Instagram : @peejburhan

awas! muatan berat

tolonglah kaki sakit.
pat betis ni.
semalam tah apa mimpi terasa rajin nak mengemas rumah.
bukan apa.
kan ceceh dah boleh bawak masuk rumah.
ye la takkan nak kurung luar je kan.
so dia memang dpd dulu eksyen kan.
so dia takleh ngam ngan yang lain. asyik nak menyinga je.
dia lupa kot dia sebenarnya kucing n bukan singa.

so since dia masuk.
kucing2 lain start buat perangai.
suka berak sana sini.
biasa la perangai kucing yang suka tunjuk konon dorang ni akak-akak kawasan.
berak bukan yang jenis full berak.
tapi stock lepaskan sikit2 je.
dah la sana sini. dah la tumpuk2 sana sini. eiiii geram.

memula dorang buat kerja kat alas kaki toilet.
satu dah buang. beli baru. kena lagi.
aku tengok dia suka material tu. takleh selamat gak kena buang.
sebab kan alas tu bawah getah.
bila dah berak dia kencing lak. dah la bau takleh hilang even dah basuh 2-3 kali.
beli jenis lain. ok la selamat.

then dorang buat kat carpet dapur lak.
laki aku alas kotak2 atas tu. atleast senang buang.
dah aku sakit mata sebab macam rumah kerja kontrak pulak.
aku tak suka so buang.
carpet balik. now end up gulung carpet. takyah carpet.
tapi tak best la lantai takda carpet kan. aaaaa
sekali takda carpet belakang. dah kat dining area lak. sebab material carpet sana.
tensi mak nak.
dah jadi kerja ok.

takleh jadi.
so petang kelmarin laki aku membersihkan carpet.
siap aku kata try sembur serai wangi. bau tu kan kuat.
so hopefully dia taknak dah kat carpet.
Alhamdulillah so takda dah buat hal lak situ.
tp dah dia start kat lantai dapur.
tak banyak. sikit2 stock besar duit 20 sen tu je.
stock janji aku dah tunjuk sini tempat aku.
problemnya kucing banyak rumah ni. so tak tau sapa yang nakal.
yang penat sebab everytime kau nak mop tu.
sebab ye la kau nak lalu lalang ngan air sembahyang apa bagai kan.
paling tak tahan if laki aku mop.
sabun berkoyan. pastu tak bilas balik. dah la melekit je jalan. grrrr.
atleast taknak bilas sabun sikit cukup.

tu yang semalam aku tengok laki aku elok tertidur kat depan computer dia.
nak kejut n bising kucing buat hal tak sampai hati.
biarlah aku je buat.
buang semua pasir dpd litter box semua. pastu aku basuh.
dorang pakai jenis macam gua tu.
so biar tu kering. sementara aku pakai balik litter tray biasa.
sebab memikirkan maybe dorang suka fresh air. hahahha

then mop lantai. berkemas dapur apa bagai.
angkut itu ini.
settle tu flat terus tertidur.
semantara tunggu jonet datang. semalam jonet tidur umah aku semalam.
merindui. lama tak jumpa. dia busy.
if dtg pun dia n noy aktiviti malam minggu. mak kan dah masuk kelab isteri2 solehah.
so takda la join. tu tak jumpa tu. ;p

then laki kacau. lena kejap je.
sambil tu sempat cakap kat suami kata jap lagi jonet datang. aku dah kemas semua.
vacuum je tak. so mintak tolong dia kemaskan. aku sambung tidur.
by the time jonet datang aku ke depan dah bersih. weowwww. hihi.
then lepak layan maharaja lawak sat then lewat malam br keluar makan.
lapar weyh tak makan apa lagi. last makan kul 2pm.
time tu dah 12ish am.
then berjalan kaki ke kedai2 atas, jalan kenkang je.
dok tahan2 sakit. betis aku macam ada urat tegang n bebola la dia punya sakit tu.
turun bukit or turun naik tangga seksaaaaaaa.
aku dah macam apesal sakit gila ni macamkan aku baru merentas desa.
aku bukan exercise pun.

then teringat. shit takkan takat buat kerja membasuh, mop n mengemas sikit2 dah begini sakitnya.
maybe la kot. sebab takda explaination lain.
itu je bentuk exercise yang aku buat dalam tempoh terdekat.
wah ayat. kata je la dalam tempoh 5 thn. hahahah
tu la muatan berat. takat baru buat kerja berdiri cangkung sesikit dah macam ni takleh blah dia.

tapi gila weyh. ni baru balik. terbaring aku.
sakit gila n lenguh gila kaki. wah dapat urut sedap ni.
ok nak rehat. bye





3 Comments:

Leen said... [Reply to Comments]

Saya baca ni pun dah letih. kagum sgt ngan org2 yg bela kucing byk2 ni

nor said... [Reply to Comments]

Salam peeja satu hari panas,
Kurung suma dalam rumah.mandi kan semua.. syampoo siap bilas lap. Pakai je baby shampoo no more tears.
Insya allah suma akan ok. Sbb bau suma serupa. Kalau introduce kucing baru rumah baru..bhat macam tu. Each time introduce kucing baru mandikan mereka semua. Water is the best way to neutralise. Buat ever week. Then once a
month . Then monthly.
Kutu hilang, bersih and smells standard and semua ok.
Basuh alas semua letak chlorox bleach. Mesti hilang ..

intandayani said... [Reply to Comments]

Kucing2 aku pun mmg perangai camni gak..gerammm tak terkata..Aku lak sejak preggy ni memang tak tahan baau-bau ni..keje-keje pembersihan serah kat laki aku je..kesian gak kat die tapi nasib la die paham yg binik die ni tgh mengandung anak die..hewhew

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...