Instagram : @peejburhan

penyakit kronik

seriously aku rasa laki aku ada penyakit kronik.
kau tau la rumah aku kan hari tu renovation.
kau tau la if buat rumah berabuk n kotor macam mana.
takat kau sapu sikit2 dah la kan.
ni tak. laki aku nak mop hari-hari n bersihkan semua hari-hari.
aku kata tak payah. tak pernah la di buat orang umah reno kau sibuk nak berkemas.
kang esok kotor balik. pastu dia buat balik.
pastu nanti sentap ngan aku sebab dia kata dia penat kemas.
motip kau kemasss???? aaaaaaaaa.

then kerja dah abis buat pun.
jumaat tinggal nak masukkan grill n electrician datang.
electrician datang mesti akan kotor sikit balik la.
dia nak drill la potong sana sini nanti.
aku kata kita kemas depan2 je la. belakang takyah dulu.
no no no. laki iolls tetap nak kemas T_____T
kemas belakang 2 jam.
then dia bawak ke depan pulak
aku tak tau la apa dia buat. tapi berjam gak la.
aku pasrah.

tu takpa. tu takpa.
aku ingat berakhir di situ.
tak ye.
tadi dia keluar lepak as usual. aku malas ikut.
balik aroung 2am gitu.
then dia pergi depan buat apa tah. aku biarkan.
tapi lama kemain. aku dah macam dia ni buat apa kemain lama
lantak la.
aku masuk bilik again.

then keluar kejap nak minum air.
aku tengok dia kemas meja kerja aku.
walaupun sebenarnya tak sepah pun. aaaaa.
nanti mula la dia ubah2 itu ini, di mana akan menyusahkan aku nak buat kerja sbb barang takda nanti.
pastu aku jenguk tu dia kata la dia baru lepas mop depan.
depan maksud dia porch ye.
kau mampu pukul 3 pagi mop depan.
depan tu lantai simen je weyh. depan pulak tu.
motip nak mop depan? aku tak paham la.

ni aku duduk bilik.
aku dengar bunyi vacuum kat luar.
padahal petang tadi aku rasa dah 2 kali dia vacuum.
help me lord.
penyakit kronik rajin terlampau dia ni bahaya ok.
bahaya sebab dia akan anggap aku ni pemalas gilaa. memang pemalas pun.
tapi agak2 la. kalau dia dah vacuum rumah 3 kali sehari.
kau rasa aku saiko tak tetiba aku pun nak vacuum jugak?

aku tak tau la rumah korang macam mana?
tapi aku di besarkan takda la sampai rumah mak pak aku nak vacuum 3 kali sehari.
rasanya seminggu 2-3 kali ada la.
n aku rasa if basuh porch depan pun agaknya if dah kotor sangat.
pun takda la sampai nak mop apa bagai. walaupun tiles kan.

kegilaan apakah ini.
serious aku rasa laki aku ada penyakit kronik ok.
yang aku tak tahan nanti 10 kali nak cakap dia penat. dia penat. dia penat.
abis dah penat kau nak berkemas pukul 3 pagi dah kenapa?
takda siapa suruh pun.
takda siapa nak datang tengok n check pun.

i is pening memikirkan.
agaknya kalau aku ikat dia. pastu sepah2 kan rumah mesti dia menangis meratapi diri kan.
tak pun takyah susah la. aku sorok vacuum, penyapu dan mop.
mesti menggila terbalik rumah dia mencari alatan tu semua.

*kak jah urut dada*

21 Comments:

Filla said... [Reply to Comments]

adoi aku pon turut urut dada.. hahah... seronok tak yah buat.. tapi tak seronok sebab nanti kita macam pemalas.. padahal dia yang rajin sangat dah kenapaaa... *dilema* hahahah

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said... [Reply to Comments]

Haha.. terlampau ni. Tp kan kak, kalau sy bela kucing dlm rumah pn mmg akan sapu, mop n vacuum rumah 2,3 sehari. Kalau porch pn nak mop, parah ni ! Hehe

Anonymous said... [Reply to Comments]

hahaha okay lawak baca rintihan ishteri.Sabar ye.Maybe dia ada ocd dgn cleanliness kot..

Malina Mat Wazip said... [Reply to Comments]

Kak Peej, sy ingat sy je OCD melampau..rupanye ada orang yg lagi OCD..susah nak cari ni..hihi

Anonymous said... [Reply to Comments]

Peej, ko cakap je kat laki ko..."moleng, vacum consume the most waste electricity..kita kena pelihara alam jugak"....hehehe...cuba le try test tengok....mana le tau kut klu ko babitkan bumi ni, dia tersedar pulak...selamat berjaya :)

- Hayati -

Anonymous said... [Reply to Comments]

akak, mmg ade penyakit macam ni kak. OCD ke ape nama die.penyakit terlalu pembersih..akak sabar ye..layankan aje..

Mijah Othman said... [Reply to Comments]

kalau akak sorok vacuum,penyapu,mop,silp2 die pegi beli yg bru..haha

Mijah Othman said... [Reply to Comments]

klu akak sorok vacuum,penyapu,mop..silap2 die pegi beli yg bru..hahahaha

Wanie Warniee said... [Reply to Comments]

hahhahahahah kelakar baca...untung dpt laki gitu tau

Anonymous said... [Reply to Comments]

Akak, saya rasa laki akak ni ada OCD la.dia macam tak leh tido malam kalau ada barang yg tak kena letak and bersih macam standard dia.haha

cikyuyiyui92 said... [Reply to Comments]

sebenarnya kak peej, ni mmg sejenis penyakit sbb dulu penah tengok cete kt tv3 pasal berkaitan penyakit rajin mengemas ni, tapi lupa pe nama saintifik dia.. erk, pe kata kak peej google.

MIYAMIENATASHA said... [Reply to Comments]

memang ada lelaki yg mcm ni peej..teringat kawan bapa mertua..mesti ada good morning towel kat bahu..memang pembersih nak p rumah dia pn takottt..bilik air xyah citerlah..bley cermin muka lagi hehehehe...

MIYAMIENATASHA said... [Reply to Comments]

memang ada lelaki yg mcm ni peej..teringat kawan bapa mertua..mesti ada good morning towel kat bahu..memang pembersih nak p rumah dia pn takottt..bilik air xyah citerlah..bley cermin muka lagi hehehehe...

Rai Ourkizuna said... [Reply to Comments]

mak aih..sakit kronik ni..rasanya mmg kena sorok vacuum, penyapu ngan mop tu..

sujud syukur aku kalau dapat laki begini..hahaha.. laki aku sama malas cam aku.. seminggu dua kali je kot paling banyak pun nak mop..cuma dia lagi rajin la..sapu 3-4 kali sehari..hahaha..

Ainur Izzati Ahmad said... [Reply to Comments]

Hahahahahah rileks kak jah, rileks.
Dr segi penyampaian citer ni kelakar gile ok.
Sengih2 aku baca ni ha kak jah oii..hehehehe

Bukan senang tau nk jumpa or dapat suami mcm tu punya rajin.
Bg lah dia bebas buat semua tu.
Layan kan jelah dari dia bersepah nanti kita pulak yg sakit hati.
Xpe, kak jah pun sbnarnya dlm msa yg sma membantu suami kan dr segi kewangan.
So dia balas balik dgn bantu kak jah dr segi kebersihan.

Errr...btw, laki somi kak jah ni bleh join team deco bersama Eric lah..hehehehe

strawberi said... [Reply to Comments]

pinjam ben..plisss.bulih tak..muahahaha...adui...nape rajin melampau ....

mokjadeandell said... [Reply to Comments]

haha..tergelak makcik.Peej..dpt yg terlampau rajin pun susah no..

darikacamatai ly said... [Reply to Comments]

Salam kak peej,

Bukan akak sorg je mengalami benda yg sama!!!!!ktorng pon!my in law pun mcmni!!!!time rumah buat renovation,tak siap lagi hari2 dia menyapu hari2 dia kemas.mop apa bagai..padahal kerja renovation tak siap lagi..pastu mengeluh asik ckp penat..dah kenapa?sape suruh hari2 sapu mop bagai sebab rumah masih belum siap sepenuhnya..sebeanrnya kak peej,orang mcmni ada penyakit...penyakit OCD....mmg tak boleh nak buat apa..pastu ckp kita pemalas..fuhhhh saborrr jela..

ayin said... [Reply to Comments]

haha.lawak bc.. dalam psikologi ada term obsession compulsive disorder (OCD)... mybe ur hubby ada sket2 OCD ni kot...

Anonymous said... [Reply to Comments]

heheh..peej..ben ni bole buat business maid..4 jam 50 ringgit..sure laku ...

Amizah Ami said... [Reply to Comments]

saya pun ada penyakit terlalu pembersih dulu, baju sekolah dan kasut sekolah hari2 basuh. even stokin pun saya gosok, sapu tangan pun saya gosok dan basuh hari2. saya pantang bila baju renyok. terlampau pembersih dan ingin sentiasa dalam keadaan kemas.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...