Instagram : @peejburhan

ramai kan yang nak?

tadi dok online kat fb ternampak status dpd izzy ni.
izzy ni memang penggila kucing.
penyelamat kucing.
aku kagum ngan kegigihan dia.
dia akan amik stray cats n bela. bawak ke vet macam2 la.
tak silap aku now stray cats yang dia jaga n bela kat pet shop dia je ada dekat 30 ekor kot.
lupa aku.
belum masuk 7 ekor yang dia memang bela kat rumah.
dpd comot kucing2 tu dia jaga n bela jadi berseri bersinar n gemuk2 semua.
kagum sungguh. aku yang ada 6 ekor ni pun tahap pening kepala kadang2.

so tadi terbaca la status ni.
tersentap gak ahkak baca.


takut gak tengok chart tu kan.
sebab apa tersentap?
sebab aku kan ada 6 ekor kucing.
4 dah spay. tinggal 2 lagi.
sekor dah vaccine. sekor lagi belum sebab asyik sakit je bila bawak.
so doktor taknak vaccine. bla bla.

so hari tu kan aku ada cerita si milli ni terlepas entah berapa hari aku tak tau.
time orang sibuk repair rumah tu.
orang kan keluar masuk. aku rasa dia sempat keluar.
kucing aku kan banyak n berpelesaran sana sini dalam rumah ni.
so aku pun sendiri tak sedar if ada terkurang ke apa.
esp milli n mochi kan warna nak sama.
bila jumpa milli kat luar baru sedar eh betul la dah few days tak nampak. ciss.

tu takpa. dah one happy family at home la.
tapi kelmarin aku notice. eh apesal perut dia bulat semacam.
aaaaaaaa pregnant kah? i is pening.

tapi salah aku jugak sebab tak bawak pergi spay.
ye la last month kan banyak duit turbang untuk repair works kat rumah.
then pergi holiday bagai. so relax2 la dulu.
plus size milli ni kecik je. rasa macam dia baby2 je lagi.
so takda rasa urgency nak spay ke apa. dia pun jenis senyap bukan mengiau memekak time horny tu.

padan muke ahkak. sebab tak spay awal2.
tapi rasanya ok kot. aku memang dah plan dah pandai makan minum anak dia nanti, aku akan tanya if anyone nak adopt.
sebab sebelum ni pun ada la few orang tanya ada kitten tak untuk bg adopt.
since aku banyak kucing kan. aku kata la memang takda.
sebab tau la laki aku ni mana bagi.

tapi kali ni takleh la. cukup2 la yang oi.
dah 6 ekor dah. aku yang pening.
duit perbelanjaan beli segala makan, pasir aku yang keluar. dia mana tau pun.
pastu keroje bersihkan litter box pun aku. penat la!
kang tambah lagi. aku pitam.
menaikkan darah nanti.
dah la kalau keluar memana ada kitten la laki aku nak bawak balik. agak2.
kucing luar yang selalu datang rumah aku makan pun laki aku kata bawak masuk la.
ewah suka hati. taknak!

tah bila beranak tah la milli ni.
kena korek entry aku bila yang dia terlepas tu.
senang budget masa.
ni sekor lagi si moolat tu tengah bising.
horny la kot. eiiiiiii.
aku nak kena bawak pergi vet.
kasi vaccine n spay terus.
tak sanggup dah iolls.
i is pitams.

ok la tu je.
aku nak keluar amik barang.

6 Comments:

intandayani said... [Reply to Comments]

Huwaa ni yg wat aku pening ni..due bersalin raya nnt..tp kucing plak mmg ramai..tak decide lg kitorang cane nak wat

harry p said... [Reply to Comments]

Salam
Bagus.
Tapi yg meminta tu kenkadang coma nak friendly je...kalau serius boleh kutip jat pasar.

Tapi apa iz tu tulis tu mmg betul.org ada dia pon nak.. Tapi hangat taik.

WaN HaQQ said... [Reply to Comments]

Salam,

nanti nak tgk kitten tu~..

tq

Aidah said... [Reply to Comments]

Akak pun kagum sangaaaat dengan Iz. Gigih betul kakak kucing tu. Bertuah semua kucing2 yang jumpa dia.

Aidah said... [Reply to Comments]

Akak pun kagum sangaaaat dengan Iz. Gigih betul kakak kucing tu. Bertuah semua kucing2 yang jumpa dia.

Izzy said... [Reply to Comments]

Ohoi.. tq peej. Aku ni bengang sebab hari2 mengadap orang yang macam-macam alasan bila kita nasihat suruh spay/neuter. Tapi tanya pulak cemana kucing aku gemok sihat gebu gebas. Padahal asalnya tu haaa.. stray cat. Kerempeng, badan nipis je. Paling hangin kalau org cakap "kalau saya hantar kucing kat sini boleh?" HOI!! banyak cantik muka kau. Tu yang iols paling baran tu. Ingat aku shelter home. Sesungguhnya aku tak boleh terima orang yang bela kucing tapi takde tanggungjawab ke atas kucing tu :(

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...