Instagram : @peejburhan

tips berjiran

no aku bukan nak bagi tips.
aku nak tanya korang tips.
sebab aku pernah cakap kan.
aku ni tak pandai bergaul orang.
aku memang memerap je la kat rumah ni.
kalau takda orang datang amik barang or aku kena keluar.
aku memang duduk dalam je la.
bila MrB balik kerja baru aku jenguk pastu ala2 terkejut oit sepahnya.
sebab rupanya angin kuat masuk banyak daun la apa.

kalau keluar pun tak.
apatah lagi kenal segala jiran ke apa.
aku perasan la 2-3 muka tapi tak kenal la.
kadang-kadang bila keluar makan kat kedai atas ke apa.
tetiba Mr.B dok tegur orang itu ini.
pastu aku tanya, siapa tu?
rupanya jiran aku ok. ahhahaha.
kau jangan. laki aku ni boleh jadi wakil rakyat. peramah tak bertempat.

kalau kadang kita orang jalan kaki nak makan kat atas.
ada jiran hujung india tengah bawak jalan anjing dia.
laki aku mula la tegur how r u? dah makan? bla bla.
orang tu pun sembang bagai. aku macam pokok kat situ tak tau nak buat apa. hahah.

serious aku tak reti.
lagi la akak rumah oren depan ni pun aku tak tau rupa dia macam mana.
hari tu aku balik. tetiba depan rumah ada kereta berhenti pastu orang keluar.
yang aku dah, eh ada customer ke nak amik barang. takda cakap pun.
Mr.B kata tu akak depan la. oooo. mana acik tau.
pastu yang aku terus keluar bukak gate nak masuk.
tapi laki aku tegur akak tu, "baru balik kerja ke kak".
akak tu pun rancak bual. aku sengih je. pastu masuk.

aaa macam anti social sangat kan.
tapi aku memang tak reti la.
macam tetiba nak tanya baru balik kerja la apa.
padahal aku takda kisah pun suka dia la nak balik kerja ke apa kan.
eeeeii teruk kan.
tapi aku memang daripada dulu la
rumah mama pun. aku tak reti tetiba nampak jiran ke apa nak tegur kakkk, buat apa tuuu??
macam lawak je.
selalu aku senyum je la n masuk.
cukup baik senyum. kadang muka kerut2 konon aku busy n banyak masalah.
so tak perlu eye contact. saikosis gila.

tapi kenapa tetiba aku nak tips.
kau perasan tak orang suka share kena rompak la apa.
aku ni kan paranoid n penakut gila.
walaupun hanya sekangkang kera je gate ke kereta tapi takut.
tetiba terbayang eh kalau la aku kena apa2. Nauzubillah.
tapi aku jerit la mintak tolong.
mesti takda siapa nak tolong. walaupun ada je jiran tetangga.
mesti dorang intai je pastu, "padan muka kau gemuk. selalu eksyen. mapuh mu."
wah tetiba lak jiran cakap kecek kelantan.

get it? get it?
so bagaimana mengubah sikap tetiba jadi peramah n all?
bagi tips muka tebal n tak berat mulut plisss.
ke korang pun macam aku?
ke korang adalah peramah n boleh jadi wakil rakyat macam laki aku?


26 Comments:

Buyuiazliana said... [Reply to Comments]

Aku pun jenis msk umah terus ttp pintu. Tp kalau nampak jiran selisih kereta ke ape ke aku menyengih je walaupn aku tatau dia sapa. Hahaha. Klu jiran sebelah tu aku lebar la senyum if dia tanya aku jawab la sepatah dua pastu terus msk umah. Kalau dia panggil dtg mkn2 (ni best ni) aku pergi je .. Kahkah

yana2605 said... [Reply to Comments]

ehhh kita sama la peeja..serius sama sgt..jiran sebelah rumah mcm tak berapa nak kenal..husband jer yg tau nama siap ada no hp lg..dia jer la yg rajin borak pn dgn jiran sebelah..nak harap kan sy takat senyum je la..

wanny mashor said... [Reply to Comments]

hi Peej,

im ur silent reader. 1st time terasa nk komen.sebab...perangai kita agak sama untuk entry kali ni.hahaha
sangat berat mulut nk tegur jiran.mmg sesuatu sgt kan..tetiba kita tegur jiran sebelah.mana taw mood dia time tu tgh hangin ke x.tetiba kita jadi ringan mulut and buat2 tanya,skali dia nan ado reply..malu kita di situ.kahhhhh.
so lantak. :)

Shahrizat said... [Reply to Comments]

aku dengan sedara pun berat mulut...lagi kronik..hahaha
dengan kucing je peramah giler...penyakit apakah saya ini wehhh?

raimiaffandi said... [Reply to Comments]

Same goes to me, aku duduk rumah aku ni dah almost 7 years then sekali tu aku attend kursus, ada sorang ni tunggu aku, aku pon senyum jer lah kat dia then dia tanya, kenal tak dia, aku cakap sorry tak kenal rupanya dia duduk selang satu rumah jer dari rumah aku, rasa mcm masuk dalam kereta balik n menyorok malu.....

raimiaffandi said... [Reply to Comments]

Same goes to me, aku duduk rumah aku ni dah almost 7 years then sekali tu aku attend kursus, ada sorang ni tunggu aku, aku pon senyum jer lah kat dia then dia tanya, kenal tak dia, aku cakap sorry tak kenal rupanya dia duduk selang satu rumah jer dari rumah aku, rasa mcm masuk dalam kereta balik n menyorok malu.....

raimiaffandi said... [Reply to Comments]

Same goes to me, aku duduk rumah aku ni dah almost 7 years then sekali tu aku attend kursus, ada sorang ni tunggu aku, aku pon senyum jer lah kat dia then dia tanya, kenal tak dia, aku cakap sorry tak kenal rupanya dia duduk selang satu rumah jer dari rumah aku, rasa mcm masuk dalam kereta balik n menyorok malu.....

Kak Zie said... [Reply to Comments]

As salam peej
Perasan tak...sbb tu ALLAH bg kita pasangan yg berbeza sikap.somi peej dh ada iras wakil rakyat so peej kena be urself..dan slowly belajar dr somi camna dia berinteraksi.sekadar senyum itu pun dah sangat bagus apa.....lama2 sure boleh...first time bg komen ni selama ni asik sekodeng jer blog peej dan blog untie nani

AziniMZ said... [Reply to Comments]

Dah mana tips nya uols kalo seme pakat komen kita sama..kita sama.. haha
Aku dulu pon sama sejenis cam ko peeja..tk ske bergaul ngan org.. tp bila dah kawen dpt pulak laki peramah sepesen laki ko.. otometik aku terikut perangai dia..
Dulu aku marah laki aku sbb over peramah.. tp prinsip lakiku bia org tak buat baik ngan kita asal kita buat baik ngan org.. tips pertama nk kenal ngan jiran rajin2 la tegur

AziniMZ said... [Reply to Comments]

Arghh ngeng la hp ni.. aku br nak masuk tips pertama hang la pulak..

fathen yaya said... [Reply to Comments]

hi peej,
kes ko sama je cam aku dulu...
mmg kalo tak sebab keluar pegi keje, dunia aku dlm rumah je la. anti social sgt. sampai la satu hari suami aku yg kje shif mlm terlambat balik *time tu ada satu kereta je* aku plak masuk pukul 8, dah gelabah sebab baby tak boleh nak hantar nurseri naik motor sebab kecik sgt lagi..aku tak reti nak pegang sambil rempit. huhuh..dengan muka tebal aku redah pegi rumah jiran depan, mintak tolong jagakan sekejap baby sementara suami balik. lepas tu baru la reti sikit nak bermasyarakat. teruk betul aku rasa..dan yg paling penting suami aku pun cam en. ben yg peramah je dgn jiran2.

fathen yaya said... [Reply to Comments]

hi peej,
kes ko sama je cam aku dulu...
mmg kalo tak sebab keluar pegi keje, dunia aku dlm rumah je la. anti social sgt. sampai la satu hari suami aku yg kje shif mlm terlambat balik *time tu ada satu kereta je* aku plak masuk pukul 8, dah gelabah sebab baby tak boleh nak hantar nurseri naik motor sebab kecik sgt lagi..aku tak reti nak pegang sambil rempit. huhuh..dengan muka tebal aku redah pegi rumah jiran depan, mintak tolong jagakan sekejap baby sementara suami balik. lepas tu baru la reti sikit nak bermasyarakat. teruk betul aku rasa..dan yg paling penting suami aku pun cam en. ben yg peramah je dgn jiran2.

fathen yaya said... [Reply to Comments]

hi peej,
kes ko sama je cam aku dulu...
mmg kalo tak sebab keluar pegi keje, dunia aku dlm rumah je la. anti social sgt. sampai la satu hari suami aku yg kje shif mlm terlambat balik *time tu ada satu kereta je* aku plak masuk pukul 8, dah gelabah sebab baby tak boleh nak hantar nurseri naik motor sebab kecik sgt lagi..aku tak reti nak pegang sambil rempit. huhuh..dengan muka tebal aku redah pegi rumah jiran depan, mintak tolong jagakan sekejap baby sementara suami balik. lepas tu baru la reti sikit nak bermasyarakat. teruk betul aku rasa..dan yg paling penting suami aku pun cam en. ben yg peramah je dgn jiran2.

Miss Brenito said... [Reply to Comments]

Rasanya untuk umur2 20an n awal 3series ni mmg kita lebih individualistik. Bukan mcm zaman mak2 kita dulu, nowdays ramai perempuan bekerja, keluar pagi balik malam. Memang tak la nk bercampur jiran (mcm daku ni). Pastu kes mcm u ni peja, rasanya sbb jenjiran bekerja dan u pulak bizi dgn order, makanya memang takkan adalah istilah hitea depan pintu pagar kan.. so, tiada nasehat dariku kerana ku jua begitu... mylife after balik kerja is familia.. ^_^

doll said... [Reply to Comments]

cukup mr b jer peramah kott...haha..pasal kan peeja ada jiran yang over peramah tu, si mr whilcha kan..kot peeja sekali peramah mr whilcha bawak geng masuk rumah...takuittt...kan!

kita kalau nak park keta kat garage pastu npk jiran leh siap doa cepat laa jiran masuk dulu, boleh!buruk perangai tapi can't help on small talk, tak geti gitu...salute orang yg peramah-tamah nie...

strawberi said... [Reply to Comments]

sama je kot..kita dlu dok umah sewa pun tk kenal jiran..laki je slalu tegur..now dok umah sndiri..pun sama..cuma kita slalu senyum je lah..nk tegur..mmg berat mulut arr...hahaha...tp takpe..rasanya jiran ok kot...takdela dua2 menyombong kan...ade laki jenis peramah..syukur dh

Felis Domestica said... [Reply to Comments]

Hai dik...

mmg ikutkan hati takmo campur,
tp kena, sekurang kurangnya rumah kanan kiri n depan kena ambik bahasa sikit.
banyak kebaikan dia.

kalau segan nak tegur sendiri, time suami borak ngan dia, awak g jer dekat n nyampuk apa yang patut, tak lama kejap pun jadi lah.

then hulur kueh ke lauk ke, beli kat luar pun ok, bungkus lebih, masa balik bagi n sembang 2 3 ayat, then cari alasan masuk umah.

then lain kali bertembung dah senang, just jerit... kak...tu jer. hati pun senang, percayalah.

sesikit pun jadi, kalau kita bertegur ngan diorang tak datang kan rugi pun, untung ada..

kuatkan hati n buka minda tuk bercampur.. u can do it sis...


ita citot said... [Reply to Comments]

Kita rasa Peej ni jenis tak amik port hal org kan. Kira mcm xnak bzbody. Tambah plak penyegan. Hehee..
Try camni dulu. Ok memula senyum tu dah ok. At least takde la nampak mcm sombong sgt. Then try utk berbual. Tp jgn la nmpak org tu tgh siram pokok and tanye "siram pokok kak..?" memang laaaaa kan.. Hahahaa.. Try camni ke "panas kan hari ni.." Klw dia pun jenis peramah, ade reply, then nnti dah biasa shud be ok kot.. Gud luck peeja! =)

~ Huda Qamar~ said... [Reply to Comments]

hahah...aku pun anti sosial jugak. senyum2 gitu je kalau jumpa jiran. kenal muka tapi taktau nama. nasib la nama org sebelah rumah tu tahu jugak. dah le dia lagi anti sosial. so sama2 la kami dok diam2 kat umah. but lakiku seperti ben. over peramah. tapi dia suka je aku pesen berat mulut. kalo baik sgt dgn jiran dia takut aku ni tak lekat kat rumah, asyik mesyuarat tingkap je dgn jiran. dia mana la suka bini pesen lepak2 borak gitu & asyik nak bertandang umah org. ok la kot kontra saling melengkapi.

khairul dalina said... [Reply to Comments]

kah kah sama gak ler.. ngan jiran tak kenal sgt.. klu org senyum kita senyum la.. nak menegur mmg tak la.. huhu.. ape2 event area umah wat pun tak penah join sbb segan n tak kenal org... tu yg aritu gas abis.. pening paler tak tahu nak tanya sape nak beli gas kat mana... last2 cari iklan yg tmpal2 kat tangga hahahhaa... tu la eksen sgt.. hehe

Akma said... [Reply to Comments]

Hye peej...actually saya ni ur silent reader..saja nak drop comment here coz mcm apa yg saya lalui la.
Tiap kali balik keje memang lepak dlm rumah je ngan anak2. If anak nak main kat playground memang tunggu papanya balik.
But one day my hubby mcm cakap la saya ni macam menyombong ngan orang. Nnt kalau susah takde orang nak tolong.
Tak perlu la ramah sangat sampai setiap petang nak bergosip je. Tapi tegur la jiran sebelah kalau tengah sidai baju ke.
Sekadar berbasi basi (ye ke perkataan ni)
Now kalau nampak jiran time balik keje angkat tangan. Kalau diorang duk sembang kat luar, senyum and tanya la khabar. Pastu masuk rumah.
Kira sekarang kenal la jugak jiran kanan kiri depan rumah.
Yang jauh jauh tu lom berjaya kenal lg.

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

ikut mood jgk, peej. sbb kta ni rabun. kalau lambai panggil jiran kan, kjp lg mesti tersalah pggil adik diorang. dah 3 kali kot. org berbeza. patut pun diorg buat xtau je kalau kta tegur. akaka.

biasanya jiran ni kenal yg sebaya. yg tu bolehlah borak2. kalau makcik pakcik, kenal2 macam tu je la. xde la nak borak mana. yg tu biarkan parents ambik alih :P

shuweet said... [Reply to Comments]

hahaha...aku pun macam ko tang nih...laki aku rajin la tegur jiran..tapi mak aku cakap..kene la bertegur sape ngan jiran tetangga...mana tau esok lusa kita di landa ape2 masalah memerlukan pertolongan jiran...heheh

afiqq said... [Reply to Comments]

senyum.. pastu tego la 'kakkkk..../cikkkk'(panjang sket kkkk tu) cukup kot as a start.. takyah la borak2 segala, kang terlebih mesra.. kalau neighbour laki, senyum je.. tak perlu tego, kang dia ingat ko nak ngorat dia plak..

cik yaya said... [Reply to Comments]

Hi Peej,

I penah cita kt comment box u psl i kena serang oleh psycho msa depan rumah tu.. since then mmg xda la i blik2 rumah i until now. still fobia. dulu masa pindah rumah mmg jenis cm u la xbetegur sapa. cepat2 je msuk umah. but after case tu, teruih je kdg2 singgah rumah if tnampak jiran2 depan tu, senyum je. nk bebual2 nmpk sgt awkward kens. so just senyum je. dorang pun since that case happened to me, dorang cm cuba2 gak senyum2 ngn i :)

Anonymous said... [Reply to Comments]

aku pun sama peej...cuma dgn neibor sebelah je agak ramah sbb dia rajin nyembang pasal kucen...pasal kucen jewwww.....kang nak ramah n tanya kabar nampak sgt le plastik..tapi aku rasa janji specis2 kita ni jgan sombong dan keep smiling klu jumpa jiran pun dah kira ok...

- Hayati -

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...