Instagram : @peejburhan

Expose Mistik: final exam sem 1

Assalammualaikum.
hye kak, saje nak share cite dgn akak

.................................................................................................
mcm ni ha mulenye
beberapa hari sebelum final exam .. time tu lepas study trus tdo
dalam pukul 2 or 3 pagi orang (sya le tu) terjaga
pastu try nak lelap balik.. time nak lelap tu la start "incik" tu mengacau
mule2 slow je dgr mcm ade sumone tgh naik tangga gendong benda berat mcm kena seret kat tangga.. lame2 makin kuat plak bunyinye tu ha!!! 
nasib baik la mak jemah ni kuat semangat... tp makin lame makin dekat bunyinye tu ha .. 
Subhanallah, bunyi tu smpi depan pintu bilik pastu terus hilang (kalau diketoknye pintu bilik tu .. memang orang gegar dah member kat sebelah tgh sedap tdo tuh..)

esoknye plak.. time malam tu kami start kena ganggu dengan "incik" tu.. 
sorang demi sorang akan dengar bunyi tu 
sampaila kami berkumpul tdo satu bilik.. sedangkan umah tu besau bak hang.. banglo 2 tingkat.. yg duduknye 5 orang je ha... 
time kami kumpul ramai2 tu.. tgh sedap semua dok study... ada yang layan perasaan.. "incik" tu datang lagi.. semua dengau bunyi tu.. 
TERDIAM semua ha! masing2 start baca ape yang patot smpila bunyi tu hilang.. nasib time tu kami memang tutup pintu bilik.. kalau bukak pintu n nampk "incik" tu.. 
mahu gugur jantung warga-warga muda ni ha.... 
time bunyi tu hilang.. tingkap sebelah katil eden terbuka sendiri tau tak..!!! 
tingkap tu susah nak buka sebenonye wei... nak kate angin kipas.. takla kuat.. 
nak taknak.. kena tutup.. eden la yang tutup tingkap tu balik .. muka pandang dalam, tak pandang luar time nak tutup tingkat tu... dok menggagau nak tarik tingkap tu ha .. 
dahla depan umah eden tu semak samun.. mcm hutan dah ha.. mano eden tak takot.. suruh yg lain tutup pakai tak tutupla tingkap tu ha.. dahla sebelah eden jo.. 

selang beberapa hari time tu.. eden dengo lagi ha bunyi.. tapi bunyi lain.. 
tgh sedap study time tu.. kat luar area tepi umah tu eden dengau ade orang bercakap.. mcm ni ha bunyinye " abang ..cepatla abg.. mainla dengan adik" ... celah mane malam2 nak main2 tu dik oi.. dahla kawasan umah tu tak ramai budak.. dah tgh malam.. takkanlah budak2 nak masok umah kito ni ha.. pagar kunci dah.. pagar umah eden duduk tu besau n tinggi bak hang.. 
eden tawakal ajo la ... memang dah jenis yg kuat semangat.. truskan jela study tu .. pedulila kat "orang yg nak main tu.. lamo2 ilang"

ada satu lagi malam.. dalam bilik setiap orang of coursela ade bakul sampah kecik kan.. 
senang nak buang ape2 takyahla susah2 nak turun bawah..
time malam tu, bakul sampah tu dah penuh.. eden ikatla letak luar plastik smpah tu nak ganti dengan plastik yang baru.. so eden letak plastik sampah yang dah penuh tu kat luar pintu bilik...
keesokkan pagi tu eden nak p kelas.. buka la pintu .. 
hambik kau!!! berterabur sampah depan bilik eden tu ha
mule2 member semua ingat kucing yg buat..
eden pun toray la chek .. emmm.. memang bukan kucing ..lain mcm cara selongkarnye tu..
tp nak sedap kan hati member2.. eden iyokan ajela ape dorang ckp... 

kes kami kena kacau ni memang setiap hari kene.. jadi orang n kawan2 dah lali.. so biarkan saja.. kuatkan semangat.. baca pendinding diri ..
smpila kami habis exam n  trus balik kampung..

so time kami cuti sem tu, tuan umah datang sebab kami dah cita.. so tuan umah bersihkanlah umah tu ha..  
time sem 2 kami datang.. alhamdulillah.. enggak ada apa2 lagi.. 

tpi kami dok ctu smpi pertengahan sem 3 je.. pastu pindah 

ok.. sekian dari eden .. 

 (Ismi Zulaiha)


8 Comments:

mazz said... [Reply to Comments]

Haha pening kejap2 loghat utara kejap2 negeri smbilan plak....

Anonymous said... [Reply to Comments]

honestly tak baca habis sebab tak faham bahasa campur2. cuba lagi.

Lavender violet said... [Reply to Comments]

SETUJU ngn mazz...

Anonymous said... [Reply to Comments]

haha..tau takpe..banyak sangat ha! die..haha

sya mokthar said... [Reply to Comments]

kelakau caro ko cito ni ha..ilang soram nyo dik nonn...

Anonymous said... [Reply to Comments]

Kejolobak kejolobu betul la ekau ni.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Haaa... pening betul dgn cara penulisan. Larat baca separuh je

Anonymous said... [Reply to Comments]

writter yg asal mana pn xtau..loghat dr nogori,ke melaka, ke penang and last2 ke indon..hahahaa
btw,cerita sgt sempoi..umah tu mmg puaka.
hati n jiwa yg kental je mampu stay!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...