Instagram : @peejburhan

eh tak naik harga ke?

rokok naik harga kan?
niceeee!! tolonglah pitam.
rokok aku laki bini kan, sumpah boleh bayar instalment civic ok tiap bulan.
tarak tipu punya.
kalau keep on naik. silap2 nanti boleh buat bayar bmw pulak. kah kah.
ok tak kelakar.

melampau kan naik harga.
daripada rm10.50 terus melompat ke rm12. syabas.
oleh kerana naik begitu. sakit dada jap.
pastu sakit jiwa pulak.
tapi sejak naik aku tak beli lagi.
sebab? sebab aku macam tak sihat sangat few days ni.
so kurang la smoke.
maka bila kurang. beli pun tak la kan.
selamat duit iolls.

sambil tak sihat tu try nak limitkan sehari sekotak je
ye...selama ni sehari mau 2 kotak. eee takut.
so far dah few days ni berjaya la.
akan cuba lagi kurangkan. maybe try sekotak 2 hari pulak lepas ni.
then kurangkan lagi sekarton tahan sebulan ke. we'll see.

buat masa ni menahan2.
contoh terasa je nak. tahan kejapppp.
sebab rasa tu datang berapa saat je. kau tahan tetiba nanti kau ok
n lupa terus.
pastu aku kejap2 tengok jam. tengok kul berapa aku smoke.
pastu kalau boleh aku try gap kan 1jam ke sejam setengah.
so far berjaya la. hua hua.
n dalam kereta try tak smoke. cuba cuba cuba.
diharap kekal la begini

nway, tadi aku beli rokok.
rokok aku n Mr.B sekali.
dah standby ni mesti rm24.
sekali rm22.50.
eh rokok aku tak naik harga ke?
ke marlborro memang lambat naik?
ke memang tak naik. wah best tu.
tapi last time pun macam tu.
dunhill naik dulu. nanti kemudian baru marlboro naik.
yea? kan? ke tak?
wah kalau tak naik ni boleh borong.

ewah. baru je konon nak kurangkan. tetiba nak borong khen.
bahaya ni kalau ada rokok spare bebanyak ni.
lagi galak kau nanti.
tapi so far aku try kurangkan ni aku tak lepak.
maksudnya masa di habiskan kat rumah je.
selalu if lepak ni la yang kita gagat gila kan. chain smoker.

siapa ada tips?
kalau terasa nak hisap rokok, tapi kalau boleh taknak hisap...
abis nak buat apa eyh? taknak makan. kang makan bertambah nanti.
sekarang pun dah almari 2 pintu, kang jadi almari 4 pintu lak. serams.
help! help! help! *nafas macam ikan sambil lidah terkeluar2*

p/s: dengan penjimatan maybe nanti boleh beli audi. ehhhh over tetiba audi. in your dreammmmsss puto...in your dreammmmmsssssss... *chicano suara sengau*

11 Comments:

suezen said... [Reply to Comments]

biler nk smoke je..kunyah buah....mesti sht habis!

Che Sue said... [Reply to Comments]

ekceli bila benti, badan sure nek beb..aku dulu 38kg sb okok laa..then benti n tgk aa skang! sesalan betui..hahahah!

ok aku benti sb laki suh aa as usual..tp dia idak pun benti! giler tak adil! dah la susah..mmg byk ngelat aa mula2 tp lama2 jd malas nk okok sorok2 sb takut kantoi kan..ilang gitu je sendri2 lelama..

yg penting, benda kena rela sendri..aku yg paksarela, errr bertahun gak laa nk totally stop..heheheh!
and bizikan molot ko ngan sumting..itu aa sb aku nek mencanak2..maaakan je keja aku! hahahahahah!
ok not klaka..rasa nk kerat perot nih!!

kbai

knoxx said... [Reply to Comments]

kalau nak bagi potong stim,amik gelang getah letak kt lengan..bila nak on je xpun teringat je,tarik gelang getah tu..mesti potong stim abis..hehehe..testimoni dr tunang saya..

Dils said... [Reply to Comments]

Mungkin kena beli stok mcm chewing gum kut. rase nak rokok try kunyah gum dulu. Ade nicotine gum kan? Tapi macam rege sama mahal dengan rokok je. Hehe

Suliana said... [Reply to Comments]

as salam peej. hasben sy berhenti merokok bila dia selalu demam,tonsil bngkak.dan doc tu telah menakut2kan dia dgn tonsil tu yg akan merebak ke paru2 lah etc.. so alhamdulillah smpi sekarang dah 5 bulan kot dah berenti. cubalah ye slow2.. :-) ada juga dia beli ubat yg sembur2 mulut utk bhenti rokok. tapi tak berbuka pun dah berjaya berhenti.

Xuriana said... [Reply to Comments]

dari beli rokok, baik ko belanja aku burger ampau satu. tapi takmo yg poligami tu tau, heheh.

shuweet said... [Reply to Comments]

marlborro lom naik lagi rasa aku...semua rokok yang keluaran syarikat dunhill...aku dari isap marlboro ice aku tukar ke pall mall ice...sedap gak..hehehe...kalau nak rege lagi pasni memang isap rokok daun je la

honey bedazzled said... [Reply to Comments]

ada klinik berenti merokok makan ubat utk halang napsu isap rokok

Julia Kartini said... [Reply to Comments]

Mengandung ialah petua berhenti merokok sy selama nie, tp ok time ngandung jer bila baby dah kuar continue balik, susah nk dipisahkan ngan rokok la tp ok la 10 bulan peparu berehat

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

menyokong niat baik ko nak kurangkan smoking, hopefully one day terus tak merokok dah ^^

bapak kta dulu mmg heavy smoker jugak, tapi terus berhenti lepas operate jantung. selama ni tak de sakit apa pun, time check tu baru tau injap dia dah block 80%. tu yg kes org tiba2 jatuh lps tu meninggal, may be sebab tak sedar pun injap dia dah tersumbat macam tu sekali.

tu la kalau rasa nak smoking je, chew something. bagi mulut busy sikit.. haha. semoga berjaya! chaiyok!! :)

nur hidayah said... [Reply to Comments]

kak peej cuba selit2 nota dlm kotak rokok tu.
bila nak sapkok tu amik kertas tu bace,
cth "aik kata nak berenti,tipu niii"
letak la kertas2 motivasi ke,gambaq kete civic mugen ke.insyaallah haha.
dulu sy chainsmoker tp berenti.cemana boleh berenti iols pun tak sure.tau2 je dah stop.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...