Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : Bunyi Loceng

Assalamualaikum

Hai sis Peej..

Saye na share satu cerita, tapi takde la seram sangat..tp bagi yang penakut mcm saye nie kira scary jugak la. Tapi short je cerita saye compare members yg share cerita kt blog sis Peej nie… :D

Mase tu tahun 2007, yess..tyme tu student..first year..second sem..

Mase tu saye stay hostel.hostel saye sebuah apartment, yang mempunyai 3 bilik, satu bilik dua orang, complete dengan verandah depan dan verandah belakang (tempat sidai baju tu). Bilik nombor satu ngan bilik nombor dua tingkap bilik menghadap jalan la, yang bilik nombor tiga tu, tingkap die menghadap verandah belakang, tempat yang sidai baju tu.(bole imagine x umah hostel yg saye stay tu?)

Mase tu saye amek foundation, foundation nie 1 year je lpas tu bole smbung degree.. so saye kenelah struggle utk futher degree tu.. so tyme tu na exam math..tau je la subjek math nie banyak main formula semua..so exam math saye mase tu hari isnin..ingat lagi di sebabkan exam hari isnin so kene bt revision tyme weekend.

Saye nie jenis suke bt revision tengah-tengah malam smpai pagi2 buta. So saye decide na study sabtu malam ahad, dalam around pukul 2.00 pagi macam tu la. Di sebabkan dalam rumah tu ade dua orang je, yelah housemate laen semua da abes exam so diorag da blik umah masing2, so tinggal kami berdua je. Mase tu saye duduk bilik nombor satu, di sebabkan sy nie penakut tido sorang2 then saye tido kt bilik nombor tiga malam tu, yang tingkap die menghadap verandah belakang tu.

Bermula la ceritanya..

Ok, dalam around pukul dua pagi cenggitu tu, da start buat revision..yang member sebelah nie sedapp tido, ak pulak rajin bebenor buat revision pagi2 bute kan..haish!..tengah-tengah syok mengira tu..                   tibe-tibe saye terdengar bunyi lonceng (kling kling kling) bunyi die super same macam orang india sembahyang tu…sampai ak ckp..rajin betul orang sebelah tu sembahyang pagi-pagi bute camnie..tau la na exam..tapi memang kebetulan jiran sebelah tu student india..

Saye pn buat xtau je bunyi, then sambung blik revision..tengah-tengah tekan2 kalkulator tu…die bunyi lagi..tp yang peliknye bunyi tu btul2 kat depan pintu masuk bilik…mule2 xperasan bunyi tu kat pintu..tp saye dengar bunyi tu mcm makin kuat..

Ak buat xtau lagi..then tibe2 bunyi tu btul2 dengar dari tingkap menghadap verandah belakang tu..fuh…terus lari kat katil siap pegang YASIN lagi…bunyi loceng terus bunyi lagi…da la meja study tu sebelah tingkap..tyme tu la segala surah ak bace..sedar2 je da pagi..

Esok paginye tu, tanya housemate tu whether diorg mmg ade dgr x bunyi loceng tu...ke diorang nie mmg tido mati..hehehe

So lepas je kejadian tu..mmg x de la na study pagi2 buta.

So itu je la short story sis peej.

Sori la klu xseram

Assalamualaikum
-asy :D 




6 Comments:

Anonymous said... [Reply to Comments]

Seram jugak kalau jadik kat diri sendiri. hantu india gamaknya tu. tapi dik, tolong ye. lain kali kalau menaip tu tak payah guna bahasa pelat. Nak = na. Dah = da. aku = ak. Akak pun datang dari Gen Y, dik. tapi takdenya akak suka bahasa-bahasa pelik tu..

Peej, sorry ek aku membebel pulak kat blog ko.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Actually betul kata cik anon tu..pening aku membaca dan kena ulang. Sebab tak masuk akal langsung..simple sentences buy. sebab susah nak tangkap short form and spelling macam tu. Agaknya kalau generasi z macamana agaknya. Semua di pendek ..terus pakak simbol agaknya..

Anonymous said... [Reply to Comments]

Bdk foundation unisel ke ni hahahaa

ahtzelin said... [Reply to Comments]

Betoi tu....elok2 nk saspens bila x paham shortform dia tu dh jd x saspens....heheheee....

Anonymous said... [Reply to Comments]

Haha...tetiba terbayang hostel kolej legenda...misteri ni...bgtau la tmpat kat mane...jgn berahsia..ahaa

Anonymous said... [Reply to Comments]

btul tu..cukup rimas dgn shortform tak masuk akal..maaf la ya..tp serius la tlg taip elok elok. jika perkataan 'dengar' bole di taip penuh, takkan la aku pun kamu nk tinggalkan 'a' yg sekeping tu.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...