Instagram : @peejburhan

berhati-hatilah

aku tak sure la kadar jenayah zaman sekarang ni makin bertambah.
or dulu pun sama tapi maybe kita tak tau sebab dulu bukan zaman ada social media semua ni.
so if tau ada jenayah pun melalui berita or surat khabar je la.
tapi ye la. berita dulu 1/2 jam je.
surat khabar pun part jenayah berapa page je. selainnya sibuk hal politik.
maybe tak penting kot nak laporkan news lain.

tapi zaman sekarang. setiap hati kat news feed tu akan nampak orang share jenayah sana sini.
n mostly jenayah yang lain-lain tapi dalam masa 1-2 hari punya jenayah.
sumpah scary sangat la.
memang sesuai la aku yang sememangnya penakut n trauma tak berkesudahan ni baca benda macam tu kan.
masa memula kahwin aku berdikari banyak.
start belajar jalan or bergerak kemana sorang-sorang.
tapi now asyik la nampak orang share jenayah kat fb ni. aku jadi takut.
if rasa tak perlu keluar baik tak perlu keluar.
macam dulu if lapar or teringin makan apa-apa ok je keluar.
now sanggup aku order or berlapar je la.
tunggu laki balik nanti lepas settle kerja baru pergi makan.

kan ramai share cctv kena rompak depan rumah la.
elok masuk rumah dah tutup auto gate selamba kena rentap pastu di rompak.
hoiii takut. nak jalan daripada gate ke kereta jarak 2 meter pun aku takut ok.
tak payah la keluar.
tu jenayah yang begitu la.

belum lagi part rogol la apa segala.
rogol tu memang la daripada dulu dah ada.
tapi now aku tak boleh terima bila baca budak-budak kecik terlebih advance.
gila kau. pernah nampak orang share cctv budak lelaki umur lingkungan darjah 3 macam tu la.
elok pergi cc tengok porn kot. siap melancap situ.
budak ok! budak!
aku umur tu cium tu apa pun tak tau ok.
then ada baca pasal kes budak lelaki umur 6 tahun kot ngan budak perempuan umur 4 tahun kot.
sepupu. nenek kantoi tengah buat benda tak senonoh.
aaaa keciknyaaaaa. *nangis*

kadang teknologi ni pun bahaya kan.
aku rasa macam senang je budak-budak nak access benda-benda macam ni.
esp nowadays mak bapak senang-senang bagi ipad n phone kat anak masing-masing.
maybe la anak-anak maybe innocent. tapi bila bercampur ngan kawan-kawan kan. tu yang risau.
elok tak tau jadi tau.

pastu baca pulak hal budak perempuan umur 12 tahun mati jatuh daripada flat.
kononnya dia ni selalu projek kat atas rumah. kat area tangki tu.
dia projek ngan 3 budak lelaki sekolah menengah.
katanya selalu la buat hal.
so penduduk tau. so hampir kantoi ke apa macam tu.
so dia takut, so dia tak turun pakai tangga tapi ikut tepi banggunan.
so jatuh daripada tingkat 7. meninggal rasanya. tak sure.

then aku baca tweet budak perempuan umur 13. muka sweet n innocent je.
kawan-kawan la ni share. jadi takut ok.
selamba je sembang hal sex ngan bf kat twitter.
siap papa mama T_____T. pastu kemain share pics apa bagai. ngeri ok.
yang kesian google gambar tah mana-mana.
pastu kemain tweet kata, "wahh papa pancut dalam" *i is pitam*
tapi aku tengok pic tu, tengah anal.
tu la budak kecik tak tau apa tapi nak nampak cool.
aku pun tak sure la dia tau ke tak. maybe dia memang tau pun.
tapi aku anggap tak tau n nak tunjuk best kot. entah.

tu kes-kes begitu la.
n paling takut kes pedophile.
berapa banyak dah kes kita baca pasal orang rogol budak kecik then bunuh.
aku bukan la nak cakap apa, kang orang kata aku cakap lebih-lebih. padahal anak pun takda.
aku paham maybe certain parents excited ada anak. apa anak buat semua nak share.
tapi aku paling takleh terima orang share pics anak bogel dalam social network.
time anak mandi la, tukar baju ke apa la.
ok aku rasa kalau atas tak pakai baju takpa.
ni elok ngan bird/flower anak kau nampak
tak pun bontot je.
ye aku pun ada pic begitu time kecik. tapi dulu setakat kau hantar cuci gambar n masuk album.
ni kau share, semua orang nampak kot.

maybe untuk fikiran macam kita akan anggap, eeehhh gerammnya.. peha dia tu.
gerammnya bontot tu, babap kang. what so ever la.
tapi tak semua orang pikiran suci macam kita.
ada pedophile kat luar tu dok aim je.
Nauzubillah. tapi tak salah untuk hati-hati.

pastu nanti yang parents pun excited cerita pasal masukkan anak tadika or sekolah mana.
walaupun tak bagi tau exactly which branch. tapi orang tak bongok.
orang boleh agak sebab mesti selalu kau cerita kau duduk area mana, shopping mana.
scary kannn?

then satu nak bagi tau.
aku dah tau lama pasal ni.
tapi aku asyik lupa nak share. pasal instagram.
serious kalau korang tau korang pun akan seram sejuk.

sorry aku malas nak up pic. so korang sambil baca sambil check instagram korang.
bukak instagram n bukak profile korang.
atas segala gambar tu ada 4 tab kan?
paling kiri tab supaya pics korang susunan kotak.
tab kedua untuk pilihan pics tengok style timeline.
tab ketiga adalah geotags.
tab ketiga tu siapa yang tag korang photo la.

ok sekarang korang tekan yang geotags tu.
akan keluar map n pics pernah upload.
nampak tak tepi tu ada macam nombor. menunjukkan berapa keping pics.
tekan paling banyak.
dia akan pecah-pecahkan. everytime tu kau tekan nombor yang paling banyak.
sampai la akhirnya korang akan nampak map tu tepat kat rumah korang.
siap lorong rumah korang pun tertera kat situ.

terkejut kan? mesti pikir eh aku tak pernah upload pic tag rumah aku.
aku hanya share location bila pergi tempat best je.
well, nak buat macam mana setting tu macam tu.
once korang pernah upload pics beserta loacation.
automatic everytime korang upload pic, walau tak letak location dia automatic akan set location pic tu di upload.
mostly kita time lepak sorang kat rumah, lepak bilik ke apa la sibuk nak share update instagram apa bagai.
so dengan tak sengaja memang sebab tu la location paling tinggi adalah kat rumah kita sendiri.

masa aku tau tu memang takut ok.
takut keselamatan la akan. dah la kita instagram tak private.
kita tak tau kot tah siapa-siapa kan.
boleh tengok ok.
contoh paling banyak kau upload kat rumah. so location rumah kau tertera situ.
then kau rajin upload kat office. tekan nombor second banyak. tertera ok office kau kat mana.
next sambil kau tunggu anak balik sekolah kau rajin update. tertera jalan sekolah anak kau.

so macam mana nak off benda tu?
mula-mula pergi kat map tu. kau pergi kau nombor2 tu. kau edit. deselect n delete.
jangan risau pics takkan terdelete. cuma geotags tu je.
so kau buat kau semua yang ada dalam map tu.
sampai map tu sekosong-kosongnya.
takyah la kau sayang nak buang geotags konon korang melancong. so luar negara takpa la simpan.
jangan. sebab nanti lepas2 ni kau upload pics lagi. nanti jadi balik.
so buang semua.
then kau pergi settings phone.
part yang location service tu. kau off kan untuk instagram tu.
so lepas ni Insyallah takkan jadi balik.
macam mana nak tau korang punya dah ok?
mintak tolong la kawan checkkan. boleh tak if dia bukak profile kau then tekan geotags tu.
if still boleh maknanya tak ok lagi la korang buat tu.
sebab if clear semua. memang nanti kat part tu kau nak tekan pun tak boleh dah.

sharing is caring.
unless maybe setengah orang suka je kot n tak kisah orang tau.
supaya mana tau keluar rumah nak papparazi berderet nak snap pics ke apa. heheh.
tapi kena ingat. sekarang ni macam-macam kan.
dah la certain orang kemain tunjuk kekayaan ke apa. bahaya.
better be safe than sorry kan.

Doa pada Allah semoga kita, family dan kawan-kawan kita dijauhkan daripada semua tu.


12 Comments:

Queen said... [Reply to Comments]

thanks peej.. ye. kadang dalam keterujaan upload pic anak kita lupe..

huhuhu..
thanks sangat2..

will delete fast gambar my dotter tak pakai baju.. scary kot.. =(

chepah ila Hussein said... [Reply to Comments]

dunia sekarang dah macam creepy giler! sangat menakutkan for kids and us too. urrggghhhh!

Anonymous said... [Reply to Comments]

Thank's a lot peej... info yang sangat-sangat berguna.. selama ni x tau pun mende tu boleh mendatangkan bahaya pada diri sendiri.. huhu *lajulajudeletegambar*

luvmum said... [Reply to Comments]

tq peej...

yuliena samat said... [Reply to Comments]

terima kasih atas info peej..

yuliena samat said... [Reply to Comments]

terima kasih untuk info ni peej..

ieda iedana said... [Reply to Comments]

eee...apa seram sangat baca ni k.peej?
bukak ig and tgk geotags, walaupun tak banyak gambar, tapi still..........boleh jadi bahan stalker...T__T

itula, pepatah "rambut sama hitam, hati lain2"

zaman sekarang, kena paranoid.

hudamohamed said... [Reply to Comments]

tq kak peej.. info yg sangat berguna ....

si peri peri said... [Reply to Comments]

thanks kak peej. memang selalu upload pic kat ig tak penah nak mention location. takuit benda benda gini lah. sharing is caring. minjam url. nak copy kat belog. :)

Suliana said... [Reply to Comments]

tq peej :-) bila dh tgk balik geomap tu rasa eee jahat gila instagram ni. memandai je upload map rmh kita sekali :-p

Anonymous said... [Reply to Comments]

thanks bebanyak peej. serius lelaju terus set only me kat pesbuk T_________T

Anonymous said... [Reply to Comments]

hi peej...saya silent reader selalu bce blog peej n aunty...tp hari ni terbace red mummy punyer blog..
hmmm...speechless bace blog tu...pastu terus google if ade org pikir yg sama mcm saya bile 1st time bace blog tu...terus terjumpa artikel beberapa thn lps..hmm.. betul...agreed...grammar bertabur (sakit kepala baca)...terselit sikap angkuh...hmmm...wallahualam...
all the best peej

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...