Instagram : @peejburhan

pelbagai onak n pancaroba

ok dah cukup.
aku dah decide nak kereta apa.
cuma tunggu rakan aku free n Insyallah next week kita uruskan.
kalau tak sabar nau, maybe bergerak sendiri nanti.

hoi seksa la.
dah elok decide datang pelbagai lagi korang bagi cadangan abis terus bertambah pening.
muahaha. serious weyh.
sampai la malam semalam aku dok facetime ngan mama n papa.
amboi mama since aku ajar dia facetime pakai ipad. kemain asyik la dok call aku nak facetime.
sabar je la.
so bila sembang ngan papa n mama.
dorang pun bagi persetujuan apa yang aku pilih. baru tenang ahkak.
tapi syarat mama beranikan diri bayar bulan tinggi so that takyah lama sangat.
pastu aku dok kira-kira. Insyallah boleh.
ok harapkan semua berjalan lancar je nanti.
tapi ni kata aku sekarang. tah-tah by minggu depan aku tukar fikiran lagi. miahahahah. hampeh.

nway, dalam pada sakit kepala kisah kereta ni.
sakit kepala di tambah ngan few perkara.
sakit hati pun ye. ngan sikap ignorance sesetengah pihak.
macam gampangs.
tapi aku rasa baik berpada-pada. biar ada had n all.
kita baik orang pijak kepala. so enough is enough.
no more kesian kat orang. sebab nanti orang amik kesempatan.
end up aku yang sakit kepala. aku yang darah tinggi. aku yang hadap sendiri.

so yeah. sebab aku rasa lately aku dah pandai say no.
ok la dpd selama ni maybe 20% je. sekarang dah 70% maybe.
aku akan cuba sampai aku berhati kering.
biarlah orang nak benci ke, tak suka ke, sebab in the end tetap orang mengata kau.
berbakul pun dia mengeji, hidup kita tetaplah kita kena hadap sendiri.
bukan dia ada sumbangkan apa-apa pun kan.

nway, tu takpa. tu takpa
tadi aku dah siapkan kerja packing aku.
tiba-tiba around 4pm ada orang tekan doorbell.
aku dah macam. siapa ni? takda pulak sesiapa kata nak COD barang.

so aku jenguk la. rupanya ada pekerja ada kedai atas rumah aku ni.
dia datang berdua. sorang lagi perempuan. dia tu lelaki tapi lembut sikit.
dia tanya laki aku ada tak. aku kata la takda.
dia kata ada hal nak bincang. aku kata la kena la tunggu dia.
aku takleh bagi masuk sebab laki aku tak suka orang masuk if dia takda.
sekali dia kata takpa dia tunggu.
aku dah macam hah nak tunggu situ ke? (kat tembok)
yang budak perempuan tu sibuk dok kata cerita dulu la kat akak ni.
aku dah macam, " ah sudahhhh. fuck la aku dah cukup sakit kepala 1-2 hari ni. apa lagi la ni."
aku dah macam serba salah. manusia2 ni taknak belah. tapi keji aku tak bukak gate kan.
sekali dia kata duduk dalam boleh. kat porch. oh ok la.

pastu ada la dia cerita pasal masalah dia ngan majikan dia bla bla.
aku malas cerita sebab panjang nau.
so konon nak suruh laki aku ni la tolong jumpa majikan dia n uruskan.
kebabian apakah ini? apa kena mengena kita orang dalam ini cerita?

laki aku lak ada la selisih paham sikit ngan majikan dia.
ala bukan apa pun, kau tau la indon ni kan suka mengadu nasib.
orang cerita kita orang dengar. tapi tak amik pot pun. suka kau la nak cerita apa.
agaknya majikan dia dpt agak. so majikan dia tak puas hati.
so keluar la statement katanya tak bagi pekerja dia semua sembang ngan kita orang lagi.
tak pasal nama aku pun terbabit. aku dah macam. e ehhh. apa kena mengena ni.
so sampai la ke telinga laki aku.
so taknak kecoh. terus since then laki aku dah malas nak lepak sembang ke apa ngan majikan or pekerja dia ke apa.
so abis begitu je la.
laki aku kata kita hidup berjiran. taknak nanti jadi isu ke apa.
dah takyah sibuk2 dah. aku ok je. no problemo.

tapi since laki aku ni kan selalu baik ngan orang.
so orang ingat dia ni baik n akan tolong bla bla.
tu yang budak ni nak laki aku menyelesaikan masalah dia. wth.
laki aku memang dah tak kuasa.

tapi budak ni macam tak paham bahasa.
aku dah rimas.
kims betul dah la lepak proch tu panas berpeluh aku.
dia taknak gerak pulak.
konon nak tunggu sampai laki aku balik.
agak2 la berapa jam lagi. abis aku nak melangok mengadap kau.
takkan aku nak masuk tinggalkan kat luar. gila apa.

nasib budak perempuan tu macam paham bahasa sikit.
perempuan tu dah la memula aku keliru tak sure dia orang apa.
sebab muka melayu gak la. cakap sebijik macam kita orang KL ok. hebak gila.
sikiiiitttt pun takda bunyi indon ke apa. dah lama sini kot.
tapi tau la dia indon sebab katanya sekampung ngan yang sorang tu.

mula-mula aku konsep jaga hati la jugak.
tapi makin lama makin panas lak.
plus sorry so say la, aku dah banyak dengar cerita pasal dorang ni.
katanya takleh percaya sangat. dah la jalan cerita dia tu ada dalam 30% macam tak masuk akal sangat.
so aku malas.

so terus terang aku kata, aku tau laki aku. dia mesti taknak campur.
sebab kita orang takda kena mengena n takda hak pun.
plus laki aku kata hidup berjiran, kita orang yang akan mengadap untuk tah berapa tahun akan datang.
kau lepas ni balik negara kau.
so aku tengok perempuan tu paham.
yang sorang ni tetap la konon nak laki aku tolong.
tu takpa. dia suruh perempuan tu uruskan. dia sendiri taknak ngadap majikan dia.
yang perempuan tu ok la. tapi pompuan tu kata abis kalau dia pergi kau macam mana?
boleh yg dia ni kata takpa kau pergi aku tunggu sini.
tunggu sini tu tunggu rumah aku. e eh kau. ni rumah sedara kau ke apa?
perempuan tu cakap mana boleh. ni rumah akak ni. kau tunggu la tempat lain.
dia kata takpa akak masuk, saya duduk luar saja. kau la susun jalan cerita.

nasib kak jah ada sedikit perasaan keji nowadays.
terus aku cakap bukan aku tak bagi dia tunggu sini tapi tak elok.
n laki aku takkan suka. kamu memang nampak abang is baik, tapi nanti yang kena marah akak.
so dia tak suka dia takda tapi ada orang macam ni. nanti bergaduh.
tapi memang ye ok. laki aku memang perangai pelik. bila ok. dia ok. bila tak ok tu nak terbalik la dunia.
malas aku. dia punya tahap bergaduh tu bukan setan tepuk tangan je, silap2 setan beach party terus la.
aku ni dah la sakit kepala kalau gaduh isu bodoh.
so dpd nanti drama swasta baiklah aku jangan buat benda dia tak suka.

so perempuan tu suruh dia tunggu kat mana-mana.
dia ok. n dia gerak.
phewwwwww. lega.
ye la dekat sejam aku kena mengadap n pening kepala aku.
tolong la masalah aku pun cukup banyak aku nak kena pikir masalah kau pulak.
memang dpd cerita dia ada part aku rasa kesian.
tapi aku kuatkan dalam hati pikir benda tu takda kena mengena ngan kita orang.
kalau family ke, saudara ke, sahabat handai ke kau nak sibuk takpa.
ni takdo kono mengono.
plus tah betul tah tidak cerita dia tu, tah menipu ke apa. kita lak sibuk nak jadi hero kan.
tak payah.

tapi tu la. hati ni ada jugak rasa tak sampai hati n kesian tu.
sampai ke saat ni aku asyik terpikir je.
apa la kesudahannya. apa la jadi dia tu.
tu la perasaan tak sampai hati je. tapi takleh la.
asyik tak sampai hati last2 kita yang stress kan.
tapi tu la rasa gak la diri ni jahat.
tapi bila dengar cerita orang sana sini, kau tak sangka ada orang lagi hati jahat n hitam.
tergamak buat macam itu ini kat orang.
macam mana orang sanggup buat macam tu.
aku ni tengok binatang pun aku kesian, ni pulak orang. T____T
haih la dunia.

tapi tu la masing-masing ada ujian dia.
daripada pelbagai segi la.
semua orang berbeza.
target hidup orang pun berbeza-beza.
so biarkan orang ngan life dia.
jadi tak payah nak macam bagus-bagus bagi cadangan itu ini macamkan kau ada kaitan atau menyumbang apa-apa dalam hidup orang tu.
esp yang identiti pun tak di ketahui. harap maaf pandangan anda tidak di perlukan.

eh motip tetiba ending kak jah al-sentaps?





4 Comments:

Anonymous said... [Reply to Comments]

Best time to Review lepak lepak lewat mlm. Jimaat duit ..tak kena sampuk cuit dgn jin jemblang ...jin kepla hitam tak lekat...

ieda iedana said... [Reply to Comments]

Hi Kak peej,

Betul tindakan akak jangan dok sibuk hal orang sangat, lagi2 bila kita tatau pangkal cerita or baru dengar cerita sebelah pihak. Sebab boleh jadi pihak yang kita dok dengar ni sebenarnya yang salah.
And sekali tolong, selamanya diaorang ingat akak boleh tolong. Dah jadi satu hal.
Buat baik berpada-pada, sebab kita tatau manusia ni macam mana kan..

Tapi kalau akak tengok diaorang dah tahap kena dera ke ape, baru la masuk campur. Itu pun jangan la dok serang, report ke pihak berkuasa dulu. Tu bukan sebab kita nak bizi bodi, tapi sebab ehsan sesama manusia. sebelum jadi apa2 baik bertindak kan?

Anyway, selamat membeli kereta. hahaha...

peej said... [Reply to Comments]

@Anonymous so far Alhamdulillah ok je. plus dah laki ajak. takkan nak membantah pulak.

peej said... [Reply to Comments]

@ieda iedana betul. plus takda kena mengena ngan kita kan.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...