Instagram : @peejburhan

Expose Mistik: Tangki Air

sorry berapa minggu takda slot expose mistik ni.
biasalah busy kan. ingat. pastu dah lepas malam jumaat baru teringat balik.
dah lepas tak syok pulak nak tepek.
takpa aku try set siap-siap untuk 2-3 minggu akan datang ye.
siapa nak send cerita expose mistik korang di alu-alukan.
hantar je kat email aku ngan tajuk expose mistik korang.

ok ni cerita ini malam.

………………………………………………………………………………...


salam kak peej..
saya nak kongsi kisah yang biasa kita dengar di asrama dan ini adalah pengalaman pertama bagi saya berdepan dengan benda mistik ni. 
sekolah saya ni terletak di sebuah daerah kecil di pantai timur.

kisah ni berlaku tahun 2004 yg mana waktu tu saya baru form 3. 
oleh kerana bakal menghadapi PMR, makpak saya suruh la duduk hostel supaya senang pergi kelas malam. 

minggu pertama saya rasa sangat enjoy sebab first time jauh (walaupun tak sampai pun 15km dari rumah) dari family. 
nak tido ke, study ke, sume kita punya suka selain jadual waktu hostel yang agak longgar. 

tapi, semuanya berubah selepas 2-3 bulan... air bermasalah! 
korang bayangkan, nak mandi pagi pun kena beratur pergi tandas sekolah. 
kadang-kadang berebut air dengan kakak senior dan buat kami bergaduh sesama sendiri. 
yang menghairankan tu, blok lelaki langsung takde masalah, klo ade pon cume tekanan air rendah, itu saja. yang kami blok perempuan ni setitik pon susah.. 
padahal tangki air betul2 sebelah blok perempuan.

yang mistiknye, air akan ade pukul 12 lebih (malam). 
waktu tu air dekat tangki akan melimpah dan mencurah-curah macam air terjun. 
waktu tu la kami akan hentam basuh baju.. 
memang bising la..
ade sorang kawan saya ni, masyaallah, dia punye gelak dan mengilai dh sebijik macam ponti (kawan saya  tu ade kisah tersendiri, nanti saya cerita)…..
waktu tu saya dah tak sedap hati tapi saya diamkan saja.

begitulah hidup kami sepanjang 2-3 bulan tu..
sehinggalah keadaan dah semakin parah.. air langsung takde.. 
ramai keluar masuk..means, setiap minggu ade je yang berhenti jadi penghuni hostel..

kami yang masih bertahan ni terpaksalah berangkut ke tandas sekolah setiap hari dan cuti setiap minggu diberikan. 
mase tu happy la masing2 dapat balik setiap minggu padahal....ade sebab kenapa diarahkan begitu...

dalam masa kami balik setiap minggu, ade satu minggu tu memang diwajibkan semua keluar dari asrama, tak ada sorang pun dikecualikan. 
yang duduk jauh dari sekolah memang menangis la, mcm mana nak datang kan? 
tapi surat amaran dah keluar, sape tak balik memang akan diblacklist terus dari asrama..serius betul kan?

saya pun kepochi la nak tahu pasal apa, terus saya tanya salah sorang warden kat situ. 
mula-mula dia taknak cerita tapi sebab kami desak dan konon-konon ambik berat, dia pun ceritalahhhh..

begini cerita dia:

satu malam, dalam pukul 12-2 pagi macam tu, cikgu PK HEM dapat panggilan dari sorang makcik yang duduk belakang hostel tu. 
membebel makcik tu dekat cikgu bagitahu yang kami (blok perempuan) duk bergelak sakan mandi bawah tangki.
dahla berkemban..mengilai-ngilai..

cikgu tu dalam keadaan marah pergi la ke hostel dengan niat nak marah kami semua. 
masa dia sampai dekat pintu pagar asrama, memang dia nampak kelibat perempuan2 mandi di bawah tangki tu.. tp xde la dgr suara ke ape..
tetibe plak, cikgu tu rase seram sejuk dan teringat yang waktu tu dah hampir pukul 2 pagi..
pe kejadahnye budak2 ni nak mandi??? open air pulak tu? xke sejuk???? 
dia pun kejutkan pak guard dan ajak pegi tengok sama2..
belum sempat pun nak masuk dekat sikit, pak guard tu dah bisik kat PK HEM tu.."cikgu, cube tgk lampu kereta cikgu yg tala kat situ…" 
memang sah bukan manusia! cahaya lampu tu elok je nampak seperti menembusi tubuh 'mereka'....

selepas kejadian malam tu la masalah air makin teruk..
marah benar 'dia' dengan blok perempuan ni. 
ade sorang ustaz ditugaskan untuk memindahkan 'mereka' yang menumpang di tangki air tu. 
satu minggu jugaklah baru 'benda' tu nak mengalah..
tapi 'benda' tu mintak sebelum pindah, dia nak satu minggu yang senyap sunyi dan dia pulak yang nak berpesta..
lagi satu, dia mintak nak dekat dgn asrama lelaki pulakkk..

mula-mula saya tak percaya sangat warden ni cerita, yelah mana tahu saja je nak buat kami takut ken? 
tapi bila makcik tukang masak pon cerita yang pelik-pelik je, saya agak percaya la semua ni. 
makcik tukang masak punya cerita pon agak scary jugak..
dorang selalu jumpa tuala wanita yang masih berbau hanyir dan darah basah-basah dekat tempat basuh tray, nampak perempuan mandi bawah tangki, dan macam-macam cerita yang tak sanggup dah nak dengar.

disebabkan 'permintaan' tu la kami semua kena paksa balik seminggu. 
mungkin pihak sekolah rasa itulah penyelesaian terbaik untuk kami. 
dan alhamdulillah, lepas cukup seminggu tu, masalah air dah selesai. 

siapa sangka kan, masalah air timbul disebabkan 'benda' tu.. 
tapi tak ada yang mustahil kalau Allah nak uji kita atas sesuatu kejadian...

enjoy reading! 

- ima -

3 Comments:

Miss Brenito said... [Reply to Comments]

seremmmm

Fazleyatul Aini said... [Reply to Comments]

asrama sekolah mesti tak lari dengan cerita tangki air.
tapi seriously meremang baca cerita ni. nasib baik siang. weheehehhe

Anonymous said... [Reply to Comments]

jalan cerita menarik..first ever dgr story cmni.
xsgka benda mistik cmni boleh ganggu smpi trjadi masalah air.
tp pape semua terjadi kehendakNya kn..
alhamdulillah kejadian tersebut dpt diatasi..
da lama xdgr and baca story mori psl benda mistik..
bila menyinggah blog ni..rasa menarik..keep it up PeejBurhan ! :)
-pembacalelaki-

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...