#sayajual

Tabita Skincare
-Tabita Exclusive Set RM280 -Tabita Regular Set RM250 -Tabita Trial (repack) Besar RM150, Kecil RM120

- Premium Box (30sachet) RM197 -Trial Box (10sachet) RM68

-30g RM55 -50g RM65

-RM96 (SM) -RM99 (SS)

Dr. Glow
- 1 set (Cream & Serum) RM150 *Promo

Expose Mistik - kenangan yang panjang part 3

part 1
part 2


a'a'aa..... ade lagi...miahhahaa....! 

nak selit lagi..wah sangap nak cter..padahal ni nak terkencing.. tapi takot..huhu! 
cter ni ttng mak saya pulak tp sblom kena kat mka, abg saya kena dlu.. 
nak kata kne badi org mati pon ye, buatan org pon ye jgk..tp ntah la..

cter ni jadi sblm abg kawen.. 
kita anggap saja dia kena badi org mati.. 
sangat la teruk..
sampaikan rasa nak mati je sepanjang masa.. 
dia solat pon nangis2.. 
salah baca ke salah takbir pon nangis2..
sbb tatau la takot sgt..
even masa tu nak ajar kan dia ngaji..
dia salah baca bismillah pon dia mnngis..masha allah!..
sedih gila tgk..
rasa mcm kena tempias la takot nyee.. 
sampaikan satu hari tu.. 
dia nak ngji tggu la saya aamik wuduk..masa tu nak masuk mahgrib.. 
kakak saya A ni gile bposing tangkap gmbar... 
skali tertangkap pic abg saya,..then sbelah pic tu ada pompuan tua bongkok dok usha baikk abg saya... 
mcm nenek kebyan si bonkok tiga,.. 
apa lagi..A tak terkata apa.. dia trus.. yg abg lagi la.. :p 
sy tak tgk pon pic tu, sbb saya takot tak blh tido..sbb bnda blaku dlm bilik saya T_____________________T 




kisah ke empat

crite ni baru pasal mak saya... ni before abg sy kawen jgk... 
lpas mak abg kena mak pon kena.. then baru abg boleh kwen.
saya tak tahu mcm mna blh start jd nye mak saya ni kena rasuk..
sbb bnda ni tak blh masuk abih..
dia dapat masuk half sblah bdan je.. 

dia jadi bila mak saya tgk muka kat tndas..
bila mak saya tgk muka kat tandas..
mak sy akan ngis dan jerit kata burok hudoh mcm2..
sampai ayah saya dtg tenangkan.. 
suruh amik wuduk.. then ayah suruh mak ngaji.. 
masa ni jadi time bulan posa.. 
so mmg tak pk lngsung kata antu..
pk kata gangguan emosi mak sy.. 
bila mak nak ngaji mula2 ok..
tp nnt dia baca amatla nyaring dan mendayu2 ntah ke mana... 
mak sy keadaan dia sebijik macam antu raya..
tau2 je la..mak2 suka sgt rambut curl yg kembang.. 
yg lagi besar tebal lagi anggun bg dorg.. 
rambut mak sy mcm tu la... 
mak saya jalan merayau dlm umah..
sgtla scary..gila scray..mcm jalan ngan hantu kak limah.. 
bulan posa mak saya posa...
tp bila buka posa mak saya cpat2 tido pejam mata.. 
dia kalo boleh nak bg mak saya tak makan lgsung..
sgtla mndadak berat bdan mak..
muka elok empat segi sampai jadi pnjng.kurus sgt..
bila di ajak mkn, sngaja mak cakap cukop la aku mkn dgn zikir je..aku tak perlukan makan..wah mcm tu pulak?...

sedih bila tgk keadaan mak.. 
posa pon posa..bukak posa plak tido..tak mkn apa..paksa mnum air je.. 
mlm sblm tdo baca yasin keliling mak..
mak dok sakit pewot kata nak terberak.. 
kadg2 bepeloh2 bila ba tnya soalan kat mak..mak tatau jwb..
sbb tu bkn mak..bnda tu tatau nak jawab..takot kantoi.. 
pnh malam tu ba suruh dia kluar...then mak cakap dia dah kluar dah..ayah kata tipu..p klua..then dia klua skali dgn mak skali.. ayah suruh dia sorg je kklua,, skali ayah jirus air..mak mcm blur2 jgk kata dah klua..
tp dgn nada temenung..boleh??
pastu ayah tatau nak kata apa lg..ayh iyekan aje.. 

lpas tu ntah mcm mna..bila masa bnda ni blh ilang saya pon tatau..dia hilang sndri kot... 
dok ngaji doa ngaji doa..dgn izin allah bnda ni ilang mcm tu..panas la kot.. 


kisah kelima..

ok ni kisah dari pngalamn saya jgk..ni masa kat kolej negeri puasa hantu sial punya...patot kena tuka nama kolej khas ponti2...papi!

1st aku pegi sana..kakak aku B yg boleh tgk rasa tu dah agak dah tmpat ni keras..
dia kata jgn kua mlm..ni port dia.. 
sbb di kelilingi kawasan padng yg lapang..tu port dia..dia suka dok kat tangki air..atas bumbung bla2..
ok fine tak takot!! 
mlm tu nak tdo dgn kawan satu dorm 20 org berhimpit2..
sesak tandas boleh guna satu je..mcm bangang,... 
asrama plak mcm pejabat terbiar..bak kata kak peej * wadepak! 

first bnda ni jadi dekat dorm sblh, sorg budak histeria.. 
ni after 1 mnggu start blajar, then ada la dua org pompuan bajek hero nak selesaikan la..
bawak bawang putih sambil baca doa. 
lepas dah setel..maybe pompuan tu dah pengsan. 
bdak yg dua org ni blk ke dorm kitrg blk.. 
so, bnda tu agaknya ikot la kot.. 
masa ni aku lpas solat mhgrb..tgh baca yaasin. dah kompom setan tak aim aku..hehehhe! 
so dia target sorg budak ni kena histeria,.. 
aku dah byk kali tgk bnda  ni sejak kakak2 family aku kne lagi..
apa yg perlu di buat adalah tenang.. bykkan zikir..dan serah pada Allah.. 
aku abihkan yassin aku.. aku pon pegi kat pompuan tu suruh dia ngadap ke pintu.. lunjurkan badan dia.. 
lepas sorg, sorg lagi kena... 
nmpak nawww bnda ni sngaja nak create situasi yg kelam kabut. 
so setel la yg petama ni dlu.. 
bila aku sentuh dia, dia dah nangis,.. aku baca ayat kursi hembus kat tlinga dia.. 
tp beloom nak buat pape, sbb aku rasa sapa2 blh buat..jnji yakin pada allh kot.. 
tatau la apa org punya pndgan. 
sbb masa aku nak pgg nak buat bnda tu dah gelabah.
tapi baru nak buat lngkah sterusnya kawan aku yg tere dua org ni amik bawang putih trus pacakkan ke hati..
gile ko..buat kasa2..aku cakap jgn buat kasar2..jgn marah2..bnda tu lg tepok tgn..
tp dorg tak pedulik.. lantak korg la..
aku tnya famili aku..dorg kata jgn buat tere sgt..
nnt bnda tu anti dgn kita, carik pasal dgn kita plak..bc quran pndiding ntuk diri kawan dan dorm.

lpas sorg tu sorg..lpas tu sorg.. 
makin lama makin ramai gila yg jerit..
sambil ketap2 bibir..gile emosi tgk.. ape yg nak geram sgt tatau la... 
agak lama mcm 4 hari kemudian..ustaz dtg pagar smua.. 
so smua ok..takde histeria..
tp salu histeria once dah kena dia akan coba dan coba dtg kembali..*tetibe tringat lagu sheila majed - Kini ku kembali..Ke sini...Diiringi oleh memori...Menghilangkan rasa sepi di hati.

ngatkan setakat tu je la..

dah tak blh merasuk dia guna cara lain pulak..
saya dah kompom2 blah tanak dok dalam dorm yg padat..
so saya tukar duduk dekat hostel yg privasi skit *tayah nak privasi sgt laaaa!! tu pejabat lama...kapet yg mcm opis tu..tp dipecahkan jd bilik..dan sgtla kedekot pengotr gila.. 
1st day masuk, aku tgk tandas,..nak amik wuduk, skali saya dgr ade org pewit2 kat tgkap..tp tak pndang lngsung,..
sbb rasa niat nak wuduk, so pokuss..

pastu nak tido tu..takde geng lagi nak jadi rumet, so ajak la sorg kwn temankan, 

tp makin lama sampai bila nak member temankan, so sy sndri la pegi bilik dia mncelah tdo tgh..sbb takuit.. 
tp dah nampak ada sorg tu tak bkenan..
so saya pon menyerahlaa..
tp tak duduk atas..
kali ni tido kat lantai plak..
nak jgak mnyelit..jnji tdo ada teman..muahahaha!.. 
satu malam tu tido, rasa mcm ada org pnjat badan saya..mcm dari kaki ke kepala..
sampai ke kepala tu dia aim nak himpit saya la..ape org kata tu..kena himpit eh? lbh kurg mcm tu la..
tp tak kuat..bnda tu tak kuat nak buat. 
sbb saya rasa aik? blh cakap blh gerak je..mcm tu.. mak saya cakap iman teguh. *mungkin la.

pastu takde pape dah sampai masuk seken sem, bdak rumat sorg tu pndah, so saya ada geng la nak tdo skali.. 

satu ari bgun dari tido tgh nak mngeliat sambil bndri sambil nak lipat comfoter tu sy dgr ada org bdehem blakng tengkok saya..blah kanan..
*masih ingat!<--- badan="" bdan="" bebulu.="" besar="" dia="" garau..="" imaginasi="" katil="" ke="" laki="" mcm="" mlopat="" pape..="" pusing="" rasa="" saya="" sbb="" sgt="" span="" suara="" sy="" takde="" tggi="" tgk="" trus="" tu.="" tup2="">
ok fine..sambung tdo blk...dia tak bg aku bgun lagi kot..huhu..!!

satu hari tu saya crik wifi, dpn satu CC ni, sbb CC ni 3 kali shari baru tukar wifi.. 

kalo slow baru dia tukar pasword, 
so bukak la tgkap sikit..
dpan bilik kawan sy sorg ni ada pokok..takde la besar..tp boleh la..sampai ke tgkat 2. 
then, sedap punya sdap cuwik line sy dgr ada bunyik org pelat bcakap kat luar....
cit cet cit cek.. mcm sore burung..tp mcm pelat pon ye...
kaji2 punya kaji rupa nya hantu raya dok mnyembang.. 
hantu raya kalo bcakap mcm pelat sikit.. 
sore nak mcm  pompuan pon ye..ntah!. nasib tak nmpak muka..

penah satu malam nak tido tu..

sorg kawan sy non muslim tdo sebalah pintu dalam bilik saya la..skali mata dia terbuka, sbb dia nmpak lampu so macam silau2..
muka dia masa tu menghala ke lantai kaki pintu..
so dia nmpak kaki dlu..dia angkat je muka dia nampak mcm org minyak... org minyak ke?? ntah..
tp laki itam kuwus..tak pakai pape.. mcm tu la..mcm nak merah je ehhhh!! 
rambut kerenteng mcm serabai.. 
pastu dia tenung kawan sy, kawan sy diam tak kata apa.. mcm eyes to eyes... 
pastu bnda tu lari ke pintu blakang.. 
pintu blkng ada la koridor yg di grill..sbb kitrg bilik pompuan kann... 
esok bgn pg cek pintu dpan is kunci..ok takot gilaa..mcm gila seks pnya antu..rasa antu yg di hantar kot...

pnh satu hari, kitrg dok dlm bilik tgh tido..skali ada msg sampai cakap kata baca qurang ngji.. 

kitrg yg dalam bilik smua terbangun la..
bkak lampu, then kawan2 lain dtg kat ktrg cakap bnda yg sama.. 
kitrg pon bkumpul dlm satu bilik..dalam bilik saya. 
msg2 cakap la ni msg btul ke main2.. dah alang2 bkumpul, gelak2 la, ejek muka ni bgun tido la muka cuak la..gelak2 la..gelak sbb menggeletar takde dah.. 
skali dgn ponti pon sambg skali gelak ok..dia gelak mcm bersahutan.. mcm btul ke ni? 
ke ada bdak laki mnganjing kitrg gelak.. 
tp makin lama makin over.. mcm makin brani.. kitrg smua diam je.. mcm ko pndg aku, aku pndg ko.. 
skali dgr surau bukak ayat quran.. ok fine! kompom msg yg ktrg dapat tu betul..

pastu kitrg dgr plak bunyik atas bumbung ni mcm ada org blari..

bunyi mcm2 bunyi..
mcm tak blh nak agak dorg buat apa kat atas.. 
esok tu sampai kelas, tnya la budak2 laki ni haa.. 
skali dorg cter la..

  "ada sorg budak ni, dia baru blk dr perak.. so ada jin ikot dia.. ntah mcm mna, kawan sy M ni tgkap boh dalam botol.. mcm tu kot cter dia.. skali jin tu tlepas.. so, jin tu tak puas ati ajak geng2 serang budak laki tu td yg membotoli dia..tp jin tu dtg tak diundangla..sbb tu port ponti. so dorg mcm bgado la.. dorg kata masa tu bdak Z tgh study dpan tgkap, dorg ni suka bukak tgkap luas2..bg sejuk.. skali ponti nahh dok dpan tgkap..sambil terbang buat mnari2.. bukan seko tp dua ekor.. mencacar2 Z lari. pastu dorg kata nmpak ponti mcm liar brani tunjukkan diri menari atas bngunan dpn blok dorg..

pastu dorg suruh inform kan kat budak lelain suruh ngaji..

takot kena histeria lagi. 
pastu dorg panggil la kawan lima enam org pegi surau bukak surah kuat2.. 
tgh nak turun tu..si ponti duduk kat tgga..mengesot nak naik atas sambil dukung budak.. bodo gila! 
rasa mcm dorg mnipu.. tp dorg kata bdak sabah sorg tu yg kena..trus lemah kpala ltut.. 
nasib M ada.. M ni la yg botolkan jin tu.. 
so M ni brani2 takot.. dia buat apa ntah, ponti tu ilang.. pastu dorg lari ke surau bukak quran...huhhuhu!!! 
saya dgr cter dorg sampai tak tau sama ada saya kelipkan mata atau tdak. 
rasa mcm gila laa...pastu saya tanak dgr dah aapa jadi. 
benciiii gila kolej tu... sapa lalu tgk pon tau..mmg port antu.. tak paham, kenapa byk2 tmpat nak bukak kolej kat situ.. 
tp kalo type search gugel pon byk masalah kolej tu..pnipu..

itu sajork cter ambo...

tak takuit i is sorry.. tp rasa yg plg takot cter kakak kena histeria dgn kat kolej la..sbb kne bedapan sndri..huwaa!!


- rosni-

...............................................................................................

jenuh nak menghabiskan baca.
tapi banyak short form ada few words mcm tak faham.
ok the end.
memang kenangan yang panjang bebenor ni.



communication

sorry takda mood nak update entry bergambar.
now mood nak update entry yang bebel sana sini.

isu adalah teknologi n real life.
aku daripada dulu tak suka if lepak orang mengadap phone.
sebab aku suka if jumpa sembang la kan.
ok now aku tak macam dulu sangat la.
sebab i phone ni memacam lak ada.
tapi usually takda la mengadap tu je.
kejap2 je jengok.

kadang aku rasa ngan ada nya segala teknologi ni.
orang semua communication fail la.
paling aku tak tahan orang yang segala-gala thru fb je.
macam aku n mama la.
kadang nak sembang ngan dia tak layan.
dia dok ngadap lappy je.
tu aku kata nak sembang ngan dia baik thru fb je.
lagi cepat kot dia respon. kah kah kah.

satu lagi aku tengok orang yang meluahkan kasih sayang kat fb, twitter, bla bla.
kemain tulis bermacam. tapi kat situ je la.
hakikatnya kat laki/bini kau depan2 kau tak cakap pun macam tu.
ini semua poyooooo.
if tulis situ pun ye. n cakap pun ye. then good for u.
tapi aku rasa 80% takda cakap pun.
paling kelakar beria dia up status or tweet itu ini.
tapi pasangan dia tu takda pun fb/twitter.
apa ini semua?
maybe la nak tunjuk to the world perasaan cinta mendalam nya.

tapi masalahnya benda tu takkan mengeratkan hubungan kau pun.
sebab kau sorang je syok kat situ.
laki/bini kau bukan baca or tau pun.
mission failed di situ.
paling cannot go yang beria cerita itu ini.
hakikatnya kita tau apa sebaliknya.
orang tu tengah ada masalah.
tak pun dalam diam laki/bini ada skandal lain kat luar.
sebab apa? main yang skandal tu actually ada masa spend bersama n cakap direct n tunjuk rasa cinta dia.

tapi lain orang lain cara la kot.
macam aku. aku jenis segan kot nak beria itu ini.
kalau nak baik cakap thru phone, sms or cakap depan.
message pun sampai.
ni kau kemain kat fb/twitter up status bla bla bla.
yang bini/laki kau lak sentap sebab kau takda wish dia.

its all about communication la.
kalau kau tak communicate bebetul. masalah pun takkan selesai.
sebab tu kadang ada drama sama sini dalam rumahtangga ni best.
sebab time tu la kau tau ketidakpuasan hati masing-masing.
dan-dan tu kau tau apa laki kau tak puas hati kat kau.
apa kau tak puas hati pun kau cakap ke dia.
so kat situ kau try perbaiki diri kau.
tak perfect pun at least one baby step at a time.

so yeah.
bebelan untuk hari ini ialah.
kalau perasaan kau tu bermacam-macam.
sila la cakap direct kat suami/isteri or bf/gf kau.
takyah sibuk nak up status kat sana sini.
kau ni sebenarnya nak tunjuk kat orang ke kat suami/isteri kau.
yang in relationship tu korang.
sendiri kayuh n bina family memasing.
orang luar mampu tengok je. bukan boleh buat apa.
pokok pangkal diri kau sendiri.
memang Allah menentukan. tapi yang merancang kita.
so dah ada perancangan tu. kena la masuk usaha jugak.

ok dah tu je.
so lepas ni segala perasaan tu luahan kat pasangan memasing.
dah lepas tu. kau nak poyo2 lepas tu lantak la kan.

p/s: itu kes yang suami/isteri syok sendiri pasangan tak tau la. tapi id suami/isteri bercinta kat twitter or fb itu lagi pitam. rasa macam seriously? get a room n fuck already. eh.

p/p/s : laki ku kadang2 datang tak betul suka gak komen ke apa kt fb aku. tapi aku tak suka PDA. jadi aku buat tak nampak je. tak perlu kot. nak meh datang. bukan jauh pun. kau kat bilik aku kat hall. citttt.

early bird

help help help.
burung hantu bertukar menjadi burung pagi.
takleh tidur weyh.

sebab semalam aku tertidur dalam sejam lebih.
tak nak tidur pun memula.
mr.B balik kerja ingat nak gi makan.
tapi boleh dia kata nak check game fb dia kejap T___T
takda makna kejap. lama je. aku ajak dia kata kejap kejap.
so konon nak merajuk sentap la.
amik kau tertidur.
kalau tidur terus takpa.
pastu muncul la pedengki tu dok la panggil mollyyyy. molllyyyy. molllyyyy sebanyak lapan puluh kali.
terjaga-terjaga aku.
dah la dia jenis panggil pastu sambung main game.
panggil sambung main game.
sampai aku confuse aku ni mimpi ke apa.
sekali bukak mata memang dia ada depan muka aku buat muka ceria.

ajak aku gi makan kat atas.
ikutkan malas.
tapi aku tak makan apa malam semalam.
last meal was aroung 2ish pm macam tu.
so siap. tapi dia boleh lain main game.
bising la aku kan.
pastu dia ajuk2 lak aku bebel. nak tergelak lak aku.
ye orang ngantuk n orang lapar memang pembebel. kah kah.

lepak makan.
ku kata taknak lama. lepas makan gerak.
sekali kawan dia lak join.
pastu abang gerai tu pun join layan borak.
merasa melekat lama kat situ.
aku nak gerak dia tak bagi.
risau aku jalan sorang.
haiyoh tak jauh pun weyh rumah ke gerai tu.
terpaksa la tunggu.
tu pun last aku ajak gak balik sebab aku dah penat, nak kencing semua la rasa.
ada la kul berapa pagi baru balik. tsk.

terus sampai ke la ni takleh tidur dah.
wth sangat.
so alang2 takleh tidur.
baik aku siapkan packing barang nak post.
kang bangun lambat baru nak packing satu hal lak.
atleast siap semua.
bangun bersiap then boleh gi post terus.

ok dah. taknak bebel panjang.
nak gi buat kerja.
letih n lets tidur.
oh siapa nak today ada post.
sila bank in before 2pm.
aku ada ready stock untuk tabita regular n exclusive. n ephyra pun ada.
siapa repeat customer terus proceed ngan payment.
siapa new customer tunggu la aku bangun n reply nanti yea.

ok ta-ta.



Wordless Wednesday




layzie bone

mood malas je hari ni.
eh bukan macam selalu ke malas?
T_____T

penat semalam tak abis lagi weyh.
end up pergi jugak post.
n guess what. ramai gila oranggggg.
ramai sampai aku beratur dpd luar post office ok. gila.

rasa nak putus asa tapi cannot. teruskan je perjuangan.
end up beratur sejam setengah. syabas.
tepuk2 tangan untuk diri sendiri.
rasa nak tepuk muka pun ada.

dah la semua post berkoyan.
aku lak post seketul yang tertinggal tu.
pastu dengar orang depan aku sembang.
dia kata harap sempat la.
sebab pernah dia nak post.
tinggal berdua je dia.
sekali elok tepat masa tutup. terus dorang tutup.
takda bagi chance. vhatttttttttttt????
time tu dah sejam beratur.
terbayang if betul la sampai depan tetiba tak dapat post menangis kot.

tapi sedapkan hati. ala kalau akak ni nampak aku mesti dia bagi post.
dia kenal aku kot. cea confident.
ye harus ye.
nasib sempat.
tu pun memang patut dah tutup tapi dorang kerja lebih masa.
sampai depan akak tu tanya, eh ada lagi post.
adaaaaa. tadi tertinggal lak satu ni.
gelak dia. dia kata penat la beratur.
ye. memang penat. sejam lebih woih.

ada tanya kenapa tak amik pick up service?
aku dah malas.
sebab berapa kali aku kena. aku call suruh pick up.
tapi dorang tak muncul-muncul sampai ke hari ni ok!
malas sudah aku.

aku ke rumah mama terus lepas tu.
sebab Mr.B kerja.
boss dia mintak kerja lebih sebab nak raya cina ni.
ok je. boleh la ku melepak kat rumah mama je.
tapi noy kejap je ada pastu dia keluar. menyampah.
so layan diri je la.
lepak kejap ngan mama.

sebelum balik. kasi supper.
mama masak kari ayam yang super stone.
so aku masak paratha tu.
makan ngan mama. oh terbaik.
sedap betul kari bahanggggg.
pastu mama bebel kata kalau aku malas masak nanti skill masak aku hilang.
yeaaaaaaaaaaa. but kita orang berdua je. masak pun tak syok la.
if masak pun selalu yang simple je.

lets sembang sambungan kisah jiran.
jeng jeng.
aku rasa takda pun isu hp or wallet dia kena rembat.
sebab tetiba rumah dia meriah bising2.
then aku keluar nak lepak minum. Mr.B dah ada tunggu kat kedai atas.
tengok ramai je kat rumah dia.

heeyyy kalau betul barang kau kena rembat.
tak ke kau tak suka orang reramai umah kau.
so aku rasa dia nak pinjam phone sebab credit dia abis.
pastu rumah dia sunyi takda siapa.
so dia nak call tanya takda ke nak datang lepak ke apa kot.
sebab later bila dah ramai tu happy je.
takda macam orang susah hati kehilangan harta benda pun. grrrrrrr.
auta lebih.

eh ok la.
hari malas.
so malas nak cerita banyak sebenarnya.
nak transfer pics pun malas.
ta-ta.


aaaa penat penat penat.

kemain daripada semalam dah pack semua barang untuk post.
then tadi ada few lagi bayar. cecepat pack boleh post sekali.
kemain pergi awal taknak bagi orang balik kerja.
kalau tak berderet la.
sekali sampai sana pusing carik parking je dua kali.
sampai je post office amik kau berderet.
ada la nak dekat sejam beratur baru sampai giliran.

tu takpa.
balik ni tengah mood rajin terus email semua orang tracking number.
elok tengah tulis tengok eh belakang ni ada lagi.
uwaaaaa ada rupanya. tertinggal satu nama.
sebab dia masuk page baru. so ku tak sedar.
merasa sekejap lagi pergi balik post office post barang.
boleh je bagi tau kata lupa. tapi kesian lak orang tu tunggu kan.
so biarlah la pergi ulang berkali.
tak sanggup tu satu je. sebab beratur nanti panjang tapi kau post seketul je. gagagaga.
kalau beratur panjang tapi kau bawak barang nak post seguni rasa la berbaloi tu kan.

fuuh kiri..fuhhh kanan.
mintak2 kejap2 lagi ni ada orang lagi buat payment.
atleast boleh aku post 2-3 barang pun jadi la kan.

memintak Mr.B balik awal.
boleh ajak dia teman.
if pergi sorang yang buhsan tu.
tadi pun budak post laju tu siap tanya sorang je today.
iya sorang. sebab Mr.B suruh pergi sendiri sbb dia mayba balik lewat katanya.
agaknya budak tu pun sadis tengok aku terkangkang2 angkat barang tadi kot.
memang pun. angkat barang kemain berat tapi apesal tangan ku tak ketul2 muscle eh?
ketul2 lemak banyak la.
pfffttt.



colourful.

malas malas malas.
tapi lagi malas lagi berderet lak pics kan.
cea poyo macam la pics istimewa ke apa.
takda pun. semua pun amim apa yang dah update kat instagram.
now memang dah malas la nak camera bagai.
pakai camera phone sudah.
kan kan kan.



last week masa balik rumah mama.
orang semua sibuk bertukang kat depan tu.
tapi aku duduk je, tapi aku peluh sakan. apa cerita?
tapi nam cam whore punya pasal.
lap muka bagi semenggah.
janji muka meletop tapi tshort comot tak mengapa. kah kah.
masalahnya meletop ke? kah kah.


hari tu dah share kat instagram ni share sini lak.
ini adalah shaver kening.
boleh beli kat watsons tak silap. ke guradian. lupa sudah.
kau tau untuk apa?
guna untuk shave upper lips. kah kah. hebat tak?
pemalas sangat kan.
sebab pic atas tu ada tanya aku threading kat mana.
bla bla aku jawab.
then dia kata nak threading misai dah bersepah. kah kah.
so aku kata la aku dah lamaaa gila tak pergi.
so kening memang cabut sendiri.
upper lips guna ini. la la la.
entah aku rasa bagus la. takda la bagi tebal lepas tu ke apa.
ok je. macam lagi lambat tumbuh dpd threading pun ye.
tapi aku shave pun ala2 lembut la. sampai bersih.
takda la aku dok tonyoh2 n beria ke apa.
so yea. siapa yang pemalas macam aku. n takda masa nak gi threading selalu.
tapi sakit jiwa tengok misai kau sikit lagi nak jagi datuk k.
boleh try benda ni ok. :)
aku tau teknik ni dpd lilred.
dia lagi melampau siap beli ada battery punya.
tu memang pemalas kuasa lapan namanya. kah kah kah.

 :: dating ngan diri sendiri. leggings from raynaa.my. handbag from sometime boutique::

sekarang kemana sendiri pun takda hal.
lagi seronok ada sebab ikut pace kita kan.
semua ok asal ada hp je weyh.
online la kau sengih sorang kat phone macam orang tak betul.
ada sekali tu la tensi aku sorang.
tapi nak online ke apa semua takleh.
sebab line aku tak 3g. dia edge je.
if edge apa pun takleh weyh. tensi siap on off phone tetap sama.
aku jenis keluar baru on data n 3g. kat rumah off.
sebab pernah aku tak tutup. layan youtube je. amik kau bil bulan tu macam dotdot terlebih.
so now mmg akan on off la.
bengang la time tu keluar takleh online. terasa bangang gak la tak tau nak buat apa.
pasrah la lepak sorang n makan je.
then balik rumah later tu. aku nak off apa yang aku on masa keluar earlier.
rupanya aku on data je. mmg lupa on 3g.
kah kah kah. kemain menyumpah konon maxis line macam haram.
padahalllllll......


lepak di oldtown white coffee.
try red bean freezy yang ada ceera cerita kat blog ni.
wah so nice. rasa macam ice cream potong.
tapi kalau lagi sejuk lagi best la.
tah time aku minum hari tu sejuk tak menepati piawaian.
cea poyo, kang sejuk melampau aku kata brain freeze pulak kan.
macam-macam komplen mak jah ni sekarang tau.
time minum ni teringat kat papa je.
sebab papa suka gila kacang merah ni kot.
next time dia pergi nak suruh dia try order. mesti dia suka.


 :: menu biasa ku. chicken n mushroom steamed rice. ::


aku order garlic bread konon sebab nak alas perut before nasi sampai.
sebab nasi tu lama nak tunggu siap.
konon la boleh alas perut.
sekali roti pun lambat.
ada la sampai 5 minit sebelum je kot.
cissss.


saje gedik sebab dok mengemas bilik jumpa ini.
ni beli dpd raynaa.my.
lawooo. tapi tah bila nak pakai tah.
now lagi memacam colour. rasa nak.
tapi kang aku simpan bebanyak pakainya tak.
kang bila pakai tah2 dah tak in pun. gituh.
noy lak kata aku gila sebab nowadays aku suka beli benda colourful.
haha hati ceria kot. bagus la kan?

 :: ini namanya pic tengah sangap. aku dok tanya ni aku tengah apa. orang kata aku ngendeng kat Mr.B. hahah kosser ok. mementang la tepi pipi aku tu color cekelat kau kata Mr.B kan. tu bantal peluk aku la. tapi memang sarung color brown pun. kah kah ::


lapar tengah pagi.
so ke pelita makan nasi kandaq ok.
haha pastu gemuk senang hati. *tepuk2 kaki*


balik daripada makan terus sambung balut barang.
takleh last minute now sebab post office sabtu half day kan.
malam tu jugak abiskan packing.
aku suka last minute. nanti sendiri sakit pingang.
so now kena buat awal.

tapi best nya konon siapkan esok boleh post awal.
takda makna. bangun lambat kau.
end up kena pergi kat batu caves sana.
tu tak halfday.
nasih aku ikut n masuk tepi.
aku tengok menuju ke batu caves jam hoi sebab nak thaipusam tu.
settle fuhhh.

ni later nak post lagi ni.
dah la banyak hari ni n berat semacam.
ingat nak ajak laki teman tapi dia kata today takleh teman. sobs.
kena la angkut sorang ni.

siapa nak tabita regular n exclusive set email yea.
aku ada ready stock.
ephyra pun ada ready stock.
takda promo price. tapi beli 2 aku bg discount.

ok tu je. buhbyeeeeeeeeeeee.

amboi kuat merajuk.

macam-macam hal la.
jiran iolls ni menguji kesabaran sangat.
dia nak karaoke ku tak kisah. rumah dia.
dia nak jadikan rumah dia port bebudak remaja port lepak n hisap rokok pun ku tak kisah.
walaupun memula tu ada rasa curiga n takut tu.
tapi lantak la malas amik kisah.

tapi ku mula tak gemar bila dia gemar meminjam duit kat laki ku.
pinjam tak banyak. tapi sebab tak banyak nanti laki ku kata biarlah tak payah bayar.
ikhlas tolong.
kalau sekali dua kali takpa. ni banyakkkkk kali.
aku dah bebel. aku rasa motip bagi dia?
daripada bagi dia baiklah bagi kat mak bapak kita. adik beradik kita kan.

yang geram tu. siap sms. macam2 alasan la dia bagi.
kata duit yang patut anak sedara bagi. tak bagi lagi la.
nanti sekian hari bulan dapat dia bayar.
masalah 2-3 hari lepas tarikh yang konon anak sedara dia nak bagi tu.
nanti dia mintak lagi.

pastu aku bebel. laki ku dah tak bagi.
aku kata jawab je kita pun takda duit.
masalahnya betul pun. ada rupa ciri2 kami ni banyak duit ke.
masalahnya kalau dia sebatang kara ku paham.
ni adik beradik ramai kotttt. awat tak mintak kat adik beradik kan.
satu lagu. ada ramai lagi jiran yang kau dah kenal bertahun.
apesal kita orang yang baru kenal ni dia mintak kan.
ke sebab orang dah masak perangai dia?

then tak dapat duit.
dia mintak pulak minyak masak n telur la.
kata dah 3 hari tak makan.
mintak kat laki ku la.
yang aku, "hah? 3 hari tak makan? tadi siang kemain gembira karaoke. takda macam suara orang tak bermaya tak cukup makan pun."
as usual laki ku tu memang baik hati.
so bagi la minyak n telur.
ok la. pastu aku lembut hati n fikir, bagi la.
plus aku pun bukan selalu masak. ada je barang pun.

then ada laki ku tunjuk sms dia yang panjang lebar.
kelakar kau kemain panjang bagi ucapan itu ini siap lirik lagu bagai kias sana sini.
akhir ayat kata nak pinjam duit. wth sangat.
pastu nanti dia sms kata duit bantuan dia dah dapat.
berapa ratus tah. then dia suruh budak yang selalu lepak cucuk kan.
patut cucuk rm250 kot. tapi budak tu kata mana ada Rm250. dia tengok ada Rm200 je dlm bank. gitu la.
pastu dia kata la dia syak budak tu rembat.
then masa bagi budak tu bg Rm100 je.
sebab Rm100 lagi bebudak tu karaoke. so nanti esok2 dia tong-tong dpd kwn2 n bayar balik.
so katanya dia simpan la seratus tu.
sekali esok dia nak mintak tolong someone belikan barang dapur.
alangkah terkejut duit RM100 tu dalam wallet dia dah takda. kena rembat katanya.
ngan salah sorang yang melepak tu.

pastu akhir sms mintak pinjam duit n nak barang dapur.
arghhhhhhhhhhhhhhhhhh.
aku taktau la Mr.B ni layan tak dia.
sebab laki ku ni tau aku tak suka benda mengarut macam ni.
memang aku hangin.
so dia buat or layan senyap2 aku taktau la.

ngan aku dia ni memang tak bercakap.
sebab aku ni bukan mesra alam sangat.
bukan la sombong. tapi aku kalau geram n marah. kalau boleh pandang pun taknak.
tambah lagi cakap. sebab aku kalau maki memang tak coverline.
so if nampak aku dia hanya senyum je.
aku senyum la balik if bertentang mata.
tapi usually aku akan avoid making eye contact la.
masalahnya kadang terpandang gak.
sebab dia ada perangai dengar gate aku bunyi je.
tak kira la aku nak keluar or masuk. or aku ada tetamu ke.
dan-dan dia jenguk, buat2 nak tutup gate. buat2 nak sapu la apa.
grrrrrrrrrrrrr.

anyway, kan dia kata orang rembat sana sini.
tapi aku tengok kemain ramai je lepak. ok je kau.
pastu masa kes tu aku kata la, senang lepas ni u amikkan duit dia.
pastu bagi. takda cerita orang rembat la apa.
yang mama n papa tak bagi. mama kata jangan layan.
kang dia bawak mulut kata Mr.B lak rembat duit dia. bukan betul.
eeeeee bengang.

tu takpa.
tadi ni aku balik.
dah lewat la. laki ku takda rumah.
dia kerja.
tapi aku pun banyak kerja so kena balik. ikut hati nak tidur umah mama.
tapi rindu la pulak kat laki. keh keh.
keluar kereta cemas sebab malam kan. aku kan trauma2.
sekali nak bukak gate tengok ada dia kat depan tu. macam penunggu gua je dalam gelap.
tanjat gegirl.

him : is ada?
me : huh? *muka kerek*
him : is ada?
me : takda. *bukak gate*
him : nak pinjam telefon boleh tak?
me : nak buat apa?
him : sebab hp abang kena rembat dik. bag duit. duit semua kena rembat?
me : abang ni macam-macam la.

sebabbbbbb tu aku kalau boleh nak elakkan sebarang contact.
sebab tahap kemenyampahan adalah level tinggi.
kan tak pasal aku jawab pun kerek.
then aku toleh ke belakang ke arah kereta.
sebab time tu aku nak lock kereta. sebab lupa.
then nak keluarkan few barang.

me : abang tu la masalah. percaya sangat orang. now dah macam-macam.

sambil cakap sambil buat kerja.
tapi aku pikir fine bagi je la pinjam.
walaupun aku tak suka sebenarnya.
sebab nanti dia rasa best. nanti macam2 la lagi nak.

him : takpa la abang tunggu is balik.

then lepas dah pusing nak ke arah rumah.
tengok dia dah takda.
siap lock gate.
lock sliding door semua.
dia pun dah tak nampak bayang.
amboi kau. kuat merajuk pulak.
kemain laju hilang ala2 ahli paralympic sangat.

mesti dok ngata aku evil la tu.
sayang sangat la tu kat laki aku.
sebab laki aku melayan.
beruntung lah sebab laki ku hati baik n lurus bendul kadang2.
dapat kat aku memang tak bagi chance la kan.
lantak la. nak merajuk suka kau.
tak memberi kesan kat aku.

memang macam kejam la telepon pun je dia nak pinjam.
but aku tak suka la.
maybe la tak baik prasangka buruk ke apa.
tapi hp aku la benda paling aku sayang.
buatnya dia cerita kat bebudak tu hp aku itu ini.
buatnya benda tak diingini berlaku. aku gak yang merana nanti.
memang la maybe budak2 tu tak macam tu.
tapi bukan kau ke kata dorang kaki rembat.
harus la aku paranoid kan.

cukup baik la laki ku rajin melayan.
which aku rasa pun dia sabarrrr je tu.
dia pun tak tahan tu.
tapi sebab pikir hidup berjiran katanya.

tu takpa. ada sekali tu aku tidur rumah mama.
Mr.B call memalam bebel kata tong sampah kena curi.
ala tau kan yang warna hijau tu.
kita orang sampah semua letak dalam plastik hitam.
tapi tetiba malam tu Mr.B kata tong sampah berulat2.
tengok tong sampah tu penuh sampah semua buang gitu je.
so orang sampah kan takkan angkat kalau gitu.
so syak mesti ada orang tukar la tu.
bebel2 la dia sebab orang tukar.
tak pasal dia bersihkan tong sampah tu basuh semua n letak dalam plastik semua.
dia mencari gak mana tong sampah kita orang. tapi malam tak jumpa la.

ada gak aku nampak yang lama tu Mr.b ada letak no rumah.
tp pakai marker pen n kecik je pun.
so malam tu carik takda.
esok tu dah siang baru nampak.
jengjeng teka la siapa dok tukar?
taktau la siapa tapi tau la rumah mana amik.
bekas no rumah pun dah kena padam pun nampak lagi. amboih

me : then tukar la balik.
him : taknak la. i dah cuci yang hari tu. kang tukar tah2 yang tu pun sama kotor. nanti i nak beli spray merah nak letak no kat tong sampah. tah2 apa2 tong sampah pun nak curi or tukar2.

sekarang amik kau. keliling tong sampah tu laki ku spray merah no rumah. kah kah kah.
haih la apa nasib.
hidup berjiran.
jiran takpa lagi. tapi masalahnya pelik sangat perangai i cannot go ok.
biar la orang nak kata sombong ke apa.
janji iolls is tak sakit otak.

nanti dia ngadu la tu kat laki ku.
merajuk sangat, nasib dah malam.
if awal lagi mesti dia merajuk sambil karaoke lagu irama melayu.

ok bye. sekian bebelan ku di pagi hari.
berlalu pergi *masuk step zapin*

p/s: untuk customer aku yang selalu pick up barang. bawak2 bertenang. kadang some tu kemain tak coverline cakap, ini ke rumah tetttttt tu?" kah kah kah. *pitam*

spam

tengah dok mengreply email sana sini.
terasa nak clearkan email spam.
nasib terasa nak baca dulu baru clearkan.
selalu aku just delete je semua.
sekali tengok ada few email orders masuk spam.


oit rugi tau.
pastu tadi check kat email personal pun ada few masuk spam.
why la weyh. hish.
so sesiapa yang email aku.
rasa tak dapat reply lebih 3 hari try email again.
sebab besar kemungkinan email tu masuk spam.

nway, satu lagi some suka order ikut whatsapp la, sms la kan.
kadang tu time order aku takda barang.
so di pesan kata if ada inform dorang.
usually aku memang akan lupa la.
if bagi kat email atleast aku boleh check balik senang.

macam some ada order ephyra.
aku rasa aku ada terbaca.
aku tengok kat both email takda.
then check sms ke whatsapp takda.
rupanya kat fb. nasib jumpa.
so memang kelam kabut je rasa.
so tu sebab suka satu medium.

kadang aku tak lupa.
layankan transaksi. sebab katanya senang thru phone je.
ok.
tapi problem pulak. kadang time aku check tu aku kat luar.
so time dpt tu tak dapat aku catit kat log book.
if ingat nanti lepas tu boleh la catit.
tapi ada time lupa.
tak pasal nanti tak post barang korang. hish.

tapi if nak order or apa2 thru fb, whatsapp, sms ke boleh je. aku dah pasrah pun.
tapi kalau ada masalah sikit2 tu harap maaf ye.
aku hanya manusia biasa yang ada kesilapan sana sini.
dah la makin pelupa now. al maklum tak lama lagi masuk 3 series *gulp*
tapi takpa atleast mengaku la umur kan.
dpd tak ngaku umur siap ngaku diri muda kemana2 dpd umur sebenar.
itu indenial namanya.
kah kah.

eh tetiba.

ok bye.
i is lapar.

hey orang gaji.

tadi bangun awal.
sebab ada orang nak amik tabita at 9ish.
matiklah bangun awal walaupun tidur lambat.
sekali dia kata lewat sikit amik sebab hantar kereta workshop tukar minyak hitam.
ok set. boleh tidur balik.
set jam alarm every 1/2 hour takut kang orang tu nak datang ku tak sedar.
terjaga. set lagi 1/2 hour.
then tengok takda. set lagi selang sejam pulak.
sampai la now dah 3pm takda puin.
takpa janji tidur dah cukup. keh keh.

nway, bangun je tengok banyak email masuk order.
ada yang terus bank in sebab dah biasa beli. repeat customers.
tapiiiii aku nak confirm payment tak boleh.
sebab maybank2u adalah menggila.
takleh masuk la.
lepas masuk pun slow gila.
kau click nak check transaction terus keluar page error tu. grrrrrrrrrrr.

ni mesti semua berebut nak beli itu ini ke apa. dapat gaji la katakan.
ke sebab m2u tengah buat maintanence?
tapi tak patut ok buat gitu di hari gaji n siang hari kan.
oit tolong la cepat ok.

untuk siapa yang buat payment.
sila sabar yea.
petang or malam ku confirmkan.



Expoe Mistik: madu kakak saya


Hai Kak Peej,

Nama saya zue.
Saya tinggal kat usj 2.
Rumah saya betul2 berhadapan dgn bangunan summit Usj.
Masih belum terlewat lagi kan saya nak cerita psl hal mistik ni pda kak peej?
Banyak cerita yg saya nak share tp biar lah cerita paling terbaru pada 04/01/2013 yg lepas.
Perihal madu kakak saya.

Sejak 5tahun lps abg ipar saya kawin lain kehidupan kakak saya anak beranak dah x sehepi dlu.
Hidup dorang sentiasa diselubungi pelik.
Dan..
baru terjadi jumaat mlm sabtu lps.

Sebenarnye dah lama hal ni jadi.
Tapi bila berubat keadaan jd slow.
Bila x brubat mula la jd havoc semula.
Kakak saya cam dah malas nak berubat.
Sbb si madu ni x pernah mengalah.
Jumaat hari tu saya balik kerja pukul 6. 
Sampai rumah dia dah dekat pukul 7.
Kadang2 bila balik mesti saya terserempak dgn madu kakak saya ni lalu dpn rumah.
Bila dia lalu je mula la mcm2 hal jadi.
Saya dah dapat rasa mesti akan jadi samting mlm ni.

Mmg betul pn sbb msa kami nak mkn mlm tiba2 kami ternampak kelibat si madu ni tgh mkn kat ruang tamu.
Kakak saya sound suruh balik.
Jgn kacau dia anak beranak.
Masa bibik nak senduk kepala ikan dalam periuk tiba2 bibik jerit dari dapur.
Dia ckp kepala ikan nya dah hilang.
Sedangkan belum ada sesiapa pun yg mkn ptg tu.
Saya dah rasa x selesa.
Makin kurang ajar pulak si madu ni sampaikan kepala ikan pun ko nak curik.

Mlm tu masa kemas2 sblm naik tidur,kami jmpa tulang kepala ikan yg si madu ni mkn kt ruang tamu.
punye lah busuk cam dah berhari2 tulang ikan tu tersorok bawah kerusi.
Lepas tu dalam kol 3 4pg mesti dgr ada org nyanyi2 dlm bilik air bawah.
Kalau mandi bersabun wangi x apa.
Tapi bilik air tu akan berbau hanyir cam bau darah period dalam 2 3ari.
Mmg kami x kan guna toilet tu selagi masih berbau.

Masalah utama kat sini,abg ipar saya x percaya apa yg dah jadi sepanjang 5thn ni.
Dia ckp kami byk tgk cita hantu.
Tapi kta ustaz tmpt kami berubat tu mmg si madu ni dah bodoh dan "butakan" mata abg ipar saya.
Dia ni hidup cam 'robot' yg di arahkan guna remote control.

Kalau kak peej nak merasai mistik kat rumah kami kak peej boleh datang bermalam.
X payah lama.
semalaman pun dah memadai kak peej.

Kami ni kenangkan itu rumah sendiri je kalau x mmg dah lama kakak saya pindah rumah lain.
Byk lagi la kejadian aneh yg terjadi.
Pernah jugak masa kami kt blakang umah sidai baju mlm2 nti dengar org 'swit2' nk mengurat.makin di cari mkin galak dia berbunyi.
tp kalau kita abaikan bunyi tu dia akan tukar mcm2 bunyi.cam org bersiul la.menyanyi la...menangis la.
mmg seram kak peej.
mcm2 dah di usahakan agar belaan si madu ni di hapuskan tp sampai sekarang msih blm nmpk apa2 kesan.
mungkin allah nk menguji sejauh mana kesabaran kakak saya...
 
~ zuefaizul ~
usj 2

.........................................................................................

terima kasih dik.
akak memang suka baca email expose mistik n tengok movie hantu.
tapi kalau boleh taknak la merasa sendiri.
siap ajak tidur rumah. oh tak sangguuupppppp.

siapa ada cerita expose mistik nak share boleh email ke aku yea.
thank u.



mak bidan zombie

sambung kisah ceceh.
sampai mana semalam?
oh sampai tahap aku gelabah tak tau buat apa kan?

well sebab gelabah n tak cukup tidur tu.
dah la Mr.B pesan suruh aku duduk je ngan ceceh.
takut anak dia mati.
mati satu hal. aku takut gak dia nak beranak lagi ke apa.

so call noy. lepas tu noy datang.
pastu pakej dia bebel. dia kata aku cakap laju macam keretapi dia juling2 nak asjust mata bgn tido, pastu satu apa aku cakap dia tak faham.
ye aku kalau cakap memang laju. lari je tak laju. hahaha.

noy datang n check ceceh.
sama2 tak sure ada ada baby lagi ke tak.


 :: mak bidan to the rescue neno neno neno ::

so we decide untuk bawak ke vet.
pergi vet bawak kotak kau. hahahaha.
pastu kotak letak dalam bag ikea. haha.
macam orang miskin takda carrier.
memang takda pun. kah kah. lagipun if ada macam la berani nak alihkan.
plus anak kucing ni takleh pegang2.
nanti mak dia tak kenal bau.
tak pun di takut nanti dia bawak anak dia lari n sorok.
so duduk kau dalam kotak.

so ke vet.
check. doktor pun tak sure ada ke tak.
dia kata pegang memang takda.
ada rasa something but tu maybe jugak poo dia.
siap tanya kenal tak mak kaseh.
kenal la. mak dia si yoki.
doktor tanya mak dia beranak berapa ekor?
cakap la 3 ekor. dah 2 kali 3 ekor.
so ok la.
doktor kata kaseh ada sekor je.
tapi dia bagi gak injection hormon kot.
so dia kata kalau ada lagi baby, baby tu akan keluar sendiri.
ok done.

tapi ada logik gak.
tak silap aku macam mana kucing boleh beranak banyak.
sebab dorang jenis pintu peranakan ke apa tu terbuka je.
for quite awhile. so kucing kan jenis main ngan memacam kucing.
so tu masuk la perbagai sperm.
tu yang kadang anak ramai n memacam color ada.
but kes ceceh kan hari tu sekor je. berapa jam je aku lepaskan.
sebab tu kot tak sempat nak bebanyak.
mungkin.
matiklah tetiba jadi pengkaji kucing kan.

:: kaseh yang masih blur time ni. kesian anak dia terkangkang nak susu dia siap pose vain. kah kah ::



ni mak bidan zombie.
sumpah semalam zombie kemain.
kan tidur kul 9ish. bangun 10ish.
pastu amik kau tak tidur jadi mak bidan je.
ada la rasa nak tidur time noy datang tu.
tapi kemain banyak lak dia nak sembang.
aku dah ting tong gila cakap pun merepek2 je.
tapi lepas tu segar balik.

then nak kena pos barang lagi.
ingat nak mintak tolong Mr.B buatkan.
tapi dia stuck kat office.
pastu petang aku call tak angkat.
sah tertido kat office nyampah.
aku dah ngantuk tahap boleh muntah.
pikir macam mana aku nak drive n nak post ni.
ikutkan dah tak kuasa.
tapi dah janji kat customer nak post kan. harus teruskan.

ok lets mandi. harap segar.
takda makna.
lepas mandi ngan towel aku dah high gila.
set jam. takut tertido. ok la power nap 30 minit. janji kat diri sendiri.
last terlajak ke 45minit. takpa alarm kasi snooze.
nak taknak paksa diri n pergi post gak.

selamat. then try call mr.B tanya kat mana tak dapat jugak.
tido la uol.
mak gi makan sendiri. nyam.


tamak sangat makan sorang lauk gini kan.
tomyam ayam putih, telur dadar n lidah masak pedas.
sedap tapi seksa makan sebab bibir kering aku gi kopek.
amik kau luka. pastu makan pedas kan. huarghhhhh.
settle makan balik.

ingat lepas tu nak tidur.
tapi tak dapat.
sebab papa n mama lak datang.
nak melawat cucu.
eh btw. kemain korang kata aku nenek kan.
tak ok aku n ceceh kakak n adik.
so anak ceceh pangkat anak aku tau.
matiklah taknak mengaku nenek kan.

petang tu aku dengar anak dia jerit kuat.
cecepat pergi tengok.
amboi kemain.
orang letak atas kotak.
dia angkat anak dia naik katil n lepak kat comforter bagai.
suka kau la ceceh.
nanti akak hantar dobi la.
later anak dia besar sikit aku letak dalam kotak n dalam cage la.
senang nanti potty train terus.


ceceh yang kepenatan tak larat bukak mata.
drama sangat padahal sekor je anak.
pastu nanti muka ternganga je n nafas laju. sian tengok.
yang mama tengok pun dok nangis. drama betul.
baru ceceh yang beranak. if aku beranak tak tau la macam mana.
Mr.B pun nanti call cakap, "ite tu gembira moling. meceh tu dapat aby".

ceceh dah reti dah jaga anak dia.
dah jilat bersihkan semua. bagi susu.
nanti kejap2 dia rehat lepak depan.
nampak kita gerak kemain laju dia lari kat anak dia.
eleh macam orang nak curik lak.
kedekut lak tu.
bila kita nak tengok anak dia. kemain dia sorok n himpap.
kita ke kiri nak tengok anak dia. ke kiri dia block.
ke kanan kita tengok, bergerak ke kanan dia nak block. amboiiii.

 :: time ni dapat amik pic tanpa gangguan sebab dia ke dapur makan. heheh. like mother like anak. warna nak sama je. ::

kemain ada kecek nak anak dia.
memang tak la weyh. dah la sekor je.
selama ni pun dok pikir nak carik sekor kasi kawan ceceh.
tapi berpikir2 sebab risau susah nak masuk ngan ceceh.
so ni ada anak dia ni terus solve la problem.
sebab ngan anak dia hope ok la.
kenit je anak dia tu.
like alien. hahahha.

lepas papa n mama balik.
terus aku tidur ok.
awal gila.
so pagi tadi bangun pun awal.
sebab pagi dah ada orang nak amik tabita.
muka sembab je dok pass barang. ;p

then sibuk kejut Mr.B gi breakfast.
bukan senang nak bangun pagi ni.
pastu tengok lak filla masukkan pic roti canai bagai kat instagram.
oi tak tahan aku.
kejut Mr.B. so bergerak.
Mr.B kata nak nasik. eh pagi lagi nak nasik.
sekali sampai pelita aku pun amik nasik. kui kui kui.
roti canai la sangat.
ye la lapar. last aku makan adalah sebelum maghrib.
tadi keluar around 11ish.

:: muka orang kenyang n rasa nak tidur balik lepas pekena nasi kandaq ::

jap lagi gi rumah mama kot.
mama suruh datang. katanya dia nak buat rendang.
kena tunggu orang amik tabita later baru boleh gerak.

hari ni panas2 manja je kan.
kejap panas kejap redup.
aku pepagi dah semangat basuh comforter n sarung bantal semua ni.
harap kering la hari ni.
dan lepas ni takda lagi bau air liur basi or nestum.
kah kah kah.

ok tu je.
nak bersantai ngan laki di hari cuti ni.
ta-ta.



bidan terkejut.

hoi tak cukup tidur ni.
semalam tertidur awal. then terjaga.
pastu tadi 9ish am baru tidur.
pastu rasanya sejam lepas tu dah bangun dah aku. 

sebab Mr.B dok jerit panggil aku.
menggelupur bangun.

Mr.B : sayang anak ceceh tu!

terus flashback.
omg aku tak tau pun dia pregnant weyh.
ada la aku lepaskan dia few months back sebab dok memekak nak mengawan.
pastu ada bf lama dia pun dok tunggu depan.
aku kesian. tak sanggup aku tengok.
so aku lepaskan. depan pintu separuh jalan badan kat grill lagi dorang buat projek.
tak gi jauh pun. dalam compound rumah lagi.
aku perati je kejap2.
sebab kesayangan Mr.B. kang hilang apa aku nak jawab.

then aku nak keluar pos barang.
tengok dia ngan bf dia santai kat bawah kereta depan umah aku.
amik balik ceceh n promise kat dia n bf dia. esok jumpa lagi yea.
takda pun. sebab lepas tu aku sibuk.
n Mr.B tak bagi lepaskan.
habis situ.

langsung takda ciri2 pregnant.
last time nampak la gak.
ada la saspek. tapi try tekan perut macam biasa je pun.
tapi dia kuat makan. so if keras pun aku pikir dia kuat makan mcm tuan dia. heheh.
dia suka lepak n tido sendiri. tak manja.
tapi tu memang perangai dia. tak suka manja.
manja time dia getik n nak mengawan tu je.
kalau tak memang dia tak layan la kau.

so pagi tadi dia dok sibuk nak berkepit je.
pastu dok ngiau sana sini.
aku dah macam, aaaahhhh musim mengawan nak kembali ke ni kan.
pastu dia baring in between aku n Mr.B.
kemain purrr n nafas laju. 
pastu dok la bising2.
Mr.B dah bising sebab dia tidur kan. ceceh kacau.
aku suruh ceceh pergi dia takmo.
dok la datang balik.
aku siap jentik telinga baru dia pergi. muka sedih.

then tido la.
tau2 Mr.B jerit panggil tu.
berlari.
tengok ceceh kat tepi. then tepi tu ada baby tergolek je.
siap ada darah n kantung lagi.

whatttt??? bila dia pregnant ni?
ceceh tengok je baby tu tak buat apa.
Mr.B amik kotak. nasib ada kotak umah aku.
tapi paper takda. amik kau alas pakai paper bag nandos je.

ceceh masuk dalam tu.
anak dia tinggalkan.

Mr.B : cabut benda melekat tu.
me : mana boleh la. ceceh yang kena buat tu.
Mr.B: ye ke. kalau macam tu masukkan dalam kotak.
me : aaaaa geli... tak retiii.
Mr.B : apa yang tak reti. buat la. i nak pergi kerja ni.

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. amik plastik balut tangan aku.
angkat letak kat ceceh.
tapi ceceh ni sumpah tak reti buat apa.
di biarkan je.
jilat taknak apa taknak.
pastu sesuka hati himpap.

aku dah gelabah lalu ig apa nak buat.
aku memang tak reti.
selalu hal ni noy yang uruskan.
plus kucing2 before this tau je jaga anak dorang.
Mr.B siap pesan suruh aku duduk je ngan ceceh.
sebab risau dia ni bukan betul. kang tak pasal mati je kang.

 :: time ni cemas sangat sebab rupa dia macam kesakitan nak branak lagi. tapi dia relax je. anak dia pun dia buat taktau. tengok la kenit tu still ada benda melekat kat dia. ::


sambil ig sambil aku google macam-macam la.
sampai la jumpa few sites kata kalau after few minutes mak dia tak makan benda placenta ke apa namanya tu.
kita kena potong cord tu.
pakai gunting la apa.
uwaaaaaaaaaaa. trauma aku.
nak taknak kena la mak bidan buat.
dah la baby tu gerak2. risau aku salah gunting ke apa. 

ok gunting berjaya.
pastu most sites suruh kita lap2 kucing tu pakai towel. ok done.
lap sikit2 je pun. aku bukan berani.

ceceh tetap la tak jilat ke apa anak dia.
apa pun tak boleh la dia ni.
kejap2 nanti nampak muka dia ternganga semacam.
aku dah macam dia ni nak beranak lagi ke apa?
then ramai kata suruh check bontot terbukak lagi ke apa.
aku check tapi tak reti. darah banyak la.
then dorang suruh usap perut.
ku usap2. ceceh bukan nak beranak.

tetiba dia feeling manja macam kita nak belai2 dia. eeee sabar je la.

 :: tino takdo perasaan ::

gelabah again. taktau nak buat apa.
sebab dalam sites kata kalau dia nak beranak. kita tak tolong.
kalau la dalam perut ada mati ke apa. nanti ceceh tak survive la apa.
apa lagi. terus call noy si mak bidan la.
so now noy on the way. fuhhhhh.

baca lagi kata kalau baby dah gerak n cari nipple mak dia ok la.
ok memang ok. tapi dpd td dok gerak tak jumpa punca pun.
maka ahkak pun terpaksa tolong kenit tu.


baru dapat susu.
ceceh terkejut masa anak dia isap susu tu.
aku rasa anak dia sekor je la.
takda pun lagi.
hope ceceh lil junior survive.
boleh kawan ngan mommy dia.

- mak bidan yang masih terkejut n traumatize-