nak pergi tah.

lately aku rasa hidung aku makin ketara jambu airnya.
maybe sebab muka kembang setaman kot. so hidung pun tumbang gembira.
mungkin aku perlu consider memancungkan hidung macam artis2 sekarang.
pastu bila orang tanya aku kata la aku resdung ke, berat berkurangan ke, sebab pakai braces ke kan.
kan kan kan.

oh makan hari tu kat chilis.
tak tau nak order apa.
so order ini.



bila lapar tu kemain.
tp makan burger ni sengkak semacam rasa.
end up aku abiskan daging je.


sombong gila minah ni.
nak amik pic sesama eksyen. kesiah ahkak mampu amik sipi begini.
tu pun muka serupa apa minah tu nak marah2 kitew.

then teman si filla shopping lagi.
tapi end up tak beli sebab takda yang berkenan.
sementara tunggu dok la amik pic noy.
sambil bebel kata kau ni dah kurus sangat la noy.
apa kena tah dia ni.
so aku amik pic dia nak tunjuk betapa kurusnya.
pastu tunjuk. dia leh kata, "takpa la. baru macam supermodel." T_______T


kurus terlampau dah ni.
mama pun bebel. dia kata sorang anak dia kurus sampai nampak rangka.
sorang terlebih muatan.
thanks mother.

tengok jam. eh macam tak sempat je shopping.
takpa la filla lain2 kali je la.
so singgah mengopi kejap kat starbucks.



tapi elok nak gossip jumpa lak kawan lama since sekolah menengah dulu.
sekali dia datang lak duduk sekali.
takkan nak halau.
tengok baju dia tau dia jual insurans.
sekali noy si bengong boleh keluarkan soalan cepu emas, "awak buat apa sekarang?"
haaaaa amikkan terus masa kita orang di isi dengan cerita dia pasal insurans. aaaaa nangis.
aku ngan filla la dok terangguk-angguk.
yang noy dia dah tanya. pastu dia bantai main phone. sabar je la.

last-last tengok jam memang dah time pun nak gerak.
tsk.
apa pun tak boleh.
takpa la lain kali la kita jumpa n sembang puas.

aku nak shopping ni.
tapi tu la bila nak pergi tah.
normally hari biasa busy hal kerja.
ptg or malam post barang n pergi segala zumba apa tu.
tak pun ada customer nak datang ke apa.

serious aku dah takda baju or seluar dah.
aku dok bagi orang la apa. sendiri takda. rasakan.
if ada pun dah ketat melampau. padanlah muka gemuk kan.
baju pun sama.
aku malas beli online sebab selalu size mesti tak best.
kadang terbesar gila. kadang terkecik.
tak pun bila sampai kualiti tah apa-apa.
naik malas dah.
baik shopping bebetul2 la.
tapi tu la takda masa nak pergi.
plus nak pergi kena sorang or ajak noy.
tak suka shopping ngan laki aku. nanti aku macam tak rasa tenang.

hmmmm. bila mau pergi ni?


contest testimonial tabita AHR Beauty ditutup minggu ni

hampir terlupa aku nak update pasal ni.
padahal dah di ingatkan berkali-kali.
sambutan boleh tahan.
tapi still siapa nak masuk still dibuka yea.

contest akan ditutup hujung bulan ni.
maknanya last boleh hantar hari jumaat ni yea.
n pemenang akan di umumkan dalam bulan march.

siapa yang lupa contest tu pasal apa?
n apa hadiah-hadiahnya. boleh baca sini CLICK HERE.

oh lagi aku tengok hari tu ada yang hantar.
tapi hantar gambar je. jangan macam tu. rugi tau.
so bila hantar gambar tu sertakan sekali testimonial bertulis.
lagi best kan.

ok itu aje.
cepat siapa belum hantar tu hantar cepat.
tak kisah la korang baru pakai sebulan ke.
share je pic korang sebelum selepas.
make sure no filter yea. jangan nak photoshop or pakai camera 360 ke apa.



sandarkan pada kenangan

amboi tajuk nak gempak je kan.
haruslah. update sekali sekala.
so bila update kena poyo-poyo sikit.
baru ramai menyampah n baca sambil cebik-cebik.

nway, baca entry elly today. CLICK HERE
lawak je entry dia. kelakar uolls ni.
sambil baca sambil aku tersengih teringat kenangan lama.

memang betul kata elly. pasal biodata tu.
aku pun ada. tapi aku takda la pakai kertas ke apa.
ada buku biodata la. ramai kan ada.
pastu nanti tukar-tukar tulis kat masing-masing punya.
siapa yang konon artistic n nak buat gempak siap mintak bawak balik.
dapat esoknya terus macam wahhh. hebatnya hasil orang ni buat.
macam elly cakap la. ada siap bakar-bakar tepi kertas tu konon lawa la page dia.
ok fine memang lawa, tapi dalam hati cakap, "suka kau je bakar2 buku aku".
lepas tu nanti tengok orang ada buku biodata siap boleh lock la apa tu kan.
terasa jealous je. kita punya buku biasa je.
orang tu mesti anak orang kaya tu buku dia canggih.

paling menyampah siap ada ucapan kan.
lepas tu ucapan semua nak canggih2 je.

  • I P K P K U D C C I (i pikir-pikir u disisi i)
  • dont forget 24434 (rakaat dalam solat)
  • 4U2C ( for u too see)
  • fieza wuz ere (fieza was here)
eeeiii bodoh2 je la. macam-macam la.
ikutkan balik kita dulu pun poyo je ejaan pepelik macam budak sekarang.
cuma dulu maybe between kawan-kawan je. 
so takda siapa nak complain.
sekarang ni bersepah kau ternampak kat social network kan.
tu yang sakit otak tu untuk orang yang dah lanjut usia sikit.


then ingat tak pasal kad zaman sekolah.
siapalah buat meniaga macam ni kan? apa faedah tah.
tapi dalam pada tu aku terjebak jugak la buat.


ingat lagi dulu aku ada minat sorang ni.
duduk lorong belakang rumah aku je.
dia senior setahun la. oh comel. berlesung pipit lagi.
tapi siapalah diri ku ini. budak kecik yang tomboy aje.
abang ni kat sekolah hot la. sebab handsome, bersukan, then siap ketua nasyid lagi.
wah ketua nasyid je hebat kan. ye la suara sedap.
oh dia tak silap ketua pengawas gak kot. lupa la aku.
yang pasti comel la.
petang-petang aku suka la main area umah dia.
sebab kawan baik aku duduk situ gak.
pastu mengada je siap bagi kad tu kat dia.
uwaaaaa. aku pun tak tau la dia buat apa kat kad tu.
sebab takda pulak adegan berbalas cinta ke apa.
fineeeee. *eh motip sentap*

then masuk sekolah menengah kan asrama.
pun banyak buat perkara bodoh gak.
ingat balik rasa macam apo kobondo la. tapi time tu rasa kau la paling gempak.
siap tuju lagu bagai.
n macam elly kata. semangat tu nak tuju lagu punya lirik kan.
kena la tau lirik. dulu bukan macam zaman sekarang.
kau nak lirik je google dapat.
dulu kau nak lirik tu. kau kena usaha sendiri.

contoh adalah record la lagu tu pakai kaset.
mengada duduk asrama tak boleh bawak radio. kita orang bawak je.
pastu masa nak beli pastikan parents belikan yang boleh record sekali.
siap beli tape kosong semua.
pastu stand by je.
lagu kesukaan keluar je berlari la tekan record.
lepas tu harus dengan ulang 80 kali (ini bukan nasi tambah. memang ye ok dengar 80 kali).
abis je dengar rewind balik. then dengar. then rewind. gila.
ye la sekarang takyah. kau nak dengar kau click je.
dulu kadang rewind terlebih. terlebih ke lagu depan. pastu forward balik. eh terlepas pulak.
leceh gila.
sambil dengar sambil tulis lirik.
lepas tu takda kerja time crush kau pergi rehat ke apa. pergi kelas dia letak lirik lagu dalam pencil box dia.
hahahah bongok gilaaa. rasa nak tikam diri bila ingat balik.
dah la tak lawa ada hati nak suka mamat paling comel kat sekolah. mmm nyum nyum *tetiba hahaha*

then kan elly ada kata pasal kakak angkat n abang angkat segala angkat ni la.
aku tak pernah paham konsep tu.
memula dulu aku ingat sebab maybe orang tu takda adik beradik kot.
aku ni ada je semua. tak perlu kot nak segala angkat-angkat ni. apa faedah tah.
cea ayat. padahal cakap je la takda siapa sudi berangkatkan aku.
tapi betul la. kakak n abang angkat memang takda.
tapi selalu nanti kau senior. kau sibuk beradik angkat ke apa. aku takda la berminat.
macam semak je.
tapi ingat lagi dulu aku form 1 ada baik ngan sorang akak form 3 ni.
sebab boleh masuk la. sekali roommate aku emo ok.
roommate aku pun senior form 3.
mula-mula aku tengok dia bila balik bila sentap2 hempas2.
aku diam je la. takkan nak bising. sebab aku junior kot.
sekali dapat surat. rupanya dia jealous aku baik ngan sorang tu.
dia kata patut aku kena lebihkan dia sebab sesama roommate.
eh macam tu pulak.
so baiklah tak payah. takda kaitan angkat pun ada adegan sentap gitu.
if memang berangkatan tah apa lagi drama tah.

then zaman tu dah zaman telefon kan.
handphone takda lagi.
ada pun maybe parents je pakai.
time tu nak pakai phone semua ni mahal.
so memang pakai phone biasa je la.


memang betul pun kan.
seram weyh. kadang tu kalau parents orang tu angkat cepat-cepat letak phone.
pastu siap-siap set ok malam karang pukul 2 pagi tunggu kat phone. kita call time tu.
kadang tu tak sempat ringing tone dah angkat weyh. haha.
ye la macam rumah aku ada phone satu kat bawah. satu bilik mak pak.
kang bunyi kang dorang dengar. eeeiii takut.
dah la phone jenis if kau angkat belah atas tu. kau boleh dengar conversation.

time tu bf duduk selangor. so nombor phone if call akan keluar kat bil kan.
memang tak la nak sembang ke apa. kantoi nanti.
so aku dulu dok sembang ngan ice la selalu.
jangan tak tau iolls dulu couple ngan orang lain, tapi menaruh hati kat ice.
hahahaha bodoh!!!! ingat balik rasa takleh blah. apa yang suka sangat tah dulu.
sampai sekarang ada satu lagu tu keluar. huda n ice mesti bahan aku. babi betul.
sebab aku pernah tujukan lagu tu kat ice. *amik garpu cucuk mata macam kassim selamat*
kesian kekasih lama tu. jahat gila aku. couple ngan dia tapi asyik bergayut ngan ice je.
pastu keluar pergi lot 10 sg wang ngan ice. hihi.
ye la abis dia jenis takleh keluar. keluar la ngan orang lain kan.
tapi ingat balik zaman dulu rasa selamat je kan.
i mean pergi lot 10 tu aku naik bas mini. then nanti petang ke begitu balik naik bas mini.
elok je parents lepaskan. time tu form 2 kot.
if aku ada anak. memang tak la aku bagi. zaman sekarang scary gila kot.
if bagi pun mungkin aku akan hantar mato-mato ikut je mana dia pergi.

zaman dulu kau nak berjumpa pun susah kan.
contoh dah set. ok jumpa pukul 2pm kat jejantas belah lot 10.
kau tunggu la situ. kadang kau tunggu lama apa ni tak sampai-sampai.
pergi public phone call rumah dia. sekali mak dia kata dia dah keluar.
kena balik tunggu situ. ye la kang kau bergerak dia sampai macam mana kan.
masing-masing takda hp nak tanya. eh kau kat mana?
so if janji situ. sila tunggu sampai kematu sampai la sampai kat tempat tu.

tu zaman menengah rendah.
menengah atas lain pulak pengalaman.
tukar pulak sekolah kat tengah bandar. baru la culture shock aku.
aku rasa zaman kecik aku dah cukup happening n urban dah.
sekali masuk sekolah canggih terasa diri sangat kuno ok.
dah la aku masih zaman pakai macam tomboy.
sekali tengok dorang form 4 lepak weekend siap pakai dress, platform/wedges n make up.
aku masih pakai tshirt n seluar baggy ngan kasut vans. muahhahaha.
dorang dok layan party siap ngan lagu hip hop.
aku masih layan lagu ala-ala backstreet boys je.
tapi semua pun jenis sweet n all.
takda la tetiba pulaukan kau sebab budak baru ke apa.

best la ingat kenangan lama ni.
betul la apa orang kata kan. time kita sekolah kan kita tak suka sekolah.
rasa macam cepat la abis sekolah. tak suka la.
tapi orang tua-tua akan cakap. zaman sekolah la paling best.
kau rasa macam apa benda tah. tak best la. besar la best.
tak sebenarnya. serious zaman sekolah la paling best sebenarnya ok.
ada la kenangan tak best. tapi aku rasa lagi banyak best dpd tak best.

di akhiri dengan lagu yang popular zaman ahkak umur 14 tahun.
lagu yang ulang 80 kali tu.



if la boleh ulang waktu. aku nak repeat balik zaman aku sekolah menengah.
or tak pun zaman umur 21.
rasanya time tu terpaling best kot.
oh indahnya *baring senyum-senyum*

pangggg….sila bangun daripada lamunan.
ada banyak kerja nak kena hadap ni.
ok buhbye.



drama oh drama

minggu ni mood kelaut sangat.
tah apa sebab. sebab tu blog pun ala-ala malas je nak update.
tapi rajin je korang ni menjenguk jugak kan.
aku ingat takda update ni sepi la.
tadi saje check stats. eh macam ramai je.
apa je korang buat?

nway, aku rasa dah tau apesal mood aku kelaut.
maybe betul la macam ada sorang komen tu.
maybe sebab aku now tak makan malam.
ok tipu la tak makan langsung. kadang makan jugak capati ke apa.
kadang tu lapar sangat aku order jugak la tomyam bagai.
tapi tu la bila lapar mula la bad mood je kan.
aku dah la siang kan selalu tak makan.
nanti lewat petang baru makan.
so kang malam dah lewat sangat taknak la makan.
so satu meal je makan. tak kau rasa nak tendang orang.

tapi poyo-poyo je tu.
kalau lapar tahap nak tendang orang makan je jugak.
siang makan jugak apa nak makan.
sebab taknak la seksa diri. sebab dah bertahun pun ternak lemak.
so turun ke naik ke lantak la.
eh taknak la naik lagi. i is scared.

so untuk memenuhi aktiviti now rajin layan drama.
since tv series yang aku ikut mostly tengah on break.
ada pun now kan tiap minggu keluar. so berjangguit tunggu.
so aku layan drama melayu.

starting sebab tahap angau aku kat abang remy beberapa minggu lepas tak dapat dibendung.
dah la dia asyik la share pics sexy kemain kat instagram.
i is kenot tahan. fuhhhh. *lappeluh*
paling tak tahin pics time dia pergi singapore ke apa.
huish ado pulak misai n jangguit.
dah la abang sado. ish ish ish.



mau kak jah tak cair kan.
then nampak ada time tu nabila huda share pasal drama dia kat cerekarama ke apa.
berlakon lak ngan abang remy.
takleh jadi. kena tengok ni. kemain siap record sebab tau malam mesti suami ajak lepak.
balik terus layan la drama tu.
boleh lak astro time tu set cerita tu kul 10-11.30 macam tu.
dah la cerita tu separuh jalan je aku tengok.
whadehell.
pantang kak jah, ibarat kapal karam di tengah lautan feeling dia tu. ewah. hahaha.

boleh pulak malam ke esoknya tu dok layan whatsapp ngan geng kak nam.
keluar lak isu remy ishak abang sado.
so aku tanya la mana nak tengok cerita tu?
sebab time tu aku check tonton tak keluar lagi. macam tu la.
then aku tanya mana nak layan drama melayu. 
sebab now bersepah pulak abam remy kitew berlakon.
aku lak bukan jenis layan tv sangat. so memang takda la ikut.
if online n mengadap lappy tengok aku rajin la jugak.
aku kan suka sambil layan drama sambil lipat kain ke, sambil buat kerja ke apa.

nasib qistina n che sue ni duduk luar negara.
so dorang ni hebat bab nak mencari mana boleh layan online.
dorang kata la boleh layan kat malaywatchtube.pw
and boleh layan kat cerita-melayu.com
bukak banyak lak drama. apa lagi kasi layan

memula abis kan tengok cerekarama tu la.
ala pasal anak ku bukan milikku ke apa.
yang nabila huda pregnant anak luar nikah ngan remy.
so dia pergi pusat perlindungan. beranak give away anak tu.
after few years jumpa balik remy. kawin bla bla.
rupanya dia dah takleh ngandung dah.
so dorang usaha la nak jumpa anak dorang.

dapat la maklumat semua.
dapat jumpa orang yang adopt anak dorang.
orang tu bagi tu anak tu dah meninggal setahun lalu.
bersedih la mereka. orang tu bagi la pics buat kenangan.
sekali tengok pics belakang tu tulis pulak tarikh.
eh tarikh macam baru lagi je. kata anak dah meninggal setahun.
time tu menggila la mencari balik. orang tu dah lari pun ngan anak tu.

tapi walaupun konon cerita tu sedih.
tapi aku rasa memang patut pun orang tu buat macam tu kan.
ye la orang tu dah sayang n bela anak tu. dulu kau beriya taknak.
siap dah melibatkan legal semua. tetiba kata dah insaf nak anak tu balik.
amboi sesuka hati ajo.

eh motip mak sentap.
tapi takda la sentap sangat. 
kalau aku jadi nabila huda, laki pulak abam remy.
takpa la. i is happy je. berdua lebih baik konsepnya. hihi.

nway, later mulalah layan drama.
apa tah tahun. ku cinta kau seorang kot.
haruslah remy gak berlakon.
tapi tu la drama melayu ni.
memula cerita memang best n menarik la.
masuk tengah n ending macam tah apa-apa aje.
macam terasa boleh predict sangat ending. nyampah.

then baru ni tetiba datang rajin nak tengok drama lain.
tengok kat fb orang dok sebut jebat. jebat.
takda la rasa nak tengok. sebab tah kenapa. aku tak minat ngan sharnaaz ahmad tu.
daripada mula dia berlakon daripada zaman keding.
mungkin tak minat sangat mamat bermuka jambu ni.
nway, so if tak minat hero tu. harus cerita pun taknak tengok. gituh.

tapi ada terbaca kat news feed orang tulis kata, "siapa yang suka sweet2 ke apa maybe akan suka la tengku adam (ariana rose), siapa yang suka orang ganas2 akan suka abang jebat."
gituh la. terus terasa nak tengok uolls.
oh btw ariana rose aku tak minat. aku tengok 3-4 episode still tak jumpa tang mana bestnya.
so malas follow. again i is not taste ngan tengku adam.
amboi statement. macam la tengku adam tu taste if tengok aku kan. muntah 8 baldi agaknya.
eh betul ke tengku adam nama dia? confident je aku bercerita ni.

sambung. ok baca status orang tu.
terus terasa nak tengok cerita jebat tu. sebab u know me. aku suka ganas2 ni. ehemmm. *eh tetiba*
so 2-3 hari lepas aku start tengok.
masih jauh la. aku baru layan 7 episode je. now aku tengok dah 30+ episode yea?
so far ok la. ada kelakar cerita dia. memang ganas abang jebat ni. haha. *eh motip gelak tetiba*
yang pasti aku kagum tahap konfiden pompuan tu nak tackle abang jebat tu.
kemain kena maki hamun pun tetap cinta maut. 
ni tak senang lak. free nak sambung layan.
so far ok la cerita dia. tak tau la tengah or ending nanti sendu ke apa pulak.
eh korang yang follow cerita ni takyah nak teruja sangat komen2 nak cerita apa jadi.
aku suka tengok sendiri n teruja sendiri.

now satu lagi cerita baru follow adalah cerita miranda.
1st time aku tengok cerita fasha sandha berlakon ni.
aku tak suka dia. again, aku kan poyo. tak suka orang tu terus taknak tengok ceritanya.
tapi hari tu macam bosan. tak tau nak tengok apa.
nampak cerita tu kat main page n baru ada 1 episode. so tengok la.
e eh macam menarik pulak.
then lupa. then again terbaca kat status orang. teringat n layan la tengok.
menarik gak la.

tapi evil gila makcik sedara dia tu la.
macam mana la miranda tu ada kesabaran yang tinggi begitu.
bagus gak la fasha tu berlakon sebab dia boleh buat muka selenga je kan.
tak tau la kot episode memula ni dia tak banyak dialog.
ye la asyik senyap n asyik di buli je.
sebab aku dulu tak tahan ngan dia sebab suara dia jenis pelik tu kan.
macam cannot go sikit. apa-apa lah.
tapi harapnya drama ini tak mengecewakan kak jah.

so anyway, drama apa lagi yang best yea?
or cerekarama ke? kasi tau sikit.
boleh nanti i layan kat website tu.
kalau ada abang remy lagi best.
nanti boleh sambil tengok sambil sengih n feeling sorang.

tahap angau kak jah sampai jadikan lock screen.
*tarik nafas dalam-dalam*
*lepaskan* hmmmmmmm…

MrB : kalau dia nak kat u mesti u tinggalkan i kan?
me : apa benda la u ni. *muka kerut. hati ada senyum*
MrB : konfommm..

dulu ngan aaron ajis.
sekarang ni ngan remy lak.
laki aku ni dia ingat bini dia ni next top model dah semua artis ni nak kat aku?