Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : Rumah

Hi peej
Saya suka baca expose mistik kat blog peej
Sampai terpanggil nak share pengalaman.
Actually ini 2 cerita yang berbeza tapi in the end cerita ini macam bercantum
Mula mula nak minta maaf awal2 sekiranya ayat2 saya ni bercampur english dgn melayu=manglish
Cerita macam panjang, so ikut suka peej lah nak potong mana2.

Mula mula nak cerita pasal rumah dan kakak saya yang terkena buatan orang

1. Rumah
Around end 2010, kakak saya decide nak pindah satu rumah untuk saya dgn kakak saya. Reason dia untuk memudahkan parent kitaorang datang.
Actually, saya dgn kakak saya kerja dekat2 tp duduk berasingan
Dia dekat pantai dalam, saya dekat ampang
And then, sangat susah untuk parent kami datang melawat sbb tak de tempat tidur yang proper.
So when she decide nak pindah, saya ikut je lah.
Lagi satu sebabnya she willing to pay sewa rumah tu sorang2.
So lagilah saya ok.

So dalam jan 2011, kitaorang pindah rumah dekat puchong
Kawasan cantik, cuma nak keluar tu horror
Sebab jalan keluar hanya satu
Saya pulak pindah dalam early feb, sebabnya nak mencari orang untuk sewa bilik
So masa saya mula2 pindah, saya ajak kawan saya 2 orang sekali tumpang tido sbb kitaorg baru balik dari melawat kawan kitaorg
Flight pun malam, so alang2 marilah tumpang tido
So esok saya boleh hantarkan dorang balik rumah masing2.

Rumah tu 2 tingkat, pastu ada 4 bilik
1 bilik kat bawah, 3 bilik kat atas
Sewa mmg murah dalam rm700 sebab kakak saya kata rumah tu rumah officemate dia
So dapat member price
Kakak saya kata lagi, kawan dia duduk rumah tu sekejap je
Bila husband dia kena kerja luar, dia pindah kat rumah yang dekat dgn ofis
Rumah tu fully furnished sbb kakak rumah tu macam jadikan rumah tu tempat store jugak
So katil dalam setiap bilik mmg dah ada
TV pun ada.
So masuk mmg cuci kaki je lah.

So malam pertama tido dengan kawan saya tu
Kitaorang borak borak, gossip gossip
Sampai penat dan saya dah tertido awal
So tertiba saya dengar kawan saya nangis
Dia nangis sambil tutup muka dan cakap takut
Pastu dia cakap dia tak nak tido dlm bilik saya
So ok fine, malam tu kitaorg semua tido dalam master bedroom sbb semua takut 

Esoknya masa makan breakfast kat mcd
Kawan saya tu cerita
Dia kena tindih dan masa dia kena tindih
Dia dengar orang ketawa sayup kat telinga dia
Time tu dah tak sedap ati tapi still boleh mcm bagi reason
Saya katalah maybe dia penat sbb tu dia rasa dia kena tindih
Tapi dia insist jugak dgn cerita dia
So apa apa jelah kan

Lama lama saya pun dah lupa cerita dia tu
Tapi entahlah nak cakap macam mana ek
Rumah tu kadang2 rasa ok, kadang2 rasa tak ok
Dia macam ada waktu dia, akan rasa meremang je
Tapi selalunya buat bodoh je
Tapi kadang2 kitaorang selalu je dengar baby nangis
Bunyi tapak kaki naik tangga
Bunyi orang mengalihkan perabot
Tapi selalu fikir, mungkin jiran sebelah kot
Memang tak de fikir benda2 mistik ni

Tapi yang ketaranya lampu kat rumah ni selalu terbakar
Especially lampu bilik air kat masterbedroom dgn lampu bilik air bawah
Lampu living room pun sama
Even dah tukar pun, asyiklah terbakar
So rumah kami mmg suram
Kalo mlm tu, ada 4 lampu, hanya satu je boleh guna
And then tuan rumah pulak mcm buat tak tau je hal rumah dia
Pastu bagi alasan husband dia tak de
So dia tak boleh nak handle
Pastu parent kitaorang selalu lah suruh kitaorang pindah
Sbb bagi dorang macam tak baguslah tuan rumah mcm tu
Tapi kakak saya insist jugak nk stay situ
Mmg kadang sampai bergaduh2 dgn parent
Sbb dia nk jugak stay kat situ

Nanti saya rumuskan apa kaitan rumah dan kakak saya

2. Kakak

Terus terang saya mmg tak rapat dgn kakak saya macam peej rapat dgn noy
Tapi kakak saya ni mmg jenis yang tidak berkira
So kalau duit tu lagilah dia tak berkira
Tapi around tahun 2013 dia macam lain sikit
Kalo bab harta dia, mmg dia berkira
Pastu kitaorg pernah gaduh besar sampai rasa nak pindah semua
Pastu dia siap mengungkit semua benda 
Dan parent tak usah cakaplah
Mmg boleh bergaduh teruk sampai kadang2 parent kitaorg yang beralah
Dan perangai dia pun dah start pelik2

Satu hari tu dapat call dari ofis
Cakap kakak saya ni meracau
So kelam kabutlah kami ni sekeluarga
Mmg sampai ofis, dia mmg meracau
Ayat fav dia yang kuar tu
'Dia aku punya'
So pergilah berubat semua
Malam tu singgah rumah sekejap amik baju pastu cabut gi rumah abang kat rawang
Pastu masa dalam rumah tu, kakak cite yang dia dengar bunyi loceng 
Pastu mmg masuk rumah rasa seram semua
Padahal ayah saya dah siap azan dan buat ikut petua yang ustaz kasi

Malam itu semua macam ok
Kitaorg siap gi darul syifa
Tapi ustaz nasihatkan utk habiskan rawatan dgn ustaz yang memula merawat tu
Sebab dia kata tak elok campur

Esoknya
Kakak saya cakap ada bunyi perempuan menjerit kat telinga dia
So ayah azankan dan baca ayat2 suci Al quran
Pastu petang itu, saya dan ayah saya balik sekejap sbb nak amik baju sikit
Pastu petang tu, akak saya teruskan rawatan mandi ice
So lepas mandi, dia rasa lain macam dan sakit kepala
So mak saya picitkan kepala dan telinga dia
Sekali bila mak saya kena jerkah
Pastu dia meracau balik sekejap dan kitaorg panggil org surau kawasan rumah abang saya tu
So dorang baca ayat2 al quran sekejap dan bagi kakak saya minum
Pastu ok jap
Tapi masa nak balik tu abg saya cerita yang dia dengar 
Salah seorg org surau tu nmpk ada benda masuk balik kat kakak saya
Tp bila dia cakap kat kawan dia 
Kawan dia cakap biarlah
Maybe dorang pun tau yang dorang tak kuat nak lawan kot
So mlm tu bawak gi darul syifa
Dan mmg terjadilah sekali lagi kes meracau dan histeria
Mmg benda tu main2 pun
Dia mcam tau kalo air tu dah dibacakan dengan ayat2 suci al quran
Pastu dia siap main2 tido, pastu kancingkan mulut
Pastu kalo minum, siap dia semburkan balik kat orang tu
Siap berpura2 nak gi tandas nak kencing
Padahal nak lari
Nasib baik mak saya sedar dan jerit
So boleh tangkap balik
Sampai 3 4 orang tak jalan padahal darulsyifa dah nak tutup
Last kena panggil yang paling atas
So baru ok

Tapi sebenarnya cite tu tak habis kat situ
Sebabnya benda tu mcm main2 je
Dia mcm keluar jap
Pastu masuk balik
So mlm tu balik rawang
Saya tak tido so saya decide nak baca yassin
Kitaorg tido ramai2
So saya tido sebelah kakak saya dgn anggap dia dah ok
Tapi saya perasan mata dia mcm melilau je
Mula2 kitaorg baca yassin ramai2
And last tinggal saya sorg, so saya continuelah
Tapi mmg dugaan dan sampai sekarang saya trauma
Dengan bunyi pelesit kat luar lah
Dengan kakak saya yang tido2 ayam pastu mata dia yang melilau tu
Saya kan baca sebelah dia
Tp saya sangat takut nak tgk mata dia
So saya angkatlah yassin tu tutup muka dan jd penghalang antara saya dan kakak saya
Sebab saya tak nak pandang mata dia
Tup tup dia tanya
 Kenapa ko tak nak pandang mata aku dik
Pastu saya cakaplah, mana ada saya nak baca yassin
Pastu kadang2 dia ikut saya baca sekali
Pastu siap betulkan lagi bacaan saya
Memang menyeramkan tapi saya yakin dia tak buat apa2 kat saya
Dia cuba nak duga saya je
Tp mlm tu saya mmg menyerah je diri kt Allah

Nak dipendekkan cite
Memang banyak kali kejadian dia meracau
So last2 panggil ustaz datang rumah kat puchong
Ustaz check dia kata mmg kakak saya kena buatan orang
Tapi rumah tu pun ada masalah jugak
So kiranya kakak saya berubat dan rumah pun cleansing jugak
Tapi sebenarnya cerita tu tak tamat begitu saja
Maybe marah sebab panggil ustaz
Teruk jugak kami kena
Dengan tak boleh tido nye
Pastu bila lepas asar je, janganlah naik tingkat atas
Memang meremang semacam
Pastu siap ada bau darah lagi
Pastu kucing saya maybe pernah nampak
So boleh nampak yang dia macam tengok something kat kawasan dinding atas rumah
Dalam masa yang sama bau darah yang kuat
Orang kata maybe dia luka sebab kena garam dan lada hitam
Dan mungkin dia meronta dan time tu kucing saya nampak
Kucing saya pun trauma
Kalo kita buat mengepangkan tangan (angkat kedua2 tangan mcm ada kepak) dan membengkok badan sikit pastu kucing2 saya confirm akan buat bunyi kucing nak gaduh pastu bunyi menyembur yang macam (hissssss), pastu lari ketakutan
Everytime

Pastu kitaorg pulak, mmg tak boleh tido
Mmg selalu rasa ada benda tarik2 kaki dan terkejut
Pastu kalo pasang ayat al quran, udara rumah rasa panas
Dan mmg senyap gila mcm kitaorg je satu2nya rumah kat situ
Pernah time solat, rasa mcm ada benda nak terkam dari belakang
Ada time nak solat berjemaah, bila ayah saya azan
Pastu tertiba bunyi kerusi kena tarik dari tingkat atas
Mungkin psikologi sebab dah takut kan
Tapi akhirnya kitaorg pindah
Dan bila dah pindah, dan ustaz tanya barulah tau rumah tu dah kosong dekat 8 tahun baru kakak saya masuk pindah
Mmg dia simpan rahsia tu sorang2 dan saya mmg terkejut gila
Dan maybe perangai dia pelik2 sbb jin dalam rumah tu nak kat kakak saya
Sebab tu dia macam buat kami bergaduh sbbnya nak suruh kakak saya duduk rumah tu sorang2
Sebabnya kalo bukan kakak saya sakit, kitaorg punya relationship mmg dah teruk
Saya mmg nak pindah
Dan hubungan kakak saya dan parent pun teruk.
Kiranya akak saya kena ganggu dengan 2 benda, satu buatan orang satu lagi jin rumah tu.

Oklah peej
Sorry terpanjang pulak
Actually banyak je benda jadi masa waktu tu
Tapi mcm dah panjang sangat saya tulis
Kang ada yang tak larat nak baca.

-ila-

10 Comments:

Anonymous said... [Reply to Comments]

ala,nak tau ending die,ape jd dkt kakak u tu?ape jd lg?

rosebudsismuslimni'mcool said... [Reply to Comments]

Takottttt.. aah pastu ape jd???

Anonymous said... [Reply to Comments]

apa endingnya wieiiii nak tahu...anti climax mcm nih!

Anonymous said... [Reply to Comments]

Alaa sambunglah :(

Anonymous said... [Reply to Comments]

alahai..mcm x abeh je cite..n ada ayat mcm tergantung je..smbunglah lg..pnjg pun pnjg lah

Anonymous said... [Reply to Comments]

please sambung....

chuya - the mother of A's said... [Reply to Comments]

ala larat jer nak baca.. cik ila, sambung plis..

Anonymous said... [Reply to Comments]

Byknye SO dia...hihih...tp mmg agk seram la bla jd dpn mata...

cikpuanfairul said... [Reply to Comments]

wahhh leh tahan seram....

Anonymous said... [Reply to Comments]

Thanks ila share cerita, next week sambungan please..hehe -dd

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...