Instagram : @peejburhan

santai

baru balik daripada dinner.
hari ni lepak kedai atas ni awal.
yeee! kita orang ni almost everynight lepak situ.
kalau ada award customer paling setia boleh bagi ni. haha.
biasa sangat lepak dah jadi kawan.

elok abis makan nak balik.
tapi tonight pekerja sorang kurang sebab anak tak sihat macam tu.
so dia gi bawak anak hospital kejap.
ramai pulak tu customer.
as usual laki aku ni mana boleh kan.
terus dia buat aktiviti menolong kat situ.
dpd kemas meja, amik order, hantar order, bersihkan segala peralatan.
u know my husband. ocd. so harus quality control terlampau macamkan kedai dia. haha.
aku lak elok duduk habiskan air.
ada customer datang tengok takda meja.
bergerak aku ke meja dalam.
tapi aku pemalas. memang aku duduk je la tunggu. huhu.

lama gak la tunggu laki aku ni semangat pekerja.
heran aku tahap kerajinan dia.
tak penat ke apa.
ni balik rumah aku ngadap laptop. tengok dia dok kosongkan tong sampah apa bagai.
coverline cakap aku dah mop lantai tadi sebab kencing kucing.
rupanya dia perati ok.
dia jawab, "tapi moling tu mop kawasan ni je. sini sampai sini je."
terus aku tutup muka.
hahahahah memang pon!
abis tu dah kata dasar pemalas kan.
sebab dia baru mop last saturday satu rumah.
motip aku pun nak mop satu rumah kan?
cukup la aku mop kawasan terlibat n bawak ke dining area sikit je. hahahahah

nway, mukadimah.
matiklah mukadimah panjang macam tu.
perempuan kuat bebel memang macam tu.
entry berkisar lain.
aku online nampak la kat fb moon tag status.
sebab ada orang komen konon tak paham bahasa blog ni la apa.
so dia kata lepas ni mari buat blog tulis formal.

nak gelak.
aku tak paham orang yang komen macam tu.
aku rasa simple.
kalau kau rasa tak faham ke. tak suka ke. jangan baca.
simple.
macam kau rasa kau bukak blog dia sakit mata. takyah la bukak lagi.
bahasa dia bikin kau pening sebab rempit sangat. then takyah la baca lagi.

macam blog aku la.
ikutkan cara penulisan betul kau kena buat by perenggan kan.
well aku tak suka. aku rasa sakit kepala nak baca.
so memang after setiap ayat aku akan enter.
senang aku nak baca. senang gak korang nak baca kan.

bahasa aku still ada la yang santai.
tapi sikit2 aku try ubah.
ingat lagi masa memula blogging aku suka eja guna huruf e.
contoh: akue, die, bile, suke, mane…
macam tu la.
oh aku jugak suka sangat letak 3 titik > …
sikit2 nanti … bla bla bla ….
lama2 sendiri rasa annoying maka stop.

bahasa pulak slow2 stop pelik2.
sebab satu aku sendiri baca menyampah.
satu lagi noy pernah bagi tau kawan2 chinese dia ramai jugak baca blog aku.
time tu la. now tak tau la.
so kadang bahasa aku n ejaan aku pasar sangat dorang tak paham.
walaupun boleh je pikir, eh pergi la mampos. suka aku la blog aku.
tapi cuba la terbaik untuk ubah.

then start dapat tau blog aku ni ada perlbagai peringkat umur.
so kalau bahasa moden sangat nanti makcik2 tak faham pulak.
so kurangkan bahasa pelik2.
then tau pulak ada pulak readers aku di kalangan budak sekolah.
paling muda yang pernah tau form 2 macam tu.
bila tau rasa tak best.
sebab sebelum ni entry aku ada gak kelucahan sana sini.
so rasa macam tak manis pulak bila budak baca kan.
plus pikir umur makin lama makin meningkat kan.
sedar-sedar la diri tu.
nak lucah je apa ke hal kan. macam bangang.
tapi among friends kau nak melucah suka hati la.
kalau kat blog memang kurang sangat la. begitu.

macam sebelum ni aku blog background hitam.
tulisan putih. ramai mengadu sakit mata.
payah baca la apa.
tapi ada jugak kata jangan tukar sebab memang identiti aku hitam putih.
amboi identiti la sangat. poyo. hahaha.
so aku amik dua2 sekali.
aku tetap maintain blog hitam putih.
tapi aku buat background putih, tulisan hitam. senang kan.
now umur aku pun dah 30.
aku paham. sebab kadang ada certain blog memang berpinar mata aku nak baca bila background gelap n tulisan cerah.

tapi satu yang daripada dulu until now yang aku tak boleh nak ubah.
adalah typo aku.
sebab aku sejak sekolah paling la malas check balik.
so sama macam blog.
aku type laju-laju.
then terus publish. agak jarang la aku tiba-tiba nak baca balik.
check ada kesalahan apa-apa ke.
sorry ye. so korang pun pandai-pandai la pahamkan typo aku tu ye.

kesimpulan di sini.
untuk pembaca. kalau rasa tak boleh blah sangat baca blog orang tu sebab kau rasa menyampah ke, tak paham ke apa. tak yah baca. benda simple.
tapi kalau kau nakkkkk jugak baca sebab kau memang nak amik tau pasal blog orang tu.
so kau pasrah je la. baca je la. and terima la seadanya gitu.
takyah nak ajar orang tu or ubah cara dia.
hello, tak semestinya orang tu tulis begitu dia tak berapa cerdik.
tapi mungkin sebab bila berblog dia selesa dengan cara itu.
macam ahkak. walaupun blog merepek ke apa.
tapi spm BM akak A1 ok. sebab tu tanpa segan silu berani mengaku diri perempuan melayu terakhir.
wahahhaha nak jugak.
aku ni bab pepatah, penjodoh bilangan semua terel gila kot.
ingat kan kalau karangan kau masukkan pepatah dapat extra mark.
amboi kemain satu karangan tu kalau boleh 2-3 pepatah nak masukkan.

i don't know about u guys.
tapi aku lagi suka baca blog yang personal n santai.
sebab rasa feel tu lebih n rasa kenal je orang tu.
if formal sangat ni aku tak suka. jadi cepat bosan.
ada la few aku suka. tapi tak banyak.
kadang orang yang terlalu puitis, formal n all ni pun rasa semak baca.
in the end abis baca blog dia aku akan macam, "woiii kimak apa kau tulis ni bunga2, kias2 aku tak pahammmm laaa".
tapi hanya cakap dalam hati je la. hahaha.
tapi dasar kepochi suka baca orang tu. lalu berkata lagi dalam hati, "puitis pun puitis la."




6 Comments:

sitihadiana said... [Reply to Comments]

Ermm...i rasa ok je style blog u ni Peej. Heh ape ke skema benor org2 yg nk suruh tulis blog guna bahasa rasmi tu??? Depa nk rasmi2, pi la baca surat khabar! I suke je baca blogs yg casual & santai ni sbb letihh lah 24 jam nk formal, kat opis dah cukup formal & skema kot..matiklaaa mak nk baca blog pun yg ala2 Financial Times! Hehehe

ISNA MAJID said... [Reply to Comments]

konsep blog santai.ok.

Miss Moon said... [Reply to Comments]

hhahah geng la kita peej ...mak SPM pun BM A1 hokeyyyy

aku baca blog nko pun aku paham ...baik blog sapa sapa la ...rasa bila baca tew cam tahu caa org tew cakap semer ..bukan ayat kaver n bukan ayat buku sangat ...atau ayat novel . cam tew lagi syok baca ...

tapi tew la mmg susah nak puaskan hati semer org neh .

nko tulis

saya org kata skema

aku org kata kuang ajo

I org kata berlagak

habis tew nak bahasakan diri apa ....tenuk ke ...baboon ke ......hahahhaha see , sgt susah kan ..ader je nak jadi cikgu periksa karangan

strawberi said... [Reply to Comments]

nape rajin sgt laki peej...siap amik order antar order bagai..hahaha...omaigod...

Filla said... [Reply to Comments]

adik peej lah idola akak... *depa tangan mintak pelok* aku senang paham entry ko sebab ko suka enter pendek-pendek.. aku cuba gak tapi tak boleh.. hahaha.. ayat aku panjang pastu suka (......) pastu suka 'hahahaha'.. bodo gak aku rasa.. macam adakah aku sorang je feeling ayat aku tu kelaka? tapi lantak la blog aku kannnn...

cik yaya said... [Reply to Comments]

Haha peej, i memang selalu laaa duk menjenguk blog u n chic. Ntah, rase cambest je baca. boleh bayangkan hows your life :)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...