Instagram : @peejburhan

2 perkataan

aku ni kadang ada certain benda bagi aku mudah menyampah.
walaupun orang tu takda la buat salah besar mana.
tapi karakter ke, cara orang tu ke. bikin aku rasa macam, "ehhh kau ni dah kenapa?"
gituh. ye aku pelik.
tapi aku takkan la cakap macam tu.
aku diam n dengar je. tapi kau tentunya bukan jadi orang favourite aku untuk berinteraksi.

aku ni kadang ada perangai pelik.
pelik as in benda bongok pun aku boleh tak suka.
so ceritanya di sini entry ni aku nak bagi tau ada 2 perkataan aku cukup punya berbulu dengar if orang gunakan dekat aku.
aku tak tau kenapa tapi if dengar tu kecik2 mata aku menahan perasaan tak suka aku terhadap perkataan tu.

perkataan pertama adalah babe.
aku tak tau kenapa aku tak suka betul la.
bebeh ok. bebeh macam main2 kan.
so yeah. aku tak suka kalau orang panggil aku babe.
aku tak tau kenapa. uwaaaaaaaaaa.
ok la kalau orang nak panggil aku nak buat apa pun.
tapi yang pasti takkan berlaku la tetiba aku pun nak panggil orang tu babe.
me not likeeee.

satu lagi adalah perkataan choi.
eeeiii tak sukanya.
benda ni dah lama gak kan. sejak 1-2 tahun dah kot.
yang pasti dpd mula orang start guna perkataan tu aku dah tak suka.
macam annoying bila sembang ke apa. orang tu dok..choiii..choiii.choiii.
eeeiii rasa nak tangan kan je.

tapi daripada pemahaman aku n situasi yang selalu aku lalui la.
orang akan sebut or guna perkataan choi tu macam benda tu membawa maksud Nauzibillah or simpang malaikat 44.
paham tak?
contoh let say la,

me : buatnya tengah berjalan tetiba tergolek dok
her : choiii

ada la few tapi setiap orang yang aku jumpa.
aku perasan la akan guna perkataan tu bila situasi cerita macam tu la.
so aku rasa macam, perlu ke kau nak guna choi?
boleh je kau kata Nauzubillah.
tak pun cakap, mintak jauh ke.
haaa macam tu.

lately ni makin ramai guna choi tu.
eeiii tak suka.
sekali tadi aku google la maksud choi.
mostly aku jumpa jawapan adalah choi = celaka.
betul ke?

memang selama ni choi celaka ke?
ke orang yang selama ni guna tak tau maksudnya itu.
ke memang orang ni semua tau choi adalah celaka n tak nak nampak melampau so guna la choi?
tapi aku dapat rasakan mostly yang beria guna perkataan tu tak tau pun maksud sebenarnya perkataan tu.
main ikut je trend masa kini kaedahnya.

eh tapi before that.
just nak confirmkan. memang maksud choi = celaka ke?
apa-apa pun if betul la tu maksud dia, aku harap kurang la manusia yang guna perkataan2 ni kat aku. me not like.
kalau guna gak memang celaka sangat ok.
wahhh amik kau direct. terasa diri orang melaka sangat dok sebut celaka. hahahaha


15 Comments:

Miss Brenito said... [Reply to Comments]

hai peej, hahaha.. terasa nih... masa keja kilang dulu dengan cina, diorang kata Choi tuh ala-ala Nauzubillah ala-ala selisih 44 malaikat macam yang u cakap tuh., contoh macam ni "weh Ah Seng, itu kau punya kereta ker kena langgar?" then Ah Seng tuh akan jawab "Choi, bukan mehh"... pemahaman sewaktu berkawan dengan cina-cina dulu lah.. tapi klu pak gugel itu betul, memang menyesal la daku, sebab pengguna tegar choiiiii...

lilRed Farah said... [Reply to Comments]

aku mmg skeeeeeeeeeeee pakai babe dan aku rasa aku wassap ko pon babe kan?

wargahahhahaha baiklah. lepas ni bebeh aje ye. bebeh

shuweet said... [Reply to Comments]

hahahha...2 perkataan tu biasa..nak2 kalau ramai kawan2 "adik2" nyah ngan PLU...bab choii tu pemahaman aku cam "minta simpang" gitu la...choii...touch wood gitu katanyer

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply to Comments]

akak pulak cukup tak suka kalau orang cakap... "TAU TAKPA"... ada masa sesuai guna pkataan tu... ada masa tak sesuai... ada sorang mmber.. ntah brp kali dok ulang, tau tak pa.. tau tak pa... pening!

Anonymous said... [Reply to Comments]

"free hair" what the hell is that? mana punya felda gi cipta perkataan ni laa....makes me crazy and bitchy.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Choi ni dah dari 90s...tapi saya tak guna

Chekgu Azrine said... [Reply to Comments]

Xpnh guna babe ngn choi...tp perkataan choi tu mcm teruk sikitla..babe tu ok lg kot..hehe

Anonymous said... [Reply to Comments]

heheh peeja

kawan blogger rapat kau - filla dulu selalu tulis dlm blog dia choy.

pol said... [Reply to Comments]

klu km sabah ckp "palis jauh2"...haha

Anonymous said... [Reply to Comments]

choii tu bahasa cina.. kita kan satu malaysia yg masing2 nk guna semua bahasa. tp bila d tanya maksud semua akan bg maksud sendri dan mengaku bahasa sendiri.. cth mcm char kway teow, char tu maksudnya goreng.. jd ia adalah kway teow goreng, tp melayu wat resepi sendri dan bgtau char kway teow dan kway teow goreng tu beza.. situasi sama bila org ckp basketball dan bola keranjang tu beza..

Filla said... [Reply to Comments]

choi choi choi gong xi fa choi... ooooo ada reader nak cucuk peej ye.. kata kak pilla suka guna choi... peej tak suka pon ada aku kesah? hahaha.. kiss sket babe.. hahahah mesti ko tertekan kan kan kan.. lek la babe.. hahahahah..

Miss Moon said... [Reply to Comments]

aku pun tak suka org panggil aku babe sebab aku rasa

babe - pompuan hot n cantek n seksi

hahahahha which is 1 pun tak kena ngan aku hahhaha

Afandi Othman said... [Reply to Comments]

Dah lama ke orang guna perkataan 'choi' tu? Saya baru je tahu dekat tv masa tengok shahrul shiro berlakon jadi lelaki lembut. Haha

Anonymous said... [Reply to Comments]

Aku lelaki dan aku plak tak suka orang menggunakan perkataan 'NOK/NOKS'. Cuba korang orang pompuan yang selalu gunakan perkataan ni ceria kat aku apa maksudnya dan dari mana asal usul perkataan ni (aku rasa aku tau...tapi aku sebagai lelaki pun malu nak cakap). Korang orang pompuan tak rasa menggunakan perkataan ini budaya yang jelik ke? Cuba aku jumpa pompuan and panggil dia _ _ n o k!. Suka tak?

Ryna Syafeeya said... [Reply to Comments]

Choi tu celaka la...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...